μετά την δεύτερη Κυριακή των εκλογών, τι;




Από το blog Kυνοκέφαλοι

Πληθαίνουν οι απόψεις και οι αναλύσεις για τις εκλογές, αφού όλοι [όπως κάθε φορά τα τελευταία χρόνια] είναι νικητές και προσμετρούν τα κέρδη και πως θα τα αυξήσουν στο μέλλον.
Μερικοί στέκονται προβληματισμένοι στην αποχή [λες και η αποχή στις Ευρωεκλογές τον περσινό Ιούνη  2009 δεν μετατράπηκε μετά από λίγους μήνες, τον Οκτώβρη, σε συμμετοχή]. Άλλοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα λευκά και τα άκυρα [523.131 συνολικά τα μέτρησαν κι αυτά], αλλά ποτέ δε μαθαίνουμε τι έγραφαν επάνω τα άκυρα, ούτε και αν οι άκυροι με τους λευκούς θέλουν να καταμετρούνται μαζί [και μετά να μην προσμετρούνται, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα].
Όμως, κανείς δεν προβαίνει σε σύγκριση των αποτελεσμάτων ανάμεσα στις περιφερειακές και τις δημοτικές. Έπειτα πως μιλούν για "άνοδο" στις μεν, όταν επικρατεί το βάλτωμα και μερικές φορές η απόλυτη καταβαράθρωση στις άλλες.
Αυτός είναι και ο επαναπροσδιορισμός, μνημονιακός και αντιμνημονιακός, της έννοιας του ενεργού πολίτη, των τοπικών κοινωνιών, ένα νούμερο και ένα άθροισμα. Ένα απλό νούμερο και τίποτε άλλο.

Όλα αυτά θυμίζουν εκείνον τον Κουρδουκέφαλο, που

"ἦταν χαλκιᾶς μ᾿ ἕνα χοντρὸ ὁλοστρόγγυλο κεφάλι, σὰν τὶς πέτρινες μπάλες τῶν παλιῶν κανονιῶν· μὲ μία κοιλιὰ παιδιὰ ποὺ τ᾿ ἀνάθρεφε μισόγυμνα μέσα στὸ χαλκιάδικό του πίσω ἀπὸ τὸ φυσερὸ καὶ τὰ κάρβουνα. Ἔλεγαν μάλιστα γι᾿ αὐτὸν ὅτι ἐπειδὴ χρωστοῦσε, γιὰ νὰ μὴν τοῦ πάρουν τὸ μόνο χτῆμα ποὺ εἶχε, τὸ μαγαζί του, κάθε μήνα τοῦ ἄλλαζε τὴν πρόσοψη ἀφοῦ δὲν μποροῦσε νὰ τὸ μεταφέρῃ ὅπως τὸ φοῦρνο του ὁ Ναστραδὶν Χότζας. Πότε ἄνοιγε πόρτα στὸ δρόμο· πότε τὴν ἔκλεινε καὶ τὴν ἄνοιγε στὸ πίσω μέρος· πότε ἄφηνε παράθυρο· πότε ἔκλεινε καὶ τὸ παράθυρο καὶ ἄνοιγε φανέστρα στὴ στέγη.

Καὶ αὐτὸ ἔλεγαν τὸ ἔκανε γιὰ νὰ μὴν εἶν᾿ ποτὲ σύμφωνο μὲ κεῖνο ποὺ εἶχε ὑποθηκέψει. Ἀλήθεια ψέματα δὲν ξέρω νὰ τὸ βεβαιώσω." 

Όταν τελειώσει και ο δεύτερος γύρος των εκλογών, όταν θα σταματήσουν οι αναλύσεις Δευτέρα βράδυ την ώρα που θα προβάλλεται "το Νησί", την άλλη μέρα ας έχουμε το θάρρος να δούμε ποιοι είναι δίπλα μας σαν απλά νούμερα, ποιοι ακυρώνουν την παρουσία τους και πως την ακυρώνουμε κι εμείς με την λευκή αδιαφορία μας. 
Σε κάθε πόλη και χωριό υπάρχουν και πάντα υπήρχαν "Άγιοι Παντελεήμονες", δεν είναι κάτι που τώρα εμφανίστηκε. Μόνο που παλιά ήταν ο κουφός, ο τυφλός, ο κουτσός, ο ζητιάνος, ο "αγαθός" και ο "τρελός", ο γύφτος, που έδωσαν τη θέση τους σε άλλους με άλλο χρώμα και που πιστεύουν σε άλλο Θεό. Πάντα τους κοιτούσαμε με απέχθεια, πάντα μας ενοχλούσαν, ποτέ δεν τους θέλαμε δίπλα μας και πάντα ζητούσαμε την αναβάθμιση και την ανάπλαση, δηλαδή να τους διώξουμε με "πολιτισμένο" τρόπο. Αφού τα καταφέραμε μια χαρά με 'κείνους, συνέχεια έχουν τώρα οι άλλοι. [Αρκεί να τους βρίσκουμε όλους αυτούς, όταν έχουμε ανάγκη να μας κάνουν βαριές και δύσκολες δουλειές, παλιά με ένα κατοστάρικο και σήμερα με δέκα ευρώ και τσιμουδιά].

Ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη, ωραίο σύνθημα, αλλά για να μη μείνει σύνθημα και σβήσει όπως τόσα άλλα,
ας σκεφτούμε πως ο άνθρωπος θα μπει πάνω από τα νούμερα, τα ποσοστά και ποια είναι η θέση του καθένα μας σε αυτό το σύστημα πολιτικών εξισώσεων,
αλλιώς την επόμενη φορά θα θέλουμε δήμαρχο και περιφερειάρχη για να μας καθαρίζει και να απομακρύνει τους ανθρώπους σκουπίδια σε νέου τύπου ΧΥΤΑ. Εμείς θα αποτελούμε απλά το βιοκαύσιμο με τη συνείδηση ήσυχη, ότι δε ρυπαίνουμε το περιβάλλον.

Σχόλια

  1. Πριν από τις εκλογές της πρώτης Κυριακής είχα εκφράσει αντίθεση μου σε κάθε ψηφοδέλτιο δήμου ή περιφέρειας που στήριζε το ΠΑΣΟΚ,κάθε λογής ΠΑΣΟΚ,από Καμίνη μέχρι Δημαρά.Τη στάση μου αυτή δεν υπαγόρευε η συγκυρία,όπως κάποιος θα πίστευε.Είναι η πάγια στάση μου απέναντι στα "πασοκοειδή" από τότε που κλήθηκα να πρωτοψηφίσω. Σήμερα,μια μέρα πριν τις εκλογές της δεύτερης Κυριακής δηλώνω δημόσια οτι ψηφίζω Καμίνη!
    Ξεχνάω οτι τον στηρίζει και το ΠΑΣΟΚ,δεν σκέφτομαι το τηλεοπτικό πανηγύρι των πασοκτζήδων,σε περίπτωση εκλογής του.Το μόνο που σκέφτομαι είναι το διακύβευμα των εκλογων αυτών για την Αθήνα.ΟΤΑΝ ΤΟ ΦΙΔΙ,ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΧΕΙ ΣΚΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΓΟ,ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΣΦΙΧΤΑΓΚΑΛΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΌΛΗ ΜΟΥ,θεωρώ απίστευτη πολιτική και ηθική μικροψυχία να προτάξω την τιμωρία του ΠΑΣΟΚ και να αφήσω τα φασιστοειδή να λυμαίνονται το Δήμο.

    Σαββίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαφής η Σαββίνα. Είναι όμορφη η μέρα, καλημέρα/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝ ΔΕΝ ΔΟΜΙΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΗΣΤΙΚΗ - ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ ΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΙΕΣΤΙΚΗ...ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΠΑΣΟΚΙΚΟΥΣ ΑΛΟΙΘΩΡΙΣΜΟΥΣ ,ΤΙΣ ΕΡΩΤΟΤΡΟΠΙΕΣ ΜΕ ΕΕ-ΟΝΕ, ΤΙΣ ΠΕΡΙΧΑΡΑΚΩΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ ΚΚΕ...ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ....ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ "ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οδυσέα και βέβαια θα έχουμε παρενέργειες και μάλιστα οδυνηρές. Για να δομήσουμε όμως αυτά που λες θα πρέπει να ομονοήσουμε και να συζητήσουμε για να πείσουμε και να πειστούμε και κυρίως να θέλουμε να νικήσουμε. Δύσκολο σύντροφε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία