ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ!



          Να καταργηθεί ο αντιτρομοκρατικός νόμος - Abolish anti-terrorist law

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια.
Κοιν.:  Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστο Παπουτσή,
Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Χάρη Καστανίδη,
Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Θεόδωρο Πάγκαλο.
 
Με αφορμή τις δίκες των 11 ανηλίκων στη Λάρισα στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2010, οι οποίοι κατηγορούνται για σειρά κακουργηματικών πράξεων, ορισμένες από τις οποίες εμπίπτουν στις διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου (187 του Ποινικού Κώδικα περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης). Οι 11 ανήλικοι κατηγορούνται για επεισόδια και καταστροφές που έγιναν στο κέντρο της Λάρισας μετά από την πορεία της 8ης Δεκέμβρη 2008 για τη διαμαρτυρία του θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Την ίδια ημέρα ανάλογες διαμαρτυρίες εκδηλώθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Συνολικά την περίοδο 6 Δεκεμβρίου - 14 Ιανουαρίου 2008 έγιναν πάνω από 250 συλλήψεις πανελλαδικά που κατέληξαν σε 67 προφυλακίσεις.

Όπως αναφέρουν οι μάρτυρες κατηγορίας, οι ανήλικοι συλληφθέντες κρατήθηκαν στα κρατητήρια, κάποιοι ξυλοκοπήθηκαν, ενώ στερήθηκαν στοιχειώδη δικαιώματά τους, όπως η επικοινωνία με δικηγόρο και με τους γονείς τους.

Συνυπογράφουμε το κείμενο τριάντα δύο φορέων της Λάρισας, όπου γίνεται αναφορά στην επιχείρηση εφαρμογής του αντιτρομοκρατικού νόμου με αφορμή τους συλληφθέντες, όπου επισημαίνεται η ανάγκη οι μαζικές λαϊκές οργανώσεις, τα εργατικά συνδικάτα, οι ενώσεις γονέων, το κίνημα της νεολαίας, των φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών, το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ, των αγροτών, οι επιστημονικές ενώσεις, οι προοδευτικοί διανοούμενοι να αγωνιστούν για την κατάργησή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κείμενό της η Δ΄ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, με τίτλο "Ο αντιτρομοκρατικός νόμος εν δράσει", στις 16 Φεβρουαρίου 2009, αναφέρει ότι ο καθηγητής Μανωλεδάκης, αποχωρώντας το 2001 από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής είχε προειδοποιήσει ότι «όλοι οι πολίτες μπορούν κάτω από κάποιες συγκυρίες να γίνουν δυνάμει ύποπτοι και να υποστούν τις συνέπειες των ανελεύθερων ρυθμίσεων του σχεδίου αυτού αν γίνει νόμος του κράτους».
Ζητάμε την άμεση απόσυρση των κατηγοριών και την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων και ιδιαίτερα των ανηλίκων.

Ζητάμε την άμεση κατάργηση του νόμου που ισχύει σήμερα (άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα), Νόμο 2928/2001 - "Τροποποίηση διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και άλλες διατάξεις για την προστασία του πολίτη από αξιόποινες πράξεις εγκληματικών οργανώσεων"), καθώς και του Νόμου 3251/2004 - "Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, τροποποίηση του Ν.2928/2001 για τις εγκληματικές οργανώσεις και άλλες διατάξεις".

Παρακαλούμε να μας πληροφορήσετε εγγράφως για το αν θα λάβετε άμεσα μέτρα για την κατάργηση των νόμων και την απελευθέρωση των συλληφθέντων, καθώς και για την παύση της αστυνομικής βίας απέναντι στους ανηλίκους.
*Σημείωση: Με την παρούσα αίτηση συνοδεύονται τρία συννημένα αρχεία: το πρώτο με την αίτηση και τη λίστα των υπογραφών, το δεύτερο με την ανακοίνωση της Επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων Μελών του Δ.Σ.Α. και το τρίτο με την Εγκύκλιο ∆ΙΑ∆Π/Α1/8249/10-4-2001 περί αρχειοθέτησης µηνυµάτων ηλεκτρονικού ταχυδροµείου.
 
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων
Μετά τιμής
7 Δεκεμβρίου 2010
Οι υπογράφοντες
          Ακολουθούν οι 254 υπογραφές.

Σχόλια

  1. Ο νόμος πρέπει να καταργηθεί. Ξεπερνά κάθε έννοια ισονομίας μία διάταξη που δεν επιτρέπει την ελεύθερη έκφραση και πολιτική συμμετοχή, με το πρόσχημα των πιθανών καταστροφών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Δείμο. Και βέβαια πρέπει να καταργηθεί αλλά και να αθωωθούν τα παιδιά. Καθώς οι αντιδράσεις απέναντι στη φτώχεια θα πληθαίνουν θα αυξάνονται και οι συγκρούσεις, άρα και οι απόπειρες να θεωρηθούν όλα τρομοκρατία. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πως δεν έχουν ακουμπήσει τους "αγωνιστές" που έκαψαν τους 4 αθώους ανθρώπους στην Mαrfin. 'Ισως γιατί αυτοί είναι σαφώς χρήσιμοι, στους μηχανισμούς εξουσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία