Η φωτιά στη Νομική, ο τρόμος πάνω από την πόλη



«Ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα τάσσεται εναντίον κάθε μορφής βίας και πράξης δολιοφθοράς που υπονομεύει το πανεπιστημιακό άσυλο», ήταν η δήλωση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πελεγρίνη, με αφορμή τον εμπρησμό που κατέστρεψε την αίθουσα Οικονομίδη της Νομικής Σχολής.

Μονάχα να γελάσεις μπορείς από τη δήλωση. Αλήθεια ποιες είναι οι αιτίες που οδηγούν τις πρυτανικές αρχές του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας να είναι τόσο χλιαρές απέναντι στον εμπρησμό της Νομικής, τόσο συγκαταβατικές απέναντι στα φασιστικά τάγματα εφόδου; Ποια υπονόμευση και ποια πράξη δολιοφθοράς; Εδώ πρόκειται  για εμπρησμό, για εγκληματική ενέργεια, το άσυλο μας μάρανε και η υπονόμευσή του. Μην παραβιαστεί το άσυλο, μην παραβιαστεί η ασυδοσία και θιχτεί ο χουλιγκανισμός. Αλλά πέρα από τον πρύτανη που προφανώς θα έχει τους λόγους του, δεν είδα και την κοινή γνώμη να εξανίσταται. Όταν μπήκαν οι μετανάστες στη σχολή όλοι πήραν φωτιά, τώρα που η φωτιά του φασισμού πήγε να κάψει τη Νομική όλοι την έκαναν αβαβά. Φαίνεται ότι η κοινωνία έχει αποδεχθεί ότι τα πανεπιστήμια είναι εμπόλεμη ζώνη και μια φωτιά πάνω, ένας ξυλοδαρμός κάτω δεν αλλάζουν και πολύ την κατάσταση.  Μάλιστα ενώ η φωτιά ξέσπασε τη νύχτα «κανείς δεν την πήρε χαμπάρι» και η πυροσβεστική έλαβε κλίση την μεθεπόμενη μέρα το πρωί. Προφανώς η πυροσβεστική είναι μέρος των σωμάτων ασφαλείας και χρειαζότανε κάποια διαβούλευση 2 ημερών και κάποια συμφωνία για να κληθεί να σβήσει τη φωτιά μετά από δύο μέρες. Γέλια και μάλιστα χοντρά.Μας δουλεύουν. Ως τότε προφανώς και δόθηκε η ευκαιρία να εξαφανιστούν ότι στοιχεία υπήρχαν που πιθανόν να οδηγούσαν σε εντοπισμό των εμπρηστών. Δηλαδή οι εγκληματίες προστατεύονται πλήρως ακόμα και όταν προσπαθούν να κάψουν δημόσιους χώρους και ανθρώπους στο όνομα του Ασύλου.  
Κάποια στιγμή θα πρέπει τόσο η κυβέρνηση όσο και οι πανεπιστημιακές αρχές να βρουν ένα τρόπο νόμιμο και συνταγματικό να προστατέψουν το πανεπιστήμιο και ως εκ τούτου και την κοινωνία από τις φασιστικές επιθέσεις. Δυστυχώς δεν μπορούμε να ζητάμε κάτι αντίστοιχο από τον ίδιο το λαό, τον  κατ’ εξοχήν υπεύθυνο για την τήρηση του συντάγματος. Αυτός βρίσκεται σε επαναστατική διαδικασία προστασίας των κλειστών επαγγελμάτων. Δεν προκάνει να νιώσει τον τρόμο πάνω από την πόλη.

Σχόλια

  1. Μα το άσυλο είναι μια καλή ευκαιρία να λαϊκίσουμε προς τους φοιτητές και να καλύψουμε τις δικές μας αδυναμίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία