ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τέτοιες μέρες έφυγε, καλοκαιρινές

Τέτοιες μέρες έφυγε, καλοκαιρινές

Παρατηρητήριο

Για να μην έχετε απορίες περί της κυρίαρχης ιδεολογίας του έθνους μετά τη μεταπολίτευση, σας παρουσιάζω τις κεντρικές ιδέες των θεμάτων της έκθεσης στις εισαγωγικές εξετάσεις του γενικού λυκείου στο διάστημα 2000-2017. Ένα διάστημα με όλες τις πολιτικές παρατάξεις να έχουν παρελάσει από την εξουσία.

2000: Η παιδεία ως μέσο διαφύλαξης των ιδανικών της ειρήνης, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης
2001: Ο ρολος του διανοούμενου στη σύγχρονη εποχή της εξειδίκευσης και της κατανάλωσης
2002: Η μοριακή βιολογία και η γενετική ως ανθρώπινη ματαιοδοξία προς αποφυγήν
2003: Οικολογική κρίση ανισότητα κατανομής πόρων, κατανάλωση, αληθινή δημοκρατία κλπ
2004: Ο σύγχρονος δάσκαλος απέναντι στην επαναστατημένη νεολαία
2005: Η αξία των ομαδικών αγωνισμάτων έναντι των ατομικών
2006: Η μεγάλη ακούραστη ψυχή του πνευματικού δημιουργού
2007: Ο κοινωνισμός ενάντια στον ατομισμό
2008: Η αξία της Παράδοσης
2009: Το βιβλίο ως μέσο άμυνας κατά των ΜΜΕνημέρωσης
2010: Ο φόβος να χάσεις τη δουλειά σου λόγω τεχνολογικών εξελίξεων και η ανάγκη της αυτομόρφωσης
2011: Η βόμβα της πληροφορίας
2012: Η αρχαία τέχνη ως πρωτοπόρα και ζωντανή…
2013: Η αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων λόγω της τεχνολογίας
2014: Η αξία της Ανθρωπιάς
2015: Οι αρχαίοι χώροι θέασης και ακρόασης
2016: Η φιλία
2017: Τα ευγενή ιδεώδη του ανθρωπισμού που διασύρονται στις μέρες μας και η ευθύνη της επιστήμης και της τεχνολογίας

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Ο βασικός λόγος, ωστόσο, που επέλεξα να ασχοληθώ με την αφελή αυτή επιλογή είναι πιο σημαντικός. Την έγραψε σε δύο φράσεις ο εκπαιδευτικός Λεωνίδας Καστανάς, η αρθρογραφία και οι αιχμηρές παρεμβάσεις του οποίου έχουν πάντα ενδιαφέρον. «Εδώ και 30 χρόνια, το θέμα της έκθεσης είναι το ίδιο. Τι καλός που είναι ο ελληνοορθόδοξος κομμουνισμός και τι κακός που είναι ο προτεσταντικός καπιταλισμός», έγραψε στο fb ο Καστανάς. Και υπερθεμάτισε μνημονεύοντας θέματα εξετάσεων από το παρελθόν. «Οι στέγες κοντά, οι ψυχές μακρυά. Η αρχαία τέχνη πρωτοπόρα και ζωντανή. Ο τεχνολογικός πολιτισμός και η αλλοτρίωση του ανθρώπου. Η σύγχρονη αποξένωση». Και σχολίασε: «Κανείς δεν τολμά να βγει από το ελληνικό στερεότυπο. Τεχνοφοβία και άγιος ο Θεός. Πρέπει να αντισταθούμε στην ανήθικη τεχνολογική Δύση. Διότι μας κάνει να τρέχουμε γρήγορα και να ξεχνάμε την ανθρωπιά μας. Ενώ όταν πηγαίναμε με τον αραμπά βλέπαμε και κάνα άνθρωπο. Το ότι μιλάω με τους φίλους μου σήμερα ακόμη και όταν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακρυά με τούτο το μηχάνημα του διαβόλου, με απομακρύνει από τους ανθρώπους. Λουδιτισμός και τα μυαλά στα κάγκελα. Η αριστερή αφήγηση της ανατολής συνεχίζεται».

Κ. Ζούλας Καθημερινή

Παρασκευή, 6 Μαΐου 2011

Εμπρός του πετρελαίου οι κολασμένοιΑνησυχώ και εγώ με τη σειρά μου για την κατάσταση στα ΕΛΠΕ. Γιατί σύσσωμη η Αριστερά, αφού υποστήριξε τον δίκαιο αγώνα της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, ολιγωρεί απέναντι στο δίκαιο αγώνα των ΕΛΠΕ και δεν έχει σπεύσει να συναντήσει τους αγωνιστές και να τους συμπαρασταθεί. Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση του μνημονίου, οι κολασμένοι του πετρελαίου δείχνουν το δρόμο του αγώνα. Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα που κόβει, εκτός των άλλων και το επίδομα του κυλικείου που είναι όμως δωρεάν. (Leo)


ΕΛΠΕ, Άγρια κόντρα και φόβοι ελλείψεων 


Από τα Νέα (6/05/2011)


ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ότι οι συνεχιζόµενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζοµένων στα διυλιστήριατων Ελληνικών Πετρελαίων µπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ελλείψεις σε καύσιµα εκφράζουν στελέχη του οµίλου και της ελληνικής αγοράς πετρελαιοειδών.

Σύµφωνα µε πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, τα Ελληνικά Πετρέλαια ενδέχεταινα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε εισαγωγές καυσίµων (60.000 τόνοι διυλισµένων προϊόντων) ενόψει των νέων απεργιών αυτόν τον µήνα.

Η νέα απεργία των εργαζοµένων στα ΕΛΠΕ θα αρχίσει – αν δεν κριθεί παράνοµη από τα δικαστήρια – την Παρασκευή το πρωί και θα διαρκέσει δέκα ηµέρες.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις πλήττουν και τον όµιλο τωνΕλληνικών Πετρελαίων, στον οποίο η προηγούµενη δεκαήµερη απεργία κόστισε 12 εκατ. ευρώ. 

Σε µια περίοδο κατά την οποία η οικονοµική ύφεση έχει προκαλέσει µέσα σε έναν χρόνο πτώση των πωλήσεων του οµίλου στην εσωτερική αγορά 13,5%, η διοίκησή του αποφάσισε να προχωρήσει σε περικοπές των αποδοχών των εργαζοµένων στα πλαίσια της νέας συλλογικής σύµβασης εργασίας.

Σύµφωνα µε τη διοίκηση των ΕΛΠΕ, οι εργαζόµενοι στην εταιρεία αµείβονται µε 20%-40% υψηλότερους µισθούς από αυτούς της Μότορ Οϊλ, ενώ οι µισθοί τους είναι 20%-30% υψηλότεροι από τους αντίστοιχους στη Γερµανία. Οι προτάσεις της διοίκησης των Ελληνικών Πετρελαίων είναι να µη δοθεί φέτος αύξηση στους µισθούς, ούτε και στο καθιερωµένο χρονοεπίδοµα 3% που λαµβάνουν κάθε χρόνο. Το τελευταίο, δε, να αναπροσαρµόζεται κάθε 5 χρόνια και όχι κάθε έτος.

Ακόµη, ζητεί να αυξηθούν οι εβδοµαδιαίες ώρες εργασίας από 38 σε 40, όπως στις άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, για να µειωθεί το µεγάλο κόστος που καταβάλλει για υπερωρίες και παράλληλα να αυξηθούν σε 212 οι ηµέρες εργασίας ανά έτος από 197 σήµερα. 

Οι εργαζόµενοι στα διυλιστήρια ζητούν για φέτος αύξηση αποδοχών όσο ο ευρωπληθωριµός (1,8%). Ο κ. Θωµάς Κώτσιας, πρόεδρος του σωµατείου των εργαζοµένων στα ΕΛΠΕ, µιλώντας στα «ΝΕΑ» παραδέχεται ότι η κατάσταση είναι αδιέξοδη και δηλώνει ότι οιεργαζόµενοι µπορούν να συζητήσουν κάποιες λογικές περικοπές στα επιδόµατα αλλά «δεν δέχονται να ανατραπεί στο σύνολό της η φιλοσοφία της συλλογικής σύµβασης εργασίας». Μάλιστα, για τους µισθούς λέει ότι κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα µε αυτούς στη Μότορ Οϊλ. Για τις ώρες εργασίας υποστηρίζει ότι στα γαλλικά διυλιστήρια εργάζονται 35 ώρες και στην BP της Αγγλίας 32 ώρες την εβδοµάδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου