Εντυπώσεις από τη Συνάντηση του Φώτη Κουβέλη με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.




Με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, συνοδευόμενος από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Σπύρο Λυκούδη και τον υπεύθυνο για την οικονομική πολιτική της ΔΗΜ.ΑΡ, Δημήτρη Χατζησωκράτη.  Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Φ. Κουβέλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει, διεκδικεί και αγωνίζεται να παραμείνει δυναμική και κυρίαρχη η παρουσία του ελληνικού δημοσίου στη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ πρέπει περαιτέρω να αναπτυχθεί και η περαιτέρω δυναμική ανάπτυξή της αφορά πρωτίστως τον ελληνικό λαό, αφορά την κοινωνία, αφορά τη χώρα συνολικότερα, διότι το ενεργειακό μέγεθος κυριαρχεί μέσα στη γενικότερη κοινωνικοπολιτική ζωή.
Σε ότι αφορά την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είχα τη δυνατότητα να πω στον πρόεδρο και στους εκπροσώπους της,  ότι ιδιαίτερα σε αυτές τις στιγμές, αναφορικά με τη συμπεριφορά του συνδικάτου, θα πρέπει να δίδονται σαφείς και πειστικές απαντήσεις σε όλα εκείνα για τα οποία θέλουν να κρίνουν και να αξιολογούν την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ».

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                               6/5/2011


Nα με συμπαθά ο πρόεδρος, αλλά στη συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος στα Νέα υπήρξε η εξής ερωτοαπάντηση:

Ερώτηση: Το πόρισµα Ρακιντζή λέει ότι από το 2004 και µετά η ΓΕΝΟΠ εισέπραξε γύρω στα 24 εκατ. ευρώ. ∆ικαιολογούνται τέτοια ποσά για τα λειτουργικά σας έξοδα, µήπως µε τον τρόπο αυτό οι εκάστοτε διοικήσεις σάς εξαγόραζαν; 

Απάντηση: Το συνολικό ποσό αντιστοιχεί σε 5,7 ευρώ ανά εργαζόµενο τον µήνα, για να µη δηµιουργούµε εντυπώσεις. 

Δηλαδή η απάντηση ήταν ιδιαίτερα πειστική και σαφής, 5,7 Ε ανά εργαζόμενο το μήνα, τι είναι ο κάβουρας τι είναι το ζουμί του. Το συνδικάτο πένεται, με το ζόρι τα βγάζει πέρα, από το σπίτι τους φέρνουν το χαρτί οι άνθρωποι για να τυπώνουν τις ανακοινώσεις τους, ( όπως κάνουμε στο σχολείο) και από την τσέπη τους βάζουν τα οδοιπορικά τους όταν ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα και τον κόσμο για να υποστηρίξουν το δημόσιο συμφέρον της ΔΕΗ, το συμφέρον μας δηλαδή.

Αλλά για τα 300.000 Ευρώ και πάλι σαφής ήταν ο Νίκος.

Ερώτηση: Το 2008, µε απόφαση του τότε διευθύνοντος συµβούλου Τάκη Αθανασόπουλου, η ΔΕΗ χρηµατοδότησε τη ΓΕΝΟΠ µε 300.000 ευρώ για τη σύνταξη µελέτης σχετικά µε την αναδιάρθρωση της εταιρικής δοµής της επιχείρησης. Η µελέτη ουδέποτε παραδόθηκε, αλλά και τα χρήµατα ουδέποτε επιστράφηκαν...

Απάντηση: Η µελέτη µας παραγγέλθηκε, και ευθύς αµέσως η διοίκηση της ΔΕΗ άλλαξε στρατηγική και εγκατέλειψε τις αποφάσεις που είχε πάρει για τη δηµιουργία θυγατρικών και τον διαµελισµό της επιχείρησης. Άρα, εξέλειπε ο λόγος για να γίνει η µελέτη. 

Ερώτηση: Τα χρήµατα γιατί δεν τα επιστρέψατε; 

Απάντηση: Επειδή τα χρήµατα αυτά, µε απόφαση του διοικητικού συµβουλίου της ΓΕΝΟΠ αξιοποιήθηκαν για ενηµερωτικές εκδηλώσεις και συνεδριάσεις στην περιφέρεια προς τους εργαζόµενους της ΔΕΗ σχετικά µε τις προθέσεις της διοίκησης να διαµελίσει τη ΔΕΗ. Αλλωστε ποτέ η τότε διοίκηση της ΔΕΗ, ούτε η επόµενη δεν µας τα ζήτησε πίσω... 

Τους τα χάρισε ο Τάκης, τους λυπήθηκε να τους βλέπει με τις μπαλωμένες φόρμες της δουλειάς, αξύριστους και λιπόσαρκους από την ανέχεια και τους έδωσε μια τρακοσαρού για να φάνε κάτι, να στυλωθούν, να πάρουν μια καινούργια φόρμα, για να μπορέσουν να δουλέψουν. Άσε που και ο Τάκης από την τσέπη του τα έβαλε, δεν ζήμιωσε το δημόσιο. Αλλά και στον καθένα μας, αν τύχει και μας δώσουν 300.000 ζεστά για μελέτες που ποτέ δεν κάναμε και δεν μας τα ζητήσουν πίσω, υπάρχει λόγος να πάμε φορτικά και να τους τα επιστρέψουμε; Μπορεί να προσβληθούν οι άνθρωποι και να νομίζουν ότι τους περάσαμε για ψιλικατζήδες.
Τι θέλουμε επιτέλους από τους κολασμένους εργάτες του ρεύματος, να πουληθούν ή να πουλήσουν τα υπάρχοντά τους, τις γεννήτριες , τα καλώδια και τους μετασχηματιστές που τάχουν ποτίσει με το αίμα τους, για να επιβιώσουν;

Τέλος πάντων δεν καταλαβαίνω  πρόεδρε που είναι η ασάφεια στις απαντήσεις. 

Αλλά αν και πάλι κάτι δεν είναι τελείως καθαρό, είμαι σίγουρος πως το πλέον δυναμικό αλλά και φτωχό συνδικάτο της χώρας  θα προσπαθήσει να βελτιώσει τις δημόσιες σχέσεις του, θα κάνει το λόγο του ακόμα πιο πειστικό. Κάτι ανέργοι που είδε η γυναίκα μου έξω από τον ΟΑΕΔ είχαν ανησυχία και τη ρωτούσαν,  αν ο λόγος της ΓΕΝΟΠ είναι πειστικός, αν την πείθουν οι ερμηνείες για τα 24 μιλιόνια, ή μήπως το κόλπο με την τρακοσαρού  δεν υποστηρίχθηκε όπως πρέπει, μήπως τα κόμματα και οι παρενθέσεις δεν είχαν τη σωστή θέση, ή μήπως στις συνεντεύξεις ο Νίκος δεν είναι κρυστάλλινος και τον παρεξηγούν.   

Γιατί για ένα λόγο ζει ο άνθρωπος, οι πράξεις και το χρήμα περνούν και χάνονται, τα λόγια είναι αυτά που μένουν, στην Ελλάδα .    

Σχόλια

  1. το υφος και η "μαγκιά" του τα λένε όλα... η κάθε εμφάνισή του είναι τόσο "προκλητική" που δικαιολογεί απόλυτα την αντιπάθεια του κόσμου... σπάνιο είδος "λαμόγιου"... με άποψη και τουπέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι ο τύπος αυτός είναι η εικόνα της χρεοκοπίας μας. Μαγκιά στις πλάτες μας και στο όνομά μας, με τα λεφτά μας που μαζί τα φάγανε από την συνδιοίκηση του 86' και μετά. Απύθμενο θράσος μαφιόζου εργατοπατέρα και αφόρητη αισθητική. Αν ήθελε κάποιος να δείξει το κατάντημά μας θα μπορούσε να δείξει τον Φωτόπουλο.
    Όσο για την αριστερά μας, η Γενοπ είναι ένα τεστ. Ναι είναι συνδικάτο εργαζομένων - ναι, είναι και διεφθαρμένοι του κερατά - ναι νοιάζονται μόνο για την πάρτη τους και τα προνόμιά τους. Τι κάνει η αριστερά; Ας μην πω την γνώμη μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε leo,
    Ούτε εγώ καταλαβαίνω που είναι η ασάφεια στο λόγο και τα επιχειρήματα ο πρόεδρος Φωτόπουλος της ΔΕΗ. Το ποίημά του λέει ο άνθρωπος. Αυτά έμαθε όλα αυτά τα χρόνια και με αυτό το «ποίημα» έγινε και είναι πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ.

    Το θέμα είναι το «ποίημα» που λέει στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΔΗΜ.ΑΡ.για την συνάντηση…και αυτό δεν μου αρέσει…όπως και πολλά άλλα …και γιαυτό φίλε leo, …σιωπώ και θλίβομαι…Διαφορετική προσδοκούσα, εγώ τουλάχιστον, την πορεία της ΔΗΜ.ΑΡ., όταν την δημιουργούσαμε…και νομίζω ότι δεν ήμουν μόνος…
    Κατά την ταπεινή μου γνώμη η ανακοίνωση αναδύει μείγμα αρώματος ενός «καλού ΣΥΝ» και φορμόλης μιας νεοπαλαιοκομμουνιστικής αριστεράς της μεταπολίτευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aγαπητοί φίλοι Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ υπερασπίζεται τα συμφέροντα της συντεχνίας του, τόσο της πολύ στενής ( συνδικαλιστές) όσο και της ευρύτερης. Στην κατακερματισμένη κοινωνίας μας δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε και κάτι διαφορετικό.
    Η αριστερά μας πάλι είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγει από το σύνδρομο της υποστήριξης ενός συνδικάτου εργαζομένων, ανεξάρτητα από είδος, στάση,αιτήματα, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, αισθητική. Έχουμε μέλλον, ή μήπως δεν έχουμε καθόλου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλή μου mtryfo το "φίλοι" εμπεριέχει και τις φίλες βέβαια, αλλά το ισχυρό μισό του ουρανού πάντα το ξεχνάει. Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του αριστερού μεταπολιτευτικού λόγου είναι η συγκάλυψη-φερετζές, πίσω από την αριστερόστροφη φανφαρόνικη ρητορεία, του σκληρού συντεχνιασμού. Είναι από τα βασικά μοτίβα του οριζόντιου κομματικού κράτους. Από αυτή την άποψη το σχόλιο του Λεο, περί λόγων και έργων, είναι βαθιά πολιτικό γιατί αναδεικνύει αυτή τη διάσταση, στην οποία δυστυχώς, με κομψό τρόπο, διολισθαίνει η δήλωση της ΔΗΜΑΡ.
    Dimef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλοι και φίλες.
    Πολλοί από εμάς προσπαθήσαμε να κάνουμε το «άλλο κόμμα, της άλλης αριστεράς, στην υπηρεσία της ελληνικής κοινωνίας» και προς τούτο συμμετείχαμε στη δημιουργία της ΔΗΜ.ΑΡ. Δεν μπορέσαμε όμως να την ξεκολλήσουμε από την θλιβερή πεπατημένη της μεταπολιτευτικής αριστεράς. Οι ρίζες της, έστω και ευρωκομμουνιστικής αναθεώρησης – ανανέωσης, είναι βαθύτερες, απ΄όσο τουλάχιστον εγώ νόμιζα.
    Η μεταπολιτευτική πορεία της λεγόμενης ελληνικής ευρωπαϊκής αριστεράς είναι οφθαλμοφανές ότι ήταν και δυστυχώς είναι αυτιστική και με αγκυλώσεις.
    Η φωνή του ορθολογισμού, της πραγματικότητας, της επαναστατικής αλήθειας, του οράματος μιας άλλης Ελλάδας, φαίνεται ότι δεν κατόρθωσε να κυριαρχήσει στην Αγίου Κωνσταντίνου.
    Τα αυγά δεν έσπασαν και η ομελέτα που γίνεται έχει το άρωμα του ξαναζεσταμένου παλαιοκομματισμού και της επαγγελματικής επιβίωσης της ομάδας «μία από τα ίδια», με την παλιά δοκιμασμένη συνταγή του «στρογγυλέματος».
    Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να δημιουργηθεί ο πολιτικός φορέας της σύγχρονης ελληνικής αριστεράς.
    Δυστυχώς το «άλλο κόμμα της άλλης αριστεράς» είναι ακόμα ζητούμενο…
    Παναγιώτης Κουτσοπίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δυστυχως για αλλη μια φορα ειμαστε και με τον .."χωροφυλακα" (βλεπε μαγκα -εργατοπατερα Φωτοπουλο) και με τον ..."αστυφυλακα" (βλεπε αγκυλωσεις παλιοκομμουνιστικες του στυλ :ο εργατης(ποιος εργατης τωρα?) εχει δικιο....)....Μαλλον στραβα αρμενιζουμε για μια αλλη φορα.........!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επί της ευκαιρία. Ποιά είναι η θέση της ΔΗΜΑΡ για το 40ωρο των δημοσίων υπαλλήλων; Μήπως ξέρει κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μεγάλη απογοήτευση η συνάντηση της ΔΗΜ.ΑΡ. με την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ...

    γιατί φύγαμε από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αν είναι να κάνουμε και πάλι τα ίδια;

    αγαπητοί σύντροφοι το πράγμα πάει από το κακό στο χειρότερο

    αντί να βγούμε να καταγγείλουμε την ΓΕΝΟΠ και την συνδικαλιστική της αλητεία, κάνουμε συναντήσεις μαζί τους

    αναρωτιεμαι αν τα μέλη του Κόμματος συμφωνούν με τις επιλογές που γίνονται μετά το συνέδριο

    τελικά επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια λάθη

    Αλέξανδρος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ολο στρογγυλάδες ειναι η Δημ.Αρ. Μην τυχόν χτυπησουμε σε καμμια γωνία και κάνουμε μελανιές. Ετσι ομως δεν γίνεται δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το πεδίο της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της «παχυλής πίστωσης», όπως συνηθίζει να λέει και να ζητά ο φίλτατος Ανδρεάς Νεφελούδης, υπήρξε και δόθηκε χωρίς φειδώ από πολλούς, οι οποίοι πίστεψαν και προσπάθησαν για την δημιουργία ενός «άλλου κόμματος και της άλλης αριστεράς»… από την ιδρυτική συνδιάσκεψη και κατά την διάρκεια της πορείας μέχρι το συνέδριο…
    Όμως, όπως έχει λεχθεί και γραφεί πολλές φορές, ο σκληρός πυρήνας της «προίκας από τον ΣΥΝ», αποδείχθηκε περίτρανα και στο συνέδριο ότι, δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση του παλιού εαυτού του…οι μεθοδεύσεις, οι λίστες κλπ έχουν καταναλώσει πολύ από το κεφάλαιο του εγχειρήματος…
    Ελπίζω να μην οδηγηθεί η ΔΗΜ.ΑΡ., με αυτά και με τ΄άλλα, σε πλήρη αποτυχία και απαξίωση…Θα ήταν πολύ κακό για την ελληνική κοινωνία σ΄αυτούς τους δύσκολους καιρούς, για τους οποίους η μεταπολιτευτική αριστερά, κατ΄εξακολούθηση εκτός τόπου και χρόνου, έχει το μερίδιο της ευθύνης.
    Όταν λοιπόν κάποιος βλέπει ανακοινώσεις σαν αυτή της 6/5, εκτός από το να θλίβεται αισθάνεται και την υποχρέωση να αποστασιοποιηθεί από το περιεχόμενό της αν θέλει να κρατήσει την αξιοπρέπειά του.
    Τουλάχιστον αυτοί που δεν βλέπουν την ΔΗΜ.ΑΡ. ως εφαλτήριο για βουλευτικούς ή άλλους θώκους.
    Και ο νοών νοείτο…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αν στο
    " ... αναφορικά με τη συμπεριφορά του συνδικάτου, θα πρέπει να δίδονται σαφείς και πειστικές απαντήσεις σε όλα εκείνα για τα οποία θέλουν να κρίνουν και να αξιολογούν την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ»,
    υπήρχε ας πουμε και η φράση
    "Τέτοιες απαντήσεις μέχρι τώρα δεν δόθηκαν, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ παραμένει έκθετη",
    ...
    βέβαια η ανακοίνωση δεν καλύπτει την ΓΕΝΟΠ αλλά η σαφήνεια ειναι απαραίτητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία