Σχολιάζοντας την απόφαση της ΔΗΜΑΡ για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο



Ένα πρώτο σχόλιο για την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ. Το γράφει ο φίλος Ευθύμης Δημόπουλος και το προσυπογράφω (LEO)
 Τρία πράγματα μου αρέσουν στην ανακοίνωση της ηγετικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ που αποφάσισε την καταψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ.
Το πρώτο είναι η παρατήρηση πως το παρόν νομοσχέδιο δεν «υπηρετεί το δημόσιο πανεπιστήμιο και την αναβάθμισή του». Εδώ που τα λέμε  που να βρεθεί νομοσχέδιο να εξυπηρετήσει καλύτερα το δημόσιο χαρακτήρα των ΑΕΙ από το υπάρχον καθεστώς. Είναι απλώς ασυναγώνιστο.  Καύχημα και προπύργιο της δημοκρατίας και της επιστημονικής  παραγωγής της χώρας. Χάρη σε αυτό βρισκόμαστε  στην ευρωπαϊκή και  διεθνή εκπαιδευτική πρωτοπορία εδώ και χρόνια. Δεν αναβαθμίζεται άλλο σύντροφοι. Η παρακμή του απλώς οφείλεται στην κορύφωση της ακμής του. Φυσιολογικά πράγματα. Ο κύκλος της ζωής και της ιστορίας.
Το δεύτερο είναι πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου «έχουν κριθεί απορριπτέες από την πανεπιστημιακή κοινότητα». Ε, άμα τιις απέρριψε η πανεπιστημιακή κοινότητα (βλέπε πρυτανική και συνδικαλιστική συντεχνία) τι να λέμε οι υπόλοιποι τώρα. Τι να πουν οι φοιτητές, τι να πουν οι καθηγητές που υποστηρίζουν ριζικές αλλαγές, τι να πει η κοινωνία και τι να πουν οι διεθνείς αξιολογήσεις. Καλύτερα να το βουλώσουνε, γιατί δεν έχουν ιδέα. Όπως έγραψε και ο Μυλόπουλος «έκαστος στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες».
Το τρίτο είναι το σχόλιο για την «αδιαλλαξία του Υπουργείου». Ενώ οι Πρυτάνεις, τα κόμματα, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ξεχείλιζαν από διαλλακτικότητα και από μεταρρυθμιστική διάθεση. Κρίμα Διαμαντοπούλου, έχασες την ευκαιρία να παραδειγματιστείς από διαλλακτικούς συναδέλφους σου όπως ο Ρέπας και ο Καστανίδης.
Δεν πειράζει σύντροφοι. Η μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ είναι προ των πυλών. Θα την αναλάβουν οι Πρυτάνεις. Αρκεί να τους εμπιστευτούμε. Βλέπω στο βάθος να σηκώνουν τα μανίκια ο Πελεγρίνης με το Μυλόπουλο με βιάση και νοικοκυροσύνη. Ετοιμάζουν το «λιτό και δημοκρατικό νομοσχέδιο». Όπου να ‘ ναι το καταθέτουν στην κοινωνία. Είναι εκείνο το ρημάδι το κοσκίνισμα που τους καθυστερεί στο ζύμωμα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία