Dead end



Μια ακόμα νεανική, μητροπολιτική εξέγερση.
Μια ακόμα ίδια αφορμή, η παράλογη, αλλά νομοτελειακή,  βία της εξουσίας.  
Μια ακόμα ίδια αιτία, ο αποκλεισμός από την κοινωνία των ονείρων.
Οι εξεγερμένοι θα σπάσουν θα κάψουν, θα λεηλατήσουν, θα σκοτώσουν και θα σκοτωθούν. Δεν ζητούν να αλλάξουν τις κοινωνικές δομές.
Ζητούν άρρητα από τις δομές να χωρέσουν και αυτούς στα συρτάρια τους.
 Όμως αυτές είναι πάντοτε ταξικές, άτεγκτες, ολοκληρωτικές, έχουν τους δικούς τους νόμους και μπορούν να τους επιβάλλουν.  
Και οι νόμοι τους λένε ότι τα αγαθά της φύσης δεν είναι για όλους.
Θα ειπωθούν εκατοντάδες απόψεις και θα γραφτούν αντίστοιχες αναλύσεις. Θα γυριστούν ταινίες, θα φτιαχτούν ηρωικά τραγούδια, θα ζωγραφιστούν πίνακες.
Θάχουμε να θυμόμαστε, ενώ μια νέα εξέγερση θα ετοιμάζεται.
Τι μένει;
Μένει η βία, καθαρή, μεταλλική, πυρωμένη.
Η λαγνεία της καταστροφής, η ηδονή του πλιάτσικου. Η ανάγκη της νεολαίας να ξεσπάσει, να αμφισβητήσει την κυριαρχία του «καλού» και να λατρέψει το «κακό».
Τα παιδιά μεγάλωσαν με ένα δάχτυλο μπροστά στα μάτια τους να τους δείχνει το δρόμο της ευημερίας, αλλά να τους κρύβει την ανισότητα των ευκαιριών. Κάποιοι κατάφεραν να βρουν τη Γη της Επαγγελίας, κάποιοι όχι.
Έρχονται στιγμές που το παραμύθι για πολλούς δεν έχει αίσιο τέλος, ο δρόμος τελειώνει σε ντουβάρι.
Και τότε σπάνε το ντουβάρι για να ανακαλύψουν ότι χιλιάδες ντουβάρια είναι βαλμένα από πίσω, αδύνατο να τα γκρεμίσεις όλα, αδύνατο να τα διαβείς.
Μετά σκύβουν το κεφάλι και αποδέχονται ότι είναι στην απέξω.
Μέχρι την επόμενη εξέγερση.
Υπάρχει κάτι να πιούμε;
Αδιέξοδο.

Σχόλια

  1. Και ο ο Βρετανός πρωθυπουργός Cameron, προϊόν του συγκροτήματος ΜΜΕ Μερντοχ, εκνευρισμένος, γιατί του διέκοψαν τις διακοπές από την Ιταλία , "είπε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης της κυβερνητικής επιτροπής διαχείρισης κρίσεων Cobra, θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επαναφορά της τάξης, ενώ ανακοίνωσε ότι τίθενται στην διάθεση της αγγλικής αστυνομίας υδραντλίες.

    Τα οχήματα με αντλίες που εκτοξεύουν νερό υπό πίεση είχαν χρησιμοποιηθεί στις ταραχές της Βόρειας Ιρλανδίας και θα τεθούν στην διάθεση της βρετανικής αστυνομίας μέσα σε 24 ώρες, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ."
    Ναυτεμπορικη 10.08.11
    Δεν ξέρει όμως ότι οι φλόγες στο μυαλό και στην καρδιά των απόκληρων δεν σβήνονται με αντλίες νερού, αλλά με προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας!!!

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΦ
    Οι απόκληροι είναι γέννημα και θρέμμα της σκληρής βρετανικής κοινωνίας είναι θύματα και θύτες. Είναι βίαιοι βρώμικοι και κακοί. Όσο το κοινωνικό κράτος της σοσιαλδημοκρατίας τσοντάριζε τη μπύρα τους η βία αναπτύσσονταν εσωτερικά μεταξύ των διαφόρων ομάδων. Τώρα που η παγκόσμια κρίση άλλαξε τα πράγματα η βία ξεχείλισε και απειλεί. Αν η εξέγερση μαζέψει τους φιλελεύθερους ώστε να διατηρήσουν ένα αξιοπρεπές κοινωνικό κράτος έχει καλώς. Διαφορετικά η ιστορία Θα επαναλάμβανεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο δημόσιος τομέας της Βρεταννίας υπεξαίρεσε και κατανάλωσε το 1985 150 δις αγγλικές λίρες από τα 361 δις που παρήγαγαν τα υποζύγια της φορολογίας.
    Το 2011 κατανάλωσε 683 δις σε ένα σύνολο 1.526 δις.
    Αύξηση των δημόσιων δαπανών κατα 450% σε 25 χρόνια.
    Μόνο ο Όργουελ θα το ονόμαζε "μείωση" του δημόσιου τομέα.
    Υπάρχει άραγε κάποιο ποσοστό μικρότερο του 100% του ΑΕΠ, με το οποίο θα μπορούσαν οι Βρεταννοί εργαζόμενοι να εξαγοράσουν το δικαίωμα στην ζωή και την ασφάλεια, απο τις συμμορίες των χούλιγκανς και των πολιτικών τους προστατών?

    Τα στοιχεία βρίσκονται στο http://www.ukpublicspending.co.uk/downchart_ukgs.php?year=1985_2015&state=UK&view=1&expand=&units=b&fy=2011&chart=F0-total&bar=1&stack=1&size=m&color=c&title=#copypaste

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

    Της ΜΑΤΙΝΑΣ ΣΤΕΒΗ
    ...........
    Η «Ε» συνομίλησε με έναν από τους πλέον διακεκριμένους ακαδημαϊκούς στον τομέα της διακυβέρνησης, τον καθηγητή Ρόντνεϊ Μπάρκερ του London School of Economics. Ο καθ. Μπάρκερ είχε, μάλιστα, παρακολουθήσει στενά και τις εξελίξεις στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μπόρεσε να συγκρίνει τα γεγονότα στο Λονδίνο με αυτά που βίωσε η Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008, αλλά και στις πιο πρόσφατες διαμαρτυρίες.
    «Τα γεγονότα στο Λονδίνο είναι πολύ διαφορετικά από αυτά της Αθήνας. Υπάρχει όμως μία προφανής, για εμένα, ομοιότητα: οι καταστροφές και οι λεηλασίες στο Λονδίνο και οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις στην Αθήνα γίνονται ως αντίδραση σε μέτρα σκληρής λιτότητας και περικοπών από τις κυβερνήσεις. Στην περίπτωση του Λονδίνου, όμως, τα μέτρα αυτά, που επηρεάζουν άμεσα τις υπηρεσίες πρόνοιας, έχουν χτυπήσει τους φτωχότερους. Τα άτομα αυτά ανήκουν σε μια κοινωνική ομάδα ήδη περιθωριοποιημένη και στερημένη από βασικά αγαθά, ανάμεσά τους και η αίσθηση συμμετοχής σε μία κοινωνία. Αντιθέτως, στην Ελλάδα, η λιτότητα έχει επηρεάσει σημαντικά τις ζωές πολύ περισσότερων πολιτών και έχει φτάσει να χτυπά μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης. Στην Ελλάδα οι μόνοι που δεν υποφέρουν είναι οι πολύ πλούσιοι.
    »Ετσι, οι ελληνικές διαμαρτυρίες έχουν αφενός το στοιχείο της μαζικότητας και αφετέρου την πολιτική υφή με αιτήματα. Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες εδώ στη Βρετανία και ειδικά στο Λονδίνο δεν είναι διαμαρτυρία με πολιτικά κίνητρα, εκτός αν θεωρήσει κανείς πολιτικό κίνητρο τη βίαιη έκφραση θυμού, αγανάκτησης και αποξένωσης από το κοινωνικό σύνολο. Ενδεχομένως να πει κάποιος ότι και αυτό είναι μία μορφή αναρχισμού. Εγώ δεν συμφωνώ. Αν όσοι συμμετείχαν στα επεισόδια στο Λονδίνο ήταν αναρχικοί ή άτομα με άλλες πολιτικές πεποιθήσεις, θα έπρεπε να επιτεθούν σε κτίρια του κράτους στο Γουέστμινστερ, όχι στα μαγαζιά της γειτονιάς τους στα προάστια, όπου οι γονείς τους ψωνίζουν ή ενδεχομένως εργάζονται.
    »Κατά την άποψή μου, αυτά που ζει το Λονδίνο και άλλες βρετανικές πόλεις είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού συνθηκών. Τα άτομα που είναι στους δρόμους δεν εργάζονται ή δεν έχουν μόνιμη εργασία, συχνά είναι αποκλεισμένα από την εκπαίδευση ή αισθάνονται ότι το εκπαιδευτικό σύστημα τα απομονώνει. Επίσης, έχουν χρόνια προβλήματα με τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες τα στοχοποιούν και κατά περίπτωση τα παρενοχλούν με συνεχείς ελέγχους.
    »Ενώ απομονώνονται, λοιπόν, από το κοινωνικό σύνολο, δημιουργούν μία δική τους υποκοινωνία, με ξεχωριστή κουλτούρα και κανόνες. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μιλά συνεχώς για μία "Μεγάλη Κοινωνία", στην οποία οι πολίτες θα είναι περήφανοι να συμμετέχουν και θα εκτιμούν τόσο την προσφορά βοήθειας ο ένας στον άλλο, όσο και τις καλές κρατικές υπηρεσίες όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Κάμερον είναι ότι η "Μεγάλη Κοινωνία" για την οποία μιλά υπάρχει ήδη. Οι περικοπές και η λιτότητα που προωθεί, η αδυναμία του να εφαρμόσει αναπτυξιακές πολιτικές που θα φέρουν περισσότερους πολίτες στην παραγωγική διαδικασία, συρρικνώνουν την κοινωνία και σκληραίνουν την απομόνωση αυτών που ήταν ήδη στο περιθώριο. Τα παιδιά αυτών των πολιτών είναι που βρίσκονται σήμερα στο δρόμο.
    »Το τελευταίο τετραήμερο φέρνει στο επίκεντρο το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα αυτής της κυβέρνησης. Οποια κι αν είναι τα βαθύτερα αίτια αυτής της κατάστασης, έχουν σίγουρα επιδεινωθεί λόγω της λιτότητας και των περικοπών. Αυτό δημιουργεί τεράστιο ζήτημα επιβίωσης στην κυβέρνηση. Οταν είσαι κυβέρνηση Συντηρητικών, κυβέρνηση δεξιά, δεν μπορείς να αρχίσεις να επενδύεις ξανά στις κοινωνικές υπηρεσίες γιατί έχεις δηλώσει ότι θα τις περικόψεις. Το υποτιθέμενο ατού σου είναι η προσήλωσή σου στη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης. Η κυβέρνηση Κάμερον δεν μπορεί να αλλάξει οικονομική πολιτική, αλλά φαίνεται να αποτυγχάνει και στο μέτωπο της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας».

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. minority opinion
    Ευχαριστούμε για τα στοιχεία. Δεν διαφωνούμε με τα στοιχεία. Δεν έχω ζήσει στη Βρετανία δεν έχω άμεση εικόνα. Από τις ταινίες του Frears και άλλων και τα βιβλία του Κόου και του Welsh προσπαθώ να βγάλω άκρη. Πολλά αυτά τα παιδιά που ζουν εις βάρος των γονιών τους, ή του κράτους δεν θέλουν να δουλέψουν ακόμα και αν υπήρχε δουλειά. Πίνουν μπύρες και καταπίνουν χάπια. Ένα κοινωνικό όμως σύστημα τα οδήγησε εκεί, ίσως και με το να τα επιδοτεί αλλά να μην τα εκπαιδεύει ή να μην τους δίνει τις ευκαιρίες για δουλειά/ Σήμερα οι περικοπές, δυσκολεύουν τα πράγματα και αυτό τους δυσαρεστεί. Δεν πρόκειται για κίνημα που ζητάει δημοκρατία, ή δικαιοσύνη, ή σοσιαλισμό/ Ζητάενε όμως ενδόμυχα μια καλύτερη θέση μέσα στο ίδιο σύστημα, (ίσως και χωρίς να κάνουν την ανάλογη προσπάθεια) δεν τη βρίσκουν και είναι μονίμως εκνευρισμένοι. Αυτό γεννά τη βία.Οι κοινωνίες όμως κάτι πρέπει να κάνουν με αυτό το περιθώριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν πρόκειται ωστόσο ούτε για κοινούς κακοποιούς, για αναρχικούς ή εχθρούς της παγκοσμιοποίησης. Πρόκειται για καθαρή και ασυγκράτητη οργή και ανία, για πρόκληση και περιφρόνηση προς τις Αρχές, για άτομα εγκλωβισμένα στο σύστημα, αποκομμένα από την κοινότητα, που δεν τα νοιάζει τίποτε και δοκιμάζουν τη δύναμή τους.
    Από τον Gurdian και τη Καθημερινή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν ειναι τυχαιο οτι ο Marx ειχε προβλεψει οτι η επανασταση θα ξεκινησει απο την Μ.Βρεττανια, λογω της 12 ωρης εργασιας ενηλικων και ανηλικων σε αθλιες συνθηκες. Το προβλημα ξεκινησε περι το 1960, οταν απελευθερωθηκαν οι αποικιες, στις οποιες πολλοι λευκοι Βρεττανοι -χαμηλων προσοντων-εργαζονταν ως στρατιωτικο προσωπικο η επιστατες σε επιχειρησεις η αγροκτηματα ενω ταυτοχρονα μεταναστευαν ασιατες και μαυροι απο τις πρωην αποικιες.

    Εχω παει 2 φορες στο Λονδινο 1981 και 1996 και εχω παρει μια γευση, ενω διαφοροι φιλοι μου σπουδαζαν η εμεναν εκει. Η αληθεια ειναι οτι η χωρα ειναι βαθεια ταξικη με μολις το 30% του πληθυσμου (19 -64) να κατεχει μορφωση επιπεδου 4 και πανω ( το επιπεδο 4 αντιστοχει κατι σαν το ΙΕΚ δηλ. Certificates of Higher Education). Η κατασταση αυτης της γενιας των αποκληρων θυμιζει τους χειροτερους δικους μας ρωσοποντιους την δεκαετια του 1990.

    "Η Συνομοσπονδία των Βρετανικών Βιομηχανιών καταγγέλλΕΙ το Βρεττανικο εκαπιδευτικο συστημα Πτυχιούχοι εμφανιζουν όλο και μεγαλύτερη έλλειψη δεξιότητων, όχι μόνο στον τομέα της επιστήμης, τεχνολογίας και μηχανικής, αλλά και στη βασική γλώσσα Τεχνών και μαθηματικά. Ως αποτέλεσμα, οι εργοδότες πρέπει είτε να πληρώσουν για τους εργαζομένους διορθωτικά μαθηματα εκπαίδευσης ή να προσλάβουν υποψήφιους από το εξωτερικό" WIKI.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    Παραρτημα

    1. ΣΥΝΘΕΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
    92.1% White (85% Βρεττανοι)
    4.0% South Asian
    2.0% Black
    1.2% Mixed
    0.4% Chinese
    0.4% Other

    2. Level 4 qualifications recognise specialist learning and involve detailed analysis of a high level of information and knowledge in an area of work or study. Learning at this level is appropriate for people working in technical and professional jobs, and/or managing and developing others. Level 4 qualifications are at a level equivalent to Certificates of Higher Education.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ χρήσιμες οι παρεμβάσεις σου Αφώτιστε. Για την έλλειψη παιδείας έχω και γω την ίδια πληροφόρηση. Μια κοινωνία μεγάλων ανισοτήτων με κουλτούρα βίας, αλκοολισμού κλπ στα φτωχά μεσοαστικά και εργατικά στρώματα. Κάποια στιγμή ανάβει το φυτίλι και η βία παίρνει τις διαστάσεις που βλέπουμε. Ωστόσο η εξέγερση δεν έχει πολιτικό πρόσημο, οι rioters δεν ζητούν τίποτα και από κανένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ όμορφη η ανάρτηση Λεο. Ποιητική.

    Τώρα αυτή η εξέγερση κατα τη γνώμη μου δε διαφερει απο τη δική μας Δεκεμβριανή εξέγερση.

    Τα Αγγλάκια δεν είναι ιδιαίτερα πιο αμόρφωτα απο τα ελληνόπουλα, ίσως πιό φτωχά. Αλλα δεν είναι η φτώχεια που πειραζει, είναι η παντελής έλλειψη ελπίδας.

    Οι ασιάτες είναι πιο φτωχοί αλλα στο μυαλό τους υπάρχει μια πορεία, μια ελπίδα. Οσο ομως μια μάζα κεφαλαίων φεύγουν απο εδώ και πάνε εκεί, και τα κεφάλαια που μένουν έχουν ταμπουρωθεί, οι ευρωπαίοι που δεν έχουν πλούσιο ή αστό μπαμπά σιγά σιγά χάνουν κάθε προοπτική και το νοιώθουν, δεν είναι ηλίθιοι.

    Αυτό είναι που θα κάψει τη δύση την ώρα που εμείς οι βολεμένοι αράζουμε στους ξαναπέρες μας και κουνάμε το κεφάλι μη καταλαβαίνοντας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα ανώνυμε
    Η ιδέα ότι όλη η κρίση και οι συνέπειές της οφείλεται στην ραγδαία ανάπτυξη της Ασίας ( Κίνα, Ινδία κλπ)με απασχολεί από καιρό.
    Νομίζω όμως ότι η δική μας ήταν περισσότερο μια εξέγερση μεσαίας τάξης και Εξαρχείων. Αυτή είναι των εργατικών φτωχών στρωμάτων, αλλά αυτό δεν έχει και τόσο σημασία. Η έλλειψη της προοπτικής που φαντάστηκε ο καθένας για τη ζωή του γεννά τις αστάθειες και τις εκρήξεις. Οι εξουσίες έχουν και πάλι δυο δρόμους. Ή να καταφύγουν στην βία ή να το ξαναδούν. Και το ξαναβλέπω σημαίνει αναδιανομή, και επαναφορά ενός είδους προστατευτισμού των δυτικών οικονομιών. Θα τα ξαναπούμε πάνω στο θέμα αυτό.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οχι δεν εννοώ οτι φταιει η ανάπτυξη της Ασίας απο μόνη της.. Η στασιμότητα η δική μας φταίει. Μου φαίνεται οτι οι ταραχές θα γίνουν τόσο πυκνές και βίαιες που οι κοινωνίες μας θα καταρρεύσουν απο εσωτερικές αναταραχές. Μάλλον η αρχή του τέλους ενός (ακόμα) πολιτισμού που δεν κατακτήθηκε αλλα κατέρρευσε εκ των έσω.

    Εν τω μεταξύ θα πρότεινα να αντικαταστήσεις το τραγούδι των Pixies με αυτό εδώ:
    http://www.youtube.com/watch?v=hamKl-su8PE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ πιθανή εκδοχή. Ένα πολιτισμός που καταρρέει από την απληστία, το ναρκισσισμό, την περιβαλλοντική υποβάθμιση, τα αδιέξοδα.
    καταρχάς ανέβασα το ομώνυμο τραγούδι του τίτλου dead end. Ακολουθεί η παραγγελιά σου από ένα πολύ αγαπημένο μου συγκρότημα. Η αγγλική pop στα καλύτερά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ναι είναι πιθανή. Αν συγκρίσεις τις ταραχές που γίνονται στις αραβικές χώρες ή αυτή που έγινε στην Κίνα και τις συγκρίνεις με τις ταραχές στο LA ή στο Παρίσι ή στην Αθήνα ή στο Λονδίνο μυρίζεις στις πρώτες την ελπίδα προς το καλύτερο ("περιέργως" θέλουν να μας μοιάσουν) ενώ στις δικές μας νοιώθεις την απελπισία και το αδιέξοδο.

    Thanx για το τραγουδάκι των chiefs είναι απο τα αγαπημένα μου :)

    Πάντως υπάρχει και η καλή εκδοχή, οτι οι δυτικές κοινωνίες απο παράδοση μετασχηματίζονται μέσα απο τη βία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μιλωντας σημερα με ενα συντηρητικο φιλο μου που εκανε Msci. και PhD στο Λονδινο 1987-1991, μου εξηγησε οτι επειδη οι Εργατικοι κατειχαν τα συνδικατα, η Θατσερ αποφασισε να κλεισει πολλες βιομηχανικες επιχειρησεις και τα ανθαρακωρυχεια, ωστε να μειωθει η ισχυς των συνδικατων.
    Η εισαγωγη φθηνοτερου ανθρακα στα πλαισια της παγκοσμιοποιησης γινεται απο την Ν. Αφρικη και αλλες χωρες, ενω η Βρεττανια στραφηκε προς τα χρηματοοικονομικα.
    Επισης, μου ελεγε για την παθολογικη αγαπη των βρεττανων για την απαγορευμενη - κατα την εφηβεια τους- μπυρα, την οποια καταναλωνουν σε μεγαλες ποσοτητες με αναμικτα αισθηματα ευχαριστησης και τυψεων, καθως και την εβνδοικογενεικη βια στα κατωτερα στρωματα, σχεδον δεκαπλασια απο την χωρα μας.
    Για μια δεκαπενταετια υπηρχε ακομη το ισχυρο κοινωνικο κρατος που εξασφαλιζε αξιοσεβαστο επιδομα ανεργιας. Μαλιστα ηταν 80% του βασικου μισθου και αποτελουσε ισχυρο αντικινητρο για ευρεση εργασιας. Θα θυμαστε τα πολυ φθηνα πακεττα διακοπων στην χωρα μας για αγγλους ανεργους την δεκαετια του 1990, που το μονον που εκανανα ειναι να πινουν εως και δεκαδες μπυρες, να μεθουν και να τσακωνονται (hooligans, trouble makers,..).
    Αυτα ας ληφθουν υποψη στους βολονταριστες της επαναστασης, που αντιλαμβανονται -φαντασιακα- οτι επιτελους ο Marx, εστω για λαθους λογους επιβεβαιωνεται, με την εξεγερση των αποκληρων (δεν λεω λουμπεν προλεταριατο, γιατι δεν εχουν δουλεψει σχεδον ποτε, ειτε γιατι δεν ειχαν την ευκαιρια η δεν ηθελαν).

    Το στοιχειο οτι μολις το 30% του βρεττανικου πληθυσμου (19 -64) κατεχει μορφωση επιπεδου 4 και πανω ( το επιπεδο 4 αντιστοιχει κατι σαν το ΙΕΚ δηλ. Certificates of Higher Education) ειναι απο την WIKIPEDIA και ειναι γνωστο σε ολους απο την λογοτεχνια και την φιλμογραφια του Ken Loach και αλλων προοδευτικων σκηνοθετων. Στο film Sweet Sixteen του Ken Loach (2002 ) παρακολουθουμε το δραμα του 16χρονου Liam που με τους φιλους του εχουν εγκαταλειψει το σχολειο, ενω η μητερα τυ ειναι στη φυλακη και ο παππους του εμπορος ναρκωτικων μαζι με τον γκομενο της μανας του....Αν δεν το εχετε δει το συνιστω ανεπιφυλλακτα.

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΑΦ
    είσαι ομολογουμένως ανεξάντλητος. Εγώ θα πρόσθετα ότι τα μεγάλα επιδόματα που δίνονταν στις ανύπανδρες μητέρες ( γιαυτό έχουν και πολλές) αλλά και τις συντάξεις που εξασφάλιζαν τη μπύρα και τα χάπια των τέκνων ή των εγγονών. Η κρίση όλα αυτά τα μειώνει και τότε dead end. Η ταινία του Laoch ή μου έχει διαφύγει ή την έχω ξεχάσει. Θα τη ψάξω. Αλλά οι πηγές είναι τόσες πολλές (transporting etc)
    Ευχαριστώ για τα στοιχεία. Αλλά αφού τα έχεις και μπορείς, γιατί δε γράφεις ένα κείμενο να το ανεβάσω, τόσο εγώ όσο και ο Γιώργος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @leo
    Δεν εχω ετοιμα τα στοιχεια, αλλα καθε φορα κανω μια γρηγορη ερευνα η ρωταω αλλους που ξερουν περισσοτερα λ.χ. γιατι εχουν ζησει χρονια εκει.

    Θα περιμενα απο αριστερους πολιτικους φορεις να κανει συντεταγμενα και συντονισμενα το ιδιο και πολυ καλυτερα, αλλα αυτα ειναι στην σφαιρα της φανατασιας και των πολιτικων σκοπιμοτητων.

    Αν εχεις κανει μακροχρονια επενδυση στην αριστερα θα αφησεις το χ κωλοπαιδο, τον ασχετο με το κινημα, τον ιδιορρυθμο, τον κακοβουλο,... στο οποιο εχεις μετοχες να σου κλεψει την δοξα;

    Δεν ειμαι ειδικος... κοινωνικος ανθρωπολογος αλλα ενας μεσηλικας "μηχανικος της κοινης λογικης". Μετα την εκκληση των 32 διανουμενων, για να ειρωνευτω τους 32 δημοσιευσα την "Έκκληση από τους μηχανικούς της κοινής λογικής" στις 10-6-2011 στην αριστερή στρουθοκάμηλο.
    Εξαλλου, εχω ιδρυσει και την παραταξη "μηχανικοι της κοινης λογικης" στην οποια ειμαι το...μοναδικο μελος.
    Τα στοχεια για τους βρεττανους αποκληρους τα εγραψα μονον για τον λογο που αναφερω παρακατω:
    "Αυτα ας ληφθουν υποψη στους βολονταριστες της επαναστασης, που αντιλαμβανονται -φαντασιακα- οτι επιτελους ο Marx, εστω για λαθους λογους επιβεβαιωνεται, με την εξεγερση των αποκληρων (δεν λεω λουμπεν προλεταριατο, γιατι δεν εχουν δουλεψει σχεδον ποτε, ειτε γιατι δεν ειχαν την ευκαιρια η δεν ηθελαν)."

    Αν ηταν εξυπνος ο Cameron αντι να απειλει με αντλιες νερου τους εξεγερμενους επρεπε να φερει χιλιαδες βαρελια μπυρας στις φωτωχογειτονιες της Βρεττανιας.

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χρησιμοποιώντας στοιχεία του ΟΟΣΑ(http://www.oecd.org/document/55/0,3746,en_2649_37455_46349815_1_1_1_37455,00.html)και κάνοντας μια σύγκριση μεταξύ χωρών η αγγλία είναι σε καλύτερη κατάσταση ως προς το επίπεδο εκπαιδευσης του πληθυσμού της σχετικά με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ και στα ίδια επίπεδα με την Γερμανία σε μεταλυκειακή εκπαίδευση(αν και διαφορετικός τρόπος εκπαίδευσης)οπότε δεν μπορώ να δώ κάποια άμεση σχέση μεταξύ επιπέδου εκπαίδευσης και ταραχών. Γιατί στην Αγγλία και όχι στην Γερμανία? ακόμα αν πάς στα πρωτογενή στοιχεία της Wikipedia(τα στατιστικά του υπουργείου) αναφέρεται στην έκθεση οτι υπάρχει αύξηση του ποσοστού ατόμων που κατακτούν το επίπεδο 4 και πάνω(Μεταλυκειακή εκπαίδευση). Οπότε γιατί ταραχές τώρα και όχι πριν 5 χρόνια(αναφέρεται την κρίση και σωστά απλά το απομονώνω λόγω οτι αναφέρομαι στην εκπαίδευση)

    Να πώ οτι έχω μείνει Αγγλία 5 χρόνια και απο όσα βγάζουν οι φίλοι μου στο facebook, όσοι δεν έχουν μεταλυκειακή εκπαίδευση είναι αρνητικοί στις ταραχές. Μικρό βέβαια ποσοστό και απο περιφερειακή πόλη της Αγγλίας(Κόβεντρυ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @apolitakis

    "Γιατί στην Αγγλία και όχι στην Γερμανία?"
    Επειδη οι Εργατικοι κατειχαν τα συνδικατα, η Θατσερ αποφασισε να κλεισει πολλες βιομηχανικες επιχειρησεις και τα ανθαρακωρυχεια, ωστε να μειωθει η ισχυς των συνδικατων,ενω αποφασισθηκε η Βρεττανια να στραφει προς τα χρηματοοικονομικα. Μετα απο μια δεκαπενταετια κοινωνικου κρατους για τους ανεργους, οι Νεοι Εργατικοι αρχισαν την κατεδαφιση του την οποια η νεα κυβερνηση Cameron ολοκληρωνει.
    Αντιθετως μετα απο το 10ετες σοκ ενοποιησης των 2 Γερμανιων, η γερμανικη οικονομια απογειωθηκε με αποτελεσμα να εχει πλεον σχεδον πληρη απασχοληση και τα μεγαλυτερα πλεονασματα στην Ε.Ε. Βεβαια στατιστικα και η Μ. Βρεττανια εχει παρομοιο ποσοστο ανεργιας.
    Τα φαινομενα μαλλον πρεπει να εχουν και ψυχολογικη ερμηνεια.
    Στην Αγγλια εχουν ξεχασει τι εχουν κανει στις αποικιες οι προ-παπποι τους, ενω στην Γερμανια ολοι -σχεδον- ειχαν αμεση επαφη η εχουν ακομη -εν ζωη- ενα γηραιο συγγενη εγκληματια του Β Παγκοσμιου πολεμου. Μπορει, ηδη απο το 1946, να υπαρχει ενοχη σιωπη στην Γερμανια , αλλα μεσα στον λαο και ιδιως στην νεολαια σιγοκαινε οι τυψεις.

    Αφωτιστος Φιλελλην


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ
    http://www.tradingeconomics.com/united-kingdom/unemployment-rate
    The unemployment rate in the United Kingdom for the three months to May of 2011 was 7.7%. From 1971 until 2010 the United Kingdom's
    Unemployment Rate averaged 7.22 percent reaching an historical high of 11.90 percent in April of 1984 and a record low of 3.40 percent in December of 1973.

    (7 percent in July of 2011. From 1991 until 2010, Germany's Unemployment Rate averaged 9.73 percent reaching an historical high of 12.10 percent in March of 2005)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΑΦ.
    Η θεωρία σου οτι η Θάτσερ έκλεισε τις βιομηχανίες για να πάρει τον έλεγχο απο τους εργατικούς είναι ένας αστικός μύθος. Η πτώση της Αγγλικής βιομηχανίας ξεκινάει απο το 1960 και συνεχιζόταν σταθερά. Αντιθέτως το 1985 υπήρξε μια μικρή αύξηση των εξαγωγών(δεν γνωρίζω την επίδραση της στην ανεργία) η οποία ανακόπηκε μετά την Θάτσερ. το οτι έκλεισε ή ιδιωτικοποίησε εταιρίες παρκαρίσματος ανέργων με αποτέλεσμα μια απότομη αύξηση της ανεργίας είναι αλήθεια αλλά αυτό μπορεί κανείς να το δεί στο πλαίσιο της λογικής οτι πολλοί εργαζόμενοι σε αυτές τις εταιρίες ήταν στην πραγματικότητα αργόσχολοι(παραπάνω άτομα απο όσα χρειάζονται για να γίνει η δουλειά) και όταν βρέθηκαν εκτός εργασίας συνέβαλαν απο το 85 και μετά στην ανάπτυξη της οικονομίας.

    Τώρα για το οτι στράφηκε στα χρηματοοικονομικά ήταν μια λογική κίνηση στα όρια της παγκοσμιοποίησης και του συγκριτικού πλεονεκτήματος. Αφού οι ασιάτες παράγουν θα προσφέρουμε και εμείς τις υπηρεσίες που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα. απόλυτα λογικό και λειτουργησε εξαιρετικά. Για την περίοδο 2000-2005 η ανεργία στην Αγγλία κειμενόταν στο 5% ενώ της Γερμανίας στο 9%(τα στοιχεία είναι της κομμισιόν) ακόμα και τώρα το 7.7% είναι πολύ μικρότερο των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών και μόλις το μισό της επίσημης Ελληνικής(16.6% επίσημη, πραγματική μπορεί να ξεπερνάει το 24%).

    Βέβαια επειδή ο τομέας που χτυπήθηκε είναι ο χρηματοοικονομικός υπήρξε απότομη ανεργία σε συγκεκριμένες συνωστισμένες περιοχές όπως το Λονδίνο το οποίο είναι και πολύ ακριβό για να ζείς. Πιστεύω ο λόγος των ταραχών είναι το απότομο σοκ που υπέστησαν συγκεκριμένες περιοχές, διότι όλες αυτές οι περιοχές εξυπηρετούσαν με υπηρεσίες εστίασης και διασκέδασης το Σίτυ κατι που ήταν το πρώτο που κόπηκε στην κρίση. Αργά ή γρήγορα θα γίνει διασπορά των ανέργων στην υπόλοιπη χώρα και η κατάσταση θα εκτονωθεί.

    http://www.cbi.org.uk/pdf/cbi-manufacturing-in-the-uk-oct2010.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Α και κατι αλλο. Οι Γερμανοι εναι πολυ κουρδισμενοι για να κανουν κατι αλλο, εκτος απο τον προγραμματισμο τους.Και προφανως η εξεγερση δεν περιλαμβανεται στο παρογραμμα τους.

    Κι εγω ειμαι λιγο "ελιτ" αλλα αποφευγω να χρησιμοποιω για την αμορφωτη εργατικη ταξη εκφρασεις οπως "εταιρίες παρκαρίσματος ανέργων". Μηπως εχεις ξεφυγει λιγο; Η ευθυνη ευρεσης πραγματικης εργασιας και οχι "παρκαρισματος" ανηκει στις εκαστοτε κυβερνησεις.
    Τοτε τι να πουμε για την χωρα μας ;

    Αν δεν εχετε δει το film Letter to Brezhnev το συνιστω ανεπιφυλλακτα για να δειτε οτι μετα το σχολειο η μοιρα των νεων της εργατικης ταξης ειναι μια ανιαρη δουλεια σε ενα εργοστασιο.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (WIKI)
    Letter to Brezhnev is a 1985 British comedy film about working class life in contemporary Liverpool. It was written by Frank Clarke and directed by Chris Bernard. It starred Alfred Molina, Peter Firth, Tracy Lea, Alexandra Pigg, Margi Clarke amongst others. Letter To Brezhnev presents Margaret Thatcher's high-unemployment Liverpool as a dangerous and near hopeless city.

    ....Amongst other themes, it reflects the constraints on working class women's dreams. It also shows that many people do not get the chance to aspire to anything other than the humdrum lives they find before them as they walk away from school.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΑΦ
    Ο στόχος του σχολίου δεν ήταν η αμόρφωτη εργατική τάξη αλλά η πολιτική του να χρησιμοποιούνται κρατικές εταιρίες για να κρυφτούν κάτω απο το χαλί δομικά προβλήματα οικονομίας και παραγωγικότητας κάτι στο οποίο η χώρα μας κατέχει πρωτιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία