ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τέτοιες μέρες έφυγε, καλοκαιρινές

Τέτοιες μέρες έφυγε, καλοκαιρινές

Παρατηρητήριο

Για να μην έχετε απορίες περί της κυρίαρχης ιδεολογίας του έθνους μετά τη μεταπολίτευση, σας παρουσιάζω τις κεντρικές ιδέες των θεμάτων της έκθεσης στις εισαγωγικές εξετάσεις του γενικού λυκείου στο διάστημα 2000-2017. Ένα διάστημα με όλες τις πολιτικές παρατάξεις να έχουν παρελάσει από την εξουσία.

2000: Η παιδεία ως μέσο διαφύλαξης των ιδανικών της ειρήνης, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης
2001: Ο ρολος του διανοούμενου στη σύγχρονη εποχή της εξειδίκευσης και της κατανάλωσης
2002: Η μοριακή βιολογία και η γενετική ως ανθρώπινη ματαιοδοξία προς αποφυγήν
2003: Οικολογική κρίση ανισότητα κατανομής πόρων, κατανάλωση, αληθινή δημοκρατία κλπ
2004: Ο σύγχρονος δάσκαλος απέναντι στην επαναστατημένη νεολαία
2005: Η αξία των ομαδικών αγωνισμάτων έναντι των ατομικών
2006: Η μεγάλη ακούραστη ψυχή του πνευματικού δημιουργού
2007: Ο κοινωνισμός ενάντια στον ατομισμό
2008: Η αξία της Παράδοσης
2009: Το βιβλίο ως μέσο άμυνας κατά των ΜΜΕνημέρωσης
2010: Ο φόβος να χάσεις τη δουλειά σου λόγω τεχνολογικών εξελίξεων και η ανάγκη της αυτομόρφωσης
2011: Η βόμβα της πληροφορίας
2012: Η αρχαία τέχνη ως πρωτοπόρα και ζωντανή…
2013: Η αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων λόγω της τεχνολογίας
2014: Η αξία της Ανθρωπιάς
2015: Οι αρχαίοι χώροι θέασης και ακρόασης
2016: Η φιλία
2017: Τα ευγενή ιδεώδη του ανθρωπισμού που διασύρονται στις μέρες μας και η ευθύνη της επιστήμης και της τεχνολογίας

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Ο βασικός λόγος, ωστόσο, που επέλεξα να ασχοληθώ με την αφελή αυτή επιλογή είναι πιο σημαντικός. Την έγραψε σε δύο φράσεις ο εκπαιδευτικός Λεωνίδας Καστανάς, η αρθρογραφία και οι αιχμηρές παρεμβάσεις του οποίου έχουν πάντα ενδιαφέρον. «Εδώ και 30 χρόνια, το θέμα της έκθεσης είναι το ίδιο. Τι καλός που είναι ο ελληνοορθόδοξος κομμουνισμός και τι κακός που είναι ο προτεσταντικός καπιταλισμός», έγραψε στο fb ο Καστανάς. Και υπερθεμάτισε μνημονεύοντας θέματα εξετάσεων από το παρελθόν. «Οι στέγες κοντά, οι ψυχές μακρυά. Η αρχαία τέχνη πρωτοπόρα και ζωντανή. Ο τεχνολογικός πολιτισμός και η αλλοτρίωση του ανθρώπου. Η σύγχρονη αποξένωση». Και σχολίασε: «Κανείς δεν τολμά να βγει από το ελληνικό στερεότυπο. Τεχνοφοβία και άγιος ο Θεός. Πρέπει να αντισταθούμε στην ανήθικη τεχνολογική Δύση. Διότι μας κάνει να τρέχουμε γρήγορα και να ξεχνάμε την ανθρωπιά μας. Ενώ όταν πηγαίναμε με τον αραμπά βλέπαμε και κάνα άνθρωπο. Το ότι μιλάω με τους φίλους μου σήμερα ακόμη και όταν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακρυά με τούτο το μηχάνημα του διαβόλου, με απομακρύνει από τους ανθρώπους. Λουδιτισμός και τα μυαλά στα κάγκελα. Η αριστερή αφήγηση της ανατολής συνεχίζεται».

Κ. Ζούλας Καθημερινή

Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2011

Κόκκινο και 902 και πάντα Αριστεράάάάά στα FM

Από τον pap και τα Αμφιλεγόμενα


Στον 902 τους απολύουν (και τους συνιστούν να οργανωθούν στο ΠΑΜΕ, για να διεκδικήσουν από εκεί τα δίκια τους εναντίον του “βάρβαρου” καπιταλισμού). Στο κόκκινο (ΣΥΡΙΖΑ) δεν τους πληρώνουν και οι εργαζόμενοι απεργούν για την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Η επιχειρηματολογία τους προφανώς θα είναι ότι για όλα φταίει ο βάρβαρος και αδυσώπητος καπιταλισμός και επειδή οι επιχειρήσεις του -παρότι αυτά είναι κόμματα αριστερά- λειτουργούν σ’ ένα καπιταλιστικό περιβάλλον, προσπαθούν να επιβιώσουν με τις κλασικές καπιταλιστικές μεθόδους, που αυτοί ως καλοί αριστεροί, καταγγέλουν. Γουστάρω να δώ στη βουλή την Παπαρήγα να καταγγέλει το ραδιοφωνικό σταθμό κόκκινο και τον Τσίπρα να καταγγέλει τον 902. “Καλοί μου σύντροφοιοιοιοιοιοιοιοι!!!!!!!!!!!!!!!!!!” αυτές τις αρετές πρεσβεύει η ” αριστερά σας”;


Leo ( ας λαϊκίσουμε και λίγο): Σίγουρα pap η Αριστερά μας, σας, τους δεν πρεσβεύει αυτές τις αρετές εκτός και αν πρόκειται για τα συμφέροντά τους. Τότε μπορούν να γίνονται και κάποιες στραβές, γιατί η Αριστερά εξ ορισμού είναι με το μέρος των εργαζομένων, οπότε αν τους δαγκώνει και λίγο στο σβέρκο θάχει τους λόγους της. Η θλιβερή αυτή ιστορία μου θυμίζει εγχώριους Αριστερούς  οικονομολόγους - καθηγητές που ζουν, εργάζονται και πληρώνονται στο εξωτερικό και μας προτρέπουν να κηρύξουμε πτώχευση, να βγούμε από το Ευρώ και να γίνουμε Αλβανία του 60. Μόνο που αυτοί θα συνεχίζουν να πληρώνονται σε λίρες, σε Ευρώ ή σε δολάρια. Θάχουν βάλει στο μάτι τίποτα ακίνητα και θέλουν να τα χτυπήσουν, τα παλληκάρια.  

12 σχόλια:

 1. Eδώ και η ανακοίνωση των απολυμένων του 902 http://aristerok.wordpress.com/2011/09/06/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BA%CE%B5-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σύντροφοι δεν πάτε καλά, καθόλου όμως. Απαράδεκτο και το σχόλιο και η συμπλήρωση του Leo. Όχι γιατί δεν ισχύουν αυτά. Αλλά γιατί την ώρα που κάποιοι μας γ..., εσείς ασχολείσθε με τα ασήμαντα. Δεν είδα ποτέ και πουθενά στα blogs σας την ίδια ειρωνεία και χλευασμό απέναντι στους καταστροφείς της χώρας. Εύγε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ωραίο Ανώνυμε. Ούτε χλευασμός, ούτε ειρωνεία. Απλή διαπίστωση που αξίζει να σχολιαστεί γιατί όπως και να το κάνουμε είναι είδηση. Δεν μπορείς να καταγγέλλεις με πάθος τις απολύσεις του καπιταλιστή που σκοπεύει νομίμως στο κέρδος και να κάνεις τα ίδια εσύ που δεν είσαι καπιταλιστής αλλά ζεις και πορεύεσαι με την επιδότηση των φορολογουμένων. Οι καταστροφείς της χώρας φίλε μου είναι πολλοί και πολλών ταχυτήτων και φυσικά όπου νομίζουμε τους τα χώνουμε κάνοντας τις ανάλογες προτάσεις. Μέσα σε αυτούς όμως εγώ θεωρώ και την παραδοσιακή Αριστερά, στο βαθμό που της αναλογεί.Και ξέρεις γιατί; Γιατί ενώ έβλεπε και μπορούσε δεν έκανε τίποτα. Αντίθετα συντάχθηκε και συντάσσεται με τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις, αποσιωπώντας τα πραγματικά εγκλήματα και φωνάζοντας σαν το ψεύτη βοσκό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. palamid ευχαριστώ για το link, δική μου αβλεψία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Α ανώνυμε και πήγα να το ξεχάσω. Μήπως παίζεται καμιά συνεργασία και με αυτά που γράφουμε τη χαλάμε; Λέω μήπως..........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. είναι εκπληκτικό αυτό που συμβαίνει Λεό

  την ίδια ώρα που καταγγέλουν το κράτος, την κυβέρνηση, τους επιχειρηματίες κάνουν ακριβώς τα ίδια στα μαγαζάκια τους

  αντί να πουν εντάξει βρε παιδί μου υπάρχουν δυσκολίες τις βλέπουμε και εμείς στις δικές μας επιχειρήσεις

  χρησιμοποιούν το επιχείρημα πως επειδή οι επιχειρήσεις είναι κομματικές και δεν σκοπεύουν στο κέρδος έχουν δικαίωμα να λειτουργούν έτσι

  ενώ η επιχείρηση που απολύει μετά από ζημιογόνο χρήση δύο ετών δεν έχει αυτό το δικαίωμα και πρέπει να απολογηθεί στο ΠΑΜΕ και τις συνιστώσες

  τι να πω λεό

  ντρέπομαι που είμαι αριστερός και που πέρασα από ΚΚΕ και ΣΥΝ

  τέτοια υποκρισία πια

  και μετά κατηγορούμε το δικομματισμό!

  Αλέξανδρος Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Οι ανθρωποι ζουν μια ζωη με τις αντιφασεις τους κανοντας πολυ συχνα τα ιδια λαθη. Με αυτα που εχω διαπιστωσει τοσα ετη, εισαγω λοιπον τον ορο του "αφελους αριστερου", σε αντιδιαστολη με τον "πονηρο αριστερο".

  Αξιωμα : οι αφελεις αριστεροι λειτουργουν σε μεγαλε θρησκευτικες ομαδες που σκεφτονται και δρουν με βαση τον μαρξισμο-λενινισμο και τις παραλλαγες του για να επωφελουνται τελικα οι πονηροι αριστεροι

  Αφου το ΚΚΕ απολυει γιατι να μην απολυει και ο Ρ/Σ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ; Επειδη οι πρωτοι ειναι ορθοδοξοι και οι δευτεροι ειναι διαμαρτυρομενοι;

  Να σκεφτομαστε και να δρουμε παντα με αυτην την οπτικη. Τοτε δεν θα εχουμε αυταπατες.

  Αφωτιστος Φιλελλην

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Η αριστερά είναι άθροισμα από ηγετικές ομάδες- εταιρίες με συμφέροντα και κρατική διαπλοκή ( επιδότηση). Όταν αυτά θίγονται αντιδρούν όπως όλες οι εταιρίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Απλά εκεί που ο άλλος πουλάει αυτοκίνητα, το κόμμα πουλάει την ιδεολογία του. Γιαυτό και η πολυδιάσπαση. Μόλις κάποιοι καταλάβουν ότι κατέχουν μια πατέντα- εμπόρευμα με συγκεκριμένο αγοραστικό κοινό, φεύγουν και ανοίγουν δικό τους μαγαζί και ζητάνε το δικό τους μερίδιο από την αγορά. Τα μέλη είναι το περιτύλιγμα. Αναγκαίο κακό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Δεν βαριέσαι Leo και ο πάπας πουλούσε τα συγχοροχάρτια για την σωτηρία των ψυχών οπότε πάντα συνυπήρχε η αφέλεια με την πονηριά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ναι ρε! ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να έχουν οικονομικά προβλήματα τα κανάλια και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί των κομμάτων της αριστεράς.

  Και προς το Λεο. Καλά τα λες για τους καθηγητές εκ του εξωτερικού μόνο που συνήθως είναι συντρόφια σου αν δε το έχεις καταλάβει (ή αν το κάνεις γαργάρα). Στον έναν που μιλά για φυγή από μνημόνιο και ΕΕ, πέφτουν 10 που λένε για "θαρραλέες αλλαγές", "άτολμη κυβέρνηση", "μαζί τα φάγατε", "μειώστε κοινωνικές δαπάνες και μισθούς για να γίνετε ανταγωνιστικοί" κλπ. Ενώ φυσικά ΚΑΙ αυτοί είναι στο εξωτερικό και τρώνε με 10 μασέλες.

  Τέλος, προς το ΛΕΟ και αυτό επειδή έχει ρέντα. Λες πως τα αριστερά κόμματα πουλάν την ιδεολογία τους. Υποθέτω θα το ξέρεις καλά καθώς είτε έχεις ο ίδιος πουλήσει προ πολλού τη δική σου, είτε δε την είχες ποτέ και απλώς πουλάς φούμαρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Κάνεις απολύτως λάθος φίλε μου. Ο Κουβελάκης και ο Δουζίνας υπέρμαχοι της εξόδου από το Ευρώ και της νέας Αλβανίας δεν είναι σύντροφοι δικοί μου, αλλά μάλλον δικοί σου και εργάζονται σε ξένα ΑΕΙ και μάλιστα ιδιωτικά.
  Τη δική μου ιδεολογία δεν μπορώ να την πουλήσω καθότι δεν αξίζει τίποτα στη χώρα αυτή. Η πλειοψηφία των διανοουμένων είναι υπέρ της εξόδου από το ευρώ, γιατί ακριβώς έχει χρήμα σκληρό μπόλικο έξω και με την αλλαγή θα έρθει και θα αγοράσει εμένα και εσένα μαζί.
  Δεν υπήρξα ποτέ κρατικοδίαιτος αποσπασμένος σε κόμμα, ούτε επαγγελματικό στέλεχος. Τέλος τα κανάλια της αριστεράς και βέβαια έχουν οικονομικά προβλήματα και καλά κάνουν να απολύουν αν τηρούν βέβαια τους νόμους. Το δικαίωμα αυτό να το αναγνωρίζουν όμως και στους άλλους, πράγμα που δεν κάνουν. Αλλιώς είναι δυο μέτρα και δυο σταθμά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή