Οι διαμαρτυρίες για τη στοχοποίηση των καθηγητών που ζητούν ανοικτά πανεπιστήμια συνεχίζονται



Η παρέμβαση  του πρώην πρύτανη του πανεπιστημίου Αιγαίου, Ανδρέα Τρούμπη

Η σημερινή ημέρα ενδέχεται να χαρακτηρισθεί από την Ιστορία του ιδρύματος, ως μια από τις μελανότερες για την εσωτερική συνοχή μας, τη διατήρηση της δημοκρατίας ως τρόπου συμβίωσης και λειτουργίας και την εμπέδωση του Ασύλου των ιδεών ως πρωτεύουσας Αρχής του Πανεπιστημίου. Στο συγκρότημα του Λόφου στη Μυτιλήνη, εν μέσω πληθώρας αμφιβόλου αισθητικής γκράφιτι περί της περιφρούρησης του Ασύλου, έχουν τοιχοκολληθεί -παντού- ανυπόγραφες αφίσες με ευθείες απειλές προς τους "καθηγητές ρουφιάνους" που προσυπέγραψαν κείμενο υπέρ των Ανοιχτών Πανεπιστημίων. Έπονται 20-25 ονόματα και τα τμήματα καταγωγής τους, ώστε η στοχοποίηση να είναι πλήρης.

Εγείρομαι και εξεγείρομαι έναντι αυτών των πρακτικών που ντροπιάζουν την ίδια τη φύση και την ουσία της Ακαδημίας. Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα, ούτε πεδίο ακόμα και καλοπροαίρετης κατανόησης απέναντι σ' αυτές τις αντιλήψεις και πρακτικές. Η σιωπή ή/και ανοχή έναντι αυτών αποτελεί, εντέλει, συνευθύνη!

Ως μέλος ΔΕΠ, με την όποια ιστορία επιπλέον στο χώρο, αναμένω την απερίφραστη καταδίκη και καταγγελία της πράξης αλλά και του πυρήνα της ιδεολογίας τρομοκράτησης όσων εξέφρασαν τη γνώμη τους ενυπογράφως, όσων ακολούθησαν την απόφαση της Συγκλήτου (ή μήπως κάνω λάθος), όσων επέλεξαν να παλέψουν υπέρ του Δημόσιου Πανεπιστημίου με γνώμονα τη λειτουργία και ανάδειξη του ρόλου του. Ακαδημαϊκές, διοικητικές και συνδικαλιστικές αρχές δεν δύνανται να σιωπούν ή να παρακάμπτουν την ανάδυση τέτοιων ολοκληρωτικών ιδεολογιών βίας. Οι περιστροφές του λόγου ακυρώνονται ακαδημαϊκά από τα ίδια τα γεγονότα ή τα συμβάντα.

Και για να μην υπάρχει αμφιβολία: παρακαλώ, προσθέστε το όνομα μου στη λίστα των "ρουφιάνων", όπως έπραξα στο παρελθόν σε περιπτώσεις στοχοποιημένων για τις θέσεις τους συναδέλφων και θα ζητούσα να γίνει σε κάθε περίπτωση τέτοιας ακραίας παραβίασης της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Θα ήμουν ευτυχής να έβλεπα τη λίστα να μεγαλώνει....

 Ανδρέας Τρούμπης
Πρώην Πρύτανης ΠΑ.

Η αντίδραση του τομέα Παιδείας της Δημοκρατικής Αριστεράς

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Σε κτήρια της πανεπιστημιακής μονάδας Μυτιλήνης, τοιχοκολλήθηκαν ανυπόγραφες αφίσες, με τίτλο και περιεχόμενο που εκφράζει ευθεία επίθεση και απειλές απέναντι σε διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι οποίοι υπέγραψαν στη διαδικτυακή σελίδα «Ανοιχτά Πανεπιστήμια».
Με αμείωτη προσήλωση στην ουσιαστική έννοια του ακαδημαϊκού ασύλου, ο Τομέας Παιδείας της ΔΗΜΑΡ δηλώνει πως η στοχοποίηση μελών ΔΕΠ για τις απόψεις τους αποτελεί θλιβερή κατάλυση της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης των ιδεών.
Η βία, ο στιγματισμός, οι προγραφές και ο εκβιασμός μελών και συνιστωσών της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι απαράδεκτα συμπτώματα παρακμής, τα οποία τροφοδοτούνται από την αδιέξοδη τακτική των καταλήψεων. Η τακτική αυτή πρέπει να εγκαταλειφθεί και οι εμπνευστές τέτοιων ενεργειών πρέπει να απομονωθούν.
Η επαναφορά της πλήρους ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής λειτουργίας των ιδρυμάτων είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του δημόσιου πανεπιστημίου, που δοκιμάζεται σήμερα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία