ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον και ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης, Λεονίντ Μπρένζιεφ, κατά τη διάρκεια περιπάτου στην αυλή της έπαυλης του πρώτου στην Καλιφόρνια, το 1973. Στο βάθος, ο Ειρηνικός Ωκεανός. Από την Καθημερινή

Παρατηρητήριο

του Τέλη Σαμαντά για τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Εδώ και χρόνια επιμένω και θα συνεχίσω να επιμένω: οι μελέτες και οι αναλύσεις —πολιτικές, οικονομικές, κοινωνιολογικές, πολιτιστικές— που αφορούν την επτάχρονη Δικτατορία είναι ελάχιστες σε σχέση με τις αντίστοιχες που αφορούν την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Κι όμως, θεωρώ πως στη διάρκεια της Χούντας διαμορφώθηκαν τα κύρια κοινωνικά ρεύματα που καθόρισαν τις μεταπολιτευτικές στρεβλώσεις. Η αποκοπή από το διεθνές περιβάλλον και η λαϊκιστική εσωστρέφεια· η ανάδυση νέων κοινωνικών στρωμάτων που απέκτησαν οικονομική ισχύ χάρη στα οικονομικά μέτρα των δικτατόρων (χωρίς όμως να έχουν και την αντίστοιχη πολιτική εκπροσώπηση, την οποία απέκτησαν στη συνέχεια κατά τη Μεταπολίτευση)· η απότομη διακοπή των πνευματικών αλλά και των πολιτικών αναζητήσεων σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους· η σαφέστατη οπισθοχώρηση των προβληματισμών για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής της χώρας· η υποχρεωτική συνύπαρξη αντιθετικών και αποκλινόντων πολιτικών και πνευματικών προβληματισμών και η εκ των πραγμάτων σύγκλιση τους —στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή— απέναντι στον «κοινό εχθρό» της Χούντας· η καθυποταγή μέσω της ανοχής της Δικτατορίας μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας· ηκυριαρχία του κιτς σε πάμπολλους τομείς της πολιτιστικής ζωής — αυτά είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα του επτάχρονου «γύψου».

Η σημαντικότατη αυτή έλλειψη μελέτης της Χούντας έχει σοβαρές επιπτώσεις: η περίοδος της Δικτατορίας έχει καταγραφεί στην κοινωνική συνείδηση απλώς ως μία «σκοτεινή περίοδος», καταπίεσης και βίας από τη μία και «αντιστασιακής πράξης» από την άλλη. Το αποτέλεσμα είναι η ουσιαστική άγνοια —και όχι μόνο των νεότερων γενιών— των παραμέτρων οι οποίες συνιστούν την ιστορική τομή που αποτελεί για την νεοελληνική ιστορία η Δικτατορία 1967-1974 και, κατ’ επέκταση, η ενοχοποίηση της Μεταπολίτευσης ακόμη και για φαινόμενα που στην πραγματικότητα η ημερομηνία γέννησής τους χρονολογείται στην περίοδο της Χούντας. Με λίγα λόγια: ο καλύτερος τρόπος για να «θυμηθούμε» την αυριανή επέτειο είναι να μελετήσουμε το τι σήμαινε στην πραγματικότητα για την νεοελληνική κοινωνία εκείνη η «σκοτεινή περίοδος». Πολλές αιτίες ακόμη και των σημερινών κακοδαιμονιών υποψιάζομαι πως θα ανακαλύψουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Ο βασικός λόγος, ωστόσο, που επέλεξα να ασχοληθώ με την αφελή αυτή επιλογή είναι πιο σημαντικός. Την έγραψε σε δύο φράσεις ο εκπαιδευτικός Λεωνίδας Καστανάς, η αρθρογραφία και οι αιχμηρές παρεμβάσεις του οποίου έχουν πάντα ενδιαφέρον. «Εδώ και 30 χρόνια, το θέμα της έκθεσης είναι το ίδιο. Τι καλός που είναι ο ελληνοορθόδοξος κομμουνισμός και τι κακός που είναι ο προτεσταντικός καπιταλισμός», έγραψε στο fb ο Καστανάς. Και υπερθεμάτισε μνημονεύοντας θέματα εξετάσεων από το παρελθόν. «Οι στέγες κοντά, οι ψυχές μακρυά. Η αρχαία τέχνη πρωτοπόρα και ζωντανή. Ο τεχνολογικός πολιτισμός και η αλλοτρίωση του ανθρώπου. Η σύγχρονη αποξένωση». Και σχολίασε: «Κανείς δεν τολμά να βγει από το ελληνικό στερεότυπο. Τεχνοφοβία και άγιος ο Θεός. Πρέπει να αντισταθούμε στην ανήθικη τεχνολογική Δύση. Διότι μας κάνει να τρέχουμε γρήγορα και να ξεχνάμε την ανθρωπιά μας. Ενώ όταν πηγαίναμε με τον αραμπά βλέπαμε και κάνα άνθρωπο. Το ότι μιλάω με τους φίλους μου σήμερα ακόμη και όταν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακρυά με τούτο το μηχάνημα του διαβόλου, με απομακρύνει από τους ανθρώπους. Λουδιτισμός και τα μυαλά στα κάγκελα. Η αριστερή αφήγηση της ανατολής συνεχίζεται».

Κ. Ζούλας Καθημερινή

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

Το άσυλο συνάδελφοι, πάνω απ' όλα το άσυλο.
To ωραιότερο είναι ότι μετά από 12ωρη ομηρία ένας καθηγητής δεν άντεξε και πήρε τηλέφωνο την αστυνομία. Οι υπόλοιποι προφανώς περίμεναν να πεθάνει πρώτα κάποιος για να το κάνουν και ίσως.... Ο πρύτανης δεν άφησε την αστυνομία να συλλάβει κανένα φασιστοειδές, προφανώς γιατί είναι ψηφοφόροι του. Την επόμενη φορά που θα σκοτώσουν κάποιον, ίσως.....

Να σας πω κάτι; Καλά σας κάνουν. Αφού δεν έχετε τα κότσια να αντισταθείτε στο φασισμό και τον βαφτίζετε "αριστερό κίνημα" και τον καλύπτετε με κάθε τρόπο, λουστείτε τον.  (Leo)


Από το in. gr

Ηράκλειο


Εφαρμογή του νόμου περί ασύλου έγινε την Τρίτη στο πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου φοιτητές δεν τους άφηναν καθηγητές να βγουν από τα γραφεία τους έως ότου ικανοποιηθούν αιτήματα σχετικά με την εξεταστική περίοδο.

Φοιτητές μπήκαν στο γραφείο καθηγητών του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, απαιτώντας να μην χαθεί η εξεταστική περίοδος αλλά να βρουν οι καθηγητές τρόπο να γίνουν οι εξετάσεις.

Οι καθηγητές αρνήθηκαν και οι φοιτητές τούς έκλεισαν στο γραφείο τους απαγορεύοντάς τους να βγουν. Η ένταση διήρκεσε από τη 1:00 περίπου το μεσημέρι μέχρι τις 2:30 τα ξημερώματα της Τρίτης, ενώ στην διάρκειά της δεν επιτράπηκε στους καθηγητές ούτε καν να βγουν από το γραφείο τους για να πιουν νερό ή να πάνε στην τουαλέτα.

Καθηγητής που τελικά δεν άντεξε την κατάσταση αυτή σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε την αστυνομία και τον εισαγγελέα. 

Η αστυνομία πήγε, εισήλθε στο πανεπιστήμιο αλλά με παρέμβαση του πρύτανη Ευρ. Στεφάνου δεν συνέλαβε κανέναν αλλά απλά έμεινε στο χώρο για να τον περιφρουρήσει.

Ωστόσο ασκήθηκε αυτεπάγγελτη δίωξη κατά παντός υπευθύνου για παρακώλυση της ελεύθερης πρόσβασης των καθηγητών στο γραφείο τους.

Να σημειωθεί ότι το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι από τα καλύτερα τμήματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εξωτερικής αξιολόγησης του που έγινε πρόσφατα.

Ανακοίνωση των διδασκόντων

«Το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο καταδικάζει απερίφραστα τα γεγονότα που έλαβαν χώρα χθες (Δευτέρα) στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου μας και οδήγησαν σε πολύωρη ομηρία τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος από ομάδα φοιτητών διαφόρων Τμημάτων» αναφέρεται σε ανακοίνωση των διδασκόντων στο τμήμα.

«Η προσπάθεια των φοιτητών αυτών να επιβάλουν με βάναυσο τρόπο την λήψη συγκεκριμένης απόφασης από την Γενική Συνέλευση του Τμήματος παραβιάζει κάθε έννοια δημοκρατίας και νομιμότητας.

»Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα, λειτουργεί βάσει θεσμικού πλαισίου που καθορίζεται από τους νόμους και τον εσωτερικό κανονισμό του Πανεπιστημίου. Τα μέλη του έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται μέσα από τα πρωτοβάθμια όργανα του Πανεπιστημίου, των οποίων οι αποφάσεις οφείλουν να γίνονται αποδεκτές, οποιαδήποτε αντίρρηση και να έχουν μονάδες ή ομάδες των συνιστωσών της ακαδημαϊκής κοινότητας» αναφέρεται στην απόφαση.

»Καλούμε όλα τα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας να καταδικάσουν τα γεγονότα βίας τα οποία υποσκάπτουν ουσιαστικά τα θεμέλια του Ελληνικού Πανεπιστημίου» καταλήγουν οι καθηγητές.

5 σχόλια:

 1. Σχολια
  1 Οι φοιτητες του φυσικου στο Πανεπιστημιο Κρητης ειναι η "δημοκρατική" εκδοχή του "κινηματος" . Δεν εχουν σχεση με τους καλα εκπαιδευμενους του Πολυτεχνειου Κρητης [χανια]. Βεβαια για την ιστορία το κινημα το δημιουργησε και το γαλουχισε στη Κρητη ο τ. πρυτανης Γρυσπολακης, που σημερα [ αφου εγινε στηριζομενος απο τα ΕΑΡ πρυτανης] τα καταδικαζει.
  2 Τι να σου κανει ο Πρυτανης του Πανεπιστημιου, ο Αντιπρυτανης του κος ΣΤΑΘΑΚΗΣ ειναι υποψηφιος βουλευτης ΧΑΝΙΩΝ του ΣΥΡΙΖΑ.... αρα κανει την αναγκη φιλοτιμο !!!

  το βαρελι ΔΕΝ εχει ΠΑΤΟ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το βαρέλι αρχίζει και μπαλώνεται.
  Το οτι λιγοι φασίζοντες τυποι κάναν ότι κάναν για μια ακόμα φορα δε σημαίνει τιποτα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μακάρι να έχει δίκιο ο 2ος ανώνυμος φίλος και όχι ο πρώτος. Αλλά απ'ότι βλέπετε η σκυτάλη περνάει στους δασκάλους, στους ΟΤΑ, στους ΔΕΗ, στους εφοριακούς κλπ. Από κοντά η κυβέρνηση ως αφέτης και κριτής, καθορίζει τις διαδρομές της πτώσης. Η παλιά Ελλάδα μας γυρνάει με γρήγορους ρυθμούς, προς τα πίσω πίσω. Φοβάμαι εμφύλιο. Ίσως η επαρχία δεν το βιώνει ακόμα, αλλά η Αθήνα θυμίζει ολοένα και περισσότερο sin city.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και ούτε το βαρέλι μπαλώνεται γιατί για να μπαλωθεί πρέπει πρώτα να μπαλώσουμε το πάτο στον οποίο δεν έχουμε φτάσει ακομα!
  Ο Θεός να βάλει το χέρι του!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ρε παιδιά, μη φέρνετε την καταστροφή. Στην χειρότερη θα γίνουμε Μέξικο Σίτυ. Εντάξει, δεν είναι ευχάριστο αλλα ούτε το τέλος του κόσμου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή