Το Πασόκ φεύγει. Τι είναι αυτό που έρχεται;




Το ΠαΣόκ δεν θέλει, αλλά και δεν μπορεί να σώσει τη χώρα. Είτε ως βαθύ, είτε ως εκσυγχρονιστικό, είτε ως ανάμικτο, δεν έχει ούτε την πολιτική βούληση, ούτε την τεχνογνωσία, να καταρτίσει ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση και το κυριότερο, να το εφαρμόσει. Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπο με την κοινωνία που αυτό διαμόρφωσε και πανικόβλητο, στρέφει τα πυρά του στο πλήθος, διαμορφώνοντας συνθήκες εμφυλίου πολέμου. Η παραμονή του στην εξουσία μόνο δεινά θα συσσωρεύει, ενώ ο χρόνος τρέχει και τα προβλήματα διογκώνονται.

Η όξυνση της κρίσης βρήκε το ΠαΣόκ στην εξουσία. Η τύχη παίζει ενίοτε παράξενα παιχνίδια. Τώρα  καλεί τον γεννήτορα και διαμορφωτή αυτού του εκτρωματικού κράτους να το σκοτώσει, αλλάζοντάς το. Όμως το ΠαΣόκ είναι το ίδιο το κράτος και το κράτος το ίδιο το ΠαΣόκ, ακόμα και όταν την εξουσία την έχουν τυπικά άλλοι. Αν αποφασίσει να ανατρέψει τις στρεβλές δομές θα συναντήσει μέσα σε αυτές τον εαυτό του. Πρέπει να αυτοκτονήσει. Αντ’ αυτού προτιμά να σκοτώσει ότι σκοτώνεται πιο εύκολα, δηλαδή  την κοινωνία, ελπίζοντας ότι σε ένα νέο περιβάλλον, με μια άλλη ηγεσία και ένα άλλο μανδύα θα επανακάμψει. Ο λαός ξεχνάει εύκολα και το ξέρει. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να διαφυλαχθούν τα ζωτικά στοιχεία του οργανισμού του, οι κάστες. Οι τραπεζίτες, οι προνομιούχες ΔΕΚΟ, οι εφοριακοί, οι δικαστές, οι λαθρέμποροι των καυσίμων, οι έμποροι του πολέμου, η εκκλησία. Ακόμα όλοι αυτοί που έβγαλαν εκατοντάδες δις Ευρώ στο εξωτερικό και ετοιμάζονται να αγοράσουν με νέες δραχμές και σε τιμές πτώχευσης ολόκληρη τη χώρα. Όλοι αυτοί οι οποίοι κάποια στιγμή θα ξαναδώσουν ενέργεια στον καταρρέοντα σήμερα κομματικό μηχανισμό.

Με αυτή τη λογική το όπλο στρέφεται κατά των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα,  των χαμηλόμισθων υπαλλήλων, των δασκάλων, των νέων, των συνταξιούχων, των μεταναστών, των απροστάτευτων. Η τρόικα δεν ζητά κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Αυτή είναι ένα δώρο που σχεδιάζει να δώσει το ΠαΣοκ στις οικονομικές κρατικοδίαιτες ελίτ, πριν φύγει από την εξουσία. Δεν το απασχολεί ότι έτσι μετατρέπει την εργασία σε σύγχρονη δουλεία και βαθαίνει την ύφεση.  Η σημερινή πολιτική δείχνει ότι προέχουν γι’ αυτούς τα συμβόλαια που έχουν «υπογράψει» με τις ποικιλώνυμες ελίτ. Το κράτος θα παραδοθεί στον επόμενο, δηλαδή στη ΝΔ, με σκοπό να επιστρέψει κάποια στιγμή σε αυτούς, ώστε το παιχνίδι να συνεχιστεί. Το ερώτημα όμως που δεν μπορούν να απαντήσουν, είναι αν θα υπάρχει και τι είδους συντεταγμένη κοινωνία  και κράτος για να παραλάβουν.  Πιστεύουν ότι ο καθημαγμένος λαός, μην έχοντας αξιόπιστη εναλλακτική λύση, θα ξεχάσει, θα συγχωρέσει, θα πιστέψει και πάλι αναγκαστικά σε νέα μεγαλόπνοα projects.

Η προστασία των ΔΕΚΟ δεν έχει να κάνει με δήθεν εθνικές πολιτικές. Οι ΔΕΚΟ αποτελούν εστίες διαφθοράς, ελλειμμάτων και βολέματος ψηφοφόρων. Από την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, η κοινωνία μόνο κέρδος θα είχε. Στο σημερινό βέβαια συμπιεσμένο οικονομικό περιβάλλον η τιμή τους είναι χαμηλή και είναι μεγάλη η ευθύνη των κομμάτων εξουσίας που αδράνησαν. Αν το κράτος πουλούσε τις ΔΕΚΟ  θα εισέπραττε εκτός από το τίμημα, υψηλούς φόρους και θα εξοικονομούσε τεράστια ποσά από τα ελλείμματα και τις επιδοτήσεις των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων τους. Παράλληλα θα άνοιγαν νέες θέσεις εργασίας και θα μειωνόταν το κόστος των υπηρεσιών τους. Και το κυριότερο, οι υπηρεσίες τους θα ήταν σαφώς καλύτερες για τον πολίτη. Τα παραδείγματα της Ολυμπιακής, του ΟΤΕ, των ΚΤΕΟ είναι κραυγαλέα. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τα κλειστά επαγγέλματα. Σε μια εποχή που η ανεργία καλπάζει και η ύφεση διαλύει την οικονομία, η διατήρηση κλειστών επαγγελμάτων είναι έγκλημα κατά της κοινωνίας.

Τα σημερινά δεινά οικονομικά μέτρα που επιβάλει η κυβέρνηση στην κοινωνία θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αν το ΠαΣοκ τηρούσε τις συμφωνίες του αρχικού μνημονίου. Αν μείωνε τη σπατάλη, εισέπραττε τους φόρους, περιόριζε με σύνεση το κράτος και προωθούσε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, πριν το κλίμα βαρύνει. Αλλά δεν τα έκανε.
Και βέβαια χρειάζεται να καταργηθούν ή να αποψιλωθούν υπηρεσίες και οργανισμοί που δεν έχουν, αλλά ούτε είχαν λόγο ύπαρξης. Αλλά δεν καταργούνται. Και βέβαια χρειάζεται ανακατανομή του προσωπικού και αξιολόγηση ή ακόμα και απολύσεις όσων πραγματικά δεν χρειάζονται και προσελήφθησαν τα τελευταία 3 χρόνια με αδιαφανείς διαδικασίες. Αντ’αυτών επιχειρούνται αδιαφανείς προγραφές και εφεδρείες επί δικαίων και αδίκων και μάλιστα σε τομείς που είναι αναγκαίοι για την ανάπτυξη της χώρας, όπως η Επιστημονική Έρευνα.

Και βέβαια απαιτούνται μειώσεις των μεγάλων μισθών και καταργήσεις επιδομάτων παντός είδους. Αλλά όχι των χαμηλόμισθων, όχι όλων. Να ψαλιδιστούν τα προνόμια που είναι παράλογα και δεν αντιστοιχούν στο προσφερόμενο έργο. Αντ΄αυτών έχουμε οριζόντια εισπρακτικά μέτρα και αδιάκριτες μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Είναι προφανές ότι η κρίση του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού είναι αυτή που έβγαλε στην επιφάνεια τις πληγές της χώρας. Όμως η αρρώστια προϋπήρχε, τα 300δις χρέος είναι έργο του  κράτους και του οικονομικού συστήματος που το ΠαΣοκ έστησε και υπηρέτησαν με συνέπεια όλες οι πλευρές του πολιτικού συστήματος. Το πρόβλημα είναι συστημικό. Ακόμα και όταν η παγκόσμια οικονομία ανακάμψει, η Ελλάδα θα συνεχίσει να βυθίζεται, αν δεν πάρουν τα ηνία της χώρας, άλλες πραγματικά αντισυστημικές δυνάμεις και όχι βέβαια η εξίσου ιδιότυπα κρατικιστική αριστερά μας. 

Η σωτηρία της χώρας δεν θα προέλθει από εξωγήινους, ούτε με φυγή σε άλλο πλανήτη.


 Η κατάρρευση του σημερινού ΠαΣοκ δεν είναι ευκαιρία για πρόσκαιρα εκλογικά οφέλη. Θα ήταν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων όσοι τρίβουν τα χέρια τους και ετοιμάζονται να μαζέψουν απλά τις ελιές που πέφτουν από το δέντρο. Τι να τα κάνουν τα υψηλά ποσοστά και τους βουλευτές εν μέσω ερειπίων;

Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που ανοικτά ή κρυφά σκέφτονται τη σωτηρία, ως διαφυγή στον πλανήτη της δραχμής. Για κάποιους είναι πράγματι σωτηρία. Γιατί εκεί θα είναι ο πλέον προνομιακός χώρος για να δράσει το φαύλο πολιτικό σύστημα και να διαγουμίσει ότι θα έχει απομείνει. Το μέτρο και ο κανόνας του ευρωπαϊκού καπιταλισμού, αλλά και του πολιτισμού, παρ’ όλες τις δομικές αδυναμίες του, διαμορφώνουν ένα ανεκτό περιβάλλον για άλλες, ορθολογικές, οικολογικές, αναπτυξιακές πολιτικές. Ο ευρωπαϊκός έλεγχος, η «κατάπτυστη» επιτροπεία είναι μια ασφάλεια μέσα στο λάκκο των εγχώριων λεόντων. Στην εθνική μας μοναξιά τα εγχώρια λυκόρνια παντός είδους και χρώματος θα μας κατασπαράξουν.  Τα σημερινά φαινόμενα βίας, εκδικητικών προς την κοινωνία απεργιών, καταλήψεων δημοσίων κτιρίων, προσωπικών επιθέσεων, ανομίας και εκβαρβαρισμού θα πολλαπλασιαστούν. Ένα μέρος του πολιτικού συστήματος αυτό ακριβώς επιδιώκει. Ένα τέτοιο περιβάλλον βοηθά στην επιβολή της ισχύος του πάνω στον εργαζόμενο λαό. Ο φτωχός λαός(οικονομικά και πολιτιστικά) είναι η επιδίωξη κάθε δύναμης πολιτικού ολοκληρωτισμού, κάθε φαιού και κόκκινου φασισμού.

Τι να κάνουμε;

 Χρειαζόμαστε ένα πανεθνικό ακτιβισμό, με στοχευμένες πολιτικές και κοινωνικές δράσεις για να ανατρέψουμε την πορεία που διαγράφεται. Δεν είναι καιρός για πολιτικούς καιροσκοπισμούς, για απλή θέαση και διαπιστώσεις της πραγματικότητας. Χρειαζόμαστε επαναστατικές λύσεις, πρωτόγνωρες για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα.    

Μια κυβέρνηση ΠαΣόκ-ΝΔ όχι μόνο δεν αποτελεί λύση, αλλά θα διαμορφώσει μια ισχυρότερη δύναμη αυτοκαταστροφής. Αν είναι δυνατό να μας σώσουν οι κηπουροί των δύο ηγεσιών που θα πάρουν την εντολή να πιλοτάρουν το σκάφος. Απλά θα καθησυχάσουν πρόσκαιρα την κοινωνία, πριν προκαλέσουν νέες εκρήξεις και την οριστική ανοικτή χρεοκοπία.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, από μια πολιτική - τεχνοκρατική ομάδα διαχείρισης κρίσης.

Άνθρωποι, πολίτες και πολιτικοί αυτής της χώρας καλούνται να αναλάβουν δράση. Άνθρωποι που με τον ένα ή άλλο τρόπο εμπλέκονται ή ενεπλάκησαν στα κοινά αυτής της χώρας, ή θα αναδυθούν τώρα στην επιφάνεια. Δεν αναζητούμε τους παρθένους, αλλά τους έχοντες την κοινή λογική. Αυτούς που έχουν τη διάθεση και το σθένος να συγκρουστούν με αυτό το κράτος και τις χειρότερες απολήξεις αυτού του πολιτικού συστήματος. Που γνωρίζουν τις σημερινές ανάγκες της χώρας και έχουν τη γνώση και την ικανότητα να διαχειριστούν τα επείγοντα.  Η κρίση,  όσο βαθαίνει, κάνει μεγαλύτερη την ανάγκη τους. Μπορεί να ανήκουν στον αριστερό ή στο φιλελεύθερο χώρο, να είναι σοσιαλιστές ή οικολόγοι.  Θα πρέπει να συγκρουστούν με ελληνικές σταθερές, με νοοτροπίες, με στρεβλώσεις, με συμφέροντα. Αλλά θα πρέπει, επί τέλους να μιλήσουν ειλικρινά στον ελληνικό λαό, να του εκθέσουν την πραγματική κατάσταση της χώρας και να του παρουσιάσουν ένα πειστικό σχέδιο εξόδου.

Ενδεικτικά αναφέρω, τον Κ Σημίτη, το Γιαννίτση, τον Α. Παπαδόπουλο, το Φλωρίδη, το Μόσιαλο, τη Διαμαντοπούλου, το Σ. Δήμα, τον Κυρ. Μητσοτάκη, τον Στ. Μάνο, το Στουρνάρα, τη Μ. Ξαφά, τον Αρίστο Δοξιάδη βεβαίως, τον Παγουλάτο, το Φώτη Κουβέλη, το Γ. Πανούση, το Μπίστη, το Δραγασάκη, το Μ. Τρεμόπουλο.  
Έχουν την διάθεση να συναντηθούν πάνω από το πρόβλημα; Έχουν τις λύσεις;

Θα τολμούσα να πω ότι χρειαζόμαστε μια νέα πολιτική συλλογικότητα, που θα ανέβει στην εξουσία και θα βάλει τη χώρα, το κράτος, την κοινωνία σε νέα τροχιά. Η πλειοψηφία του λαού δεν είναι ούτε έξαλλη, ούτε ηλίθια, αλλά ούτε και λαμόγιο. Περιμένει κάτι καινούργιο, αλλά ρωμαλέο και κυρίως ειλικρινές για να κρεμαστεί από πάνω του και να προχωρήσει στη νέα εποχή. Μπορεί να μας προκύψει;

Ελπίζουμε να βρεθεί τρόπος και πολιτικό μονοπάτι, ώστε οι δυνάμεις της κοινής λογικής να συνεννοηθούν και να καταρτίσουν  ένα σχέδιο σωτηρίας της χώρας για την επόμενη δεκαετία, τουλάχιστον. Είναι ιστορικό καθήκον της Αριστεράς της Ευθύνης να δουλέψει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η φωτογραφία είναι του Misha Gordin

Σχόλια

  1. Με καράφλιασες συντάκτα. Δεν κατάλαβες τίποτα; Μας βάλαν στην ΕΟΚ, μετά στο Ευρώ, μας δάνεισαν μέχρι σκασμού, εδώ και δυο χρόνια μας δανείζουν μόνο με 15%, επειδή τάχα τώρα κατάλαβαν ότι παραποιούμε στοιχεία και ζούμε στη διαφθορά που αυτοί, οι δανειστές προωθούσαν, μέσω της εκσυγχρονιστικής ομάδας που τώρα προτείνεις να ρθει στα πράγματα να δώσει λύσεις!

    Πρώτη φορά ακούω πρόταση να φέρουμε εμπρηστή να σβήσει τη φωτιά. Να καλέσω τους αυτουργούς της καταστροφής (και μερικούς νερόβραστους αριστερούς και οικολόγους)του ΕΘΝΟΥΣ σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Ήμαρτον! Εκτός κι αν ορίζεις το Έθνος σαν το Γιωργάκη ή το Βερέμη.

    Αν υπάρχει ένα πρόβλημα, αυτό είναι ότι μέχρι τώρα κυβέρνησαν τέτοιοι "τεχνοκράτες". Έλειψη πολιτικής υπάρχει και πώς να μην υπάρχει αφού τον ευρωμονόδρομο τον πολεμά μόνο το ΠΑΜΕ της Αλέκας, ενώ όλοι οι άλλοι τυφλώθηκαν και δε βλέπουν ότι (πέρα από το δικό μας υπαρκτό πρόβλημα) υπάρχει παγκόσμιο ζήτημα (σε ποιούς χρωστάει όλη η ΔΥΣΗ;): επιβολή παγκόσμιας κυριαρχίας από ένα αόρατο εξωκρατικό λόμπι που έχει ως μότο: ΣΚΥΨΕ και (αν μπορείς) ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕ.

    ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΝΕΝΩΘΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΤΑΚΤΑ; ΜΕ ΠΟΙΟ ΟΡΑΜΑ; ΜΕ ΠΟΙΟ ΣΥΝΘΗΜΑ; ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΣΗΜΑΙΑ; ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ; ΜΕ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΑΝΝΟΥΛΑΣ; ME TOΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΧΟΡΗΓΟ; ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΣΙΑΛΟΥ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΝΕΝΩΘΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΤΑΚΤΑ; ΜΕ ΠΟΙΟ ΟΡΑΜΑ; ΜΕ ΠΟΙΟ ΣΥΝΘΗΜΑ

    Να βοηθήσω (με ξένα κόλλυβα);

    Τι μπορεί να αντιτάξει κανείς σε αυτή την κουλτούρα της κοινωνίας-επιχείρησης που δεν διαφέρει από την ηθική των μπράβων; Η ηθική αντίρρηση με σημείο αναφοράς την αξία της αλληλεγγύης μοιάζει με ιδεαλιστικό ευχολόγιο, με ανεδαφικό ανθρωπισμό που στρέφεται εναντίον των «νόμων της πραγματικότητας», των νόμων οι οποίοι διαχωρίζουν αυτούς που θα σωθούν από όσους θα μείνουν πίσω ή απλά θα σβήσουν από την κίνηση της Ιστορίας.

    Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτού του τύπου τα προβλήματα είναι ψιλά γράμματα σε σχέση με την ανάγκη του πολιτικού σχεδίου. Δεν συμφωνώ καθόλου. Γιατί δίχως έναν διαφορετικό ορίζοντα πολιτισμού και το πιο ευφυές και ανατρεπτικό πολιτικό σχέδιο δεν μπορεί να κάμψει τα τρομοκρατικά αυτονόητα του σύγχρονου κοινωνικού δαρβινισμού. Αλλά αυτό ακριβώς νομίζω ότι είναι το ζητούμενο: να ομολογήσουμε ανοιχτά ότι μια πολιτική του πολιτισμού --για να δανειστώ την παλαιότερη έκφραση του Εντγκάρ Mορέν-- δεν μπορεί παρά να είναι η άρνηση όλων των κοινωνικών και πολιτισμικών ρατσισμών. Και για να είμαστε σαφείς: η διαπόμπευση των μη παραγωγικών και η εν γένει «οικονομική αξιολόγηση» των ατομικών συμπεριφορών και των ανθρώπινων ποιοτήτων είναι το απεχθές πρόσωπο του σύγχρονου αντιανθρωπισμού, το νέο πρόσωπο του ρατσισμού.

    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=644003

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "τεχνοκρατική ομάδα διαχείρισης χρήσης."
    Νομίζω εννοούσατε "κρίσης" και όχι "χρήσης".
    Κατα τα άλλα συμφωνώ.
    Φυσικά δεν ελπίζω ότι μπορεί να προκύψει τέτοια λύση, για τους ίδιους λόγους που μας έφεραν στην σημερινή κατάσταση.
    Φοβάμαι ότι τους επόμενες εβδομάδες ή μήνες, θα δούμε την καταστροφή της Ελληνικής κοινωνίας σε slow motion, ανήμποροι να κάνουμε οτιδήποτε, γιατί αυτοί που έχουν επενδυμένα συμφέροντα στην διατήρηση του συστήματος μέχρι το τέλος, είναι όχι μόνο ισχυρότεροι, αλλά ενδεχομένως και περισσότεροι απο τους άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "ηθικοπολιτικό θεμέλιο" αγαπητέ /η 1:18; κλπ κλπ Δεν νομίζω με τέτοια συμπαθή κόλλυβα να γίνει κάτι. Ανάλυση εν μέσω καπουτσίνο, ή έστω λουμίδη σκούρου και μερακλίδικου που στο "δια ταύτα" δεν μπαίνει (εκτός κι αν υπονοεί ένα δι-εθνισμό με ανθρώπινο πρόσωπο). Στην περίπτωση αυτή, ευχαριστώ, έχω πρόβλημα (και έθνος).

    Ανώνυμος 12:53

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. minority
    ευχαριστώ για την επισήμανση του λάθους. Προφανώς κρίσης, αν και το χρήσης μπορεί και να κόλλαγε. Θα δούμε την καταστροφή και όχι τη σωτηρία και γω αυτό πιστεύω, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δρόμοι που να οδηγούν κάπου. Μας παρουσιάζουν την καταστροφή ως μονόδρομο. Γιατί όπως σωστά γράφεις έχουν επενδεδυμένα συμφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε1.18: Ένα τεχνικό λαθάκι. Δανειζόμασταν με επιτόκια 3-5% πριν το 2010. Και από αυτά τα δανεικά έφαγες και συ και γω και όλοι. Δεν μας τα έδιναν με το ζόρι.Τρέχαμε και τα ζητάγαμε για να καλύπτουμε τις "ανάγκες της κοινωνίας", τις φούσκες που φτιάχναμε για να κονομάνε οι ημέτεροι και οι γάτοι. Τώρα πρέπει να πληρώσουμε, όλοι για μας αλλά και για τους πελάτες του συστήματος. Έχουμε ηττηθεί αν δεν το κατάλαβες. Δεν σου αρέσει η Ευρώπη, συνεπώς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, οπότε δεν θα ανοίξουμε τώρα το θέμα Ευρώπη ή όχι Ευρώπη. Αργότερα όταν θα είμαστε στη δραχμή μπορούμε να το ξαναδούμε σαν ιστορία. Δεν σου αρέσει το staff που γράφω. Μην σου πω ότι πολλοί απ'όσους αναφέρω δεν αρέσουν ούτε εμένα. Δεν θα τους έκανα παρέα ρε αδελφέ. Αλλά δεν έχουμε άλλους που θα μπορούσαν κάτι να κάνουν να σταματήσουν την κατηφόρα. Αν τώρα εσύ γουστάρεις Αλέκα κλπ πάω τα πάσα μου παίζεις σε άλλο τραπέζι και δεν...... Πάντα φιλικά βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ξεχασατε να αναφερεται τον Τσουκατο και τον Μαντελη!! θα σας μαλωσω !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τον Πάγκαλο γιατί τον άφησες απέξω ρε φίλε;
    Δεν εμφάνισες τον αρχηγό και πιστεύεις οτι θα γίνει δουλειά με τους κηπουρούς του;Όλοι αυτοί που αναφέρεις έπρεπε να βρίσκονται φυλακή να σπάνε πέτρες. Έχεις και μπλογκ, παραμυθατζίκο,τρομάρα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @10.09...έπρεπε να βρίσκονται φυλακή να σπάνε πέτρες...

    μη βάζεις ιδέες:
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=iSmXItGJ1RU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. θα σπάνε πέτρες μόλις έρθεις εσύ και η παρέα σου στην εξουσία. Ως τότε δούλεψε εσύ γιατί τα δανεικά τελειώσανε μεγάλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. εε ΟΧΙ και την Ξαφά ρε Λεό.

    Και διαφωνώ με την ανάλυση. Δεν σωζόμασταν παρα μόνο εκτός αν την επόμενη μέρα των εκλογών ο ΓρΑΠ έπερνε αμέσως αντιδημοφιλή μέτρα. Και πές μου εσύ πως στο διάολο θα τα έπαιρνε με τα ψέματα που αράδιασε προεκλογικά.

    Επίσης πρέπει να αναγνωρίσουμε οτι το ελληνικό πρόβλημα είναι ένα κομμάτι μόνο του προβλήματος. Ακόμα κι αν το κράτος κατάφερνε να φτιάξει τα οικονομικά του και να μείνει στις αγορές η ανεργία θα δάγκωνε άσχημα.

    Τώρα αυτό που θα ρυθμιστεί τις επόμενες μέρες είναι οι όροι της χρεωκοπίας μας. Τι να τους κάνεις τους τεχνοκράτες Λεό?? Ενας ισχυρός πολιτικός υποστηριζόμενος απο την Ελληνική κοινωνία θα μπορούσε ισως να πετύχει κάτι.

    Αλλα μετά?

    Για το μετά, δε θέλουμε ομάδα τεχνοκρατών, αλλαγή παραδείγματος και άλλα μυαλά σαν κοινωνία θέλουμε. (να μην προσπαθεί κάθε συντεχνία να φάει απο τις σάρκες των άλλων, να στηρίζουμε τον διπλανό ακόμα κι αν δεν το πολυ-πάμε όταν βρίσκετε σε δυσκολία..)

    Παιδιά νομίζω οτι η κρίσξη σας έχει χτυπήσει όλους κατακούτελα στην πατρίδα.. Συνέλθετε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος 16 Οκτωβρίου 2011 10:26 π.μ.

    Καταπληκτικό το βιντεάκι!

    Λεό, για να δουλέψεις πρέπει να βρείς δουλειά. Χμμ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ζητάμε πίσω μόνο τα λεφτά, λες και το 1990 ή το 2008 δεν μας έλειπε τίποτα άλλο. Ζητάμε πίσω την ευημερία, θεωρώντας την ζήτημα πρωτογενές και ανεξάρτητο από την κοινωνία.

    Leo, στη δεύτερη απάντησή σου προφανώς αναφέρεσαι στο δικό μου σχόλιο (που δεν είναι το 1:18, αλλά το 12:53). Να διευκρινήσω λοιπόν (γιατί όντως δεν φαίνεται στο σχόλιο) ότι δεν ανέφερα θετικά την Αλέκα, αντίθετα, λέω ότι μονοπωλεί κάτι που κανείς άλλος (δυστυχώς) δεν το συμπεριλαμβάνει στο σκεπτικό του. Ναι, δεν μου αρέσει ΑΥΤΗ η Ευρώπη και δεν υποκύπτω στο δίλημμα "ΕΥΡΩΠΗ ή ΧΑΟΣ", γιατί και η ίδια η Ευρώπη τραβάει τα ίδια με μας από τους ίδιους που τα κάνουν και σε μας. Οι δικές μας ευθύνες; υπάρχουν. Όμως: το γιατί Βρετανία και Γερμανία δεν βρίσκονται χρονικά στο ίδιο με μας σημείο, μπορείς να το καταλάβεις.

    Το δίλημμα λοιπόν αυτό ΔΕΝ υπάρχει. Είναι ψευδές και εκβιαστικό όπως πάντα ήταν. "Ευρώπη" σήμαινε από το 1821 υποταγή στο κέντρο εξουσίας που βρισκόταν πίσω από την οικονομία της Βρετανίας και κρατούσε μια παλιά πληγή στη διαρκή αιμορραγία που τη λέμε εμφύλιο, εσωστέφεια, φατριασμό επί ματαίω.

    Το σκεπτικό σου για τα δανεικά είναι σχεδόν σωστό, αλλά ατελές. Δεν συμπεριέλαβες το ότι τα δανεικά αυτά δεν τα απαιτούσε (ούτε έμμεσα ο λαός). Λάθος κάνεις λοιπόν, με το ζόρι μας τα έδιναν, όπως με το ζόρι μας έδωσαν Ολυμπιάδες, Χρηματιστήρια και πιστωτικές κάρτες. Μας χρέωναν, επενδύοντας στο ότι ως λαός δεν θα φέρναμε αντίρρηση. Για τους κυβερνώντες λοιπόν δεν λες τίποτα. Εξισώνεις τις ευθύνες τους με τις δικές μας, τείνοντας στο "Όλοι μαζί τα φάγαμε". Το πρόβλημα είναι ότι οι κυβερνώντες ψεύδονταν συνειδητά, και έσερναν τον κόσμο στην κατάπτωση. Το ότι έκλεβαν κιόλα για τα κόμματά τους, είναι μέρος του παιχνιδιού. Το ότι έκλεβαν κιόλας για τις τσέπες τους, είναι μείζον, αλλά δευτερεύον σε σχέση με το πρώτο: αυτή η ΕΟΚ, η Ε.Ε., η ΟΝΕ δεν φτιάχτηκε για τους λαούς και ο JFK ήταν από τους τελευταίους που κατονόμασαν το διαρκές παγκόσμιο πρόβλημα που οι ψευτολόγιοι το λοιδωρούν ως "θεωρία" συνωμοσίας: For we are opposed around the world by a monolithic and ruthless conspiracy that relies primarily on covert means for expanding its sphere of influence--on infiltration instead of invasion, on subversion instead of elections, on intimidation instead of free choice, on guerrillas by night instead of armies by day. It is a system which has conscripted vast human and material resources into the building of a tightly knit, highly efficient machine that combines military, diplomatic, intelligence, economic, scientific and political operations

    Τόσες παρεμβάσεις για την παιδεία έκανες. Τι κατάλαβες; Ότι η ελληνική παιδεία είναι έτσι επειδή κάτι ξέφυγε από τις κυβερνήσεις μας; Εκφράστηκα λοιπόν για την εθνική σου κυβέρνηση μιλώντας επιφανειακά, αλλά μια και απαντάς, το πάω και πιο μέσα, ώστε να γίνει κατανοητό ΓΙΑΤΙ αυτοί δεν αποτελούν λύσεις. Όσο στο επιχείρημα "δεν έχουμε άλλους", απάντησα ήδη: ΟΠΩΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΕΤΣΙ ΧΑΡΑΖΟΥΜΕ και τη ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

    Τι θέλουμε πρώτο στη ζωή μας; Τι δεύτερο; Τι τρίτο; Πότε σταματάμε να θέλουμε;

    Ανώνυμος 12:53

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΕΙΝΑΙ Ο ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΞΙΟΣ;

    Η ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΕΤΑ

    Κι αν γύριζε ο χρόνος πίσω στην αρχή
    όπως γυρίζει πίσω μια βιντεοκασέτα
    το ίδιο αδέξια, με την ίδια ταραχή
    τα ίδια θα κάναμε, άστα και γάμησε τα.

    Τίτος Πατρίκιος


    ΜΙΑ ΠΛΕΟΝ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

    1.Την τεκμηριωση την εχει δωσει ηδη η πολιτικη ζωη του νεου ελληνικου κρατους. Ο ποιητής οπως συνοψιζει το ελληνικο πολιτικο-κοινωνικο προβλημα στο προηγουμενο τετραστιχο, δηλωνοντα οτι ακομη κι αν γυριζε ο χρονος πισω στην αρχη,
    "...το ίδιο αδέξια, με την ίδια ταραχή /τα ίδια θα κάναμε, άστα και γάμησε τα."
    Αρα τι μεταρρυθμισεις και για ποιους κυβερνηση διαχειρισης κρισης;

    2. Ο "σοφός λαός" θα δώσει την λύση στις επομενες εκλογες. Θα τιμωρήσει καταψηφιζοντας ελάχιστους, αλλά η πλειονότητα των πολιτικών που θα επανεκλεχθουν καθως και των νεων πολιτικών, θα "δικαιωθούν" στις επόμενες, άντε στις μεθεπόμενες εκλογές, ωστε να δικαιωθουν καινα ευμημερησουν ετι περαεταιρω οι ευνοημένοι "επιχειρηματίες" της τελευταιας 35ετιας μεσω των υπαλλήλων/εκπροσώπων τους στην βουλη δηλ. των περισσοτερων βουλευτων.

    Για σκεφτείτε το λοιπόν, αν εξαιρεσουμε τον Βαρδινογιαννη και τον Λατση που ειχαν ξεκινησει πριν την δικατατορια τι ηταν οι υπολοιποι επιχειρηματικοι ομιλοι;
    Ας παρουμε μερικους πολλα υποχομενους τομεις:
    Α. Ενεργειακές επενδύσεις
    Όμιλοι ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ, ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ,ΜΟΤΟΡΟΙΛ,...
    Φωτοβολταικα παρκα, Σταθμοι ΔΕΗ, εξορυξη λιγνιτη,....
    Β. Μεταλλεία Χρυσού
    Νομιζω οτι καταλαβατε το παιχνιδι που εγινε και τον καθοριστικο ρολο του Δημοσιου σε επιχειρησεις και επενδυσεις με δυσκολες αδειοδοτησεις.
    Η European Goldfields ελέγχει το 95% του μετοχικού κεφαλαίου τής Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., το 5% κατέχει η Ελλάκτωρ, ενώ με τη σειρά της η European Goldfields ελέγχεται από την Ελλάκτωρ σε ποσοστό 19,3%.
    Γ. Ομιλοι Κοκκαλη/Συμβιβασμος με SIEMENS/
    Δ.....

    3. Οπως διαβαζω τις δημοσκοπησεις (Δημοσκόπηση – Γκάλοπ Public Issue Οκτώβριος 2011) αναμενεται 7 κομματικη βουλη με εδρες περιπου ως εξης :
    ΝΔ 137
    ΛΑΟΣ 24
    ΠΑΣΟΚ 66
    ΚΚΕ 28
    ΣΥΡΙΖΑ 27
    ΔΗΜΑΡ 12
    ΟΠ 6
    Αρα ΝΔ+ΠΑΣΟΚ συγκυβερνουν.
    Επισης ΝΔ+ΛΑΟΣ συγκυβερνουν.
    Ακομη η ΝΔ με στηριξη η ανοχη πασοκων βουλευτων η με την διασπαση του ΠΑΣΟΚ και την δημιουργια 2 σοσιαλδημοκρατικης αποχρωσης κομματων, κ.ο.κ.

    4. Η πολιτικη δυναμη αυτων των επιχειρηματικων ομιλων ειναι πολλαπλασια της οικονομικης, η οποια ειναι ηδη πολυ μεγαλη για την μικρη Ελλαδα. Για παραδειγμα η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - Όμιλος Επιχειρήσεων, έχει ενοποιημένο κύκλο εργασιών περίπου €1 δις που αντιστοιχει περιπου σε 0.5 % του ΑΕΠ !!!

    5. Δυστυχως όπως εχει εντοπισει πριν απο 2 αιωνες ο Ε.Α. Ποε "...όσες μεταρρυθμίσεις και να επιχειρηθούν, η μυστηριώδης δύναμη που φωλιάζει μέσα στον άνθρωπο θα μείνει ανέγγιχτη. Είναι μια δύναμη ανώνυμη, μια αρχέγονη ροπή που τον τραβάει στο χείλος της αβύσσου: η έλξη προς το κακό," προς τουλάχιστον 3 η 4 από τα 7 αμαρτήματα.

    6. Ο "σοφος λαος" θα αυξησει την απληστια του λογω της αυξημενης ζηλοφθονιας του εναντι της βασιλικης ζωης που θα διαγει πιθανως και στο εξωτερικο η ελιτ που ηδη εχει διαμορφωθει και θα προβαλλεται απο tv και φυλλαδες.

    7.Το χαμηλο μορφωτικο, αλλα κυριως κοινωνικο επιπεδο του, δεν θα του επιτρεψει να αποβαλλει την οκνηρια του, θα γιγαντωθει η λευκη απεργια των ΔΥ και η παραοικονομια, η οποια θα επιβραβευεται απο τον "φτωχο λαο" ως χτυπημα κατα του αστοργου αυταρχικου κρατους.

    8.Με αλλα λογια, μετα δυο/τρεις γενιες, μονον για λογους κοινωνικου δαρβινισμου και οχι με ελευθερη βουληση, ο λαος θα ξεκολλησει απο την οκνηρια του και την απληστία του, αντιστεκομενος στην διαφήμιση καταναλωτικών αγαθων και τρόπου ζωής.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΗΝ, ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
    ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΝΟΤΙΑ
    (ΣΤΟ ΟΡΑΤΟΝ ΜΕΛΛΟΝ ΄Η ΔΙΑΠΑΝΤΟΣ;)

    ΕΝΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
    Αποσπασμα απο e-mail μεταξυ παλιων συμφοιτητων μηχανικων ΕΜΠ (e-mail-ικη λογοτεχνια)

    ….Χωρις να συμμεριζομαι το πληρες κειμενο και την δραση τους, υπογραμιζω ότι όσο δεν μπορουμε να απαντησουμε σ’ αυτά ως αριστερα, χωρις φυσικά να αισθανόμαστε ενοχοι ή υπευθυνοι γι αυτά, τοσο η κατασταση θα επιδεινωνεται.

    Μονο ο Λ, σε μια φωτισμενη του στιγμη, εθιξε το θεμα της οικογενειας και συμπεραινουμε οτι συνηθως η παραβατικοτητα -εγκληματικοτητα, ακομα και με πολιτικους ορους συνδεεται στενα με άτομα που εχουν ζησει οριακες καταστασεις σε οριακες οικογενειες, χωρις να αποκλειουμε και ενδογενεις ψυχοπαθητικες καταστασεις (που συνηθως συνδεονται με ματαιωση προσδοκιων).

    Φαινεται οτι δεν σας ενδιαφερει να καταδικασετε τους “αριστερους”, τις μικροληστροσυμμοριες των “αριστερων” εργολαβων μελετων και εργων και αλλων μονιμων συνδικαλιστων στο ΤΕΕ ή αποδεχεστε να καρπωνονται το προϊον του εγκληματος ως πλιάτσικο οι “μικροειδικοι” της εξουσιας και του συνδικαλισμου ;

    Για να σας διευκολυνω η αριστερα εχει συνδεθει με:
    τον σφεταιρισμο λαϊκων επαναστασεων (π.χ. Ρωσια) την ανελευθερια, την τυφλη υποταγη και τον θρησκευτικου τυπου σκοταδισμο με ξαφνικη ειδωλολατρεια και στη συνεχεια την βιαια αποκαθηλωση της εικόνας του ηγετη-θεου από το ιερατειο (Τροτσκι, Σταλιν, κ.λ.π.) την ζηλια με τα καπιταλιστικα καθεστωτα π.χ. το ρωσικο συνθημα “να φθασουμε και να ξεπερασουμε την Αμερικη”
    Επομενως δεν μπορω να μην σχολιασω τον κομπλεξισμο των “αριστερων διανουμενων” και κυριως των πανεπιστημιακων, που εκ του ασφαλους κυριαρχουν στα κυκλωματα των “ανθρωπων του πνευματος”, μερικοι δε τους αποκαλουν “αστυνομια της σκεψης”
    Πολλοι απ΄αυτους είναι όχι μονον γελωτοποιοι, αλλα οντως απολογητες του συστηματος που συγκαλυπτουν τα πρωην “αριστερα” μεγαλοαφεντικα.
    Αριστερος δεν είναι ο υπακουος σπαστης (σαν τον απουσιολογο στο γυμνασιο ή καλυτερα τον αποφοιτο θρησκευτικης σχολης (Σταλιν)) που αποστηθισε το Αντιντιριγκ, το Κρατος και επανασταση και όλα τα σχετικα “τσιτατα” και εξαρθρωσε την ελληνικη γλωσσα, που παντρευτηκε την πρωτη γυναικα που γνωρισε στην ΚΟΒΑ του (για το 17%), και μετα το 1989 (υποθετω μετα από ένα υπαρξιακο shock) προσχωρησε στον καπιταλισμο και ξεσκισε καθε Ρωσιδα και Ουκρανιδα που την ξερασε ο κατακλυσμος, με τον οποιο πνιγηκε ο “υπαρκτος σοσιαλισμος”, αλλα αυτος που σκεπτεται κριτικα, δεν επιβαλει με την βια τις αποψεις του, που εχει ανθρωπισμο και σεβασμο στην βιοσφαιρα και προσπαθει διαρκως να βελτιωθει.

    Ας αναλογιστουμε :
    τον ρολο των αριστερων στο ΥΠΕΘΟ το ‘82-’85 για τις προβληματικες
    τι ηταν ο Κ,ο Μ, ο Μ κ.λ.π. πριν 30 έτη,
    τι εγινε με την συσκεψη του Γ.Α.Παπανδρεου με τους “νεους επιχειρηματιες”, του Κοσκωτα συμεριλαμβανομενου,
    πως βρεθηκαν ως συνεργατες του Κοσκωτα, στην αρπαγη της τραπεζας Κρητης πολλοι “αριστεροι”
    Και για να μην παμε μακρυα ας δουμε και τους δικους μας “αριστερους” μηχανικους στο ΤΕΕ (που δημιουργησαν ληστρικες μικροομαδες συμφεροντων (ομάδες Λ, Σ, Κ, Τ (Ζ, Κ, Γ) και άλλες που δεν ξερω, με πρωτοπαλληκαρα και στρατιωτες-εμπιστους υπηκοους, οι οποιοι με την σειρα τους -στη συνεχεια- μαθαινουν την δουλεια της ληστοσσυμμοριας και κανουν δικες τους μικρο-ληστοσυμμοριες),

    Το μελλον τους προβλεπεται θλιβερο:
    σαν την καταπτυστη Μ, συνεργατη του Κοσκωτα.

    Αλλοι θα πεθανουν αλκοολικοι ή από κοκαϊνη.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συμφωνώ με την ανάλυση του Ανώνυμος 12:53.

    και μ'αρεσε η αναφορά στον JFK.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμε (την ώρα την έχασα)
    Να καταλάβουμε ότι έχουμε ηττηθεί. Το μοντέλο μας ηττήθηκε. Οι κυβερνήσεις φταίνε αλλά κάποιοι τις ψήφιζαν. Δεν κερδίζεις τίποτα από το να το χρεώνεις ποσοστιαία στον ένα ή στον άλλο. Έχεις πρωτογενές έλλειμμα,24δισ γιατί έχεις οικονομία που δεν παράγει ούτε ποτιστικά μαρούλια. Στους 10 οι τρεις είναι δημόσιοι οι 4 πουλάνε υπηρεσίες και οι 3 δουλεύουν στην παραγωγή και ταίζουν και τους 10. Είναι μαθηματικά.
    Δεν σου αρέσουν οι τύποι που προτείνω. Οι τεχνοκράτες δεν αρέσουν στο νίκο. Προτείνετε εσείς άλλους θα τους δεχτώ και θα ξαναγράψω τα ίδια με τους δικούς σας. Υπάρχουν; Δεν αρέσει η Ξαφά. Βάλε το Βαρουφάκη, βάλε το Νεύτωνα τον Αρχιμήδη. ¨Οποιος αναλάβει θα κόψει θα κόψει θα κόψει από κάπου. Να κόψει δίκαι είναι το θέμα. Αν κόψει το ΔΕΗΤΖΗ θα σε βυθίσει στο σκοτάδι. Ο ΕΛΠΕΤΖΗΣ θα σου κόψει το πετρέλαιο κλπ. Όλοι νομίζουν ότι υπάρχει τζίνι που βγάζει λεφτά. Συνολικά η κοινωνία πρέπει να αποδεχτεί μια αλλαγή πορείας με λιγότερα. Το έχω ξαναγράψει. Ηθελημένη λιτότητα και μια κυβέρνηση τίμιων και σοβαρών να διαχειριστεί τα πράγματα. Τα κόμματα στην Ελλάδα είναι μεγάλη καταστροφή. Πρόκειται περί αγράμματων. Γιαυτό μιλάω για τεχνοκράτες. Για ανθρώπους που ξέρουν μιλάω. Πως να τους πω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Και για την παιδεία:
    Κάνω και θα κάνω παρεμβάσεις γιατί έχω αντίληψη για το θέμα. Το έχω δουλέψει 30 χρόνια από όλες τις μεριές. Την παιδεία την έχει ανάγκη ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, όχι αυτό που έχουμε. Γιαυτό το σύστημα την υποβάθμισε, την αγνόησε την καταρράκωσε. Οι πλούσιοι σπουδάζουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό. Τα λιγοστά στελέχη που χρειάζονται για τις δουλειές που κάνουν στην Ελλάδα τα βρίσκουν. Το θέμα είναι αν οι απόφοιτοι έχουν τις γνώσεις, τις δυνατότητες να μην καταφύγουν στο δημόσιο αλλά να στήσουν δουλειές, να παράγουν και να εξάγουν, να φέρουν πλούτο να "θρέψουν" τους υπόλοιπους. Παράγουμε χιλιάδες πληροφορικάριους. Λιμνάζουν στα σχολεία μαθαίνοντας στα παιδιά πως να ανοίγουν τον υπολογιστή. Μα το έχουν μάθει μόνα τους. Αν όμως ήξεραν την πληροφορική θα έφτιαχναν προγράμματα και θα τα πουλούσαν όπως κάνουν οι Ινδοί και οι πακιστανοί. Έχουμε 30 ερευνητικά κέντρα με 3000 ερευνητές. Πεσμου μια ανακάλυψη ελληνική, μια εφαρμογή κάτι που να πουλιέται και να αξίζει. Όταν λοιπόν λες να δουλέψει το ΑΕΙ ή το σχολείο σου λένε για τα συντεχνιακά των διδασκόντων και κάτι παπαριές περί δημοκρατίας. Δεν γίνεται έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κλείνουν τα πανεπιστήμια γιατί το νέο σύστημα διοίκησης είναι αντιδημοκρατικό. Γιατί εμποδίζεται ο κάθε ψυχάκιας να χτίσει τον πρύτανη στο γραφείο του. Κανείς δεν ρωτάει τι ήρθε να κάνει αυτό το παιδί στο ΑΕΙ. ΝΑ σπουδάζει ή να πολιτεύεται. Να φτιάχνει ή να χαλάει; ΜΟυ λένε άσε να καταλαμβάνει το παιδί το σχολείο αφού το θέλει, αφού έχει αιτήματα, αφού δεν έχει βιβλία. Του δίνω την ύλη σε σημειώσεις σε φωτοτυπίες και μου λέει δεν τις θέλω, θα απέχω από τη γνώση μέχρι νάρθει το βιβλίο. Ποιος; Αυτός που δεν άνοιξε ποτέ του το βιβλίο. ΚΑι έρχεται ο συνδικαλιστής και μου λέει ότι το παιδί έχει δίκιο. Τι να πω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τώρα τα ισοπεδώνεις όλα Λεο. Υπάρχουν και ερευνητές, και πιτσιρίκια που φτιάχνουν πράγματα.

    Ενδεικτικά CERTH-CPERI, FORTH, SDS Game Studios.

    Το θέμα δεν είναι να τα ισοπεδώσουμε όλα, αλλα να πάρουμε τις πετυχημένες αυτές οάσεις και να τις χρησιμοποιήσουμε σαν το σπόρο που θα μας οδηγήσει κάπου αλλού..

    Να σου πώ ακόμα οτι δεν έχει κανένα νόημα να επιμένεις να θίγεις τα κακώς κείμενα που όλοι τα ξέρουμε. Καλύτερα να αρχίσεις και να προβάλεις τις οάσεις, γιατί υπάρχουν, ασφυκτιούν και είναι πολλές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Addendum .. Να πώ απλώς κάτι ακόμα κακό. Βασικά κάνεις ότι κάνουν αυτοί οι αποτυχημένοι "αριστεροί" που κατηγορείς απο την άλλη άκρη. Γκρίνια - καταγγελία - γκρίνια, μάυρη απελπισία.

    Αυτοί το κάνουν γιατί πιστεύουν οτι υπάρχει κάπου εκεί ένας σοσιαλιστικός παράδεισος, εσύ το κάνεις μαλλον γιατί πιστεύεις οτι κάπου εκεί στο βορρά υπάρχει ένας άλλος παράδεισος. Ισως είναι τα αριστερά σου γονίδια που λαχταρούν να πιστέψουν ένα παραμύθι.

    Δεν υπάρχει σοσιαλιστικός παράδεισος και πίστεψέ με ούτε παράδεισος στο βορρά υπάρχει.. (αν και σίγουρα λειτουργούν πολλά πράγματα καλύτερα). Οταν το καταλάβουμε αυτό θα μπορέσουμε με ρεαλισμό να στοχεύσουμε σε καλύτερο μέλλον.

    My 2 cents.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. κι άλλες ελληνικές αξιόλογες εταιρίες παιχνιδιών μια κι έπιασα τα παιχνίδια που φτιάχνουν πιτσιρίκια:

    http://www.aventurine.gr
    http://www.totaleclipsegames.com/
    http://www.mobilefx.com

    Εντάξει, καμία δεν είναι στο επίπεδο π.χ της τσέχικης Bohemia interactive αλλα σκέψου τί παραδείγματα έχουν τα πιστιρίκια; Γρίνια γκρίνια και γκρίνια. Λίγα καλά πρότυπα θέλουν, λίγο να πιστέψουν στον εαυτό τους και θ' άνθίσουν, όσο χαζά κι αν φαίνονται μεσ την τάξη ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Το θεμελιώδες ζητούμενο είναι η εμπιστοσύνη, η οποία θα εξασφαλίσει την σε ευρεία κλίμακα συστράτευση των πολιτών. Άνθρωποι που έχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο διοίκηση, ή έχουν συμμετάσχει στον δημόσιο διάλογο με διάθεση συνεργασίας με το σύστημα δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν σε αυτήν την απαίτηση ακόμη και αν το θέλουν βαθιά και με ειλικρίνεια. Οι περισσότεροι από αυτούς που αναφέρονται στο κείμενο είναι τέτοιοι. Σε απάντηση σε σχόλιο ζητούνται εναλλακτικά ονόματα. Δεν υπάρχουν τέτοια όχι επειδή δεν υπάρχουν γύρω μας οι άνθρωποι αλλά επειδή κανείς ακόμη δεν ξέρει ποιοί είναι. Επιτρέψτε μου την μεταφορά μιας παραγράφου από ένα πρόσφατο κείμενο μου. Να πω πριν ότι δεν πιστεύω ότι τίποτε από αυτά θα γίνει. Η χώρα δεν είναι πλέον κυβερνήσιμη, οι ληστοσυμμορίες που την λυμαίνονται δεν θα εγκαταλείψουν από μόνοι τους και, κυρίως, δεν θα επιτρέψουν σε οτιδήποτε καινούργιο να αποκτήσει δημόσιο λόγο και ο ήδη κηρυγμένος κοινωνικός πόλεμος δεν θα κοπάσει πριν τα αντίπαλα μέρη αντιληφθούν ότι πολεμούν γα ανύπαρκτη λεία. Πριν δηλαδή από την κατάρρευση της χώρας.


    ------------------------------------------
    ... Υπό τις συνθήκες αυτές μόνο μια παύση πληρωμών μπορεί να θέσει τέρμα στον ήδη κηρυγμένο κοινωνικό πόλεμο. Μόνο η θέα των άδειων κρατικών ταμείων, η αντικειμενική εικόνα ενός οριστικού αδιεξόδου, η βίαια συνειδητοποίηση ότι η μάχη αλληλοεξόντωσης γίνεται για ένα αδειανό πουκάμισο, για μια λεία που έπαψε να υπάρχει, θα αφυπνίσει τις αφηνιασμένες αγέλες και θα τις αναγκάσει να εγκαταλείψουν τον αδιέξοδο πόλεμο. Θα αρχίσουμε να κοιταζόμαστε στα μάτια, θα αρχίσουμε να στοχαζόμαστε και θα αρχίσουμε να συνάπτουμε νέες κοινωνικές συμφωνίες και συμβόλαια, μόνον όταν εδραιωθεί μέσα μας η πεποίθηση ότι δεν μένει πια τίποτε που να μπορεί να κλέψει ο ένας από τον άλλον.

    Θεωρητικά, η αποφυγή της οριστικής καταστροφικής κατάρρευσης μπορεί να επιτευχθεί μόνον με έναν τρόπο. Την αυτόβουλη διάλυση του συνόλου των κομματικών σχηματισμών. Την ψήφιση από την βουλή, πριν αυτή διαλυθεί, ενός νέου εκλογικού νόμου, ο οποίος θα χωρίζει την χώρα σε 300 εκλογικές μονοεδρικές περιφέρειες και θα αποδίδει δικαίωμα ψήφου στους μόνιμους κατοίκους κάθε περιοχής, καταργώντας τον θεσμό των ετεροδημοτών. Την διενέργεια εκλογών, χωρίς την συμμετοχή οποιουδήποτε έχει διατελέσει ενεργό μέλος κομμάτων, για την εκλογή εθνοσυνέλευσης. Τον ορισμό από την εθνοσυνέλευση αυτή μιας κυβέρνησης διακεκριμένων πολιτών, από όλους τους τομείς δραστηριότητας, που θα διαθέτουν αντικειμενικά εχέγγυα επαγγελματικής επάρκειας και ηθικής συγκρότησης. Την πλήρη στεγανοποίηση των τριών εξουσιών. Την αποκατάσταση της ακεραιότητας της κρατικής διοίκησης και την επαναφορά της αξιοπρέπειας, αλλά και της ευθύνης των υπαλλήλων της, με την πλήρη κατάργηση του θεσμού των συμβούλων και των πάσης φύσεως μετακλητών υπαλλήλων. Την πιστή εφαρμογή του κοινού εταιρικού δικαίου, των νόμων και των στοιχειωδών κανόνων ανταγωνισμού στις επιχειρήσεις του τύπου. Η τροποποίηση του συντάγματος μπορεί να περιμένει.

    Αν γίνουν τα παραπάνω μπορεί να επιτευχθεί το μείζον που δεν είναι άλλο από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Χωρίς αυτήν κάθε μέτρο, πρωτοβουλία ή πολιτική δράση και κάθε εξωτερική βοήθεια δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Το έργο της ανασυγκρότησης της χώρας είναι έργο επικών διαστάσεων και απαιτεί την ομόθυμη συνεργασία της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελλήνων. Καμιά περιορισμένη ομάδα ατόμων, όσο πρόθυμη και όσο ικανή και εάν είναι, δεν θα το φέρει επιτυχώς εις πέρας χωρίς αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ερμιππος για το παραπάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Παρακολούθησα το διάλογο. Συγχώρεσέ μου την ανωνυμία, Leo ή έχεις χάσει τελίείως τη μπάλα ή εξυπηρετείς σκοπιμότητες. Βλέπεις δένδρο, χάνεις δάσος. Πιάνεις το θέμα διαχειριστικά, λες και δεν έχει καταρρεύσει το όλον, λες και παίρνει από γιατριά η υπάρχουσα κατάσταση, μέσα από καταλογισμό μονομερών ευθυνών στο επίπεδο που τις βάζεις. Ο διάλογος δεν έχει νόημα αν μιλάμε για τελείως διαφορετικά πράγματα ο καθένας. Εσύ βλέπεις δυσλειτουργίες σε ένα σύστημα που ισχυρίζεσαι ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει μέσα από τους υπάρχοντες θεσμούς της ελληνικής πολιτείας και μέσα από την Ευρώπη. Οι θεσμοί ηττήθηκαν και μέσα απ' αυτούς οι άνθρωποι. Λυπάμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ενώ το άρθρο έχει πολλά θετικά, πολλές λογικές απόψεις, στο τέλος ο Leo δίνει μια κλωτσιά στην καρδάρα με το γάλα και την αναποδογυρίζει. Ε όχι και τη Φράου Άννα ή τον ολίγιστο Σημιτάκο ως λύσεις του προβλήματος! Έλεος! Όπως είπε και κάποιος άλλος, τον εμπρηστή θα στείλεις να σβήσει τη φωτιά; Επίσης μου φάνηκε απαράδεκτη πολιτικά η απάντηση του Leo σ’ αυτόν που είπε ότι έπρεπε να είναι στη φυλακή αυτοί οι τύποι και να σπάνε πέτρες. Γιατί, δεν έπρεπε; Ήταν κακοπροαίρετη η απάντηση ότι αυτό θα γίνει «όταν εσύ κι η παρέα σου έρθετε στην εξουσία». Δηλ. αγαπητέ Leo ποια είναι η δική σου άποψη; Ότι καλώς δεν έχουν ακόμα τιμωρηθεί αυτοί και κάποιοι ακόμα για ότι έχουν κάνει και ειρωνεύεσαι την (λογικότατη νομίζω) άποψη περί τιμωρίας τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Και φυσικά όποιος αναλάβει θα πρέπει κόψει! Αλλά είναι άλλο να κόψει χαμηλούς μισθούς και συντάξεις αφού αρχικά έχει κόψει από εκεί που πρέπει πρώτα και δεν του φτάνουν κι άλλο αυτό που γίνεται τώρα. Αν έκοβε με τη σωστή σειρά, ο κόσμος θα τον στήριζε ακόμα κι αν έφτανε η ώρα για το δικό του κόψιμο. Γιατί υπάρχει πολύς κόσμος (στον οποίο ανήκω και γω) που δεν αγανακτεί κυρίως με τη μείωση του εισοδήματός του (έχω ακόμα ικανοποιητικό εισόδημα και επίσης είμαι οπαδός της αριστερής λιτότητας) αλλά με την ΑΔΙΚΙΑ. Αν αυτό σας λέει κάτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Σπύρο δεν κατάλαβες, αν νομίζεις ότι αναφέρθηκα στον Μαντέλη και τον Τσουκάτο, Αυτοί έπρεπε σαφώς να είναι φυλακή. Ο Ανώνυμος αναφερόταν στα ονόματα που έγραψα και για τα οποία δεν υπάρχει κατηγορία.
    Και όμως μια κυβέρνηση σωτηρίας με κάποιους από αυτούς τους ολίγιστους που ανέφερα ίσως θα μπορούσαν να διαχειριστούν την κατάσταση και να αποτρέψουν τον εμφύλιο. ΚΑι μένα δεν μου αρέσουν, αλλά δεν έχουμε καλύτερους. Αυτός είναι ο λαός μας και αυτοί οι ταγοί του.
    Σπύρο νομίζω ότι συμφωνούμε στα υπόλοιπα.

    Και συ ανώνυμε 1.56 με κατηγορείς για βλάκα ή για ύποπτο χωρίς να κάνεις τον κόπο να θέσεις ένα όνομα. Αλλά αυτή ακριβώς είναι η χώρα. ¨Ολοι κατηγορούμε τους άλλους, οι άλλοι είναι μαλάκες εμείς σωστοί αλλά μας ρίχνουν.Η χώρα ακόμα σώζεται αν κάποιοι αποφάσιζαν να επέμβουν. Αύριο θα είναι αργά. Αλλά αντί να ζητάμε τη λύση καταγγέλλουμε μονάχα τους κλέφτες και μετά πάμε σπίτι μας.
    Δεν με ενδιαφέρει η καταγγελία αλλά η σωτηρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ερμιππος: Το κείμενο που παράθεσες από παλιά ανάρτησή σου νομίζω το έχω αναδημοσιεύσει. Συμφωνούμε. Απλά θέλω να καταθέσω μια πρόταση λύσης. Οϋτε εγώ πιστεύω ότι αυτοί που αναφέρω ή άλλοι θα κινηθούν για να σώσουν το πλοίο. ¨Ολοι παρακολουθούν το ναυάγιο, ακόμα και το κόμμα στο οποίο ανήκω. Απλά νομίζω ότι κάτι θα μπορούσε να σωθεί, αν κάποιοι ανέβαιναν πάνω από το μέσο όρο. Μαυρίλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Νίκο δεν με ενδιαφέρει ο βορράς, όπως το βάζεις. Με ενδιαφέρουν λίγα και βασικά που θα μπορούσαν να γίνουν, για να ζούμε καλύτερα, και να παλεύουμε για κάτι παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Συγχαρητήρια!
    Εθελουσία λιτότητα για όλους τους εργαζόμενους!
    Δεν είναι δυνατόν να παρέχουμε αυτοκίνητο, τηλεόραση, κρέας καθημερινά και τριάντα τετραγωνικά σπίτι ανά άτομο.
    Είναι αντιοικολογικό και οδηγεί στη μαλθακότητα.
    Χρειαζόμαστε εργαζόμενους με προτεσταντική-ιαπωνική ηθική, που θα αφήνουν την τελευταία πνοή τους στην εργασία αντί να επιβαρύνουν την κοινωνία με περιθάλψεις.
    Εργαζομένους που η εργασία θα είναι η μοναδική τους διασκέδαση, αντί για τον κούφιο καταναλωτισμό και τις εκδρομές με το αυτοκίνητο σε μία φύση που θα βρωμίζουν. Η απόλαυση της φύσης θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στις δημιουργικές ελίτ οι οποίες θα τη σέβονται και θα την αξιοποιούν.
    Εργαζόμενους που θα παράγουν αγαθά αντί να καταναλώνουν, που θα μετακινούνται με ποδήλατα ή ιδιωτικά μέσα μαζικής μεταφοράς, κινώντας την αγορά αντί να καταναλώνουν τζάμπα πετρέλαιο.
    Εργαζόμενους που θα ζουν οικολογικά, δέκα-δέκα σε γκαρσονιέρες, που θα τρέφονται με τις ελάχιστες δυνατές θερμίδες, που θα ανακυκλώνουν και τα σκουπίδια τους, παράγοντας προς όφελος των δημιουργικών επιχειρηματιών.
    Ναι! Με αυτό το όραμα και αυτούς τους οραματιστές πολιτικούς μπορούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Φίλε Leo, δε συμφωνούμε, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό. Ψαχνόμαστε όλοι πιστεύω. Δε μίλησα για Τσουκάτο ή Μαντέλη. Διαφώνησα με πολλά από τα πρόσωπα που αναφέρεις γιατί κάποια από αυτά είναι βασικοί δημιουργοί του προβλήματος, όπως Σημίτης, Διαμαντοπούλου, Γιαννίτσης, Παπαδόπουλος, Φλωρίδης και άλλοι σκληροί νεοφιλελεύθεροι (Παπαδόπουλος, Ξαφά, Μάνος, Μητσοτάκης, Δήμας, Στουρνάρας). Αντίθετα, συμφωνώ με κάποια άλλα ονόματα, ακόμα κι αν δε συμμερίζομαι τις απόψεις τους (Δοξιάδης, Πανούσης, Κουβέλης, Δραγασάκης κλπ.). Δεν είναι αυτό το κριτήριό μου αλλά το κατά πόσο είναι άφθαρτοι και άρα κατά τεκμήριο ικανοί. Επίσης δεν καταλαβαίνω τη συμφωνία σου στο 2ο σχόλιό μου: μίλησα για κόψιμο αρχίζοντας από εκεί που πρέπει και συνεχίζοντας στο φτωχό κόσμο αν δε βγαίνει ο λογαριασμός. Το μνημόνιο όμως, με το οποίο, αν δεν κάνω λάθος, συμφωνείς, κάνει το ακριβώς αντίθετο: αφήνει άθικτο το μεγάλο "ψάρι" και πάει κατ' ευθείαν στο μικρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Βασικά ενώ το κείμενο του Ερμιππου μ'αρέσει πολύ, και συμφωνώ...
    Ναι, εμπιστοσύνη των πολιτών είναι αναγκαία συνθήκη για να ξεκολλήσουμε
    Ναι, μαζί με την ομόθυμη συνεργασία της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελλήνων θα ήταν και ικανή συνθήκη.
    Ομως η σημερινή ελληνική κοινωνία είναι τόσο κατακερματισμένη, τα συμφέροντα (μικρά και μεγάλα) τόσο διαφορετικά τόσο ισχυρά και τόσο ζωώδη, που δέ το βλέπω..

    Το χειρότερο είναι πως ο συλλογισμός οτι μια χρεοκοπία θα έκανε όλους να καταλάβουν οτι το πουκάμισο άδειασε δεν ισχύει. Και μετά τη χρεοκοπία θα υπάρχει κάποια πίτα που διάφοροι θα μάχονται δυναμικά ή ύπουλα, με ξύλο ή με μίζες για να την μασουλήσουν. Μη γελιέστε. Ετσι είναι κάποιες Αφρικανικές χώρες και χώρες της Λατινικής Αμερικής.

    Μη περιμένουμε λοιπόν το 90% να ομονοήσει., δεν έχει συμβεί πολλές φορές στην ιστορία, δε θα συμβεί στη Ελλάδα εκτός πια αν πάμε σε απόλυτη καταστροφή.

    ... Δυστυχώς η ελλ. κοινωνία είναι ζούγκλα και τα συστατικά της είναι μυωπικά θηρία που το συμφέρον τους το αντιλαμβάνονται στο "σήμερα" και στη μάσα". Σ'αυτό έχει δίκιο το ΚΚΕ, πρέπει το "υπόδουλο" 70% ή το 30% (δεν έχει σημασία) να "φάει" ή να "συνετίσει" το υπόλοιπο 30% ή 70% (δεν έχει σημασία) που το καταπιέζει έτσι αισχρά..

    Βασικά εγώ δύο λύσεις βλέπω. Μία συντηρητική, να βρεθούν πέντε άνθρωποι του συστήματος αλλα με κάποιο (όσο) ήθος ώστε να περιορίσουν την καταστροφή όσο γίνεται, και μετα θα ελπίζουμε σε μία αργή άνοδο, ή θα γίνει της κακομοίρας και όποιος επικρατήσει..

    Υπάρχουν 1 εκατομμύριο άνεργοι και τουλάχιστον άλλο 1 εκατομμύριο "δούλοι" που δουλεύουν για 500 - 600 και 1000 ευρώ. Βασικά δλδ για το φαί τους.. Και αυξάνονται ταχύτατα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Σπύρο κάνεις λάθος. Το μνημόνιο δεν λέει στην κυβέρνηση να τα πάρει από τους φτωχούς και να αφήσει τους πλούσιους άθικτους. Της λέει να περιορίσει τα έξοδα και αυτή διασώζει τα ρετιρέ του πελατειακού της κράτους, τους; παπάδες, τους εξοπλισμούς κλπ. Αυτά που γράφω. Διάβασε τη συνέντευξη:http://mhmadas.blogspot.com/2011/10/blog-post_7151.html
    Είναι επιλογή του ΠΑΣΟΚ τα χαράτσια, για να μην πειράξει τη ΔΕΗ τα ΕΛΠΕ, τις μίζες κλπ.
    Γιαννίτσης Παπαδόπουλος κλπ δεν είναι απατεώνες. Από τους σημερινούς είναι καλύτεροι. Ξαφά Μάνος κλπ είναι νεοφιλελεύθεροι αλλά έχουν γνώσεις και θέληση να μαζέψουν το κράτος. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε τεχνοκράτες να μαζεύουν και αριστερούς να τους ελέγχουν. Μια ισορροπία. Δεν χρειάζεται να συμφωνείς με κανένα γενικώς. Χρειάζεται να υπάρχει και αύριο κάτι από την κοινωνία μας , να μην ξεσπάσει εμφύλιος.
    Η λύση που προτείνω δεν είναι αριστερή, Είναι λύση ανάγκης με βάση το συγκεκριμένο συσχετισμό δυνάμεων, τη δεδομένη χρονική στιγμή. Διαφορετικά είμαστε ιδεαλιστές και απλά παρακολουθούμε τη χώρα να εξαφανίζεται στη δίνη που στήνει το ΠΑΣΟΚ και κάνουμε απλά κριτική. Η πορεία και η καταγγελία δεν θα μας γλυτώσουν. Η πολιτική μπορεί να μας δώσει ελπίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Νίκο
    τι διαφορετικό λέω; Για να μη φαγωθούμε μεταξύ μας για να μη φτάσουμε στη πλήρη διάλυση του Έρμιππου, να βρεθούν κάποιοι στοιχειωδώς λογικοί και έντιμοι να μαζέψουν το κόλπο και μετά βλέπουμε. Μια ανασύνταξη. Προσωπικά θάθελα αυτή τη λύση να την δώσει η Αριστερά. ΤΑ ονόματα να ήταν 20 ονόματα αριστερών με γνώσεις και θέληση και ακεραιότητα. Μα δεν υπάρχουν. Η αριστερά είναι μέρος του προβλήματος ή έχει άτομα σαν την Αλέκα, τον Αλέκο και τον Αλέξη. Αλλά ακόμα και αν παραβλέψουμε την ποιότητα των προσώπων, οι συσχετισμοί θα μας οδηγήσουν σε κάποιους διαχειριστές σαν αυτούς που ανέφερα.
    Οκ τίποτα από αυτά δεν θα γίνει. Ας απολαύσουμε την κάθοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Σχετικά με το πού πάμε, ποιος είναι ο στόχος τους, πολύ ωραίο το σημερινό άρθρο του Γ. Παπαδόπουλου-Τετράδη στην Ελευθεροτυπία
    http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=318659

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. σπύρο το διάβασα το άρθρο. Οπως το 80% των άρθρων της Ελευθεροτυπίας το βρήκα κι αυτό αριστερίζοντα ανόητο.

    Κατ'αρχάς απο που και ως πού ο στυλοβάτης της οικονομίας είναι ο έμπορος? Δε βρισκόμαστε 2000 χρόνια πίσω που οι έμποροι οργώνανε τις θάλασσες και φέρναν χρήμα στην πόλη, εδώ ο ένας πουλάει στον άλλο εισαγόμενα. Μια σωστότερη λέξη θα ήταν "μεταπράτης".

    Κατα δεύτερον και επειδή έχει τύχει δυστυχώς να γνωρίσω μερικούς απο δαύτους απο 1ο χέρι, το πως συμπεριφέρονταν στους υπαλλήλους τους και το τί απαίτηση έχουν για τα λεφτά που πρέπει να βγάζουν απο ένα κολομάγαζο, δε θα πώ τίποτα άλλο γιατί θα βρίσω άσχημα...

    Σόρυ αλλα αν έχεις ένα μαγαζί αυτό που περιμένεις είναι να βγάζεις λίγο περισσότερα απο ένα μέσο υπάλληλο, και να είσαι αφέντης του κεφαλιού σου, όχι να φτιάξεις πισίνα και να πάρεις BMW X5.. ούστ..

    Ξέρω, δε μπορεί να είναι όλοι έτσι αλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Οι κατά καιρούς διαφωνίες μου και τα σχετικά σχόλιά μου στο blog αυτό με τη Δ.Α. και κυρίως με κάποια στελέχη της που αρθρογραφούν σ’ αυτό και άλλα blogs και έντυπα, π.χ. Καστανάς, Δημόπουλος, Αντωνίου κ.α., συνοψίζονται στην παρακάτω διαφορετική αντίληψη που έχουμε:
    Πιστεύω ότι μια σύγχρονη αριστερά πρέπει να πατάει και στους δύο πόλους των παρακάτω διπόλων: να είναι ταυτόχρονα θεσμική και κινηματική, μεταρρυθμιστική και αντισυστημική, ρεφορμιστική και επαναστατική. Και ένα σωρό άλλα δίπολα που μπορεί κανείς να σκεφτεί σ’ αυτή τη λογική.
    Η παραδοσιακή αριστερά «ξεχνάει» τον πρώτο πόλο από αυτά τα δίπολα. Η Δ.Α. (και κυρίως τα στελέχη που προανέφερα) «ξεχνάει» τον δεύτερο πόλο. Έτσι η μεν πρώτη μπορεί να είναι αριστερά (προς συζήτηση αυτό) αλλά δεν είναι σύγχρονη, η δε δεύτερη μπορεί να είναι σύγχρονη αλλά δεν είναι αριστερά.
    Παράδειγμα: ο κ. Σακιώτης, μέλος σήμερα της Κ.Ε. της Δ.Α., είχε κάποτε ονομάσει το κόμμα που είχε φτιάξει «Δημοκρατικοί». Σκέτο. Ήταν πιο έντιμο νομίζω. Όταν δημιουργήθηκε η Δ.Α., εντάχθηκε σ’ αυτήν και εξελέγη σε καίρια θέση, αν και δεν αισθανόταν καθόλου αριστερός. Δε λέει κάτι αυτό;
    Αυτά και τέλος τα σχόλιά μου στο blog. Έχουμε διαφορετική αντίληψη και δεν έχει νόημα, στα πλαίσια αυτής της διαφοράς, η κάθε επιμέρους διαφωνία μας σε συγκεκριμένα θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Μην βάζετε την Ξαφά μαζί με τον Μάνο. Ο Μάνος δεν είναι νεοφιλελεύθερος. Και είναι ο ΜΟΝΟΣ που έπαιρνε σωστές αποφάσεις με πολιτικό κόστος. Σήμερα όλοι ουρλιάζουν για θέσεις στάθμευσης. Πόσοι θυμούνται ότι ο Μάνος τις επέβαλε σε κάθε νέο κτίσμα. Λϊγο μετά ο Μητσοτάκης το απέσυρε. Αν εσάς σας φαίνεται ασήμαντο, εμένα μου φαίνεται μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις έλληνα πολιτικού.
    Κάποιος αναφέρθηκε στον "ολίγιστο Σημιτάκο". Λίγο ξεκαβάλλημα από το καλάμι θα ωφελούσε. Υπήρξε καλύτερος πρωθυπουργός από τον Σημίτη, απότη μεταπολίτευση; Απαντώ, σαφώς όχι. Πότε η Ελλάδα έπιασε το απόγειο της πολιτικής ισχύος της; Με τον Σημίτη. Κοιτάζατε τα spreads παλιότερα; Πότε έπιασαν ελάχιστο; Πότε η Ελλάδα δανειζόταν πιο φτηνά από όλους, όσο και η Γερμανία; Το 2003 με τον Σημίτη.
    Εύκολες οι κριτικές. Και τον πιο τίμιο και ικανό να βάλεις πρωθυπουργό, υποχρεωτικά θα κυβερνήσει με 50 χιλιάδες στελέχη πασόκους η νεοδημοκράτες. Όλοι αυτοί δεν είναι τίμιοι. Νομοτελειακά, όσο καλός και να είσαι, θα γίνουν και οι στραβές.
    Καραμανλήδες, Μητσοτάκηδες, Παπανδρέου, όλοι βόλεψαν τις φάρες τους. Ο Σημίτης δεν βόλεψε κανέναν.
    Μήπως να κοιταχτείτε στον καθρέφτη όσοι τον βρίζετε και να αναρωτηθήτε αν εσείς είστε οι ολίγιστοι που δεν μπορείτε να δείτει καθαρά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία