Βάσω Κιντή: Παρέμβαση στην ΚΕ της ΔΗΜΑΡ 7/11/2011



Βάσω Κιντή

Τρία είναι τα θέματα που εγείρονται και η θέση μου επί αυτών είναι η εξής:
·     Ναι στη δανειακή σύμβαση,
·     όχι στη συμμετοχή στην κυβέρνηση διότι δεν είμαστε έτοιμοι ως κόμμα να αναλάβουμε τέτοιες ευθύνες,
·     ναι στην ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση συνεργασίας.
Πριν προχωρήσω όμως θα ήθελα να ξεκινήσω με ορισμένα ζητήματα δημοκρατικής λειτουργίας στο κόμμα. Λυπάμαι αλλά είναι η δεύτερη φορά που θέτω τέτοια ζητήματα.

1.     Ποιο όργανο αποφάσισε ότι δεν συμμετέχουμε στη σχεδιαζόμενη κυβέρνηση; Υποθέτω η Εκτελεστική Επιτροπή. Αν υπήρξε τέτοια απόφαση γιατί δεν δημοσιοποιήθηκε μαζί με την αιτιολόγησή της όταν το θέμα είναι τόσο κρίσιμο, όταν βγάζουμε ανακοίνωση κάθε τρεις και λίγο ακόμη και για δευτερεύουσας σημασίας θέματα και όταν στο καταστατικό προβλέπεται  ότι «Τα όργανα του κόμματος αναρτούν όλες τις αποφάσεις τους στο διαδίκτυο εκτός εάν αποφασίσουν περί του αντιθέτου»;
2.     Επίσης στο καταστατικό αναφέρεται ότι «Σε περίπτωση κρίσιμων αποφάσεων όπως συμμετοχή σε Κυβέρνηση… συγκαλείται το σώμα των αντιπροσώπων του τελευταίου Τακτικού Συνεδρίου.» Εντάξει, να μην ακολουθήσουμε αυτή τη διαδικασία γιατί δεν προλαβαίναμε. Αλλά γιατί να μην τεθεί το θέμα στην παρούσα ΚΕ χωρίς να βρισκόμαστε ενώπιον προειλημμένων αποφάσεων;
3.     Όσοι υποστηρίζουμε κατά καιρούς θέσεις που δεν είναι οι κυρίαρχες στο κόμμα έχουμε υποστεί σφοδρές και ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις από μέλη του κόμματος.
  
Πάμε τώρα στην ουσία:

Γιατί αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή εναντίον της συμμετοχής στη σχεδιαζόμενη κυβέρνηση; Υποθέτω ότι είχε κάποια επιχειρήματα εναντίον της συγκεκριμένης κυβέρνησης διότι ως κόμμα δεν είμαστε εκ προοιμίου και εν γένει αντίθετοι στη συμμετοχή σε κυβερνήσεις. Αν υπήρχαν επιχειρήματα εναντίον της συμμετοχής στη συγκεκριμένη κυβέρνηση, αυτό σημαίνει ότι ξέρουμε τις προδιαγραφές αυτές της κυβέρνησης και αποφασίζουμε να μην μετέχουμε. Τότε γιατί λέμε ότι θα περιμένουμε να δούμε τις προδιαγραφές αυτής της κυβέρνησης για να αποφασίσουμε αν θα τη στηρίξουμε; Δηλαδή ξέρουμε τις προδιαγραφές για να πούμε ότι δεν μετέχουμε αλλά δεν τις ξέρουμε όταν είναι να πούμε αν θα τη στηρίξουμε; Πάλι μισόλογα και δικολαβισμοί; Δηλαδή τι πρέπει να γίνει για να μιλήσουμε καθαρά;

Εμφανιζόμαστε προσεκτικοί γιατί θέλουμε να κάνουμε τους υπεύθυνους. Αλλά αυτό δεν είναι υπευθυνότητα. Είναι προσομοίωση υπευθυνότητας. Επί μεγάλο διάστημα η μόνη μας μέριμνα και για πολλά θέματα δεν είναι τι πρέπει να γίνει για το συμφέρον της χώρας αλλά τι πρέπει να πούμε για να φαινόμαστε υπεύθυνοι και όχι για να είμαστε υπεύθυνοι. Πασχίζαμε διαρκώς να ικανοποιήσουμε δύο ειδών ακροατήρια. Επιπλέον οι προτάσεις που κάναμε δεν χαρακτηρίζονταν από υπευθυνότητα και λογική συνέπεια. Είτε φαινόταν να συμφωνούμε με ορισμένες αποφάσεις (π.χ. της 21/7) αλλά να μην δεχόμαστε όσα απέρρεαν από αυτές (π.χ. θέλουμε το δάνειο, αλλά δεν θέλουμε τις υποχρεώσεις) είτε προτείναμε πράγματα τα οποία αποδεικνύονταν λιγότερο επωφελή για τη χώρα σε σχέση με όσα αποφασίζονταν στην Ευρώπη τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο. Και αντί να επιδοκιμάσουμε αυτή την εξέλιξη, εφευρίσκουμε λόγους για να αποστασιοποιηθούμε. 

Αυτά τα κάνουμε για να μας φέρουν ποσοστά. Εγώ αμφισβητώ ότι μας φέρνουν. Τα ποσοστά που βλέπουμε πρόσφατα στη δημοσκοπήσεις οφείλονται στην κατάρρευση του Πασόκ η οποία ασφαλώς θα ανακοπεί γιατί το Πασόκ θα επανασυσπειρωθεί. Και τότε θα δούμε πώς θα πείσουμε τους πολίτες που σκέφτονται και έχουν ήδη απομακρυνθεί από εμάς ακριβώς επειδή αναγνωρίζουν αυτές τις ανακολουθίες και τις παλάντζες. Να θυμίσω δε, με όλον τον σεβασμό στον πρόεδρο ότι και ο Κωνσταντόπουλος ήταν επί μακρόν πρώτος σε δημοφιλία.

Θα κλείσω με το μείζον ζήτημα. Είναι προφανές ότι τόσο η δανειακή σύμβαση με τις υποχρεώσεις που επιβάλλει, όσο και η κυβέρνηση που καλείται να την εφαρμόσει είναι καλά πράγματα για τη χώρα. Αν θέλετε, είναι η μόνη οδός σωτηρίας και, υπ’ αυτή την έννοια, καλά. Αυτά εν μέρει τα έχει αναγνωρίσει και το κόμμα. Εφόσον τα αναγνωρίζει πρέπει και να τα ψηφίσει ή τουλάχιστον να δείξει ότι δεν συντάσσεται με τους ανεύθυνους που θα ψηφίσουν κατά (αυτός είναι ο λόγος που προτείνω ψήφο ανοχής ως έσχατο μέσο διαφοροποίησης). Εκτός εάν καταφύγει στις λεκτικές ακροβασίες του Σαμαρά ο οποίος ισχυρίζεται πως όταν λέει ότι κάτι είναι αναπόφευκτο σημαίνει ότι το αποδέχεται και το ψηφίζει. Τι εννοεί ο πρόεδρος όταν λέει ότι οι Παπανδρέου και Σαμαράς «εξάντλησαν την υπομονή της κοινωνίας»; Εννοεί να σταματήσουν ή να την κάνουν την κυβέρνηση; Αυτές τις αμφισημίες και τους λεκτικούς ακροβατισμούς χρησιμοποιούσαμε και με τις εκλογές Λέγαμε ότι οι εκλογές θα προκύψουν αναγκαία. Ούτε αν τις θέλουμε ούτε αν δεν τις θέλουμε.

Είναι ανεύθυνο να λέμε ότι πρέπει να πάρουμε την 6η δόση και το δάνειο αλλά τα μέτρα για να γίνει αυτό πρέπει να τα ψηφίσουν άλλοι κι εμείς να είμαστε μετά στον δρόμο διαμαρτυρόμενοι. Κρυβόμασταν πίσω από τους βουλευτές του Πασόκ (το είχα πει και τότε με το μεσοπρόθεσμο) και τώρα θα κρυβόμαστε ακόμη πιο άνετα πίσω από τη νέα πλειοψηφία για να βγάζουν αυτοί το φίδι από την τρύπα και να κάνουμε εμείς ανέξοδη αντιπολίτευση με μεγάλο όμως κόστος για τη χώρα. Ούτε μπορεί να λέμε να αναλάβουν την ευθύνη αυτοί που έφεραν τη χώρα ως εδώ. Είναι σαν λέμε ότι δεν θα σώσω κάποιον που πνίγεται στη θάλασσα επειδή δεν ήμουν εγώ που τον έσπρωξα μέσα. Ειδικά μάλιστα όταν αυτός που πνίγεται περιλαμβάνει τους πιο προσφιλείς σε μένα.

Δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική με μόνο στόχο την άνοδο των ποσοστών μας. Είναι καιρός να βάλουμε πάνω από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις μας τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους.

Σχόλια

  1. Διονύσης Γουσέτης8 Νοεμβρίου 2011 στις 11:10 π.μ.

    Κείμενα σαν και αυτό της Βάσως είναι ό,τι αισιόδοξο έχει απομείνει στο σκοτάδι της ανευθυνότητας, της κουτοπονηριάς, των συντεχνιών και των κουκουλοφόρων που τον τελευταίο καιρό συγκυβερνούν πάνω μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οντως. Πολύ ωραία τα λέει η Κιντη. Δυστυχώς αν θέλεις πραγματικά να παλέψεις για τους αδύναμους πρέπει να βάλεις τα χέρια σου ακόμα και σε τέτοιου είδους σκ@τα.. Στα ΝουΔουΠασοκικά σκ@τα..

    Να δώσω όμως και ένα δίκαιο στον Κουβέλη, η κουβέντα για κυβέρνηση συνεργασίας γίνεται πίσω απο κλειστές πόρτες μεταξύ των δύο "σωτήρων". Μεταξύ μας είναι λίγο παρωδία να λές οτι σκέφτεσαι να συμμετάσχεις αν σε καλέσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα φαίνεται ότι θα έχουμε μια κυβέρνηση με τα κινούμενα των ηγεσιών των δύο κομμάτων ΝΔ & ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που θα δεχθεί να μπει επικεφαλής και να γίνει ανδρείκελο???
    Δυστυχία σου, Ελλάς,
    με τα τέκνα που γεννάς!
    Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα,
    τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;

    Γεώργιος Σουρής (1853-1919)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ε λοιπόν όχι, καθόλου καλά δεν τα λέει η κα Κιντή. Η κυβέρνηση "εθνικής ενότητας" και η δανειακή σύμβαση δεν είναι καθόλου καλά. Αναγκαία είναι εκεί που μας έφτασαν με τις επιλογές τους δύο χρόνων. Όχι αναγκαία γενικώς, αναγκαία λόγω αυτών των επιλογών. Υπήρχε και άλλος δρόμος που δεν ακολουθήθηκε και δυστυχώς φτάσαμε να τα έχουμε ανάγκη και τα δύο αυτά. Ευτυχώς αυτή είναι η άποψη της Δ.Α., εκτός κάποιων εκεί μέσα. Γιατί λοιπόν η Δ.Α. να τα ψηφίσει αυτά τα δύο, έχοντας αυτή την άποψη και τη στιγμή μάλιστα που η ψήφος της δεν είναι απαραίτητη για να γίνουν;
    Έχω μόνο κάτι να πω στην κα Κιντή και στους υπόλοιπους της Δ.Α. που έχουν αντίστοιχες απόψεις: γιατί δεν φεύγουν να πάνε στο ΠΑΣΟΚ ή όπου αλλού ταιριάζουν οι απόψεις τους και ν' αφήσουν τη Δ.Α. να προχωρήσει; Μόνο κακό της κάνουν, μόνο τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ανανεωτικής αριστεράς αποτελούν. Την αριστερά αυτή, της πραγματικής ευθύνης και των προτάσεων κάποιοι την έχουμε ανάγκη. Όσοι δεν την έχουν, ας μας αδειάσουν τη γωνιά επιτέλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σπύρο. Είσαι ΔΑ;
    Και αν είσαι νομίζεις ότι η Κιντή και όσοι έχουν παρόμοιες με αυτή απόψεις δεν αφήνουν τη ΔΑ να προχωρήσει; Η διαφορετική άποψη ενοχλεί την Αριστερά της Ανανέωσης, τόσο ώστε να δείχνει την έξοδο στους διαφορετικούς; Γιατί όσοι θεωρούν τόσο επιζήμια τη φωνή της Κιντή, δεν την κατατροπώνουν με τα άρθρα και την επιχειρηματολογία τους. Γιατί δεν προτάσσουν τον δικό τους αντίλογο; Η μόνη άποψη που χωράει στη ΔΑ είναι η άποψη της ηγετικής ομάδας δηλ. της πρώην ΑΠ; ΚΑι τότε γιατί μας φωνάξανε;
    Αλλά αυτά είναι τα κατάλοιπα του Σταλινισμού ο οποίος ενυπάρχει σε όλα τους επίγονους του ενιαίου ΚΚΕ μέσα στον καθένα μας. Αυτές όμως τις λογικές της έχει σαρώσει η ίδια η ζωή. ¨Ολα είναι πλέον ελεύθερα, όλα είναι στο φως, η γνώμη της Κιντή, του ενός ή του άλλου ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός στον κόσμο όλο και γίνονται αντικείμενο κριτικής και σχολιασμού. Την εποχή της πληροφορικής, κάποιοι ακόμα σκέφτονται και αντιδρούν υπερβολικά συντηρητικά και φοβισμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σπύρο:
    Μου φτάνουν μηνύματα ότι η 'Μαργαρίτα" ενοχλεί. Αν είναι δυνατόν να ενοχλεί το ένα από τα 3-4 πλέον, blog που υποστηρίζουν τις απόψεις της ΔΑ. Και ενοχλεί επειδή έχει άποψη; Επειδή είναι ανοικτή σε όλα τα ρεύματα εκτός από το φασισμό; Αρνήθηκα ποτέ να ανεβάσω απόψεις διαφορετικές; ΝΑ γίνει διάλογος και μπαλαλάς; Δεν σου ζήτησα να γράψεις; Επιτέλους αν κάτι ζητάμε όσοι το βλέπουμε κάπως αλλιώς είναι η ανάπτυξη και όχι η συρρίκνωση της ΔΑ. Αν η ΔΑ ήταν πιο καθαρή στη γραμμή της και πιο μεταρρυθμιστική σήμερα θα είχε 10%. Δεν το λέω εγώ μόνο, το λένε πολύ πιο ειδικοί τα media και την πολιτική. Απλά όσοι έχουμε το διαφορετικό, δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί και δεν έχουμε στόχο τα οφίτσια. Αυτή είναι η διαφορά νοοτροπίας μας και από εκεί ξεκινούν οι κόντρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διονύσης Γουσέτης8 Νοεμβρίου 2011 στις 2:16 μ.μ.

    Αποδείχτηκε (και) από τα πρόσφατα γεγονότα ότι η Ελλάδα δε μοιάζει με τις χώρες των εταίρων μας. Γιατί η ελληνική αριστερά να μοιάζει με την αριστερά των χωρών των εταίρων μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΡΕ
    Ποιός είσαι ρε που θα πείς σε μένα να σου αφήσω το
    κόμμα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ να το κάνεις σαν τα μούτρα σου(συνασπισμό ή ΚΚΕ).Εγώ εφυγα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΣΥΝ γιατί δεν αντεχα τον στείρο καταγγελτισμό που δεν οδηγεί πουθενά , την ΔΗΜΑΡ για να λέω τα πραγματα με το ονομά τους
    και να αν χρειαστεί. ΜΗΠΩΣ λέω μήπως θα πρέπει να πάρεις ΕΣΥ την καρεκλιτσα σου και να πάς αλλού ,εκεί θα σε περιμένουν μετά βα'ι'ων και κλάδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος είπε...

    ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΡΕ
    Ποιός είσαι ρε που θα πείς σε μένα να σου αφήσω το
    κόμμα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ να το κάνεις σαν τα μούτρα σου(συνασπισμό ή ΚΚΕ).Εγώ εφυγα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΣΥΝ γιατί δεν αντεχα τον στείρο καταγγελτισμό που δεν οδηγεί πουθενά , την ΔΗΜΑΡ για να λέω τα πραγματα με το ονομά τους
    και να αν χρειαστεί να . ΜΗΠΩΣ λέω μήπως θα πρέπει να πάρεις ΕΣΥ την καρεκλιτσα σου και να πάς αλλού ,εκεί θα σε περιμένουν μετά βα'ι'ων και κλάδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θέλω να θυμίσω ότι το απόφθευγμα "να μας αδειάσετε τη γωνιά" ήταν η μόνιμη επωδός των Συριζαίων απέναντι σε όσους ασκούσαμε κριτική στις επιλογές της πλειοψηφίας του Συνασπισμού.Είναι δυνατόν όσοι υποστήκαμε την βαρβαρότητα της Συριζικής αμετροέπειας να χρησιμοποιούμε τα ίδια "επιχειρήματα" απέναντι σε όσους έχουν διαφορετική γνώμη;Ο μόνος τρόπος αντιπαράθεσης δεν μπορεί παρά να είναι με πολιτικά επιχειρήματα με σεβασμό βεβαίως στις αποφάσεις αλλά κυρίως στα δικαιώματα της μειοψηφίας.Αλλοιώς οι κραυγές "αδειάστε μας τη γωνιά" δεν κρύβουν μόνο το απεχθές πρόσωπο ενός υφέρποντος Σταλινισμού αλλά και μιας ουσιαστικής πολιτικής αδυναμίας να πειστούν τα μέλλη και η κοινωνία για την ορθ'οτητα των κατευθύνσεων μας.Κι αυτό δεν λύνεται με αυταρχικά παραγγέλματα αλλά μα συντροφικό διάλογο,αλληλοκατανόηση και συμβιβασμούς αλλά και με υπεράσπιση της φυσιογνωμίας της ΔΗΜ.ΑΡ ως κόμματος πολιτικής ενότητας και δημοκρατικής λειτουργίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ Leo,
    Κακώς γίνεσαι επιθετικός, συζήτηση κάνουμε. Ναι, είμαι οπαδός (όχι μέλος ακόμα) της Δ.Α. Γιατί βαρέθηκα το λαικισμό, συντηρητισμό, στενομυαλία του ΣΥΝ. Και στήριξα (και ακόμα στηρίζω) πολλές ελπίδες, όπως και πολλοί άλλοι, στη Δ.Α. Τα έχω ξαναγράψει εδώ. Δε μου αρέσει όμως κάποιοι από τα μέσα να υπονομεύουν και να αλλοιώσουν το χαρακτήρα αυτού του κόμματος. Δε μίλησα για αποβολή τους ούτε για φίμωσή τους, δεν είμαι σταλινικός. Συμφωνώ ότι η αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται με επιχειρήματα. Απλά είπα ότι οι ίδιοι θα έπρεπε να έχουν καταλάβει ότι δεν ανήκουν στη Δ.Α. και να βρεθούν σε πολιτικό χώρο που να τους ταιριάζει. Αυτό και μόνο. Όλα τα υπόλοιπα που αναφέρεις είναι δυστυχώς επιθετικότητα χωρίς αιτία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Kαι κάτι ακόμα.Είμαι απολύτως σίγουρος ότι τέτοιες ανοίκειες στάσεις και συμπεριφορές δεν έκφράζουν την πλειοψηφία των μελλών του κόμματος και της ηγεσίας του.Απλά πρόκειται γιά τους συνήθεις χειροκροτητές και τους υπερβάλοντες βασιλικότερους του βασιλέως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Leo,
    Μπορεί κάποιους να ενοχλεί η Μαργαρίτα, όχι εμένα πάντως. Το αντίθετο, τη θεωρώ όαση στην έρημο των blogs. Κι ας απηχει θέσεις με τις οποίες πολλές φορές διαφωνώ και οι οποίες ΔΕΝ είναι οι επίσημες θέσεις της Δ.Α. Εννοείται φυσικά ότι πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις και δεν έχω κανένα παράπονο όσες έγραψα σχόλιο. Προς τι λοιπόν η επίθεση; Σε όλα τα άλλα που απάντησες συμφωνώ. Όσο για τον επιθετικότατο ανώνυμο που μου ζητάει εγώ να αποχωρήσω, τι να του απαντήσω πέρα από το ότι οι επίσημες απόψεις της Δ.Α. εμένα με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο ενώ αυτόν όχι. Ο νοών νοείτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν είμαι μέλος της ΔΑ, αλλά ούτε και κανενός κόμματος για να μπορέσει να μου προσάψει κάποιος δόλο.. Ψήφιζα Συνασπισμό στο παρελθόν και για πολλούς λόγους δεν το κάνω τα τελευταία χρόνια. Δεν γνωρίζω προσωπικά το Leo για να υπερασπιστώ ως φίλος του τη Μαργαρίτα. Απολαμβάνω όμως την ανταλλαγή απόψεων που πραγματικά γίνεται εδώ μέσα. Δεν θα παρέμβαινα να σχολιάσω το άρθρο μιας και είναι σκέψεις και απόψεις της Κυρίας Κιντή που αφορούν συγκεκριμένο ζήτημα, «ενδοκομματικό» και στο οποίο ως μη μέλος δεν μπορώ να πάρω θέση. Θέλοντας να συνεισφέρω απλά στο διάλογο ως απλός παρατηρητής και διαβάζοντας τα σχόλια, δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω με το άρθρο. Στα δικά μου, εκτός κόμματος, μάτια τις επίσημες θέσεις της ΔΑ -αυτές που δηλαδή φτάνουν σε εμένα μιας και δεν μπορώ να γνωρίζω τι συμβαίνει στο εσωτερικό της- χαρακτηρίζει η αμφισημία όπως πολύ σωστά αναφέρεται. Ένας λόγος που περισσότερο δίνει έμφαση στο τι δεν θα πούμε, στο ποιους να μη δυσαρεστήσουμε, στο πώς να μη μας χαρακτηρίσουν, παρά στην καθαρή θέση. Αυτή είναι και η αιτία που στη δική μου οπτική με απομακρύνει από εν δυνάμει ψηφοφόρο. Και κλείνοντας θα ήθελα να επαναλάβω ξανά πως το σχόλιο μου γίνεται όχι ως θέση αλλά με μοναδικό καλοπροαίρετο σκοπό συνεισφοράς στη συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτοί που ενοχλούνται ΑΣ ΜΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν μπορώ παρά να δώσω δίκιο στην Βάσω Κιντή στα δύο πρώτα σημεία που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας. Για το τρίτο ζήτημα των προσωπικών επιθέσεων νομίζω ότι υπερτιμάται. Στις χιλιάδες όλο και κάποιοι θα βρίσκονται με τέτοιες συμπεριφορές.

    Επί της ουσίας της ανάρτησης.
    Γράφει η Β.Κ.
    " ... Είναι προφανές ότι τόσο η δανειακή σύμβαση με τις υποχρεώσεις που επιβάλλει, όσο και η κυβέρνηση που καλείται να την εφαρμόσει είναι καλά πράγματα για τη χώρα. Αν θέλετε, είναι η μόνη οδός σωτηρίας και, υπ’ αυτή την έννοια, καλά. Αυτά εν μέρει τα έχει αναγνωρίσει και το κόμμα".
    Από που προκύπτει αυτό το προφανές;
    Βέβαια εγώ διαμαρτύρομαι επίσης γιατί το κόμμα έχει αναγνωρίσει (αυτά τα προφανή) σε πολύ κλειστό επίπεδο (ΕΕ ή ΚΕ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εξαιρετικό το άρθρο της κα Κιντή.
    Κάποιοι θέλουν πάντα να μιλάνε για μια "άλλη" πολιτική (που είναι άραγε?) ακόμη και αυτή την στιγμή που διακυβεύεται η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Φίλοι η επιλογή των πολιτικών πρέπει να γίνεται με υπολογισμό της τρέχουσας πραγματικότητας και όχι κάποιας άλλης που όλοι θα επιζητούσαμε.
    Τέλος, όσο για το ΠΑΣΟΚ, γνωρίζουμε όλοι που βρίσκονται τα γραφεία του και δεν χρειάζεται όποτε ανοίγει ένας διάλογος να εμφανίζεται στη συζήτηση ο "μπαμπούλας" που τόσο έχει κοστίσει στην αριστερά.
    Δεξιός ψάλτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "...Υπήρχε και άλλος δρόμος που δεν ακολουθήθηκε και δυστυχώς φτάσαμε να τα έχουμε ανάγκη και τα δύο αυτά." Πόσες φορές τα έχω ακούσει/δει/διαβάσει αυτά; Αυτό που δεν έχω ακούσει, διαβάσει ή δει ποτέ είναι ΠΟΙΟΣ ήτανε αυτός ο ρημάδης ο δρόμος που δεν τον έβλεπε κανείς τότε και ξαφνικά τον είδανε οι πεφωτισμένοι; Κι αφού τον βλέπουν αυτό το "δρόμο" μήπως να κάνουν τον κόπο να δουν και την τελευταία φράση του κειμένου της Κιντή; "Δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική με μόνο στόχο την άνοδο των ποσοστών μας. Είναι καιρός να βάλουμε πάνω από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις μας τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σπύρο.
    Επίθεση; Με τίποτα. Αντιθέτως χαίρομαι και γω το διάλογο και με τιμά η παρουσία σου στο έχω ξαναπεί. Αλλά άμα δεν τον έχεις μπροστά σου το συνομιλητή, οι λέξεις έχουν άλλη δυναμική. Η γλώσσα του σώματος δεν υπάρχει. Οϋτε εγώ συμφωνώ με την επιθετικότητα, οι στιγμές που περνάμε σαν χώρα, σαν λαός είναι κρίσιμες όταν το σύστημα απορυθμίζεται και ακροβατεί επικίνδυνα. Ούτε το Σταλινικός πηγαίνει σε σένα. Πάει στον καθένα μας, η καταγωγή του είδους μας φέρει και το αποτύπωμα του πατερούλη σε ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. Αny way. Η ΔΑ μπορεί να κάνει αυτό για το οποίο ιδρύθηκε. Να ανοίγεται στην κοινωνία, να μην έχει στεγανά, να χειροκροτεί το διάλογο και να αναζητά το καλό των εργαζομένων. Ο ΖΑράνης το είπε. Ας συνεχίσουμε την αναζήτηση. Και η πρόσκληση - πρόκληση είναι για όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς έχει παράδοση διασπάσεων, συγκρούσεων, τυφλών χτυπημάτων. Είναι το αποτέλεσμα της μάχης του παλιού με το καινούργιο, μάχη ατελέσφορη, αλλά απολαυστική. Ας την κάνουμε. Αλλά ας παράγουμε επιτέλους και αποτέλεσμα. Δεν θα ήμασταν στο κόμμα αυτό αν δεν ελπίζαμε σε αυτό. Όχι για την πάρτη μας, όχι για μια θέση στο ΠΑΣΟΚ ( ποιο ΠΑΣΟΚ) αλλά για την υποχρέωση που έχουμε στα παιδιά μας. ¨Οταν μας ρωτήσουν τι κάναμε για τη χώρα, να πούμε ότι προσπαθήσαμε από τη μεριά αυτών που είχαν την κοινή λογική και ήθελαν να δημιουργήσουν. Όχι να αρνηθούν μόνο και να καταγγείλουν.Παλαντζάρουμε σε αριστερές και δεξιές " αποκλίσεις" ( γέλια) αλλά να κοιτάμε και μπροστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Λεωνίδα Αντίλογε καιρό τώρα είμαστε στην ίδια πλευρά. Σε ευχαριστώ για την παρέμβαση όπως και όλους τους φίλους που στηρίζουν την προσπάθεια. Να μιλάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. 1. Προς Leo:
    Δύο πράγματα: α) Η μεταξύ μας συζήτηση που ακολούθησε το αρχικό μου σχόλιο, επικεντρώθηκε στο 2ο μέρος του σχολίου μου, που αφορούσε τη θέση αυτών των απόψεων και ανθρώπων στη Δ.Α. Δεν ήταν όμως αυτό το κύριο. Το κύριο θέμα ήταν το τι να κάνει η Δ.Α. Αν έχει την άποψη ότι δανειακή και κυβέρνηση συνεργασίας είναι "καλά", τότε πρέπει να τα ψηφίσει, δεν το συζητώ. Αν όμως δεν το πιστεύει αυτό, απλά τα θεωρεί και τα δύο αναγκαία κακά (όπως εγώ), τότε γιατί να τα ψηφίσει, τη στιγμή μάλιστα που η δική της ψήφος δεν είναι απαραίτητη για να περάσουν; Αυτό ήταν το ερώτημά μου.
    β) Στο 2ο μέρος του σχολίου μου, αυτό που συζητήθηκε, το απλό πράγμα που είπα και παρεξηγήθηκε ποικιλοτρόπως ήταν το εξής: Δε με ενοχλεί καθόλου η παρουσία και οι απόψεις κάποιων στη Δ.Α., όσο κι αν διαφωνώ. Στο κάτω κάτω, αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι συμφωνώ με τις επίσημες θέσεις του κόμματος. Το αντίθετο, χαίρομαι τον διάλογο και όσο πιο έντονος τόσο το καλύτερο. Ούτε μίλησα για φίμωση ή αποπομπή ανθρώπων και απόψεων. Απλά έκανα τη (ρητορική) ερώτηση γιατί όλοι αυτοί δεν κάνουν το αυτονόητο και λογικό, αυτό που έκανε η Ανανεωτική Πτέρυγα στον ΣΥΝ: όταν ένας πολιτικός χώρος δεν σε εκφράζει, σηκώνεσαι και φεύγεις για άλλον που να σε εκφράζει ή δημιουργείς το δικό σου (βλ. Δ.Α.).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. 2. Για τον Ανώνυμο 11.11
    "...Υπήρχε και άλλος δρόμος που δεν ακολουθήθηκε και δυστυχώς φτάσαμε να τα έχουμε ανάγκη και τα δύο αυτά." Θα μπορούσα να γράψω σελίδες επί αυτού, ίσως κάποτε βρω το χρόνο να το κάνω κι αν θέλει ο Leo να το δημοσιεύσει. Ναι, υπάρχει αυτός ο "ρημάδης ο δρόμος" που αναφέρεις, πολλοί τον έβλεπαν από τότε μόνο οι κυβερνώντες δεν τον έβλεπαν (ή δεν ήθελαν να τον δουν). Δεν είναι δικές μου ιδέες, είναι πράγματα που έχουν ακουστεί από πολλούς, όχι "ξαφνικά πεφωτισμένους" ειδικούς στην οικονομία (εγώ δεν είμαι) και βασίζονται σε δύο αρχές: κοινή λογική και κοινωνική ευαισθησία. Καμία σχέση δεν έχουν με τα όσα λέει η στενόμυαλη αριστερά (ΣΥΝ, ΚΚΕ), αυτά που εννοούσε ο σχολιογράφος ότι "ακούγονται συνέχεια". Αυτός ο άλλος δρόμος, ακόμα και τώρα που φτάσαμε εδώ, θα μπορούσε να υπάρξει, όχι ακριβώς όπως το 2009 αλλά μια παραλλαγή του. Αυτό είναι που ενδιαφέρει κυρίως τώρα και θα επανέλθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Σπύρος: Θα ήθελα να δω κάτι πραγματικά τεκμηριωμένο (που να μην έχει σχέση με στενόμυαλους όντως) - ύστερα όμως από αυτό:
    "leo είπε...

    Σπύρο. Είσαι ΔΑ;"

    που μου θύμισε κομματικό συνέδριο, φοβάμαι πως εδώ σπάνια θα μπαίνω πλέον. Έχει δηλαδή σημασία τι ταμπέλα βάζει (ή του βάζουν) κάποιος που μπαίνει εδώ και σχολιάζει; Λυπάμαι, και νόμιζα πως είχα βρει τον χώρο που μου ταίριαζε, αλλά ύστερα από αυτό... μάλλον άνοιξαν πιο πολύ τα μάτια μου (ή άλλαξα τα γυαλάκια μου με άλλα περισσότερων βαθμών). Καλή σας νύκτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία