Ένας επίλεκτος του συστήματος έχει ανάγκη την ανοχή μας.



Στην τελευταία ΚΕ της ΔΗΜΑΡ μίλησα χωρίς χειρόγραφο. Αν μιλούσα σήμερα θα έλεγα περίπου αυτά:

H κυβέρνηση Παπαδήμου δεν θα κριθεί ούτε από τη σύνθεσή της, ούτε από τις προγραμματικές της δηλώσεις. Η σύνθεση καθορίζεται από το γνωστό ανεπαρκές ρόστερ του εγχώριου πολιτικού συστήματος. Από δηλώσεις έχουμε χορτάσει.  Θα κριθεί από την πολιτική της, από το έργο της, από την επιτυχία ή αποτυχία των στόχων που θα θέσει.  
Είναι προϊόν συμβιβασμού ενός αποτυχημένου μοντέλου  από το οποίο μας είναι αδύνατο να απαλλαγούμε προς το παρόν. Ίσως ακόμα και να μη θέλουμε. Είναι αποτέλεσμα, ενός πρώτου ρήγματος του συστήματος εξουσίας, που πανικόβλητο και πιεζόμενο εκ των έσω και των έξω αναγκάστηκε να καταφύγει σε πολιτικές μιας κάποιας συναίνεσης προκειμένου να αποφύγει την άτακτη χρεωκοπία και τον εμφύλιο πόλεμο. Σίγουρα και με κάποια υστεροβουλία. Σίγουρα και με μπόλικη αμφισημία. Αλλά η χιονοστιβάδα δεν παρασέρνει μόνο τους άλλους, αλλά και αυτούς που την προκάλεσαν. Στη ρουλέτα της πολιτικής, η μπίλια αφού ταλαντεύτηκε επανειλημμένα ανάμεσα στη δραχμή και το Ευρώ, κάθισε προς το παρόν στο Ζero, δηλαδή στην τελευταία ευκαιρία ανατροπής του σοβιετικού μοντέλου μας. Οι δυνάμεις που έχουν επενδύσει στη χρεωκοπία αναδιπλώνονται, φοβούνται να προχωρήσουν τώρα. Οι δυνάμεις του ορθολογισμού έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τη ρωγμή. Η ζωή θα δείξει τη συνέχεια του παιχνιδιού.

Οι άμεσοι στόχοι της είναι δύο. Ο πρώτος, η αποκατάσταση της τρωθείσας αξιοπιστίας στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στους δανειστές. Ο δεύτερος, η αλλαγή του πολιτικού κλίματος στο εσωτερικό, που θα επιτρέψει την εφαρμογή πολιτικών διάσωσης του οικονομικού συστήματος της χώρας και ίσως ανοίξει το δρόμο για την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Η σύνθεσή της όχι μόνο δεν ενθουσιάζει, αλλά μάλλον απογοητεύει. Αν οι παρουσίες του Γιαννίτση, και της Διαμαντοπούλου έχουν θετικό πρόσημο, οι παρουσίες του Αβραμόπουλου, του Ρέππα, του Ροντούλη, του Άδωνι κλπ έχουν αρνητικότατο. Σίγουρα φαντάζει ως μια κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων. Η παρουσία του Παπαδήμου είναι ίσως το μοναδικό εχέγγυο ότι αυτή η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μας κρατήσει στο κόσμο του Ευρώ. Η παρουσία της ακροδεξιάς, όσο και αν μας ενοχλεί, είναι μια πραγματικότητα και απορρέει από την κοινοβουλευτική της δύναμη. Η πολιτική απεχθάνεται τα κενά. Το κενό που άφησε η έλλογη αριστερά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καλύφθηκε με «επιτυχία» από το ΛΑΟΣ. Δυστυχώς και πάλι η Αριστερά άφησε το ανάξιο πολιτικό προσωπικό, που λοιδορεί, να διαχειριστεί  τις τύχες της χώρας, του λαού, των εργαζομένων, νίπτοντας τα χείρας της και προσδοκώντας μια αποτυχία, μια χρεωκοπία, από την οποία ελπίζει να αποκομίσει μόνο εκλογικά οφέλη. Αυτήν τη «σαδιστική» της, απέναντι στο λαό, συμπεριφορά προφανώς και αυτός δεν θα την ξεχάσει.
Το μνημόνιο του 2010 στάθηκε ανεπαρκές να διασώσει τη χώρα, όχι μόνο γιατί είχε το ίδιο προβλήματα στο σχεδιασμό του. Ένα πρωτόγνωρο για τα παγκόσμια δεδομένα πακέτο στήριξης 110δις ευρώ μας επέτρεψε να καλύψουμε τις άμεσες ανάγκες μας, αλλά δεν έφτασε, γιατί δεν προχώρησαν οι μεταρρυθμίσεις, δεν αποψιλώθηκαν τα προνόμια των συντεχνιών, δεν μειώθηκαν οι εξοπλιστικές δαπάνες, δεν άνοιξαν τα κλειστά επαγγέλματα, δεν μειώθηκαν η σπατάλη και η διαφθορά, δεν βελτιώθηκαν οι μηχανισμοί είσπραξης των εσόδων, δεν φορολογήθηκε η εκκλησία, δεν προχώρησε η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, δεν....
Αλλά ακόμα και γιατί βρήκε την ελληνική οικονομία σε  βαθειά ύφεση, σε δυσμενές παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και στο επίκεντρο της κρίσης χρέους που μαστίζει την ευρωζώνη.
Η ΕΕ επανήλθε με τη νέα δανειακή σύμβαση την οποία θα κληθεί να υπογράψει η νέα κυβέρνηση. Νέο πακέτο 130δις ευρώ, με παράλληλη μείωση του χρέους κατά 100 δις. Μείωση του ποσοστού της συνχρηματοδότησης  στο 5% για έργα που εκτελούνται από το ΕΣΠΑ και επιτάχυνση στην εκτέλεση 100 έργων ανάπτυξης που θα συμβάλλουν στη τόνωση της απασχόλησης. Υποστήριξη των έργων από ομάδα ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων που θα προσφέρουν την απαραίτητη τεχνογνωσία. 

Η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν έρχεται απλά για να εισπράξει την 6η δόση και να υπογράψει τη δανειακή σύμβαση. Έρχεται για να κάνει τη βρώμικη και απαραίτητη δουλειά της προσαρμογής της ελληνικής κοινωνίας στους νέους καιρούς. Έρχεται να δρομολογήσει τους όρους της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και να ξεμπλοκάρει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που δεν εκτελέστηκε από τη προηγούμενη ανίκανη κυβέρνηση, προκειμένου να περιοριστούν τα ελλείμματα και να παραχθούν πλεονάσματα.  Ναι, να εφαρμόσει την αναγκαία λιτότητα.  Ναι, να τηρήσει τις συμφωνίες με την ΕΕ. Να κάνει αυτά που δεν μπορεί να κάνει το πολιτικό σύστημα λόγω των δουλειών του με την εκλογική του πελατεία και τις μαφίες της. Η επιτυχία της προφανώς και δεν θα κριθεί, στα βάρβαρα οριζόντια μέτρα, τα οποία και πρέπει να άρει άμεσα. Αν θέλει να επιτύχει τους στόχους της, θα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, φροντίζοντας καταρχήν να είναι δίκαιη αλλά και αποτελεσματική, αυστηρή με τους έχοντες αλλά και ανακουφιστική για τους αδύναμους.
1. Να αντιμετωπίσει τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων λόγω του κουρέματος. Αλλά και να καθαρίσει το σύστημα από τους «θεσμούς» της συνταξιοδότησης στα 50, των ψεύτικων αναπηρικών συντάξεων, τις μαφίες των νοσοκομείων και των κρατικοδίαιτων εταιριών. Να ανοίξει το κεφάλαιο των ευαγών ταμείων, δηλαδή να τους μειώσει την άδικη για το κοινωνικό σύνολο, κρατική χρηματοδότηση.
2. Να στηρίξει τους αδύναμους και τους άνεργους με τα αναγκαία μέτρα. Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει παράλληλα να κουρέψει τα παράλογα προνόμια υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων και ΔΕΚΟ.
3. Να προστατέψει τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά και να τονώσει την απασχόληση μέσω δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.
4.  Να προχωρήσει στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά και στις απαραίτητες ιδιωτικοποιήσεις.
5. Να συμβάλει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να μην κλυδωνιστεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, προστατεύοντας όχι τους τραπεζίτες, αλλά τις καταθέσεις των πολιτών.
 6. Να μαζέψει τους φόρους, βάζοντας στη θέση τους τις εφορίες και βαθιά το χέρι στην τσέπη των φοροκλεπτών.
7. Να περιορίσει το δημόσιο, να κλείσει επιτέλους τους άχρηστους οργανισμούς.
8. Τέλος, να βάλει τέλος στο κλίμα της γενικευμένης ανομίας που τροφοδοτείται, είτε από παράνομες «πολιτικές δράσεις» είτε από δραστηριότητες του κοινού ποινικού δικαίου των λευκών και μη κολάρων.

 Τι μπορεί να κάνει από αυτά. Πολλά και τίποτα. Το παιχνίδι είναι και στα χέρια του Παπαδήμου και κάποιων, ελάχιστων εκ των υπουργών του. Δεν είναι όμως εύκολο να το κερδίσουν, όταν θα έχουν να αντιμετωπίσουν το ίδιο το σύστημα που τους πρόκρινε, τη δυσπιστία του λαού, τις θιγόμενες συντεχνίες και τις δυνάμεις της παλαβής Αριστεράς που με τον ένα ή το άλλο τρόπο φλερτάρουν με την χρεωκοπία. Ο λαός έχει δώσει ψήφο ανοχής στη νέα κυβέρνηση, πριν καν δημιουργηθεί. Και αυτό γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, παρά μόνο να ελπίζει. Κανείς έλλογος και ανιδιοτελής δεν στοχεύει στην αποτυχία αυτής της κυβέρνησης. Το αντίθετο. Κανείς δεν πρέπει να κοιμάται ήσυχος, αλλά και όλοι θα πρέπει να στηρίξουμε τα όσα θετικά πραγματοποιήσει. Ο Παπαδήμος είναι επίλεκτο στέλεχος του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος. Είναι μάλλον ο καλύτερος για να κάνει αυτή τη δουλειά, δηλαδή να βοηθήσει την ελληνική οικονομία, καταρχήν, να διασωθεί στο περιβάλλον του Ευρώ.

Οι δυνάμεις του αριστερού και πράσινου εκσυγχρονισμού δεν έχουν αυταπάτες, απλά έχουν αποφασίσει ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι τους και είναι διατεθειμένες να στηρίξουν μια τέτοια προσπάθεια με τις προϋποθέσεις που ανέφερα.  Εκλογικές τακτικές, χαϊδέματα αυτιών, επαναστατικές κορώνες, υπολογισμοί και ακροβασίες με το μάτι γαρίδα προς το βαθύ ΠαΣόκ, δεν την αφήνουν απλά αδιάφορη. Την κάνουν να γελά.

Photo: Francis Bacon

Σχόλια

  1. Χρήστος Ελευθεριάδης11 Νοεμβρίου 2011 στις 11:07 μ.μ.

    Πολύ εύστοχο το κείμενο Λεωνίδα. Επικροτώ και επαυξάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγνώμη βρε Λεό, ο Αβραμόπουλος κι ο Ρέππας σε χαλάσανε? Ο γιγάντιος ακλόνητος και ακίνητος Πάγκαλος στη θέση του αντιπροέδρου τί σου λέει? Ή η συμμετοχή του παρασημοφορημένου καταστροφέα ειδικών αποστολών Παπακωνσταντίνου?

    Θα μου πείς με τέτοια κόμματα που στηρίζουν τι να περιμέναμε? Πάλι καλά να λέμε που δεν χώρεσαν στο σχήμα οι πολιτικοί ογκόλιθοι Καστανίδης και Λαμπρινίδης ..

    Πάντως αν κανείς δεν είναι άνεργος ή σε δυσκολία πραγματικά το σκηνικό προσφέρει άφθονο γέλιο!!!

    (ασχετο αλλα μαθαίνω οτι οι Γερμανοί σαν να πείθονται να συναινέσουν στην έκδοση νέου χρήματος. Οι κερατάδες έχουν ωφεληθεί περισσότερο απ όλους απο την κρίση.. Για να δούμε...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν η σύνθεση της κυβέρνησης είναι ένδειξη για την συνέχεια, τότε άνθρακες ο θησαυρός.
    Αν συνεχίσει με αυτού του είδους τους συμβιβασμούς με τις συμμορίες του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν θα είναι πρωθυπούργός τα χριστούγεννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @minority opinion
    Μην βιάζεσαι. Θα ήταν λάθος του Παπαδήμου αν έθετε θέμα υπουργών τέτοια ώρα. Σαφώς δεν τρέφουμε καμία εκτίμηση για τα περισσότερα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου. Αλλά ο χρόνος δεν επέτρεπε συζήτηση επί του θέματος. Καλά έκανε και άφησε τους πασόκους και νδ-δες να βγάλουν άκρη μεταξύ τους. Και δες πως τα κατάφεραν... 49 μέλη... Ο σαμαράς με τον καημό να μην αναδεχθεί πολιτικό κόστος, διάλεξε τα ευγενή υπουργεία εξωτερικών και άμυνας, λες και δεν καταλαβαίνουμε τις προθέσεις του.
    Νομίζω ότι θα τους τρέξει όλους αυτούς. Κάτι καλό θα βγει. Οι κομματικές τσογλαναρίες τον φοβούνται, επειδή καταλαβαίνουν ότι ο κόσμος δεν θα συγχωρήσει όποιον του βάλει τρικλοποδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορεί να συζητηθεί η πορεία προς την απόφαση...παραμένει όμως η ορθότητα της απόφασης. Έχω την άποψη ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. βρίσκεται στην μεταβατική πορεία από την ανελαστικότητα των δογμάτων της παραδοσιακής αριστεράς στην ανίχνευση μιας πολιτικής διερεύνησης της πραγματικότητας...ελπιδοφόρο... νομίζω...για μια σύγχρονη αριστερά…
    Με την απόφαση της Κ.Ε. 10/11 η ΔΗΜ.ΑΡ. απέδειξε ότι είναι η σύγχρονη ΑΡΙΣΤΕΡΑ της ΕΥΘΥΝΗΣ. ΑΠΟΛΥΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΗ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΣΑΦΗΝΕΙΑ, Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ. ΓΙΑ ΤΟ ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ..
    ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΙΟΨΗΦΗΣΑΝ: ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΔΑΣΟΣ...ΟΧΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ...

    Παναγιώτης Κουτσοπίνης,
    όχι μέλος της Κ.Ε., ή κάποιας ομάδας, ή οπαδός...αλλά με άποψη...και για τα διαδραματισθέντα στην Κ.Ε. 10/11 της οποίας το μεγαλύτερο μέρος παρακολούθησα...

    Υ.Γ. Έγραψα σε ανύποπτο χρόνο:
    "Οπαδοί και … μαζοποίηση"
    Δεν ταιριάζει στην ψυχοσύνθεσή μου, και στην όποια τυχόν πνευματική συγκρότηση διαθέτω, να είμαι οπαδός. Κάπου πιστεύω ότι, η «οπαδοποίηση» προϋποθέτει άμβλυνση της λογικής και της κριτικής σκέψης, κατάσταση η οποία αυτόματα οξύνει την «αγελοποίηση» του ατόμου και οδηγεί στον κατήφορο, που αργά ή γρήγορα, έχει κατάληξη τον όχλο. Τον όχλο που στην ουσία είναι η μαζοποίηση και η ομογενοποίηση του ατόμου, το οποίο έχασε την ατομική του αξιοπρέπεια και το οποίο άτομο γίνεται εύκολη λεία , υποχείριο προς διαβουκόληση από τον κάθε λογής «επιβήτορα εξουσίας» για την γέννηση «τεράτων».
    http://panayotiskoutsopinis.blogspot.com/2011/06/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. niko με χαλάνε οι περισσότεροι, αλλά είπαμε αυτούς έχουμε, αλλιώς να μεταναστεύσουμε, αλλά που να πάω τώρα στο γέρμα ρε γαμώτο;
    Χρήστο οκ και καλημέρα
    minority:σίγουρα δύσκολα
    Ανώνυμε:Μπορεί και νάχεις δίκιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παναγιώτη: Οι ομάδες είναι η Αριστερά, καλώς ή κακώς, αλλά είναι. Υπάρχουν διαφορετικές οπτικές, εκφράζονται, τα βρίσκουν ή συγκρούονται. Δεν είναι κακό ή καλό, απλά συμβαίνει.
    Για την ΚΕ, έφυγες στο τέλος που ήταν και το καλύτερο. Δεν με νοιάζουν και πολύ αυτά, ας μιλάμε και ας κάνουμε πολιτική, όπως φαντάζομαι ότι συμφωνείς. Και γω στεναχωριέμαι, αλλά γιατρέ μου έχεις δει και αν έχεις δει αρρώστιες. Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε leo,ξαναγύρισα από συνάντηση στην Ηλιούπολη και παρακολούθησα την τελευταία και...σημαντική πράξη...τα είδα όλα...και άκουσα τα σημαντικά...Σαφώς ομάδες υπάρχουν και θα υπάρχουν...το θέμα όμως είναι ότι υπάρχουν οι οπαδοί...και οπαδοί σε επίπεδο ειδικά Κ.Ε. με ξινίζουν...αλλά τι να κάνουμε...αυτά έχει η δημοκρατία... και οι εκλογές...οι αρχηγοί της ομάδας κάνουν "λίστες" που περιέχουν και τους "...οπαδούς μας...το στρατό μας"...
    Τώρα το φαινόμενο του ..."ευκαιριακά επιστρατευμένου οπαδού σε βαθμό στρατηλάτη" για μια συγκεκριμένη μάχη"...χρήζει εκτενέστερου σχολιασμού που δεν είναι του παρόντος...
    Αυτά φίλε μου leo και να έχεις μια χαρούμενη μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συγνωμην που χαλαω το οικογενειακο καυγαδακι σας, αλλα υπαρχουν σοβαροτερα θεματα.
    Τοσους οικονομολογους εχει η ΔΗΜΑΡ και αυτοι εχουν φιλους συμφοιτητες οικονομολογους, διαπληκτιζεστε για το αποτελεσμα και οχι την αιτια. Παντως δεν ειδα να κανετε μια τετοια η αναλογη προταση. Και πεφτει διχονοια στην ομαδα της ανανεωτικης αριστερας και το ΛΑΟΣ φευγει απο το Προεδρικο με 4 μελη της κυβερνησης Παπαδημου.

    Η αιτια της σημερινης κρισης με την 5η και την 6η δοση ειναι οτι, οπως ειχε γραφτει σε καποιο blog, η ελληνικη κυβερνηση δεν ειχε αποκτησει τελος 2009 η αρχες 2010, με διαφορους τροπους (αμεση απαιτηση βεβαιωμενων φορων απο μεγαλο- και μεσαιο-φοροφυγαδες, ρυθμιση για μικρο-φοροφυγαδες, πωληση μετοχων κρατικων εταιρειων σε 3πλασια σχεδον τιμη απο την σημερινη, κρατικης ακινητης περιουσιας, δανειο απο Κινα η Ρωσια, ομογενειακο η εθνικο ομολογο, κ.λ.π.) εγκαιρα 10 εως 15 δις για να εχει "ταμειο".

    Σγκεκεριμενα, η νεα κυβερνηση ΠΑΣΟΚ οφειλε να δανεισθει απο χωρες BRIC (κυριως απο Κινα και Ρωσια), ενα μερος απο εθνικο εθνικο και ομόλογο της ομογενειας που επρεπε αμεσα το τελος του 2009 η εστω -λογω βραδυστροφιας (;)- αρχες 2010 να ειχε εκδοθει(υπαρχουν 7 εκατομ. περιπου ελληνικης καταγωγης) ακομη και ζητωντας εναντι απο την Γερμανια για τα κατοχικα δανεια και τις αποζημιωσεις.

    Εκτος αν αυτα απαγορευονται.

    Μηχανικος ειμαι, οχι οικονομολογος.

    Νομιζω οτι οδηγηθηκαμε στο δηθεν αδιεξοδο της οικονομικης ασφυξιας απο κυβερνητικες πραξεις, παραληψεις, ανεπαρκειες η -το χειροτερο- σκοπιμοτητες κερδοσκοπων.

    Παρακαλω για σχολια σας .

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία