ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τέτοιες μέρες έφυγε, καλοκαιρινές

Τέτοιες μέρες έφυγε, καλοκαιρινές

Παρατηρητήριο

Για να μην έχετε απορίες περί της κυρίαρχης ιδεολογίας του έθνους μετά τη μεταπολίτευση, σας παρουσιάζω τις κεντρικές ιδέες των θεμάτων της έκθεσης στις εισαγωγικές εξετάσεις του γενικού λυκείου στο διάστημα 2000-2017. Ένα διάστημα με όλες τις πολιτικές παρατάξεις να έχουν παρελάσει από την εξουσία.

2000: Η παιδεία ως μέσο διαφύλαξης των ιδανικών της ειρήνης, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης
2001: Ο ρολος του διανοούμενου στη σύγχρονη εποχή της εξειδίκευσης και της κατανάλωσης
2002: Η μοριακή βιολογία και η γενετική ως ανθρώπινη ματαιοδοξία προς αποφυγήν
2003: Οικολογική κρίση ανισότητα κατανομής πόρων, κατανάλωση, αληθινή δημοκρατία κλπ
2004: Ο σύγχρονος δάσκαλος απέναντι στην επαναστατημένη νεολαία
2005: Η αξία των ομαδικών αγωνισμάτων έναντι των ατομικών
2006: Η μεγάλη ακούραστη ψυχή του πνευματικού δημιουργού
2007: Ο κοινωνισμός ενάντια στον ατομισμό
2008: Η αξία της Παράδοσης
2009: Το βιβλίο ως μέσο άμυνας κατά των ΜΜΕνημέρωσης
2010: Ο φόβος να χάσεις τη δουλειά σου λόγω τεχνολογικών εξελίξεων και η ανάγκη της αυτομόρφωσης
2011: Η βόμβα της πληροφορίας
2012: Η αρχαία τέχνη ως πρωτοπόρα και ζωντανή…
2013: Η αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων λόγω της τεχνολογίας
2014: Η αξία της Ανθρωπιάς
2015: Οι αρχαίοι χώροι θέασης και ακρόασης
2016: Η φιλία
2017: Τα ευγενή ιδεώδη του ανθρωπισμού που διασύρονται στις μέρες μας και η ευθύνη της επιστήμης και της τεχνολογίας

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Ο βασικός λόγος, ωστόσο, που επέλεξα να ασχοληθώ με την αφελή αυτή επιλογή είναι πιο σημαντικός. Την έγραψε σε δύο φράσεις ο εκπαιδευτικός Λεωνίδας Καστανάς, η αρθρογραφία και οι αιχμηρές παρεμβάσεις του οποίου έχουν πάντα ενδιαφέρον. «Εδώ και 30 χρόνια, το θέμα της έκθεσης είναι το ίδιο. Τι καλός που είναι ο ελληνοορθόδοξος κομμουνισμός και τι κακός που είναι ο προτεσταντικός καπιταλισμός», έγραψε στο fb ο Καστανάς. Και υπερθεμάτισε μνημονεύοντας θέματα εξετάσεων από το παρελθόν. «Οι στέγες κοντά, οι ψυχές μακρυά. Η αρχαία τέχνη πρωτοπόρα και ζωντανή. Ο τεχνολογικός πολιτισμός και η αλλοτρίωση του ανθρώπου. Η σύγχρονη αποξένωση». Και σχολίασε: «Κανείς δεν τολμά να βγει από το ελληνικό στερεότυπο. Τεχνοφοβία και άγιος ο Θεός. Πρέπει να αντισταθούμε στην ανήθικη τεχνολογική Δύση. Διότι μας κάνει να τρέχουμε γρήγορα και να ξεχνάμε την ανθρωπιά μας. Ενώ όταν πηγαίναμε με τον αραμπά βλέπαμε και κάνα άνθρωπο. Το ότι μιλάω με τους φίλους μου σήμερα ακόμη και όταν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακρυά με τούτο το μηχάνημα του διαβόλου, με απομακρύνει από τους ανθρώπους. Λουδιτισμός και τα μυαλά στα κάγκελα. Η αριστερή αφήγηση της ανατολής συνεχίζεται».

Κ. Ζούλας Καθημερινή

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012

Keep walking Greece...του Θάνου Τσουμαλάκου

Γεμάτη πυκνούς συμβολισμούς η εβδομάδα που κλείνει.
Ο εισελθών στην βουλή με αναπηρικό καροτσάκι εξαιτίας της ρίψεως χημικών, Μίκης Θεοδωράκης, ωθούμενος από τον βουλευτή Καμμένο,  είχε σκοπό «να κοιτάξει τους βουλευτές στα μάτια», ενόψει της ψηφοφορίας για το μνημόνιο 2.  Κινούμενος δε ανάμεσα στα έδρανα,  προκάλεσε τις  δέουσες στάσεις,  τις οποίες απαιτούσε η σημαντικότητα της στιγμής.

Το ίδιο «κοίταγμα στα μάτια» υποθέτω, αλλά με αντίθετα συναισθήματα, επιθυμούσε και ο κ. Σόιμπλε, όντας και αυτός στο αναπηρικό καροτσάκι εξαιτίας της γνωστής αναπηρίας του, εισερχόμενος  στο Eurogroup.

Στο μεταξύ, ο κ. Παπούλιας ενοχλήθηκε από τα λεγόμενα του κ. Σόιμπλε και διερωτήθηκε γιατί εκδίδει άσκοπους φετφάδες για την ηρωική μας χώρα, η οποία απλά χρωστά κάποια χρήματα. Έσπευσε , δε να αποποιηθεί και της βασιλικής (συγγνώμη προεδρικής) του αμοιβής των περίπου €350,000 ετησίως.
Σε κάποιο όριο σκέψεως (δεν την υποστηρίζω με πάθος), ο Πρόεδρος, έχοντας διατελέσει πιστωτής του καλού του φίλου (και πατέρα του ΓΑΠ) Ανδρέα, έχει πλήρη αντίληψη τι σημαίνει να σου οφείλουν.  Άρα, μάλλον,  γνωρίζει και μπορεί να κρίνει την συμπεριφορά του Γερμανού πιστωτή μας.

Με τον μηχανισμό της φροϋδικής ψυχανάλυσης, μία πιθανή «μετάθεση» θα ήταν η είσοδος του Σόιμπλε στην Ελληνική βουλή ωθούμενος στο αναπηρικό του καροτσάκι από τον βουλευτή Καμμένο. Πιθανή, επίσης, θα ήταν και η επικούρηση από τον ίδιο τον Μίκη στον Γερμανό υπουργό.

Αυτό που δεν γνωρίζω είναι, το πως αμφότεροι Μίκης και Σόιμπλε αποτίμησαν  το καινούργιο σποτάκι με το ενθαρρυντικό  … Keep walking Greece, χωρίς, ελπίζω, υποβοήθηση…

Θάνος Τσουμαλάκος 18-02-2012

( Δ/νων Σύμβουλος Πολυεθνικής εταιρείας)

1 σχόλιο:

  1. Για λόγους πληρότητας να πω οτι ο Παπούλας ΔΕΝ αποποιηθηκε της προεδρικής του αμοιβής των περίπου €350,000 (βασικά είναι ~ 400,000 ευρώ ν.565/1977, ΦΕΚ 85Α), αλλα μόνο απο την ετήσια χορηγία, δλδ 280,000 ευρώ.

    Του μένουν μόλις ~ 120,000 ευρώ να τη ψευτοβγάλει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή