Οι διευρύνσεις απαιτούν και καθαρό πολιτικό στίγμα, του Λεωνίδα Καστανά


του Λεωνίδα Καστανά

Ρευστοποίηση πολιτικού σκηνικού ονομάζεται η απεγνωσμένη προσπάθεια περιθωριακών πολιτικών του δικομματισμού να διασωθούν στις επόμενες εκλογές, είτε με απλή εκλογή ως βουλευτές νέων κομμάτων, είτε ως αρχηγοί νέου κόμματος και να συμμετάσχουν μετεκλογικά στη νομή της εξουσίας. Ο ελληνικός λαός με την ασθενή μνήμη και την υψηλή πολιτική παιδεία που διαθέτει είναι έτοιμος να τους δικαιώσει, αρκεί όλοι αυτοί να διαθέτουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά. Να είναι πατριώτες, αντιμνημονιακοί και να απεχθάνονται τις μεταρρυθμίσεις που προσβάλουν το πελατειακό κράτος.

Ξεκίνησα με έναν πολιτικό «ορισμό» για ένα καινούργιο φαινόμενο. Ένα φαινόμενο που αρέσει, γιατί οι περισσότεροι το αντιλαμβάνονται ως προοδευτικό από μόνο του. Οι ψηφοφόροι του Σύριζα για παράδειγμα θεωρούν κατά 49% θετική την κίνηση Καμμένου. Οι περισσότεροι στη ΔΗΜ.ΑΡ θεωρούμε ότι η μετακίνηση πολιτευτών του ΠαΣοκ προς το μέρος μας, είναι γενικά θετικό για το νέο μας εγχείρημα κλπ. Οι μετακινήσεις δεν είναι θετικές ή αρνητικές από μόνες τους. Εκτός και αν θεωρούμε ότι ο κατακερματισμός των πολιτικών σχηματισμών συμβάλλει σε ένα κλίμα πολιτικής διάλυσης και «αναρχίας», ενός πολιτικού κενού, το οποίο μπορούν να εκμεταλλευτούν οι επαναστατικές δυνάμεις και να εγκαθιδρύσουν την ηγεμονία τους.  Προς το παρόν, όμως, το εκμεταλλεύονται οι δυνάμεις της άκρας Δεξιάς.
Δεν θα υποστηρίξω με τίποτα ότι όλοι οι Πασόκοι πολιτευτές που μετακινούνται προς τη ΔΗΜΑΡ είναι καιροσκόποι ή λαμόγια. Ούτε θα πω, πως με την πρώτη ευκαιρία θα την εγκαταλείψουν. Ούτε θα ενοχληθώ και τόσο από το γεγονός ότι προσχωρούν ως επαγγελματίες βουλευτές, ως εκλεκτοί. Πολιτικοί του δικομματισμού είναι, με ότι αυτό συνεπάγεται. Ως τέτοιοι βοήθησαν από τη μεριά τους για την θεμελίωση και ανάπτυξη του πελατειακού κράτους και εισέπραξαν τα ανάλογα οφέλη.
Αν ήσουν επαγγελματίας και είχες πρόβλημα με την αγορανομία, τον ΕΦΕΤ, την εφορία ή το ΙΚΑ κάποιος σαν αυτούς (όχι κατ΄ ανάγκη αυτοί) σε ξελάσπωνε με ένα τηλεφώνημα. Αν ήθελες πιο γρήγορα τη σύνταξη, ή αν ήθελες μια σύνταξη μαϊμού, πάλι κάποιοι ανάλογοι καθάριζαν. Αν ο δρόμος περνούσε μέσα από το χωράφι σου και αυτό δεν ήταν καλό για σένα, ήξερες σε ποιον να απευθυνθείς.  
Έκαναν και πιο σοβαρές δουλειές. Διόριζαν, διόριζαν παντού και με κάθε τρόπο, βόλευαν κόσμο, χωριά ολόκληρα. Δουλειά έδιναν, δεν ήταν κακό(;). Μόνο που με τον τρόπο αυτό αδικούσαν τους αδύναμους και διέλυαν το ίδιο το κράτος - εργοδότη, αλλά αυτό υποτίθεται ότι δεν το ήξεραν, στα χρόνια εκείνα των άφθονων δανεικών. Πίεζαν για την ανέγερση του καινούργιου δημαρχείου, για τη νέα επαρχιακή οδό, για το νέο πανεπιστήμιο στην εκλογική τους περιφέρεια και συχνά τα κατάφερναν. Τώρα αν αυτοί που έπαιρναν τις δουλειές ήταν μερικές φορές και φίλοι τους μπορεί να ήταν και τυχαίο. Ούτως ή άλλως όποιος και αν έπαιρνε τη δουλίτσα θα χρέωνε το δημόσιο 3 φορές επάνω.
Ταυτόχρονα επειδή ήταν και επαγγελματίες, όλο και μετρούσαν καμιά πίεση δωρεάν, συμπλήρωναν στα όρθια καμιά αίτηση της βάβως που δεν βλέπει, ή έστελναν το συνεργείο τους να φτιάξει το φράχτη που παρέσυρε η τελευταία νεροποντή. Τι νομίζετε, ότι χάραζαν τη βιώσιμη και αειφόρα περιφερειακή ανάπτυξη;
Η πλάκα είναι ότι όλος αυτός ο βίος και η πολιτεία ήταν υπό την πίεση της Αριστεράς. Η Αριστερά ξεσπάθωνε κατά των νόμων και υπέρ του δίκαιου αιτήματος του κάθε πολίτη,  ομάδας, ή συντεχνίας και αυτοί «πιεζόμενοι υπέκυπταν» και φρόντισαν να ικανοποιηθούν τα «δίκαια αιτήματα» του λαού εις παρέκκλιση του προϋπολογισμού της περιοχής. Φυσικά κάθε που γίνονταν εκλογές, αυτοί ήταν που καρπώνονταν τους ψήφους και όχι οι αριστεροί που τους πίεζαν. Αν τώρα τους κυνηγούν και τους γιαουρτώνουν ίσως να είναι από εκδίκηση, γι’ αυτήν την «αδικία». Τόσα χρόνια άλλοι «αγωνιζόντουσαν» και άλλοι κέρδιζαν τη θέση στη βουλή.  

Σήμερα, κάποιοι από αυτούς εγκαταλείπουν το κόμμα που «έφαγαν γλυκό ψωμάκι» και ανακαλύπτουν το Δημοκρατικό Σοσιαλισμό. Τους εγκαλούν ότι το κάνουν συμφεροντολογικά, γιατί το ΠαΣόκ βυθίζεται και δεν πρόκειται να επανεκλεγούν. Μπορεί να είναι και έτσι. Αλλά το τεκμήριο της αθωότητας μου λέει να μην το πιστέψω αβασάνιστα, να μη στήσω πάνω σε αυτό το συλλογισμό μου. Δέχομαι τα όσα διατείνονται στην πολιτική τους πλατφόρμα. Μετανοούν και αλλάζουν πολιτικό κόμμα. Όλοι έχουν δικαίωμα στην μεταπήδηση, την αλλαγή πολιτικής. Κατάλαβαν ότι η χώρα πεθαίνει και θέλουν μεταρρυθμίσεις, νέες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, τιμωρία των κλεπτών, ανατροπή του πελατειακού κράτους που υπηρέτησαν. Καλώς.
Τι γνώμη όμως έχουν για το μνημόνιο συγκεκριμένα; Για τη νέα δανειακή σύμβαση; Τι θα ζητήσουν στις νέες διαπραγματεύσεις; Ποια είναι τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνουν. Ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που σκοπεύουν να ψηφίσουν, στην Παιδεία, στα κλειστά επαγγέλματα, στη φορολογία, στην κατάργηση άχρηστων οργανισμών, το μεταναστευτικό, κλπ. Τι γνώμη έχουν για την εξυγίανση των κρατικών δομών, για τους μισθούς στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, για την ενοποίηση των ταμείων, για τον Κώδικα βιβλίων και στοιχείων, για το πλεονάζον προσωπικό στο δημόσιο, για την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου, για …
Τι γνώμη έχουν για τις 5 προτάσεις εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος των Αλιβιζάτου και Μανιτάκη; Τη μείωση των βουλευτών από 300 σε 200; Την καθιέρωση του ασυμβιβάστου υπουργού και βουλευτή; Τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος; Το δραστικό περιορισμό του αριθμού των ειδικών συμβούλων και συνεργατών των υπουργών και βουλευτών; Την παραπομπή  των πολιτικών εκείνων για τους οποίους υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι παρέβησαν το καθήκον τους;

Η ΔΗΜ.ΑΡ αν θέλει να κυβερνήσει πρέπει να ανοιχτεί στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, πρέπει να διευρυνθεί. Όχι όμως άκριτα, όχι χωρίς κάποια συγκεκριμένα πολιτικά εχέγγυα.  Θα ήθελα λοιπόν, πριν ενταχτούν στα ψηφοδέλτιά του κόμματος, να δώσουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, να μας δώσουν καθαρά και ξάστερα, το σημερινό πολιτικό τους στίγμα. Το χτεσινό το ξέρουμε.

Αν για να συμμετάσχουμε σε κυβέρνηση συνεργασίας απαιτούμε και καλώς προγραμματική συμφωνία, πως και μας διέφυγε αυτή η προϋπόθεση  στη συμμαχία με νυν βουλευτές, άλλου κόμματος; Γιατί σε λίγους μήνες κάποιοι από αυτούς θα συμμετάσχουν στην πολυάριθμη, ελπίζω, κοινοβουλευτική μας ομάδα, που θα είναι και το νέο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος. Ποιος εξασφαλίζει ότι μπορούν τα στελέχη του κόμματός μας να συμπλεύσουν με τους νεοφερμένους, αν δεν έχουμε τις απόψεις τους επί των συγκεκριμένων; Πάνω σε ποια πολιτική βάση τους εμπιστευόμαστε; Και αν ούτε και εμείς έχουμε καθαρή άποψη σε πολλά από αυτά που ανέφερα, μήπως είναι ευκαιρία να την αποκτήσουμε τώρα που το παιχνίδι ανάβει και η μπάλα καίει στα χέρια των παικτών; Τώρα που τα ερωτήματα  πέφτουν βροχή, καλοπροαίρετα και μη, και είναι γεμάτα με γωνίες;

Αν δεν ξεκαθαρίσουμε όλοι, γιατί παλεύει αυτό το νέο και διευρυμένο πλέον πολιτικό κόμμα - μόρφωμα που λέγεται ΔΗΜ.ΑΡ, θα βρεθούμε σε δυσχερή θέση στο άμεσο μέλλον. Οι προσχωρήσεις και οι συμμαχίες φαντάζουν σε πολλούς ως σημαίες ευκαιρίας, όχι απλά γιατί αυτοί που προσχωρούν είναι Πασόκοι. Φαντάζουν έτσι, ακόμα και στα μέλη και στελέχη μας, γιατί δεν έχουμε ξεκαθαρίσει βασικά πράγματα επί της πολιτικής μας. Και μην μου πείτε για το εκλογικό πρόγραμμα που θα συνυπογράψουμε. Μιλάω για συγκεκριμένες αιχμές, για νομοσχέδια που έρχονται, για την πολιτική πρόταση της επόμενης μέρας. Εκτός και αν είναι πολιτική μας επιλογή να αφήσουμε σκοτεινές ή γκρίζες κάποιες περιοχές. Ε, τότε δεν υπάρχει συζήτηση και οι διευρύνσεις μπορούν να γίνονται με μόνο κριτήριο την πολιτική και οικονομική εντιμότητα. Αρκεί;       

Σχόλια

  1. Αφώτιστος Φιλέλλην

    “Αντιδράσεις προκαλούν στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ οι απόψεις του προαλειφόμενου για υποψήφιου στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθήνας – εκ μέρους του συνεργαζόμενου σχήματος των «Ελεύθερων Πολιτών» – Μάκη Γιομπαζολιά για το μεταναστευτικό.

    Σύμφωνα με τον Θέμη Δημητρακόπουλο, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Γιομπαζολιάς, μιλώντας στο EXTRA-3, πρότεινε την εκτόπιση των «λαθρομεταναστών» σε στρατόπεδα που θα δημιουργηθούν σε ξερονήσια του Αιγαίου. Ο κ. Δημητρακόπουλος χαρακτηρίζει απαράδεκτη την πρόταση του κ. Γιομπαζολιά.

    «Θέσεις σαν κι αυτή απέχουν από την αντίληψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το αξιακό περιεχόμενο της Αριστεράς, για τα θέματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση και τα συνακόλουθα προβλήματα. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα ξερονήσια θυμίζουν άλλες εποχές που πιστεύαμε ότι έχουμε αφήσει πίσω μας οριστικά» επισημαίνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

    Τα υπαρκτά προβλήματα στο θέμα των μεταναστών, η Δημοκρατική Αριστερά τα αντιμετωπίζει πάντα στη βάση των ανθρωπιστικών αρχών, πολύ μακριά από ολοκληρωτικού και ρατσιστικού τύπου αντιλήψεις, από τις οποίες εμφορούνται άλλα κόμματα και κομματίδια.

    Επιπλέον, ο κ. Δημητρακόπουλος τονίζει ότι δεν δέχεται να είναι συνυποψήφιος με τον Μάκη Γιομπαζολιά στην Α’ Αθήνας.

    «Μετά απ’ αυτή τη δήλωση, είναι προφανές ότι ο Μ. Γιομπαζολιας δεν μπορεί να είναι συνυποψήφιος με τους προερχόμενους απο τη Δημοκρατική Αριστερά συντρόφους και συντρόφισσες – του υπογράφοντος περιλαμβανομένου. Προφανώς και το κόμμα θα επιληφθεί άμεσα για το θέμα και θα ζητήσει απο τους Ελεύθερους Πολίτες να αποσύρουν την υποψηφιότητα Γιομπαζολιά στην Αθήνα» σημειώνει.

    «Σε κάθε περίπτωση, προσωπικά δεν δέχομαι να είμαι συνυποψήφιος με τον Μάκη Γιομπαζολιά στην Α’ Αθήνας. Υπάρχουν όρια ακόμη και στην ανοχή, και τα όρια αυτά ξεπεράστηκαν» καταλήγει.”

    πηγη tvxs


    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφώτιστε. Το άρθρο γράφτηκε εχθές το βράδυ πριν σκάσει η δήλωση του Γιομπαζολιά. Θα σκάσουν και άλλες τέτοιες. Δυστυχώς αυτά συμβαίνουν όταν χτίζουμε παλάτια στην άμμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαντάζομαι ότι δεν περιμένεις απάντηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γεια σου mo. Απάντηση; Όχι δεν περιμένω. Απέφυγα να μιλήσω στην ΚΕ γιατί είδα το κλίμα πυρετικό για την αναζήτηση πρακτικής λύσης. Η πολιτική όσο και να τη σπρώχνεις πίσω θα βρίσκεται πάντα μπροστά σου. Δυστυχώς για τα κόμματα της αριστεράς θα είναι μπροστά και θα τους βγάζει και τη γλώσσα. Εντάξει καταλαβαίνω ότι απευθύνονται σε ακροατήριο ημιμαθών αλλά μήπως είναι καιρός να αρχίσουν να τους διδάσκουν; Τόσο τελειωμένους τους θεωρούν; Εκτός και αν ούτε η Αριστερά έμαθε τίποτα τόσα χρόνια τώρα χωμένη στα ιδρύματα.

      Διαγραφή
  4. @Leo

    Μηπως πρεπει να γινει αποπομπη της ηγετικης ομαδας η να ιδρυθει νεο κομμα λ.χ. η Δημοκρατικη Αριστερα στην Λειτουργια (ΔΗΜΑΡ-Λ);

    Ειχες πολυ δικιο οταν πριν λιγο εγραψες" Θα σκάσουν και άλλες τέτοιες. Δυστυχώς αυτά συμβαίνουν όταν χτίζουμε παλάτια στην άμμο"

    Η ΔΗΜΑΡ μοιαζει πλεον με βλαχογκομενα με πολλα παρεταιρα κοσμηματα (χρυσα , ασημενια, faux,..) και πεντε εξη αρωματα που σου δημιουργουν πονοκεφαλο.


    Ποντίκι » ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

    Αποχωρήσεις από τη ΔΗΜΑΡ λόγω... ΠΑΣΟΚ

    Αντιμέτωπος με προβλήματα είναι ο Φώτης Κουβέλης, πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι τής συμφωνίας με τους πέντε πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι εντάχθηκαν στα ψηφοδέλτια τής Δημοκρατικής Αριστεράς.

    Με την είσοδο των πέντε αυτών βουλευτών, έγινε δυνατή η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Αμέσως μετά την εξέλιξη αυτή όμως, τρία μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, παραιτήθηκαν εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της iefimerida την παραίτηση τους υπέβαλαν με επιστολή προς τον κ. Κουβέλη οι Θανάσης Αθανασίου, Νικηφόρος Σταματάκης και Στέλλα Νιώτη.

    Οι 3 παραιτηθέντες θέτουν και θέμα δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος της ΔΗΜΑΡ.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πράγματι, απαράδεκτη η νοοτροπία των Γιομπαζολιάδων, που θα βρει πολλά ευήκοα ώτα, ακόμα και στο χώρο της Αριστεράς, δεδομένου ότι το πρόβλημα της λαθρομετανάτευσης είναι εκρηκτικό (σημειωτέον ότι η στάση της Αριστεράς -εν γένει- επί του θέματος έχει υπάρξει μέχρι τώρα μάλλον προσχηματική: αρνήθηκε να τοποθετηθεί ρητά ότι η αθρόα εισροή λαθρομεταναστών είναι πρόβλημα προς αντιμετώπισιν και όχι "άσκηση κάποιου είδους δικαιώματος" των φτωχών συναθρώπων μας να τρυπώνουν παράνομα σε μια χώρα, να καταλαμβάνουν όλοκληρες συνοικίες και να εντάσσονται σε εγκληματικές οργανώσεις -προσωπικά, πιστεύω ότι αυτός είναι και ο σκοπός για τον οποίον έρχονται οι περσσότεροι -ή τους φέρνουν. Έτσι έχασε, πιστεύω, την "καλή μαρτυρία" μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας, που πλήττεται από το φαινόμενο και ζητάει προστασία. Πρέπει λοιπόν η ΔΗΜΑΡ να κερδίσει το χαμένο έδαφος και να δώσει πειστικές απαντήσεις, επί του πρακτέου. Διαβάζοντας τις -σωστές- δηλώσεις της ΔΗΜΑΡ -ενόψει Γιομπαζολιά- μου γεννήθηκε η εξής -εντελώς πρακτική- απορία: Για να επαναπροωθηθούν αυτοί οι άνθρωποι στις χώρες προέλευσής τους, θα πρέπει κάπου να συγκεντρωθούν -προσωρινά. Πού και με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό?

    Ειλικρινά προβληματιζόμενος πολίτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να προστεθεί επίσης ότι για ένα μεγάλο μέρος, η επαναπροώθηση δεν είναι δυνατή.

      Διαγραφή
  6. Με απασχολεί κι έμένα έντονα το πρόβλημα. Από άποψη ανθρωπισμού, όποια λύση και να σκεφτώ μου προκαλεί θλίψη. Αφήσαμε ως κοινωνία το πρόβλημα να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και τώρα η πικρή αλήθεια είναι ότι δύσκολα μπορεί να βρεθεί λύση που να μην παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα (γιατί εξεγειρόμαστε τόσο πολύ απέναντι στην ιδέα της δημιουργίας στρατοπέδων σε νησιά, μήπως οι συνθήκες στα λεγόμενα"κέντρα υποδοχής και κράτησης" είναι καλύτερες; Έχουμε καταγγελθεί επανειλημμένως από διεθνείς οργανισμούς -γνωστά αυτά). Υπάρχει όμως και η άλλη διάσταση: η παρουσία και η δράση των ομάδων -των πληθυσμών, καλύτερα- των λαθρομεταναστών δεν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων είναι πολίτες αυτής της χώρας (ασφάλεια, ελευθερία κίνησης, υγιειονομία, προστασία της περιουσίας και γενικά ανεκτή ανθρώπινη διαβίωση); Μήπως πρέπει να δεχτούμε ότι τα δικαιώματα των λαθρομεταναστών είναι υπέρτερης αξίας; Κάτι τέτοιο θα ήταν ουτοπικό, νομίζω. Ο άνθρωπος -οσοδήποτε πολιτισμένος και ανεκτικός- δεν είναι προγραμματισμένος για να εκχωρεί βασικά του δικαιώματα σε άλλους και -ιστορικά- δεν θα πρέπει να υπήρξε κοινωνία που να μην αμύνθηκε απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα σαν αυτά που εμείς ζούμε. Δύσκολα ερωτήματα, δεν επιδέχονται απόλυτες απαντήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλοι ανώνυμοι και επώνυμοι, για το μεταναστευτικό δεν έχω να πω τίποτα. Δύσκολο και ίσως άλυτο. Εξορίες και στρατόπεδα, μακρυά από μένα. Αλλά και η είσοδος αέρα πατέρα, μεγάλο πρόβλημα για όλους και για μας και για εκείνους. Η σπέκουλα και η βία το συσκοτίζουν ακόμα περισσότερο. Ίσως αν δίναμε στους ανθρώπους αυτούς γη να καλλιεργήσουν να μπορούσε να γίνει κάτι. Η συσσώρευση στις πόλεις τις μετατρέπει σε πυριτιδαποθήκες. Φοβάμαι ειδικά όταν η κατάσταση μπορεί να γίνει όπλο στα χέρια των ανεγκέφαλων των δύο άκρων.

      Διαγραφή
  7. Η αναγνωση ειναι δυσχερης γιατι η ζωη και η πολιτικη ειναι δυσκολη και οι επιδιωξεις αντικρουομενες.
    1. Για τους μεταναστες, η αριστερα εχει περιπλεξει το προβλημα, εφοσον δεν ξεκαθαριζει οτι α.το προβλημα της μετακινησης προσφυγων,πολιτικων φυγαδων, ανεργων,τυχοδιωκτων, ατομων προς εκμεταλλευση,... ειναι παγκοσμιο β. η οικονομικη κριση στην χωρα κανει το προβλημα δυσκολοτερο 3. οι ευθυνες ειναι των εναλλασσομενων κυβερνησεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και 4. οι -συχνα αστοχες- ακτιβιστικες ενεργειες της αριστερας και οι συμμοριες των διαφορων φυλων μεταναστων ανησυχησαν την σιωπηλη πλειοψηφια και αναζωπυρωσαν τις νεοφασιστικες παραταξεις.
    2. Για την μικρο-κριση της ΔΗΜΑΡ δηλ. το θέμα δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος. Το ειχα θεσει ηδη προ μηνων. Ο μικρο-μεγαλο-βοναπαρτισμος του Φ.Κουβελη με αμφιβολης ποιοτητας και ηθους μεταγραφες απο τον χωρο του οικολογικου lifestyle, τον αεναως περιφερομενο Ν.Μπιστη και κυριως τους διαγραφεντες απο το ΠΑΣΟΚ, ειχε ως στοχους την μεγαλυτερη πολιτικη επιρροη και -συμπληρωνοντας τον μαγικο αριθμο 10 βουλευτων- να σχηματισει η ΔΗΜΑΡ κοινοβουλευτικη ομαδα μεχρι τις εκλογες δηλ. για 40 μερες!!!

    Αξιζαν τον κοπo, αυτα τα στρατηγικα λαθη και ιδιως η δευτερη ενεργεια;

    Η κρίση θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το 2020. Οποιος θα συγκυβερνα θα "καιγεται" και συχνα θα εχουμε ανασχηματισμους, εισοδο και αποχωρηση κομματων στην/απο την κυβερνηση και εκλογες. Οποιο κομμα θα καταφερει να ειναι πιο αληθινο κι προσεκτικο θα κερδιζει προσωρινα ποντους.

    Θέλησε η ΔΗΜΑΡ να γίνει φέτος το ΠΑΣΟΚ του 1977, διπλασιάζοντας το εκλογικό της ποσοστό;Και εστω οτι γινεται. Και μετα τι;

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΦ Ναι αν διπλασιάσει το ποσοστό και κάθεται και βλέπει τους άλλους να κυβερνούν προφανώς και τι να το κάνει.
      ΅Επιμένω ότι η διεύρυνση είναι απαραίτητη αλλά εξίσου απαραίτητη και η σαφής τοποθέτηση των εισερχομένων επί των πραγματικών επίδικων. Αν οι 5 έβγαιναν και έλεγαν "θέλουμε 200 και όχι 300 βουλευτές, και να καταργηθούν οι συνεργάτες και οι αμοιβές στις επιτροπές κλπ" θα είχε άλλο πολιτικό αποτέλεσμα. Τώρα φαντάζει σαν καταφύγιο η ΔΗΜΑΡ.

      Διαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Leo, πολύ δυνατό κείμενο γεμάτο ειλικρίνεια και πολιτικό ρεαλισμό. Το βασικό θέμα είναι αυτό που έθεσες "δεν έχουμε ξεκαθαρίσει βασικά πράγματα επί της πολιτικής μας".
    Δύο παρατηρήσεις:
    1) Μήπως η συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας (> 10 βουλευτές αυξάνει σημαντικά και την ΚΡΑΤΙΚΗ επιχορήγηση του κόμματος;
    Μήπως η σκέψη ήταν: απλή έχουμε και εκλογές μπροστά και χρειαζόμαστε λεφτά;
    2) θα θυμάστε φαντάζομαι ότι η αντιμεταναστευτική αντζέντα του Λεπέν στην πραγματικότητα διέλυσε το κραταιό ΚΚ Γαλλίας του Μαρσέ, αλώνοντας τους οπαδούς του κυρίως στις φτωχογειτονιές των μεγάλων πόλεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στάμο γειά σου
      ¨οχι δεν είναι για τα λεφτά, το κόμμα δεν έχει καμιά επιδότηση και δεν θα πάρει επειδή έκανε κοινοβουλευτική ομάδα. Η ΔΗΜΑΡ ζει από τι συνδρομές των μελών και στελεχών της με τα ελάχιστα και θα κάνει εκλογές με αυτά και θα αποδείξει ότι για να κάνεις πολιτική δεν χρειάζονται λεφτά παρά μονάχα ιδέες. Θα συμμετάσχει όμως στο debate κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τον κόσμο ( όχι για μένα προφανώς) Το πρόβλημα δεν είναι οι πασόκοι, ούτε ποιοι πασόκοι. Αλλά τι λένε αυτοί οι πασόκοι σήμερα και κατά πόσο θα βοηθήσουν την υπόθεση αυτού του ρεύματος.Έχω αμφιβολίες.
      2. Έκανες καλά που μας θύμησες την υπόθεση Λεπέν και την αιμορραγία του ΚΚΓ προς την ακροδεξιά. Μα νομίζω ότι κάτι τέτοιο επιχειρείται και εδώ με το κόμμα του Καμένου. Γιαυτό θεωρώ τα ποσοστά του ΚΚΕ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ πολύ υψηλά. Το θέμα είναι ότι η ρευστοποίηση οδηγεί στον πολτό. Πάνω στην αγωνία της εκλογικής επιβίωσης τα κόμματα απεμπολούν όλες τις αντιδημοτικές θέσεις τους και λαϊκίζουν αφάνταστα. Έτσι όμως δεν γίνεται δουλειά. Προσωπικά φοβάμαι τώρα περισσότερο από πριν το PSI. Το πολιτικό σύστημα είναι κραταιό φίλε. Η σύλληψη των 2 στο υπουργείο ανάπτυξης δεν έγινε για να δείξει ότι γίνεται κάθαρση αλλά για το ακριβώς αντίθετο. Δεν είμαστε 2, δεν είμαστε 3, είμαστε 1013 και είμαστε παντού και μεις είμαστε η εξουσία. Από μας θα περάσει το ΕΣΠΑ και η δανειακή και μεις θα κάνουμε ότι μας συμφέρει. Γιατρέ, εδώ φάρμακα δεν υπάρχουν.

      Διαγραφή
  10. Leo,
    όταν η ιδεολογική αναζήτηση εκλείπει απομένει ο οικονομισμός και η λογιστική αποτίμηση της πραγματικότητας.Σ αυτές τις συνθήκες είναι απολύτως φυσικό να ανοίγει η πόρτα στον κάθε πικραμένο.Η ΔΗΜΑΡ πληρώνει το κόστος της αποιδεολογικοποίησης,πληρώνει τη μετατροπή της απο αριστερά της ευθύνης σε κυνική "αριστερά".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαββινάκι αυτό ξαναπέστο και ξαναπέστο και ξαναπέστο. Τώρα με φέρνεις πριν 1 χρόνο περίπου, στο συνέδριο, όπου μίλησα για αυτό ακριβώς που θέτεις. Τις βασικές ιδεολογικές οριοθετήσεις προφανώς και δεν τις θέλουμε για να κλείσουμε το κόμμα σαν στρείδι, αλλά για να μπορούμε να κινηθούμε μέσα στο τοπίο της πολιτικής με κάποια στοιχειώδη επάρκεια. Δυστυχώς λείπουν οι θεωρητικοί από την ηγεσία και μας λείπουν πολύ. Έτσι οι εμπνεύσεις του προέδρου ή των στελεχών μεταφράζονται σε πολιτική πράγμα που δεν αρκεί αλλά είναι και επικίνδυνο, βλαβερό για το εγχείρημα. Χρειαζόμαστε πιο σταθερές βάσεις, είναι αλήθεια.

      Διαγραφή
  11. Το μεταναστευτικό πάλι: Φοβάμαι ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα μπορέσει να αποφύγει να τοποθετηθεί συγκεκριμένα ως προς την πρακτική αντιμετώπιση (η κοινωνία ως πρακτικό πρόβλήμα το αντιμετωπίζει κι όχι ως ιδεολογικό). Ότι πρέπει να εμποδίζεται η είσοδος είναι κοινός τόπος, δεν μας λέει κάτι νέο. Τι θα γίνει όμως με όσους -τεράστιος αριθμός- είναι ήδη εδώ; Συμφωνεί η ΔΗΜΑΡ ότι πρέπει να συγκεντρώνονται και να κρατούνται και με ποιον τρόπο; Όσο δεν απαντώνται αυτά τα ερωτήματα ενισχύονται οι ακροδεξιές αντιλήψεις και πρακτικές (επιδρομές, κουμπούρια κλπ). Δεν μπορεί ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία (υποτίθεται) να αποφεύγει να δώσει προτάσεις για το δεύτερο, μετά την οικονομία, μεγάλο πρόβλημα της χώρας. Οι ανθρωπιστικές γενικότητες, μολονότι κανείς δεν διαφωνεί, δεν λύνουν κανένα πρόβλημα. Όσο εμείς ακκιζόμαστε ως ανθρωπιστές, ολόκληρες συνοικίες γίνονται εντελώς άβατες και ορμητήρια ανομίας, ενώ οι Πακιστανοί με τα κλεμμένα καροτσάκια αλωνίζουν σ' όλη την Αθήνα και ξηλώνουν τα καπάκια της ΕΥΔΑΠ, τις σκαλωσιές και τα θερμοσίφωνα.
    ΜΙΧΑΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικό και όχι ιδεολογικό πρόβλημα ακριβώς. Καταρχήν με κάποιο τρόπο πρέπει να αποθαρρύνουμε την είσοδο και άλλων. Μετά πρέπει να δούμε πως μπορούν να ενταχθούν όσοι θέλουν. Οι υπόλοιποι να διευκολυνθούν να φύγουν. Δυστυχώς και αυτά είναι γενικά. Οι μόνοι που έχουν πρακτικές λύσεις είναι οι ακροδεξιοί, δηλαδή τη βία και γιαυτό κερδίζουν πόντους. Κάτι και κάπως πρέπει να το πούμε. Αλλά πώς και τ;

      Διαγραφή
  12. Για το μεταναστευτικό - προσφυγικό μερικά ίσως χρήσιμα κείμενα

    Ολονυχτίς, δεκάδες στην ουρά, για μια αίτηση ασύλου (βίντεο)
    http://tvxs.gr/news/ellada/olonyxtis-dekades-stin-oyra-gia-mia-aitisi-asyloy?fb_comment_id=fbc_10150636167051903_21674131_10150636183461903

    Για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα οι συλλογικότητες και οργανώσεις που συνυπογράφουμε το παρόν καλούμε και σήμερα Παρασκευή 23 Μαρτίου προς ξημερώματα Σαββάτου 24 Μαρτίου (5:00 με 6:00 το πρωί) σε παράσταση και συμπαράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στην Πέτρου Ράλλη.
    http://omadadikigorwn.blogspot.com/2012/03/23.html

    Ένα στρατόπεδο για χίλιους μετανάστες
    http://tvxs.gr/news/ellada/ena-stratopedo-gia-xilioys-metanastes?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter&utm_campaign=tvxs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολοι τα γνωριζουμε αυτα. Οι διαφορες ειναι σε πρακτικο επιπεδο.Καμια συλλογικοτητα, οργανωση , παρατηρητηριο, ουτε η ιδια η αστυνομια δεν εξαρθρωσε τους νταβατζηδες των ξενων πορνων (συχνα ανηλικων),τους χοντρεμπορους των λαθραιων εμπορευματων μαϊμου, την οργανωμενη εγκληματιικοτητα διεθνικων συμμοριων, συμεπιλαμβανομενων των ελληνων.
      Εχει χαθει μια δεκαπενταετια. Ο πολεμος, η φτωχεια, η προσφυγια ειναι τεραστια ευκαιρια γιατην εκμεταλυση των μεταναστων-προσφυγων απο τις παγκοσμιοποιημενες εγκληματικες οργανωσεις που λειτουργουν με καπιταλιστικους ορους.Η Ναπολη αποτελει ενα παραδειγμα που σε λιγο θα φθασουμε.

      Αφωτιστος Φιλελλην

      Π McMafia Έγκλημα χωρίς σύνορα

      Συγγραφέας: Glenny, Misha
      Εκδότης: ΠΑΠΥΡΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
      Ημερομηνία Έκδοσης: 3/2009
      Σελίδες: 480


      Γόμορρα - Ταξίδι στην οικονομική αυτοκρατορία και στο όνειρο για κυριαρχία της Καμόρρα
      Εκδότης : ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
      Συγγραφέας : Σαβιάνο Ρομπέρτο
      Μεταφραστής : Οικονομίδου Μαρία

      Διαγραφή
    2. Φίλοι από το παρατηρητήριο σας ευχαριστώ για την ενημέρωση. Μετά χαράς θα περιμένω και νέα σας (κείμενα, ενημερώσεις κλπ) μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

      ΑΦ πολύ χρήσιμο το σχόλιό σου. Μόνο που εδώ σε αντίθεση με τη Νάπολη, δεν υπάρχει μια οργανωμένη Μαφία και η κατάσταση είναι χαοτική και ανεξέλεγκτη.

      Διαγραφή
  13. Επιστολή παραίτησης- αποχώρησης από τη ΔΗΜ.ΑΡ. (Στέλλα Νιώτη)

    Με την επιστολή μου αυτή καταθέτω την παραίτησή μου από μέλος της ΚΕ και την αποχώρηση από τη ΔΗΜΑΡ για τους παρακάτω λόγους:

    1. Στο διάστημα που μεσολάβησε από την ίδρυση της ΔΗΜΑΡ, τον Ιούνιο του 2010, το κόμμα, με ευθύνη της ηγεσίας του, απομακρύνθηκε από τις διακηρυγμένες αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού, προκειμένου να υπηρετήσει πολιτικές νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, με στόχο να εξυπηρετήσει έναν αδιέξοδο κυβερνητισμό σ’ ένα σαθρό πολιτικό σύστημα. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με μοναδική πυξίδα το εφεύρημα της κυβερνώσας Αριστεράς, επιδιώκει να ενταχθεί στο κάδρο των δυνάμεων «ευθύνης»- και υπεύθυνων για την κατάντια της χώρας-, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

    2. Η ΔΗΜΑΡ, με ευθύνη του Προέδρου και της ηγετικής ομάδας, επέλεξε να επενδύσει σ’ ένα σαθρό πολιτικό σύστημα, που αποδομείται, για να δρέψει από τους σάπιους καρπούς του, χωρίς προοπτική και όραμα για την υπέρβαση της κρίσης.

    3. Η ΔΗΜΑΡ, με ευθύνη του Προέδρου και της ηγετικής ομάδας, πολιτεύεται αντιθετικά προς τις δυνάμεις της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, επιδιώκοντας να διευρύνει τις αποστάσεις της από τις αναφορές των μελών και των στελεχών της στην ΕΔΑ, το ΚΚΕ εσωτερικού και την ΕΑΡ. Επιδιώκει να πάρει αποστάσεις από τις δυνάμεις εκείνες που ταυτίστηκαν με τον δημοκρατικό σοσιαλισμό και τα ριζοσπαστικά κινήματα, το φεμινιστικό, το φιλειρηνικό, το οικολογικό κ.α. Με σύνθημα την «Αριστερά της ευθύνης» διεκδικεί τη συμμετοχή της στις πολιτικές δυνάμεις που μονοπωλούν τον έλεγχο της εξουσίας, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

    4. Η ΔΗΜΑΡ, με ευθύνη του Προέδρου και της ηγετικής ομάδας, επιλέγει, στην ουσία, να υπηρετήσει την πολιτική του Μνημονίου. Με σκοπό να πείσει για την αξιοπιστία της αποδέχεται ότι «η δανειακή σύμβαση διαμορφώνει δεσμευτικό πλαίσιο για την χώρα», αλλά και ότι «το μνημόνιο ήρθε να αντισταθμίσει τις δανειακές ανάγκες της χώρας», όπως αναφέρεται στο προεκλογικό πρόγραμμά της. Κατά την έννοια αυτή η καταψήφιση του Μνημονίου, του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και της νέας δανειακής σύμβασης αποτελούν προσχηματικές ενέργειες, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις ενός αριστερού ακροατηρίου που παραμένει η αφετηρία της.

    5. Στο παραπάνω πλαίσιο η ΔΗΜΑΡ υποχωρεί από βασικές αρχές και αξιώσεις της Αριστεράς, προκρίνοντας την επιλογή ενός «αναλογικού εκλογικού συστήματος»- που αποτελεί προφανή αξιακή έκπτωση από το αίτημα της απλής αναλογικής-, ικανού να εξυπηρετήσει τις ανάγκες «κοστολόγησης του πολιτικού συστήματος». Η τελευταία θέση βρίσκεται σε προφανή αντίθεση με την ανάγκη της δημοκρατικής ανασυγκρότησης του πολιτικού συστήματος σε αριστερή κατεύθυνση.

    6. Η ΔΗΜΑΡ, με ευθύνη του Προέδρου και της ηγετικής ομάδας, ταυτίζεται με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ στην περιστολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, προκρίνοντας ότι «δεν είναι η καταλληλότερη στιγμή για την ανακήρυξη της ΑΟΖ».

    7. Το προφανές διακύβευμα αφορά στην συνταύτιση της ΔΗΜΑΡ με τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ενταχθεί στα «όρια» της κεντροαριστεράς και ν’ αποτελέσει μέρος του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων που μονοπωλούν, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, την διακυβέρνηση της χώρας, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 8. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ότι η ΔΗΜΑΡ μετασχηματίσθηκε με ταχείς ρυθμούς σε συνάθροιση ανθρώπων, με κυρίαρχη πολιτική διαδικασία τον παραγοντισμό. Στο πλαίσιο αυτό περιορίστηκε η συλλογική δράση, υποτιμήθηκε η υποχρέωση σεβασμού και τήρησης των αποφάσεων του Συνεδρίου και της ΚΕ, περιθωριοποιήθηκαν απόψεις και υπέστησαν λεκτικό προπηλακισμό σύντροφοι που συμμετέχουν σε αυτήν την υπόθεση ανιδιοτελώς, θεωρώντας ότι συμβάλλουν, έστω και σε αυτές τις συνθήκες, στην αναγέννηση της Αριστεράς. Σε αντίθεση διευκολύνεται η έκφραση των ιδιοτελειών και η ικανοποίηση των ατομικών στοχεύσεων, δηλαδή πρακτικών που προσφέρονται ως ασφαλής γέφυρα για την υποδοχή στελεχών και παραγόντων του ΠΑΣΟΚ.

    9. Η ΔΗΜΑΡ, είκοσι μήνες μετά την ίδρυση της, με την ευθύνη του Προέδρου και της ηγετικής ομάδας έχει μεταβληθεί σε χώρο υποδοχής παραγόντων του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γαλανός, «εκσυγχρονιστών» και γνωστών για τον πολιτικό αριβισμό τους, όπως ο Μπίστης και ο Παναγιώτου, λαϊκιστών όπως ο Γιομπαζολιάς, ή χώρο στάθμευσης βουλευτών που, προφανώς, δεν θα έχουν θέση στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ οψέποτε γίνουν οι εκλογές. Οι περισσότεροι από αυτούς θα κοσμήσουν τα ψηφοδέλτια της δίπλα σε επαγγελματίες και έμμισθους της πολιτικής ή επιφανείς για το μειοδοτικό ρόλο τους ιστορικούς, όπως η Ρεπούση. Στο πλαίσιο αυτό, προσφάτως, η ΚΕ μεταβλήθηκε από πολιτικό καθοδηγητικό όργανο σε επιτροπή υποδοχής και επικύρωσης συμφωνιών που είχαν ήδη αποφασισθεί και ανακοινωθεί στα ΜΜΕ.

    10. Διανύθηκε πολύς δρόμος και καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για να καταφέρει η ΔΗΜΑΡ να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, το 60% της οποίας προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί, λοιπόν, να θεωρηθεί τυχαία η χθεσινή αναφορά του Προέδρου στο «πολιτικό κίνημα» της ΔΗΜΑΡ, που, προφανώς, εξυπηρετεί τη σύσφιξη των συγγενικών σχέσεων με το πολιτικό κίνημα του λαϊκισμού, της αδιαφάνειας και της διαφθοράς που εξέφρασε και υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ, σε όλες τις εκδοχές του.
    Ως εργαζόμενη που έχω απολέσει σημαντικό μέρος του εισοδήματός μου και βιώνω την εργασιακή ανασφάλεια που συνεπάγεται η συρρίκνωση των εργασιακών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων μου, είμαι θέσει αντίθετη σε πολιτικές που στηρίζουν και δυνάμεις που υπηρετούν το σαθρό πολιτικό σύστημα και απεργάζονται την αξία της εργασίας, τα δικαιώματα και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων.

    Ως αριστερή πολίτης αρνούμαι να υποστηρίξω την αναστήλωση του φθαρμένου πολιτικού συστήματος και να υπηρετήσω πολιτικές που ανατρέπουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπειά μου. Πολύ περισσότερο αρνούμαι να συμμετέχω σ’ ένα επονείδιστο έργο που έχει στόχο να υποθηκεύσει την υπόθεση της Ανανεωτικής Αριστεράς για τις επόμενες γενιές ανθρώπων.

    Ως αριστερή πολίτης επιμένω να αναζητώ τις πολιτικές υπερβάσεις και τις διεξόδους στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, γιατί θεωρώ ότι η αποδόμηση του σαθρού πολιτικού συστήματος και των κομμάτων που το υπηρετούν θα απελευθερώσει κοινωνικές δυνάμεις και θα επιτρέψει τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας και της πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό επιμένω να επιδιώκω τις μεγαλύτερες δυνατές συνθέσεις στο χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, ανταποκρινόμενη στο κοινωνικό αίτημα επικράτησης αριστερών λύσεων για τη διέξοδο από την ύφεση και την κρίση.

    Οι παραπάνω λόγοι επιβάλλουν την παραίτησή μου από την ΚΕ και την αποχώρηση από τη ΔΗΜΑΡ.

    Στέλλα Νιώτη

    Πειραιάς, 23/3/12

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέλλα προσωπικά στεναχωριέμαι γιατί νομίζω ότι δεν περισσεύει κανένας. Σέβομαι όμως τις αποφάσεις σας και τις κατανοώ. Να τα λέμε ωστόσο.

      Διαγραφή
  15. "Ομαδική παραίτηση της Ν.Ε. της ΔΗΜΑΡ στην Πιερία. Σε δύσκολη θέση Κουβέλης-Αμοιρίδης

    Η Νομαρχιακή Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ της Πιερίας είχε προειδοποιήσει με επιστολή της πως αν ο Κουβέλης αποφασίσει να εντάξει τους διαγραφέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη ΔΗΜΑΡ θα υπάρξουν ομαδικές παραιτήσεις. Μάλιστα, υπήρξε μεγάλη δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Κουβέλη καθώς θεωρήθηκε πως πάει να μετατρέψει τη ΔΗΜΑΡ σε ένα μικρό ΠΑΣΟΚ. Ο Κουβέλης αποφάσισε να μην κάνει τη νέα αρχή και η Ν.Ε. Πιερίας παραιτήθηκε σύσσωμη, ανακοινώνοντας τα εξής:

    ''Τα μέλη της Ν.Ε σε συνεδρίαση που έγινε στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, σήμερα Παρασκευή 23/3/2012, αποφάσισε ομόφωνα, με αφορμή την ένταξη στα ψηφοδέλτια της ΔΗΜΑΡ των διαγραφέντων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από την Κ. Επιτροπή, να υποβάλει την παραίτηση της''.

    Σε δύσκολη πλέον θέση ο Γιάννης Αμοιρίδης καθώς δεν είναι ευπρόσδεκτος στο νέο πολιτικό χώρο που επέλεξε να ενταχθεί και μάλιστα υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και από τους απλούς ψηφοφόρους της ΔΗΜΑΡ και πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που δεν προδιατίθενται να ψηφίσουν ξανά ''ΠΑΣΟΚ''.

    Σε ακόμη πιο δύσκολη θέση βρίσκεται ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης καθώς ετοιμάζονται νέες παραιτήσεις στελεχών του και σε άλλους νομούς της χώρας για τον ίδιο ακριβώς λόγο, κάτι που θα αποδυναμώσει την παράταξή του ηθικά και ιδεολογικά, αποδίδοντάς του καιροσκοπισμό.

    Το είχαμε επισημάνει· τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Κουβέλη."

    Συντάχθηκε απο Επίκαιρο-s Κυριακή, 25 Μάρτιος 2012 10:09


    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Και ενώ ο προεκλογικός πυρετός ανεβαίνει ...

    "Οι υπέρογκες χρεώσεις της ΔΕΗ τελειωτικό χτύπημα για τη βιομηχανία"

    http://www.capital.gr/News.asp?id=1450626

    Η ΔΕΗ του Φωτόπουλου και σια έχει σκοπό να εξοντώσει ότι έχει μείνει απο τον βιομηχανικό τομέα της χώρας για να συντηρήσουν για λίγο ακόμα το πλιάτσικο που γίνεται στην ΔΕΗ.

    Ο πολιτικός κόσμος φυσικά ασχολείται με σοβαρότερα θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @minority opinion

    Υπαρχουν πολλοι ανεργοι μηχανικοι,τεχνιτες,χειριστες μηχανηματων,..., φυλακες, καθαριστριες που δουλευαν επι πολλα ετη σε εργολαβους της ΔΕΗ, ενω αρκετοι Υπαλληλοι της ΔΕΗ ...εκαθοντο και ελαμβαναν παχυλοτατο μισθο.

    Αφου απολυθουν αναγκαστικα οι μη εργαζομενοι, απο αυτους τους ανεργους θα μπορουσε να στελεχωθει η νεα ΔΕΗ με το μισο μισθολογικο κοστος.

    Αυτο θεωρω πλεον φιλεργατικη πολιτικη.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ.

      Το κύριο πρόβλημα της ΔΕΗ όμως σήμερα είναι ότι την ώρα που συζητάμε εξοντώνει, χωρίς αντίσταση απο κανένα, ότι έμεινε απο την ελληνική βιομηχανία και σπρώχνει δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας στην ανεργία.

      Μέχρι να μεταρρυθμίσουμε την ΔΕΗ, δεν θα χρειαζόμαστε πλέον ρεύμα γιατί θα μας έχει γυρίσει σε σπηλιές, όπως το αξίζουμε ενδεχομένως.

      Διαγραφή
    2. Αν ειναι τοσο κρισιμο το κοστος ηλ. ενεργειας, μπορουν, να παρουν μεταχειρισμενα Ηλεκτροπαραγωγα Ζευγη και να τροφοδοτουν τα εργοστασια τους (ανα 2 ή 3), δουλευοντας 1 εργοστασιο ανα βαρδια.Με την θερμοτητα του ψυγειου και μερος της των καυσαεριων να παραγουν ψυχος η θερμοτητα διεργασιας, για να κανουν πληρη εκμεταλλευση του πετρελαιου.
      Να γινουμε εφευρετικοι, καινοτομοι, "πατεντιαρηδες". Σε λιγο μπορει να ειμαστε μια βαλκανικη Κουβα.

      Αφωτιστος Φιλελλην

      Διαγραφή
  18. Πολύ καλή ισοδύναμη πρόταση του ΑΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία