ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τέτοιες μέρες έφυγε, καλοκαιρινές

Τέτοιες μέρες έφυγε, καλοκαιρινές

Παρατηρητήριο

Για να μην έχετε απορίες περί της κυρίαρχης ιδεολογίας του έθνους μετά τη μεταπολίτευση, σας παρουσιάζω τις κεντρικές ιδέες των θεμάτων της έκθεσης στις εισαγωγικές εξετάσεις του γενικού λυκείου στο διάστημα 2000-2017. Ένα διάστημα με όλες τις πολιτικές παρατάξεις να έχουν παρελάσει από την εξουσία.

2000: Η παιδεία ως μέσο διαφύλαξης των ιδανικών της ειρήνης, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης
2001: Ο ρολος του διανοούμενου στη σύγχρονη εποχή της εξειδίκευσης και της κατανάλωσης
2002: Η μοριακή βιολογία και η γενετική ως ανθρώπινη ματαιοδοξία προς αποφυγήν
2003: Οικολογική κρίση ανισότητα κατανομής πόρων, κατανάλωση, αληθινή δημοκρατία κλπ
2004: Ο σύγχρονος δάσκαλος απέναντι στην επαναστατημένη νεολαία
2005: Η αξία των ομαδικών αγωνισμάτων έναντι των ατομικών
2006: Η μεγάλη ακούραστη ψυχή του πνευματικού δημιουργού
2007: Ο κοινωνισμός ενάντια στον ατομισμό
2008: Η αξία της Παράδοσης
2009: Το βιβλίο ως μέσο άμυνας κατά των ΜΜΕνημέρωσης
2010: Ο φόβος να χάσεις τη δουλειά σου λόγω τεχνολογικών εξελίξεων και η ανάγκη της αυτομόρφωσης
2011: Η βόμβα της πληροφορίας
2012: Η αρχαία τέχνη ως πρωτοπόρα και ζωντανή…
2013: Η αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων λόγω της τεχνολογίας
2014: Η αξία της Ανθρωπιάς
2015: Οι αρχαίοι χώροι θέασης και ακρόασης
2016: Η φιλία
2017: Τα ευγενή ιδεώδη του ανθρωπισμού που διασύρονται στις μέρες μας και η ευθύνη της επιστήμης και της τεχνολογίας

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Ο βασικός λόγος, ωστόσο, που επέλεξα να ασχοληθώ με την αφελή αυτή επιλογή είναι πιο σημαντικός. Την έγραψε σε δύο φράσεις ο εκπαιδευτικός Λεωνίδας Καστανάς, η αρθρογραφία και οι αιχμηρές παρεμβάσεις του οποίου έχουν πάντα ενδιαφέρον. «Εδώ και 30 χρόνια, το θέμα της έκθεσης είναι το ίδιο. Τι καλός που είναι ο ελληνοορθόδοξος κομμουνισμός και τι κακός που είναι ο προτεσταντικός καπιταλισμός», έγραψε στο fb ο Καστανάς. Και υπερθεμάτισε μνημονεύοντας θέματα εξετάσεων από το παρελθόν. «Οι στέγες κοντά, οι ψυχές μακρυά. Η αρχαία τέχνη πρωτοπόρα και ζωντανή. Ο τεχνολογικός πολιτισμός και η αλλοτρίωση του ανθρώπου. Η σύγχρονη αποξένωση». Και σχολίασε: «Κανείς δεν τολμά να βγει από το ελληνικό στερεότυπο. Τεχνοφοβία και άγιος ο Θεός. Πρέπει να αντισταθούμε στην ανήθικη τεχνολογική Δύση. Διότι μας κάνει να τρέχουμε γρήγορα και να ξεχνάμε την ανθρωπιά μας. Ενώ όταν πηγαίναμε με τον αραμπά βλέπαμε και κάνα άνθρωπο. Το ότι μιλάω με τους φίλους μου σήμερα ακόμη και όταν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακρυά με τούτο το μηχάνημα του διαβόλου, με απομακρύνει από τους ανθρώπους. Λουδιτισμός και τα μυαλά στα κάγκελα. Η αριστερή αφήγηση της ανατολής συνεχίζεται».

Κ. Ζούλας Καθημερινή

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012

Η Δημοκρατική Συμμαχία χάνει το φιλελεύθερο μισό τηςΑπό τον καλό μας φίλο Δημήτρη Σκάλκο λάβαμε μέσω fb την επιστολή αποχώρησης 10 στελεχών από τη Δημοκρατική Συμμαχία. Η "μαργαρίτα" θα συνεχίσει να παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον  τις φιλελεύθερες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις. Φίλοι, το βήμα αυτό θα είναι πάντοτε φιλικό για σας.

Στη σύντομη προεκλογική περίοδο που διανύουμε, το μεταρρυθμιστικό κέντρο φαίνεται να συνθλίβεται ανάμεσα στην Αριστερά της δραχμής και τη Δεξιά της πεντάρας. Ανάμεσα σε μια ανεύθυνη Αριστερά που οχυρωμένη πίσω από έναν αριστερόστροφο εθνο-λαϊκισμό επιχειρεί να συσπειρώσει τα απομεινάρια του χρεοκοπημένου κρατισμού. Και ανάμεσα σε μια γερασμένη και εξίσου ανεύθυνη Δεξιά που επιχειρεί την αναπαλαίωσή της ανασύροντας επιχειρήματα από το ιδεολογικό οπλοστάσιο μιας ανιστόρητης αντι-κομμουνιστικής ρητορικής. Όμως ούτε ο Τσίπρας είναι ο Τσε Γκεβάρα, ούτε ο Σαμαράς είναι ο ντε Γκωλ. Και για να χρεοκοπήσει η χώρα δεν είναι αναγκαίος ο «τροπικός» λαϊκισμός του Τσίπρα. Μας αρκεί και η «βαλκανική χριστιανοδημοκρατία» του Σαμαρά.

Το μεταρρυθμιστικό κέντρο οφείλει άμεσα να αρθρώσει φιλελεύθερο πολιτικό λόγο και να αναδείξει τα πραγματικά αίτια των σημερινών αδιεξόδων, δηλαδή την απροθυμία των πολιτικών δυνάμεων να προβάλουν και να υποστηρίξουν τις αναγκαίες μεταρρυθμιστικές πολιτικές και να συγκρουστούν με τα κατεστημένα συμφέροντα που κατέστρεψαν και συνεχίζουν να καταστρέφουν τον τόπο.

Οι παρακάτω υπογράφοντες πρόθυμα συνέδραμαν το εγχείρημα της Ντόρας Μπακογιάννη για τη δημιουργία ενός φιλελεύθερου πόλου που θα λειτουργούσε ως αντίβαρο στο πολιτικό τέλμα και την ιδεολογική καχεξία της δημόσιας ζωής και θα πρόσφερε διέξοδο στους πολίτες που αρνούνται τα επίπλαστα και ανέλπιδα διλήμματα που τους θέτουν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις. Ο στόχος της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης δεν επετεύχθη με τις ευθύνες να βαρύνουν όλους μας. Δυστυχώς όμως, η ηγεσία της Δημοκρατικής Συμμαχίας απεμπόλησε άστοχα και αδικαιολόγητα τη δεύτερη ευκαιρία που προσφέρουν οι επερχόμενες εκλογές με την πιθανή προοπτική συγκρότηση ενός φιλελεύθερου μεταρρυθμιστικού μετώπου με συγγενείς πολιτικές δυνάμεις.

Οι προσωπικές διαδρομές μας, οι πολιτικές επιλογές μας και οι σχέσεις που σφυρηλατήσαμε με μεγάλο αριθμό ατόμων με τους οποίους συν-διαμορφώσαμε το πρόγραμμα και την παρουσία της Δημοκρατικής Συμμαχίας, δεν μας επιτρέπουν να ακολουθήσουμε την ηγεσία του κόμματος στο αδιέξοδο εγχείρημα της προσχώρησης στη Νέα Δημοκρατία. Είμαστε ωστόσο βέβαιοι ότι οι δρόμοι ανθρώπων που υπηρετούν με συνέπεια τις ίδιες πολιτικές αρχές αναπόφευκτα κάποτε συναντώνται.

Γιώργος Αναστασόπουλος
Αντώνης Βλυσίδης
Πολυδεύκης Γκουρλάκης
Νίκος Λιολιόπουλος
Γιώργος Μπήτρος
Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος
Χάρης Πεϊτσίνης
Φώτης Περλικός
Γιώργος Σαρηγιαννίδης
Δημήτρης Σκάλκος

3 σχόλια:

 1. Δεν μπορώ να καταλάβω το τι περίμεναν οι Σκάλκος, Περλικός, Μπήτρος και λοιποί, από την κ. Ντόρα!

  Η φιλαινάδα του κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου, δεν είναι η πρώτη φορά, που κάνει τέτοιου είδους τούμπες και κωλοτούμπες. Το ποιόν της είναι γνωστό. Είναι γνωστός ο οπορτουνισμός της - απόκτημα εκ του πατρός της.

  Την "Δημοκρατική Συμμαχία" την έκανε, για να επιβιώσει πολιτικά και να μείνει μέσα στο πολιτικό παιχνίδι. Και αυτό το κατάφερε, έστω και με ... καραμπόλα.

  Και η κ. Ντόρα Μητσοτάκη και το ποιόν της και οι προσωπικές της επιδιώξεις ήσαν, ως μεγέθη, εν γνώσει των αξιότιμων κυρίων, που, με κόσμιο τρόπο, αλλά και με πολύ πικρία, διατυπώνουν την παραπάνω επιστολή.

  Ως εκ τούτου, δεν μπορώ να αντιληφθώ τον λόγο, για τον οποίο διαμαρτύρονται. Και τούτο διότι, εάν ανέμεναν κάποιο είδος συνέπειας, από την κ. Ντόρα, τότε προφανώς, ελέγχονται, για, ακραίας μορφής, πολιτική αφέλεια. Και ως εκ τούτου, είναι άξιοι της μοίρας τους και του γεγονότος ότι απετέλεσαν το εφαλτήριο, για την πολιτική επιβίωσή της.

  (Άλλωστε, όσον αφορά την ουσία του θέματος, μπορώ να πω ότι κατανοώ - αν και δεν συμφωνώ μαζί του - και το όποιο πολιτικό περιεχόμενο της πράξης της κ. Μητσοτάκη).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εντάξει Τάσο
  Όταν είναι να διαμαρτυρηθούν πάλι θα τους πω να σε ρωτήσουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν χρειάζεται να με ρωτήσουν Leo. Το δικαίωμά τους να είναι, πολιτικά, αφελείς είναι αναφαίρετο.

  Διάβασα και την επιστολή παραίτησης του κ. Φώτη Περλικού, από την "Δημοκρατική Συμμαχία", που την δημοσίευσε στο e-rooster και εντυπωσιάστηκα από το μέγεθος της πολιτικής αφέλειας του ανδρός, με τον οποίον διαφωνώ, βαθύτατα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν τον εκτιμώ, για την ειλικρίνεια των θέσεών του και των όσων υπερασπίζει.

  Το περιεχόμενο της επιστολής δεν μου άλλαξε την απορία, που εξέφρασα, ως σχόλιο και στο παρόν δημοσίευμα. Και όχι μόνο δεν άλλαξε το περιεχόμενο της απορίας αυτής, που αφορά το μέγεθος της πολιτικής αφέλειας των πρώην συνεργατών της κ. Ντόρας Μητσοτάκη, αλλά το ενίσχυσε κιόλας.

  Υπήρξε ποτέ (νεο)φιλελεύθερη, σε επίπεδο οικονομικής αντίληψης, η κ. Ντόρα; Ουδέποτε. Τι έκανε τον κ. Περλικό, ή τον κ. Μπήτρο, ή τον κ. Σκάλκο και τους άλλους κυρίους, να πιστέψουν ότι η εν λόγω κυρία άλλαξε; Και γιατί να αλλάξει, άλλωστε; Και πιστεύει κάποιος ότι η κυρία αυτή έχει, ή υπηρετεί κάποιο συγκεκριμένο ιδεολογικό ρεύμα, μέσα στα πλαίσια της κεντροδεξιάς πολυκατοικίας;

  Είχε αναλάβει κάποιες προσωπικές δεσμεύσεις, πολιτικού περιεχομένου, ενώπιόν τους και οι ίδιοι στηρίχθηκαν σε αυτές τις δεσμεύσεις; Και αν ναι, πίστεψαν σε αυτές τις δεσμεύσεις, που (τυχόν) ανέλαβε; Μα η κυρία αυτή στην προεκλογική εκστρατεία που αφορούσε την ανάδειξη νέου αρχηγού στην Ν.Δ., ύστερα από την παράιτηση του Κώστα Καραμανλή, ισχυριζόταν ότι δεν επρόκειτο ποτέ να διασπάσει την Νέα Δημοκρατία. Υπήρξε κάποιος, που την πίστεψε τότε; Όχι φυσικά. Και φρόντισε η κ. Ντόρα να επιβεβαιώσει την δυσπιστία του κόσμου, διότι, λίγους μήνες αφότου έχασε την εσωκομματική εκλογική μάχη του Νοεμβρίου του 2009, διέσπασε την Ν.Δ., αφού προηγουμένως, καλλιέργησε το έδαφος, σε αυτή την κατεύθυνση. Όπως, επίσης και στην διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου των βουλευτικών εκλογών της 6/5/2012, ισχυρίστηκε ότι, εάν η Δημοκρατική Συμμαχία δεν μπει στην Βουλή, η ίδια θα παραιτηθεί - δηλαδή ότι θα πάει σπίτι της. Υπήρξε κάποιος λογικός άνθρωπος, που την πίστεψε; Από ό,τι φαίνεται, ελάχιστοι - τους οποίους φρόντισε να διαψεύσει. Και φυσικά, δεν πήγε στο σπίτι της, αλλά στην αγκαλιά της Ν.Δ. και του μισητού της αντιπάλου (του Αντώνη Σαμαρά)!

  Τόση, μα τόση, πολιτική αφέλεια; Σε ποιόν κόσμο ζουν αυτοί οι άνθρωποι; Και θέλουν να κυβερνήσουν τον έρημο αυτόν τόπο!

  Τι άλλο να πω!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή