ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον και ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης, Λεονίντ Μπρένζιεφ, κατά τη διάρκεια περιπάτου στην αυλή της έπαυλης του πρώτου στην Καλιφόρνια, το 1973. Στο βάθος, ο Ειρηνικός Ωκεανός. Από την Καθημερινή

Παρατηρητήριο

του Τέλη Σαμαντά για τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Εδώ και χρόνια επιμένω και θα συνεχίσω να επιμένω: οι μελέτες και οι αναλύσεις —πολιτικές, οικονομικές, κοινωνιολογικές, πολιτιστικές— που αφορούν την επτάχρονη Δικτατορία είναι ελάχιστες σε σχέση με τις αντίστοιχες που αφορούν την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Κι όμως, θεωρώ πως στη διάρκεια της Χούντας διαμορφώθηκαν τα κύρια κοινωνικά ρεύματα που καθόρισαν τις μεταπολιτευτικές στρεβλώσεις. Η αποκοπή από το διεθνές περιβάλλον και η λαϊκιστική εσωστρέφεια· η ανάδυση νέων κοινωνικών στρωμάτων που απέκτησαν οικονομική ισχύ χάρη στα οικονομικά μέτρα των δικτατόρων (χωρίς όμως να έχουν και την αντίστοιχη πολιτική εκπροσώπηση, την οποία απέκτησαν στη συνέχεια κατά τη Μεταπολίτευση)· η απότομη διακοπή των πνευματικών αλλά και των πολιτικών αναζητήσεων σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους· η σαφέστατη οπισθοχώρηση των προβληματισμών για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής της χώρας· η υποχρεωτική συνύπαρξη αντιθετικών και αποκλινόντων πολιτικών και πνευματικών προβληματισμών και η εκ των πραγμάτων σύγκλιση τους —στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή— απέναντι στον «κοινό εχθρό» της Χούντας· η καθυποταγή μέσω της ανοχής της Δικτατορίας μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας· ηκυριαρχία του κιτς σε πάμπολλους τομείς της πολιτιστικής ζωής — αυτά είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα του επτάχρονου «γύψου».

Η σημαντικότατη αυτή έλλειψη μελέτης της Χούντας έχει σοβαρές επιπτώσεις: η περίοδος της Δικτατορίας έχει καταγραφεί στην κοινωνική συνείδηση απλώς ως μία «σκοτεινή περίοδος», καταπίεσης και βίας από τη μία και «αντιστασιακής πράξης» από την άλλη. Το αποτέλεσμα είναι η ουσιαστική άγνοια —και όχι μόνο των νεότερων γενιών— των παραμέτρων οι οποίες συνιστούν την ιστορική τομή που αποτελεί για την νεοελληνική ιστορία η Δικτατορία 1967-1974 και, κατ’ επέκταση, η ενοχοποίηση της Μεταπολίτευσης ακόμη και για φαινόμενα που στην πραγματικότητα η ημερομηνία γέννησής τους χρονολογείται στην περίοδο της Χούντας. Με λίγα λόγια: ο καλύτερος τρόπος για να «θυμηθούμε» την αυριανή επέτειο είναι να μελετήσουμε το τι σήμαινε στην πραγματικότητα για την νεοελληνική κοινωνία εκείνη η «σκοτεινή περίοδος». Πολλές αιτίες ακόμη και των σημερινών κακοδαιμονιών υποψιάζομαι πως θα ανακαλύψουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Ο βασικός λόγος, ωστόσο, που επέλεξα να ασχοληθώ με την αφελή αυτή επιλογή είναι πιο σημαντικός. Την έγραψε σε δύο φράσεις ο εκπαιδευτικός Λεωνίδας Καστανάς, η αρθρογραφία και οι αιχμηρές παρεμβάσεις του οποίου έχουν πάντα ενδιαφέρον. «Εδώ και 30 χρόνια, το θέμα της έκθεσης είναι το ίδιο. Τι καλός που είναι ο ελληνοορθόδοξος κομμουνισμός και τι κακός που είναι ο προτεσταντικός καπιταλισμός», έγραψε στο fb ο Καστανάς. Και υπερθεμάτισε μνημονεύοντας θέματα εξετάσεων από το παρελθόν. «Οι στέγες κοντά, οι ψυχές μακρυά. Η αρχαία τέχνη πρωτοπόρα και ζωντανή. Ο τεχνολογικός πολιτισμός και η αλλοτρίωση του ανθρώπου. Η σύγχρονη αποξένωση». Και σχολίασε: «Κανείς δεν τολμά να βγει από το ελληνικό στερεότυπο. Τεχνοφοβία και άγιος ο Θεός. Πρέπει να αντισταθούμε στην ανήθικη τεχνολογική Δύση. Διότι μας κάνει να τρέχουμε γρήγορα και να ξεχνάμε την ανθρωπιά μας. Ενώ όταν πηγαίναμε με τον αραμπά βλέπαμε και κάνα άνθρωπο. Το ότι μιλάω με τους φίλους μου σήμερα ακόμη και όταν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακρυά με τούτο το μηχάνημα του διαβόλου, με απομακρύνει από τους ανθρώπους. Λουδιτισμός και τα μυαλά στα κάγκελα. Η αριστερή αφήγηση της ανατολής συνεχίζεται».

Κ. Ζούλας Καθημερινή

Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012

Χωρίς μετατοπίσεις οι προγραμματικές συμφωνίες των "3"
Δημήτρης Χατζησωκράτης, 
Συνέντευξη στο Δ.Τσιούφο, Ημερησία, 21/07/2012


-Κύριε, Χατζησωκράτη είστε ένας εκ των τριών “συντακτών” της προγραμματικής σύγκλισης των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Με βάση τα όσα διαπιστώσατε εκ των υστέρων και αυτά που συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη, εκτιμάται ότι μπορεί να εφαρμοστεί στο σύνολό της η προγραμματική συμφωνία ή ενδεχομένως να χρειάζονται κάποιες “μετατοπίσεις”;
Mε την προγραμματική σύγκλιση για την κυβέρνηση εθνικής ευθύνης «δεν βάλαμε ψηλά τον πήχυ για να μην αναγκαστούμε να περάσουμε …από κάτω». Την δραματική κατάσταση της χώρας και των περισσοτέρων μεγεθών που την απεικονίζουν τη γνωρίζαμε. Οφείλω να σημειώσω ότι την έκτασή της σε ιδιαίτερες λεπτομέρειες και σε συσχετισμούς δεδομένων δεν μπορούσαμε ως ΔΗΜΑΡ να την αντιληφθούμε πλήρως, όντες μακράν των ιδιαιτέρων πληροφοριών, που διαθέτουν οι κρατικές υπηρεσίες. Θα επιθυμούσα όμως εδώ να τονίσω ότι όλα τα σημεία προγραμματικής σύγκλισης και για τα έξη κεφάλαια- κατηγορίες αποτελούν και τις αρχές που στο σύνολό τους θα κινηθεί η σημερινή κυβέρνηση. Χωρίς «μετατοπίσεις». Με σαφή όμως συναντίληψη ότι όλες αυτές οι δεσμεύσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν αύριο, δηλαδή στον πρώτο μήνα διακυβέρνησης. Ούτε φυσικά θα τα παραπέμπουμε στις ελληνικές καλένδες. Κάθε επί μέρους πολιτική, κάθε μέτρο θα εντάσσεται και θα υπηρετεί τις αρχές αυτές. Από τις δεσμεύσεις αυτές είναι φανερές οι προτεραιότητες και η διασφάλιση του χρονισμού τους. Η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης πχ. είναι φανερό ότι θα ξεκινάει από την άμεση επιδίωξη της παράτασης κατά δύο χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως και της επιμέρους-αλλά ζωτικότατης για τον φετινό τουρισμό- αλλαγής δι΄ επαναφοράς του ΦΠΑ για την εστίαση στην προηγούμενη κλίμακα. Αλλά και η επαναρρύθμιση του κατώτατου μισθού μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις παίρνει τη σειρά της και μέσα από τη δρομολόγηση, ως πρώτο βήμα, της διαπραγμάτευσης των κοινωνικών ανταγωνιστών, που ήδη ξεκίνησε.

-Πολλοί υποστηρίζουν πως εξεύρεση των 11,5 δισ. μόνο από την περιστολή δαπανών, είναι μια πολύ δύσκολη “εξίσωση” και πως τελικά δεν θα αποφευχθούν κάποιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, έστω κι αν αυτές δεν είναι οριζόντιες. Ποιο κατά την άποψή σας μπορεί να είναι το όριο κάτω από το οποίο δεν θα πρέπει να υπάρξουν νέες μειώσεις;
Όντως είναι πολύ δύσκολη εξίσωση. Για να γνωρίζουν όλοι και όλες για τι ακριβώς ομιλούμε: σε ότι αφορά, για φέτος, τις συνολικές πρωτογενείς δαπάνες του δημοσίου αυτές ανέρχονται σε 88 δις ευρώ (το 2001 ήταν 50δις !), εκ των οποίων τα 67δις για μισθούς, συντάξεις και επιδόματα( εκ των οποίων 18 δις για μισθούς, 35 για συντάξεις, 8 δις για επιδόματα πρόνοιας, 6 δις για δαπάνες υγείας), τα 14 δις για λειτουργικές δαπάνες, τα 7 για επενδύσεις. Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα της χώρας μας!

Δεν πρέπει όμως να βιαζόμαστε και αμέσως να …πηγαίνουμε στην πεπατημένη, δηλαδή τη μείωση των μισθών. Γιατί για τους μισθούς στη δημόσια διοίκηση δεν μπορεί να γίνεται λόγος. Το ίδιο και για τις χαμηλές και μεσαίες συντάξεις. Η εξέταση ενός πλαφόν (ανώτατο όριο) σε υψηλές συντάξεις δεν πρέπει να αποκλείεται. Σε κάθε περίπτωση, όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, η ρήτρα για τη δυνατότητα ισοδυνάμων μέτρων πρέπει να διασφαλιστεί.

-Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αποφασίστηκε να προχωρήσει άμεσα το αίτημα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Ποια πιστεύεται ότι θα πρέπει να είναι η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και τι πιθανότητες έχουμε να γίνει δεκτό το αίτημά μας;
Είναι προφανές ότι δεν μπορεί, ως τέτοιο, να είναι αποτελεσματικό ένα αίτημα της χώρας: «Δώστε επιπλέον χρόνο γιατί δεν βγαίνει ότι έχει συνυπογραφεί ως Μνημόνιο 2». Οι εταίροι δανειστές- και με βάση τη μέχρι τώρα διαπραγματευτική τακτική των κυβερνήσεων- παρουσιάζουν σημεία κόπωσης, δηλαδή εξάντλησης της ανοχής τους, ενώ υπάρχει μερίδα ηγετικών κύκλων που υποδαυλίζει την αποτυχία και την συνακόλουθη έξοδο από το ευρώ. . Ο Σβόμποντα, πρόεδρος του ΕΣΚ υποστηρικτής της ελληνικής υπόθεσης με δραματικούς τόνους μας επαναλαμβάνει: «Κάντε κάτι. Δείξτε. Και μετά ζητήστε» .Εμείς το γνωρίζαμε! Γιαυτό και η επιμονή μας στον όρο «σταδιακή απαγκίστρωση»! Γιαυτό και θεωρούμε ότι χρειάζεται να εμφανιστεί, ότι παρά τις τεράστιες δυσκολίες , παρά τα πέντε συνεχή έτη ύφεσης (βαδίζουμε στο έκτο!) η χώρα μας κάνει τις προσπάθειές της. Με εφαρμογή αποφασισμένων μέτρων σε τομείς, που είναι φανερό ότι δεν έχουν προωθηθεί και μεγάλα πράγματα, όπως πχ στο τομέα περαιτέρω μείωσης των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου , που είναι και μετρίσιμες, ή στην προώθηση ορισμένων αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, τομείς που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτε.

Με ενέργειες και σημαντικές για την συστηματική καταπολέμηση της παραοικονομίας και της διασφάλισης τουλάχιστον του 1/3 της φοροδιαφυγής, που ανέρχεται ετησίως σε 20δις ευρώ!(αυτή όμως η πολιτική και τα μέτρα δεν μπορούν να εμφανιστούν ως προϋπολογιζόμενα σύμφωνα άλλωστε με την αποτυχημένη ως τώρα πρακτική των κυβερνήσεων (αν αυτά εμφανιστούν θα υπάρχει ουσιαστική μελλοντική ελάφρυνση).

Με την μέθοδο αυτή θεωρώ ότι εντός των δυο προσεχών μηνών το αίτημα της αναθεώρησης των όρων της δανειακής σύμβασης και όχι στο πεδίο της επιμήκυνσης, θα έχει πλέον σημαντικές προοπτικές για να επιτευχθεί.

-Αρκεί η επιμήκυνση για να φτάσουμε στο στόχο της απαγκίστρωσης από το Μνημόνιο; Ποιοι άλλοι όροι και μέτρα θα πρέπει να τεθούν σε επαναδιαπραγμάτευση και πότε θα γίνει αυτό;
Προφανώς δεν αρκεί. Αλλά είναι καθοριστική. Η εκδίπλωση των υποχρεώσεων στα τέσσερα χρόνια είναι προφανώς λιγότερο επώδυνη.

Για την απαγκίστρωση από Μνημόνιο είχαμε, ως ΔΗΜΑΡ, προτείνει προεκλογικά –πριν από τον Μάιο- μια σειρά από μέτρα.

Το σημαντικό είναι ότι με το πρώτο κεφάλαιο της προγραμματικής σύγκλισης προτείνουμε, από κοινού και τα τρία κόμματα, 11 σημεία, αρχής γενομένης από την επιμήκυνση , που αυτά ακριβώς συνθέτουν το σύνολο των αλλαγών στο Μνημόνιο και της συνακόλουθης… απαγκίστρωσης από αυτό.

-Ενας από τους βασικούς άξονες της στρατηγικής της κυβέρνησης είναι η άμεση υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών στη δημόσια διοίκηση και των αποκρατικοποιήσεων. Η Διοικητική Μεταρρύθμιση για να αποδώσει θα πρέπει να είναι ουσιαστική και εκεί θα βρείτε απέναντί σας τους συνδικαλιστές.

Στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων- με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς- τα έσοδα είναι μάλλον κατώτερα των προσδοκιών και ο κίνδυνος να κατηγορηθείτε για εκποίηση είναι ορατός. Τι ασφαλιστικές δικλείδες θέτει η ΔΗΜΑΡ για να αποφευχθούν αυτοί οι “σκόπελοι”;.

Πρώτα απ΄ όλα θα επιμείνουμε στις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση. Δεν είναι τυχαία η επιμονή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ για την ανάληψη του αρμόδιου υπουργείου αυτού από τον Αντ. Μανιτάκη! Όσα κατά καιρούς έχουμε προτείνει για την αναδιοργάνωση του κράτους και της δημόσια διοίκησης θα τα προχωρήσουμε. Αποτελούν ένα από τα κεφάλαια κλειδιά της προγραμματικής συμφωνίας. Η εμμονή στη διαφάνεια, και στην αξιοκρατία-σίγουρα πολυχρησιμοποιημένες έννοιες αλλά εμείς θα επιμείνουμε να ξαναπάρουν το αξιακό και ηθικό τους βάρος- μπορούν να συμβάλλουν στο ξεπέρασμα μιας συνήθως αναμενόμενης αντιπαλότητας των συνδικαλιστών, που μέχρι τώρα ένιωθαν να εμπαίζονται.

Σε ότι αφορά τώρα τις αποκρατικοποιήσεις εμείς θα επιμείνουμε να προωθηθούν με την μέγιστη προσοχή, τις εγγυήσεις διαφάνειας, την εξέταση ανά περίπτωση. Προπάντων, λαμβάνοντας υπόψη ότι όντως τα δεδομένα της αγοράς μπορούν να καθιστούν για αρκετές περιπτώσεις ασύμφορη την πώληση, την παραχώρηση ή και την συνεκμετάλλευση με ιδιώτες. Επιμένω στο κάθε περίπτωση χωριστά. Με τη διασφάλιση ενός λεπτομερούς στρατηγικού σχεδιασμού πρώτα απ΄ όλα και μετά την όποια ανακοίνωση προθέσεων και το άνοιγμα διαδικασίας

-Τι απαντάτε στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο στόχος της απαγκίστρωσης από Μνημόνιο εγκαταλείπεται και πως η ΔΗΜΑΡ σύρεται στις μνημονιακές επιλογές του Αντ. Σαμαρά και του Γ. Στουρνάρα;
Ακούμε και θα ακούσουμε πολλά. Η αμετροέπεια και οι ύβρεις, άλλωστε, ενδημούν σε πλήρη άνθηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Όσα συζητήσαμε παραπάνω νομίζω πως είναι αρκετά για να πείσουν για τη σταθερή προσήλωσή μας στην προεκλογική μας δέσμευση. Ας είναι. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμένει ιστορικά υπόλογος γιατί δεν έδωσε στην αριστερά τη δυνατότητα να αναλάβει τις ευθύνες του τόπου μετά τις πρώτες εκλογές! Η αντιπολίτευση έχει τις βεβαιότητες, τη σιγουριά και τη θαλπωρή της…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου