Άντε γιατί δεν αντέχεται η φτώχεια της παραλιακής



του Λεωνίδα Καστανά

"Αγαπητοί μου ακροατές βρισκόμαστε στο κατάμεστο στάδιο του Γιουρογκρούπ. Είναι το 90ο λεπτό και η Γαλλία βγάζει υποδειγματική άμυνα και βγαίνει μπροστά, πασάρει στην Ισπανία, εκείνη σηκώνει το κεφάλι, σεντράρει και βρίσκει την Ιταλία. Αυτή στοπάρει με το στήθος και σουτάρει δυνατά. Η μπάλα κατευθύνεται προς την εστία, η Γερμανία πιάνει αέρα και ναι, ναι εμείς μπορούμε να πανηγυρίσουμε τη διάσωσή μας, ναι αγαπητοί μου, ο θεός της ορθόδοξης Ελλάδας είναι καθολικός, μπορούμε….. αλλά δυστυχώς η μπάλα χτυπάει στο δοκάρι και βγαίνει έξω. Δεν μας θέλει η πουτάνα, αυτό είναι φανερό¨.

Η ελπίδα: Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και κυρίως η δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απ' ευθείας από τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (ESM) συνιστά μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να μειώσει το χρέος της κατά 25 μονάδες του ΑΕΠ ή κατά 50 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή το βάρος της κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών.

Η απογοήτευση: Μετά ήρθε ο κύριος Γιοργκ Άσμουσεν που βλέπετε από πάνω και σφύριξε τη λήξη.

Εμ βέβαια, κατεβάζοντας έτσι, με τη μέθοδο του by pass, το χρέος μας στο 135% του ΑΕΠ θα απέχουμε ελάχιστα από το στόχο του 120% ώστε να μπορούμε να βγούμε πλέον ελεύθεροι στις αγορές. Και τότε μνημόνια και προσαρμογές τέλος. Πεινασμένοι καρβέλια ονειρεύονται. Όσοι μιλούν για θετική εξέλιξη για τη χώρα μας, παραλείπουν να σημειώσουν ότι όλα αυτά θα ισχύσουν για χώρες που θα έχουν τα δημοσιονομικά τους εν τάξει. Για χώρες που θα έχουν ενσωματώσει στη νομοθεσία τους το σύμφωνο σταθερότητας. Αλλά και πάλι θα υπάρχει ένα μνημόνιο που θα εγγυάται τη συνέχιση της "χρηστής διαχείρισης". Και όλα αυτά  θέλουν χρόνο και ως τότε τα κεφάλια μέσα, δουλειά και μεταρρυθμίσεις.  Δηλαδή κάτι σαν την Ελλάδα; Καμία σχέση.

Αναθαρρήσαμε, γιατί προς στιγμή πιστέψαμε ότι οι άλλοι νότιοι καθάρισαν και για μας. Εμάς που τρία χρόνια δουλεύουμε εαυτούς και αλλήλους ότι προσαρμοζόμαστε και αλλάζουμε. Ανοίγουμε τα κλειστά επαγγέλματα που όμως για ένα μυστήριο λόγο παραμένουν κλειστά, ενοποιούμε ταμεία αλλά κάποια ευαγή καταφέρνουν και ξεγλιστρούν, καταργούμε τους φόρους υπέρ τρίτων, αλλά όλο και κάποιοι τη γλιτώνουν και φυσικά αποκρατικοποιούμε δημόσιες εταιρίες. Λόγω όμως της στρατηγικής τους σημασίας για το έθνος, σηκώνονται από τους τάφους τους ο Περικλής με τον Κολοκοτρώνη και τις ξανακάνουν δημόσιες. 
Μόλις «μειωθεί» το χρέος θα αναδειχθούν όλες οι αρετές της φυλής και τότε θα δουν οι Γερμανοί, που μας μισούν επειδή αντισταθήκαμε στο Χίτλερ. Αν στα δύσκολα χρόνια αυξήσαμε απλά τους ΔΥ, τώρα ήρθε η ώρα να τους διπλασιάσουμε. Αν δεν κλείσαμε καμιά δημόσια υπηρεσία, τώρα ήρθε η ώρα να φτιάξουμε και δημόσια καράβια να μας πηγαίνουν τσάμπα στα νησιά για τις διακοπές μας. Αν δεν εφαρμόζουμε τους νόμους που οι ίδιοι ψηφίζουμε, όπως στην περίπτωση των ΑΕΙ, ήρθε η ώρα να νομοθετούν απευθείας και εκτός κοινοβουλευτικής διαδικασίας, οι ίδιοι οι πρυτάνεις με τους μπάχαλους. Αν η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν σταμάτησε το όργιο στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, ήρθε η ώρα να νομιμοποιήσουμε το φακελάκι και τη μίζα, αφού τους βάλουμε και έναν φόρο υπέρ του Ταμείου Νομικών.
Όσο για την ανάπτυξη κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί. Αρκεί να μας δώσουν τα δις και εμείς ξέρουμε πώς να την κάνουμε. Το ομόλογο υπουργείο έχει ικανά στελέχη για να διαθέσουν το μπαγιόκο όπως πρέπει. Δεν εννοώ εκείνα που πιάστηκαν μέσα στο καφενείο με τα Ευρώ στα χέρια. Άλλα στελέχη τελευταίας τεχνολογίας που δεν θα πιάνονται. Και μη νομίσετε ότι η ανάπτυξη θα έρθει με υγιές τραπεζικό σύστημα, με καινοτόμες δράσεις, με ιδιωτική πρωτοβουλία, με σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Αυτά είναι για την κόλαση του Βορρά και όχι για τον παράδεισο του Νότου. Αυτά είναι για τους βάρβαρους και όχι για τον περιούσιο λαό μας.  Η ανάπτυξη δεν θάρθει ούτε με νεοφιλελεύθερα κόλπα ειδικών οικονομικών ζωνών. Δηλαδή να μην μπορούν οι Παμετζήδες να στείλουν όποιον θέλουν αδιάβαστο;  Θα αναπτυχθούμε με την ατμομηχανή της ανάπτυξης που λέγεται ελληνικό κράτος. Με τσιμέντα χωρίς οπλισμούς, με δρόμους που βουλιάζουν στην πρώτη νεροποντή, με «δημοτικές εταιρίες ανάπτυξης», με γήπεδα, στάδια και Ολυμπιάδες, με κατοικίες των Θεών δίπλα στη θάλασσα, μέσα στο δάσος. Θα αναπτυχθούμε με τον ελληνικό δικό μας τρόπο, με την δανεική κατανάλωση, αυτήν την παγκόσμια πατέντα που δυστυχώς δεν έχουμε κατοχυρώσει ακόμα. Τώρα που καθιερώνεται το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας πρέπει να το φροντίσουμε.   

Γιατί εδώ στην Ελλάδα ξέρουμε ότι, η χρηστή διαχείριση, ο εξορθολογισμός, η δίκαιη λιτότητα, οι μεταρρυθμίσεις, η νομιμότητα και η διαφάνεια είναι εκ του πονηρού, είναι κόλπα του παγκόσμιου καπιταλισμού που μας μισεί γιατί είμαστε ανυπότακτοι, επαναστάτες και αριστεροί. Μπορεί να μην μας έφτασαν δύο εκλογές για να βιώσουμε την ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ στο αριστερό πετσί μας, αλλά που θα πάει; Το όραμα της Κούβας της Μεσογείου είναι κοντά. Η Ελλάδα θα γίνει κόκκινη, θα φροντίσουμε εμείς και γι’ αυτό. Και λίγο οι Ευρωπαίοι βέβαια. Μπορεί ο Ολάντ να μας βγήκε τζούφιος, αλλά τι να πει ο Μπενζεμά μπροστά στο Μπαλοτέλι. Ο Μόντι σκοράρει  και εμείς σώζουμε την κατηγορία και το παντεσπάνι των λαμόγιων. Όσο για τους φτωχομπινέδες, αυτοί μπορούν να περιμένουν. Μόλις χορτάσουν και πάλι οι insiders, όλο και κάποιο κόκαλο θα βρεθεί και για τους απέξω. Και μέσα στην πολυπόθητη κοινωνική μας συνοχή μπορούμε να ξαναχτίσουμε νέους Παρθενώνες. Άντε γιατί δεν αντέχεται η σημερινή φτώχια της παραλιακής.

Σχόλια

  1. Ακριβώς!!

    Αλίκη

    ΥΓ: Τι εννοείς; Δεν είναι το ελληνικό κράτος ατμομηχανή της ανάπτυξης; Δεν θέλω ειρωνείες! Κάτι τέτοια λένε οι βόρειοι που δεν μας μισούν μόνο. Μας ζηλεύουν κιόλας, γιατί είμαστε ωραίοι και μάγκες (σε σημείο μάλιστα που κάνουμε και περιστασιακή εξαγωγή μαγκιάς -βλ. ευρωπαϊκή περιοδεία Τσίπρα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρη εσύ είσαι; Τι θέλεις εδώ παιδί μου; Πίσω στο στούντιο και στην εκπομπή σου που έχει μεγαλύτερη ακροαματικότητα από ένα μπλογκ!
    Τσακίσου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί εμένα (δεν θα με χαρακτήριζα βέβαια και ειδήμονα) οι πρόσφατες λατινικές επιτυχίες μου φαίνονται κάπως σαν λογιστικά κολπάκια που δεν λύνουν (και δεν θα λύσουν αν εφαρμοσθούν και σε εμάς) κανένα πραγματικό πρόβλημα της οικονομίας; (Ρίξε μια ματια αν θέλεις στο Κυριακάτικο "Ευρωπαική σωτηρία ή πυροτέχνημα;" της Δεναξά στο aixmi.gr)
    Οσο για εμάς .... είμαστε μάγκες, λεβέντες, ανυπότακτοι και καραμπουζουκλήδες. Θα μας πούνε οι ξενέρωτοι Βόρειοι τι θα κάνουμε στο σπίτι μας;;; Ο,τι θέλουμε θα κάνουμε! Ας "στάξουνε" αυτοί τα ευρούλια ... εμείς θα ασχοληθούμε με την... αναδιανομή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αν είναι κόλπα λογιστικά, ξέρω όμως ότι δεν αναιρούν την τραγική μας θέση αλλά και νοοτροπία. Τεράστιο χρέος που δεν παλεύεται πια αλλά και καμιά διάθεση για αλλαγές και προσπάθεια ανάκαμψης.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία