ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον και ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης, Λεονίντ Μπρένζιεφ, κατά τη διάρκεια περιπάτου στην αυλή της έπαυλης του πρώτου στην Καλιφόρνια, το 1973. Στο βάθος, ο Ειρηνικός Ωκεανός. Από την Καθημερινή

Παρατηρητήριο

του Τέλη Σαμαντά για τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Εδώ και χρόνια επιμένω και θα συνεχίσω να επιμένω: οι μελέτες και οι αναλύσεις —πολιτικές, οικονομικές, κοινωνιολογικές, πολιτιστικές— που αφορούν την επτάχρονη Δικτατορία είναι ελάχιστες σε σχέση με τις αντίστοιχες που αφορούν την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Κι όμως, θεωρώ πως στη διάρκεια της Χούντας διαμορφώθηκαν τα κύρια κοινωνικά ρεύματα που καθόρισαν τις μεταπολιτευτικές στρεβλώσεις. Η αποκοπή από το διεθνές περιβάλλον και η λαϊκιστική εσωστρέφεια· η ανάδυση νέων κοινωνικών στρωμάτων που απέκτησαν οικονομική ισχύ χάρη στα οικονομικά μέτρα των δικτατόρων (χωρίς όμως να έχουν και την αντίστοιχη πολιτική εκπροσώπηση, την οποία απέκτησαν στη συνέχεια κατά τη Μεταπολίτευση)· η απότομη διακοπή των πνευματικών αλλά και των πολιτικών αναζητήσεων σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους· η σαφέστατη οπισθοχώρηση των προβληματισμών για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής της χώρας· η υποχρεωτική συνύπαρξη αντιθετικών και αποκλινόντων πολιτικών και πνευματικών προβληματισμών και η εκ των πραγμάτων σύγκλιση τους —στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή— απέναντι στον «κοινό εχθρό» της Χούντας· η καθυποταγή μέσω της ανοχής της Δικτατορίας μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας· ηκυριαρχία του κιτς σε πάμπολλους τομείς της πολιτιστικής ζωής — αυτά είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα του επτάχρονου «γύψου».

Η σημαντικότατη αυτή έλλειψη μελέτης της Χούντας έχει σοβαρές επιπτώσεις: η περίοδος της Δικτατορίας έχει καταγραφεί στην κοινωνική συνείδηση απλώς ως μία «σκοτεινή περίοδος», καταπίεσης και βίας από τη μία και «αντιστασιακής πράξης» από την άλλη. Το αποτέλεσμα είναι η ουσιαστική άγνοια —και όχι μόνο των νεότερων γενιών— των παραμέτρων οι οποίες συνιστούν την ιστορική τομή που αποτελεί για την νεοελληνική ιστορία η Δικτατορία 1967-1974 και, κατ’ επέκταση, η ενοχοποίηση της Μεταπολίτευσης ακόμη και για φαινόμενα που στην πραγματικότητα η ημερομηνία γέννησής τους χρονολογείται στην περίοδο της Χούντας. Με λίγα λόγια: ο καλύτερος τρόπος για να «θυμηθούμε» την αυριανή επέτειο είναι να μελετήσουμε το τι σήμαινε στην πραγματικότητα για την νεοελληνική κοινωνία εκείνη η «σκοτεινή περίοδος». Πολλές αιτίες ακόμη και των σημερινών κακοδαιμονιών υποψιάζομαι πως θα ανακαλύψουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Ο βασικός λόγος, ωστόσο, που επέλεξα να ασχοληθώ με την αφελή αυτή επιλογή είναι πιο σημαντικός. Την έγραψε σε δύο φράσεις ο εκπαιδευτικός Λεωνίδας Καστανάς, η αρθρογραφία και οι αιχμηρές παρεμβάσεις του οποίου έχουν πάντα ενδιαφέρον. «Εδώ και 30 χρόνια, το θέμα της έκθεσης είναι το ίδιο. Τι καλός που είναι ο ελληνοορθόδοξος κομμουνισμός και τι κακός που είναι ο προτεσταντικός καπιταλισμός», έγραψε στο fb ο Καστανάς. Και υπερθεμάτισε μνημονεύοντας θέματα εξετάσεων από το παρελθόν. «Οι στέγες κοντά, οι ψυχές μακρυά. Η αρχαία τέχνη πρωτοπόρα και ζωντανή. Ο τεχνολογικός πολιτισμός και η αλλοτρίωση του ανθρώπου. Η σύγχρονη αποξένωση». Και σχολίασε: «Κανείς δεν τολμά να βγει από το ελληνικό στερεότυπο. Τεχνοφοβία και άγιος ο Θεός. Πρέπει να αντισταθούμε στην ανήθικη τεχνολογική Δύση. Διότι μας κάνει να τρέχουμε γρήγορα και να ξεχνάμε την ανθρωπιά μας. Ενώ όταν πηγαίναμε με τον αραμπά βλέπαμε και κάνα άνθρωπο. Το ότι μιλάω με τους φίλους μου σήμερα ακόμη και όταν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακρυά με τούτο το μηχάνημα του διαβόλου, με απομακρύνει από τους ανθρώπους. Λουδιτισμός και τα μυαλά στα κάγκελα. Η αριστερή αφήγηση της ανατολής συνεχίζεται».

Κ. Ζούλας Καθημερινή

Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2012

Ποιοι κλαίνε για την ΑΤΕ και γιατί;
Το άρθρο είναι δημοσιευμένο στο Εuropean business review  από τις 3/08/12, αλλά έχει ακόμα το ενδιαφέρον του. Να συμπληρώσω ότι λόγω κεκτημένης ταχύτητας στους θρηνούντες για το θάνατο της ΑΤΕ είναι και πολλοί Αριστεροί της Ανανέωσης. Δημόσιο νάναι και ότι νάναι και ας το πληρώνουμε χρυσό και ας φωλιάζει στους κόλπους του το κακό. Είπαμε φίλοι, ισχυρό και διαυγές κράτος, όχι σφηκοφωλιές. Και απόδειξη για τη φωλιά των σφηκών και των κηφήνων είναι η απεργία που έκλεισε και τα ΑΤΜ ώστε να μην μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους τα γεροντάκια. Βλέπεις εν μία νυκτί οι τύποι και οι τύπισσες βρέθηκαν από το δημόσιο στο ιδιωτικό, από τον παράδεισο στην κόλαση. Δεν είναι και λίγο. Η Αριστερά πρέπει να τους συμπαρασταθεί. Αλλά να μην ανησυχούν, αν ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά τους θάναι. (leo)


Χρειάστηκε να φθάσουμε στην κρίση για να αρχίσει να επαληθεύεται παλαιότερη πρόβλεψη του προέδρου της Alpha Bank, κ. Γιάννη Κωστόπουλου, ότι η ελληνική τραπεζική αγορά δεν σηκώνει περισσότερες από τρεις, το πολύ τέσσερις εμπορικές τράπεζες.

Έτσι, σήμερα στο τραπεζικό προσκήνιο συζητούνται πλέον σοβαρά η συγχώνευση της Alpha Bank με την Εμπορική Τράπεζα και η απορρόφηση του υγιούς κομματικού της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) από την Τράπεζα Πειραιώς. 

Ευθύς ως έγινε γνωστή η πρόθεση κατά κύριο λόγο της Τράπεζας Πειραιώς, ξεκίνησαν στην χώρα, ως είθισται, οι απειλές, οι δαιμονολογίες και βέβαια οι έμμεσες επιθέσεις κατά της διοίκησης της Πειραιώς. Σαφώς δε οι «ανησυχούντες» για την ΑΤΕ ποσώς ενδιαφέρονται για το πόσο έχει κοστίσει στον Έλληνα φορολογούμενο η τράπεζα αυτή. Το πρόβλημά τους έγκειται στο ότι μία κρατικο-κομματική τράπεζα ξεφεύγει από την αγκαλιά των εκάστοτε κομματικών εξουσιών και περνά στον ιδιωτικό τομέα.

Θα πρέπει εδώ να τονιστεί ιδιαιτέρως ότι η ΑΤΕ υπήρξε η ναυαρχίδα του κομματισμού και του πελατειακού συστήματος στην χώρα μας. Μέσω αυτής εξαγοράστηκαν εκατομμύρια ψήφοι, χρηματοδοτήθηκαν υπαρκτοί και ανύπαρκτοι συνεταιρισμοί και υπερπλούτισαν απίθανοι και θρασείς αγροτοπατέρες με δάνεια τα οποία ποτέ δεν επέστρεψαν. Εν ολίγοις, περισσότερο από τράπεζα, η ΑΤΕ υπήρξε ένα πολιτικο-κομματικό εργαλείο μέσω του οποίου τα ελληνικά πολιτικά κόμματα χρηματοδοτήθηκαν με 240 εκατ. ευρώ –τα οποία και ποτέ δεν θα επιστρέψουν.

Υπό αυτές τις συνθήκες, για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους αρχιμάστορες του κρατισμού η ΑΤΕ ήταν ένα πραγματικό «λουκούμι», που τώρα χάνεται. Έτσι νομίζουν, τουλάχιστον. Διότι, ουσιαστικά, όπως είπε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, η Αγροτική όδευε προς κλείσιμο, με τις συνακόλουθες περιπέτειες για τους καταθέτες της, που συνολικά μπορεί να κόστιζαν μέχρι και 20 δισεκατ. ευρώ στον Έλληνα φορολογούμενο. Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό ότι τα τελευταία 15 χρόνια έγιναν αλλεπάλληλες ενέσεις κεφαλαίων στην ΑΤΕ, που σωρευτικά ανέρχονται σε 4 δισεκατ. ευρώ –και σε σημερινές τιμές ξεπερνούν τα 5 δισεκατ. Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι αδύναμες επιδόσεις της τράπεζας δημιούργησαν σωρευτικές ζημίες 4,9 δισεκατ. ευρώ. Δηλαδή, ο Έλληνας φορολογούμενος όχι μόνον είχε αρνητική απόδοση για τα χρήματα που έβαλε, αλλά επιπλέον θα εκαλείτο να βάλει άλλα 5 δισεκατ. ευρώ για να καλύψει την μαύρη τρύπα της περιόδου αυτής και να συνεχίσει η ΑΤΕ την λειτουργία της –ανεβάζοντας έτσι το συνολικό κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο στα 10 δισεκατ. ευρώ περίπου. 

Σήμερα, που η χώρα αναζητά μέσα από οδυνηρές θυσίες 11,5 δισεκατ. ευρώ, αντιλαμβάνεται κανείς την σημασία του μεγέθους μιας τόσο μεγάλης ζημιάς της Αγροτικής.

Εξάλλου, ακόμα και στις χρυσές χρονιές των ελληνικών τραπεζών, ήτοι την περίοδο 1997-2010, η ΑΤΕ, παρά τις ισχυρές κεφαλαιακές ενέσεις που δέχθηκε, σωρευτικά είχε κέρδη 190 εκατ. ευρώ –όταν οι άλλες τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες πλησίαζαν τα 15 δισεκατ. ευρώ. Είναι έτσι κατάδηλο ότι η τράπεζα, για πολιτικο-κομματικούς λόγους αλλά και λόγω της δημοσιολαγνείας που επικρατεί στο εσωτερικό της, είχε ασήμαντη κερδοφορία. Πλην όμως, απασχολούσε 6.000 άτομα, με εντυπωσιακές αμοιβές και πολλά προνόμια. 

Εξάλλου, όπως μάς έγινε γνωστό, με αφορμή την απορρόφηση από την Τράπεζα Πειραιώς, οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ θα απολυθούν, θα λάβουν κατά μέσον όρο 18.000 ευρώ αποζημίωση και θα επαναπροσληφθούν από την Πειραιώς χωρίς να θιγούν οι μισθοί τους. Παρόλα αυτά, όχι μόνον απεργούν, αλλά έχουν απενεργοποιήσει και τα ΑΤΜ της τράπεζας. Εις επίδειξιν κοινωνικής «ευαισθησίας»…

14 σχόλια:

 1. spiral ή θα μπαίνεις να σχολιάζεις σοβαρά ή θα παίρνεις πούλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Να σχολιάσω σοβαρά τι; Τις αναδημοσιεύσεις του Παπανδρόπουλου σε """αριστερό""" μπλογκ;
  Σαρκασμός λοιπόν γιατί το χιούμορ δεν (σας) αρέσει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και επειδή θέλετε κάτι "σοβαρό" διαβάστε το παρακάτω που γράφτηκε πριν το άρθρο του Παπανδρόπουλου:
  Special report: A Greek banker's secret property deals | Reuters
  Οχι τίποτ' άλλο αλλά ο συντάκτης όπως και ολος ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος πάσχει από επιλεκτική(;) αμνησία.
  τούς μπούκωσαν το στόματα ...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ....Ευθύς ως έγινε γνωστή η πρόθεση κατά κύριο λόγο της Τράπεζας Πειραιώς, ξεκίνησαν στην χώρα, ως είθισται, οι απειλές, οι δαιμονολογίες και βέβαια οι έμμεσες επιθέσεις κατά της διοίκησης της Πειραιώς. Έεεετσι, Από το "έγκυρο" και "ανεξάρτητο" Reuters άρχισαν τα όργανα για τον Σάλλα. Για τα δομημένα ομόλαγα της διοίκησης της ΑΤΕ Μηλιάκου και Πανταλάκη και την χασούρα της Τράπεζας οι οικονομικοί ερευνητές του πρακτορείου (κάτι σε πρακτοριλίκι μου κάνει ο όρος) μούγκα! Το ποιόν του Σάλλα τους καίει! Βρε ΟΥΣΤ!

   Διαγραφή
  2. α. Οι εργαζόμενοι μπορείς να μου πεις τι φταίνε; Γιατί ο σεμνός συντάκτης (βασικά) τους στοχοποιεί, σαν να έριξαν έξω αυτοί την ΑΤΕ. Περί Σάλλα, Πανταλάκη κλπ μουστερήδων, ουδείς λόγος, ουδείς ψόγος!
   βου. Γιατί να πάρει ο κυρ-Σάλλας μόνο την "υγιή" ΑΤΕ; Μήπως επειδή τα χωράφια παράγουν πρωτογενή πλούτο, ενώ τα μπετά και τα τούβλα όχι;

   Διαγραφή
  3. spiral όταν γίνεις εξουσία εσύ και η "αριστερά¨σου να απαγορεύσετε τις δημοσιεύσεις άρθρων που είναι αντίθετα στην ιδεολογία σας. Όσο υπάρχει η αστική δημοκρατία θα γράφουμε και θα λέμε ότι θέλουμε και θα απαιτούμε κριτική και όχι χυδαιολογίες.

   Διαγραφή
  4. Διατηρώ την ψυχραιμία μου και αντιπαρέρχομαι, καθότι είμαι πολύ αστός και δεν συγκινούμαι από τις υστερίες των "αριστερών".

   Διαγραφή
 4. Και εις επίρρωσιν των παραπάνω ..
  http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1580332

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. παπαγαλάκι καθαρόαιμο
  Περί Σάλλα δε ξέρεις τίποτα?
  Την ΑΤΕ ποιά κομματόσκυλα την έκαναν έτσι?Τα ίδια που τη χαρίζουν στο Σάλλα για να τον σώσουν.Τον συν-ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.
  Οσα ψέμματα και προπαγάνδα να ξεράσουν,ο κόσμος καταλαβαίνει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και συ θέλεις να πέσει ο Σάλας και να βρεθούν 5000 άνθρωποι στο δρόμο; Ή θέλεις να χάσεις τις καταθέσεις σου; Σε αυτό το αθλιο τραπεζικό σύστημα το θέμα για τους πολίτες είναι να πάψουν να πληρώνουν τους κρατικοδίαιτους. Να απαλλαγούν από το βραχνά. Στο μέτρο αυτό ας τη δώσουν σε όποιον θέλουν. Και μη μου πεις ότι εσύ θα την καθάριζες και θα την έδινες στο λαό.

   Διαγραφή
  2. δεν αφήνεις τους εργαζόμενους στην άκρη γιατί η εκβιαστική καραμέλα δε περνάει?Θα την αγόραζε τη καταρέουσα πειραιώς άλλη.Η ΑΤΕ 85 χρόνων επεζησε του κράχ 29-34 και της κατοχής,και ήρθαν τα λαμόγια να τη ξεκοκαλίσουν.Ή μήπως δε ξέρεις ότι σκόπιμα βάλανε τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα?Ο προβόπουλος και ο παντελάκης δεν ήταν στελέχη της πειραιώς?
   Τα δάνεια της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γιατί δε πάνε στη πειραιώς αλλά θα τα πληρώσουμε εμείς?είναι πολλά.
   "Αστική δημοκρατία" για σένα σημαίνει να λες ασύστολα ψέματα και μισές αλήθειες?

   Διαγραφή
  3. και το ερώτημα που αποφεύγεις.Ποιοί μας έφτασαν εδώ?μαζί και την ΑΤΕ.

   Διαγραφή
 6. Οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ. Να λένε ευχαριστώ στο πελατειακό κράτος που διασφάλισε και τις αποζημιώσεις τους και την εργασία τους. Και όταν απεργούν να μην χρησιμοποιούν ως όμηρους γέρους και ανήμπορους ανθρώπους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Στη χώρα αυτή η ληστεία του δημόσιου πλούτου θεωρείται πράξη προοδευτική και αριστερή. Αρκεί να εκμεταλλεύεται κρατικές δομές στις οποίες διορίζονται και σιτίζονται μέλη στελέχη, κουμπάροι και φίλοι του κομματικού συστήματος όλης της χρωματικής παλέτας. ¨Όταν το σύστημα φτάνει στα όριά του και αναγκάζεται να πετάξει λίγο έρμα, (βλέπε ΑΤΕ) φροντίζει να σώσει πρώτα τους πελάτες του. Μετά απομένει η «αντισυστημική Αριστερά» να κλαίει και να οδύρεται επειδή ο κομπραδόρικος καπιταλισμός χάνει μια μηχανή του. Μιλάμε για το θέατρο του παραλόγου ή μάλλον για το θέατρο μιας κακοστημένης φάρσας. (leo)

  ΑπάντησηΔιαγραφή