ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον και ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης, Λεονίντ Μπρένζιεφ, κατά τη διάρκεια περιπάτου στην αυλή της έπαυλης του πρώτου στην Καλιφόρνια, το 1973. Στο βάθος, ο Ειρηνικός Ωκεανός. Από την Καθημερινή

Παρατηρητήριο

του Τέλη Σαμαντά για τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Εδώ και χρόνια επιμένω και θα συνεχίσω να επιμένω: οι μελέτες και οι αναλύσεις —πολιτικές, οικονομικές, κοινωνιολογικές, πολιτιστικές— που αφορούν την επτάχρονη Δικτατορία είναι ελάχιστες σε σχέση με τις αντίστοιχες που αφορούν την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Κι όμως, θεωρώ πως στη διάρκεια της Χούντας διαμορφώθηκαν τα κύρια κοινωνικά ρεύματα που καθόρισαν τις μεταπολιτευτικές στρεβλώσεις. Η αποκοπή από το διεθνές περιβάλλον και η λαϊκιστική εσωστρέφεια· η ανάδυση νέων κοινωνικών στρωμάτων που απέκτησαν οικονομική ισχύ χάρη στα οικονομικά μέτρα των δικτατόρων (χωρίς όμως να έχουν και την αντίστοιχη πολιτική εκπροσώπηση, την οποία απέκτησαν στη συνέχεια κατά τη Μεταπολίτευση)· η απότομη διακοπή των πνευματικών αλλά και των πολιτικών αναζητήσεων σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους· η σαφέστατη οπισθοχώρηση των προβληματισμών για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής της χώρας· η υποχρεωτική συνύπαρξη αντιθετικών και αποκλινόντων πολιτικών και πνευματικών προβληματισμών και η εκ των πραγμάτων σύγκλιση τους —στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή— απέναντι στον «κοινό εχθρό» της Χούντας· η καθυποταγή μέσω της ανοχής της Δικτατορίας μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας· ηκυριαρχία του κιτς σε πάμπολλους τομείς της πολιτιστικής ζωής — αυτά είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα του επτάχρονου «γύψου».

Η σημαντικότατη αυτή έλλειψη μελέτης της Χούντας έχει σοβαρές επιπτώσεις: η περίοδος της Δικτατορίας έχει καταγραφεί στην κοινωνική συνείδηση απλώς ως μία «σκοτεινή περίοδος», καταπίεσης και βίας από τη μία και «αντιστασιακής πράξης» από την άλλη. Το αποτέλεσμα είναι η ουσιαστική άγνοια —και όχι μόνο των νεότερων γενιών— των παραμέτρων οι οποίες συνιστούν την ιστορική τομή που αποτελεί για την νεοελληνική ιστορία η Δικτατορία 1967-1974 και, κατ’ επέκταση, η ενοχοποίηση της Μεταπολίτευσης ακόμη και για φαινόμενα που στην πραγματικότητα η ημερομηνία γέννησής τους χρονολογείται στην περίοδο της Χούντας. Με λίγα λόγια: ο καλύτερος τρόπος για να «θυμηθούμε» την αυριανή επέτειο είναι να μελετήσουμε το τι σήμαινε στην πραγματικότητα για την νεοελληνική κοινωνία εκείνη η «σκοτεινή περίοδος». Πολλές αιτίες ακόμη και των σημερινών κακοδαιμονιών υποψιάζομαι πως θα ανακαλύψουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Ο βασικός λόγος, ωστόσο, που επέλεξα να ασχοληθώ με την αφελή αυτή επιλογή είναι πιο σημαντικός. Την έγραψε σε δύο φράσεις ο εκπαιδευτικός Λεωνίδας Καστανάς, η αρθρογραφία και οι αιχμηρές παρεμβάσεις του οποίου έχουν πάντα ενδιαφέρον. «Εδώ και 30 χρόνια, το θέμα της έκθεσης είναι το ίδιο. Τι καλός που είναι ο ελληνοορθόδοξος κομμουνισμός και τι κακός που είναι ο προτεσταντικός καπιταλισμός», έγραψε στο fb ο Καστανάς. Και υπερθεμάτισε μνημονεύοντας θέματα εξετάσεων από το παρελθόν. «Οι στέγες κοντά, οι ψυχές μακρυά. Η αρχαία τέχνη πρωτοπόρα και ζωντανή. Ο τεχνολογικός πολιτισμός και η αλλοτρίωση του ανθρώπου. Η σύγχρονη αποξένωση». Και σχολίασε: «Κανείς δεν τολμά να βγει από το ελληνικό στερεότυπο. Τεχνοφοβία και άγιος ο Θεός. Πρέπει να αντισταθούμε στην ανήθικη τεχνολογική Δύση. Διότι μας κάνει να τρέχουμε γρήγορα και να ξεχνάμε την ανθρωπιά μας. Ενώ όταν πηγαίναμε με τον αραμπά βλέπαμε και κάνα άνθρωπο. Το ότι μιλάω με τους φίλους μου σήμερα ακόμη και όταν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακρυά με τούτο το μηχάνημα του διαβόλου, με απομακρύνει από τους ανθρώπους. Λουδιτισμός και τα μυαλά στα κάγκελα. Η αριστερή αφήγηση της ανατολής συνεχίζεται».

Κ. Ζούλας Καθημερινή

Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012

Η εφεδρεία είναι αντισυνταγματική. Η πείνα τι είναι;
του Λεωνίδα Καστανά

Εντάξει, η εφεδρεία είναι αντισυνταγματική, αντιπαραγωγική, κακή και άραχνη.
740.000 άνεργοι δεν παίρνουν ούτε ταμείο ανεργίας.
Μέσα σε αυτούς είναι και ζευγάρια που έχουν παιδιά.
Αυτό είναι συνταγματικό;
Αν το σύνταγμα δεν λέει ότι, όλοι είμαστε ΙΣΟΙ απέναντι στο νόμο, τι άλλο μπορεί να λέει; Και το λέει.
Μήπως είναι παραγωγικό;
Ακούει ο εργαζόμενος των 500 Ευρώ (στον ιδιωτικό τομέα), ότι δυστυχώς θα μειωθεί η σύνταξη των 1500 Ευρώ (του δημόσιου τομέα).
Πως νιώθει; Πως νιώθει όταν αυτός δουλεύει 10-12 ώρες και παράγει, ενώ υπάρχουν άλλοι που απλά κωλοβαράνε και αμείβονται πολύ καλύτερα;

Σκοτώνονται στην κυβέρνηση να αποφύγουν την εφεδρεία και καλά κάνουν. Κόκκινες, πράσινες και μπλε γραμμές τραβιούνται, σβήνονται, μπαίνουν παραπέρα, γίνεται διαπραγμάτευση, δίνεται μάχη. Και καλώς γίνεται, αν υπάρχει τρόπος να την αποφύγουμε, πρέπει να βρεθεί.
Για τους άλλους όμως, τους εκτός δεν βλέπω να δίνεται καμιά μάχη , δεν βλέπω γραμμές, ούτε αιτιάσεις συνταγματικότητας.
Γι’ αυτούς βλέπω μόνο ανασηκωμένους ώμους και σφιγμένα χείλη, αλλά προσπάθεια δεν βλέπω.
Εντάξει, κάποιοι από αυτούς μπορεί να έχουν άλλα εισοδήματα, καταθέσεις, περιουσίες. Μπορεί να ανήκουν σε οικογένειες των οποίων τα άλλα μέλη  εργάζονται και  μπορούν να τους συντηρούν. Αλλά με εκείνους που είναι στον άσσο, τι γίνεται; Υπάρχει μηχανισμός που εξετάζει την περίπτωσή τους;
Μέσα σε όλα αυτά τα εκατομμύρια που πάνε και έρχονται, μήπως υπάρχουν και κάποια για τους πραγματικά αδύναμους;

Τη χώρα θέλουμε να σώσουμε, να μείνει στο Ευρώ, κλπ.
Η χώρα είναι οι άνθρωποι ή όχι;
Αυτούς δεν θέλουμε να τους σώσουμε;
Οι άνθρωποι είναι δύο ποιοτήτων, ιδιωτικοί και δημόσιοι;
Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι πεθαίνουν, οι δημόσιοι τη βγάζουν;
Γιατί δεν μιλάει κανείς γι’ αυτούς; Γιατί δεν εκπροσωπούνται;
Μήπως γιατί δεν φρόντισαν ή δεν τα κατάφεραν να τρουπώσουν στο δημόσιο και να εξασφαλιστούν;
Μήπως γιατί οι κομματικοί μηχανισμοί δεν έχουν άνεργους και λιμοκτονούντες;
Μήπως γιατί η ιδεολογία του κρατισμού έχει φωλιάσει βαθιά μέσα στο μεδούλι των ταγών και τους κάνει να βλέπουν μόνο το κρατικό και όχι το ιδιωτικό;

Διαβάζω, για ΜΚΟ που μέσα στην κρίση συνέχιζαν να τα παίρνουν κανονικά και τώρα είπαν να τους τα κόψουν και να δούμε. Διαβάζω για διευθυντές ΔΕΚΟ που με τσαμπουκά δεν μείωσαν τα αφράτα μισθολόγια πράγμα που όφειλαν να κάνουν από το 2011. Διαβάζω για διπλές και τριπλές συντάξεις που θα μείνουν ανέπαφες.
Πουθενά δεν διάβασα, ότι κάποιος υπεύθυνος σκέφτεται κάτι γι’ αυτούς τους 740.000 άνεργους.

11 σχόλια:

 1. Οταν έρθει η ωρα ξέρουμε που θα μπουκάρουμε.
  Δεν θα μπουμε στην βουλη.Στο σπιτι του γειτονα του δημοσιου υπαλληλου που το παίζει σπουδαίος και καμρώνει.
  Κάτσε να δεις γέλια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ούτε στη βουλή θα μπουκάρεις ούτε στου γείτονα. Αυτές τις ανοησίες περί μπουκαρίσματος να τις αφήσεις. Με τη βία δεν θα λύσεις προβλήματα, απλά θα ανοίξεις και άλλες πληγές. Κοίτα να βοηθήσεις το διπλανό σου, κοίτα να συνεργαστείς, κοίτα να δώσεις και να πάρεις κάτι χρήσιμο. Να ζητάς δικαιοσύνη και ισότητα, λύσεις δίκαιες για όλους, όχι προνόμια για όσους μπορούν να μπουκάρουν. Οι "μπούκες" των προνομιούχων παντός είδους και διαμετρήματος μας έφεραν εδώ. Αν δεν συνεργαστούμε θα μας πάρει ο ΩΚΕΑΝΟΣ της βίας και θα μας πνίξει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πές μου κάτι και για τις 750.000 ανέργους που ζουν χωρίς επίδομα ανεργίας την ιδια στιγμή που 200.000 που μπήκαν στο δημόσιο ΠΑΡΑΤΥΠΑ και χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα πληρώνονται κανονικά και θα πάρουν και συνταξη.
   Τα όμορφα λόγια είναι πάντα καλά.Αυτά τα όμορφα λόγια μας κατάντησαν ετσι όπως είμαστε.Αλλο ομως τα παραμύθια και άλλο η πείνα.
   Δικαιοσύνη είναι να πεινάσουν αυτοί που ζουν σαν παράσιτα και οχι αυτοί που δεν φταίνε.

   Διαγραφή
 3. Οἱ τσαγκαράδες νὰ φτιάσουν ὅπως πάντα γερὰ παπούτσια
  Οἱ ἐκπαιδευτικοὶ νὰ συμμορφώνονται μὲ τὸ ἀναλυτικὸ πρόγραμμα τοῦ Ὑπουργείου
  Οἱ τροχονόμοι νὰ σημειώνουν μὲ σχολαστικότητα τὶς παραβάσεις
  Οἱ ἐφοπλιστὲς νὰ καθελκύουν διαρκῶς νέα σκάφη
  Οἱ καταστηματάρχες ν᾿ ἀνοίγουν καὶ νὰ κλείνουν σύμφωνα μὲ τὸ ἑκάστοτε ὡράριο
  Οἱ ἐργάτες νὰ συμβάλλουν εὐσυνείδητα στὴν ἄνοδο τοῦ ἐπιπέδου παραγωγῆς
  Οἱ ἀγρότες νὰ συμβάλλουν εὐσυνείδητα στὴν κάθοδο τοῦ ἐπιπέδου καταναλώσεως
  Οἱ φοιτητὲς νὰ μιμοῦνται τοὺς δασκάλους τους καὶ νὰ μὴν πολιτικολογοῦν
  Οἱ ποδοσφαιριστὲς νὰ μὴ δωροδοκοῦνται πέραν ἑνὸς λογικοῦ ὁρίου
  Οἱ δικαστὲς νὰ κρίνουν κατὰ συνείδησιν καὶ ἐκτάκτως μόνον, κατ᾿ ἐπιταγὴν
  Ὁ τύπος νὰ μὴ γράφει ὅ,τι πιθανὸν νὰ ἐμβάλλει εἰς ἀνησυχίαν τοὺς φορτοεκφορτωτάς
  Οἱ ποιητὲς ὅπως πάντα νὰ γράφουν ὡραῖα ποιήματα.

  Μανώλης Αναγνωστάκης - Προσχέδιο δοκιμίου πολιτικῆς ἀγωγῆς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Λεωνίδα,

  Κανένας, εκτός απο σένα, δεν ασχολείται με τους άνεργους γιατί όπως ξέρεις δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, για να στηρίζουν την "λειτουργία" και τις "υπηρεσίες" του κράτους, έτσι όπως τις περιγράφει ο κ. Ρακιτζής στην έκθεσή του για το 2011

  "Μετά τις περικοπές που επιβλήθηκαν ωστόσο, παρατηρήθηκε το φαινόμενο ακόμη και υπάλληλοι που αμείβονταν με τον ενιαίο μισθολόγιο, να αλλάζουν καθεστώς για να αποφύγουν τις περικοπές. Αποτέλεσμα ο έλεγχος να εντοπίσει περιπτώσεις υπαλλήλων με μεικτές αποδοχές (μαζί με τις υπερωρίες και τα επιδόματα) της τάξης των 8 χιλιάδων ευρώ."
  http://www.capital.gr/news.asp?id=1575799

  Το κράτος, δυστυχώς, δεν μπορεί να αναμορφωθεί.

  Υπάρχει, αποκλειστικά σαν μέσο νόμιμης λεηλασίας του ιδρώτα των εργαζομένων, απο όλους όσους συμμετέχουν στη διαχείριση και νομή της εξουσίας.

  Γι αυτό, αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν λύτρα γίνονται αόρατοι για όλα ανεξαιρέτως τα πολιτικά κόμματα, που αγωνίζονται με νύχια και δόντια, αποκλειστικά και μόνο για να διαφυλάξουν τα κεκτημένα όσων σιτίζονται απο τον δημόσιο κορβανά.
  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μια ακόμα ενδιαφέρουσα είδηση στην Ελλάδα της χρεωκοπίας:

  ".... Τώρα, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την επιβολή πλαφόν. Τα σενάρια και σε αυτή την περίπτωση είναι πολλά, καθώς μπορεί η μέση επικουρική σύνταξη να μην ξεπερνά τα 400 ευρώ, όμως υπάρχουν περιπτώσεις όπου αγγίζει τα 1.400 (στην περίπτωση του Ταμείου Στελεχών Εργατικών Συνδικάτων γνωστού και ως «Ταμείο των εργατοπατέρων») ή και τα ξεπερνάει (στα επικουρικά των Τραπεζοϋπαλλήλων).

  Μάλιστα, φαίνεται πως εγκαταλείπεται η πρόταση για εφαρμογή πλαφόν στις συντάξεις άνω των 2.400 ευρώ, καθώς θεωρείται ότι το δημοσιονομικό όφελος για το σύστημα είναι μικρό, ενώ υπολογίστηκε ότι τα έσοδα από τη φορολόγηση των ψηλότερων συντάξεων είναι σημαντικότερα από αυτά των περικοπών."

  http://www.capital.gr/News.asp?id=1585169

  Πέραν των υπέροχων επικουρικών στους εργατοπατέρες, τους τραπεζικούς κλπ εντυπωσιάζει και η ατράντακτη λογική του υπουργείου εργασίας, ότι συμφέρει καλύτερα στο κράτος να δίνει (σε ορισμένους φυσικά) μεγάλες συντάξεις (απο τους φόρους που εισπράττει), γιατί αυξάνει τους φόρους που θα εισπράξει απο τις συντάξεις αυτές, που όμως προέρχονται απο τους φόρους κλπ κλπ

  Εκτός απο γκάγκστερς είναι και ιδιώτες, με την αρχαιοελληνική έννοια.

  Ή πιο πιθανόν και δικαίως όπως αποδεικνύεται, θεωρούν ιδιώτες όλα τα υποζύγια του ιδιωτικού τομέα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. mo, αυτό για τις συντάξεις το άκουσα και γω. Απαράδεκτα πράγματα. Δεν ήξερα ότι η σοβιετική Ελλάδα έχει και ταμείο εργατοπατέρων. Η σοβιετική Ρωσία είχε;
  Αυτό που αποδεικνύει η κρίση είναι ότι όλη η νομοθεσία μας είναι προσανατολισμένη γύρω από την προστασία του κράτους και των υπαλλήλων του. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα μπορούσε να ήταν συνταγματικά κατωχυρωμένο αλλά δεν είναι ούτε και πρόκειται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ωκεανέ λίγοι μιλάμε για τους ανέργους, εγώ μιλάω και μιλάω ανοικτά αν και είμαι ΔΥ που δούλεψε όμως προηγούμενα 25 χρόνια στο ελεύθερο και όχι κλειστό επάγγελμα. Ακούω από την Αριστερά για κοινωνικούς αυτοματισμούς και άλλα τέτοια, αλλά δεν δίνω σημασία. Ξέρω ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χρήμα, η χρεοκοπία του κράτους θα παρασύρει τους αδύναμους και απροστάτευτους στο χάος. Ξέρω ότι κυκλοφοράει πολύ ελληνικό χρήμα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αν κάτι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να μοιράσει σωστά και δίκαια τα βάρη. Αλλά......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Leo
  Όλοι οι υπόλοιποι μη υπάλληλοι στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια αποτελούσαν απλά για το κράτος τον ενδιάμεσο άμισθο «υπάλληλο» που κόμιζε ΦΠΑ. Για τον υπόλοιπο κόσμο ήταν απλά φοροφυγάς και κλέφτης.. Τώρα που τελείωσε λόγω έλλειψης ρευστότητας η «αποστολή» του, δεν απασχολεί κανέναν.. Μη σου πω πως χαιρέκακα ισχύει για πολλούς το καλά να πάθει..

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 9. Καλημέρα. Τι κομμάτι!!

  Και, τι αφιέρωση!!!

  Αλίκη

  ΑπάντησηΔιαγραφή