Αλλάζει το κλίμα




του Γεράσιμου Γεωργάτου από τα ΝΕΑ

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε απεριόριστη αγορά κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων με μειωμένα επιτόκια, κρινόμενη με ρεαλισμό, μπορεί να αποτελεί μικρό βήμα για την οικονομία αλλά πολιτικό άλμα για το σύνολο της ευρωζώνης. Oπως όλα στην Ευρώπη, είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και συμβιβασμού. Για να καθησυχαστούν οι γερμανικές αντιπληθωριστικές εμμονές, η συνολική ροή και ποσότητα χρήματος στην ευρωζώνη δεν πρόκειται να αυξηθεί, συνεπώς δεν θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινή πραγματική οικονομία, ενώ τα αναγκαία προγράμματα δημοσιονομικής σύγκλισης θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται.

Η χώρα μας, καθώς και η Πορτογαλία δεν θα επωφεληθούν άμεσα, αφού το μέτρο θα ισχύει για τις χώρες που βρίσκονται εντός ή επανεξέρχονται στις αγορές. Ωστόσο είναι σημαντικότατο συνολικό δημόσιο και σε ευρωπαϊκή κλίμακα μέτρο εξισορρόπησης και σταθεροποίησης των χρηματοπιστωτικών αγορών και αντίρροπο της ισχύος των οίκων αξιολόγησης.

Επιπλέον, ανοίγει τον δρόμο και για άλλα μέτρα, αφού καταδεικνύει ότι η αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη απαιτεί συνολικό σχέδιο και όχι αποσπασματική ανά κράτος πυροσβεστικού τύπου διαχείριση. Ανοίγει δηλαδή ο δρόμος για την ανάκτηση της ισχύος της πολιτικής και της επιβολής ρυθμίσεων επί της οικονομίας στη χρηματοπιστωτική της εκδοχή, που αποτελεί και παγκόσμιο πρόβλημα. Απομένουν προφανώς πολλά να γίνουν, αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η σχετική απόφαση λαμβάνεται εντός μιας Ευρώπης όπου πλειοψηφούν και κυριαρχούν συντηρητικές κυβερνήσεις. Πρόκειται συνεπώς για σημαντικό ρήγμα στον συντηρητικό δογματισμό.

Οσο για το εγχώριο πολιτικό σκηνικό, αναμφίβολα δικαιώνει και ενισχύει όσους υποστήριζαν σταθερά και συνεχίζουν να υποστηρίζουν την επιμονή στις μεταρρυθμίσεις, την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας, την αγκύρωση στο ευρώ και την αναμονή των εξελίξεων και των αλλαγών. Το κλίμα αλλάζει, οι ευρωπαϊκοί ρυθμοί επιταχύνονται.

Ο Γεράσιμος Γεωργάτος είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, υπεύθυνος για την Ευρωπαϊκή και Εξωτερική Πολιτική

Σχόλια

  1. Ότι αλλάζει το κλίμα είναι γεγονός κύριε Γεωργάτε μου.

    Σεις οι σπουδαίοι "ευρωπαϊστές", με την πολιτική σας, φέρατε την "Χρυσή Αυγή" και τα παλικάρια της στο προσκήνιο! Και όχι μόνον την φέρατε στο προσκήνιο, αλλά και την γιγαντώνετε - τρομάρα σας!

    Φυσικά, σε όχι πάρα πολύν καιρό, από σήμερα, αυτή θα σας συμπεριφερθεί με τον τρόπο που ξέρει να συμπεριφέρεται και να εκφράζει την ευγνωμοσύνη της, προς τους γεννήτορές της :

    Θα σας καταπιεί, αμάσητους, σαν πύθωνας.

    Και φυσικά, ουδείς θα βρεθεί, για να εκφράσει την λύπη του, για την εξέλιξη αυτή.

    Δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι ευρωπαϊστές έφεραν τη ΧΑ στο προσκήνιο; Αυτό το διαβάζω πρώτη φορά. Μήπως έχεις φύγει τελείως ρε Τάσσο; Το κλίμα βίας πάνω στο οποίο φύτρωσε η ΧΑ τόφεραν οι Ευρωπαϊστές ή μήπως οι αριστεριστές και οι μπάχαλοι; Δίπλα δίπλα δεν διαδηλώνατε στο Σύνταγμα ως αγανακτισμένοι; Δίπλα δίπλα μαζί με τους ένστολους στο Καλλιμάρμαρο; Και γιαυτό εμείς φταίμε; ΚΑι τώρα τι θα κάνετε για να μην σας καταπιεί ο πύθωνας; Ετοιμάζετε τα αριστερά τάγματα εφόδου; Αλλά δεν βλέπω να σας πειράζουν εσάς. Αλλά ούτε και σας βλέπω να υπερασπίζεστε τους μετανάστες. Μόνο λόγια. Όπου επιχειρεί η ΧΑ είσαστε χαμένοι. Φοβάστε ή μήπως έχετε συμφωνήσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λεωνίδα μου, δεν ξέρω αν διαβάζεις αυτή την τοποθέτηση για πρώτη φορά. Ίσως. Δεν το αποκλείω. Αυτή, όμως, είναι η δική μου πεποίθηση και την έχω γράψει αρκετές φορές, εδώ και πολύν καιρό, πριν από τις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις - π.χ. στο μπλογκ του κ. Χαρίδημου Τσούκα, στο οποίο ο ιδιοκτήτης του μπλογκ απήντησε ότι "την παραστρατριωτική χιτλερική οργάνωση της Χρυσής Αυγής δεν την ανάστησε η φιλευρωπαϊκή ελίτ αλλά το παρασιτικό και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που ανέλαβε να διαχειριστεί την ευρωπαϊκή στρατηγική της χώρας" (δες τις σχετικές τοποθετήσεις στην συζήτηση του άρθρου του κ. Τσούκα, με τίτλο : "Η αρχή του τέλους" και ειδικότερα τα σχόλια : http://htsoukas.blogspot.com/2012/05/blog-post_08.html?showComment=1336515758942#c9132946885394023546 και http://htsoukas.blogspot.com/2012/05/blog-post_08.html?showComment=1336568233417#c5211390616327093791 και http://htsoukas.blogspot.com/2012/05/blog-post_08.html?showComment=1336661070941#c6760559887979769145 και http://htsoukas.blogspot.com/2012/05/blog-post_08.html?showComment=1336662039460#c6766875655333434828 ) .

    Ας εξηγήσω το γιατί οι "ευρωπαϊστές" έχουν άμεση ευθύνη για το φαινόμενο της ραγδαία αυξανόμενης κοινωνικής και πολιτικής επιρροής του ελληνικού νεοναζισμού (ο οποίος για ιστορικούς λόγους ντρέπεται να πει το όνομά του, αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτε το ουσιαστικό στο περιεχόμενο του φαινομένου αυτού), για να γίνει κατανοητό - αν και πιστεύω ότι κατανοείς το τι λέω :

    Η έλευση της "Χρυσής Αυγής" στο πολιτικό προσκήνιο προέκυψε, μέσα από εκλογές και προτιμήθηκε από ένα ευάριθμο τμήμα του εκλογικού σώματος, για πρώτη φορά στις τελευταίες εκλογές του Μαΐου του 2012 και του Ιουνίου του 2012, παρά το γεγονός ότι η παρουσία αυτού του χιτλερικού παραστρατιωτικού πολιτικού μορφώματος είναι παλαιά (υπάρχει από την δεκαετία του 1980) και παρά το γεγονός ότι όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, η οργάνωση αυτή παρέμενε στα επίπεδα μιας περιθωριακής εθνικιστικής σέκτας.

    Έτσι στις βουλευτικές εκλογές της 4/10/2009, πριν, δηλαδή, έλθει στην εξουσία ο μπαχαλάκιας ΓΑΠ και διαλύσει την σύμπασα χώρα, για χάρη της σωτηρίας του ευρώ και της ζώνης του, η "Χρυσή Αυγή", πήρε 19.624 ψήφους και ποσοστό 0,29%.

    Μετά την χρεωκοπία της χώρας, τον Απρίλιο του 2010 και την υπαγωγή της στο πρώτο Μνημόνιο και με ενδιάμεσο σταθμό τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010, όπου η οργάνωση έβγαλε τον κ. Νίκο Μιχαλολιάκο δημοτικό σύμβουλο στην Αθήνα (γεγονός το οποίο η εντόπια ελίτ δεν έλαβε σοβαρά υπόψη της, αν και να το ελάμβανε υπόψη της δεν είχε σκοπό, ούτε και μπορούσε να κάνει και πολλά πράγματα, εν όψει της διάλυσης του κρατικού μηχανισμού και της διάρρηξης του κοινωνικού ιστού, που αποτελούν στόχους, στους οποίους είχε συμφωνήσει, με την τρόϊκα των δανειστών), η οργάνωση των Ελλήνων νεοναζιστών στις βουλευτικές εκλογές της 6/5/2012 πήρε 440.894 ψήφους και ποσοστό 6,97%, καθιστάμενη κόμμα του κοινοβουλίου και ένας σοβαρός και υπολογίσμος παίκτης στην ελληνική πολιτική σκηνή, μετά την κατάρρευση του ατελούς δικομματικού πολιτικού συστήματος, το οποίο είχε εγκαθιδρυθεί και παγιωθεί στην χώρα, μετά το 1974.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το αστείο είναι ότι και μετά από αυτή την ζοφερή εξέλιξη, η εντόπια ελίτ και τα δημοσιογραφικά και τα λοιπά παπαγαλάκια της, εν όψει των επερχόμενων δεύτερων εκλογών τον Ιούνιο του 2012, εξακολουθούσε να ελπίζει και να διαδίδει ότι το νεοναζιστικό φαινόμενο είναι παροδικό και ότι στις δεύτερες εκλογές ο Μιχαλολιάκος και η παρέα του θα ξεφούσκωναν. Η εντόπια ελίτ, φυσικά, έπεσε έξω, επειδή οι επικρατούσες συνθήκες στην Ελλάδα την καθιστούν ανίκανη να δει ψύχραιμα τα πράγματα, όπως επίσης οι συνθήκες αυτές καθιστούν λειτουργικά άχρηστα τα όποια κοινωνιολογικά και πολιτικά αναλυτικά εργαλεία έχει στην διάθεσή της. Η "Χρυσή Αυγή" δεν ξεφούσκωσε. Στις βουλευτικές εκλογές της 17/6/2012 πήρε 425.980 ψήφους και 6,92%.

    Τώρα, μάλιστα και πριν, ακόμη, η κυβέρνηση καταλήξει στο νέο πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. € (και βάλε), η "Χρυσή Αυγή" έχει εκτοξευθεί σε ποσοστά πάνω από 10% και μετά την ανακοίνωση και την πλήρη εφαρμογή των μέτρων του δεύτερου Μνημονίου, η ελληνική νεοναζιστική οργάνωση θα σαρώσει, δεδομένων των κάτωθι ρεαλιστών παραδοχών :

    1) Η "Χρυσή Αυγή" είναι, πλέον, κόμμα του κοινοβουλίου και έχει πρόσβαση στην κρατική χρηματοδότηση.

    2) Έχει, θεαματικά, αυξήσει τα μέλη της, έχοντας αποκτήσει, πλέον, πανελλαδική εμβέλεια και δεν είναι πια ένα απλό εθνικιστικό σεκταριστικό γκρουπούσκουλο.

    3) Προσελκύει την νεολαία, δηλαδή το πιο δυναμικό στρώμα του ελληνικού πληθυσμού, το οποίο είναι διατεθειμένο, λόγω της κοινωνικής θέσης στην οποία βρίακεται και με δεδομένη την διαρκή εξαθλίωση της προσωπικής ζωής κάθε νέου, να δώσει μάχες για την οργάνωση και τους στόχους της και θα υπακούσει στις ντιρεκτίβες της ηγεσίας της.

    4) Έχει ένα ευρύτερο και ολοένα και πολυπληθέστερο κοινωνικό ακροατήριο - και αυτό είναι το χειρότερο -, το οποίο θα διευρυνθεί, εξ αιτίας της υπακοής της κυβέρνησης στις εντολές των δανειστών. Το ακροατήριο αυτό θα καλύψουν, τώρα και τα γερασμένα στρώματα του πληθυσμού, τα οποία θα υποστούν μια άνευ προηγουμένη εξαθλίωση και θα είναι θύματα της επελθούσας, ήδη και διαρκώς εντεινόμενης ανθρωπιστικής καταστροφής, αφού μεγάλα κομμάτια των Ελλήνων γερόντων θα μείνουν, κυριολεκτικά, χωρίς φάρμακα και θα πεθαίνουν σαν το σκυλί στο αμπέλι.

    5) Η "Χρυσή Αυγή" έχει πλέον δεσμούς με την κοινωνία και με τα αναξιοπαθούντα και εξαθλιούμενα στρώματά της, αλλά και με το ευρύτερο κοινό, λόγω του εντεινόμενου ακτιβισμού της, ο οποίος είναι αρεστός σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, αφού καλύπτει και υπηρετεί τα "θέλω" αυτών των τμημάτων, ακόμα και όταν ο ακτιβισμός αυτός έχει αποκρουστικές πλευρές. Όπως, επίσης, είναι αρεστός επειδή έχει και μια κάποια κοινωνική διάσταση, η οποία στα μάτια του πληθυσμού φαίνεται σημαντική, εξ αιτίας της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους και του ίδιου του κρατικού μηχανισμού, ως μηχανισμού ασφαλείας. (Η Αριστερά, που, παλαιά, διακρινόταν για τα κοινωνικά δίκτυα που ανέπτυσσε, σε τέτοιες συνθήκες, είναι, κυριολεκτικά, ανύπαρκτη και με δεδομένη την απαίτηση της τρόϊκας για τις περικοπές των προϋπολογισμών των δήμων και την κατάρρευση των κοινωνικών δικτύων, που έχει η τοπική αυτοδιοίκηση, το πρόβλημα θα ενταθεί. Και επειδή η κοινωνία απεχθάνεται το κενό, η "Χρυσή Αυγή" θα έχει μια πολύ καλή ευκαιρία για να καλύψει αυτό το κενό. Και φυσικά, θα κάνει ό,τι μπορεί, για να το καλύψει).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 6) Η κατάρρευση του ελληνικού κράτους και η αποσυσπείρωση των μηχανισμών καταστολής, που αυτό έχει (από την δικαιοσύνη, μέχρι και τις ένοπλες οργανώσεις του) αφήνει το πεδίο ελεύθερο στις διαθέσεις της ελληνικής νεοναζιστικής οργάνωσης, να πράξει ό,τι βούλεται, ανάλογα με την περίσταση και τις εκτιμήσεις της ηγεσίας της, αφού δεν υπάρχουν μηχανισμοί καταστολής της δράσης της. Δεν είναι μόνον η οικονομική αποδυνάμωση του αστικού κράτους, που έχει λάβει χώρα. Είναι και το γεγονός - και αυτό είναι το κύριο - ότι οι άνθρωποι που απαρτίζουν αυτούς τους μηχανισμούς, λόγω της εντεινόμενης πορείας τους προς την εξαθλίωση, την οποία πέον την βλέπουν μπροστά τους, οδηγούνται στην αυτοαποδυνάμωση του ρόλου τους και εξελικτικά, ουδεμία διάθεση θα έχουν να καταστείλουν την "Χρυσή Αυγή", ή/και οποιονδήποτε άλλον, που στρέφεται, ή αγωνίζεται, για την αποτροπή αυτών των μέτρων και των ακολουθούμενων πολιτικών, που καταστρέφουν και την ζωή των ιδίων των μελών των κατασταλτικών μηχανισμών, που θα κληθούν, ή που καλούνται "να επιβάλουν την τάξη". (Μάλιστα, αν θέλουν να καταστείλουν κάποιον αυτός είναι η κυβέρνηση - η όποια κυβέρνηση - που εφαρμόζει αυτές τις πολιτικές και η εντόπια ελίτ, που έφερε την χώρα σε αυτή την κατάσταση. Και αυτό είναι, επίσης, επικίνδυνο, διότι η "Χρυσή Αυγή" μπορεί να συσπειρώσει κόσμο σε αυτή την κατεύθυνση. Και αν όχι, τώρα, μπορεί να σταθεί ικανή να το πράξει μελλοντικά).

    Αυτή είναι η αλήθεια, με την "Χρυσή Αυγή". Έχει "λαμπρό" μέλλον μπροστά της, αν σταθεί ικανή να εκμεταλλευθεί τις περιστάσεις. Και θα το πράξει - εκτός αν η ηγεσία της αποτελείται από ηλίθιους (δεν φαίνονται, για κάτι τέτοιο, μάλλον άπειροι είναι), ή από πράκτορες εντόπιων ή/και ξένων μυστικών υπηρεσιών (αυτό δεν το γνωρίζω, αλλά και πάλι επικίνδυνο είναι).

    Και φυσικά, όλα αυτά είναι προϊόν των πολιτικών επιλογών των "ευρωπαϊστών" μας, αφού πριν από τις μοιραίες βουλευτικές εκλογές της 4/10/2009, η "Χρυσή Αυγή" ήταν, πρακτικώς, ανύπαρκτη. Και όπως προκύπτει, εκ του αποτελέσματος, η παρουσία της και η ραγδαία ενδυνάμωσή της είναι φαινόμενα, που γέννησε η εμμονή της πανικόβλητης "ευρωπαϊστικής" πολιτικοοικονομικής ελίτ να υπακούει στα κελεύσματα της γερμανικής πολιτικής ελίτ, των δανειστών, της ευρωγραφειοκρατίας και της ευρωμπατιροτραπεζοκρατίας.

    Χωρίς αυτές τις πολιτικές, η "Χρυσή Αυγή" θα έμενε ένα περιθωριακό γκρουπούσκουλο.

    Και όσο ακολουθούνται αυτές οι πολιτικές, τόσο η "Χρυσή Αυγή" θα δυναμώνει.


    Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος κορυφή της κοινωνιολογικής επιστήμης, για να αντιληφθεί το αυτονόητο.

    Πιστεύω ότι αυτή την κατάσταση κάποιοι, μέσα στην ΔΗΜΑΡ, την βλέπουν και γι' αυτό και οι τελευταίες κινήσεις πανικού, με τις "απειλές" του κ. Θεόδωρου Μαργαρίτη - ο οποίος, άλλωστε, ήταν και ο πιο ακατάλληλος να τις εκτοξεύσει -, προς τον Σαμαρά, ο οποίος θα γράψει τις απειλές αυτές στα παλαιότερα των υποδημάτων του, απαντώντας, προφανώς, ότι, εάν η ΔΗΜΑΡ θέλει να τον ρίξει, ας τον ρίξει. (Θα το πράξει αυτό η ΔΗΜΑΡ; Όχι, βέβαια. Δεν θα το πράξει. Δυστυχώς, θα υπερασπιστεί το ευρώ και την ζώνη του, μέχρι το τέλος, αναλώμασι του ελληνικού πληθυσμού).

    Καιρός, λοιπόν, να αλλάξετε πολιτική, Λεωνίδα μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία