Tα γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα είναι ακριβότερα κι από τη Σουηδία



Ο Ηλίας Μόσιαλος έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση στη σελίδα της ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ στο facebook και σας τη μεταφέρω. Για να δούμε ότι στη χρεοκοπημένη Ελλάδα κάποιοι συνεχίζουν να βγάζουν υπερκέρδη, ενώ την ίδια στιγμή το κράτος «αναγκάζεται» να κάνει αιματηρές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. (leo)


Δημήτρης Κουναλάκης 

Όταν μια φαρμακευτική εταιρία με τις έρευνες που κάνει ανακαλύψει τις θεραπευτικές δράσεις μιας φαρμακευτικής ουσίας συνεχίζει τις έρευνες και τις κλινικές μελέτες ώστε να αποδείξει ότι η φαρμακευτική ουσία που ανακάλυψε είναι ωφέλιμη και για το άνθρωπο, τι δόσεις και σε τι χρόνο απαιτούνται και ότι δεν έχει επικίνδυνες επιπλοκές. Κατόπιν, παίρνει αποκλειστική άδεια κυκλοφορίας του φαρμάκου και ξεκινά προσπάθειες ενημέρωσης των γιατρών για να το χρησιμοποιήσουν. Το φάρμακο έχει τον τίτλο του "πρωτότυπου" και καμιά άλλη φαρμακευτική εταιρία δεν μπορεί να κυκλοφορήσει φάρμακο με αυτή την φαρμακευτική ουσία για 7-10 χρόνια. Αυτό γίνεται γιατί η έρευνα, οι κλινικές μελέτες και η ενημέρωση κοστίζουν έως και το 70% της τιμής που πωλείται αυτό το πρωτότυπο φάρμακο τα χρόνια που "είναι προστατευμένο από την πατέντα".

Όταν "λήξει" η πατέντα, όλες οι φαρμακευτικές εταιρίες μπορούν να βγάλουν "αντίγραφο" φάρμακο (που ονομάζεται "γενόσημο") με αυτή τη φαρμακευτική ουσία έχοντας μόνο κόστος το κόστος παραγωγής: Υπάρχει ήδη μεγάλη εμπειρία από την αποτελεσματικότητα του και οι γιατροί γνωρίζουν την ύπαρξη και την αποτελεσματικότητας της συγκεκριμένης φαρμακευτικής ουσίας. Έτσι το κόστος του γενόσημου είναι συχνά το ένα τρίτο της τιμής του πρωτοτύπου, που η τιμή πώλησης του πέφτει και σε αυτό μετά την λήξη της πατέντας. Πολύ συχνά ακόμη και η ίδια εταιρία που έβγαλε το πρωτότυπο βγάζει με θυγατρικές της εταιρίες γενόσημο του δικού της πρωτότυπου φαρμάκου. Το ονομάζουμε γενόσημο και όχι αντίγραφο γιατί σε κάθε φάρμακο εκτός από την δραστική φαρμακευτική ουσία υπάρχουν και άλλες "σταθεροποιητικές" ουσίες που ονομάζονται έκδοχα και μπορεί να διαφέρουν. Μετά από αυτή την αρχική εισαγωγή, το θέμα μας είναι η τιμολόγηση των γενοσήμων φαρμάκων, όπου στην Ελλάδα φαίνεται να έχουν έως και τριπλάσια τιμή σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ όπως η Σουηδία.

Στην Ελλάδα υπάρχει παρατηρητήριο τιμών για την τιμή που έχουν τα πρωτότυπα στην ΕΕ και η τιμή τους καθορίζεται με βάση τις χώρες με την φτηνότερη τιμή. Τα γενόσημα λαμβάνουν τιμή που είναι το 80% της τιμής του πρωτοτύπου και η τιμή αυτή είναι η ίδια για όλα τα σκευάσματα.

Ένας φίλος μου που εργάζεται ως γενικός ιατρός και στη Σουηδία παρατήρησε ότι οι τιμές πώλησης (χωρίς υγειονομική ασφάλεια) των γενοσήμων είναι πιο χαμηλές από ότι είχε συνηθίσει στην Ελλάδα και το δημοσίευσε σε ένα φόρουμ. Έχοντας πρόσβαση στη σελίδα του Σουηδικού Οργανισμού Φαρμάκων όπου φαίνονται οι τιμές πώλησης των φαρμάκων στη Σουηδία και έχοντας μια παρουσίαση από την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση όπου φαίνονται ποια 10 φάρμακα συνταγογραφούνται περισσότερο έκανα μια σύγκριση στις τιμές των γενοσήμων σε Ελλάδα και Σουηδία.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Τα γενόσημα στην Ελλάδα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) έχουν την τριπλή τιμή από ότι στη Σουηδία. Και αυτό συμβαίνει σε συσκευασίες που εισάγονται στη Σουηδία, υπάρχουν και στην Ελλάδα και αφορούν θεραπεία μηνός. Στη Σουηδία, σε χρόνιες φαρμακευτικές αγωγές υπάρχουν συσκευασίες με τριμηνιαία θεραπεία και εκεί η Ελλάδα έχει ως και πενταπλές τιμές σε σχέση με τη Σουηδία. Αντίθετα με τα γενόσημα, τα πρωτότυπα φάρμακα στη Σουηδία είναι 10-20% ακριβότερα σε σχέση με την Ελλάδα.

Οι διαφορές αυτές είναι αναμενόμενες: Το κόστος παραγωγής ενός γενόσημου είναι συνήθως 20-30% της τιμής που έχει πάρει το πρωτότυπο και στην Ελλάδα το γενόσημο πωλείται στο 80% της τιμής του πρωτοτύπου. Μια αιτία για αυτό είναι ότι δεν υπάρχει παρατηρητήριο τιμών στην ΕΕ για τα γενόσημα φάρμακα. Τα ασφαλιστικά ταμεία και συγκεκριμένα ο ΕΟΠΥΥ πληρώνουν ένα τεράστιο ποσό χρημάτων που θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν. Σκεφτείτε μόνο ότι 200 εκατομμύρια ευρώ είναι η μηνιαία εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και επίσημα έχουν ανακοινώσει ότι το 40% της δαπάνης αφορά γενόσημα, δηλαδή περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ. Αν τα αγοράζαμε σε τιμές Σουηδίας θα είχαμε εξοικονόμηση 50 εκατομμύρια ευρώ το μήνα ή 600 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Η μείωση των ειδικών μισθολογίων στόχο έχει να εξοικονομηθούν 500εκ ευρώ σε βάθος διετίας.

Σχόλια

  1. Δείτε και αυτό το σχόλιο ενός συναδέλφου που εργάζεται στη Σουηδία

    http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,3976.0.html

    17/08/2012: Η γενόσημη ατορβαστίνη δεκατρείς (13) φορές πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.

    Η ατορβαστατίνη είναι ως γνωστόν φάρμακο κατά της υψηλής χοληστερίνης.

    Η ατορβαστατίνη είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον φάρμακο για την Ελλάδα διότι το πρωτότυπο του φαρμάκου αυτού (το Lipitor) ήταν το πρώτο φάρμακο σε πωλήσεις στην Ελλάδα το 2011 τόσο σε αριθμό κουτιών, όσο και σε χρηματική αξία. (1) (2).

    Για τον λόγο αυτό αποφάσισα να δω από πρώτο χέρι πόσο κοστίζει ένα αντίγραφο της ατορβαστατίνης στην Σουηδία και να το συγκρίνω με κάποιο αντίστοιχο της Ελλάδος. Έτσι, αν και ακόμη δεν άρχισα να παίρνω φάρμακα, έγραψα μια συνταγή για τον εαυτό μου για Tabl. Atorvastatin Ranbaxy 20 mg με 100 δισκία μέσα σε κάθε κουτί. (Στην Σουηδία οι Ιατροί επιτρέπεται να συνταγογραφούνε στον εαυτό τους).

    Στις 17/08/2012 λοιπόν, το απόγευμα μετά την δουλειά μου σαν Ιατρός locum στο Κέντρο Υγείας της κωμόπολης Åmål της Σουηδίας πήγα στο τοπικό φαρμακείο της ιδιωτικής αλυσίδας φαρμακείων Hjartat. (3).

    Έδωσα τη συνταγή για το φάρμακο Tabl. Atorvastatin Ranbaxy 20 mg με 100 δισκία μέσα στο κουτί. Η υπάλληλος με ρώτησε αν ήθελα να μου αλλάξει την μάρκα του φαρμάκου και να μου δώσει αντί για την μάρκα που έγραφε πάνω στην συνταγή μου, την φθηνότερη γενόσημη ατορβαστατίνη που κυκλοφορούσε εκείνη την στιγμή. (Σε ερώτησή μου πώς επιβιώνουν οικονομικά οι άλλες εταιρείες, μου εξήγησε ότι οι τιμές αλλάζουν κάθε μήνα περίπου και ότι οι εταιρείες γενοσήμων εναλλάσσονται σχεδόν για το ποια είναι η φθηνότερη). Της απάντησα ότι ήθελα να μου το αλλάξει. Τότε μου έφερε ένα κουτί με Tabl. Atorvastatin Actavis 20 mg με 100 δισκία μέσα στο κουτί (4). Ρώτησα πόσο κάνει και μου είπε ότι κόστιζε 61,50 Σουηδικές Κορώνες = 7,431 Ευρώ.

    Ρώτησα αν αυτή η τιμή ήταν η δική μου συμμετοχή ή λιανική τιμή του φαρμάκου. Μου είπε ότι επρόκειτο για την λιανική τιμή του φαρμάκου.

    ( Μου εξήγησε κατόπιν ότι κάποιος ασφαλισμένος την πρώτη φορά που θα αγοράσει φάρμακα πληρώνει συμμετοχή 100% στην τιμή του φαρμάκου και αυτό συνεχίζεται και για τις επόμενες αγορές μέχρι να φτάσει να έχει πληρώσει συνολικά για τα φάρμακά του 1100 Κορώνες (= 133 Ευρώ). Μετά από αυτό το ποσό η συμμετοχή του ασφαλισμένου πέφτει σταδιακά μέχρις ότου να φτάσει να έχει πληρώσει συνολικά 2200 Κορώνες (= 266 Ευρώ). Από αυτό το ποσό και μετά, ο ασθενής παίρνει κάρτα ελευθέρας και όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα τα παίρνει δωρεάν. Αυτό το σύστημα ισχύει για διάστημα 12 μηνών από την πρώτη φορά που έχει αγοράσει κάποιο φάρμακο ο ασθενής και μετά την παρέλευση 12 μηνών ξαναρχίζει να πληρώνει από την αρχή μέχρι να φτάσει πάλι στα 260 ευρώ ή σε όποιο ποσό έχει καθορίσει στο μεταξύ η πολιτεία).

    Εγώ είχα χρόνια να αγοράσω φάρμακα στην Σουηδία και έτσι λοιπόν το παραπάνω ποσό ήταν το 100% της τιμής του φαρμάκου.

    Μπήκα μετά από ένα μισάωρο στο διαδίκτυο, πήγα στο www.e-database.com και είδα ότι στην Ελλάδα, την ίδια ημέρα (17/08/2012), το Tabl. Atrost 20 mg με 14 δισκία σε κάθε κουτί κόστιζε 14,42 Ευρώ. (5).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΠΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ !!!ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΟΠΩΣ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ !!! ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΤΩΝ ΓΕΝΟΣΗΜΩΝ (ACTAVIS , RANBAXY ,TEVA κλπ)
      ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο 2ος ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ... ΤΟ ΔΕ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΟ Ε.Σ.Υ ΕΙΝΑΙ ~ 600ΕΚΑΤ (ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ).
      TA YΠΟΛΟΙΠΑ ΩΣ ΤΑ 3 ΔΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΑ ... ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΠΛΟΚΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε: δεν αμφιβάλλουμε ότι είναι πολύπλοκα. Αν το ξέρεις όμως το θέμα δεν κάνεις τον κόπο να μας γράψεις κάτι, να μάθει όλος ο κόσμος τι συμβαίνει. Μετά χαράς να το ανεβάσω.

      Διαγραφή
  2. Με άλλα λόγια ήταν 13,865 φορές ακριβότερο από ότι στην Σουηδία.

    Επισυνάπτω επίσης στην ίδια φωτογραφία και την απόδειξη από το φαρμακείο όπου και από εκεί προκύπτει το ποσό που πλήρωσα συνολικά. Όπου γράφει Summa = Sum = Συνολικό ποσό (στα Σουηδικά) δηλαδή 61,50 Σουηδικές Κορώνες = 7,431 Ευρώ.


    Η λιανική τιμή του προαναφερόμενου φαρμάκου προκύπτει και από την σχετική σελίδα του online Εθνικού Συνταγολογίου της Σουηδίας (6).

    Παραπομπές:

    1) Τα πρώτα φάρμακα σε αριθμό κουτιών στην Ελλάδα το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ.
    www.idika.gr
    2) Τα πρώτα φάρμακα σε αξία στην Ελλάδα το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ.
    www.idika.gr
    3) Η ιστοσελίδα του φαρμακείου Åmål από όπου έκανα την αγορά: http://www.apotekhjartat.se/hitta-apotek-hjartat/vastragotaland/apotek_hjartat_mellanbrogatan_3_amal )
    4) Η ιστοσελίδα της εταιρείας γενοσήμων Actavis:
    www.actavis.com
    5) Η τιμή του Atrost στην Ελλάδα: ( http://www.e-database.gr/Pharmaceutical_Companies/64 ).
    6) http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=20071113000021&DocTypeID=3&UserTypeID=0


    Αργύριος Αργυρίου,
    Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός.
    Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Lund Σουηδίας.
    www.argiriou.se

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στάμο ευχαριστώ για τα links είναι όλα πολύ ενημερωτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το άρθρο το μόνο που κάνει είναι να αποκαλύψει ουσιαστικά ότι ορισμένες επιχειρήσεις είναι αδηφάγες. Δε νομίζω ότι λέει καινούριο (γενικώς). Σε μία αγορά χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς αυτό είναι φυσικό. Εϊναι η ίδια αγορά που έμαθε να μην λειτουργεί με ανταγωνισμό, αλλά πάντα στο πλευρό του κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η σύγκριση είναι εκτός τόπου κ χρόνου μια κ έπρεπε να είχε γίνει χρόνια πριν.
    Η πιο σωστή σύγκριση είναι μεταξύ των τιμών τώρα(ανηγμένες ως προς δείκτη τιμών καταναλωτή) κ των τιμών που θα πουλιούντα τα φάρμακα στην μαύρη αγορά μετά τις Αμερικάνικες εκλογές.

    Atlas Shrugged

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία