Ο Φώτης Κουβέλης για τα εργασιακά δικαιώματα



Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Βενιζέλο


Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται. Η τρόικα δυστυχώς προβάλλει αξιώσεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με όλα εκείνα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα σε σχέση με τα 11,5 δις ευρώ. Βεβαίως πρέπει να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές. Αλλά δεν είναι διαρθρωτική αλλαγή το να αξιώνει η τρόικα να ισοπεδωθούν τα εργασιακά δικαιώματα. Δεν είναι διαρθρωτική αλλαγή να θέλει το διαμελισμό των εργασιακών δικαιωμάτων και όσων έχουν απομείνει.

Η ΔΗΜΑΡ κατηγορηματικά αποκρούει και δεν θα ψηφίσει τα οποιαδήποτε μέτρα που έχουν σχέση με αυτά τα οποία αξιώνει η τρόικα σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα. Οι αξιώσεις της τρόικα στοχεύουν στην ισοπέδωση της εργασίας. Οι αξιώσεις της τρόικα, στο βαθμό που θα γίνονταν αποδεκτές-αλλά δεν γίνονται από εμένα αποδεκτές-ισοδυναμούν με τροφοδότηση και περαιτέρω τροφοδότηση της ύφεσης και της καλπάζουσας ανεργίας.

Όλα τα άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, που αφορούν στο κράτος, βεβαίως πρέπει να γίνουν. Αλλά πρέπει να καταλάβει η τρόικα ότι οι αξιώσεις της υπερβαίνουν κάθε αναγκαίο μέτρο. Υπερβαίνουν τις αντοχές αυτής της κοινωνίας.
Υπερβαίνουν εκείνες τις ρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να υπάρξουν, αναφορικά και με την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ.
Η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει ότι όλο το πακέτο των μέτρων δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα. Πρέπει να ενταχθεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο, το οποίο έχει σχέση και με την ανάγκη ύπαρξης της χρονικής επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής. Και αναμφισβήτητα με τη δυνατότητα της χώρας να αποσύρει μέτρα, στο βαθμό που θα υπάρχουν έσοδα του ελληνικού Δημοσίου. Και βεβαίως είναι σε εκκρεμότητα και αποτελεί κι αυτό στοιχείο του γενικότερου περιγράμματος, μέσα στο οποίο εντάσσονται αναμφισβήτητα τα μέτρα για την εκταμίευση των 31, 5 δις. Ευρώ. Είναι εκείνα που έχουν σχέση με την ανάγκη εκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας. Με αυτές τις θέσεις προσήλθα σήμερα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ,διεκδικώντας, ταυτόχρονα, εκείνο που αφορά στη δική μας δυνατότητα να κατανείμουμε τα μέτρα, όχι με οριζόντιο τρόπο, αλλά με έναν τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη τις αναγκαίες κλίμακες. Η κατανομή αυτή είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδος.  16/10/2012


                                                                                                                                    

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία