Στην ενότητα η δύναμη, στην ανανέωση η ελπίδα



του Νίκου Μπίστη 
Η σημερινή του ομιλία σε δημόσια εκδήλωση προβληματισμού και διαλόγου στο Γκάζι. 

«Έχω συμμετάσχει σε πολλές συζητήσεις με θέμα την κεντροαριστερά και τον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Σχεδόν πάντα έφευγα με την αίσθηση ότι κάναμε σημειωτόν στην άμμο, ότι συντηρούσαμε μια μικρή φλόγα αναγκαία αλλά όχι αρκετά δυνατή ώστε να φωτίσει τον δρόμο.

Η τελευταία φορά που αισθάνθηκα ότι είναι δυνατόν να γίνει κάτι σημαντικό ήταν όταν ο Κώστας Σημίτης στο Συνέδριο του ΣΥΝ το 1996 έκανε ένα άνοιγμα – πρόσκληση για συνεργασία που δεν θύμιζε τις μέχρι τότε εικονικές προτάσεις με τις οποίες η προηγούμενη ηγεσία του ΠαΣοΚ διεμβόλιζε μια μονίμως αμυνόμενη Αριστερά... Η στιγμή ήταν καλή. Στην Ευρώπη οι προοδευτικές κυβερνήσεις είχαν το πάνω χέρι, στην Ελλάδα στο μεν ΠαΣοΚ το πείραμα του προοδευτικού εκσυγχρονισμού ήταν σε εξέλιξη ενώ ο ΣΥΝ επανερχόταν με δυναμισμό στην Βουλή.

Και όμως η στιγμή, το momentum χάθηκε, το μέλλον έφυγε μέσα από τα χέρια μας. Πολιτικές ηγεσίες κατώτερες των περιστάσεων, χωρίς θεωρητική συγκρότηση και δυνατότητα πρόβλεψης, μικρομεγαλισμοί, καχυποψίες, ηγεμονισμοί και κομματικοί πατριωτισμοί, αδυναμία σύγκρουσης με τις συντηρητικές δυνάμεις στο εσωτερικό των δύο κομμάτων έκλεισαν την πόρτα στην πρόταση προς το μέλλον. Η συνέχεια είναι γνωστή. Το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα εξάντλησε την προωθητική του δύναμη, έμεινε από εφεδρείες τις οποίες θα μπορούσε να του δώσει μαζί με νέα ορμή η ανανεωτική Αριστερά αν αυτή δεν είχε αναδιπλωθεί και αποσυρθεί στα χαρακώματα της.

Οι συντηρητικές δυνάμεις στο ΠαΣοΚ – αυτές που δραπετεύουν σήμερα προς τον ΣΥΡΙΖΑ – σήκωσαν κεφάλι και μαζί με τις δυνάμεις της Αριστεράς και της Δεξιάς ανέτρεψαν την μεταρρύθμιση Γιαννίτση στο ασφαλιστικό και κατέστησαν ανέφικτη κάθε άλλη μεταρρύθμιση. Έκτοτε το ΠαΣοΚ μπήκε σε πορεία κρίσης, η νίκη το 2009 απεδείχθη Πύρρεια και σήμερα είναι σε φάση επαναπροσδιορισμού ταυτότητας και στρατηγικής.

Ο ΣΥΝ με την σειρά του πήρε τον δρόμο που τον οδήγησε στον ΣΥΡΙΖΑ και χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να προκύψει ένα κόμμα με αναφορά στις αρχές της ανανεωτικής Αριστεράς, η ΔΗΜΑΡ. Ξεκίνησα με αυτήν την συγκεκριμένη αναδρομή για να θυμόμαστε και να μην επαναλάβουμε λάθη τώρα που η συζήτηση ξαναρχίζει σε πείσμα όσων νόμιζαν ότι η στενόχωρη συγκυρία την έχει εξοβελίσει. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Πράγματι οι δυνάμεις, του δημοκρατικού σοσιαλισμού η της σοσιαλδημοκρατίας βγαίνουν μέσα από μια ήττα, ενώ και σε θεωρητικό επίπεδο το τελευταίο ολοκληρωμένο οπλοστάσιο, του τρίτου δρόμου του Γκίντενς είναι ολοφάνερα ξεπερασμένο. Αναζητήσεις κυρίως σε δύο χώρες οδηγούς για την σκέψη της Αριστεράς, την Γαλλία και την Ιταλία γίνονται και συμβαδίζουν με την εκλογική ανάκαμψη που όμως δεν έχει τα στοιχεία μιας προελαύνουσας βεβαιότητας, είναι ασταθής και διστακτική.

Η κρίση ρίχνει βαριά την σκιά της και τροφοδοτεί τον αντιευρωπαϊσμό, τον ρατσισμό, αποσχιστικά κινήματα, αντικοινοβουλευτικές διαθέσεις, αντιδημοκρατικές συμπεριφορές. Στην χώρα μας το μέγεθος της κρίσης έχει αφήσει βαθύ αποτύπωμα, τέτοιο που να θεωρούν ορισμένοι πολυτέλεια αναζητήσεις για το αύριο του χώρου μας όταν είναι αμφίβολο το αύριο της χώρας. Και όμως το αύριο της χώρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το αύριο του χώρου μας και πρέπει να το προετοιμάσουμε από σήμερα. Η προτεραιότητα για το άμεσο μέλλον είναι η οικονομική ανάταξη και η πολιτική σταθερότητα που συνδέονται με την αγκύρωση της χώρας στην ευρωζώνη. Κατά τούτο η προχθεσινή απόφαση του Eurogroup είναι αναμφίβολα θετική, ένα εφαλτήριο υπό την προϋπόθεση ότι θα συνοδεύεται από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της τρικομματικής κυβέρνησης είναι πρώτη και αυτονόητη προτεραιότητα. Όμως κάποια στιγμή, όχι τόσο μακρινή όσο νομίζουν ορισμένοι, η χώρα θα γίνει πάλι φυσιολογική. Όσο εμπεδώνεται κλίμα οικονομικής ανάκαμψης και άρσης των κοινωνικών αδικιών τόσο θα «φυσιολογικοποιείται» και η πολιτική ζωή, θα ξεφουσκώνουν τα άκρα που μέχρι χτες αφορολόγητα κερδοσκοπούσαν με εύπεπτες αλλά ανεφάρμοστες προτάσεις.

Αν αυτή η εξέλιξη βρει προγραμματικά ανέτοιμες και αριθμητικά καθηλωμένες τις δυνάμεις του μεταρρυθμιστικού χώρου η χώρα μπορεί να βρεθεί πρακτικά σε συνθήκες μετεκλογικής ακυβερνησίας. Ένα σενάριο με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο αλλά χιλιόμετρα μακριά από την αυτοδυναμία και με μόνο πιθανό σύμμαχο τους Ανεξάρτητους Έλληνες δεν μπορεί να αποκλειστεί. Μια επανάληψη της σημερινής τρικομματικής κυβέρνησης, με πάνω κάτω τους ίδιους εσωτερικούς σχηματισμούς μπορεί και πάλι να είναι συγκριτικά καλύτερη λύση, όμως δεν θα είναι ελκυστική και θα διαιωνίζει μια μη φυσιολογική κατάσταση. Η παρουσία ενός τρίτου ισχυρού πόλου είναι εκ των ων ουκ άνευ για την δημοκρατία. Να γιατί η συζήτηση για την κεντροαριστερά είναι πάλι επίκαιρη. Και επειδή δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές για τις κουζίνες του μέλλοντος θα κινηθούμε σε νέο αχαρτογράφητο έδαφος. Έχουμε ένα νέο κομματικό τοπίο.

Το ΠαΣοΚ δεν είναι πλέον η δεσπόζουσα αποκλειστική δύναμη στον χώρο. Παρά ταύτα είναι παρούσα. Η ΔΗΜΑΡ αποτελεί μια πραγματικότητα που ήρθε για να μείνει. Καμία από τις δυο δυνάμεις δεν μπορεί να εκπροσωπήσει μόνη της τον χώρο στο σύνολό της, καμία δεν μπορεί να γίνει – και δεν νομίσω ότι το θέλουμε – το νέο ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 80. Γύρω υπάρχει ένα απίστευτος πλούτος κινήσεων, συσπειρώσεων, προσώπων που καταθέτουν την αγωνία τους και την διάθεση προσφοράς. Αριστεροί φιλελεύθεροι, αριστεροί οικολόγοι, νέοι άνθρωποι του χώρου χωρίς κομματική ταυτότητα, ένα πλούσιο χαρμάνι. Ποια ερωτήματα μας βασανίζουν όλους; Με παλιά υλικά θα φτιάξεις το νέο; Απάντηση: Όχι, κυρίως με νέα, αλλά και παρθενογένεση μόνο στην Βίβλο υπάρχει όχι στην πολιτική.

Έχουμε πικρή εμπειρία από το «άλλαξε τα όλα» στην Ελλάδα, και από τον Μπερλουσκόνι στην Ιταλία που διαδέχθηκε το φαύλο πολιτικό σκηνικό για να οδηγήσει την χώρα στην αποθέωση της φαυλότητας. Να αλλάξουμε φθαρμένες πλευρές του πολιτικού συστήματος αλλά μα μην πετάξουμε με τα απόνερα και το παιδί που γεννήθηκε πριν 38 χρόνια και εξασφάλισε την πιο μακρόχρονη περίοδο ηρεμίας στην χώρα. Τα καθαρά χέρια του Μιχαλολιάκου μας προειδοποιούν. Δεύτερο ερώτημα: Έχουμε τον ένα, τον ηγέτη, τον Μιττεράν, τον Μπερλιγκουέρ; Όχι καμιά χώρα δεν τον έχει. Έχουμε όμως πολλούς και θα βρούμε και άλλους. Ένα κομμάτι από τους παλιότερους μπορεί να μείνει λίγο πίσω. Πίσω όχι έξω. Και να ανοίξουμε διάπλατα την πόρτα για τους νέους. Να φτιάξουμε ένα μείγμα όπου το νέο να δίνει τον βηματισμό. Στην ενότητα, λοιπόν, η δύναμη, στην ανανέωση η ελπίδα.
Τελειώνω με μια πρόταση για το άμεσο μέλλον που νομίζω ότι μπορεί να τιτλοφορηθεί «Γρήγορα αλλά όχι βιαστικά για την κεντροαριστερά». Συνδυάζει τον σεβασμό στην υπάρχουσα κομματική πραγματικότητα με την ανάγκη ωρίμανσης των όρων για υπερβάσεις που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός. Να φτιάξουμε εμείς και όσοι άλλοι το επιθυμούν ένα σταθερό Φόρουμ – ένα χώρο διαλόγου που θα ανοίξει όλα τα μεγάλα κυρίως προγραμματικού χαρακτήρα ζητήματα. Εκεί θα συζητάμε, θα εντοπίζουμε συμπτώσεις και διαφορές.
Η συμμετοχή δεν αποτελεί δέσμευση για το μέλλον, ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει τον δρόμο του, να κάνει εκτιμώντας την πορεία τις ιδιαίτερες επιλογές του. Όμως θα δώσουμε στον χώρο μια σταθερή αφετηρία συντονισμένης συζήτησης και θα διερευνήσουμε σε βάθος τις δυνατότητες όσμωσης. Το Φόρουμ προτείνω να είναι σταθερό στην λειτουργία του και ανοιχτό σε συμμετοχές. Νομίζω ότι σε αυτή την φάση αυτό πρέπει και αυτό μπορούμε να κάνουμε. Και είναι ένα μεγάλο βήμα ώστε να μην αφήσουμε και πάλι το μέλλον να ξεγλιστρήσει από τα χέρια μας».

Σχόλια


  1. “Στο ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρο …, με ακροατήριο κατά μέσο όρο 55 ετών και άνω, πραγματοποίησαν, την Τετάρτη, οι κινήσεις της κεντροαριστεράς τη δεύτερη εκδήλωση τους για την ενοποίηση του χώρου.Αυτή τη φορά συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ και η συμμετοχή -πάνω από 300 άτομα παρακολούθησαν τους δύο κύκλους συζήτησης έναντι περίπου 100 που ενδιαφέρθηκαν για την εκδήλωση του Ιουνίου – αιφνιδίασε τους διοργανωτές.”

    ΤΟ ΒΗΜΑ

    Επειδη :
    1. εχει αυξηθει το προσδοκιμον ηλικιας,
    2. η εξουσια ειναι αφροδιασαικη και ….καρποφορα.
    3. ………..

    Ενοχλει και πολυ μαλιστα οτι οι μεσηλικες και στην αρχην του γηρατος πολιτικοι,που -οι περισσοτεροι- ηδη εχουν σχεδον συνταξιοδοτηθει φυσικα και πολιτικα, θα επιθυμουσαν να συγκυβερνησουν στο αμεσο μελλον με ενα κεντρο-κεντρικο πολιτικο σχημα, με εσανζ αριστερας η σοσιαλδημοκρατιας.

    Υπαρχουν πολλοι αλλοι και νεωτεροι, να τους αντικαταστησουν επαξια, σε μια χωρα που στα 62 η 72 γινεσαι επιτελους (ως αιωνιο γηραιο ταλεντο) πρωθυπουργος.

    Σε μια αλλη ευρωπαικη χωρα θα ειχαν ηδη συνταξιοδοτηθει, θα ηταν τον περισσοτερο μερος το χρονου στην Ισπανια η στην Νοτιο Γαλλια (και γιατι οχι στην Νοτια Ελλαδα), και θα περνουσαν το υπολοποιππο της ζωης τους γραφοντας τα απομνημονευματα τους,…., κανοντας τα χομπι που δεν μπορουσαν πριν, …

    Ποιος εμποδιζεi τους νεοτερους ;
    Απ. Οι …δεινοσαυροι της πολιτικης. Οι μικροι βοναπαρτες με 40 ετη στο “κινημα” βολεμενοι με προσοδους απο το κρατος, οταν εμεις οι υπολοπιοι αγωνιζομαστε καθημερινα για τον επιουσιο( καλα υπερβαλω : μερικες φορες και για το …παντεσπανι μας)

    Γραφω για την γεροντοκρατια/μετριοκρατια/νεποτισμο/παρεοκαρατια/.../γκομενοκρτια που παρατηρειται ιδιαιτερα στην χωρα μας και μονον σε χωρες του υπαρκτου η ανυπαρκτου (Κινα, Κουβα, Β.Κορεα, ,…) και στα Μπααθικα καθεστωτα.

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία