ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον και ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης, Λεονίντ Μπρένζιεφ, κατά τη διάρκεια περιπάτου στην αυλή της έπαυλης του πρώτου στην Καλιφόρνια, το 1973. Στο βάθος, ο Ειρηνικός Ωκεανός. Από την Καθημερινή

Παρατηρητήριο

του Τέλη Σαμαντά για τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Εδώ και χρόνια επιμένω και θα συνεχίσω να επιμένω: οι μελέτες και οι αναλύσεις —πολιτικές, οικονομικές, κοινωνιολογικές, πολιτιστικές— που αφορούν την επτάχρονη Δικτατορία είναι ελάχιστες σε σχέση με τις αντίστοιχες που αφορούν την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Κι όμως, θεωρώ πως στη διάρκεια της Χούντας διαμορφώθηκαν τα κύρια κοινωνικά ρεύματα που καθόρισαν τις μεταπολιτευτικές στρεβλώσεις. Η αποκοπή από το διεθνές περιβάλλον και η λαϊκιστική εσωστρέφεια· η ανάδυση νέων κοινωνικών στρωμάτων που απέκτησαν οικονομική ισχύ χάρη στα οικονομικά μέτρα των δικτατόρων (χωρίς όμως να έχουν και την αντίστοιχη πολιτική εκπροσώπηση, την οποία απέκτησαν στη συνέχεια κατά τη Μεταπολίτευση)· η απότομη διακοπή των πνευματικών αλλά και των πολιτικών αναζητήσεων σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους· η σαφέστατη οπισθοχώρηση των προβληματισμών για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής της χώρας· η υποχρεωτική συνύπαρξη αντιθετικών και αποκλινόντων πολιτικών και πνευματικών προβληματισμών και η εκ των πραγμάτων σύγκλιση τους —στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή— απέναντι στον «κοινό εχθρό» της Χούντας· η καθυποταγή μέσω της ανοχής της Δικτατορίας μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας· ηκυριαρχία του κιτς σε πάμπολλους τομείς της πολιτιστικής ζωής — αυτά είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα του επτάχρονου «γύψου».

Η σημαντικότατη αυτή έλλειψη μελέτης της Χούντας έχει σοβαρές επιπτώσεις: η περίοδος της Δικτατορίας έχει καταγραφεί στην κοινωνική συνείδηση απλώς ως μία «σκοτεινή περίοδος», καταπίεσης και βίας από τη μία και «αντιστασιακής πράξης» από την άλλη. Το αποτέλεσμα είναι η ουσιαστική άγνοια —και όχι μόνο των νεότερων γενιών— των παραμέτρων οι οποίες συνιστούν την ιστορική τομή που αποτελεί για την νεοελληνική ιστορία η Δικτατορία 1967-1974 και, κατ’ επέκταση, η ενοχοποίηση της Μεταπολίτευσης ακόμη και για φαινόμενα που στην πραγματικότητα η ημερομηνία γέννησής τους χρονολογείται στην περίοδο της Χούντας. Με λίγα λόγια: ο καλύτερος τρόπος για να «θυμηθούμε» την αυριανή επέτειο είναι να μελετήσουμε το τι σήμαινε στην πραγματικότητα για την νεοελληνική κοινωνία εκείνη η «σκοτεινή περίοδος». Πολλές αιτίες ακόμη και των σημερινών κακοδαιμονιών υποψιάζομαι πως θα ανακαλύψουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Ο βασικός λόγος, ωστόσο, που επέλεξα να ασχοληθώ με την αφελή αυτή επιλογή είναι πιο σημαντικός. Την έγραψε σε δύο φράσεις ο εκπαιδευτικός Λεωνίδας Καστανάς, η αρθρογραφία και οι αιχμηρές παρεμβάσεις του οποίου έχουν πάντα ενδιαφέρον. «Εδώ και 30 χρόνια, το θέμα της έκθεσης είναι το ίδιο. Τι καλός που είναι ο ελληνοορθόδοξος κομμουνισμός και τι κακός που είναι ο προτεσταντικός καπιταλισμός», έγραψε στο fb ο Καστανάς. Και υπερθεμάτισε μνημονεύοντας θέματα εξετάσεων από το παρελθόν. «Οι στέγες κοντά, οι ψυχές μακρυά. Η αρχαία τέχνη πρωτοπόρα και ζωντανή. Ο τεχνολογικός πολιτισμός και η αλλοτρίωση του ανθρώπου. Η σύγχρονη αποξένωση». Και σχολίασε: «Κανείς δεν τολμά να βγει από το ελληνικό στερεότυπο. Τεχνοφοβία και άγιος ο Θεός. Πρέπει να αντισταθούμε στην ανήθικη τεχνολογική Δύση. Διότι μας κάνει να τρέχουμε γρήγορα και να ξεχνάμε την ανθρωπιά μας. Ενώ όταν πηγαίναμε με τον αραμπά βλέπαμε και κάνα άνθρωπο. Το ότι μιλάω με τους φίλους μου σήμερα ακόμη και όταν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακρυά με τούτο το μηχάνημα του διαβόλου, με απομακρύνει από τους ανθρώπους. Λουδιτισμός και τα μυαλά στα κάγκελα. Η αριστερή αφήγηση της ανατολής συνεχίζεται».

Κ. Ζούλας Καθημερινή

Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012

Ένας υπέροχος "γυρολόγος" ξεκαθαρίζει τα πράγματαΜεγάλη τιμή στη μυθολογία της Ελληνικής Αριστεράς θεωρείται το να γεννιέσαι και να πεθαίνεις στο ίδιο κόμμα. Ακόμα μεγαλύτερη θεωρείται το να γεννιέσαι και να πεθαίνεις με την ίδιες πολιτικές θέσεις. Όταν δεν έχεις να επιδείξεις αυτές τις τιμές είσαι απλά ένας κατάπτυστος γυρολόγος. Ευτυχώς που τελειώνει αυτή η Αριστερά των μύθων, μαζί με τη μυθολογία της. Για να γεμίσουμε χιλιάδες υπέροχους γυρολόγους που θα γυρνάνε παντού και θα διαλαλούν την ιδεολογική πραμάτεια τους. Αν οι ιδέες δεν αλλάζουν χέρια και μυαλά, τότε δεν περπατάει και η οικονομία τους. Πεθαίνουν. (Leo)

Του Νίκου Μπίστη από τη Μεταρρύθμιση

Προχθές, ο Αντρέας Νεφελούδης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, ανέβασε στο faceboock την εξής δήλωση που αμέσως φιλοξένησε η ΑΥΓΗ: «Ο γυρολόγος του πολιτικού συστήματος, πρώην στέλεχος του ΚΚΕ, του ΚΚΕες., του ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Α.Α, του ΣΥΝ, ιδρυτής της ΑΕΚΑ, στέλεχος, βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ και εσχάτως φιλοξενούμενος στη ΔΗΜΑΡ, δεν μπορεί να εγκαλεί για ανεντιμότητα τα ιδρυτικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ και να προωθεί τη διάσπαση του κόμματος. Στο θέμα αυτό η ηγεσία του κόμματος πρέπει να πάρει θέση. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μπίστη να μετατρέψει την ΔΗΜΑΡ σε ΑΕΚΑ Νο2.»

Θα παραβλέψω τις ύβρεις που καθιστούν προβληματική την πολιτική συστέγαση υβριστών και υβριζομένων. Θα παραβλέψω την βραδυφλεγή αντίδραση, ένα έτος μετά τη συνεργασία μου με την ΔΗΜΑΡ. Τι να κάνουμε, μερικοί άνθρωποι είναι βραδυφλεγείς. Θα παραβλέψω το γεγονός ότι ο αχθοφόρος ενός βαρέως ονόματος, ανακάλυψε αμέσως μετά τις εκλογές την «αριστερή» ψυχή του. Στον δρόμο προς την Δαμασκό, κάποιος από εκεί πάνω (ή από εκεί δίπλα) θα του μίλησε και έγινε Απόστολος της καθαρής αριστεράς. Θα προσπαθήσω να απαντήσω πολιτικά, ξεκαθαρίζοντας τα πράγματα προς κάθε κατεύθυνση.

1. Ούτε φιλοξενούμενοι είμαστε (ο πληθυντικός γιατί είμαστε πολλοί) στην ΔΗΜΑΡ, ούτε η ΔΗΜΑΡ φιλοξενείται δώδεκα χρόνια μετά στις ιδέες και στον δρόμο που άνοιξε η ΑΕΚΑ. Κάναμε και οι δύο βήματα για να ξαναβρεθούμε. Η συνεργασία μας και μετέπειτα η συμμετοχή στην ΔΗΜΑΡ, εδράζεται σε μια πολιτική συμφωνία. Ποτέ δεν κρύψαμε ότι στόχος μας είναι μια μεγάλη κεντροαριστερή παράταξη και όχι ένα μικρό αυτιστικό κόμμα, που ενώ ο κόσμος χάνεται, θα αναζητά τις διαφορές δημοκρατικού σοσιαλισμού και σοσιαλδημοκρατίας. Η πολιτική συμφωνία έγινε όταν η ΔΗΜΑΡ δημοσκοπικά ήταν στο 2,5% και δεν είχε σχέση με βουλευτικές έδρες. Γι’ αυτό και δεν ήμαστε υποψήφιοι. Εργαστήκαμε σκληρά και στις δύο εκλογικές μάχες και συμβάλλαμε αποφασιστικά στη διαμόρφωση της πολιτικής γραμμής και στην επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος, ιδιαίτερα στις εκλογές του Ιουνίου. Με βάση αυτήν την πολιτική (εντολή για λύση), η ΔΗΜΑΡ φυσιολογικά συμμετέχει στην τρικομματική κυβέρνηση. Κατά συνέπεια όλων των παραπάνω, το τι γίνεται στην ΔΗΜΑΡ μας αφορά όσο και τα ιδρυτικά της μέλη και θα έχουμε λόγο για όλα τα ζητήματα.

2. Μέσα στην ΔΗΜΑΡ πορευόμαστε με γνώμονα την πολιτική συμφωνία και με σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις. Δεν είμαστε χειροκροτητές, έχουμε άποψη και την προβάλλουμε εκεί που πρέπει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η αντίθεσή μας στη θέση για «παρών» στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα. Παρεμπιπτόντως, θεωρώ ότι η θέση μας αυτή δικαιώθηκε πλήρως. Η κυβέρνηση κινδύνευσε και διασώθηκε –με 153 – από το ΠΑΣΟΚ, ένα μέρος του καινούργιου μας εκλογικού ακροατήριου μούδιασε. Όπως είχα προβλέψει στην ομιλία μου στη συνεδρίαση της ΚΕ, η ανομοιογενής πλειοψηφία που συγκροτήθηκε γύρω από το «παρών», το πολύ να άντεχε μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού, όπερ και εγένετο. Ταυτοχρόνως, δόθηκε ένα πολύ αντιφατικό μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος, ενθαρρύνθηκαν τάσεις πλήρους απόρριψης των μέτρων και της συμμετοχής στην κυβέρνηση, ενώ όσοι στην κοινοβουλευτική ομάδα είχαν αποφασίσει να καταψηφίσουν τα μέτρα, δεν συγκινήθηκαν από το «παρών» και καταψήφισαν, ενώ στον προϋπολογισμό και τρίτος αρνήθηκε ψήφο. Η απόφαση ήταν λάθος και θέλω να πιστεύω ότι αυτό έχει αρχίσει – έστω και ανομολόγητα – να συνειδητοποιείται. Γι’ αυτό και παρακολουθούμε μια κινητικότητα στο θέμα της μεγαλύτερης εμπλοκής στο κυβερνητικό έργο. Οψόμεθα.

3. Και στη στιγμή της διαφωνίας μας, σεβαστήκαμε, σε αντίθεση με άλλους, τις συλλογικές αποφάσεις. Προσωπικά, όλο το κρίσιμο δεκαήμερο από την απόφαση της ΚΕ μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού, σιώπησα. Σε αντίθεση με τον Οδυσσέα Βουδούρη και άλλους, που πήραν το «παρών» υπό μάλλης και προπαγάνδιζαν το όχι στα μέτρα, με παράλληλη αποχώρηση από την κυβέρνηση. Εμφανίζονταν μάλιστα ως η γνήσια φωνή της ΔΗΜΑΡ, που ακολουθεί τις ιδρυτικές (άντε πάλι) θέσεις της ΔΗΜΑΡ. Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις, γιατί όχι και στην ΔΗΜΑΡ, κάπως έτσι θα σκέφτηκε. Βέβαια, για να μην ξεχνιόμαστε, το «παρών» τους διευκόλυνε τα μέγιστα. «Κάνατε μισό βήμα στη σωστή κατεύθυνση», έλεγαν, «κάντε άλλο μισό, καταψηφίστε τον προϋπολογισμό και βγείτε από την κυβέρνηση». Και κανένα από τα «ιδρυτικά μέλη» τύπου Νεφελούδη δεν διαμαρτυρήθηκε για την παραβίαση αυτής της – έστω αντιφατικής – απόφασης της ΚΕ. Ποιος ζήτησε διαγραφές και ποιος προωθεί τη διάσπαση του κόμματος; Πάντως όχι εγώ. Το μόνο που ζήτησα είναι σοβαρότητα, αίσθηση του μέτρου και της κοινής λογικής. Δηλαδή αποτελεί τεκμήριο σοβαρότητας και δημοκρατικότητας να μην απομακρύνεται από την κοινοβουλευτική ομάδα εκείνος ο απίθανος Μιχελογιανάκης; Και αν δεν είχε αποφασίσει μόνος του να κινήσει για ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν ακόμα μέλος της; Η απάντηση είναι πιθανότατα ναι.

Και είναι δυνατόν να μην ψηφίζεις τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει το κόμμα σου και να θέλεις να συνεχίσεις να εκπροσωπείς αυτό το κόμμα; Πόσο «ιδρυτικό» μέλος πρέπει να είσαι για να καταλάβεις ότι αυτό δεν στέκει λογικά, αλλά και από πλευράς πολιτικής ηθικής. Ή, να προπαγανδίζεις τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ; Και επειδή από παιδί και από Κρητικό μαθαίνεις την αλήθεια, ο Μιχελογιαννάκης έδειξε την κατάληξη του οδικού χάρτη της εφ όλης της ύλης διαφωνίας.

4. Και κάτι τελευταίο, προσωπικό, για να μη νομίζει ο Νεφελούδης ότι με τρόμαξε και αποφεύγω να απαντήσω. Αυτή είναι η πολιτική μου διαδρομή και εμένα μου αρέσει. Δεν την προτείνω σε άλλους, αλλά εγώ δεν την αλλάζω. Έκανα λάθος σε κάποιες επιλογές, αλλά στις περισσότερες είχα δίκιο και για κάποιες είμαι υπερήφανος. Είμαι υπερήφανος που ως μέλος της ΚΝΕ πρωτοστάτησα στην κατάληψη της Νομικής, είμαι περήφανος που στάθηκα δίπλα στον Κώστα Σημίτη στην ιστορία με τις ταυτότητες και όχι μόνο, τότε που υποστήριξα τον Γιαννίτση στο ασφαλιστικό όταν σχεδόν όλοι ήσαν απέναντι. Συνηθίζω να λέω ότι άλλαξα κόμματα για να μην αλλάξω απόψεις. Ξέρω κάποιους της πάλαι ποτέ ανανεωτικής πτέρυγας του ΣΥΝ, που άλλαξαν απόψεις για να μείνουν στον ΣΥΝ και στη Βουλή. Τώρα ελπίζω ότι δεν θα δω κάποιους που αλλάζουν απόψεις για να αλλάξουν κόμμα.

4 σχόλια:

 1. "Συνηθίζω να λέω ότι άλλαξα κόμματα για να μην αλλάξω απόψεις"
  Φαντάζομαι ότι ούτε αυτή την άποψη έχει αλλάξει:
  Όταν όμως ερχόμαστε στην περίπτωση Σαμαρά, δηλαδή στην σημερινή ΝΔ που αποτελεί μείγμα Πολιτικής Άνοιξης και Δικτύου 21, ο σκεπτικισμός δίνει την θέση του στην βεβαιότητα. Ο άνθρωπος δεν έχει αίσθηση του μέτρου και των δυνατοτήτων του και για αυτό αν γίνει πρωθυπουργός ( τίποτε δεν είναι απίθανο στην χώρα μας όπως απεδείχθη μετά το 2004) μπορεί να γίνει επικίνδυνος.

  http://politicalreviewgr.blogspot.gr/2011/09/blog-post_1429.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμε
  Αυτή η ΝΔ που είναι μίγμα όλων αυτών που αναφέρεις πασχίζει ( όπως πασχίζει) να διασώσει τη χώρα και τους ανθρώπους της μαζί με τον καπιταλισμό της. Αφού δεν υπάρχουν άλλοι, αυτοί που συμμετείχαν στην τρελή κούρσα της καταστροφής γίνονται τώρα οι κληρωτοί της ιστορίας. Τι να κάνουμε. και γω θα ήθελα να ήταν άλλοι στη θέση τους. Εβλεπα με τόση συμπάθεια τον Αλαβάνο πριν τον Δεκέμβρη του 2008. Μετά; Βλέπεις ότι τώρα οι ΑΛΛΟΙ κάνουν τα παγώνια και υπόσχονται ότι θα επαναφέρουν τους μισθούς του 2009 με ένα νομοθέτημα. Δηλαδή κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα. Συνεπώς δεν φταίει ο Μπίστης ούτε ο Σαμαράς. Φταίνε όσοι και όσες καμώνονται ακόμα το Λένιν τον Οκτώβρη. Αλλά άμα δεν υπάρχει μυαλό και τσίπα αυτά συμβαίνουν. Καλό απόγευμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ali alaksane 10 karavia ke ftasane stin Ithaki. Ali pirane to plio ti agonis gramis pou tous girise piso stin Tria. Ali mpikane se kati efkeriakes varkes ke minane sti mesi tou pelagous. To kako me tous letefteous ine, opos lene edo, oti "they don't have a fucking clue where they are".

  To kalo omos ine oti to Kivotio tou Ari Aleksandrou ine megalo. Exi xoro gia xafiedes, kataskopous, prodotes, extrous tou laou, anatheorites, dogmatikous ktl, opos ke gia girologous ke gia axthoforous vareon onomaton. Ine kouti ftiagmeno akrivos sta metra tis viopikilotitas tis Aristeras.

  Kalo Savatokiriako. By the way, ti ginete me ekini tin OFA???

  ΑπάντησηΔιαγραφή