Θόδωρος Σαρρής: Ο άνθρωπος που ήξερε να κάνει 5 πράγματα και γι αυτό έπρεπε να φύγει




Συνέντευξη στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή του Βαγγέλη Καργούδη «χωρίς ζάχαρη»

H ιστορία του Θόδωρου Σαρρή, μέχρι πρόσφατα επί κεφαλής του ΕΛΓΑ, ενός ανθρώπου με προφίλ τεχνοκράτη-εμπειρογνώμονα και χέρια σκληρού χειρώνακτα, που τον παρέλαβε με 4,2 δισ. ευρώ χρέος, -δεύτερο μετά τον ΟΣΕ στο «πρωτάθλημα» σώρευσης χρεών από φορείς του Δημοσίου- και κατάφερε από την Άνοιξη του 2010 μέχρι τώρα να τον κάνει πλεονασματικό, έπαιξε στα Μέσα  σαν η απόλυτη περίπτωση που το πολιτικό σύστημα,  μπροστά στην ανάγκη του να διαιωνίσει τον πελατειακό του τρόπο λειτουργίας, δεν διστάζει να κάψει ένα στέλεχος που ωστόσο το ίδιο δημιούργησε.

Μέχρι τώρα όμως, η ιστορία του Θεόδωρου Σαρρή, εμφανιζόταν σαν μια ιστορία με καλούς και κακούς, όπου «κάποιοι κακοί ήθελαν να διώξουν έναν καλό, τι αμαρτία Θεέ μου». Με τον ίδιο τον κ. Σαρρή στο ρόλο του ανθρώπου, ο οποίος επειδή ακριβώς αποσπασματικά ερωτάται, έτσι και απαντά,  με αποτέλεσμα στο τέλος, ο αναγνώστης/θεατής/ακροατής να μην  καταλαβαίνει το παραμικρό ούτε για την ιστορία ούτε για τα πρόσωπα.

Στην εκπομπή «Χωρίς Ζάχαρη» με τον Βαγγέλη Καργούδη ζητήθηκε από τον κ. Θεόδωρο Σαρρή μια «εκ του σύνεγγυς και δια μακρών» κοινή κατάδυση στις φανερές και τις λιγότερο φανερές πλευρές της περιπέτειάς του. Κι εκείνος ανταποκρίθηκε με χαρά, «σαν έτοιμος από καιρό».

Το αποτέλεσμα λοιπόν αυτής της μακράς συνάντησής μας με τον κ. Θ. Σαρρή,  είναι που ακούγεται στο δεύτερο μέρος της εκπομπής «Χωρίς Ζάχαρη» της Δευτέρας 24 Δεκεμβρίου, πάντα από τον Αθήνα 9.84.

Ο Θεόδωρος Σαρρής αρχικά μας παρουσίασε τον εαυτό του:
«Είμαι γιός αγρότη από τον Πύργο της Ηλείας. Μέχρι τα 18 μου ζούσα από τη γεωργική παραγωγή, δούλευα στα χωράφια, πήγαινα σχολείο. Σπούδασα εργαζόμενος στην Αθήνα στην ΑΣΟΕΕ, και στη συνέχεια έφυγα και πήγα στο εξωτερικό να κάνω μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, εργαζόμενος σε πάρα πολλές δουλειές. Έκανα μεταπτυχιακό στη Δημόσια Οικονομία, δηλαδή σε ένα  τομέα, ο οποίος είναι ο πιο κρίσιμος για τις σημερινές συνθήκες. Είναι ένας τομέας στον οποίο μαθαίνουμε να κάνουμε συστήματα δημοσιονομικής ισορροπίας. Και μάλιστα μαθαίνουμε αυτά τα συστήματα να είναι τέτοια ώστε να διευκολύνουν την αύξηση της παραγωγικότητας και όχι να την εμποδίζουν. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι σπουδές μου τουλάχιστον παρέπεμπαν στο να είμαι αποτελεσματικός στον τομέα. Ελπίζω να τα κατάφερα».

Αναφέρθηκε και στη συνεργασία του με τον Αλέκο Παπαδόπουλο:
«Συγκρουστήκαμε με αντιλήψεις, οι οποίες κατά τη γνώμη μου δεν αντικατοπτρίζουν το κοινό αίσθημα, δεν πιστεύω ότι οι Έλληνες δεν θέλανε να είναι σε δημοσιονομική ισορροπία, να μην έχουν μεγάλα χρέη και να είμαστε μια χώρα ισορροπημένη και ανταγωνιστική. Απλώς, δώσαμε εμείς να καταλάβουνε αν θέλετε, η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου να πιστέψει ότι, θα μπορούσαμε να είμαστε πλούσιοι και ευτυχισμένοι χωρίς να είμαστε ανταγωνιστικοί και δανειζόμενοι. Εγώ έχω το παράδειγμα του ΕΛΓΑ. Σήμερα έβαλα τους αγρότες να πληρώνουν εισφορά και μάλιστα φανερά. Ενώ στο παρελθόν πληρώνανε κάποια εισφορά οποία δεν φαινόταν. Έτσι, σας πληροφορώ ότι πιστεύω ότι το 90% και πλέον των αγροτών συμφωνούν απόλυτα με το σύστημα που έχουμε επιβάλλει. Ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν διαμαρτυρηθεί για το οτιδήποτε. Η δε συμμόρφωση των αγροτών των αποδεικνύει, καθώς η έγκαιρη πληρωμή αυτής της ασφαλιστικής εισφοράς τον περασμένο χρόνο έφτασε τα 90%. Για να καταλάβουμε το μέγεθος σας λέω ότι αν η καταβολή των φόρων, ας πούμε, ήταν στο 90% των βεβαιώσεων δε θα είχαμε κανένα μνημόνιο και δε θα είχαμε κανένα χρέος. Το να μιλά κανείς στον ελληνικό λαό με ειλικρίνεια και να περιγράφει το πρόβλημα δίνοντας δίκαιες λύσεις είναι το καλύτερο. Ο λαός τον υποστηρίζει.
»Κατά τη γνώμη μου τα κόμματα λειτουργούν όταν κάνουν κάτι σαν να είναι το τέλος ενώ πρέπει να είναι η αρχή. Όταν ξεκινάνε κάτι πρέπει να το βλέπουν ως μία αρχή, η οποία έχει κάποιο μέλλον. Ό,τι κάναμε στην Ελλάδα, τους σταθμούς που πετύχαμε πολλά πράγματα, καταφέραμε σύντομα να τους καταστρέψουμε, διότι θεωρήσαμε ότι τελειώσαν τα πράγματα».

Όταν ρωτήθηκε για το πώς αντιμετωπίζει την απομάκρυνση του από τη θέση του Προέδρου του ΕΛΓΑ, απάντησε:

«Έχω μια δυσκολία η οποία είναι η εξής: όντως υπάρχει ένα σύστημα επιλογής διοικητών ΔΕΚΟ διοικήσεων και τα λοιπά, το οποίο δεν είναι διαφανές. Αλλά, αυτό το σύστημα με όρισε και μένα. Συνεπώς δεν μπορώ να πω από τη στιγμή που το αποδέχτηκα όταν οριζόμουν, δεν μπορώ να μη το αποδέχομαι σήμερα που απομακρύνομαι. Ελπίζω ότι ο επόμενος Πρόεδρος να έχει τις ίδιες απόψεις και καλύτερες από μένα και να πάει καλά ο Οργανισμός».

Για το πώς θα πρέπει να αξιοποιηθεί ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα:

«Καμία αναπτυγμένη χώρα δεν στηρίζεται απόλυτα στον αγροτικό τομέα. Ο αγροτικός τομέας είναι απαραίτητος, είναι χρήσιμος, και θα πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο κάποια στιγμή να είμαστε ισορροπημένοι στον διατροφικό τουλάχιστον τομέα, να μειώσουμε τα ελλείμματα στη γεωργία, αλλά αυτό δε γίνεται με το να γυρίσουμε όλοι μας στον αγροτικό τομέα. Κατά τη γνώμη μου θα χρειαστεί να γίνουν πολύ μεγάλες επενδύσεις στον αγροτικό τομέα για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά. Επενδύσεις που θα είναι σε πάγιο κεφάλαιο αλλά κυρίως επενδύσεις στην οργάνωση και στην εκπαίδευση. Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε δεσμούς οργανωτικούς τέτοιους που να μπορούν να ανταγωνιστούνε τις μεγάλες καλλιέργειες του εξωτερικού».

Τι σκέφτεται να κάνει μετά την απομάκρυνσή του:
«Είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος γνωρίζει να κάνει πέντε πράγματα. Προσπαθώ να τα κάνω καλά και να τα κάνω με τρόπο αξιοπρεπή, έτσι νομίζω τουλάχιστον, και χωρίς να έχω τις ιδιαίτερες απαιτήσεις, οικονομικές ή οτιδήποτε, με την έννοια δηλαδή ότι, δε θέλω να γίνω πλούσιος, ούτε ποτέ το ήθελα, ούτε με ενδιέφερε. Δε ξέρω, ελπίζω ότι κάποια στιγμή, κάτι θα μου ανατεθεί ώστε να μπορέσω να αποδείξω και στον εαυτό μου και στους άλλους ότι είμαι ικανός να κάνω πράγματα».

Σχόλια

  1. Tous xalage ti Piatsa....Ithele lei na ta kani kala ke me aksioprepia....Too good to stay!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάκη: Αυτό ακριβώς πιστευω και γω. ΠΑρήγαγε έργο, έκοψε το πλιάτσικο και γιαυτό έφυγε. Γιατί από το παρτάκι έτρωγε πολύς λαός. Ακόμα και εκτός κομμάτων.

      Διαγραφή
  2. Η εκφρασθείσα άποψη του Δ. Χατζησωκράτη:
    Δεν είναι έτσι ακριβώς,
    Υπερτιμημένος,
    Προβάλλεται από τα ΜΜΕ,(με διασυνδέσεις;)
    Προσωπική άποψη: Ο Δ. Χατζησωκράτης δεν πιστεύει αυτά που είπε.
    Κάπως έπρεπε να δικαιολογηθεί για το παιγνίδι της μοιρασιάς.
    Ο Ε. Βενιζέλος δεν τον ήθελε, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ έκαναν πίσω (προφανώς για το καλό του τόπου), και αντ' αυτού Έξαρχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη καλημέρα

      Το κόλπο που είχε στηθεί στον ΕΛΓΑ ήταν πανεθνικό. Η Ελλάδα εμφανίζονταν ως Ανταρκτική και οι αγρότες εισέπρατταν αποζημιώσεις μαϊμού από τα λεφτά των φορολογουμένων και των παιδιών μας. Ο Σαρρής χάλασε απρόβλεπτα ίσως το πάρτι και έφυγε. Δεν ξέρω τις απόψεις το Χατζησωκράτη γιαυτό. ΘΑ τον ρωτήσω στην πρώτη ευκαιρία. Αλλά ότι και να συμβαίνει ο άνθρωπος παρήγαγε έργο, μας γλίτωσε ότα μερικά μύρια τα οποία η κυβέρνηση θα έβρισκε από μειώσεις μισθών και συντάξεων.
      Καλή χρονιά

      Διαγραφή
  3. Στις αρχές του 1990 ο ΕΛΓΑ συνήψε σύμβαση αντιχαλαζικής προστασίας της βόρειας Ελλάδας με την διεθνούς φήμης καναδική εταιρεία τροποποίησης καιρού INTERA. To πρόγραμμα περιλάμβανε σύστημα μετεωρολογικού εξοπλισμού (ραντάρ κλπ), το οποίο με την υποστήριξη ειδικών μετεωρολόγων προβλέπει τη δημιουργία χαλαζοφόρων νεφών. Περιλάμβανε επίσης αεροσκάφη τύπου Cessna σε ετοιμότητα στο αεροδρόμιο της Μίκρας που παρενέβαιναν στο χαλαζοφόρο νέφος, το βομβάρζιζαν με ειδικής χημικής σύνθεσης σφαιρίδια και το μετέτρεπαν σε βροχή. Το ζητούμενο ήταν να αποφεύγονται οι ζημιές των καλλιεργειών από τη χαλαζόπτωση και να μην χρειάζεται η καταβολή αποζημιώσεων.

    Το πρόγραμμα σημείωσε απόλυτη επιτυχία, η οποία ανακοινώθηκε πανηγυρικά σε ειδικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.

    Από την επομένη άρχισαν να επιβάλλονται από τον ΕΛΓΑ εξωφρενικές ποινικές ρήτρες στους Καναδούς για ασήμαντες παραλείψεις. Στο τέλος οι Καναδοί τα μάζεψαν κι έφυγαν, ορκιζόμενοι ότι δεν πρόκειται ποτέ ξανά να επιχειρήσουν στην Ελλάδα.

    Η υπόθεση έφτασε σε διαιτησία -ήμουν η δικηγόρος των Καναδών. Κερδίσαμε, και ο ΕΛΓΑ καταδικάστηκε από το διαιτητικό δικαστήριο και κατέβαλε -εντόκως- ένα πολύ μεγάλο για τα μέτρα της εποχής ποσόν.

    Ακόμα αναρωτιέμαι γιατί ο ΕΛΓΑ στην ουσία ματαίωσε το πρόγραμμα. Αναρωτιέμαι, ή μήπως όχι;

    Καλή χρονιά σε όλους!

    Αλίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑλή χρονιά Αλίκη. Μάλλον το ματαίωσε ώστε να υπάρχει χαλαζόπτωση και συνεπώς καταστροφές ώστε να υπάρχουν και αποζημιώσεις. Το βρήκα ε;

      Διαγραφή
  4. Επειδή, εδώ και καιρό με έχουν πιάσει τα διαόλια μου με τα του οίκου μας... Είχα παρακολουθήσει, λοιπόν, μια Κυριακάτικη τηλεοπτική εκπομπή με καλεσμένο τον Θ. Σαρρή. Τον άκουσα προσεκτικά, ενθουσιάστηκα -ως τέκνο και στέλεχος του επιχειρείν- το έψαξα, όσο μπορούσα και είδα πως ο άνθρωπος και γνώσεις έδειχνε να έχει και διοικητική επάρκεια και χαρακτήρα.
    Πρόσφατα, λοιπόν, σε μια ακόμα συνάθροιση της Β' Αθήνας, ο Δ. Χατζησωκράτης για μια ακόμη φορά πολύ εύκολα, εκστόμισε την κρίση του. Είπε ευθέως πως, "δεν είναι έτσι όπως νομίζετε (εμείς οι υπόλοιποι οι άσχετοι) και εγώ αν έπαιρνα 3 δις "προίκα" θα τον έβγαζα κερδοφόρο τον οργανισμό". Κατ' αρχήν, πολύ αμφιβάλλω για την ικανότητα πολλών από εμάς και του Δημήτρη προσωπικά , να πάρει προίκα και να κρατήσει ζωντανό και πλεονασματικό έναν οργανισμό. Να είμαστε και λίγο ειλικρινείς μεταξύ μας πια. Όταν δεν έχεις διοικήσει περίπτερο, δεν μπορεί α θεωρείς εαυτόν ικανό να διοικήσεις Δημόσιο Οργανισμό. Αφετέρου, θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτικός και τεκμηριωμένος. Το οποίο είτε αποφεύγει, είτε δεν έχει την ικανότητα να το κάνει. Ο Σαρρής μέσα σε όλα τα άλλα έχει κάνει και πολιτικές πράξεις. Έχει κλείσει την "κάνουλα" των αποζημιώσεων προς μεγαλοεισοδηματίες αγρότες. Οι αποζημιώσεις δεν δίνονταν αναλογικά πια. Αυτό από μόνο του έχει πολιτική χροιά και θέλει και guts. Όχι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύβιε καλή χρονιά και χρόνια πολλά πάντα με υγεία.
      Και γω είδα στο Σαρρή και διάβασα και ρώτησα και έμαθα. Σοβαρός άνθρωπος με γνώσεις που φαγώθηκε επειδή δεν ήταν ημέτερος ή τουλάχιστον τόσο ημέτερος. Εγλω θα τολμούσα να πω φαγώθηκε γιατί αλάει την πιάτσα των ανίκανων συνήθως διευθυντών των ΔΕΚΟ την πολιτική των οποίων πληρώνουμε όλοι.

      Τα κομματικά στελέχη που δεν έχουν διοικήσει ούτε περίπτερο θα έπρεπε να σιωπούν. Αλλά είμαστε γεμάτοι από τέτοια σε όλο το πολιτικό φάσμα με αποκορύφωμα το Κ Καραμανλή που ανέλαβε την ηγεσία της χώρας ξαφνικά μια βραδιά και την πήγε εκεί που την πήγε. Ο Σαρρής απλά έκανε αυτό που θάπρεπε να κάνει κάθε στέλεχος μιας επιχείρησης, το αντίθετο από αυτόπου κάνει η κομματική νομενκλατούρα. Αλλά το κόμμα της ΔΗΜΑΡ το κόμμα μας συννετέχοντας στη νομή της εξουσίας με τρόπο παλαιοκομματικό πρέπει δυστυχώς κάτι να βρει να πει για να μειώσει το Σαρρή και κάθε Σαρρή που σκεπάζει την κομματική αναξιοκρατία. Δεν θέλω να γίνομαι κακός Πολύβιε, γιαυτό σταματ'ω εδώ. Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν. Γιαυτό κρατάω αυτό το blog εξάλλου. Για να τους το θυμίζω.

      Διαγραφή
    2. Επειδή -και μόνο για αυτό- γράψαμε δημόσια, θα συνεχίσω: το κόμμα ΜΑΣ μπορεί να έπραξε ή να πράττει έτσι με παλαιοκομματικό τρόπο και με την πεπατημένη.Αλλά επειδή ακριβώς είναι "ΜΑΣ", κάποια στιγμή θα πρέπει ενδεχομένως να γίνουμε πολιτικά "κακοί" με στόχο και κριτήριο την αλλαγή και βελτίωση του. Ειδικά τώρα, το απαιτούν οι συνθήκες. Το "βάλτωμα" και η πεπατημένη θα μας εξαφανίσουν. Δεν υπάρχουν περιθώρια, όταν βγαίνεις από τον εύκολο δρόμο της κριτικής και πατάς στο δρόμο της διαχείρισης των προβλημάτων της κοινωνίας και της δημιουργίας

      Διαγραφή
    3. ΠΟλύβιε βάζεις μεγάλο θέμα, στο οποίο η Αριστερά αρνήθηκε να δώσει απαντήσεις. Ας υποθέσουμε ότι ένας αριστερός συνασπισμός παίρνει την εξουσία. Πως τη διαχειρίζεται; Προφανώς διατηρεί μια μεικτή οικονομία και μέσα στην ΕΕ, δηλαδή σε καπιταλιστικό περιβάλλον. Πως στελεχώνει την κρατική μηχανή; Με αποτυχημένους βουλευτές; με συνδικαλιστές; και κομματικά στελέχη; Και αν ακόμα υποθέσουμε πως το κάνει, αυτά αξιολογούνται με κάποιο τρόπο; Γιατί εγώ και όχι εσύ; Ποιος κρίνει το κομματικό στέλεχος που αναλαμβάνει πόστο; Με ποια κριτήρια; Τι θέλει να πετύχει; Την ορθολογική διαχείριση ή την κυριαρχία του κομματικού μηχανισμού επί του κράτους; Δυστυχώς ο κυβερνητισμός θέλει προετοιμασία και μια ιδεολογική αποσκευή την οποία το κόμμα ΜΑΣ δεν θέλησε να αποκτήσει ίσως φοβούμενο την αναπαραγωγή των αριστερών στερεότυπων, ίσως και να μην ήταν ικανό να το κάνει. Η άρθρωση πολιτιού λόγου με βάση ένα θολό μεταρρυθμισμό και την σωτηρία της χώρας εντός ΕΕ δεν αρκεί για να δώσει απαντήσεις. Ειδικά όταν ο χώρος είναι τόσο φτωχός σε γνώσεις και ιδέες για το κράτος και τις υπηρεσίες του. Είμαι της άποψης ότι εδώ είμαστε γυμνοί. Η συζήτηση μόλις τώρα ανοίγει. Κάθε άποψη είναι σεβαστή και θα βρει χώρο στη ΜΑργαρίτα. Σε προτρέπω να γράψεις.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία