Αντίσταση στη βαρβαρότητα




Μιχάλης Σαμπατακάκης

Τα νεανικά μας χρόνια και η σχέση μας με την πολιτική και τον πολιτισμό τον καιρό της δικτατορίας και της Μεταπολίτευσης καθορίστηκαν βαθιά από την εμφάνιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη του ρεύματος της Ανανεωτικής Αριστεράς.
Ζώντας τότε αρκετοί από εμάς την πιο ακραία μορφή του καπιταλισμού και του ατλαντισμού, τη δικτατορία, και αγωνιζόμενοι εναντίον της, μάθαμε ταυτόχρονα να αγωνιζόμαστε κατά του σταλινισμού και του δογματισμού. Νιώσαμε βαθιά τη διάσπαση σε ανανεωτές και δογματικούς του ΚΚΕ, τον Γαλλικό Μάη, την Ανοιξη της Πράγας. Οργανωθήκαμε στον Ρήγα Φεραίο, τη Νεολαία του ΚΚΕ εσωτερικού. Αγαπάμε την πολιτική μας ιστορία.
Μάθαμε να διαβάζουμε έλληνες ποιητές. Μάθαμε, σχεδόν ανακαλύψαμε, να ταυτίζουμε την έννοια του σοσιαλισμού με την έννοια της δημοκρατίας, να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, να είμαστε Ευρωπαίοι ενώ ήμασταν ταυτόχρονα αριστεροί. Ζήσαμε μια μικρή - όχι τη μόνη - πολιτιστική νησίδα στη χώρα μας, μια μικρή - όχι τη μόνη - αντίσταση στη βαρβαρότητα. Και νομίζουμε πως αφήσαμε ίχνη.

Ο Μιχάλης Σαμπατακάκης είναι γιατρός του ΕΣΥ, στέλεχος της ΔΗΜΑΡ. Υπήρξε στέλεχος του Ρήγα Φεραίου από την εποχή της δικτατορίας, έχει διατελέσει γραμματέας της οργάνωσης

Σχόλια

  1. Μιχαλη, τα ιχνη δεν φαινονται πια. Τα εχει ξεθωριασει ο χρονος και σκεπασει ο λαικισμος. Η νησιδα σου βουλιαξε, οι ποιητες στερευουν, ξεραιλα παντου. Και ο οριζοντας χαθηκε και αυτος. Χαθηκαν και αυτοι οι λιγοι που ξερανε να διαβαζουνε τις πυξιδες. Τα αστρα πανω μας φευγουν για αλλους γαλαξιες, δεν αντεχουν να κοιτανε κατω. Και ολα αυτα σε μια γενια. Πως τρεχει ο χρονος τελικα, γρηγορα η αργα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι τα ίχνη ξεθώριασαν φίλε χαμένε στα άστρα. Αλλά υπήρξαμε και μεις ωραίοι κάποτε. Δεν μου αρέσουν τα μνημόσυνα, αλλά ο ΡΦ ήταν κάτι διαφορετικό. Αντίσταση στην δεξιά και αριστερή βαρβαρότητα. Γιαυτό το μεγαλύτερο κακό που έκανε αυτός ο χώρος είναι που πήγε και συγχρωτίστηκε με τον εγχώριο σταλινισμό στο ΣΥΝ και μετά στο ΣΥΡΙΖΑ. Πολλά χαμένα χρόνια που πήγαν πίσω τις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού και ανέδειξαν τη μπαχαλοειδή βία σε πολιτική αρετή. Κάπως αλλιώς έπρεπε να γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία