Κρατισμός: Το νήμα που συνδέει όλες τις υποθέσεις διαφθοράς



του Λεωνίδα Καστανά

Αν αυτοί που ψήφιζαν μνημόνια και επέβαλαν σκληρά οριζόντια μέτρα ακόμα και στους πιο αδύναμους προστάτευαν ταυτόχρονα τους φοροδιαφεύγοντες πάμπλουτους συγγενείς, φίλους, αδελφούς και εαυτούς τότε το φάουλ είναι σκληρό και πρέπει να πληρώσουν. Ακόμα και με κόκκινη κάρτα. Και δεν καταλαβαίνω γιατί ο Γιωργάκης ή ο Μπένι είναι υπεράνω πάσης υποψίας. Καταλαβαίνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να προκαλέσει τριγμούς στο κυβερνητικό μπλοκ  αλλά αν αυτό στηρίζεται σε τόσο σαθρούς πυλώνες τότε ας κάνει τα κουμάντα του και ας ψάξει τρόπο να επιβιώσει.

Γιατί όλες τις ιστορίες που έρχονται αυτές τις μέρες στην επιφάνεια τις διαπερνά ένα κοινό νήμα. Από το Βασιλάκο που εκπαιδεύτηκε στο «σχολείο» του 2004 μέχρι τους «μπάτσους που πουλάνε την ηρωίνη» και από τον Άκη μέχρι το κρυφτό με τη λίστα Λαγκάρντ ένα είναι το νήμα. Κρατισμός. Και ως νήμα αποτελείται από μικρότερα ινίδια που είναι, η κομματοκρατία, ο νεποτισμός, η αδιαφάνεια, η αναξιοκρατία, η διαπλοκή, η διαφθορά, η απληστία και ότι άλλο θέλετε από τα θανάσιμα αμαρτήματα που ταλανίζουν τις ανθρώπινες ψυχές. Όλον αυτόν το συρφετό το ζεσταίνει στον κόρφο του αυτό το κράτος. Σκληρό και απάνθρωπο για τους outsiders, απαλό και ανθρώπινο για τους insiders.

Αλλά κανείς δε βάζει μυαλό. Ακόμα και αυτοί που τώρα κάνουν τους εισαγγελείς μόλις έρθουν στην εξουσία τα ίδια και μάλλον χειρότερα θα κάνουν. Άνθρωποι που χρόνια σιτίζονται από το δημόσιο κορβανά που ζουν καλά με μοναδικό προσόν τους «βαθυστόχαστους» πολιτικούς τους λόγους τι να καταλάβουν από αξιολόγηση και αξιοκρατία; Το μόνο που καταλαβαίνουν είναι η λέξη «δικός μας». Αυτό είναι το password που ξεκλειδώνει όλα τα κρατικά συστήματα και οδηγεί με ασφάλεια στο εθνικό θησαυροφυλάκιο.

Γράφουμε αισιόδοξα πράγματα για το 2013. Καλούμε τους πολίτες να ασπαστούν ένα νέο πατριωτισμό. Να γυρίσουν την πλάτη στη διαίρεση και στο μίσος που τους λανσάρουν η ακροδεξιά και η ακροαριστερά. Να προσεγγίσουν τον πολλαπλασιασμό και τη συνεργασία για να βγούμε γρήγορα από την κρίση. Αλλά την ίδια στιγμή και ενώ η κυβέρνηση πασχίζει να δείξει ότι άνοιξαν οι φυλακές και για τους «θεματοφύλακες του έθνους», την ίδια στιγμή, η ίδια κυβέρνηση διορίζει τους τρικομματικούς της φίλους σε όλες τις θέσεις κλειδιά αναπαράγοντας και ενισχύοντας την κρατική παθολογία.

Το μόνο δικαιολογητικό που έχει είναι ότι σε τέτοιες δύσκολες εποχές είναι αδύνατο να είναι κανείς τόσο αφελής που να τα κάνει σκοπίμως μαντάρα ώστε να αποκομίσει παράνομα οφέλη. Μα και αυτοί που τώρα κατηγορούνται σε εποχή κρίσης έδρασαν. Τη λίστα τη λιβάνιζαν, ενώ έξω τα χαράτσια έπεφταν βροχή. Η δουλειά με τον ΕΟΤ φέτος στήθηκε. Ποιος μας λέει ότι οι νέοι εκλεκτοί του κομματικού συστήματος είναι οι αδιάφθοροι, αφού το ίδιο σύστημα που επέλεξε τους απατεώνες, επιλέγει τώρα και αυτούς; Γιατί ακόμα και η επιλογή αξιόλογων ανθρώπων της αγοράς με κομματικά κριτήρια γίνεται. Αλλά και κανένας να μην είναι απατεώνας, ποιος εξασφαλίζει ότι ο εκλεκτός των κομμάτων είναι ικανός να διοικήσει σωστά και νόμιμα σε μια τόσο δύσκολη εποχή; Ότι μπορεί να βρει τους ποντικούς στις αποθήκες; Ότι μπορεί να είναι αποδοτικός με λίγα λεφτά; Μήπως ο εκπρόσωπος του κόμματος στην τρικομματική; Ή μήπως η κομματική επιτροπή που διαχειρίζεται τα βιογραφικά;

Υπάρχουν μηχανισμοί που να μας προστατεύουν από τους ανάξιους δημόσιους λειτουργούς; Μήπως έγινε πρόταση, απόπειρα, έστω μια νύξη από κάποιους να στηθεί εκ των ενόντων έστω, ένας στοιχειώδης διάφανος μηχανισμός αξιολόγησης; Ακούσατε κανένα να μιλά για ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ, στο οποίο θα φοιτούν και θα αξιολογούνται για κάποιο χρόνο οι υποψήφιοι για τις θέσεις κλειδιά των δημόσιων οργανισμών και των ΔΕΚΟ;  Φτιάχτηκε μήπως μια λίστα των ελάχιστων προσόντων που πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει περιφερειάρχης εκτός του να έχει κολλήσει κομματικές αφίσες και να έχει γλύψει τον αρχηγό;

Η παρούσα συγκυβέρνηση δεν έχει μόνο καθήκον να εφαρμόζει τις επιταγές της τρόικα προκειμένου να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή με την κοινή λογική. Δεν έχει μόνο καθήκον να φέρει στο φως όσο το δυνατόν περισσότερες υποθέσεις διαφθοράς από τις άπειρες που εξέθρεψε το ελληνικό κράτος. Έχει καθήκον, τώρα που όλα αλλάζουν αναγκαστικά,  να αλλάξει το παράδειγμα στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. Απ ότι φαίνεται αυτό το μεγάλο διαλυμένο κράτος θα γίνει η ατμομηχανή της εξόδου. Το άνοιγμα των αγορών θα γίνει με το σταγονόμετρο, οι δουλειές με τον ιδιωτικό τομέα εγχώριο και ξένο θα γίνουν με την έντονη παρουσία των κρατικών παραγόντων. Μάλλον δεν προλαβαίνουμε να αλλάξουμε τη δομή της οικονομίας μας μέχρι το 2015. Αν είναι να αποτύχουμε ας μη είναι αιτία το γεγονός ότι τα κομματικά κονκλάβια έψαξαν και βρήκαν ότι άχρηστο είχαν στην αποθήκη και το έσπρωξαν στην αγορά.

Όχι τίποτα άλλο αλλά η σοσιαλδημοκρατία ισχυρίζεται ότι ο ρόλος του κράτους πρέπει να είναι καθοριστικός στην ανάπτυξη της χώρας. Σωστό. Αλλά με ποιον και με ποια; Με τον ………….. και την………….; 

Σχόλια

  1. Στην Αυστρία δεν υπάρχει κρατισμός:
    Corruption Scandals in Austria: A Web of Sleaze in Elegant Vienna - SPIEGEL ONLINE
    Ευτυχώς δηλαδή ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Η αστυνομία διερευνά την εμπλοκή των πέντε πρώην υπουργών από τις ημέρες του συνασπισμού των συντηρητικών και δεξιών λαϊκιστών (2000 έως 2007) υπό τον τότε-Αυστριακός Καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σούσελ του Κόμματος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Αυστρίας (ÖVP). ..."
      Ποιος σου είπε ότι δεν υπάρχει κρατισμός στην Αυστρία. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει αλλού περισσότερος και αλλού λιγότερος. Και κομματοκρατία και διαπλοκή υπάρχουν. Αλλά και μηχανισμοί που να τους συλλαμβάνουν υπάρχουν που ενίοτε δεν βλέπουν κλπ. Η διαφθορά είναι συνώνυμο της ανθρώπινης φύσης. Απλά ο κρατισμός φτιάχνει το υγρό κλίμα που χρειάζεται η διαφθορά για να αναπτυχθεί και να απλωθεί παντού. Αυτό συνέβη κάπως υπερβολικξά στην Ελλάδα χάρις στο σύστημα ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο σύστημα που υπερασπίζεται σήμερα και η Αριστερά προφανώς για δικό της όφελος.

      Διαγραφή
    2. Η διαφθορά είναι συνώνυμο του καπιταλισμού:
      ΣΑΜΙΡ ΑΜΙΝ: «Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΣΗΛΘΕ ΣΤΗ ΓΕΡΟΝΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΑΣΗ»

      Καλή φώτιση!

      Διαγραφή
    3. Η διαφθορά είναι συνώνυμο των ανθρώπινων παθών και είναι παντός είδους. Μεγαλύτερη διαφθορά από τα λεγόμενα σοσιαλιστικά κράτη έχετε ξαναδεί; Η διαφθορά ανθεί εκεί όπου οι διαδικασίες είναι αδιαφανείς εκέι που κυριαρχεί η βία των ολίγων πάνω στους πολλούς. Είναι συνώνυμο κάθε ανελεύθερου συστήματος είτε καπιταλιστικού είτε άλλου. Ο καπιταλισμός μπορεί να είναι στη γεροντική του φάση αλλά και ο σοβιετικός σοσιαλισμός απλά δεν υπάρχει πια. Καιρός να αναζητήσουμε τον τρίτο δρόμο. Δυστυχώς θέλει δουλειά και όχι τσιτάτα.

      Διαγραφή
  2. Φίλε Λεό,
    Πάντα επι της ουσίας.
    Κρατισμός και κομματοκρατία είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.
    Όλα θα μπορούσε να τα κάνει η τρικομματική κυβέρνηση εκτός από το να συγκρουστεί στην πράξη με την κομματοκρατία άρα και με τον κρατισμό. Ούτε το παράδειγμα στελέχωσης ούτε αυτή καθεαυτή την στελέχωση του κράτους με μη κομματικά κριτήρια είναι σε θέση να αλλάξει η συγκυβέρνηση. Μόλις τολμήσει να περάσει από τα λόγια στην πράξη, θα αδειάσει η δεξαμενή υποψήφιων στελεχών που συνωστίζονται στα τρία κόμματα. Και τότε θα μιλάμε για κόμματα χωρίς κομματανθρώπους. Η αποστελεχοποίηση του ΠΑΣΟΚ με την απώλεια της εξουσίας, όπως και η άμεση προσχώρηση της ΔΗΜΑΡ στην λογική της ποσόστωσης για την στελέχωση κρατικών θέσεων, αυτό υποδηλώνει.
    Μόνη ελπίδα μας η σύσταση του νέου πραγματικά μεταρρυθμιστικού φορέα, που θα ορίζει σαφώς ότι κομματική ένταξη δεν αποτελεί προϋπόθεση για την στελέχωση του κράτους. Υπέρτατη αρχή στελέχωσης του κράτους είναι η αξιοκρατία και όχι η κομματική προϋπηρεσία. Εδώ χάθηκε (ας ελπίσουμε για την ώρα), η εξαιρετική ευκαιρία για την ΔΗΜΑΡ, να οδηγήσει της μεταρρυθμίσεις. Με το ένα βήμα μπρος του Μπίστη για την δημιουργία του φόρουμ και τα δυο βήματα πίσω του Κουβέλη, το μεταρρυθμιστικό μπλοκ απώλεσε την πρώτη μάχη. Ας ελπίσουμε ότι οι δυνάμης της κοινής λογικής, θα επικρατήσουν των οπαδών της αδράνειας και της κομματικής καθαρότητας στην ΔΗΜΑΡ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Antoniskyp
    Τα πάντα στα κόμματα κινούνται στο ρυθμό της νομής του κράτους. Διαφορετικά οι φράξιες θα φάνε τον αρχηγό. Οι ισορροπίες εξασφαλίζονται με διορισμούς ή με την προσμονή των διορισμών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τωρα καταλαβα επιτελους ο ηλιθιος τι εννοουσε ο Φωτης Κουβελης με εκεινο το «Κυβέρνηση τεχνοκρατών θα είναι ήττα της πολιτικής»! Κομμα = ( νομη^2 + φραξια/3 + 50*διορισμος). Υπαρχει διαφορα αναμεσα σε κομματανθρωπο και κομματοσκυλο;

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. @ Bichtis: Πάντως, αγαπητέ, αν το καλοσκεφτείτε θα δείτε ότι είναι ατυχές επιχείρημα η ειρωνική επίκληση των γελοίων απόψεων Δούκα. Κι αυτό διότι, όπως είναι γνωστό, οι σοβιετίες -που μάλλον έχετε ως πρότυπα- εκτιμούσαν ιδιαιτέρως τις αρετές της καταναγκαστικής εγασίας.

      Αλίκη

      Διαγραφή
    2. Tις ανοησίες του Δούκα που μας προτείνετε καλό είναι να τις διαβάσατε προσεκτικά. Θα βρείτε τα στρατόπεδα ομοιότητες με την καταναγκαστική εργασία του "σοσιαλισμού", όπως εύστοχα γράφει και η Αλίκη. Αλλά θα βρείτε και τα λεγόμενα κόκκινα μεροκάματα στο χτίσιμο των γραφείων του Περισσού. Για την εργατική τάξη πάντοτε και για το καλό του λαού. Εμάς εδώ μας ενδιαφέρει μια ευνομούμενη και δίκαιη πολιτεία με έγνοια για τους αδύναμους και με δίκαιη αμοιβή για τους παραγωγικούς. Δυστυχώς η Αριστερά που θάπρεπε να αγωνίζεται γιαυτά τα πραγματα έχει πέσει σε κακά χέρια. Σε χέρια άεργων και συνεπώς είναι αδύνατο να καταλάβει τις ανάγκες των ανθρώπων της εργασίας. Γιαυτό μόνο λόγια επαναστατικά που στόχο έχουν να αναπαράγουν την ιδεολογική κυριαρχία των εχθρών της εργατικής τάξης που μιλούν δήθεν στο όνομά της.

      Διαγραφή
  5. στο κρεβάτι με γρίπη8 Ιανουαρίου 2013 στις 8:41 μ.μ.

    Στο διεθνή χώρο, βλέπουμε συνεχώς περιπτώσεις διαφθοράς σε κάθε μεγάλο οργανισμό, είτε αυτός είναι κράτος, είτε επιχείρηση. Η διαφθορά, η αδιαφάνεια, η διαπλοκή, η απληστία, αποτελούν χαρακτηριστικά των μεγάλων οργανισμών, όχι κατ'εξοχήν των κρατών. Σε διεθνές επίπεδο, δέ, τα μεγέθη είναι κολοσιαία.

    Άρα το πρόβλημα δε μπορεί να είναι μόνο ο κρατισμός.

    Δεδομένου, δέ του μεγέθους της διαπλοκής του ιδιωτικού τομέα με το κράτος (ευτυχώς η Τηλέτυπος και μόνο μας δίνει πλήθος παραδειγμάτων αυτές τις ημέρες), είναι ευχολόγιο να λέμε οτι αν στελεχώσουμε το πολιτικό δυναμικό με ανθρώπους της αγοράς, θα λυθεί το πρόβλημα.

    Το πρώτο που λείπει, είναι ένας στρατηγικός σχεδιασμός του ποιός θα είναι ο ρόλος μας ώς οικονομία στο διεθνή (και όχι μόνο Ευρωπαικό) καταμερισμό εργασίας. Τι θέλουμε να κάνουμε; Μας αρκεί να είμαστε υπάλληλοι των Γερμανών; Ή μήπως χρειάζεται να παράγουμε και να εξάγουμε ανταγωνιστικά;

    Χρειαζόμαστε τους νέους να ξεκινούν δικές τους δυναμικές επιχειρήσεις, όχι να τους απορροφούν οι εθνικοί προμηθευτές και οι ευρωπαιοί εραστές στα οκνηρά μεγαθήριά τους. Μόρφωση έχουμε. Πώς θα στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα των νέων μας;

    Το κράτος, αντί να στηρίζει, είναι τροχοπέδη σε όλα αυτά, κυρίως επειδή διαπλέκεται με νταβατζήδες. Όλα αυτά έχουν ονοματεπώνυμο. Όποιος ευαγγελίζεται κάθαρση, να η ευκαιρία.

    Για την ώρα, το πρόταγμα για χάραξη ενός εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού χωράει σε ένα πολιτικό σχηματισμό που συνδυάζει τη λαική δεξιά με τη σοσιαλδημοκρατία, αν μας αρέσουν οι τίτλοι με άρωμα εποχής. Αντ'αυτού βλέπουμε τη "λαϊκή δεξιά" και τη "σοσιαλδημοκρατία", να συντάσονται για τη διατήρηση του παλιού, του διεφθαρμένου. Άρα, για όποιον θέλει να συμμετέχει σε κάτι νέο, τώρα είναι η ώρα να αποδείξει το ποιόν και τις προθέσεις του. Ιδού η ρόδος, ιδού και το πήδημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσυπογράφω και περαστικά
      Το πρόβλημα και βέβαια δεν είναι μόνο ο κρατισμός ,αλλά για τη δική μας ιδιαιτερότητα είναι. ¨Οπως λες και συ το κράτος διαπλέκεται με νταβατζήδες. Γιατί; Γιατί είναι αυτό που μοιράζει το χαρτί και θέλει ένα καλό μπαξίσι για την πάρτη του. Και αυτό μόνο με καλούς νταβατζήδες θα το εξασφαλίσει. Η διαφθορά δεν εξαφανίζεται. Απλά μπορεί να είναι τέτοια ώστε να μην εμποδίζει την ανάπτυξη και στην Ελλάδα την εμποδίζει.
      Συνεπώς πάμε σε άνοιγμα των αγορών και ανταγωνιστικότητα με έλεγχο των κανόνων. Και πάλι ο ελεγκτής δηλαδή το κράτος θα θελήσει κάτι να βγάλει, αλλά αν οι παίκτες είναι πολλοί θα είναι δύσκολο αυτό να μείνει κρυφό. Αν δουλέψει και το rotation των δημόσιων λειτουργών στις θέσεις κλειδιά, το πράγμα δυσκολεύει περισσότερο.
      Τι γίνεται όμως σήμερα στη συνάντηση της σοσιαλδημοκρατίας και της δεξιάς; Ο όποιος αρχηγός για νάχει τα νώτα του ασφαλή μοιράζει προνόμια, δηλαδή κρατικές θέσεις και καθαρίζει. Έτσι όμως αναπαράγει τον κομματισμό και τον κρατισμό και καταλήγουμε σε φαύλο κύκλο. Θέλουμε άλλους θεσμούς με αντίβαρα και ανεξάρτητες αρχές αλλά θέλουμε και άλλο πολιτικό σύστημα που να μην παραβιάζει τους θεσμούς ή καλύτερα να μην του είναι εύκολο να το κάνει. Αλλά πάνω απόλα θέλουμε πολίτες με αντίστοιχη λογική. Μέχρι να τους "βρούμε" πρέπει να δουλέψουμε από τα πάνω. Αν το σύστημα δείξει τα οφέλη του οι πολίτες θα ακολουθήσουν μονομιάς.

      Διαγραφή
  6. Πάλι πας να ξαναανακαλύψεις την Aμερική Λεώ.O μόνος τρόπος να ξεφορτωθούμε την κρατική διαφθορά είναι να καταργήσουμε το κράτος και να περάσουμε σε μια απολιτική κοινωνία της οικονομίας της αγοράς.
    H μοναδική άλλη λύση βρίσκεται στα τελευταία κεφάλαια του iRobot.

    Atlas Shrugged

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία