Ο 9,84 είναι το πρώτο δημόσιο μέσο που επιστρέφει χρήματα στον δημότη


Τα αποτελέσματα των δύο χρόνων της νέας διοίκησης στον μεταρρυθμισμένο σταθμό 

Η εισήγηση του γενικού διευθυντή Τάκη Καμπύλη στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΡΑ (ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΑΘΗΝΑ 9.84):
Η σημερινή μου ενημέρωση και οι προτάσεις που θα ακολουθήσουν γίνονται για πρώτη φορά γραπτώς για λόγους που έχουν να κάνουν τόσο με την κρισιμότητα της κατάστασης της ΔΕΡΑ όσο και επειδή αισθάνομαι την ανάγκη να ελαχιστοποιηθεί κάθε πιθανότητα παρερμηνείας. 
Άλλωστε σήμερα έχουμε και μία μικρή επέτειο. Ολοκληρώνονται δύο χρόνια της νέας διοίκησης. Στα βασικά του σημεία, αυτός ο πρώτος απολογισμός που έχετε στα χέρια σας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικός. Νομίζω δε, ότι πρέπει να είστε περήφανοι διότι απ όσο γνωρίζω ο 9,84 είναι το πρώτο δημόσιο μέσο που επιστρέφει χρήματα στον δημότη.
Αλλά μην σταθείτε μόνο στο οικονομικό κομμάτι. Θα ήθελα να σας θυμίσω τι βρήκαμε όταν ήρθαμε πριν από δύο χρόνια. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι εξορθολογίζοντας και το διοικητικό κομμάτι του 9,84 αποσπάσαμε ακόμη και τα... μπράβο της προηγούμενης διοίκησης! (καταγεγραμμένο στα πρακτικά).

Ήδη ο σταθμός διαθέτει ένα νέο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, με νέα προβλεπόμενη δομή στο δημοσιογραφικό του κομμάτι όπως όλοι οι σύγχρονοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί. Και επίσης νέο σύγχρονο κανονισμό προμηθειών εναρμονισμένο πλήρως με τον ΕΚΠΟΤΑ. Και τέλος, το σημαντικότερο: Έναν μηχανισμό αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων με ελάχιστο κόστος και με πολλές υποσχέσεις. Σας υπενθυμίζω σχετικά τις δικές σας εντυπώσεις από την παρουσίαση ,σε πρόσφατη συνεδρίαση ΔΣ, της πρότασης MEDUSA. 

Βρήκαμε έναν σταθμό απαξιωμένο κι εν πολλοίς ιδρυματοποιημένο. Χωρίς ισχυρή διοίκηση, που επιβίωνε εκτός μετρήσεων -για προφανείς λόγους- και μόνο χάρη στην παχυλή χρηματοδότηση. Οι σπατάλες κόπηκαν μαχαίρι. Το βλέπετε μπροστά σας πόσο.
Ως προς το δημοσιογραφικό του μέρος επιλέξαμε έναν σταθμό χωρίς φωνές, χωρίς βία στο λόγο και στις ιδέες, ενημερωτικό, με σύγχρονο περιεχόμενο, έναν οδηγό επιβίωσης στην Αθήνα με βάση όμως την ιδιαιτερότητα και το πολύπλοκο της ταυτότητας «αθηναίος δημότης».

Το μουσικό μας κομμάτι απέκτησε επίσης αυτό που δεν είχε: Ταυτότητα. Μπορεί να διαφωνεί ή να συμφωνεί κάποιος μ αυτήν αλλά σήμερα ο ήχος μας δεν είναι ανεμοσκορπισμένος. Έχουμε προτάσεις και επιχειρήματα και στο λόγο μας και στη μουσική μας.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά την ιδιαίτερη ταυτότητα του Αθήνα 9,84, το δικό σας διοικητικό συμβούλιο καιη νέα διοίκηση πέτυχε να μην θεωρείται ο σταθμός και να μην είναι ούτε ντουντούκα ούτε φέουδο ...
της δημοτικής αρχής και βέβαια καμμιάς άλλης παράταξης. Τη διακομματική συνενοχή η νέα διοίκηση την αντικατέστησε με την ανεξαρτησία του 9,84 από το δημαρχείο αλλά και από άλλους χώρους. 

Γι αυτό άλλωστε και είναι μεγάλη η ευθύνη μας αφού κι εμείς έχουμε απωλέσει το περιθώριο να αποδώσουμε τα σφάλματά μας σε άλλους.

Σ όλη αυτή την προσπάθεια στηριχθήκαμε αποκλειστικά στους εργαζόμενους του σταθμού. Προσλήψεις δεν κάναμε, το ξέρετε, το αντίθετο. Και ενώ υπήρχε η εύκολη λύση που μας προτεινόταν, δηλαδή απλώς να μην συνεχίσουν αποκλειστικά οι συμβασιούχοι έργου στον σταθμό, η νέα διοίκηση επέλεξε τον δύσκολο δρόμο.
Αντίθετα με ότι έχει συμβεί στο δημόσιο τομέα εμείς προχωρήσαμε και σε καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου. Δείξαμε αν όχι απόλυτη συνέπεια, πάντως στην κατεύθυνση του κλίματος δικαιοσύνης που είχε ζητηθεί από το σώμα των εργαζομένων. Όλων των ειδικοτήτων κι όχι μόνο δημοσιογράφων. Μάλιστα ακόμη και όταν χρειάστηκε ( όπως σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου ) το ΔΣ ανέλαβε την ευθύνη να ακολουθήσει περισσότερο το πνεύμα των νόμων, σαν ασπίδα των εργαζομένων στον συχνά αυτοανατρεπόμενο νομικό πληθωρισμό ( και φορμαλισμό ) της Κρίσης.
Υπήρξαν στιγμές που οι εργαζόμενοι του σταθμού έδειξαν ότι παίρνουν τον 9,84 στις πλάτες τους. Υπήρξαν όμως και κρίσιμες στιγμές στις οποίες οι εργαζόμενοι και δή οι δημοσιογράφοι έδειξαν ότι ήθελαν να τους πάρει ο σταθμός στην πλάτη του. Δίνω έμφαση στη στάση των δημοσιογράφων για έναν και μόνο λόγο: Οι συνάδελφοί τους στο διοικητικό κομμάτι του σταθμού έχουν υποστεί τα τελευταία τρία χρόνια μείωση κατά 40% του εισοδήματός τους. Οι δημοσιογράφοι μόλις της τάξης του 10%, κι αυτό το 2010. Τα επόμενα δύο χρόνια δεν έχει συμβεί καμμία άλλη μείωση στον (ονομαστικό) μισθό τους.

Είναι εύλογη η αντίδραση των δημοσιογράφων σε οποιαδήποτε επιχείρηση συρρίκνωσης του εισοδήματός τους. Άλλο τόσο εύλογη είναι και η έννοια της αλληλεγγύης και του επιμερισμού των βαρών σε όλους τους εργαζόμενους μιας επιχείρησης . Δεν υπάρχουν χαϊδεμένα παιδιά της διοίκησης στον 9,84 και δεν θα υπάρξουν. Η δικαιοσύνη που από τους ίδιους μάς ζητήθηκε δεν μπορεί να εξαντλείται εντός των ορίων ενός συγκεκριμένου κλάδου.

Συζητήσατε και στο προηγούμενο ΔΣ το ταμειακό παρόν και μέλλον του 9,84. 

Νομίζω ότι μόνο μία αντιπρόταση ακούστηκε και έχει καταγραφεί υποθέτω στα πρακτικά. Από τον εκπρόσωπο της Ανοιχτής Πόλης, ο οποίος πρότεινε αντί για περικοπές να κατέβει στο πεζοδρόμιο η διοίκηση χέρι-χέρι με τους εργαζόμενους και να αγωνιστεί μαζί τους για την ακύρωση των μνημονίων. 
Παρότι δεν μου φαίνεται ταξικά ορθή η πρόταση δεν θα είχα καμμία αντίρρηση ως διοίκηση να την ακολουθήσω αν μας έλυνε το πρόβλημα της μισθοδοσίας του Μαρτίου και των επόμενων μηνών. 
Εκτός αν συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι να μην πληρώνονται για όσο διάστημα διαρκέσει ο αγώνας εναντίον του μνημονίου. 
Μπορεί να είναι σύντομος οπότε να εκτοξευθεί πάλι ο προϋπολογισμός στα 17 εκατομμύρια ευρώ αλλά μπορεί και να διαρκέσει περισσότερο. Και στο διάστημα αυτό επίσης δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Δήμος θα μπορέσει να μας εξασφαλίσει ακόμη 1.100.000 ευρώ που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε το 2013.

Υπάρχει ακόμη η εκκρεμότητα με την Κοινή υπουργική Απόφαση για τη μισθοδοσία. Που υπογράφεται και ακόμη υπογράφεται. Το νέο μισθολόγιο που πρότεινε προ μηνός η διοίκηση μας εξασφαλίζει μια εξοικονόμηση περίπου 500.000 ευρώ το χρόνο. Προφανώς και είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε την ΚΥΑ όταν αυτή δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. Δεν είμαστε πάντως βέβαιοι ότι θα πετύχουμε αντίστοιχη εξοικονόμηση, οπότε το θέμα θα παραμείνει ανοιχτό. 

Σας έλεγα και πριν ότι εξαναγκαστήκαμε πριν από δύο χρόνια να καταγγείλουμε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Και επιλέξαμε εκείνους τους συναδέλφους που και το έργο τους μπορούσε να καλυφθεί αλλά και δεν θα οδηγούνταν στην ανεργία, αφού οι ίδιοι είχαν άλλες δύο ή τρεις επαγγελματικές ασχολίες.
Στόχος μας και σήμερα είναι η διασφάλιση το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας. Αλλά με καθεστώς δικαιοσύνης. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί ένας εργαζόμενος αορίστου χρόνου για 5-6 χρόνια στο σταθμό έχει περισσότερα δικαιώματα από έναν συμβασιούχο που έχει τα ίδια χρόνια και επίσης αποκλειστικό εργοδότη τον 9,84. Ιδίως όταν ο πρώτος στοιχίζει διπλάσια από τον δεύτερο και μονιμοποιήθηκε με τις ίδιες αδιευκρίνιστες συνθήκες με τις οποίες συνάπτονταν ή αξιολογούνταν και οι συμβάσεις έργου.

Οι συμβασιούχοι ήδη ανέλαβαν ένα κόστος. Και μείωση κατά 10% των ήδη χαμηλών συμβάσεών τους (υπολογίζω περίπου 30% στην τριετία) και τη μη ανανέωση για το 2013 , 16 συμβάσεων όπως ο νόμος ορίζει. Οκτώ σήμερα και άλλες οκτώ την 1/9/2013.

Δεν υπάρχει η πολυτέλεια στις συμβάσεις αορίστου χρόνου και να διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα και να μην υπάρξουν καταγγελίες συμβάσεων. Με την πρόταση της διοίκησης για μειώσεις αποδοχών (έξι κλιμάκια ) εξασφαλίζουμε προς το παρόν, μέχρι τέλους του 2013, να μην χρειαστεί να πάμε σε καταγγελίες συμβάσεων. Σε κάθε αντίθετη περίπτωση, δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Η διοίκηση έδειξε κάθε διάθεση για συνεργασία με τους εργαζόμενους ακόμη και κάνοντας αποδεκτό το αίτημα της εκπροσώπου των δημοσιογράφων στο προηγούμενο ΔΣ να αναβληθούν οι σχετικές αποφάσεις αναμένοντας την ΚΥΑ. Ωστόσο από την Παρασκευή θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Αρχίζει η μισθοδοσία του Μαρτίου .

Ο 9,84 δεν δύναται να συνεχίσει να εξυπηρετεί αυτό το κόστος μισθοδοσίας των συμβάσεων αορίστου χρόνου. Η πρότασή μου λοιπόν έχει να κάνει με την προώθηση του μισθολογίου που εδώ και ένα μήνα σας έχω υποβάλλει ενώ παράλληλα έχω δώσει οδηγίες στο λογιστήριο να είναι έτοιμο και για το μισθολόγιο της αναμενόμενης ΚΥΑ. Την οποία και θα ενσωματώσουμε μόλις δημοσιευτεί.

Κυρίες και κύριοι σύμβουλοι
Παρά την κρίση η κατάσταση στον 9,84 είναι σήμερα πολύ καλύτερη από αυτήν που βρήκαμε στο σταθμό. Το κόστος του σταθμού (μισθοδοσία και λειτουργικές δαπάνες) είναι μειωμένο σχεδόν κατά 70%. Παραλάβαμε χρέη από την προηγούμενη διοίκηση περίπου 1.200.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή, με χαρά σας ενημερώνω- ο 9,84 διαθέτει σε χωριστό λογαριασμό -πλέον της δημοτικής επιχορήγησης- 1.100.000 ευρώ. Είναι ο ΦΠΑ που καταφέραμε να μας επιστραφεί πρόσφατα, για τα χρόνια 2007-2010 (για την είσπραξη των οποίων η προηγούμενη διοίκηση δεν είχε αναλάβει την παραμικρή πρωτοβουλία) . Είναι το μαξιλάρι ασφαλείας που διαθέτει σήμερα ο σταθμός.

Αλλά προφανώς δεν θα χρησιμοποιηθεί για να αναπαραχθούν τα ελλείμματα. Θα χρησιμοποιηθεί και σε επένδυση- η λειτουργία του WEB TV και η ενίσχυση του μηχανισμού ευρωπαϊκών προγραμμάτων- και για ένα επιτυχές κούρεμα του χρέους μας (το έχει ήδη αναλάβει ο Μιχάλης Κυριακίδης) ώστε να παραδώσουμε έναν σταθμό ελεύθερο από χρέη και ευέλικτο σε οποιαδήποτε κακή συγκυρία. 

Η σημερινή σας απόφαση δεν θα είναι εύκολη. Και είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι πολλοί από σας προβληματίζονται ως προς την παραμονή τους στο ΔΣ της ΔΕΡΑ.
Δεν μπορώ να σας υποδείξω τι να κάνετε. Αντιλαμβάνομαι ότι έχετε δεχθεί κι εσείς λάσπη και πόλεμο στην προσπάθεια να εξορθολογίσετε τον 9,84. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν σας είναι εύκολο να υπηρετείτε (και δη αμισθί) ένα σταθμό που ανοιγοκλείνει από τις απεργίες της ΕΣΗΕΑ όπως τα διημερεύοντα φαρμακεία.
Ούτε σας είναι εύκολο να βλέπετε τη διαστρέβλωση όχι μόνο των προσπαθειών σας αλλά και των αποτελεσμάτων τους. 
Επιτρέψτε μου να σας πω τι λέω στον εαυτό μου. Ακόμη και αύριο αν εξαναγκαστώ σε παραίτηση ή επιλέξω την παραίτηση, θα φύγω από αυτόν το σταθμό με ψηλά το κεφάλι. Ωστόσο πιστεύω πως δεν εγκαταλείπεις το καράβι και μάλιστα προεξοφλώντας τη βύθισή του. Εκτός κι αν είσαι βέβαιος ότι το ναυάγιο το θέλει το ίδιο το καράβι.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία