Κουλάρισε ρε μάνα, μια χαρά τα πάω



 του Λεωνίδα Καστανά

Βλέπει η κυβέρνηση την αποτυχημένη «γενική απεργία» των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών και παίρνει τα πάνω της. Ανοχή, σου λέει. Και δίνει ένα κάποιο τράτο στα υπηρεσιακά συμβούλια μέχρι να συνεδριάσουν για να αποφασίσουν, πάντα σύννομα, αν θα κόψουν το μισθό στις έγκλειστες Ικατζούδες που παντελόνιασαν κάτι εκατομμύρια, «αχρεωστήτως».

Βλέπει τους κουρασμένους κομματικούς στρατούς να σέρνουν τα βήματά τους στη Πανεπιστημίου, ψιθυρίζοντας  κάτι μπαγιάτικα συνθήματα, και σου λέει, τους έχω. Και χαλαρώνει και δίνει στον εαυτό της αβάτζιο κάνα εννιάμηνο ακόμα μέχρι να αποφασίσει το Συμβούλιο Επικρατείας αν η επένδυση 45 μυρίων με τις πολυτελείς κατοικίες στη Σάμο είναι σύννομη και πρέπει να ξεκινήσει.

Το ενάμιση όμως εκατομμύριο άνεργοι, που αυξάνεται γεωμετρικώς, δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι που τους έκοψαν το επίδομα και έχουν αγανακτήσει. Μπορεί να τη βγάζουν με κάτι δανεικά, κάτι συντάξεις του παππού, κάτι αποταμιεύσεις, αλλά κάποια στιγμή αυτά θα τελειώσουν. Και τότε τι θα γίνει; Τότε θάναι αυτοί που θα βγουν στο δρόμο και θάχουν όλα τα δίκια με το μέρος τους. Και τότε που σε πονεί και που σε σφάζει.

Γιατί ένα χρόνο τώρα περιμένουν τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα fast track, το «Ελληνικό», αλλά δεν βλέπουν τίποτα. Περιμένουν τις τράπεζες να σπρώξουν το χρήμα στην αγορά, να ξαναστηθούν οι δουλίτσες των 5-10 εργαζομένων αλλά πήγε Μάρτης 2013 και λέγανε κάτι για Δεκέμβρη 2012. Και η χώρα βυθίζεται στη λεγόμενη ύφεση. Τα δημόσια έσοδα βουτάνε, τα ασφαλιστικά ταμεία τα φτύνουν, γιατί ο κόσμος βγαίνει στη σύνταξη μπας και επιβιώσει. Και η κυβέρνηση  συζητάει αν και πως θα κάνει τη διοικητική μεταρρύθμιση και δεν αρέσει στη ΝΔ ο Μανιτάκης και θέλει να απαλλαγεί από αυτόν.

Η χρεοκοπία μπορεί να αποσοβήθηκε με τη συνδρομή των εταίρων, αλλά άμα ο οργανισμός θέλει να πεθάνει θα τα καταφέρει, ότι και να κάνουν οι γιατροί. Όταν σε μια χώρα που λιμοκτονεί, δέκα νοματαίοι μπορούν να παγώνουν μέσω ΣτΕ επενδύσεις εκατομμυρίων στη Χερσόνησο της Κασσιώπης, προφανώς και δεν υπάρχει γιατρειά. 

Γιατί ακόμα και αν το πνεύμα είναι πρόθυμο, η σαρξ είναι ασθενής. Οι επιθέσεις στο Στουρνάρα από μέσα και απέξω, (κυρίως από μέσα) είναι η προετοιμασία για τη μάχη μέχρις εσχάτων που θα δοθεί στις «σκληρές» αποκρατικοποιήσεις. Στα λεγόμενα Δίκτυα που πρέπει να μείνουν υπό κρατικό έλεγχο για να καταρρεύσουν μαζί με τη χώρα και τους πολίτες της. Γιατί είναι φωλίτσες μεγάλων πελατών που κρατούν όμηρους τους εργαζόμενους και τους εθίζουν στη λούφα και την παραλλαγή για να εισπράττουν ψήφους και να κάνουν τις δικές τους δουλειές. Και πληρώνει φόρους ο μισθωτός και ο μικροιδιοκτήτης και όταν δεν φτάνουν τα έσοδα πληρώνει και χαράτσια και αν δεν φτάνουν κι αυτά  έχει κι άλλα. Μέχρι να μηδενιστούν τα εισοδήματα των εργαζομένων έχουμε περιθώριο. Αρκεί να μη χαλάσει τίποτα από το δημόσιο, αρκεί να μπορούν οι συμμορίες να κάνουν το τζίρο τους. Πεσμένο λόγω κρίσης, αλλά να τον κάνουν.

Αλλά και να πωληθούν τα Δίκτυα, σε ποιους και πόσο; Μήπως θα πάνε σε μεγάλους παίκτες που θα τα αξιοποιήσουν, θα τα αναπτύξουν, θα φτιάξουν νέες θέσεις εργασίας θα δώσουν δουλειά στον κόσμο και έσοδα στο κράτος; Ή μήπως θα πάνε για ένα κομμάτι ψωμί σε τίποτα μικρομεσαία λαμόγια που θα τα ρίξουν έξω, αφού κάνουν πρώτα τη μπάζα τους; Γιατί είδαμε και τη σύμβαση με τα μεταλλεία της  Χαλκιδικής που έκαναν οι «εκσυγχρονιστές» του 2003.

Και ποιους έχει απέναντι η κυβέρνηση να την αντιπολιτεύονται και να της προτείνουν άλλες λύσεις; Μήπως έχει αυτούς που «θέλουν» τις επενδύσεις για την πραγματοποίηση των οποίων πρέπει πρώτα να ρωτηθούν οι τοπικοί παράγοντες, οι οικολογικές οργανώσεις, το ΤΕΕ, τα πανεπιστήμια, οι επιστημονικοί φορείς και ο παπάς της ενορίας; Μήπως στο πρόβλημα των εσόδων έχει απέναντι κάποιους που προτείνουν να φορολογηθούν με χαράτσι των 20.000 ευρώ οι 200.000 πλούσιοι του τόπου; Και αυτοί οι πλούσιοι είναι όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα 50.000 ευρώ; Αλλά για να έχουν τόσο δηλωμένο εισόδημα σημαίνει ότι φορολογούνται. Να πληρώσουν δηλαδή καπέλο όσοι ήδη πληρώνουν τα νόμιμα; Και με τους άλλους τους χιλιάδες που βγάζουν 100 και δηλώνουν 1 τι θα γίνει; Και τα λένε αυτά καθηγητές οικονομίας; Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί τα παιδιά μας δεν μαθαίνουν γράμματα στα Πανεπιστήμια;

Και μιας και τόφερε η κουβέντα για τα Πανεπιστήμια. Πασχίζει λέει ο υπουργός να μαζέψει το χάος των 520 πανεπιστημιακών τμημάτων και έχει ως «συμβούλους» μητροπολίτες, πρυτάνεις, δημάρχους και  κομματάρχες. Και ράβει και ξηλώνει και ενώνει μηχανικούς με οικονομολόγους και πληροφορικάριους με διοικητικούς και έχει χαθεί η μπάλα, για να μην χαθούν τα συμφέροντα των πιο ισχυρών. Παίζει σκληρή άμυνα η Λαμία και χάνει το ΤΕΙ ο Λεβαδειακός. Μα γίνεται έτσι;
Κάνε άνθρωπε μια έρευνα αγοράς, δες τι σου στοιχίζει ο κάθε φοιτητής,  σχεδίασε στοιχειωδώς τι επιστημονικό δυναμικό χρειάζεσαι για τα επόμενα 20 χρόνια και πράξε αναλόγως. Μείωσε τον αριθμό των εισακτέων, επανέφερε τη βάση του 10 και άσε την ίδια τη ζωή να οδηγήσει τα πράγματα.
Να δεις για πότε κλείνει το κακό ή το άχρηστο μαγαζί από μόνο του. Και δεν θα μπορεί να σου πει κανείς και τίποτα. Λυπούμαι πολύ αλλά εφέτος στο «πανεπιστημιακό σας ίδρυμα, «Ανωτάτη Νυχοκοπτική Κάτω Παναγιάς» δεν μπήκε κανείς. Κλείσατε λόγω ελλείψεως πελατών. Και άσε τους άλλους να φωνάζουν για «επιστημονικά κριτήρια», για επενδύσεις σε καφετέριες και γκαρσονιέρες και άλλα τέτοια τελείως αναπτυξιακά και σωτήρια. Δύσκολοι καιροί, δύσκολες αποφάσεις. Αλλιώς πάπαλα.

Μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι κάποιοι δεν θέλουν να ανοίξει η οικονομία και να γίνουν επενδύσεις; Και όμως είναι πολλοί αυτοί που δεν θέλουν. Το παλιό σχεδιάκι εξόδου από το Ευρώ και επιστροφής στην «Αλβανία» των ονείρων μας δεν έχει φύγει από κάποια τραπέζια. Ο  Grillo στην Ιταλία με κάτι τέτοια μαζεύει χαλαρά διψήφιο νούμερο. Γιατί όχι και εδώ. Απλώς κανείς δεν το τόλμησε ακόμα. Και από Grillo, στην Ελλάδα να φάνε και οι κότες.
Εντάξει υπάρχει η ιδεόληπτη Αριστερά. Αυτή που ακούει επενδύσεις, σκέφτεται κέρδη και βγάζει σπυράκια. Για την Αριστερά του κιτς προέχει «η οικονομία των αναγκών και όχι των κερδών». Και αυτή πραγματώνεται όχι με δουλειές αλλά με δανεικά και αγύριστα, με κατανάλωση και εισαγόμενα. Γιατί ο λαός έχει ανάγκες.  Φωνάζει για το μνημόνιο και απαιτεί κούρεμα. Δηλαδή, χαρίστε μας τα χρέη, χαλαρώστε  τους όρους και δώστε μας κι άλλα δανεικά να τη βγάζουμε όπως πριν. Και γουστάρει ο κόσμος τα παραμύθια και τρέχει και ψηφίζει κάτι αγράμματους μεσήλικες για να το νανουρίζουν με «μεταβατικές κυβερνήσεις», επανάσταση στους δρόμους και γλυκά ματάκια στην τρομοκρατία.

Αλλά δυστυχώς υπάρχουν και οι άλλοι οι δεξιοί και οι κεντρώοι που προκειμένου να κρατήσουν αυτοί τη μάνα που μοιράζει το χαρτί βάζουν χίλια δυο εμπόδια στην υγιή ανάπτυξη. Και θέλουν να μας πείσουν ότι με τους Τσάκες και τις αποικιακές συμβάσεις θα βγούμε από την κρίση. Και σχεδιάζουν αναπτυξιακό νόμο επί χάρτου και βάζουν ένα συνταξιούχο νεφρολόγο να παρακολουθεί το ΕΣΠΑ γιατί έχει νεφρική ανεπάρκεια. Και την ίδια στιγμή όλα τα νησιά και νησάκια και βραχονησίδες είναι χαρακτηρισμένα ως δασικές περιοχές, ακριβώς για να πρέπει ο επενδυτής να «διαπραγματευτεί» με τα κοράκια τον αποχαρακτηρισμό τους. Και ποιος μιλάει κορακίστικά; Προφανώς κάποιο άλλο κοράκι εγχώριο ή αλλοδαπό.

Φίλη προσπαθούσε, πότε με το καλό και πότε με το άγριο να βάλει το γιο της, μαθητή Λυκείου, να διαβάσει. «Κουλάρισε μάνα θα δεις τους βαθμούς μου, μια χαρά τα πάω» της απαντούσε εκείνος. Σε αυτούς τους βαθμούς ήλπιζε και εκείνη. Αφού το παιδί δεν ανοίγει βιβλίο οι βαθμοί λογικά θα είναι χάλια και έτσι θα έχει αποδείξεις ώστε να επιβάλει σκληρότερα μέτρα. Αμ δε. Παίρνει τον έλεγχο προόδου και ζαλίζεται, όλα πάνω από 17. Μα πως γίνεται αναρωτιέται; Αφού….. Μήπως το παιδί μου είναι φαινόμενο;
Κάνει όμως το λάθος να ρωτήσει τις επιδόσεις του στα διαγωνίσματα του τετραμήνου. Στα μαθηματικά έγραψε 8 και 9 αλλά στον έλεγχο είχε 17. Στη Φυσική έγραψε 12, αλλά στον έλεγχο είχε 18, κοκ. Και τότε τρελαίνεται και ξεσπάει. Μα πως γίνεται ρε δάσκαλοι; Αγωνίζομαι να βάλω το παιδί μου να διαβάσει και σεις το φορτώνεται αδίκως με «Άριστα» για να του επιβραβεύσετε την οκνηρία; Πως θα του κλείσω εγώ τώρα το Internet και πως θα τον μαζέψω στο σπίτι; Πως θα τον βάλω να δουλέψει; Γιατί μου καταστρέφετε το παιδί;

Δεν χρειάζεται να δουλέψει κανείς, μάνα. Αρκεί να φτιάχνουμε νομοθετικά πλαίσια και να διενεργούμε ελέγχους προόδου. Μουσαντένιους, όπως αυτός του γιου σου. Και όλα θα φτιάξουν. Κουλάρισε. 

Σχόλια

  1. Καλημέρα. Σωτσότατος, αλλά και απολαυστικότατος!!


    ΥΓ1: Ο συγκεκριμένος καθηγητής Οικονομικών λέει κατα καιρούς απίστευτα πράγματα. Τον έχω ακούσει π.χ. στο κεντρικό δελτίο του Mega να ισχυρίζεται (με σοβαροφανές ύφος, αλλά και δόση βραχνής μαγκιάς)ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα αν δεν πάρουμε τα δανεικά της τρόικας διότι μπορούμε να καλύπτουμε τις ταμειακές ανάγκες μας με βραχυπρόθεσμο δανεισμό. Του διέφευγε το γεγονός ότι, προκειμένου να ανανεώνεται ο βραχυχρόνιος δανεισμός (προφανώς, τρίμηνα έντοκα), θα πρέπει να εξοφλείται ο προηγούμενος/ληξιπρόθεσμος. Μου αρέσει που θεωρείται από τους "σοβαρούς" του ΣΥΡΙΖΑ!

    ΥΓ2: Αν έχω καταλάβει καλά, όλος ο χαμός για τα ορυχεία της Χαλικιδικής δεν γινόταν τόσα χρόνια για την αποικιοκρατική σύμβαση (χωρίς μεταλλευτικά δικαιώματα υπέρ του Δημοσίου), αλλά για λόγους περιβαλλοντικούς -λέγε με και τοπικά συμφέροντα. Αντί, δηλαδή, οι λεγόμενοι φορείς να πιέζουν το Κράτος να κάνει σωστά και επωφελώς τη δουλειά του, το πίεζαν/πιέζουν να μην κάνει τίποτε.

    ΥΓ3: Με τσάκισε η "Ανωτάτη Νυχοκοπτική Κάτω Παναγιάς"!

    Αλίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aλίκη
      Λίγο να συνεχιζότανε το πανηγύρι, η Νυχοκοπτική θα ήταν το επόμενο ΤΕΙ στην κάτω ή ανω Παναγιά, να είσαι σίγουρη.
      Στον καθηγητή μας διέφυγε και το επιτόκιο που είναι βαρβάτο στο βραχυχρόνιο δανεισμό ( 4-5%;). Αλλά πρέπει να είναι αντιμνημονιακός ο λόγος και ας είναι και βλακείες. Τώρα τους βλέπω να τα γυρνάνε αλλά δεν μπορείς να τους έχεις εμπιστοσύνη. Πολλές φωνές και διαφορετικές γλώσσες, η Βαβέλ της Αριστεράς που ζήσαμε όλοι τα τελευταία 40 χρόνια.

      Διαγραφή
    2. Αλίκη, οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν αφού ο ... χρήσιμος ηλίθιος Παπακωνσταντίνου υπέγραψε την περιβαλλοντική μελέτη και ξεκίνησε η εξόρυξη. Από αυτή την υπόθεση ο εργολάβος θα αποκομίσει ένα τεράστιο κέρδος, το κράτος κάποιους φόρους, ενώ η τοπική κοινωνία θα πληρώσει τα "έμμεσα κόστη" από την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την πιθανή μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

      Είναι ιεροσυλία λοιπόν να υποβαθμίζεται η αυτονόητη αντίδραση των κατοίκων στη λογική ότι γίνεται για "τοπικά συμφέροντα"!!!

      Διαγραφή
    3. @Kostas Ramantas: Μπορεί να έχετε δίκιο και η τοποθέτησή μου να υπήρξε κάπως επιπόλαιη.

      Αναρωτιέμαι όμως για το εξής: Δεδομένου ότι -κακά τα ψέμματα- κάθε εξόρυξη με κάποιον τρόπο κάνει κακό στο περιβάλλον, δεν θα έπρεπε να γίνονται καθόλου εξορύξεις; Ή μήπως θα έπρεπε να γίνονται με μέριμνα για όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος -πράγμα που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε; Επομένως η αντίδραση των τοπικών φορέων δεν θα έπρεπε να είναι πιο στοχευμένη και όχι γενική άρνηση και τραμπουκισμός; Ας μην ξεχνάμε και τα συμφέροντα των χιλιάδων οικογενειών που ζουν από τις εξορύξεις.

      Κατά τα άλλα, το κέρδος του εργολάβου και οι φόροι του Δημοσίου είναι το αναμενόμενο και ζητούμενο σε τέτοιες περιπτώσεις. Όμως οι αποικιοκρατικής αντίληψης συμβάσεις εις βάρος του Δημοσίου -όπως έγινε εδώ- δεν είναι καθόλου ζητούμενες, διότι βλάπτεται σοβαρά το δημόσιο συμφέρον. Δεν είδα να υπάρχει σοβαρή αντίδραση σ' αυτό -δηλαδή, πίεση προς το κράτος για αναθεώρησητης σύμβασης, στρίμωγμα του εργολάβου για αντισταθμιστικά μέτρα αποκατάστασης κλπ. Αυτό ήταν το νόημα της παρατήρησής μου. Δεν νομίζω ότι αποτελεί ιεροσυλία, αλλά ενδέχεται να κάνω λάθος στα γεγονότα, οπότε mea culpa που έλεγε κι ο Παπανδρέου.

      Φιλικά
      Αλίκη

      Διαγραφή
    4. Kosta Ramanta, ο χρήσιμος ηλίθιος υπέγραψε την περιβαλλοντική μελέτη παρανόμως? Το συμβούλιο Επικρατείας σαν θεσμός, είναι κατά την γνώμη σου αρμόδιο να ελέγξει την νομιμότητα της απόφασης?
      Εκτός από τους φόρους που θα αποκομίσει το κράτος και τα κέρδη του εργολάβου (sic), άλλα θετικά βλέπεις στην επένδυση? Οι θέσεις εργασίας είναι για σένα κάτι αξιόλογο να αναφέρεται στην επιχειρηματολογία ή όχι? Τα "έμμεσα κόστη " της περιβαλλοντολογικής υποβάθμισης, θα μπορούσαν να γίνουν "άμεσα" δηλαδή λειτουργικά για να αποφευχθεί η υποβάθμιση και η πιθανή μόλυνση των υδάτων? Τα παραπάνω έχουν μελετηθεί και αποκλειστεί και αν ναι από ποιον? Είσαι βέβαιος ότι δεν υπάρχουν τοπικά συμφέροντα? Το ένα από τα δυο χωριά που είναι κατά της επένδυσης, είναι κατά λόγω ανιδιοτελούς περιβαλλοντολογικής ευαισθησίας? έχει ψάξει κανείς το μέρος των συμφερόντων (τοπικό) αντί του όλου (χώρα) ? μήπως η αντίδραση μέρους των κατοίκων είναι αυτό που συναντάμε σε όλη την Ελλάδα, όπου πάει να γίνει μια επένδυση και λέγεται τοπικός αντιδραστικός συντηρητισμός ?
      Ας το πάρουμε κάποτε απόφαση, υπάρχουν επενδύσεις που δεν συμφέρει να γίνουν, γιατί δεν μπορούν να σηκώσουν εκτός των άλλων το περιβαντολλογικό κόστος, όπως υπάρχουν και επενδύσεις που συμφέρει να γίνουν. Κατά τα άλλα η πολιτεία έχει θεσμούς που μπορούν να εξασφαλίσουν ότι το κόστος περιβαντολλογικής προστασίας θα το αναλάβει ο επενδυτής και όχι ο τόπος. Σε κάθε περίπτωση ο κριτής δεν θα είναι αυτός που έκτισε στο διπλανό χωριό, τρία δωματιάκια με κλιματιστικά στην πρόσοψη, που ρίχνει τα λύματα του στην μπροστινή παραλία.

      Διαγραφή
    5. Γενικά δεν είμαι ούτε εγώ οπαδός των "not in my backyard" politics, αλλά εδώ υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες ότι υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του περιβάλλοντος με αρσενικό! Προφανώς και δεν εμπιστεύομαι τους θεσμούς όταν λέγεται ότι μεθοδεύτηκε από το ΥΠΕΚΑ η βεβιασμένη υπογραφή της μελέτης χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, και αφήνει ανοιχτό (!) το ενδεχόμενο αν θα χρησιμοποιηθεί αρσενικό ή μια πιο ασφαλής αλλά πειραματική διαδικασία. Το ζήτημα είναι πολύπλοκο για να συζητηθεί εδώ, ας κρατήσουμε όμως ότι δε μπορεί ξαφνικά να τρελάθηκαν όλοι στη Χαλκιδική και αποφάσισαν να παίξουν ξύλο με τα ΜΑΤ.

      Διαγραφή
  2. Πόσες φορές μπορώ να προσυπογράψω;

    Η γιαγιά του δικού μου, όταν της είπαμε τους βαθμούς πριν λίγες μέρες, απόρησε: Δεν μπορεί!.... Μήπως το παιδί διαβάζει κρυφά τα βράδια κι εσέίς νομίζετε ότι χαζεύει στο ίντερνετ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γεια σου Ευάγγελε. Αυτή η ιδεολογία στο σχολείο είναι ότι άφησε πίσω του η πολύχρονη επίδραση του ΠΑΣΟΚ και της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ του κιτς.

      Διαγραφή
  3. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=JV6ClVchVzo
    Nεο ηθος φερατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Psofokrio, sinefia, ke to Koularise Mana tou Leo. Oti xirotero gia mia Kiriaki. Exoun gini i Defteres kaliteres apo tis Kiriakes, ke i kathimerines kaliteres apo tis giortes...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Makis
      Σύντροφε ξενιτεμένε εδώ είχε ένα χειμωνιάτικο ήλιο που έψηνε ψωμί. Κλαδέψαμε και τις τριανταφυλλιές. Μη σε παίρνει από κάτω έρχεται η άνοιξη. Στη φύση, γιατί στην Πολιτική Ελλάδα κάνει πάντα κρύο.

      Διαγραφή
  5. Εξαιρετικό άρθρο. Συγχαρητήρια. Ως εκπαιδευτικός δικαιούμαι μια παρατήρηση: Δυστυχώς οι μάνες και οι πατεράδες που έχουν αυτή την άποψη για την ανατροφή των παιδιών είναι πολύ λίγοι. Πολύ λίγοι λένε: "Γιατί μου καταστρέφετε το παιδί;", όταν δουν υψηλούς "ψεύτικους" βαθμούς. Οι περισσότεροι θέλουν μόνο υψηλούς βαθμούς για το παιδί τους. Κάποτε οι γονείς μας έστελναν στο σχολείο για "να μάθουμε γράμματα". Τις τελευταίες δεκαετίες οι γονείς στέλνουν το παιδί τους στο σχολείο για "να πάρει το χαρτί", ανεξάρτητα από την αξία του "χαρτιού" και να διοριστεί μετά στο Δημόσιο. Έχουμε γίνει μια κοινωνία των "χαρτιών" και όχι της γνώσης, της ικανότητας και της εργατικότητας, μια κοινωνία των τυπικών και όχι των ουσιαστικών προσόντων. Πολύ κακό πράγμα η ανεργία, αλλά ας αναρωτηθούμε οι περισσότεροι από τους ανέργους "τι μπορούν και τι θέλουν να κάνουν;" Δυστυχώς, πρώτα οι γονείς, κακομαθαίνουμε τα παιδιά μας στην άγνοια, την τεμπελιά και τη διαφθορά. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και γω ευχαριστώ Θωμά για την ιδιαίτερα εύστοχη παρατήρηση, Το χαρτί, αυτό το χαρτί έστω και χωρίς κανένα περιοεχόμενο είναι ο στόχος. Αυτό το χαρτί άνοιγε κάποτε την πόρτα του δημοσίου. Σήμερα όμως τι γίνεται; Πως με ένα πέτσινο χαρτί σχολείου, σχολής κλπ μπορεί κάποιος να επιβιώσει στον διεθνή ανταγωνσιμό; Αν δεν το καταλάβουμε αυτό δεν θα ασχοληθούμε ποτέ με το περιεχόμενο. ΚΑι προς το παρόν δεν το καταλαβαίνουμε. Καλήσου μέρα

      Διαγραφή
  6. Λέων, αν που λέει ο λόγος τα μεταλλεία στην Χαλκιδική προκαλούν προβλήματα στο περιβάλλον, στη Μεσσηνία έχουμε ένα πολύ πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ξεκίνησε το Κόστα Ναβαρίνο. Τεράστια επέμβαση, με αγορά χιλιάδων στρεμμάτων σε καλές τιμές, εξωστρεφής, περιβαλλοντικά επωφελής (μέχρι που αύξησε τα αποθέματα νερού καθώς συγκρατεί αυτά που χάνονταν στη θάλασσα), με δουλειά σε πολλούς ανθρώπους κλπ. Βρέθηκαν κάποιοι (μερικοί παλιοί φίλοι απ' τα ανανεωτικά χρόνια), φτιάξαν μια επιτροπή, προσέφυγαν στο ΣΤΕ κλπ κι αν δεν ήταν "αποφασισμένος" ο επενδυτής δεν θα περίμενε κάμποσα χρόνια αλλά θα την είχε κάνει. Τι μου λές λοιπόν! Αν και σε βλέπω να προσχωρείς σ' αυτό που σου έχω ξαναγράψει - δεν υπάρχει πλοίο Λεωνίδα.
    Μπάμπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καπετάνιο μας
      Και γω ώρες-ώρες το ίδιο λέω. Δεν υπάρχει πλοίο. Άλλοτε πάλι αισιοδοξώ και λέω δεν μπορεί η κρίση θα μας βάλει μυαλό κάτι θα γίνει και θα αλλάξουμε. Τη ξέρω την υπόθεση στο Κόστα Ναβαρίνο και είναι όπως τα λες. Στην Ελλάδα δεν θέλουμε τις επενδύσεις, δεν θέλουμε τις δουλειές. Ειδικά η Αριστερά είναι κολλημένη με το αντιπαραγωγικό μοντέλο, νομίζει ότι οι εργαζόμενοι θα κερδίσουν μόνο αν επενδύει το κράτος με όλη τη διαφθορά και την αναποτελεσματικότητα που το διακρίνει. Αλλά οι επιδοτήσεις τέλειωσαν και για να υπάρχει χώρα η οικονομία μας πρέπει να ανοίξει. ΘΑ βυθιστούμε κιάλλο μέχρι να δούμε φως. Δεν υπάρχει πλοίο αλλά και πίσω μας έρχεται η φωτιά. Αναγκαστικά θα κολυμπήσουμε.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία