Το τέλος εποχής αυτού του συνδικαλισμού



του Λεωνίδα Καστανά

Το μόρφωμα που αποκαλείται ηγεσία των λειτουργών της ΜΕ προκήρυξε απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Αυτό αφορά ένα 10% των εκπαιδευτικών που παρακολουθούν τις δραστηριότητες του μορφώματος, συμμετέχουν αραιά και που στις συνελεύσεις, στις εκλογές  και ενίοτε στις απεργίες του. Δεν αφορά το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου. Ποτέ δεν τον αφορούσε.
Τα «αιτήματα» είναι γνωστά και προκαλούν ως συνήθως το γέλωτα της κοινωνίας.
Όχι στις δυο ώρες παραπάνω διδασκαλία την εβδομάδα για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά λόγω της αδυναμίας διορισμών.
Όχι στην αξιολόγηση με το έτσι θέλω.
Όχι στις υποχρεωτικές μεταθέσεις, γιατί η θέση είναι οργανική, δηλαδή είναι ιδιοκτησία του υπαλλήλου και δεν μπορεί να καταργηθεί, όσο αυτός βρίσκεται εν ζωή.
Και όλα αυτά σε ένα σχολείο που ζήτημα είναι αν δουλεύει πραγματικά 7 μήνες το χρόνο. Σε μια χώρα υπό πτώχευση, με 1.300.000 ανέργους. Σε μια εποχή που χιλιάδες συμπολίτες μας μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά.     

Αυτοί που εξάγγειλαν την απεργία δεν έχουν αυταπάτες. Ξέρουν ότι η κοινωνία στέκεται απέναντί τους και ήδη σηκώνεται από τον καναπέ της για να τους συντρίψει. Βλέπουν όμως ότι είναι το τέλος εποχής, το τέλος της δικής τους εποχής και πρέπει να πέσουν, να διαλυθούν, να εξαφανιστούν με κάποιο πάταγο. Είναι το δικό τους ταρατατζούμ πριν αποχωρήσουν για πάντα από την ορχήστρα της Ιστορίας καθώς το σκηνικό πίσω τους καταρρέει.

Φεύγοντας, θέλουν να υποδηλώσουν το μίσος τους για το σχολείο, τα παιδιά, την κοινωνία, απόρροια της λύπης τους για την Αλεξάνδρεια που έχασαν ανεπιστρεπτί. Τόσα χρόνια, χέρι με χέρι με τα κόμματα της Δεξιάς και της Αριστεράς κατέστρεφαν τη Μέση Εκπαίδευση, απολαμβάνοντας την ασυλία και τα προνόμια του πελατειακού κράτους.

Σήμερα, οι νέοι συσχετισμοί δεν τους περιλαμβάνουν στο σχέδιο. Τελείωσαν. Είναι  στημένες λεμονόκουπες. Οι δανειστές επιβάλλουν στη χώρα σύγχρονη, πραγματική και στοχευμένη εκπαίδευση τη λεγόμενη και εκπαίδευση της Αγοράς και αυτοί σαν άτομα, σαν ιδεολογία και σαν πρακτική  είναι πλέον εκτός.

Τους βλέπετε, είναι Πασόκοι, είναι Δεξιοί είναι Αριστεριστές είναι ένα κλειστό επάγγελμα που δεν ανοίγει, απλά εξαφανίζεται. Είναι τα απομεινάρια της θεωρίας ότι οι δημόσιες υπηρεσίες ανήκουν αποκλειστικά στους εργαζόμενους σε αυτές και δη στα κόμματα και στους συνδικαλιστές τους. Οι δάσκαλοι πάνω από τους μαθητές. Οι γιατροί πάνω από τους αρρώστους. Οι οδηγοί πάνω από τους επιβάτες. Οι πολιτικοί πάνω από τους πολίτες.

Θα ανεχθούμε την πτώση τους, θα την παρακολουθήσουμε, θα την απολαύσουμε.
Θα τους αποχαιρετήσουμε ψύχραιμοι. Η κοινωνία εν δράσει.

Σχόλια

  1. Μπράβο Λεωνίδα!
    Χαίρομαι που είμαστε συνάδελφοι!
    http://www.eyedoll.gr/ngine/article/1507/%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γεια σου Αngela. Είμαστε πολύ σκληροί για να μασήσουμε στα παραμύθια.

      Διαγραφή
    2. Με συγχωρείτε που σας το χαλάω αλλά εγώ λυπάμαι πολύ που είστε συνάδελφοί μου...

      αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να προστατεύσει τους μαθητές θα απέσυρε τα μέτρα και θα προχωρούσε σε συζήτηση μετά τις εξετάσεις...μα δεν βλέπετε ότι καταστρατηγούν κάθε δικαίωμα?ακόμα και αυτό στην απεργία!και έτσι πέθανε η Δημοκρατία...έχουμε χούντα αν δεν το έχετε πάρει χαμπάρι..εκφοβισμός...

      για αυτούς τα παιδιά και οι δάσκαλοι είναι μόνο αριθμοί... και τους στηρίζετε με ποια λογική?

      ο στόχος της παιδείας μας δεν είνβαι οι πανελλλήνιες αλλά να δημιουργήσουμε ελεύθερους σκεπτόμενους ανθρώπους...αυτό είναι πολύ πιο πάνω από τις πανελλήνιες...και αυτό το παράδειγμα δίνουμε στα παιδιά...

      διεκδικούμε άλλωστε και το δικό τους μέλλον..

      ντροπή σας και μόνο που τα αποσιωπείτε όλα αυτά...

      Διαγραφή
  2. Tι πιο λογικο για εναν γονιο παιδιου που τωρα δινει πανελληνιες, να στραβοκοιταζει στην καλυτερη περιπτωση τους δασκαλους που, στην κρισιμοτερη μεχρι τωρα στιγμη των παιδιων τους, αυτοι απειλουν να τα τιναξουν ολα στον αερα; Ελα στη θεση (Των γονιων). Ειναι ευκολο να υπερβεις αυτη τη κατασταση και να ταχθεις με το μερος της ΟΛΜΕ; Μηπως θα ηταν αφυσικο να ζητουμε τετοια ανιδιοτελεια, τετοια ψυχικη γενναιοδωρια; Ελα στη θεση τους, εσυ δε θα τη ζητουσες την επιστρατευσουλα των δασκαλων; Θα τη ζητουσες.
    Α να χαθουν οι αλητες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι εξετάσεις θα γίνονταν κανονικά. Δεν χρειάζονταν καμιά επιστράτευση. Ο συνδικαλισμός αυτός τέλειωσε. Μην ανησυχείς. Τέλος εποχής φίλε

      Διαγραφή
  3. Λεωνιδα γεια σου,
    μου αρεσει πολυ ο λογος σου, συνεχισε ετσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιάννης Καρακάσης10 Μαΐου 2013 στις 9:03 μ.μ.

    Δυστυχώς Λεωνίδα έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε διαφορετικά είδη ιδιοτέλειας. Από την μια οι συνδικαλιστές και οι συντεχνίες που τους ενδιαφέρει το δικό τους στενό συμφέρον και από την άλλη οι πολιτικοί που δεν εννοούν να καταλάβουν ότι και αυτών το παιχνίδι τελείωσε. Και τα δυό είδη ιδιοτέλειας συστεγάζονται αρμονικά κάτω από την κοινή στέγη της ανοησίας που αρνείται και εξορκίζει την κοινή λογική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη καλησπέρα. Δυστυχώς δεν θα διαλέξουμε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Γιαυτό θα μείνουμε ανέστιοι. Και θα στεκόμαστε απέναντι και στους μεν και στους δε. Αν κρίνω όμως από την ανταπόκριση του κόσμου αλλάζουν όλα εδώ κάτω με ορμή.

      Διαγραφή
  5. Κύριε καστανά.

    Ο αντιδημοκρατικός σας κατήφορος δεν έχει όρια.

    Η απόφαση για απεργία είναι αποτέλεσμα αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών ανάμεσα σε όλους τους εκπαιδευτικούς, και όχι των συνδικαλιστών που είναι το μαξιλάρι της κυβέρνησης και τόσο καιρό προσπαθούσαν να συγκρατήσουν την οργή των εκπαιδευτικών.


    Δεν λογαριάζουμε τα παπαγαλάκια που κράζουν στο διαδίκτυο.

    Ο μόνος τρόπος για να υποχωρήσουμε είναι να κάνει η κυβέρνηση δημοψήφισμα ρωτώντας τον λαό με ποιον είναι, με την κυβερνητική πολιτική για την παιδεία ή με τους δασκάλους;

    Το τολμάει το δημοψήφισμα η κυβέρνηση, ή θα γίνει χειρότερη και από την χούντα επιστρατεύοντας μονίμως τους εκπαιδευτικούς;

    Γιατί η απεργία μας δεν είναι για τις εξετάσεις, είναι απεργία διαρκείας μέχρι να αποσυρθούν τα μέτρα.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα τι λέτε; Απόψε πέφτει η Σοβιετική Ένωση αγαπητέ μου. ¨εχουμε γιορτή. Ποια αμεσοδημοκρατία μου λέτε; Ποιοι εκπαιδευτικοί θα αποφάσιζαν; Ολοκληρη η κοινωνία είναι έτοιμη να τους κατασπαράξει, που ζείτε στο εξωτερικό; Δεν προόκειται για εκπαιδευτικούς, αλλά για επαγγελματίες αργόμισθους που θέλουν να δικαιολογήσουν την αργομισθία τους. Ποια παιδεία; Για το 2ωρο τις μεταθέσεις και την αξιολόγηση γίνεται η φασαρία. Πότε νοιάστηκαν οι τύποι για την εκπαίδευση;

      Διαγραφή
    2. Κύριε Ανώνυμε,

      Το "Κύριε καστανά" είναι προσβλητικό.

      Διαγραφή
    3. Τι άβολο που είναι να συνειδητοποιείς ότι είσαι νεοφιλελές μισθωτός καθηγητής σε ΤΕΛ και πρώην φροντιστής και αντιλαμβάνεσαι ότι στα κολχόζ παίρνανε περισσότερα από σένα για λιγότερες ώρες δουλειάς.

      Διαγραφή
  6. Και οι συνδικαλιστές και ο Αρβανιτόπουλος μαζί του και όλοι οι πολιτικοί στον Καιάδα, για διαφορετικούς λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πιστεύω πως η επιστράτευση είναι επι της ουσίας λάθος κίνηση. Μόνο επικοινωνιακούς σκοπούς εξυπηρετεί. Όπως έχεις γράψει νομίζω κι εσύ, δεν υπήρχε περίπτωση οι καθηγητές να ακολουθήσουν την ΟΛΜΕ σε απεργία στις εξετάσεις - ιδιαίτερα χωρίς τους ΠΑΜΕδες να βάζουν αλυσίδες στις πόρτες. Η επιστράτευση λοιπόν τους βολεύει, δεν αφήνει να φανεί η αναντιστοιχία τους με τους εκπαιδευτικούς. Απο την άλλη βέβαια βολεύει και τον Σαμαρά και τον Αρβανιτόπουλο, τους δείχνει να δείχνουν πυγμή και να υπερασπίζουν τους νοικοκυραίους και νομίζω ότι σ΄ αυτό οφείλεται η εξαγγελία της επιστράτευσης πριν ακόμη οι τοπικές συνελεύσεις αποφασίσουν για απεργία. Κι απο κοντά τα κανάλια με τους ανίδεους (;) δημοσιογράφους να παίρνουν δηλώσεις και να εκφράζουν τα φιλολαϊκά τους αισθήματα - τα καημένα τα παιδιά κλπ.
    Μπάμπης
    Βέβαια ο "αλογοουράς" ποιητής των αιδοίων, στον οίστρο του επάνω, πώς το είπε; Το σχολείο, σιγά μην είναι για τους μαθητές, για τους καθηγητές είναι - έτσι είπε. Σαν αζάντ προβοκατέρ της δεξιάς μου φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπάμπη αυτό συζήταγα τώρα. και γω έτσι λέω. θα αποφάσιζαν και οι ΕΛΜΕ των 30 ανθρώπων απεργία και μετά δεν θα άνοιγε μύτη. ¨ΟΛοι οι συνάδελφοι θα πήγαιναν κανονικά στις εξετάσεις. Αλλά αν σε ένα εξεταστικό κέντρο υπήρχε πρόβλημα οι εξετάσεις θα τιναζόντουσαν στον αέρα. Ήταν ρίσκο. Είναι όμως η αρχή του τέλους

      Διαγραφή
    2. Το πόσοι θα είναι στις τοπικές ελμε, καλό είναι να έρθεις να το δεις ο ίδιος, και θα διαπιστώσεις ότι θα είναι εκατοντάδες.

      Η διαδικασία για απόφαση για απεργία στην ολμε είναι η περισσότερο δημοκρατική που υπάρχει αυτή την στιγμή από οποιονδήποτε άλλο κλάδο.

      Από την άλλη αν θέτεις θέμα καταμέτρησης της αποχής, να το θέσεις και το ίδιο θέμα και στις βουλευτικές εκλογές! Δύο μέτρα και δυο σταθμά;

      Δεν μπορεί κανένας υπουργός να αγνοεί μια απόφαση 100.000 εκπαιδευτικών που πάρθηκε με αμεσο-δημοκρατικές διαδικασίες.
      Η σύγκρουση αυτή την στιγμή είναι σύγκρουση ανάμεσα στην Δημοκρατία και τον αυταρχισμό (στα όρια της χούντας) ενός ανθρώπου.

      Ο μόνος κριτής μας είναι ο λαός , και αν τολμά η κυβέρνηση ας κάνει δημοψήφισμα να φανεί η κρίση του λαού.

      Διαγραφή
    3. Oι εκπαιδευτικοι καταφεραν να αυτοακυρωθουν στα ματια της κοινωνιας και των μαθητων τους (μιλω για την πλειονοτητα οχι για ολους) αν δεν πιστευετε ελατε να ρωτησεται την κορη μου και τα παιδια πολλων φιλων και γνωστων...ειναι οι κυριοι αιτιοι της καταστροφης της δημοσιας εκπαιδευσης !Της πληρους απαξιωσης του λυκειου ,της τελςιας καταστροφης ειδικα της 3ης λυκειου.φτανουν τα υποκριτικα τους δακρυα για την δημοσια εκπαιδευση,,Θελουν να δουλευουν λιγο για να κανουν ιδιαιτερα,φροντηστηρια και τις δουλιες του σπιτιου δεν θελουν αξιολογηση,και δεν τηρουν καν το επισημο ωραριο -πριν την αυξηση- ολοι τα ξερουμε φτανει πια ...!

      Διαγραφή
  8. Συγχαρητήρια θέλει κότσια να λες αλήθειες για τα ιερά και όσια της ποπ αριστεράς για τους επαγγελματιες συνδικαλιστες.
    Κρίκος του συστήματος κι αυτοί καταρρέουν μαζί του αλλά δεν μπορούν να το αντιληφθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Argie όπως βλέπεις σιγά, βασανιστικά, με πισωγυρίσματα και ανακαταλήψεις η ΕΣΣΔ πέφτει. Αν στήσεις αυτί θακούσεις τον αχό της. Χτες ήταν ο Σταματόπουλος, σήμερα η ΟΛΜΕ αύριο η ΔΕΗ κλπ. Η χώρα αλλάζει ελέω δανειστών. Ας ελπίσουμε ότι τα παιδάκια μας θα ζήσουν σε άλλο περιβάλλον.

      Διαγραφή
    2. Με 64,5% ανεργία στους νέους , τα παιδάκια μας θα ζήσουν σε άλλο περιβάλλον σίγουρα...

      Διαγραφή
    3. Με 65% ανεργία στους νέους έχουμε καθήκον να ανοίξουμε την αγορά στον ανταγωνισμό, να προσελκύσουμε επενδύσεις να χτυπήσουμε την κομματοκρατία, την αδικία, να δώσουμε ευκαιρίες. Τι λες Βασίλη; Είσαι μέσα; Η περιμένεις νάρθουν αυτοί που θα σε γυρίσουν στη δραχμή;

      Διαγραφή
    4. Έχω εδώ και πολύ καιρό μια απορία και θέλω να τη θέσω εδώ, μήπως και μπορείς είτε εσύ είτε κάποιος άλλος να μου τη λύσει:
      Λένε ότι η ανεργία στους νέους 15-24 έφτασε 65%. Δεδομένου ότι σε αυτές τις ηλικίες η πλειοψηφία των παιδιών είναι είτε μαθητές είτε φοιτητές - σπουδαστές, άρα εκτός μετρήσεων ανεργίας, πώς βγαίνει αυτό το ποσοστό (όπως και τα μικρότερα που παρουσιάζονταν πιο παλιά); σε τι αριθμό αντιστοιχεί σε σχέση με τον πληθυσμό των παιδιών που σπουδάζουν; Πώς γίνεται να εντάσσονται ανήλικοι στον ενεργό εργασιακά πληθυσμό της χώρας και με ποια λογική ένα παιδί 15-16 χρονών θα πρέπει να δουλεύει;
      Κάθε απάντηση δεκτή
      Σ'ευχαριστώ εκ των προτέρων

      ΣΧ

      Διαγραφή
  9. Καποιος πρεπει να ειχε υπερασπισθει την δημοσια εκπαιδευση, οντας μεσα σε αυτην και παλευοντας να διορθωσει τα κακως κειμενα κι οχι απ εξω πλουτιζοντας με την παραπαιδεια με τα ακριβοπληρωμενα ιδιαιτερα τα πανακριβα βιβλια και απαξιωνοντας την! Τωρα ειναι πολυ αργα για κορκοδειλια δακρυα ενθεν κακειθεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολα αυτά τα χρόνια που τα κόμματα και οι συνδικαλιστές διέλυαν τη δημόσια εκπαίδευση, τα φροντιστήρια μόρφωναν κόσμο. Να τα λέμε αυτά, από εκεί περάσαμε ως μαθητές και ως δάσκαλοι. Μάθαμε και διδάξαμε. Ξέρεις πως φαίνεται σε ένα σχολείο η διαφορά αυτού που δεν δούλεψε φροντιστήρια από αυτόν που δούλεψε;

      Διαγραφή
    2. Τα φροντιστήρια ουδέποτε προσέφεραν μόρφωση. Το να μαθαίνεις να παπαγαλίζεις την ιστορία και να γράφεις τεστ δεν είναι μόρφωση ούτε στο σχολείο ούτε στο φροντιστήριο. Μοναδικός ρόλος των φροντιστηρίων η περίφημη επιτυχία στις Πανελλήνιες έστω και στο Ιχθυοκαλλιέργειας Μουδανίων. Μόρφωση μπορεί να προσφέρει μόνο το σχολείο και άνθρωποι που την αγαπούν. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ένα ανθρώπινο και εστιασμένο στη γνώση εκπαιδευτικό σύστημα απαλλαγμένο από τη σύνδεση με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Γι' αυτά θα έπρεπε να γράφετε και να μάχεστε ως αριστεροί (λέμε τώρα) και όχι κατά των συναδέλφων σας που μοχθούν στις Οινούσσες και τα ορεινά χωριά.

      Διαγραφή
    3. Προφανώς δεν διαβάσατε αυτά που έγραψα. δεν καταφέρομαι κατά κανενός συναδέλφου, αλλά κατά των συνδικαλιστών που δεν είναι καθόλου συνάδελφοι. Τα φροντιστήρια στηρίζουν χρόνια τώρα την εκπαίδευση όταν το σχολείο απουσιάζει. Προφανώς και δεν έχετε ιδέα περί του θέματος.

      Διαγραφή
    4. Λεωνίδας Καστανάς11 Μαΐου 2013 - 2:08 μ.μ.
      Ολα αυτά τα χρόνια που τα κόμματα και οι συνδικαλιστές διέλυαν τη δημόσια εκπαίδευση, τα φροντιστήρια μόρφωναν κόσμο. Να τα λέμε αυτά, από εκεί περάσαμε ως μαθητές και ως δάσκαλοι. Μάθαμε και διδάξαμε. Ξέρεις πως φαίνεται σε ένα σχολείο η διαφορά αυτού που δεν δούλεψε φροντιστήρια από αυτόν που δούλεψε;

      Τα φροντιστήρια ΜΟΡΦΩΝΑΝ κόσμο... Δικά σας λόγια. Μια χαρά γνωρίζω, διαβάζω τα πάντα ξέρετε.
      Δείτε και αυτό μήπως μάθετε κι εσείς κάτι παραπάνω
      http://parallhlografos.wordpress.com/2013/05/11/%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC/

      Διαγραφή
    5. Tι φταίω εγώ ρε φίλε αν δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις. Και βέβαια μόρφωναν και μορφώνουν κόσμο. Απόδειξη ότι αυτά βάζουν τα παιδιά στα ΑΕΙ και όχι το σχολείο. Αυτή δεν είναι η πραγματικότητα. Αγγλικά που μαθαίνουν τα παιδιά; Κακό είναι αλλά έτσι είναι. Να δούμε γιατί συμβαίνει αυτό. Μήπως γιατί ο χρόνος στο σχολείο είναι λίγος για να βγει αξιοπρεπώς η ύλη;. Μήπως γιατί οι δάσκαλοι δεν είναι καλοί ή δεν προσπαθούν όσο πρέπει; Μήπως γιατί δεν ελέγχονται ποτέ και από κανένα για τις γνώσεις τους; Μήπως γιατί οι μαθητές έχουν απαξιώσει το σχολείο και δεν παρακολουθούν;;

      Απλά όσοι δούλεψαν στον ιδιωτικό τομέα έχουν άλλη αντίληψη για τη δουλειά, την παραγωγή, την ευθύνη. Αυτό το κράτος δεν έφτασε στη χρεοκοπία μόνο από τους κρατούντες.

      Διαγραφή
    6. "Απόδειξη ότι αυτά βάζουν τα παιδιά στα ΑΕΙ και όχι το σχολείο." Αυτή τη βλακώδη φροντιστηριακή καραμέλα να τη φάμε επιτέλους να τελειώνει. Διότι αν θεωρήσουμε ότι όλα τα παιδιά πηγαίνουν φροντιστήριο, θα ήθελα να μου εξηγήσετε πώς και γιατί δικαιούστε να καρπώνεστε όλες τις επιτυχίες και να χρεώνετε όλες τις αποτυχίες στο σχολείο! Ποιος σας βεβαιώνει επιτέλους ότι χάρη σε σας πέρασε ο δείνα μαθητής και σε ποιο ντουλάπι κρύβετε τους σκελετούς όλων των μαθητών σας που ΔΕΝ πέρασαν; Σας μιλάω σα να είστε ακόμη φροντιστηριάς, διότι προφανώς και είστε. Ως μαθήτρια που πέρασα στις Πανελλαδικές του 92 με 19,1 Μ.Ο. στην πρώτη μου επιλογή, μπορώ να βεβαιώσω (όπως και χιλιάδες άλλοι) πως ΔΕΝ πέρασα χάρη στο φροντιστήριο. Ήταν ένα από τα όπλα μου. Πέρασα κυρίως χάρη στο διάβασμά μου. Και το ευτύχημα ήταν ότι τότε, στην επαρχία τουλάχιστον, δεν ήταν αυτονόητο ότι θα περνάω όλο το απόγευμά μου σε ένα φροντιστήριο. Γι' αυτό και πέρασα. Γιατί είχα ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ και την όρεξη να διαβάσω.

      Αντίθετα σήμερα θεωρώ ότι το φροντιστήριο περισσότερο βλάπτει παρά βοηθάει τα περισσότερα παιδιά διότι είναι πολύωρο, επαναλαμβάνει απλώς ό,τι διδάσκεται στην τάξη αντί να εμβαθύνει και δεν αφήνει χρόνο στα παιδιά να ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΝ, ενώ ταυτόχρονα τους δίνει την ψευδαίσθηση πως είναι αρκετό να πάνε φροντιστήριο για να περάσουν. Γιατί όσο κι αν χτυπιούνται οι φροντιστές, κανένα παιδί δεν πρόκειται να περάσει ποτέ και πουθενά, αν δεν μελετήσει.

      Και όλα αυτά, μένοντας στην κορυφή του παγόβουνου, αφού συζητάμε για ένα σύστημα εκπαίδευσης και εισαγωγής στα πανεπιστήμια εξ ορισμού απαρχαιωμένο και αποτυχημένο. Το ποιος το "υπερασπίζεται" καλύτερα, μάλλον δεν πρέπει να είναι το θέμα μας. Αλλά δεν αντέχω πια και την φροντιστηριακή προπαγάνδα, που από πληγή της κοινωνίας μας αίρεται σε φορέα εκπαίδευσης...

      Αν το υπουργείο ενδιαφερόταν τελικώς για τους μαθητές, θα κατανοούσε πως το πρόβλημα που μπορεί άμεσα να αντιμετωπίσει είναι η μειωμένη χρονιά και θα σταματούσε να μεταφέρει τις πανελλαδικές μια βδομάδα νωρίτερα κάθε χρόνο και θα επιμήκυνε ουσιαστικά τη σχολική χρονιά. Κανείς καθηγητής δε θα διαμαρτυρόταν ποτέ γι' αυτό -αντίθετα όλοι διαμαρτύρονται ότι δεν τους φτάνει! Ή ας μείωνε την πανάθλιας λογικής και έκτασης ύλη. Αλλά το υπουργείο ΔΕΝ ενδιαφέρεται, κάτι που δεν λέτε πουθενά.

      Διαγραφή
  10. Επρεπε να ειχαμε παλεψει χρονια πριν για την δημοσια εκπαιδευση συμμετεχοντας οργανικα σε αυτην κι οχι να πλουτιζουμε μεσω της παραπαιδειας των ακριβων ιδιαιτερων των πιο ακριβων φροντιστιακαων βιβλιων και τωρα να ειμαστε τιμητες των παντων. Το θεμα ειναι πολυπλοκο και δεν θα το λισει ο Υπουργος παιδειας μιας κυβερνησης που ευθυνεται συσσωμη για την καταστροφη της χωρας! Τι οξυμωρο σχημα! Οι θυτες θυματα και τα θυματα θυτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελευθερία: Η κυβέρνηση αυτή ευθύνεται για τη διάσωση της χώρας, για το γεγονός ότι ακόμα παίρνεις το μισθό σου. Αλλά δεν θα αντιδικήσουμε γιαυτό. Προφανώς περιμένεις το ΣΥΡΙΖΑ για να στον αποκαταστήσει. Και όμως το λεγόμενο εκπαιδευτικό κίνημα παλεύει 30 χρόνια τώρα. Γιατί όμως; Για τη διάλυση της εκπαίδευσης. Για τη λούφα, για την αποφυγή της αξιολόγησης, για την αναξιοκρατία, για τη λιγότερη προσπάθεια. Για το πάρτε όλοι πτυχία και απολυτήρια στα πλάισια της "δημοκρατικής"¨παιδείας. Αυτό αντικειμενικά και ελέω κρίσης και Τομσεν τέλειωσε. Μαζί του τελειώνει και αυτός ο συνδικαλισμός.

      Διαγραφή
  11. Συνέχισε Λεό,
    Οι σοβαροί δάσκαλοι, οι υπεύθυνοι, αυτοί που δίνουν καθημερινά την μάχη της γνώσης μαζί και όχι απέναντι από τους μαθητές τους, μπαίνουν στο παιχνίδι.
    Η προσοδοθηρία δίνει μάχες οπισθοφυλακής μέχρι τελικής πτώσεως, Εκβιάζεται για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση, αυτή τη φορά με ομήρους τους μαθητές. Τα ταμπού της ήσσονος προσπάθειας, των πανελλαδικών και του όλοι στα Πανεπιστήμια τίθεται υπό αμφισβήτηση. Υπό την πίεση των δανειστών, το πολιτικό σύστημα αμήχανο προσπαθεί να βγει από το κάντρο των συντελεστών της παρακμάζουσας εδώ και χρόνια παιδείας. Η ομερτά σπάει. Ακούμε για υπεράριθμους γυμναστές, καθηγητές ξένων γλωσσών, καθηγητές πληροφορικής, για 4500 ή και περισσότερους αποσπασμένους εκτός διδακτικών αιθουσών. Τα ιερά και τα όσια των κεκτημένων υπό αμφισβήτηση. Κάτι κινείται, οι εργατοπατέρες και οι πολιτικοί που τους εξέθρεψαν σε αδιέξοδο, υπάρχει ελπίς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 1.Η αλήθεια είναι ότι ξόδεψα αρκετό χρόνο από χθες για να διαβάσω ή να σχολιάσω αναρτήσεις και σχόλια και απαντήσεις σε σχόλια που αφορούν τους καθηγητές από τον διαχειριστή της σελίδας. Η αλήθεια επίσης είναι ότι έκανα μεγάλη προσπάθεια για να καταλάβω το μένος του κ.διαχειριστή της ιστοσελίδας.
    Ο συγκεκριμένος κύριος,κατά τ' άλλα εκπαιδευτικός (δε θα θελα ποτέ να χουν τετοιο καθηγητή τα παιδιά μου) εκφράζει με πολλούς τρόπους τα κύρια χαρακτηριστικά που τον διακρίνουν,δηλαδή την εγωπάθεια,την έπαρση,τον κυνισμό,την εκ του ασφαλούς "λέω τα πάντα, γιατί μόνο εγω κατέχω την αλήθεια",τον δογματισμό ανανεωτικού(;)τύπου. Όλα αυτά κάποιοι συνοδοιπόροι του τα ονομάζουν τόλμη και του δίνουν συγχαρητήρια επειδή νομίζουν οτι ο κ.Καστανάς αντιμάχεται καποιο κατεστημένο,ενώ είναι με το κατεστημένο.
    αλλά ας πάμε στην ανάρτηση
    "Το τέλος αυτού του συνδικαλισμού" τιτλοφορείται η ανάρτηση. Αλήθεια πως βαδίζουμε προς το "τελος"; Με επιστρατεύσεις στο όνομα της πλειοψηφίας του λαού;
    Θίγεται το θέμα της συμμετοχής στις συνελεύσεις. Δεν ανήκω στον κλάδο σας,αλλά είμαι βέβαιος ότι θα λέγατε τα ίδια σε όλες τις περιπτώσεις. Το αποδεικνύουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά του διαχειριστή που μιλά ως εκπρόσωπος της πλειοψηφίας του λαού. Φανταζομαι ότι δεν συμμετέχει στις εκλογές της ΕΛΜΕ,ούτε είναι αντιπρόσωπος στην ΟΛΜΕ. Με εύκολο τρόπο δεν αναφερεται στη μισθοδοσία των καθηγητών. 670 ευρώ ο πρωτοδιοριζόμενος καθηγητής.900-1000 ευρώ ο μεσος μισθός. Αλήθεια πως θα μετακινηθούν; Πως θα ζήσουν με τους μισθούς πείνας σε ένα τόπο μακρυα από την οικογένειά τους; Με αυγάπεσκέσι από τη τοπική κοινωνία;Μιλάει για αξιολόγηση.Αλήθεια τι τυπου αξιολόγηση; Κάθεται στην έδρα ο καθηγητής και οι αξιολογητές από κάτω τον ρωτούν."συμφωνείτε με το σχέδιο Αθηνά;" είναι αυτή αξιολόγηση. Το επισόδειο που αναφέρω μου το μετέφερε συνάδελφό σας (από πειραματικό σχολείο που άρχισε η "αξιολόγηση") και βεβαίως δε θέλω να δημοσιοποιήσω τ'όνομά του. Γι αυτή την αξιολόγηση μιλάτε;
    Κάθε απεργία έχει απέναντι κομμάτια της κοινωνίας. Ο συνδικαλιστής που προτείνει την απεργία το λαμβάνει υπόψη του.Η κυβέρνηση που προσπαθεί να περάσει τις αλλαγές στο μέσον των πανελληνίων σκεφτεται τους καθηγητες και τις οικογένειές τους, σκέφτονται τους μαθητές;
    Θ.Α(συνέχεια στο 2.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. (συνέχεια από το 1.)
    2.Μιλάει o διαχειριστής για μίσος των συνδικαλιστών προς τα παιδιά. Ο ίδιος διαθετει παρα πολύ μίσος,ενάντια στα πιαδιά αλλά κι τους συναδέλφους του καθηγητές. Τα σχόλια του τύπου για παράπλευρες απώλειες, και πολλά άλλα φτάνουν.
    Λεει παρακάτω: "οι δανειστές επιβάλλουν στη χώρα σύγχρονη, πραγματική και στοχευμένη εκπαίδευση τη λεγόμενη και εκπαίδευση της Αγοράς" Μπραβο δηλαδή στους δανειστές. Απο την εμπειρία μου στην ένωση και συλλόγων γονέων της περιοχής μου θα μεταφερω λοιπόν στον διαχειριστή ότι οι ταξεις δημοτικών φθανουν τα 25άτομα. σε κάποια σχολεία δεν υπάρχουν ταξεις για να στεγαστούν τα παιδιά,δεν καλύπτονται οι πάγιες ανάγκες των σχολείων, αφού βαζουν από τη τσέπη τους χρήματα οι δάσκαλοι και καθηγητές για μελάνικαι χαρτί. Αλλοι κατασκευάζουν μόνοι τους τις φθορές. Αυτή είναι η κατάσταση και λυπάμαι που την αποσιωπά.
    Τελος κλείνει με την ειρωνία που τον διακρίνει με τα λόγια του βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Κουράκη.Λοιπόν ας σκεφτεί. Αν δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί θα υπάρχουν μαθητές, θα υπάρχουν φοιτητές; Η κοινωνία είναι σύγχρονη όταν οι φορείς της εκπαίδευσης είναι κραταιοί.Και για να γίνει αυτό χρειάζονται δαπάνες. και η Αγορά θελει να βγάλει δε θελει να δαπανήσει. Κι αυτό (τη δημόσια δαπάνη)δε τη θελουν οι δανειστές. Εκσυγχρονισμός χωρίς δαπάνες δε γίνεται. Πολύ ενδιαφέρουσα η ερωτηση του προέδρου της ΟΛΜΕ(σημερα στον Σκαι)προς μια υποψήφια για τη φιλοσοφική. "Θα παρεις πτυχίο και κατόπιν θα διοριστείς(αν γίνει κι αυτό)με 650 ευρώ μισθό να τρέχεις στη Κάσο". Αυτά είπε! Χωρίς καμιά ελπίδα μετάθεσης προσθέτω εγώ. Μη φοβαστε ο κ.καστανάς την εχει δεμένη τη θεσούλα του.Βρίσκεται στο τόπο που θέλει και μ'αυτάπου γραφει έως και γγ του υπουργείου Παιδείας τον βλέπω. Και επιστρέφω.Θα υπάρξουν νεοι υποψήφιοι καθηγητές μετά από αυτά; Θα υπάρχουν μαθητές; Επομένως ας μην ακροβατεί ο κ.Καστανάς με σχήματα λόγου ανάμεσα στον κομπλεξισμό του και την ειρωνία του. Εκτίθεται στα παιδιά στους συναδέλφους του.

    Θ.Αυγέρης
    (επαναλαμβάνω πατέρας παιδιού που δίνει εξετάσεις)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ απλά κ. Αυγέρη. Μπράβο στους δανειστές. ¨Οποιος νομίζει ότι δεν τον συμφέρει να πάει στην Κάσο με 650Ε απλά δεν πάει. Κάνει κάτι άλλο. Αυτά έχει η χώρα αυτά πληρώνει. Πριν 10 χρόνια πήγα με 850Ε κάπου παραδίπλα. Τα λεφτά του νεοδιόριστου είναι λίγα. Ας αγωνιστούμε για να μοιραστεί τη διαφορά με τον παλιό που είναι δίπλα στο σπίτι του, κάνει 16 ώρες και παίρνει 1400Ε. Τι λέτε; Κάπως έτσι δεν είναι ο σοσιαλισμός;
      Τα στοιχεία ΟΟΣΑ δίνουν για την Ελλάδα το μικρότερο ποσοστό μαθητών ανά δάσκαλο. 1 δάσκαλος ανά 7 μαθητές. Ευτυχώς μαζί με το συνδικαλισμό τελειώνει και η ιδεολογία που αναπτύσσετε. Η κλασσική αριστερή μιζέρια και ανακρίβεια. Η χώρα πάει αλλού. Χειρότερα καλύτερα αλλά αλλού. Αντικειμενικά. Εκτός και αν κάνουμε σοσιαλισμό, οπότε μιλάμε για αλλού αλλού. Κύριε Αυγέρη ευχαριστώ για τα σχόλια αλλά είμαστε αλλού.

      Διαγραφή
    2. Μπα, εγώ τον βλέπω κατευθείαν Υπουργό Παιδείας στο προτεκτοράτο των δανειστών. Για πείτε μας κ. Καστανά, όταν δουλεύατε στον ιδιωτικό τομέα μήπως ήσασταν φροντιστηριούχος; Πόσα δίνατε άραγε στους "συναδέλφους" σας; Και όταν πήγε λίγο κατά διαόλου η επιχείρηση, αποφασίσατε να μπείτε στο δημόσιο σχολείο "για να κάνετε οικογένεια", κατά τη δήλωσή σας; Δηλαδή, αφού επί χρόνια αρμέξατε τους υποψηφίους μέσα από την παραπαιδεία -αντί να διοριστείτε, όπως κάλλιστα τότε μπορούσατε, για να προσφέρετε κάτι από τις ικανότητές σας και σε όσους δεν είχαν τα χρήματα να το κάνουν, όταν "κουραστήκατε" ήρθατε στο σχολείο -και με ένα χρόνο μόνο (!) εκτός πόλης σας, πήρατε αμέσως οργανική εκεί που σας βόλευε. Στα 50 σας. Κουρασμένος. Αντί να αφήσετε έναν νέο με όρεξη ενδεχομένως. Και αποφασίσατε ότι καλό θα ήταν να μετατραπεί (ειδικά αφού συμπληρώσετε τα συντάξιμά σας οσονούπω) και η εκπαίδευση όπως ήταν το φροντιστήριό σας. Ξεζούμισμα των εργαζομένων προς όφειλος κάποιου άλλου ΠΛΗΝ των παιδιών. Υπέροχα. (δε θα μπω καν στον κόπο να σας εξηγήσω πόσο λάθος είναι η συνταγή που υπηρετείτε από οικονομικής απόψεως, δείτε αν θέλετε τις ίδιες τις αναφορές του ΔΝΤ -και προς θεού, μη διδάξετε οικονομικά).

      Διαγραφή
    3. Δεν είμαι κουρασμένος, γυμνάζομαι καθημερινά και νομίζω αντέχω. Ακόμα και να διαβάζω τα όσα υβριστικά γράφετε ανώνυμα. Μήπως σας είχα καθηγητή και σας ξεζούμιζα; Μαθητή και σας τα πήρα; Μήπως;

      Διαγραφή
    4. Ευτυχώς που είμαστε αλλού...ευτυχώς....
      αλλά επί της ουσίας δεν απαντάτε κ. Καστανά. Δικαίωμά σας και ίδιον του χαρακτήρα σας και να μην απαντατε επί της ουσίας στα σχόλιά μου, αλλά όπως βλέπω ούτε και στον επόμενο ανώνυμο που σας είπε ότι είσασταν φροντηστηριούχος...επομένως είμαστε αλλού...θα προτιμούσα όπως σας είπε και η κ.Αργυρώ Παπαγεωργίου να μην εμπλακείτε στο "κακό δημόσιο" και να γίνεστε τιμητής. Αλλά η συνέπεια θελει κότσια και οι απαντήσεις θέλουν θαρρος.
      Μετά τιμής
      Θ.Αυγέρης

      Διαγραφή
    5. Μήπως δεν σας ξέρω αλλιώς δε θα σας ρωτούσα; Απλώς μου θυμίσατε διάφορους αντίστοιχους συναδέλφους που ακολούθησαν αυτήν ακριβώς την πορεία που εικάζω ακολουθήσατε και εσείς. Από την απάντησή σας καταλαβαίνω πως δεν έπεσα έξω...
      Όσο για τη γυμναστική, μπράβο σας, εγώ με 2 παιδιά και 6 αντικείμενα δεν τα έχω καταφέρει ακόμη (φιλόλογος). Γιατί κάποιοι δουλεύουν και στο σπίτι, δεν ξεχνάνε το σχολείο μόλις βγουν από την τάξη. Αυτοί ξέρουν και τι θα πει κουρασμένος, μάλλον. Όσο για την ανωνυμία, ειλικρινά φοβάμαι να υπογράψω επωνύμως (όχι ότι γνωριζόμαστε για να έχει σημασία για σας) γιατί με βλέπω απολυμένη σε dt.

      Διαγραφή
  14. "στημένες λεμονόκουπες"; Από το στήνω; Κατά τα άλλα καλά τα λες δάσκαλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι από το στήβω είναι χαχαχα

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ κύριε Καστανά γειά σας (Κρουέλα)

      Παρακολουθώ τα κείμενά σας από τότε που είχαμε την «κόντρα» για τα Π.Π.Σ. Αν και δεν συμφωνώ με τις περισσότερες απόψεις σας θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Γιατί έχετε τόσο μένος με το συδικαλιστικό κίνημα και τους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ (απ' ότι ξέρω ότι με τον κ. Παπαχρήστο και τη ΝΔ που ανήκει είσαστε κυβέρνηση); Το συνδικαλιστικό σας όργανο έκανε μια πρόταση και εσείς ως μέλη έχετε κληθεί να ψηφίσετε υπέρ ή κατά; Τι ποιο δημοκρατικό; Πιστεύω ότι αυτό που θα έπρεπε να σας προβληματίζει είναι γιατί υπάρχει τόσο μικρή συμμετοχή στα συνδικαλιστικά όργανα (ΕΛΜΕ) με αποτέλεσμα οι διάφοροι κλάδοι να είναι έρμαια των ολίγων. Αυτό όμως δεν δίνει νομίζω το δικαίωμα να απαξιώνει γενικά των συνδικαλισμό. Σας θυμίζω ότι πριν το Γ΄Ράιχ στη Γερμανία όλα τα συνδικάτα είχαν καταργηθεί και πολλοί συνδικαλιστές εκδιωχθεί και εκτελεστεί. Γι' αυτό θα πρότεινα να είμαστε όλοι περισσότερο σκεπτόμενοι. Ειδικά εσείς που ανήκετε σε ένα δημοκρατικό και αριστερό κόμμα όπως αναφέρει ο τίτλος του...ή μήπως όχι...

      Πάντα φιλικά
      Αργυρώ Παπαγεωργίου

      Υ.Γ. Μια απορία...αφού βλέπατε όλα αυτά τα στραβά στην παιδεία γιατί μπήκατε στον κόπο (και σε μεγάλη ηλικία όπως λέτε) να δώσετε εξετάσεις στον ΑΣΕΠ και να προσληφθείτε να υπηρετήσετε ένα τομέα με τόσες παθογένειες που προσπαθεί η τωρινή κυβέρνηση να φέρει στον ίσιο δρόμο; Μήπως θα ήταν καλύτερα να μείνετε στον ίδιωτικό τομέα και να δώσετε τη μάχη σας από εκεί ώστε κάποτε να γίνουν πραγματικότητα αυτές οι σημαντικές «μεταρρυθμίσεις»;

      Διαγραφή
    3. Κυρία Κρουέλα την επόμενη φορά που θα οργανώσω τη ζωή μου μετά τα 50 θα σας συμβουλευτώ. Η ΟΛΜΕ δεν με ενδιαφέρει, ούτε οι διαδικασίες της. Οϋτε τις παρακολουθώ, ούτε ψηφίζω. Συνεπώς δεν μπορώ να σας λύσω τις απορίες σας. Εξάγγειλε μια απεργία στην οποία είμαι αντίθετος και ως τέτοιος έγραψα ότι έγραψα. Απαγορεύεται; Μάλλον όχι ακόμα.

      Διαγραφή
    4. Να πάτε να γραφτείτε στην ΕΛΜΕ τότε και να ψηφίζετε κατά στις συνελεύσεις. Ίσως αν έλθετε και σε επαφή με τους συναδέλφους σας να κερδίσετε και κάτι.

      Διαγραφή
  15. Αφού αφορά μόνο το 10%, αφού έτσι κι αλλιώς οι εξετάσεις θα γίνουν, αφού ο συνδικαλισμός αυτός τέλειωσε, γιατί όλη αυτή η συζήτηση. Γιατί κόπτονται όλοι να αποδείξουν γιατί δεν θα πρέπει να γίνει αυτή η αποτυχημένη απεργία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ. Επρεπε να τους αφήσουν να προχωρήσουν. Οι ΕΛΜΕ θα ψήφιζαν ΝΑΙ και οι δάσκαλοι θα πήγαιναν κανονικά στις εξετάσεις. Τώρα μπορούν να μιλάνε για καταστολή. Αλλά αν σε κάποιο εξεταστικό κέντρο γινόταν απεργία; Τι θα συνέβαινε με τις εξετάσεις;
      Απλά η κυβέρνηση δεν έχει πλέον ανάγκη το συνδικαλισμό αυτόν που έφτασε στο τέλος του. Τον ισοπεδώνει και πάρει παρακάτω. Η Ελλάδα αλλάζει επιτέλους. Προς το καλύτερο ή το χειρότερο θα το δούμε. Αλλά αλλάζει. Αργά με παλινωδίες αλλά αλλάζει.

      Διαγραφή
  16. Μου φερε θεομηνία
    Η δική σου γνωριμία

    ΟΤΑΝ ΑΠΕΡΓΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
    http://kartesios.com/?cat=28

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μιας που σε αυτο το ποστ γινεται λόγος για ...Σοβιετ θελω να θυμιζω πως το μόνο κομμα που στην Ελλάδα υποστηριζει ανοιχτα τον αλλοτε Σοβιετικο κομμουνισμό το ΚΚΕ ψηφισε μεσω του ΠΑΜΕ στην ΟΛΜΕ κατα της απεργιας των εκπαιδευτικών.

    ΥΠΕΡ ΤΗς ΑΠΕΡΓΙΑς ψηφισαν οι παραταξεις του Συριζα 2 εδρες- μια οι Παρεμβασεις-που προσκεινται στην Ανταρσυα .. και οι ΠΑΡΑΤΑΞΕΙς ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗς ΣΥΝΚυβερνησης : η ΔΑΚΕ 3 εδρες και η ΠΑΣΚΕ 3 εδρες .. Η ΔΗΜΑΡ δεν εχει ..εδρες


    ετσι οδηγουμεθα στο οξυμωρον να εγκαλειται το ανωτατο συνδ οργανο των εκπαιδευτικών - η Ολμε για ... Σοβιετισμό επειδή προτεινε απεργια μεσα στις εξετασεις μεσω κυριως των ..κυβερνητικών παραταξεων ( οι οποιες βεβαια γνωριζαν παρα πολύ καλά οτι σπανιως τα μελη και οι ψηφοφοροι τους κανουν απεργια εν γενει - και φυσικά υπολογιζαν στην επιστρατευση - η οποια -οπως εγινε δηλαδή ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΆ - αποτελει παγκοσμια Πρωτοτυπια -τουλαχιστον σε δημοκρατιες - οχι μονο πριν κηρυχθει η οποια απεργια παρανομη και καταχρηστική αλλά ..ΠΡΙΝ καν ...κηρυχθει ως απεργια )

    Και τι θα μεινει απο αυτήν την ιστορια;

    Το τελος του συνδικαλισμου σοβιετικου τυπου οπως λεει ο Λεό;

    Παραδοξο μιας και το σοβιετικου τυπου ΠΑΜΕ ηταν το μόνο που ειπε οχι στην απεργια μεσα στις εξετασεις ..

    ΜΑΛΛΟΝ εκεινο που θα επιβιωσει καιθα διευρυνθει θα ειναι ο συνδικαλισμος ρουσφετολογικου - κυβερνητικου τυπου - του τυπου : Μη περιμενετε να σας Κυνηγήσουν για να κρυφτειται

    που θα ταιριαζει και με το Αποφασιζωμεν και διατασσωμεν των ..προληπτικών επιστρατευσεων που αποφασιζει η Συγκυβερνηση των τριων κομματων εκμεταλευομενη των αποφασεων -προτασεων για απεργια που επεβαλλαν στον κλαδο των εκπαιδευτικών μεσω των δυο Κυβερνητικών παραταξεων αλλά και της αιφνιδιαστικής αποφασης παγιδας για το διδακτικο ωραριο παραμονές Πασχα .. Μπορει οι κυριοι που οργανωσαν αυτές τις ασκησεις επι χαρτου και τις εφτασανμεχρι εδώ - ακολουθωντας αναποδα την συνταγη του Κλαουζεβιτς -πολιτική ειναι η συνεχιση του πολεμου με αλλα μέσα-να νιωθουν .δκαιωμενοι και να συγχαιρουν αλληλους εν ηδη Γαπηδων που κανανε επιτυχημένες κινησεις στοΧρηματιστηριο - και οι εκπαιδευτικοι να νιωθουν προδομένοι , ταπεινωμένοι και εξοντωμένοι μιας και χρησιμοποιηθηκαν επιτητδες ως σακκος του Μποξ για καθε τυπου απωθημένο και για καθε ΠΑΠΑΓΑΛΆΚΙ.. ομως τις συνεπειες μιας - αλλης μιας - βαθειας πληγης στο σωμα της ελληνικής ΠΑΙΔΕΙΑς θα τις δουμε στο αμεσο μελλον .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Τους βλέπετε, είναι Πασόκοι, είναι Δεξιοί είναι Αριστεριστές" Τους κομμουνιστές και τους αριστερούς τους ξεχάσατε αγαπητέ...Αυτοί που τώρα στηλιτεύετε είναι οι κομματικοί πράκτορες, και οι ψηφοφόροι τους, οι τελευταίοι είναι το 98% του κλάδου. Όμως δεν είδα προ της κρίσης εσείς οι λαλίστατοι δημοσιογράφοι να στηλιτεύσετε και του πράκτορες και του ψηφοφόρους. Δεν είδα επί 30 χρόνια να απαιτήσετε επαναφορά του επιθεωρητή και απολύσεις ιδιαιτεράδων. Εγώ τα λέω χωρίς αποτέλεσμα 30 έτη. Πήρα των ομματιών μου και έφυγα από την Ελλάδα και δεν θα γυρίσω ούτε τώρα. Αλλά και εσείς κύριε είναι αργά για να κάνετε τον κριτή. Είστε μέρος του προβλήματος και επειδή μάλλον δεν θα δημοσιεύσετε το σχόλιο, σας λέω ότι τώρα αν ψηφίσω, θα ψηφίσω ανερχόμενα ζωηρά κοινοβουλευτικά κόμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαι δημοσιογραφος. Καθηγητής είμαι και δεν είμαι κριτής.

      Διαγραφή
  19. Χαιρεκακία, ρεβανσισμός και χασκόγελα. Ταιριαστό, πολύ ταιριαστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Στέλλα Μαρκαντωνάτου11 Μαΐου 2013 στις 6:00 μ.μ.

    Αγαπητέ κύριε Καστανά,

    χαιρετίζω τον σεβασμό σας προς τον συνάνθρωπο καθώς επιμένετε να μιλάτε επώνυμα σε συνομιλητές σας που μιλούν--και μάλλον βρίζουν-- ανώνυμα.

    Για εμένα ο εκπαιδευτικός σηκώνεται από την καρέκλα του όταν φροντίζει να κάνει τη δουλειά του καλά (για παράδειγμα με συνέπεια, ενημέρωση, οργάνωση, πρωτοτυπία, ζυγισμένη συμπεριφορά). Δυστυχώς, πολλοί εκπαιδευτικοί που γνώρισα ως μαθήτρια και ως μητέρα (ο γιος μου είναι πλέον φοιτητής) λατρεύαν όχι απλά την καρέκλα, λατρεύαν το κρεββάτι. Υπήρξαν και εκπαιδευτικοί που άξιζαν το όνομά τους, όλων των πολιτικών αποχρώσεων, πράγμα το οποίο αποδεικνύει ότι το μεράκι και η τσίπα μικρή σχέση έχουν με την πολιτική παράταξη. Επίσης, αποδεικνύουν ότι ο ωχαδερφισμός, το 'άσε τον μαλ... να βγάλει το φίδι από την τρύπα του' και το 'γιατί δουλεύω ρε, για τα φράγκα' επίσης μικράν σχέσιν έχει με την πολιτική παράταξη.

    Ενδιαφέρομαι να δω τί θα έβγαζε ένα δημοψήφισμα σχετικά με το επιπλέον δίωρο και τις μεταθέσεις των καθηγητών της μέσης εκπαίδευσης, όπως προτείνει ο ευέξαπτος ανώνυμος αναγνώστης σας, αμεσοδημοκρατικός (πτωχή Ελληνική...) προστάτης των απανταχού της γης κατατρεγμένων όπως μας αυτο-παρουσιάζεται (τί καημός και αυτός με τους αμεσοδημοκράτες, όλα τα σώζουν, όλα τα προστατεύουν). Αλήθεια, αν η Ελληνική Πολιτεία, μεταξύ των άλλων φαιδρών, οδηγούσε τον ταλαίπωρο αυτό λαό, εξόδοις του, σε ένα δημοψήφισμα για αυτούς τους λόγους, θα ήθελα να δω το αποτέλεσμα. Σοβαρώς ομιλούμε τώρα, δημοψήφισμα για το παραπάνω δίωρο των εκπαιδευτικών, ποιοι είστε ρε παίδες?

    Περιμένω να δω τη στιγμή που, εξ ουρανών φωτισμένη ή έστω και αμεσοδημοκρατικά, η ΟΛΜΕ θα μιλήσει με πυγμή (πχ με απεργία στις Πανελλαδικές) για πραγματική αναβάθμιση της εκπαίδευσης με πραγματική δική της συμμετοχή, για παράδειγμα:
    --καταγγέλοντας επώνυμα τις αποσπάσεις
    --προτείνοντας συμπτύξεις σχολείων πέρα από τις τοπικές επιδιώξεις δημαρχαίων και άλλων αρουραίων
    --προτείνοντας διαδικασίες που θα αναβαθμίσουν το προσωπικό και ναι, θα ξεκαθαρίσουν το σώμα από ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα, με αποδεδειγμένη ανικανότητα να χειριστούν ομάδες, με αποδεδειγμένη επιστημονική ανεπάρκεια κλπ κλπ
    --προτείνοντας δομές Αριστείας για δασκάλους και διδασκομένους (ναι, Αριστείας και όχι εξίσωσης προς τα κάτω)

    Χαιρετίζω το θάρρος σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ κυρία Μαρκαντωνάτου. Φαίνομαι θαρραλέος γιατί παρουσιάζω την πραγματικότητα, τον κοινό τόπο. Είδατε που κατάντησε η υποκρισία τη χώρα; Η κρίση είναι η ευκαιρία να σπάσει κάθε απόστημα/
      Μην περιμένετε από την ΟΛΜΕ να κάνει τίποτα από αυτά. Είναι μέρος του συστήματος που τώρα πια δεν τη χρειάζεται. Δείτε τον οπισθοδρομικό Σύριζα πως την υποστηρίζει. Δείγματα μιας Ελλάδας που τελειώνει.

      Διαγραφή
  21. Αγαπητέ Λεό
    Οι απόψεις σου, τις οποίες συχνά διαβάζω, μου προκαλούν συγκίνηση καθώς διαβάζω ένα ανανεωτικό λόγο , ακηδεμόνευτο , που ανταποκρίνεται επιτέλους στην κοινή λογική. Την κοινή λογική η οποία πρώτη αυτή εγκαταλείφθηκε σ' αυτή την χώρα , μαζί με τις αξίες και την αξιοκρατία, πριν ακολουθήσει και η αναπόφευκτη οικονομική καταστροφή .
    Αυτή η πορεία εκμαυλισμού , από τον Ανδρέα και τον Μένιο προς τον Ακη και τον Σημίτη έχει και ένα επιπλέον κεφάλαιο το οποίο αγνοείται , κατά την γνώμη μου. Πρόσφατα διάβασα , από τον κ Παπαχρήστο νομίζω, ότι αν ο κ Γεννηματάς δεν είχε χαθεί τόσο νωρίς η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική. Θυμίζω ότι ο συγκεκριμένος ήταν αυτός ο οποίος πρότεινε στους γιατρούς του ΕΣΥ το άθλιο μέτρο των πλασματικών εφημεριών , κλείνοντας τους ταυτόχρονα πονηρά το μάτι , όταν εκείνοι ζητούσαν τότε από το νεοσύστατο ΕΣΥ την αύξηση , δικαίως ή αδίκως , του μισθού τους . Αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα συναλλαγής της εξουσίας , από τα άπειρα, με τους εργαζόμενους όπου η εξουσία αδιαφόρησε για την υποχρέωση της για χρηστή διοίκηση. Έτσι βολεύονταν τα πράγματα επί δεκαετίες και φτάσαμε στο επαίσχυντο η υπάλληλος κάποιας ΔΕΚΟ να αμείβεται περισσότερο από τον δάσκαλο του παιδιού της , όπως θαρραλέα γράφεις.
    Keep going αγαπητέ Λεό. Η αλλαγή είναι απαραίτητη, ελπίζω και αναπόφευκτη.
    Δημήτρης Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι φίλε Δημήτρη Ρ. Το σύστημα, οι ελίτ, οι πολιτικοί, το κρατικοδίαιτο κεφάλαιο χρησιμοποίησαν όλους αυτούς ως στρατιές ψηφοφόρων για να αναπαράγουν την εξουσία τους. Τώρα στην κρίση και την ανέχεια αυτοί αντιδρούν και η εξουσία με πόνο ψυχής τους βγάζει από το παιχνίδι. Τελικά τα πράγματα αλλάζουν "μόνα" τους. δεν φταίνε ούτε οι συνδικαλιστές. Αυτός ήταν ο ρόλος τους, αλλά η παράσταση τέλειωσε.

      Διαγραφή
  22. Λεωνίδα respect, όχι μόνο έχεις δίκιο αλλά μας ανεβάζεις και την αδρεναλίνη έτσι όπως τα γράφεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Απαντήσεις
    1. Φίλε δεν μπορώ να παίξω με ασυναρτησίες. Οκ; Μόνο αυτό:

      Οι καθηγητές δεν διδάσκουν μόνο. Παρακολουθούν την πορεία των μαθητών τμημάτων που είναι υπεύθυνοι, επικοινωνούν με τους γονείς, εκτελούν διοικητικά καθήκοντα, συμπληρώνουν στατιστικά κλπ, διορθώνουν γραπτά, περνούν βαθμολογίες, προετοιμάζουν εκπαιδευτικά προγράμματα, γιορτές, εκδρομές, θεατρικά κλπ, ασχολούνται με σεμινάρια και εργαστήρια, προετοιμάζουν σημειώσεις και σχέδια, ειδικές παρεμβάσεις, συνεδριάζουν και συζητούν ότι προβλήματα ανακύπτουν κλπ κι όσα από αυτά δεν μπορούν να τα κάνουν εντός της σχολικής μονάδας (γιατί δουλεύουν όλοι μαζί σε μια αίθουσα με κολλητά γραφεία και χωρίς υπολογιστή ή άλλα μέσα) τα κάνουν στο σπίτι τους.

      Και μόνο για γέλια. Τόση ποια υποκρισία από την Αριστερά; Σε ποιους τα λέιει αυτά; Και 39 εβδομάδες το χρόνο; Ούτε 28 δεν είναι πραγματικά. Το υπαριθμό 1 πρόβλημα του ελληνικού σχολείου είναι η μικρή διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Και η κυρία δεν θέλει και τιςεξετάσεις. Ο Στάλιν δεν είχε εξετάσεις στα σχολεία του; Δεν ξέρω.

      Διαγραφή
  24. Ο Λεό πολεμά την κομματοκρατία με κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Πάω να σβήσω τη φωτιά με βενζίνη και έρχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Οι της ΟΛΜΕ πάντως,αντί να βγαίνουν στα παράθυρα διαπράττοντας επικοινωνιακά σφάλματα 6χρονου ή κυνηγώντας ανεμόμυλους (π.χ.http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=232029&catID=3),καλύτερα και πιο αποτελεσματικό θα ήτανε να πάνε είτε στο ευρωπαικό δικαστήριο είτε στον Άρειο Πάγο,καθώς η νομολογία της επιστράτευσης «μπάζει» απο παντού απο συνταγματικής απόψεως.
    Επίσης,οι δήθεν μεταρρυθμιστές,είτε αυτοαποκαλούμενοι αριστεροί είτε φιλελεύθεροι,ίσως θα πρέπει να ξαναερωτήσουν τον εαυτό τους πόσο δημοκρατικό είναι το να υποστηρίζουν αυτό.

    Πηγές:
    http://left.gr/news/den-einai-nomimi-i-politiki-epistrateysi
    http://www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=158508&categoryid=1
    http://www.efotopoulou.gr/index.php/el/blog/145-2013-01-26-20-02-29
    --------
    Σελίδα 9:
    «Οι σκοποί για τους οποίους ο συντακτικός νομοθέτης επιτρέπει την επίταξη υπηρεσιών είναι σαφείς και συγκεκριμένοι.
    Σεγενικές γραμμές είναι μια προσωρινή λύση για προκύπτουσες έκτακτες ανάγκες.
    ∆εν επιτρέπεται επομένως η επίταξη για σκοπούς άλλους και κυρίως η χρησιμοποίησή τους ως αντιαπεργιακού μηχανισμού,ημ ετατροπή τους δηλαδή από συνταγματικό μέσο θεραπείας πολεμικών και κοινωνικών αναγκών,σε μέσο καταστολής και ελέγχου απεργιακών διεκδικήσεων,που και αυτές παράλληλα προστατεύονται από το Σύνταγμα(αρθ.23παρ.2Συντ.).Επομένως,οφείλουμε να εξετάσουμε κατά πόσο η απεργία ως γεγονός μπορεί να συνιστά λόγο εφαρμογής του αρθ.22παρ.3εδ.β του Συντάγματος. »
    http://www.greeklaws.com/pubs/uploads/2237.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Leo, Τι σημαίνει ΟΛΜΕ;
    'Ομιλος Λαμόγιων Μηδενικής Εκπαίδευσης;
    Έχω μία απορία-->
    Πως καταδέχονται Έλληνες Δάσκαλοι/Κοινωνικοί Λειτουργοί να εκπροσωπούνται από αυτή τη σαπίλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό Μάκη είναι μια παλιά Ιστορία. Δεν είναι λαμόγια οι άνθρωποι ή τέλος πάντων δεν ξέρω τι είναι ούτε με ενδιαφέρει. Ούτε εκπροσωπούν τους εκπαιδευτικούς, παρά μόνο ένα 10% που πάει και τους ψηφίζει. ΟΙ υπόλοιποι δεν κρίνουμε ότι πρέπει να εκπροσωπούμαστε από κανένα. Κάνουμε τη δουλειά μας, παίρνουμε το μισθό μας και thats all. Ούτως ή άλλως η ΟΛΜΕ δεν έχει να προτείνει τίποτα ρεαλιστικό για την ουσία της εκπαίδευσης, πέρα από δημοκρατικές κοινοτυπίες και μέτρα που διαλύουν την εκπαίδευση και διευκολύνουν τον εκπαιδευτικό. Όποιος σέβεται κατελάχιστο τη δουλειά του τι να πει; Οχι στην αξιολόγηση; Οχι στο 2ωρο, Όχι στην κάλυψη του ωραρίου του; Οχι στις υπερωρίες; Όχι στις συγχωνεύσεις σχολείων 150 παιδιών;, Όχι σε τμήματα 25 μαθητών; Όχι στην παραμονή έως τις 2 στο σχολείο; Οχι στη λούφα. Τι να πει ρε φίλε;

      Διαγραφή
    2. Οι υπόλοιποι;; Τους ρωτήσατε τους υπόλοιπους;Μάλλον όμως εσείς κ.Καστανά θεωρείτε ότι εκπροσωπείστε από τη κυβέρνηση των Αδώνιδων και βορίδιδων, Μουρούτηδων και Κεδίκογλου. Αυτούς θεωρείτε ως εκπροσώπους.Η ΟΛΜΕ προτείνει για σας δημοκρατικές κοινοτυπίες αντίθετα η κυβέρνηση βγάζει πρωτόγνωρα ΦΕΚ επιστράτευσης με χουντικά διατάγματα που παλιότερα κατήγγειλε. Αλλά τι να περιμένεις από έναν πρωθυπουργό που ο αδελφός του απολύει καθηγήτρια επειδή ο γιός του έκανε σκονάκια;
      Όποιος σέβεται τη δουλειά του θα πει όχι σ'αυτή την αξιολόγηση που ρωτούνται οι καθηγητές αν συμφωνούν με το σχέδιο της κυβέρνησης για την παιδεία "Αθηνά".
      Στο 2ωρο ήδη απάντησε ο πρόδρος της ΟΛΜΕ ο οποίος είπε ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πίσω αρκεί να μην απολυθούν οι συνάδελφοί μας. Ναι στις υπερωρίες,αρκεί να πληρώνονται. Τζαμπα δηλαδή; Ναι στις συγχωνεύσεις όταν δεν αναγκάζεις τα παιδιά να μεταφέρονται από ένα χωριό σε πολύ μακρυνό σχολείο.Ακόμη όταν δεν αναγκάζεις τα παιδιά να χρειάζονται πάνω από τρια τέταρτα για να φθάσουν στο διπλανό σχολείο. Δε μπορεί να τα βλέπετε οριζόντια. Όχι σε τμήματα 25 παιδιών; Εδώ έχει καταστρατηγηθεί και ο αριθμός 25.

      Θ. Αυγέρης
      (πατερας παιδιού που δίνει εξετάσεις-Αλληλεγγύη στους καθηγητές)

      Διαγραφή
  27. Από μαθήτρια.

    δεν διαμαρτυρήθηκες όταν το παιδί σου έφερε στο σπίτι φωτοτυπίες και όχι βιβλία...
    δεν διαμαρτυρήθηκες όταν το παιδί σου κρύωνε χωρίς θέρμανση στην τάξη του...
    δεν διαμαρτυρήθηκες όταν το παιδί σου έμεινε χωρίς μαθηματικό κάμποσους μηνες...
    Αλλά μόλις ακούς "απεργία" σκίζεις τα ιμάτια σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Θα απεργήσω;
    Θα απεργήσω.
    Θα απεργήσω γιατί λατρεύω την δουλειά μου, και δεν θα αφήσω κανένα τροϊκανό απολειφάδι να με πετάξει όπως η τρίχα απ’ το ζυμάρι.
    Θα απεργήσω γιατί μαζί μου θα σταλούν στην ανεργία τουλάχιστον 10.000 συνάδελφοι.
    Θα απεργήσω γιατί φέτος χάθηκαν 32.000 διδακτικές ώρες εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικών.
    Θα απεργήσω γιατί με 650 ευρώ που παίρνει ο πρωτοδιόριστος δεν ζει, επιβιώνει.
    Θα απεργήσω γιατί δεν θέλω να διαλυθεί η οικογένεια κανενός συναδέλφου επειδή η υπηρεσία τον μετακίνησε στην άλλη άκρη της Ελλάδας, μακριά απ’ τα παιδιά του.
    Θα απεργήσω γιατί δεν θέλω τα 5 τμήματα της Α λυκείου να γίνουν 4 ή 3 στην Β.
    Θα απεργήσω γιατί δεν θέλω οι μαθητές να γίνουν 30 στην τάξη.
    Θα απεργήσω γιατί θέλω τα βιβλία να ανήκουν στους μαθητές για να μπορούν να εκφράζονται πάνω τους κι όχι να τους τα δανείζει το κράτος για 1 χρόνο.
    Θα απεργήσω για να μην ξαναζήσω την κατάντια να κρυώνουν οι μαθητές μου, επειδή το καλοριφέρ άναψε πρώτη φορά στα μέσα Δεκεμβρίου.
    Θα απεργήσω για να μπορούν τα ΑΜΕΑ να πηγαίνουν σχολείο.
    Θα απεργήσω γι’ αυτά που μπροστά στο μέγεθος της κοινωνίας φαντάζουν ‘μικρά’.

    Θα απεργήσω όμως και για τα άλλα τα ‘μεγάλα’.
    Θα απεργήσω γιατί ξέρω ότι αν κάποια στιγμή σε κάποιο σημείο δεν σταματήσει η κυβερνητική πολιτική εγώ κι οι νεότεροι θα ζήσουμε ένα κοινωνικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.
    Θα απεργήσω για να μπορούν οι μαθητές μου κι αργότερα τα παιδιά μου να φοιτούν Δωρεάν στο Σχολείο και στο Πανεπιστήμιο.
    Θα απεργήσω για Δημόσια Δωρεάν υγεία για όλους.
    Θα απεργήσω ώστε οι μαθητές, οι γονείς τους , οι φίλοι μου, οι συγγενείς μου να βρουν μια αξιοπρεπή δουλειά για μια αξιοπρεπή ζωή.
    Θα απεργήσω για να ρίξω αυτό το καθεστώς που είτε δέρνει, είτε επιστρατεύει, είτε κανιβαλίζει όποιον τολμάει να σηκώσει κεφάλι. Γιατί θέλω να ζω σε μια κοινωνία με δημοκρατία και ελευθερία κι όχι σε μια κοινωνία φόβου και Χούντας.
    Θα απεργήσω γιατί θέλω ο λαός να κάνει κουμάντο, αφέντης και κύρης στον τόπο του, όχι οι τσανακογλείφτες των τραπεζών των βιομηχάνων των εφοπλιστών.

    Θα με λοιδορήσουν;
    Θα με λοιδορήσουν.
    Ποιοι; Όλοι αυτοί που δεν ασχολήθηκαν με όλα τα παραπάνω όταν εγώ τα φώναζα
    Μαζί τους κι οι άλλοι, αυτοί που λένε ότι ‘ η χώρα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της’ ή ‘ αν δεν πάρουμε την δόση θα πτωχεύσουμε’ ή ‘ αν δεν πάρουμε αυτά τα μέτρα θα βγούμε έξω απ’ την ευρωζώνη’
    Μαζί τους θα μπουν κι οι φασίστες
    Μαζί τους κι οι άλλοι, απλοί άνθρωποι δυστυχώς, που δεν βλέπουν το δάσος, και μένουν στο μικρό ξεβόλεμά τους.

    Όλοι αυτοί που τους φαίνεται αδιανόητο ότι υπάρχει κόσμος στην εκπαίδευση που ολοένα και πιο συχνά σφίγγει τα δόντια με οργή και βουρκώνει όταν βλέπει το σχολείο και την κοινωνία σε αυτή την εξαθλίωση και τους μαθητές να λιώνουν σαν κεριά..

    Θα με επιστρατέυσουν;
    Θα με επιστρατεύσουν.

    Θα με χτυπήσουν;
    Θα με χτυπήσουν.

    Θα νικήσω;
    Μπορεί. Αν η πλειοψηφία του κόσμου αντιληφθεί ότι η παιδεία, η υγεία, η εργασία, ο μισθός, τα κοινωνικά αγαθά, δεν χάνονται από μια απεργία στις πανελλαδικές –δηλαδή μερικές μέρες καθυστέρηση – αλλά μπορεί να κερδηθούν από αυτήν. Αν αυτό το μούδιασμα που αισθάνονται όλοι για το μέλλον γίνει αποφασιστικότητα, αγώνας, πείσμα, για την ανατροπή της εξαθλίωσης που ζούμε.

    Κι αν χάσω;

    Αν χάσω, θα χάσω μερικά μεροκάματα
    Αν χάσω μπορεί να με τρέξουν στα δικαστήρια
    Αν χάσω μπορεί να έχω φάει ξύλο απ’ τα ΜΑΤ

    Σίγουρα όμως αν αγωνιστώ και χάσω, θα μπορώ να ξανακοιτάξω τους μαθητές, τους συναδέλφους, τους φίλους, τους γονείς, την κοινωνία, στα μάτια με ψηλά το κεφάλι. Γιατί…

    ‘ Ο άνθρωπος πρέπει να περπατάει με το μέτωπο προς τον ήλιο. Για να μπορεί αυτός, καίγοντας το να το σημαδεύει με αξιοπρέπεια. Αν ο άνθρωπος σκύψει το κεφάλι χάνει την αξιοπρέπειά του.’

    Χ. Μπέλμπας ΠΕ04
    Αναπληρωτής εκπαιδευτικός
    Αντιπρόεδρος Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Χ. Μπέλμπα: Όποιος λατρεύει τη δουλειά του δεν εκβιάζει τους μαθητές και την κοινωνία με όπλο τις εξετάσεις.

      Επίσης, κανένας τροικανός δεν θα σε πετάξει σαν την τρίχα απ' το ζυμάρι. Μόνος σου θα πεταχτείς αν δεν είσαι σε θέση να αντεπεξέλθεις σε μια στοιχειώδη αξιολόγηση.
      Γιατί, σε μια τέτοια περίπτωση, θα έπρεπε να σε εμπιστευτούν οι γονείς για να μάθεις γράμματα στα παιδιά τους??
      Όσο για όλες αυτές τις μεγαλοστομίες -κόψε κάτι! Πήξαμε από κάτι τέτοια!

      Μιχάλης

      Διαγραφή
    2. Προφανώς, ως αναπληρωτής είσαι εκτιμώ νέος και άρα δεν ξέρεις για τι πράγμα μιλάς όταν λές "Γιατί θέλω να ζω σε μια κοινωνία με δημοκρατία και ελευθερία κι όχι σε μια κοινωνία φόβου και Χούντας." Τόσος φόβος και τέτοια χούντα που εσύ δικαιούσαι να λές ό,τι σου κατέβει. Άσε μας ρε φίλε, διάβασε - μάθε τι σήμαινε χούντα και τι σήμαινε φόβος.
      Με την ευκαιρία, με ποιές διαδικασίες βγήκες κι εσύ στην διοίκηση αυτής της πανελλήνιας ένωσης κλπ; Γίνανε κάποιες εκλογές πανελλαδικά και δεν το πήραμε είδηση ή μαζευτήκατε σε καμιά καφετέρια και βγάλατε διοίκηση;
      Μπάμπης

      Διαγραφή
  29. Περί υποχρεωτικής εργασίας του αστικού πληθυσμού της Ελλάδος

    «Έκαστος κάτοικος της Ελλάδος 16-45 ετών, υποχρεούται εάν το απαιτήσουν οι περιστάσεις να αναλάβει υποδεικνυόμενην προς αυτόν εργασία διά τας γερμανικάς και ιταλικάς υπηρεσίας. Οι άνδρες είναι υποχρεωμένοι να εργάζωνται έξω του τόπου της μονίμου κατοικίας, συγκροτημένοι εις συμβιωτικάς ομάδας στρατοπέδου».

    19 Μαρτίου 1943

    Σας θυμίζει κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, δεν μας θυμίζει τίποτα. Αν εσένα σου θυμίζει κάτι έχεις μπερδέψει τα πράγματα πολύ άσχημα. Κανείς δεν υποχρεώνει τον δάσκαλο να αλλάξει τόπο κατοικίας. Αν κρίνει πως είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα μπορεί να αλλάξει δουλειά, μια επιλογή που ο εργάτης στην κατοχή δεν είχε. Δεν σου έβαλε κανένας το πιστόλι στον κρόταφο όπως σ' εκείνους τους κακομοίρηδες το 43. Εγώ δουλεύω εκτός Ελλάδας και βλέπω τα παιδιά μου μόνο τα Σαββατοκύριακα. Ο προηγούμενος εργοδότης μου μου επέτρεπε να δουλεύω από το σπίτι οπότε περνούσα περισσότερο χρόνο με τα παιδιά μου αλλά αυτός δεν το επιτρέπει και τα βλέπω μόνο τα σαββατοκύριακα. Τι να κάνουμε, η ζωή έχει δυσκολίες.

      Διαγραφή
    2. @ Κυριάκο
      Αυτό ειναι λογική στρατού...Επειδή εγω περνάω άσχημα να περάσετε και σεις.

      Θ.Αυγέρης

      Διαγραφή
  30. Κύριε Λεωνίδα βιάστηκες να γράψεις αυτό το άρθρο (εύστοχο κι έξοχο όπως σχεδόν όλα σου τα άρθρα σου). Την πρώτη μέρα που διάβασα το άρθρο σου ήθελα να σχολιάσω ότι η απεργία αυτή θα είναι το τέλος της ΟΛΜΕ και των αργόμισθων συνδικαλιστών της. Επειδή κάτι μου έτυχε δεν έγραψα το σχόλιο και οι εξελίξεις μεκάνουν να αλλάξω θέση. Δυστυχώς θα τη γλυτώσουν. Οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ θα επιβιώσουν επειδή τους σώζει η επιστράτευση. Ο αξιολύπητος κι άτυχος κ. Παπαχρήστος μιλούσε κι από μέσα του ευχόταν να γίνει η επιστράτευση για να σωθούν. Ως μέλος της ΔΑΚΕ κάτι ήξερε. Όσο για τα πιο πολλά επικριτικά σχόλια, νομίζω ότι δεν έχουν καμιά σχέση με τον ορθό λόγο, αλλά μόνο με το συναίσθημα και με το κυνήγι μαγισσών. Η παντελής έλλειψη αξιολόγησης μας έχει καταντήσει αξιοθρήνητους. Λυπάμαι για το επίπεδο των περισσότερων καθηγητών και για την απόσταση των λόγων τους από τη λογική. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Μαζική συμμετοχή των καθηγητών στις συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και με συντριπτικά ποσοστά υπέρ της εισήγησης της Ομοσπονδίας (ΟΛΜΕ) για απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις ψηφοφορίες στις τοπικές Ενώσεις των καθηγητών σε ολόκληρη τη χώρα, που γίνονται από το μεσημέρι της Τρίτης. Η ψηφοφορία συνεχίζεται σε όσες από τις 86 ΕΛΜΕ δεν έχουν βγάλει ακόμη τελικά αποτελέσματα.....

    ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ....

    Θ.ΑΥΓΕΡΗΣ
    (γονέας παιδιού που δίνει εξετάσεις και είναι αλληλέγυος με τον αγώνα των καθηγητών)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Μη βιάζεστε κ. Αυγέρη, μη βιάζεστε, εκτίθεστε. Πείτε στο παιδί σας να πάει να κάνει ήρεμα την επανάληψή του.
    http://www.tovima.gr/society/article/?aid=512838

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία