Τεχνοφοβία;



Αλέξανδρος Διακόπουλος

Επί χιλιετίες η ζωή ήταν "solitary, poor, nasty, brutish and short", για να δανειστώ τον περίφημο αφορισμό από τον "Λεβιάθαν" του Thomas Hobbes. Ο μέσος όρος ζωής δεν ξεπερνούσε τα 30-40 χρόνια, η παιδική θνησιμότητα ήταν τεράστια και ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών πέθαιναν στη γέννα. Στην Ελλάδα 50 μόλις χρόνια πριν οι συνθήκες ζωής και υγιεινής ήταν από κακές έως άθλιες. Τύφος, μαλάρια, φυματίωση, ευλογιά, δυσεντερία κλπ μέχρι πρόσφατα θερίζαν. Ακόμα και στο "προηγμένο" Λονδίνο το 1910 -πρωτεύουσα αυτοκρατορίας τότε- υπήρχε η αιθαλομίχλη, βρώμα, τρομερή δυσωδία και ένα μη ενοποιημένο αποχετευτικό σύστημα που συνεχώς πλημμύριζε και κατέκλυζε τους δρόμους.
Όλα αυτά ανήκουν σε ένα παρελθόν που τώρα μας φαίνεται πολύ μακρινό χάρις τη τεχνολογία. Παρόλα αυτά στην Ελλάδα κυριαρχεί μια ρομαντική τάση εξιδανίκευσης του παρελθόντος και μία μίζερη τεχνοφοβία! Αυτό αποτυπώθηκε στα θέματα των πανελληνίων, αλλά αποτελεί και κοινότυπο θέμα πολλών συζητήσεων, άρθρων κλπ Το leitmotif όλων αυτών είναι "η αποξένωση από την κοινωνία", "η απομάκρυνση από το περιβάλλον και την φύση", "οι φοβεροί και τρομεροί κίνδυνοι της τεχνολογίας [τρόφιμα "Φρανκενστάιν", κλωνοποίηση, κλπ]". η αίσθηση γενικώς πως ο Κόσμος αλλάζει σε λάθος κατεύθυνση!

Νομίζω πως η αιτία για τη στάση αυτή είναι ο έμφυτος συντηρητισμός μιας κλειστής κοινωνίας με αγροτικές καταβολές, καχύποπτη σε αλλαγές με κοινοτιστικά αντανακλαστικά και ιδανικά. Η Ελλάδα δυστυχώς δεν πέρασε από τη διαδικασία "εξατομίκευσης" που έφερε ο Διαφωτισμός (individualism vs collectivism). Ο Διαφωτισμός όμως του 19ου Αιώνα ήταν αυτός που έφερε την βιομηχανική επανάσταση, την χειραφέτηση του ατόμου από την κοινότητα, την αμφισβήτηση των παραδοσιακών αντιλήψεων και νοοτροπιών (received opinion), την τεχνολογική ανάπτυξη και την επιστημονική πρόοδο. ¨Ολα αυτά ήταν εκφάνσεις ενός και του ίδιου φαινομένου: της νεωτερικότητας! Είναι δηλαδή ο βαθύς μας συντηρητισμός σαν άτομα και σαν κοινωνία (παρότι βαυκαλιζόμαστε πως είμαστε "προοδευτικοί") που εκφράζεται μέσα από την τεχνοφοβία μας! Οι βασικές αντιλήψεις της συντήρησης είναι η "ανάμνηση" ενός χρυσού παρελθόντος που χάνεται και ο φόβος για ένα απροσδιόριστο μέλλον που έρχεται...
υγ: Για να μη παρεξηγηθώ, η τεχνοφοβία δεν είναι αποκλειστικά Ελληνικό φαινόμενο. Υπάρχει-και είναι φυσικό να υπάρχει-σε ένα βαθμό σε όλο τον Κόσμο. Στην Ελλάδα όμως αποτελεί την κυρίαρχη και συνεχώς επαναλαμβανόμενη ιδέα. Μία μας φταίνε τα video games ενώ παλαιότερα παίζαμε τα μήλα [τι καλά!] και κουτσό... μία μας φταίνε οι βιομηχανίες [λες και έχουμε] που μολύνουν, μία μας φταίει η "παγκοσμιοποίηση" κ.ο.κ. Μόνο το Πάσχα που πάμε πίσω στο χωριό μας, τρώμε αρνί και χορεύουμε τσάμικο αισθανόμαστε άνετα, μέσα σε ένα Κόσμο που δεν τον καταλαβαίνουμε και μας φαίνεται αμείλικτος και εχθρικός...

Σχόλια

  1. Χρύσιππος Μπάρκας21 Μαΐου 2013 στις 9:04 π.μ.

    Ευτυχώς που ο μεγάλος ηγέτης ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μάς έβαλε στην τότε ΕΟΚ τη νυν ΕΕ. Αν δεν ήμασταν εκεί, ακόμα θα μας μάστιζε η μαλάρια, ο δάγγειος πυρετός και η ελονοσία, το δε προσδόκιμο ζωής μας, θα ήταν -σωστά- στα 50 έτη.
    Για να μην πω τι θα γινόταν αν είχαμε περάσει το '45 οπίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα: Πείνα, δυστυχία και γκούλαγκ ...

    Ευτυχώς πλέον η ΕΕ μάς προστατεύει προδιαγράφοντας την τυποποίηση του ελαιολάδου στα εστιατόρια και την σωστή καμπύλη των αγγουριών και φροντίζει για την σωστή μας διατροφή, την απρόσκοπτη πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες με συμβολικές τιμές. Η ευτυχία μας είναι προδιαγεγραμμένη.

    Γι' αυτό ημείς οι αριστεροί φιλελεύθεροι οφείλουμε να παραδειγματιζόμαστε από κάποιους ηγέτες της δεξιάς, αποβάλλοντας τις προκαταλήψεις μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εργασιο-φοβια και οχι τεχνοφοβια εχουν οι νεοι Ελληνες

    “Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013
    Επιστολή δύο αγροτικών συνεταιρισμών φράουλας της Μανωλάδας
    Με αφορμή το χθεσινό θλιβερό περιστατικό που αφορά συγκεκριμένη Γεωργική Εκμετάλλευση και όχι το σύνολο των παραγωγών φράουλας,

    … Εργάζονται 6 ώρες, λαμβάνουν 23-25 ευρώ και τα χρήματα αυτά τα προωθούν στη χώρα. Παράλληλα, είναι πρακτικά αδύνατο οι υπάρχουσες υποδομές των τοπικών χωριών, να φιλοξενήσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους, των οποίων η εργασία είναι πολύτιμη, δεδομένου πως κανείς Έλληνας δεν επιθυμεί την εργασία του ως εργάτης γης. …”http://leftliberalantithesis.blogspot.gr/2013/04/blog-post_18.html?showComment=1369143533732#c2550890581498661045

    Διαβασα καλα “κανείς Έλληνας δεν επιθυμεί την εργασία του ως εργάτης γης”!!!

    Και πριν 40 ετη τι ηταν ο Ελληνας στην επαρχια, αγροτης και κτηνοτροφος.

    Θα λεγα να ξεκινησω απο τους νεους/νεες του νομου Ηλειας, αλλα επειδη η δουλεια ειναι ντροπη και η χειρανακτικη εργασια στην γη ειναι η απολυτη ντροπη στον νομο, μου ηλθε μια ….φαεινη ιδεα.

    Τα αρχοσχολα φραπεδοπαιδα (vitelloni)των καφετεριων ολης της πελοπονησου (ενδεχομενως και της Αιτωλοακαρνανιας λογω γεφυρας) που κανουν οτι σπουδαζουν σε χαμηλοβαθμα “Α”ΤΕΙ και ΑΕΙ θα κληθουν να εργασθουν με 25 ευρω μεροκαματα /6 ωρες ημερησιως σε διαφορετικο νομο, ενδεχομενως με ελαφρα μεταμφιεση μην λαχει και τους δει κανενα γωνστο ματι.

    Οποτε με τον τροπο αυτο θα μαζευτουν τα πορτοκαλαια του Αργους, τα αμαζευτα επι σειρα ετων λεμονια του ν.Κορινθου , οι ελιες Καλαμων και Ζαχαρως και φυσικα οι φραουλες Μανωλαδας.

    Τα 12.000 στρεμματα φραουλας θα γινουν σε 5 ετη 120.000 στρεμματα οπου θα εργαζονται 100.000 νεοι/νεες της Πελοπονησου, μαζι με τους συμπαθεις Μπαγκλαντεζους θα πραγματοποιουνται 10.000.000 ημερομισθια δηλ. η αξια εργατικων θα ανελθει σε 250.000.0000 ευρω και η αξια του προϊοντος σε 900 εκατ. ευρω!!!!

    Αν αυτος δεν ειναι αγροτικος και γενικοτερα αναπτυξιακος θριαμβος της Πελοπονησου, πως μπορει να χαρακτηρισθει;

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ Δεν εχουν συμπεριληφθει εισοδηματα απο συλλογη πορτοκαλιων, λεμονιων και ελιων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΑρέσεις ρε φίλε γιατί είσαι μηχανικός, δηλαδή πρακτικός. Προφανώς και κάτι τέτοια είναι όχι μόνο λύση στο πρόβλημα του πρωτογενή τομέα αλλά και ένα καλό σχολείο για τα παιδιά μας. Αλλά η χώρα φρόντισε να σκοτώσει τη δουλειά και να την αντικαταστήσει με δήθεν σπουδές του απόλυτου τίποτα. Είμαι μαζί σου

      Διαγραφή
  3. leo
    σ' ευχαριστω για την αποδοχη των προτασεων μου
    παλια τελος 70, μερικοι φοιτητες το καλοκαιρι μαζευαν φρουτα, ηταν κατι σαν μετα-χιππικη μοδα με καλο μεροκαματο....

    Αναρτω αυτο γιατι εχει ιδιαιτερο ενδιαφερον για τους καθηγητες, τους υποψηφιους αλλα και γενικοτερα. Αφορα πολλα αλλα κυριως την πεποιθηση μου οτι πρεπι γρηγορα και σωστα να κινηθουμε "απο την “καλυτερη εκπαιδευση για ολους” προς ” την καλυτερη εκπαιδευση που ταιριαζει στον καθενα”.

    ".....Έγραψαν λοιπόν χθες οι υποψήφιοι για τις ανώτατες σχολές στη δεύτερη ημέρα των πανελληνίων Εξετάσεων το μάθημα των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας και κατά κοινή ομολογία των ασχολούμενων με το αντικείμενο τα θέματα ήταν πολλά και δύσκολα...."

    2013-mathimatika-stoicheia-statistikis-genikis-themata-lykeio-klimaka.pdf"


    http://papoylis.wordpress.com/2013/05/21/leonard-back-to-school-2/#more-2967


    Παπουλη,
    διαφωνω τοσο με τα θεματα που δοθηκαν λες και απευθυνονται σε αμερικανακια και αλλα υπερ-παιδακια για το Harvard, οσο και με ολα τα λυπητερα που λες.

    Η αποψη μου ειναι οτι μετα 33 ετη -επιτελους – κινουμαστε (εστω και λιγο λανθασμενα) απο την “καλυτερη εκπαιδευση για ολους” προς ” την καλυτερη εκπαιδευση που ταιριαζει στον καθενα”.

    α. Αρα -αδυνατω να κατανοησω- σε τι ωφελει η αριστη γνωση μαθηματικων Γενικης Παιδειας , υψηλου επιπεδου σε εναν φοιτητη λ.χ. Οικονομικων ή Γεωπονικης.
    β. Επισης δεν καταλαβαινω γιατι οι βαθμοι στο λυκειο να να ειναι 16 εως 20 και τα πρωτα σημαδια αποτυχιας να φαινονται στην βαθμολογια των εισαγωγικων εξετασεων.

    Πρεπει το 15 εως 25% των υποψηφιων να εισαγεται σε σχολες υψηλης δυσκολιας, αυτο διδασκει η μελετη βαθμολογιων με θεματα κλιμακωτης δυσκολιας , οπως αυτες που γνωρισα το 1973.

    Παρακατω λυσε τα εντελως αδιδακτα θεματα Αλγεβρας -Αναλυσης των εισαγωγικων Πολυτεχνικου κυκλου του ετους 1973 στις οποιες συμμετειχα επιτυχως και θα δεις οτι κανενας φροντιστης δεν μπορουσε να πιασει τα θεματα του διεστραμενου καθηγητη μας Γιωργου Παντελιδη, που μας μοιρασε οταν εισηχθην στο ΕΜΠ βιβλιο για χωρους Hilbert.!!!

    http://eisatopon.blogspot.gr/2011/06/1973.html

    Ελαβα 19/40 στην Αλγεβρα -Αναλυση

    Οι 5 πρωτοι των 4 υψηλοβαθμων σχολων του ΕΜΠ ελαβαν με αριστα το 260 = 6 μαθηματαx20x2 +20 απολυτηριο) :
    Μηχανολογοι Ηλεκτρολογοι 244, 230 και 223, 219, 211 δηλ. 18.77 εως 16.23/20.00
    Ναυπηγοι 235 227 218 216 215 δηλ. 18.08 εως 16.54/20.00
    Χημικοι Μηχανικοι 233 226 225 219 205 δηλ. 17.92 εως 15.77/20.00
    Πολιτικοι Μηχανικοι 227 219 216 216 213 δηλ. 17.46 εως 16.38/20.00

    199 ο …Δ.Παπαδημουλης (Βαρβακειο)
    156 ο Γ. Προκοπακης

    Διαφωνω με πολλα οπως

    1. “Όπως συνήθως ο εξεταζόμενος φτάνει σε αυτά ήδη εξαντλημένος και στη περίπτωση μας εξουθενωμένος αν σκεφτούμε το μέχρι εδώ απαιτούμενο όγκο δουλειάς και συγκέντρωσης , οπότε η ενασχόληση του με τα δύο τελευταία ερωτήματα καθίσταται ακόμα πιό δυσχερής .”

    Η εμπειρια τοσο κατα την διαρκεια των εισαγωγικων εξετασεων, αλλα και των ενδοπολυτεχνικων εξετασεων, των εξετασεων οκταωρων για ληψη διπλωματος και τελος στην επαγγελματικη ζωη ισχυει οτι ο εξεταζομενος και επαγγελματιας προθερμαινεται , κατανοει διαδοχικα τα αντικειμενα προς επιλυση, αρχιζει να τα επιλυει με ολο και επιταχυνομενο ρυθμο, σχεδον εκθετικο, αποκτωντας “ροη” σκεψης , ωστε να βγει το -λιγο τραβηγμενο ειναι αληθεια – ρητο “το 95% του χρονου γινεται το 5% της δουλειας κια αντιστροφα.”

    2.”Η τεράστια πλειοψηφία των νεαρών φουκαράδων οδηγείται ασφαλώς προς τη σφαγή , πόσω μάλλον στις φετεινές εξετάσεις , έχωντας αποκτήσει ( εκτός φωτεινών εξαιρέσεων ) μια εντελώς μηχανιστική , σχολαστική σχέση με το υψηλότερο επίτευγμα της ανθρώπινης διάνοιας . Έχωντας απομνημονεύσει τύπους , μεθοδολογίες μπακαλικές , …”

    Και εμεις στα φροντιστηρια (γιατι οι επαρχιωτες εκαναν συνηθως στην 6η Γυμνασιου ή το καλοκαιρι) μαθαιναμε συνταγες, μεθοδους κ.λ.π. και μπορει να ερχοταν ενας εξυπνος επαρχιωτης απο το πουθενα που διαβαζε Αποστολ και Ιησουιτες και να εγραφε πολυ καλυτερα απο μας.
    Και εχω προτεινει -πολλες φορες- οι εξετασεις να γινονται 20 Αυγουστου για καλυτερη προετοιμασια των υποψηφιων.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία