Φάτε τη σκόνη του Αντώνη


του Λεωνίδα Καστανά

Εδώ που τα λέμε έχει δίκιο ο Σαμαράς. Συζητάμε νόμο κατά των διακρίσεων, όταν πριν ένα μήνα υποδεχτήκαμε με τιμές αρχηγού κράτους το «άγιο φως»; Με ένα τσούρμο φιλοχιτλερικούς βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο εξήντα και βάλε χρόνια μετά το τέλος(;) του Ναζισμού. Με τα κόμματα του συνταγματικού τόξου να μην μπορούν να βγάλουν μια κοινή ανακοίνωση που να καταδικάζει την πολιτική βία. Με «ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ το ΚΑΠΝΙΣΜΑ» ακόμα και μέσα στα χειρουργεία.  Με βεβαιωμένη την πανελλήνια πεποίθηση ότι είμαστε το πειραματόζωο διεθνών σκοτεινών κέντρων ή ότι μας ψεκάζουν και άλλα τέτοια που φαίνονται αστεία αλλά αποτελούν το ιδεολογικό υπόβαθρο της ελληνικής κοινωνίας, παράγουν πολιτική και διαμορφώνουν αναπόφευκτα το προφίλ της εξουσίας.

Ο νόμος του 79 προβλέπει:

Όστις δημοσίως, είτε προφορικώς είτε δια του τύπου ή δια γραπτών κειμένων ή εικονογραφήσεων ή παντός έτερου μέσου εκ προθέσεως προτρέπει εις πράξεις ή ενέργειας δυναμένας να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βίαν κατά προσώπων ή ομάδος προσώπων εκ μόνου του λόγου της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής των "ή του θρησκεύματος" [1] , τιμωρείται με φυλάκισην μέχρι δύο ετών ή με χρηματική ποινή ή και αμφοτέρων των ποινών τούτων.
Δια των εν παρ. 1 ποινών τιμωρείται και όστις συνιστά ή συμμετέχει εις οργανώσεις αι οποίαι επιδιώκουν ωργανωμένην προπαγάνδαν ή δραστηριότητας πάσης μορφής τείνουσας εις φυλετικάς διακρίσεις." –


Πείτε μου αν ο νόμος εμπόδισε την ίδρυση της ΧΑ, την κάθοδό στις εκλογές και την είσοδό της στο ελληνικό κοινοβούλιο. Και πείτε μου αν μια επικαιροποίηση του νόμου θα προκαλούσε τον περιορισμό  της ισχύος της.

Προφανώς και έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, στο συμβολικό επίπεδο, η κατάθεση ενός τέτοιου νόμου από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης. Και θα είχε ακόμα μεγαλύτερη αν το νόμο ψήφιζε και η αξιωματική αντιπολίτευση. Θα έδειχνε  μια από κοινού στάση απέναντι στο φαινόμενο των διακρίσεων. Έστω και αν οι περισσότεροι θα δυσπιστούσαν και θα τη θεωρούσαν επικοινωνιακό κόλπο. Θα έστελνε ένα αντιρατσιστικό μήνυμα στην κοινωνία, μιας κάποιας βαρύτητας. Όχι και μεγάλης βέβαια, αλλά θα έστελνε. Οι πολίτες έχουν μάθει να θεωρούν κάτι τέτοια διακοσμητικά της Δημοκρατίας και δεν δίνουν βάση. Άσε που ο αντιρατσισμός των πολιτικών δεν πουλάει με τίποτα.

Πρακτικά βέβαια δεν θα σήμαινε και πολλά. Αναγκαστικά τέτοιοι νόμοι που έχουν έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά μπορούν να ερμηνευθούν κατά το δοκούν από τα δικαστήρια. Το σημερινό πολιτικό κλίμα δείχνει ότι η εξουσία θέλει να έχει επιλογές. Οι αρχές δεν έχουν πάψει να «αγαπούν» τον εθνικισμό και την «ελληνική πολιτική ορθότητα». Αλλά ακόμα και αν αύριο απαγορεύονταν δικαστικά η λειτουργία της ΧΑ, οι ίδιοι άνθρωποι θα την επανίδρυαν με άλλο όνομα, προσεκτικότερες διατυπώσεις και ενισχυμένο στην κοινωνία το ρατσιστικό και φασιστικό προφίλ της.

Ως βέλος κατά του πολύπαθου νόμου χρησιμοποιείται και η δήθεν «διπλή ανάγνωση». Δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα. Αν βγει κάποιος και πει ότι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Χίτλερ ήταν καλό πράγμα και καταδικαστεί και πάει φυλακή, δε βρίσκω γιατί πρέπει να τη γλιτώσει ο απέναντι που θα πει ότι τα αντίστοιχα στρατόπεδα του Στάλιν ήταν πολιτιστικά κέντρα. Δεν ήταν το ίδιο, αλλά γιατί όλα τα κακά πρέπει να είναι ίδια; Επειδή τα σταλινικά εγκλήματα τα εντάξαμε εδώ και χρόνια στην κουλτούρα μας ως ιδεολογία, ενώ η αντίστοιχη διαδικασία για τα χιτλερικά μόλις τώρα ξεκίνησε;

Η Δεξιά ( όχι μόνο του Σαμαρά)  δεν θέλει να μπει στο ίδιο αντιρατσιστικό κάδρο με την κεντροαριστερά. Δεν έχει τόσο πρόβλημα να καταδικάσει το ρατσισμό, πράγμα που το κάνει ενίοτε, αλλά έχει πρόβλημα στο «από κοινού με τους άλλους». Είναι το ίδιο πρόβλημα με αυτό της Αριστεράς να καταδικάσει την πολιτική βία, από κοινού με τη Δεξιά. Κανένα αριστερό κόμμα δεν εκθειάζει επίσημα την πολιτική βία, υπάρχουν όμως πολλοί αριστεροί που τη θεωρούν  μέθοδο δίκαιης επίλυσης κοινωνικών διαφορών. Κανένα δεξιό κόμμα δεν εκθειάζει επίσημα τη ρατσιστική βία, αλλά πολλοί δεξιοί, δημοκράτες κατά τ’ άλλα, δεν θα έλεγαν και όχι σε κάποιες «αναγκαίες διακρίσεις». Όταν μάλιστα οι ξενόφοβοι και οι υπερασπιστές των διακρίσεων απλώνονται και πολύ αριστερότερα του δεξιού άκρου, τότε ο Σαμαράς και οι σύμβουλοί του ξέρουν ότι μπορούν και πάλι να ηγεμονεύσουν.

Να μη κοροϊδευόμαστε. Και το λίγο 52% υπέρ του αντιρατσιστικού νόμου κάτι δείχνει. Αν συνυπολογίσουμε και την υποκρισία στις απαντήσεις των πολιτών σε τέτοιου είδους ερωτήματα, θα διαπιστώσουμε  ότι η ελληνική κοινωνία δεν καίγεται για ένα τέτοιο νόμο, δεν καίγεται για νόμους που της επιβάλλουν το πώς θα χειριστεί τον επιλεκτικό ρατσισμό της. Τόσα χρόνια έχει μάθει να λύνει τα προβλήματα αυτού του είδους εκ των ενόντων, με βάση την ατιμωρησία παντός υπευθύνου. Δεν θα αλλάξει τώρα. Η κεντροαριστερά διάλεξε λάθος θέμα για να πάρει ένα κόκαλο ηγεμονίας από τον Αντώνη. Και η ψαλίδα θα ανοίγει και ο Αντώνης θα φεύγει μπροστά. Και θα τρώμε τη σκόνη του.



Σχόλια

  1. Γιώργος Β. Ριτζούλης28 Μαΐου 2013 στις 2:54 μ.μ.

    Είναι προσπάθεια απο τους 2 μικρότερους εταίρους της κυβέρνησης να ανακτηθεί "πολιτικό προφίλ".
    Αλλά με όχι εύστοχη επιλογή θέματος, με δεδομένη τη χρονική στιγμή.
    (άν και το πρόβλημα του ρατσισμού είναι εξαιρετικά σημαντικό - και δεν θα λείψει απο την Ελληνική κοινωνία όταν λείψει η κρίση).
    Εν τω μεταξύ, καμμία συζήτηση για τις δομικές μεταρρυθμίσεις που δεν προχωρούν (λειτουργικό Δημόσιο, ξεμπλοκάρισμα του συστήματος απόδοσης δικαιοσύνης, φορολογικός εξορθολογισμός μακράς πνοής, άνοιγμα προνομιούχων επαγγελμάτων...).
    Τίποτε για τον (υποτυπώδη έστω) σχεδιασμό νέου βιώσιμου οικονομικού προτύπου για τη χώρα, κανείς προβληματισμός για προτεραιότητες με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αγαπητε λεέ ντιγκουί έχετε απόλυτο δίκιο αλλάπουθα τόβρετε;;;ποιπος θα σας το απονείμει;;;οταν οι μηχανισμοί είναι τόσο πολύ διαβρωμένοι, τόσο πολύ δαγκωμένοι επό το σβέρκο που σε καμμιά περίπτωση δεν έφτασανστο ακροατήριο υποθέσεις που να μπορούσαν αξιοπρεπώς να δικαστούν....όταν οι ίδιοι οι δικαστικοί θωρούν αγέροχοι και ο λογισμός τους ανάπηρος δεν μπορεί να κάνει ούτε σημειωτόν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λεο,

    Με το να εμφανίζονται σαν ένα αρραγές μέτωπο, οι κυβερνητικοί εταίροι πρακτικά απευθύνονται στα ίδια "κοινωνικά ρεύματα" (μεταξύ αυτών και οι οπαδοί της ανωτερότητας του Ελ DNA) που δείχνουν βέβαια μια σαφή προτίμηση στη δεξιά. Η ΔΗΜΑΡ αποξένωσε τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους της ακριβώς επειδή έχρισε (με την υποχωρητικότητά της) ηγεμόνα το Σαμαρά και τώρα ελπίζει να τους ξανακερδίσει μέσα από τη στάση της στο αντιρατσιστικό.

    Νομίζω είναι πια πολύ αργά, θεωρώ ότι η ΔΗΜΑΡ πλέον εκφράζει ένα σχετικά συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας που έχει πολλά να χάσει, αλλά αποστρέφεται τη Σαμαρική δεξιά για λόγους ... αισθητικής. Αν η ΔΗΜΑΡ απειλήσει το ... ιερό δισκοπότηρο της κυβερνητικής σταθερότητας θα τους χάσει κι αυτούς, οπότε είναι καταδικασμένη σε οργισμένες ανακοινώσεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έτσι και τα τινάξουμε όλα στον αέρα, και μιλώ ως μέλος της ΔημΑρ τώρα, με αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, είμαστε άξιοι της τύχης μας.

    Είναι η δεύτερη φορά που παίρνουμε τόσο απόλυτη θέση, μην αφήνοντας περιθώριο για διαπραγμάτευση.

    Η πρώτη ήταν με την ψήφιση των εργατικών. Για να αποφύγουμε το τετακέ πατήσαμε γκάζι και συνεχίσαμε το ράλλι μόνοι μας όταν όλοι είχαν τερματίσει.

    Για να δούμε τώρα πως το σώνουμε αυτό...

    Και δε θα με ένοιαζε αλλά υπάρχουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ μεταρρυθμίσεις για να γίνουν (που έτσι όπως πάμε δεν το βλέπω, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Κι αν δεν είμαστε εμείς μέσα στην κυβέρνηση να τις κάνουμε, ποιός θα τις κάνει; Ο ΣΥΡΙΖΑ του χρόνου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητοί μου φίλοι, τόχω γράψει στο παρελθόν, το επαναλαμβάνω. Η ΔΗΜΑΡ ψάχνει σημεία διακριτότητας μέσα στη συγκυβέρνηση. Αλλά αυτά που βρίσκει είναι ΛΑΘΟΣ. Με ή χωρίς νόμο το αποτέλεσμα τελικά θα είναι το ίδιο, αφού και νόμους έχουμε και δεν εφαρμόζονται και κανείς δε δείχνει πρόθυμος να παλέψει για την εφαρμογή τους. Αν ήθελε η ΔΗΜΑΡ να ξεχωρίσει και να είναι και πραγματικά χρήσιμη είχε πεδίο δόξης λαμπρό τις μεταρρυθμίσεις. Αλλά στο μέτρο που αυτές συγκρούονται με συντεχνιακά αιτήματα την αναγκάζουν να ανακρούει πρύμνα. Αν ήταν τολμηρή στις προτάσεις της και όχι μεσοβέζικη και αμφίθυμη. Γιατί έχει απόψεις και δυναμικό να τις υποστηρίξει. Αλλά χάνεται σε αριστερές μανιέρες που έχουν τελειώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λεωνίδα μερικές φορές μένω άναυδος πώς άνθρωποι με τόση θητεία στην πολιτική δεν καταλαβαίνουν αυτό το απλό πράγμα.

      Διαγραφή
  6. ¨¨δεν βλέπω γιατί όλα τα κακά πρέπει να ειναι ιδιᨨ Ετσι ειναι!

    Εντάξει, θα είχε κάποια συμβολική αξία η υπερψήφιση του αντιρατσιστικου από όλες τις δυνάμεις του συνταγματικού τόξου. Μέχρι εκεί!

    Κατα τα λοιπά, τα συνήθη επικοινωνιακά. Θα περάσει τελικά ο Σαμαρας ως πολιτικός όγκολιθος, και καλά θα κάνει, εδώ που τα λέμε!


    Αλικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολλή απαισιοδοξία βλέπω, οπότε: Η ιστορία των κομμάτων -όπως και των χωρών άλλωστε- δεν μετριέται με τους μήνες αλλά με τα χρόνια, τα πολλά χρόνια. Μόνο το ΚΚΕ εσωτερικού να θυμηθούμε και τις σφαλιάρες που είχαμε φάει αλλά παρ΄ όλα αυτά οι ιδέες της ανανέωσης επιβιωνουν. Αρα: Υπομονη, εδω ειμαστε και θα ειμαστε . Γεγονος ειναι πως ο Σαμαρας τα εχει καταφερει να καρπωνεται αυτος κατα κυριο λογο τα οφελη της στηριξης του απο τα αλλα δυο κομματα ενω μοιραζεται μαζι τους τα κακα. Κατοπιν αυτου καλα κανουν και ψαχνουν σημεια διακριτοτητας.
    Γεγονος παλι ειναι πως δεν ειναι ισως η καλυτερη επιλογη η αποστασιοποιηση στο θεμα του αντιρατσιστικου καθως μαλιστα το ιδο το θεμα εχει προβληματα. Φανταστειτε, να πηγαινουν στο ακροατηριο καποιοι τρελαμενοι "επαναστατες" που φωναζουν το συνθημα "θανατος στ΄ αφεντικα, δεξια κι αριστερα".
    Εδω ειμαστε ξαναλεω. Μπηκε το νερο στο αυλακι, θα τρεξει.
    Μπαμπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όπως σε όλα τα πράγματα έτσι και εδώ σημασία έχει η εφαρμογή. Ο ναζισμός δεν εξουδετερώνεται με νόμους αλλά χρειάζονται και οι νόμοι, μια νομική ασφυξία που δεν θα τον αφήνει σε χλωρό κλαρί ή και η ολοκληρωτική απαγόρευσή του. Με το κείμενο δεν ισχυρίζομαι ότι ο νόμος δεν χρειάζεται. 'Εχει και συμβολική σημασία. Αλλά μια κοινωνία με τα δικά μας χαρακτηριστικά είναι αδύνατο να κάνει ότι και η Γερμανική στο ίδιο θέμα. Επειδή ακριβώς υποδέχεται το αγιο φως με τιμές αρχηγού κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. The genie is already out of the bottle. Το νομοσχέδιο μας μάρανε.

    Τα πράγματα θα κάνουν το κύκλο τους. Πάνω σε μία περίμετρο με 30% ανεργία καί χωρίς παραγωγική βάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα φίλε μου ορθολογιστή. ΤΑ πράγματα θα κάνουν τον κύκλο τους και κάποια στιγμή η ΧΑ φαντάζομαι νάχει εξαφανιστεί. ΘΑ μας έχει μείνει όμως η ρετσινιά, ότι στα δύσκολα τρέξαμε ακόμα και εκεί.

      Διαγραφή
  10. Έχω ξαναγράψει η άνοδος της Χ.Α. οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απραξία του πολιτικού συστήματος στο θέμα της κάθαρσης.
    Όταν οι κυβερνητικοί εταίροι (όλοι) δεν θέλουν να λάβουν μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά παράλληλα θέλουν να αυξήσουν την εκλογική τους πελατεία, εφευρίσκουν άλλους τρόπους.
    Η Ν.Δ. γνωρίζει ότι σε περίπτωση που η εκλογική αναμέτρηση αναχθεί σε μονομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές ελπίδες άντλησης ψήφων από την Χ.Α. (Όπως παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ αντλούσε ψήφους από το ΚΚΕ).
    Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ ελπίζουν σε κάποιο όφελος μόνον εφόσον διαφοροποιηθούν από την Ν.Δ.
    Το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη έδωσε σε όλους λίγο ή πολύ αυτήν την ευκαιρία.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λογικά τα όσα γράφεις, αν και η ΝΔ ήθελε αρχικά να σπρώξει το νόμο με τη βοήθεια των άλλων 2, Φαίνεται ότι επικράτησαν άλλες απόψεις τελικά. Αν διαβάσεις τα όσα γράφει ο Σκάλκος στην επόμενη ανάρτηση θα δεις ότι παίζει πολύ και η κατάσταση της οικονομίας πράγμα που σημαίνει ότι η ενίσχυση της ΧΑ ήταν μάλλον αναπόφευκτη.
      Η κατάληξη της όλης ιστορίας βέβαια είναι κωμικοτραγική.

      Διαγραφή
  11. Επανέρχομαι:Το κακό είναι ότι η ΔΗΜΑΡ είναι εμφανές ότι "αναζητεί" σημεία διακριτότητας, ενώ θα έπρεπε να ΕΧΕΙ και να προβάλλει τη διακριτότητά της στους τομείς των μεταρρυθμίσεων και της βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης.

    Πιστεύω ότι -σε μεγάλο βαθμό- η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για επικοινωνιακά παιχνίδια και απωθείται.

    Σε ό,τι αφορά τον αντιρατσιστικό νόμο, η γνώμη μου είναι ότι δεν θα προσθέσει τίποτε, δεδομένου ότι η υπάρχουσα νομοθεσία (με κάποιες τροποποιήσεις) θα ήταν αρκετή. Επιπλέον, δεν ισχύει αυτό που κατά κόρον λέγεται, ότι δηλαδή αποτελεί συμμόρφωση σε οδηγία της ΕΕ. Η οδηγία δεν δεσμεύει ως προς το μέσον, αλλά ως προς το αποτέλεσμα, και αν το ζητούμενο επιτυγχάνεται με τροποποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας, τότε η υποχρέωση έχει τηρηθεί.
    Θα μπορούσε, δηλαδή,με πρωτοβουλία ΔΗΜΑΡ/ΠΑΣΟΚ να συγκροτηθεί μια πρόταση κοινού άξονα όλων των συνταγματικών κομμάτων στη βάση αυτή, οπότε ο Σαμαράς δεν θα ήταν εύκολο να αρνηθεί. Ίσως ο συμβολισμός (κοινή αντιμετώπιση του ρατσισμού) να ήταν έτσι εντονότερος.

    Εν πάση περιπτώσει, καλά κάνουν και το προωθούν, αρκεί να έλειπε όλος αυτός ο επικοινωνιακός σαματάς που ακυρώνει τη σοβαρότητα του εγχειρήματος.

    Η ΔΗΜΑΡ νομίζω ότι δεν πρέπει να αφεθεί να παρασυρθεί από τις υστερικές κορόνες Βενιζέλου, ο οποίος προσπαθεί με σπασμωδικό τρόπο να το παίξει αρχηγός του αντιρατσιστικού κινήματος και προασπιστής της Δημοκρατίας.

    Συμπερασματικά, πιστεύω ότι η ΔΗΜΑΡ έχει να κερδίσει σε πολιτική σοβαρότητα αν διαφυλάξει τη μαχητικότητά της για πραγματικές μάχες!

    Αλίκη

    ΥΓ: Την επιμονή Ρουπακιώτη για την υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου στις ρυθμίσεις των δανείων προτιμώ να μην την σχολιάσω -αν και πολύ θα ήθελα- γιατί θα γράψω καμιά βαριά κουβέντα.

    Ας μην ξεχνάμε όμως ότι και τα 250 Ευρώ που θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρώνει ο δανειολήπτης για το σχετικό παράβολο έχουν κι αυτά έντονο συμβολισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλίκη ως νομικός εσύ τα ξέρεις καλύτερα από εμάς. Λογικά αν δεν υπάρχει κοινή βούληση δεν γίνεται τίποτα. Σωστά βάζεις το θέμα του συμβολισμού και της κοινής απόφασης. Αλλά έχω την αίσθηση, αν διαβάζω σωστά την κοινωνία, ότι μεγάλο μέρος των συντηρητικών ψηφοφόρων αισθάνεται το νόμο ως υπεράσπιση των μεταναστών. Αυτό μάλλον έπιασε η ΝΔ και τραβήχτηκε την κατάλληλη στιγμή. Το γεγονός ότι οι άλλοι πήγαν να αντισυσπειρωθούν την ενισχύει. Το κατάλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και έμεινε απέξω από το κόλπο. ¨Ολα για τους πελάτες γίνονται.

      Διαγραφή
  12. Οπως σωστά γράφεις η ΔΗΜΑΡ ψάχνει "σημεία διακριτότητος" (όπως εξ άλλου και το ΠΑΣΟΚ). Στο "αντιρατσιστικό" η ΔΗΜΑΡ δικαιολογείται να έχει μια διαφορετική οπτική. Δημιουργούνται και γέφυρες για μελλοντικές συμμαχίες.Τακτικά ενδεχομένως να έχει και δίκιο για την στάση της. Αναρωτιέμαι μόνο αν το επέλεξε ή αν της προέκυψε. Ο κ Ρουπακιώτης συνεννοήθηκε με κανένα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι ο ΑΡ είχε αρχικά και την κάλυψη της ΝΔ. Κοίτα και το σχόλιο που κάνω στην Αλίκη από πάνω.

      Διαγραφή
  13. Μερικές παρατηρήσεις που ελπίζω να μην χαθούν στην μαινόμενη ανηλεή μάχη στερεοτύπων:

    1.Ένα νομοσχέδιο ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία δεν έχει ως στόχο να περιορίσει την εκλογική επιρροή ενός κόμματος αλλά να εμποδίσει την εξάπλωση βίαιων εκφράσεων ρατσιστικών και ξενοφοβικών ρητορειών.

    2. Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι ανεπαρκές καθώς η οποιαδήποτε δίωξη γίνεται ΜΟΝΟ κατόπιν εγκλήσεως. Στην χθεσινή, για παράδειγμα, πρωτάκουστη επίθεση βουλευτή της χρυσής αβγής κατά Σκοπιανού φορτηγατζή, δίωξη μπορεί να ασκηθεί μόνο αν ο θιγείς υποβάλει μήνυση. Οι ποινές επίσης που προβλέπονται, είτε είναι απλά πρόστιμα, είτε εξαγοράσιμη φυλάκιση και στο επίπεδο της αναστολής.

    3. Ας μην υποτιμούμε τον συμβολικό και παιδευτικό χαρακτήρα του νόμου.

    4. Αν οποιοδήποτε κόμμα δεν μπορεί να ιεραρχήσει και διαχειριστεί την πολιτική του με βάση προτεραιότητες, είναι δικό του πρόβλημα και όχι της κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση, προσωπικά θα προτιμήσω ένα κόμμα που σταθερά θα υποστηρίξει με κάθε μέσο την ανάγκη ψήφισης του νόμου χωρίς να προκαλέσει κυβερνητική κρίση. Επίσης θα απομακρυνθώ από οποιοδήποτε κόμμα απλά στο όνομα του ρεαλισμού, κάνει μια ακόμα τακτική οπισθοχώρηση.

    5. Έλεγα παλαιότερα ότι πολλοί φίλοι συνασπίτες πολιτεύονται σαν να δίνουν καθημερινά εξετάσεις αριστεροσύνης στο ΚΚΕ. Δεν θα ήθελα ποτέ να φτάσω σε σημείο να πω ότι κάποιοι ΔΗΜΑΡίτες πολιτεύονται σαν να δίνουν εξετάσεις αντιαριστεροσύνης στη ΝΔ. Ούτε το ένα ο΄τε το άλλο το έχει ανάγκη η αριστερά.

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία

    Φιλικά και με εκτίμηση

    Παντελής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Παντελή Μήτσιου
    Το υπάρχον είναι ανεπαρκές. Αλλά και δεν εφαρμόζεται, οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε το βαθμό της ανεπάρκειάς του.
    Η ΧΑ είναι φαινόμενο που δεν το γέννησε η ανεπάρκεια των νόμων αλλά η πολιτική και οικονομική κρίση. ΠΟλιτικά θα αντιμετωπιστεί και να μη δίνουμε φρούδες ελπίδες στο λαό, όταν δεν έχουμε κατάλληλα πολιτικά όπλα.
    3 χρόνια κανείς δεν ασχολήθηκε με την αναγκαία νομική ασφυξία της ΧΑ πράγμα που σήμερα καθιστά προβληματική οποιαδήποτε δράση εναντίον της.
    Ο συμβολικός χαρακτήρας και βέβαια έχει την αξία του αλλά σύντομα εξασθενεί.
    Η υποστήριξη του νόμου δεν βάζει σε κίνδυνο τη συνοχή της τρικομματικής ακριβώς γιατί κανείς δεν θεωρεί το νόμο κάτι τόσο σημαντικό.
    Τέλος δεν ξέρω αν υπονοείς ότι η "μαργαρίτα" έχει τίποτα νταλαβέρια με τη ΝΔ και της δίνει εξετάσεις αντιαριστεροσύνης. Δεν μας τόχουν φορτώσει ακόμα αυτό, ελπίζω να κατάλαβα λάθος. Εξάλλου το νομοσχέδιο προωθήθηκε αρχικά και από την ίδια τη ΝΔ, αλλά κατόπιν δεύτερων σκέψεων μαζεύτηκε. Για μικροκομματικούς λόγους που δεν είναι καθόλου μικροί, είναι απλά η επόμενη κυβέρνηση.
    Φιλικά επίσης και με εκτίμηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο εφαρμόστηκε ανεπιτυχώς. Θυμίζω την υπόθεση του πατέρα Πλεύρη. Μάλιστα πρόσφατα επρόκειτο να δικαστούν για ψευδή καταμήνυση το ΚΙΣ και ο Π. Δημητράς.

      Και η τρομοκρατία, πολιτικά αντιμετωπίζεται, αλλά δεν θεωρείτε περιττή η νομική θωράκιση.

      Φυσικά, δεν εννοώ ούτε την "Μαργαρίτα" ούτε εσένα νταλαβερτζή με τη ΝΔ. Ήταν μια γενική πολιτική εκτίμηση.

      Διαγραφή
  15. Συμπληρωματικά: όλες οι ρατσιστικες επιθέσεις εμπίπτουν και σε διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Οχι γιατί ειναι ρατσιστικες, αλλά γιατί ειναι αξιόποινες.


    Αλικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία