Άμεση ανάγκη για ριζική αναδιάρθρωση της ΕΡΤ



O  φίλος μας Τέλης Σαμαντάς, μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ,  με δηλώσεις του το Γενάρη αλλά και το Μάρτη είχε επισημάνει την εκρηκτική κατάσταση στην ΕΡΤ. ¨Οταν οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται στην ώρα τους, γίνονται άτσαλα και βιαστικά και προκαλούν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θέλουν να λύσουν. Δημοσιεύουμε και πάλι τη Δήλωση του Τέλη Σαμαντά, μέλους του ΔΣ της ΕΡΤ στις 4 Μαρτίου 2013

Η κατάσταση στην ΕΡΤ έχει φτάσει εδώ και καιρό στο απροχώρητο. Η παντελής έλλειψη επιχειρησιακού σχεδίου για την ανάπτυξη της Δημόσιας Τηλεόρασης στην παρούσα, δύσκολη, συγκυρία, η ελλιπής διοίκηση της εταιρείας με αποτέλεσμα να αποκτούν εκρηκτικές διαστάσεις τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, η παράλυση την οποία παρουσιάζουν κρίσιμοι τομείς όπως της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, οι διαδοχικές αλλαγές στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, που έχουν οδηγήσει σε προβλήματα στη λειτουργία της, η απουσία συγκεκριμένου, συνεκτικού σχεδίου προγραμματισμού από τη Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης, και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις αθρόες προσλήψεις ή ανακλήσεις στελεχών -που χωρίς να υπακούουν σε κάποιο συνολικό σχεδιασμό ή σε κάποια λογική αξιοκρατίας, δικαίως ερμηνεύονται ως «εξυπηρετήσεις ημετέρων»- έχουν οδηγήσει τη Δημόσια Τηλεόραση σε πλήρες αδιέξοδο. 

Εδώ και μήνες είχα υπογραμμίσει με δημόσια δήλωση μου ότι «προωθείται με αδιαφανή τρόπο ένα δίκτυο οργανωτικού ελέγχου της ΕΡΤ με έκδηλα κομματικά χαρακτηριστικά». Τα γεγονότα ήλθαν να επιβεβαιώσουν τη διαπίστωση αυτή. Η παραίτηση του κ. Νίκου Σίμου από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου (η οποία μάλιστα εμφανίζεται ως αντίδραση στην τοποθέτηση του κ. Γιώργου Μπράμου στη θέση του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης –μία από τις ελάχιστες αξιοκρατικές επιλογές, την εισήγηση για την πρόσληψη του οποίου υπέγραφε ο ίδιος ο κ. Σίμος …) δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της στρεβλής σχέσης που έχει διαμορφωθεί μεταξύ Κυβέρνησης, κομμάτων και οικονομικών κύκλων από τη μία μεριά και Δημόσιας Τηλεόρασης από την άλλη.

Η σημερινή ωστόσο κρίση στην ΕΡΤ μπορεί και πρέπει να γίνει αφορμή για μια ουσιαστική αλλαγή. Αναγκαίος όρος για μια τέτοια αλλαγή είναι η άμεση αναδιοργάνωση της Δημόσιας Τηλεόρασης με στόχο τη ριζική μεταρρύθμιση της. 


Η αναγκαία όσο και επιτακτική αυτή μεταρρύθμιση θα πρέπει να ακολουθήσει δύο στάδια:
Πρώτο στάδιο: Άμεσος ορισμός νέας Διοίκησης της ΕΡΤ, η οποία να αποτελείται από πρόσωπα εγνωσμένου και αδιαμφισβήτητου κύρους –μετά από συναινετικές μεν διαδικασίες αλλά ασχέτως κομματικής προέλευσης (και προφανώς κομματικής ποσόστωσης). Η νέα Διοίκηση θα πρέπει να αναλάβει το καθήκον να βγάλει την ΕΡΤ από το τέλμα στο οποίο έχει οδηγηθεί (και με ευθύνη του απελθόντος Διευθύνοντος Συμβούλου), να επανεξετάσει όλους τους διορισμούς και τις ανακλήσεις με απολύτως διαφανή και αξιολογικά κριτήρια, να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα για το παρόν και το μέλλον προβλήματα της εταιρείας.
Δεύτερο στάδιο: Θεσμική μεταρρύθμιση, η οποία πρέπει να έχει ως στόχο να θωρακίσει τη Δημόσια Τηλεόραση απέναντι στις όποιες παρεμβάσεις κυβερνητικές, κομματικές ή οικονομικών κύκλων.

Χωρίς αυτές τις δύο, επείγουσες, βασικές κινήσεις, η Δημόσια Τηλεόραση κινδυνεύει άμεσα με απόλυτη απαξίωση. Και βεβαίως οδηγείται σε πλήρη αδυναμία να παίξει τον κύριο και βασικό ρόλο της: να ανταποδίδει στον ελληνικό λαό τα ποσά με τα οποία τη χρηματοδοτεί.

Σχόλια

  1. Ο Σαμαράς είναι αποφασισμένος. Όπως "κατακυρίευσε" την ΕΥΠ, το ΣΔΟΕ, τον ΟΑΕΔ και κάθε φορέα τον οποίο θα μπορεί να τον χρησιμοποιήσει προεκλογικά για ψηφοθηρία - το ίδιο επιδιώκει και με την ΕΡΤ, να την έχει σαν κομματικό μικρομάγαζο. Στό χέρι ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είναι να του κόψουν τον αέρα, κάτι που μου φαίνεται για την ώρα το έχουν καταφέρει.
    Χρειάζεται όμως και η σράση των μη δεξιών υπουργών. Ας προχωρήσουν στον τομέα τους, π.χ. ο κ. Μανιτάκης τι περιμένει;
    Μπάμπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αν μπορούμε να περιμένουμε κάτι από υπουργούς. Κανείς δεν περιμένει μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση. Μόνο διαχείριση των δανειακών συμβάσεων. Η Ελλάς δεν θέλει να αλλάξει και θα ταλαιπωρείται για πολλά χρόνια. Μόλις ζορίστηκαν σκέφτηκαν τις εκλογές, το απόλυτο τίποτα.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία