Το κρυφτό της μεταρρύθμισης




του Λεωνίδα Καστανά

Και ξαφνικά η κρίση της ΕΡΤ έφερε στην επιφάνεια τις αδυναμίες της συγκυβέρνησης. Την έλλειψη πολιτικού σχεδίου της ΝΔ και την αδυναμία των άλλων δύο εταίρων να επηρεάσουν ουσιωδώς τις εκάστοτε πολιτικές αποφάσεις του Σαμαρά. Ξαφνικά, η χώρα βρέθηκε να συζητάει εκλογές. Να ψάχνει δηλαδή τρόπο να αυτοκτονήσει. Να πετάξει στα σκουπίδια όλη την επώδυνη προσπάθεια ανασύνταξης, να γυρίσει πίσω. Να επαναφέρει τη δυσπιστία στη σκέψη των δανειστών της. Να αναστήσει το κίνημα των αγανακτισμένων. Να δώσει χέρι βοηθείας στο ΣΥΡΙΖΑ και να εκτοξεύσει τη ΧΑ. Να βυθίσει το φθαρμένο πολιτικό σύστημα σε ακόμα μεγαλύτερη ανυποληψία.

Η κίνηση Σαμαρά δεν δείχνει μόνο ηγεμονισμό, αυταρχισμό και αμετροέπεια. Δείχνει έλλειψη σοβαρότητας απέναντι στα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Δείχνει κακή εκτίμηση του συσχετισμού των δυνάμεων, υποτίμηση της αξίας του ήπιου πολιτικού κλίματος. Δείχνει  απόπειρα σύνθλιψης των συμμάχων σε μια φάση που η συνοχή της τρικομματικής θα έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα. Κυρίως, δείχνει την προσπάθεια μετατόπισης του ενδιαφέροντος από τις αναγκαίες και καθοριστικής σημασίας μεταρρυθμίσεις, στα δευτερεύοντα και τα επουσιώδη, δείγμα των οποίων είναι και η αμαρτωλή ΕΡΤ.

Η ανάγκη κλεισίματος κάποιων οργανισμών είναι δεδομένη. Είναι όμως και γνωστό ότι τα εσωκομματικά και διακομματικά φέουδα που λυμαίνονται το κράτος έχουν δύναμη και αντιστέκονται. Φαίνεται ότι η ΕΡΤ επιλέχθηκε ως ο αδύναμος κρίκος, σε μια διελκυστίνδα μεταξύ κρατικών οργανισμών, για το ποιοι θα κλείσουν και ποιοι θα επιβιώσουν. Μόνο που ο τρόπος ήταν λάθος. Οι συνέπειες του εγχειρήματος δεν μετρήθηκαν σωστά και τραυμάτισαν ανεπανόρθωτα τη ΝΔ και την κυβέρνηση.

Ο περισσότερος από τον κόσμο που μαζεύεται αυτές τις μέρες έξω από το ραδιομέγαρο δεν είναι οπαδός της δημοκρατίας ή της ελεύθερης ενημέρωσης. Δεν ανησυχεί για τις τύχες των εργαζομένων. Είναι οπαδός και φρουρός της παλιάς Ελλάδας. Συγκεντρώνεται εκεί όχι για να απαιτήσει δομικές και ορθολογικές αλλαγές στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, αλλά τη διάσωση του υπάρχοντος, της πελατειακής διαπλοκής, της πολιτικής φαυλότητας. Και ο Σαμαράς του δίνει χέρι να πιαστεί, του δίνει φωνή για να διατυπώσει δυνατά το αίτημά του που δεν είναι άλλο παρά το «πάμε πίσω ολοταχώς».

Ένα χρόνο τώρα η συγκυβέρνηση, κωλυσιεργεί με τις αποκρατικοποιήσεις και αποτυγχάνει παταγωδώς. Αδυνατεί να βρει τρόπο να διώξει τους επίορκους ΔΥ, να απελευθερώσει όλα τα επαγγέλματα, να μειώσει και να βελτιώσει το δημόσιο τομέα, να ξεκινήσει και πάλι τα μεγάλα δημόσια έργα, να βοηθήσει τους αδύναμους, να δρομολογήσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Να εφαρμόσει πολιτικές ανακούφισης των πολιτών και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Να πάει τη χώρα ένα βήμα παρακάτω, πέρα της βάρβαρης αλλά αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής. Και για να σκεπάσει τις   αδυναμίες της επιλέγει να κλείσει την ΕΡΤ ως δείγμα μιας αμφίβολης μεταρρύθμισης.

Ένα χρόνο τώρα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κρύβονται πίσω από τις επιλογές της ΝΔ και αποφεύγουν να συντάξουν ένα κοινό και συγκεκριμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο. Επαναλαμβάνουν μονότονα τη συμβολή τους στη σωτηρία της χώρας, μέσω της συμμετοχής  στην κυβέρνηση, αλλά αδυνατούν να επιδείξουν κυβερνητικές αποφάσεις στις οποίες η συμμετοχή τους ήταν αποφασιστική. Ο Σαμαράς αποφασίζει και οι Βενιζέλος - Κουβέλης  στην αρχή αντιδρούν χλιαρά και στο τέλος συγκατανεύουν. Και αυτό συμβαίνει γιατί δεν θέλουν να βγουν μπροστά με καινοτόμες προτάσεις που θα ανατρέψουν το υπάρχον, αλλά ενδεχομένως  θα δυσαρεστήσουν συντεχνίες και φυσικά θα θίξουν συμφέροντα. Δεν είδαμε, για παράδειγμα, ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα κλεισίματος κάποιων οργανισμών εκ μέρους τους. Όχι απλά αναδιάρθρωση που μπορεί και να μη γίνει ποτέ, αλλά κλεισίματος. Αρνούνται να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση με πρωτοκλασάτα στελέχη ακριβώς για να μην εκτεθούν, αλλά συμμετέχουν στη νομή της εξουσίας με το απαράδεκτο 4-2-1. Οι υπουργοί που πρότειναν δεν διακρίνονται για τον μεταρρυθμιστικό τους οίστρο. Μάλλον για το αντίθετο. Ελπίζουν να σπρώξουν το χρόνο, εξαργυρώνοντας την αρχική τους επιλογή αλλά δεν κάνουν πολιτική. Και το πληρώνουν. Ο Σαμαράς καρπώνεται τη  γενική βελτίωση του κλίματος και οι άλλοι χρεώνονται τις αποτυχίες. Γιατί η Αριστερά αρνείται πεισματικά να εμπλουτίσει με μεταρρυθμιστικά και φιλελεύθερα στοιχεία την πολιτική της φοβούμενη ότι έτσι χάνει το φιλολαϊκό της χαρακτήρα. Μόνο που σήμερα φιλολαϊκό  είναι ότι φέρνει τη χώρα πλησιέστερα στην Ευρώπη, ανοίγει την αγορά, παράγει πλούτο και προσφέρει θέσεις εργασίας. Η συντήρηση αυτού του αντιπαραγωγικού δημόσιου τομέα δεν μπορεί να είναι αίτημα της Αριστεράς γιατί είναι αυτός που απομυζά τον ιδρώτα των εργαζομένων και συμβάλει στην ανεργία.      
  
Οι εκλογές δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα. Δεν θα αλλάξουν τους κομματικούς συσχετισμούς στο κοινοβούλιο. Η ΝΔ δεν είναι σε θέση να αποκτήσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ  δεν έχει τη δύναμη να βγει μπροστά. Η μόνη ωφελημένη θα είναι η Χρυσή Αυγή, που θα σπεκουλάρει πάνω στην αδυναμία των πολιτικών να οδηγήσουν τη χώρα με ασφάλεια. Το νέο κοινοβούλιο που θα προκύψει θα είναι χειρότερο του παρόντος, με περισσότερο αντιευρωπαϊκό  δυναμικό. Την επομένη τους, το πολιτικό σύστημα θα αναζητά με χειρότερους όρους τη δυνατότητα συνεργασίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Και είναι πολύ αμφίβολο αν η ΝΔ θα βρει συμμάχους με την απαιτούμενη κοινοβουλευτική δύναμη και διάθεση για να κάνει κυβέρνηση. Και αν τους βρει είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί θα ζητήσουν το αυτονόητο. Τον αποκλεισμό του Σαμαρά από την ηγεσία της χώρας. Οι νέες εκλογές θα ενισχύσουν τα άκρα και θα πιέσουν αφόρητα το κέντρο. Μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι μέσα στους στόχους της ΝΔ. Εκτός και αν εκεί έχουν πάθει ομαδική παράκρουση.   

Κάθε κρίση όμως βγάζει στην επιφάνεια και κάτι θετικό. Και αυτό είναι η σχεδόν αναγκαστική προσέγγιση των ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ. Έχουμε γράψει επανειλημμένα  ότι  μόνο η ίδια η ζωή μπορεί να ανασυστήσει το χώρο της Κεντροαριστεράς. Και να που συμβαίνει. Μόνο που πρέπει γρήγορα να πάρει σάρκα και οστά.  Να διατυπώσει απλές και συγκεκριμένες αρχές και να θέσει άμεσους στόχους. Να συσπειρώσει ευρύτερες ομάδες από το χώρο του πολιτικού κέντρου, αλλά και ανένταχτες προσωπικότητες με ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα. Και να προσέξει να μην αναμασήσει τα αιτήματα της σοσιαλδημοκρατίας του 60 και του 70, γιατί τότε η οσμή της ναφθαλίνης θα διώξει κάθε ζωή από δίπλα της. Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο σχήμα θα μιλάει από άλλη θέση ισχύος με το Σαμαρά και θα ελίσσεται με περισσότερη άνεση μέσα στην κυβέρνηση. Θα μπορεί να επιβάλει λύσεις.

Υπάρχουν και οι φωνές που προτείνουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο  την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από τον κυβερνητικό συνασπισμό και την απομάκρυνσή της από το ΠΑΣΟΚ. Ανομολόγητος στόχος τους είναι η πτώση της κυβέρνησης και η διενέργεια εκλογών. Ελπίδα τους είναι η συμμετοχή  σε μια κυβέρνηση Αριστεράς με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Οι φωνές αυτές δεν είναι όλες ίδιες. Άλλες αντλούν ενέργεια μόνο από την κλασσική αριστερή ιδεολογία. Άλλες πάλι οδηγούνται από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Αισθάνονται ότι σε ένα ευρύτερο κεντροαριστερό σχήμα θα βρεθούν από την ενδεκάδα στον πάγκο ή στην εξέδρα και ανησυχούν. Η πραγματική Ανανέωση της Αριστεράς είναι μια Ηδονική διαδικασία μόνο που παίρνει χρόνο. Τόσο όσο μια αιωνιότητα και άπειρες μέρες.


Σχόλια

  1. Leo,συγχαρητηρια κια παλι. Το αρθρο σου το ανηρτησα στην Καλυβα

    https://panosz.wordpress.com/2013/06/14/ert-6/#comment-185104

    Για να κρυψουν τις ανεπαρκειες τους , καποιοι θελουν αντιπαλο του επιπεδου της Χρ.Ταχιαου. και οχι πιο δυσκολη γραφη. Η ευπορη παλαβη αριστερο-πασοκ των Βορειων Προαστειων δεν μπορει παρα να κανει την επανασταση της στα 60+.
    Αλλα επειδη εχει διαφορα προβληματα υγειας, χρειαζεται τους νεοτερους αγνωμονες πρωην ψηφοφορους του ΠΑΣΟΚ και τους νεους απελπισμενους για να κανουν την δουλεια. Αυτη απλως θα παρακολουθει, απο τα θεωρεια, την παρελαση του πολυχρωμου (αυτο δεν ειναι απαραιτητα κακο) στρατου της(;)

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΥΓ (Προς νεολαιους και οχι μονον ΣΥΡΙΖΑ .)Αντε εχει και πραγματικη δραση. Αυριο βραδυ στην διαδηλωση στο Συνταγμα στις 20.00

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κ.Καστανα μηπως οπως λεει η κ.Λουλα Αναγνωστακη μας τελειωσε η Αριστερα μεσα σε αμφιθυμιες,φοβιες και βαταριστικο λογο? Συμφωνω με το αρθρο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κ.Καστανα μήπως όπως λέει η κ. Λουλα Αναγνωστακη τελείωσε η Αριστερα. Μεσα σε αμφιθυμίες ,φοβίες διατύπωσης ενος καθαρού λόγου , ενος προγράμματος με προοπτική και θέσεις? Ο λογος της και οι επιλογες της θυμιζουν μικρο παιδι με βατταρισμό μπρος στις ευθύνες που συνεχώς αρνείται να αναλάβει κλαψουριζοντας. Συμφωνω με το άρθρο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μαζί; Λεώ μαζί με Βενίτο; Τι κατήφορος!

    Φτιάξτε μία Ομάδα Λεφτ Λιβεραλ καί ένα Θινκ Τανκ και αρχίστε να μιλάτε τα πράγματα με το όνομα τους. Προωθήστε ανθρώπους που δεν μιλούν Κουβελικές διαλέκτους και κάψτε τη μία βάρκα. Πείτε στο κόσμο ότι γιά να έχεις κοινωνικό κράτος, κράτος δικαίου, πρέπει πρώτα να έχεις, δηλαδή να φτιάξεις από την αρχή, κράτος (οργανωμένη, αξιοκρατικη, ευνομούμενη κοινωνία)... Πείτε την αλήθεια στο κόσμο ότι η "δωρεάν" "παιδεία" και "υγεία" ειναι μεγάλες απάτες.... Σταματάω πρίν γίνω βαρετός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάκη δυστυχώς και προς το παρόν δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Είμαστε λίγοι για να κάνουμε κάτι μόνοι μας.

      Διαγραφή
    2. Ήρεμα ρε μάγκες, αυτά μαθαίναμε; Στο ΚΚΕ εσωτερικού μιλάγαμε για την Εθνική Αντιδικτατορική Δημοκρατικά Ενότητα για την πρόοδο (ΕΑΔΕ) . Τα λέγαμε γιατί ξέραμε πως μόνο για τη δημοκρατία και με όσους πίστευαν σε αυτήν - ο καθένας με τον τρόπο του - θα πήγαινε η χώρα μπροστά. Τώρα Μάκη προτείνεις να αποκλείσουμε το ΠΑΣΟΚ, τους (γερο;)Κουβελικούς κλπ; Πάμε ανταρσύα λοιπόν ούτε καν συριζα.
      Για να φτιαχτεί κράτος κλπ χρειάζεται δημόσια διοίκηση που σήμερα γεγονός είναι πάσχει. Όμως με "ομάδες" λεφτ λίμπεραλ και θινκ τανκ και φορα και τέτοια μόνο κουβεντολόϊ γίνεται. Άρα, παλεύουμε να ανορθωθεί το σύστημα - αυτό λέω εγω ως ρεφορμιστής τέλος πάντων.
      Ακόμη. Μην διεκτραγωγούμε την "δωρεάν" "παιδεία" και "υγεία". Έχει παιδιά που μόνο με τα όπλα του δημόσιου σχολείου προχωράνε, όπως και άπορους αρρώστους που μπαίνουν στο νοσοκομείο ως έκτακτα περιστατικά και κάνουν τις εξετάσεις τους κλπ. Δεν είναι τέλεια τα πράγματα αλλά και μην τα μηδενίζουμε όλα.
      Μπάμπης

      Διαγραφή
    3. Σήμερα όχι ΕΑΔΕ αλλά ΕΑΜΕ (Εθνική Αντιλαϊκιστική-Αντιδημαγωγική Μεταρυθμιστική Ενότητα). Που ανάμεσα στα άλλα θα πρέπει να προτείνει πως να βγάλει τα εισαγωγικά απο "δωρεάν", "παιδεία" και "υγεία" (όχι κατάργηση!).

      Διαγραφή
  5. Από διαφορετικούς δρόμους - και χωρίς να ξέρω ποιά ρεαλιστική πολιτική διέξοδο (το μικρότερο κακό;) απο αυτό στο οποίο μπλέξαμε θα επιδοκιμάσουμε, συγκλίνουμε σε πολλές "λεπτομέρειες", Λεωνίδα.
    Ως γνωστόν, ο διάβολος (δηλαδή τα δύσκολα) κρύβεται στις λεπτομέρειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λεό, τα είπες όλα.
    Αυτή η Αριστερά δεν έχει μάθει να συνδιαμορφώνει το παρών πολύ περισσότερο να σχεδιάζει το μέλλον. Έχει μάθει δυστυχώς να ασχολείται αποκλειστικά και μόνον με το παρελθόν της. Ζει καθημερινά την αντίφασή της που την οδηγεί στο να μην ψηφίζει το μνημόνιο αλλά να ψηφίζει τους εφαρμοστικούς νόμους, να θέλει μεταρρυθμίσεις άλλα να μην έχουν κόστος, να υπογράφει για απολύσεις αλλά να προσβλέπει σε μετακινήσεις, να καταγγέλλει το κομματικό κράτος αλλά να συμμετέχει στο 4 2 1. Αναξιόπιστη όταν δεν λαϊκίζει, αμήχανη μπροστά στην πραγματικότητα που αλλάζει γρήγορα, συντηρητική αν όχι οπισθοδρομική, παρ´ όλη την καλή της διάθεση . Όποιος δεν ξέρει η έχει ξεχάσει να παίζει μπάλα, κάθεται στην κερκίδες και απολαμβάνει τον αγώνα, γνωρίζοντας πλέον ότι άλλοι διαμορφώνουν το αποτέλεσμα. Αν τελικά έχουμε πάρει την απόφαση να μην κατέβουμε στο παιχνίδι, καλά θα κάνουμε να κόψουμε την προπόνηση και να τρέξουμε για κανένα εισιτήριο. Εκτός ελαχίστων περιπτώσεων οι περισσότεροι του αριστεροδεξιού κεντρώου χώρου, καθείς και η κίνηση του, το κόμμα του ή σκέτη η αφεντιά του, οπαδοί του ένα βηματάκι μπρος δυο βηματάκια πίσω, αναβάλουμε συνέχεια τις μεγάλες αποφάσεις, επενδύουμε στις επί μέρους διαφορές μας, σπρωχνόμαστε για την πρωτοκαθεδρία και αφήνουμε τα άκρα του λαϊκισμού και της εθνικής καθαρότητας να κάνουν παιχνίδι. Τόσο άσχημα. Φαντάζομαι οι πρωτοβουλίες για την συγκρότηση του μεταρρυθμιστικού χώρου θα τελεσφορήσουν όταν θα προκύψουν και μεταρρυθμιστικής δυνάμεις. Προπάντων ας το δεχτούμε, δεν υπάρχει βιασύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Antoniskyp

    "οι πρωτοβουλίες για την συγκρότηση του μεταρρυθμιστικού χώρου θα τελεσφορήσουν όταν θα προκύψουν και μεταρρυθμιστικής δυνάμεις."
    Τα συνοψισες ολα σε μια προταση!!!

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν πηγα ακομη, ισως σημερα, αλλα παρακολουθησα μεσω ιντερνετ τις εκπομπες καΙ εκδηλωσεις της ΕΡΤ.
    Αυτο που αντιλαμβανομαι ειναι οτι ενα μερος απο το το κοινο των 50.000-70.000 ανθρωπων που πηγαινουν στο θεατρο,στις γκαλλερι, στις διαφορες πολιτιστικες εκδηλωσεις(Ηρωδειο,Λυρικη, Μεγαρο..) συμμετειχε στο “κινημα της ΕΡΤ”.

    Ετσι η γενια της “ευπορης η /και ευαισθητης πολιτιστικης Αθηνας” συναντα ξανα (και ισως προσωρινα) την “ευπορη παλαβη αριστερο-πασοκ των Βορειων Προαστειων” που πλεον -λογω ηλικιας- δεν μπορει παρα να κανει -μεσω του ετεροκλητου πληθους νεοτερων απελπισμενων ή αγνωμονων (πρωην βολεμενων πασοκων) οπαδων της- την επανασταση της στα 60+.

    Συγκινηθηκα πολυ με την εκτελεση των διαφορων θεματων κλασσικης μουσικης, ιδιαιτερα του ιδιοφυους Σκαλκωτα, και-σημερα κατα τις 2.00- απο ενα εμπνευσμενο τραγουδι του 70-ρη θειου Νωντα-Πουλικακου.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ Εχουμε λησμονησει οτι στους 2 κυριους αντιπαλους πολιτικους σχηματισμους εχουν εγκαθιδριθει εξουσιαστικες εμμονες, φαντασιωσεις και αλλα ψυχοπαθολογικου τυπου συμπτωματα, που απαιτουν (απο την ηγεσια;) αμεση απομακρυνση τους (Χ.Λαζαριδης, Μουρουτης, Μπαλτακος,..) απο τα επιτελεια του Σαμαρα (αλλα και απο τις συντωσες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλα και αυτο ειναι πολυ δυσκολο) την κρισιμη αυτη περιοδο για την χωρα. Δηλαδη -εν μερει- το προβλημα ειναι ψυχιατρικης φυσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. «...αλλά ενδεχομένως θα δυσαρεστήσουν συντεχνίες και φυσικά θα θίξουν συμφέροντα...»

    Συντεχνίες...των ταξί μη χάσουν τις άδειές τους που τις πλήρωσαν ακριβά, συντεχνία των φορτηγατζήδων να μην ελευθερωθεί το επάγγελμά τους, συντεχνία των εργαζομένων του ΜΕΤΡΟ, ΟΣΕ, ΤΡΑΜ, ΕΘΕΛ, με τους παχυλούς μισθούς και τα προνόμια, συντεχνία των τεμπέληδων εκπαιδευτικών που δεν θέλουν να ξεβολευτούν και να δουλέψουν παραπάνω, συντεχνία της ΕΡΤ που τρώνε τα λεφτά των ελλήνων φορολογουμένων και παίρνουν μισθούς χιλιάδων ευρώ (τους έχουμε κρεμάσει ήδη στα μανταλάκια), συντεχνία των αστυνομικών που βολεύονται δίπλα στους βουλευτές - υπουργούς - δημοσιογράφους αντί να φυλάνε τους πολίτες, συντεχνία δικαστών που κάνουν 30 χρόνια να βγάλουν μια απόφαση, συντεχνία φαρμακοποιών που πωλούν τα φάρμακα με υψηλό κέρδος και δεν θέλουν να δουλεύουν όλες τις μέρες, συντεχνία συνταξιούχων που παίρνουν μαϊμού συντάξεις, συντεχνία αγροτών που παίρνουν μαϊμού επιδοτήσεις, συντεχνία εργατών χαλυβουργίας - ναυπηγείων που κάνουν απεργίες για να τα κεκτημένα τους δικαιώματα και δεν δουλεύουν όπως στην Κίνα και την Κορέα, συντεχνία μηχανικών - πολεοδόμων κλπ που υπερκοστολογούν τα δημόσια έργα, συντεχνία αξιωματικών του στρατού που έχουν πάρει βαθμούς χωρίς να το αξίζουν και έχουμε περισσότερους «φίλαρχους από Ινδιάνους», συντεχνία δημοσίων υπαλλήλων που κάθονται και πληρώνονται χωρίς να εξυπηρετούν τους πολίτες, συντεχνία αρτοποιών που δεν θέλουν να πωλείται κατεψυγμένο ψωμί στα S/M και κρατάνε τις τιμές στο θεό, συντεχνίες μεσαζόντων που παίρνουν τα αγροτικά προϊόντα και τα πωλούν χρυσό, συντεχνίες ναυτεργατών που ζητούν τα δεδουλευμένα τους και κάνουν απεργία μέσα σε περίοδο τουρισμού, συντεχνία ξενοδόχων που απασχολούν ανασφάλιστους υπαλλήλους και καταρρέουν τα ταμεία γιατί δεν υπάρχουν εισφορές, συντεχνία κατασκευαστών και εργολάβων που βάζουν καπέλλο στα ιδιωτικά ακίνητα και έχουν φτάσει οι τιμές στο θεό, συντεχνία της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ που δεν θέλουν να ιδιωτικοποιηθεί το νερό, συντεχνία των εμπόρων που δεν κόβουν αποδείξεις και το κράτος δεν έχει έσοδα ΦΠΑ, συντεχνία εμποροϋπαλλήλων που δεν θέλουν να δουλεύουν 365 μέρες το χρόνο για 12 κάθε μέρα, συντεχνία γιατρών που παίρνουν φακελλάκια από αρρώστους, συντεχνία κατοίκων από τις Σκουριές που δεν θέλουν επενδύσεις στον τόπο τους, συντεχνία καθηγητών πανεπιστημίου (που δεν έπρεπε να είναι καθηγητές) και δεν θέλουν να χάσουν τα προνομοιά τους και να κλείσουν τα μικρομάγαζά τους, συντεχνία φοιτητών (και αιωνίων φοιτητών) που δεν θέλουν να εξευρωπαϊστούν, να μορφωθούν και να γίνουν χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία

    ....γιατί ασχολείστε με τη σωτηρία αυτού του λαού, δεν το αξίζει ....αφού δεν θέλουν να τους σώσετε....αφήστε τους στη μοίρα τους...

    Ξέρετε μάλλον τι είμαστε....

    Συντεχνία ΑΡΝΙΩΝ που βελάζουν και απεργούν ζητώντας καλύτερες συνθήκες σφαγής...

    Αργυρώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κλεινοντας, ως ρεαλιστης εκ των σπουδων και του επαγγελματος (Μηχανικος)και καλος με τους αριθμους, το "δραμα του λαου" απαλυνεται - προσωρινα- απο το γεγονος οτι το 2012 το ΑΕΠ ηταν 194 δις και η παραοικονομια εκτιμαται στα 46 δις (επιπλεον) δηλ. 24.000/κατοικο ή 31920 USD/κατοικο, για 10 εκατ. πληθυσμο.

    Αρκει να μην παμε αμεσα σε εκλογες ξανα και ξανα,και τοτε αργα-αργα θα κατανοησουμε την αναγκη για μεταρρυθμισεις και -το κυριοτερο- οικονομικη δημοκρατια, δηλ. καταπολεμησησ των 100 πρωτων ολιγαρχων-κλεπτοκρατων με τις πολυποικιλες δρΑστηριοτητες.

    Γιατι απ' οτι καταλαβα, οι καναλο- ολιγαρχες θελουν η ΕΡΤ (η δημοσια τηλεοραση)θα εχει απο 3 μονον μια συχνοτητα και σε ενα μηνα θα δημοπρατηθουν οι συχνοτητες, χωρις την συμμετοχη της ΕΡΤ.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ Ευρώ / Δολάριο My Naftemporiki
    Τελευταία Τιμή 1,33380
    Τελευταία Ενημέρωση 17/06 18

    ΥΓ2 Με τοσο σκληρο ευρω αφου κανουμε και εξαγωγες μπραβο μας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για τους 2000+ 2000 ΔΥ που πρεπει να απολυθουν εντος του 2013.

    Αν κλεισει το Υπουργειο Δημοσιων Εργων (η καλυτερα αν τεθει σε διαθεσιμοτητα ή μετακινηθει σε αλλα υπουργεια κ.λ.π. το 70% του προσωπικου του), αφου το Προγραμμα Δημοσιων Επενδυσεων εχει μειωθει κατω απο το μισο θα υπαρχει διπλο οφελος.
    1. τα εξοδα του υπουργειου
    2. οι μιζες των εργων

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν οι ΔΕΚΟ η πατριδα μας
    αλλα η ΕΡΤ ειναι η ….βουλη μας (σχεδιο B)

    Δεν ειναι οι γκομενιτσες του διευθυντη της ΥΕΝΕΔ
    και τα πιο καλα μυαλα μας της ζωης το αποπαιδ’
    Επαρχιωτες στην ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την ΕΥΔΑΠ
    στον ΟΣΕ, τον ΕΟΜΜΕΧ, τον ΗΛΠΑΠ η τον ΟΠΑΠ
    Η Νακη Αγαθου και η Μιμη μισο-μισο
    του Λιανη η ξαδελφη και η ανηψια
    η Φωτεινη η Πιπιλη, η Συλβανα Ραπτη
    η Λιανα, Κουικ κι αλλα δεξια παιδια
    τα πασοκια, οι πασοκες, τα φρικια
    ο Νασος, οι Ρεπορτερς 7 στους 8 βουλευτες
    η ΕΡΤ τους πηγε στην Βουλη, τι τα θες
    Η Αννα η Καραμανλη, η Αγατσα η Αριαγνη
    ο νευρικος Ντινοπουλος που ζηλεψε τον Λιανη

    Δια να μην γραφω μονον περι των Αθηνων το κρατος
    ιδου τι ενθυμηθηκα ες βορειοτερον γεωγραφικον πλατος:
    την Χρυσαν την Αραπογλου τον Κωστα τον Γκιουλεκα
    ετσι εις τα προχειρα ξεπερασα τους δεκα!!!

    Και αν στο ποιηματιδιο αυτο λησμονησα κανενα
    καλοι μου αναγνωστες συγχωρεστε και εμενα

    Ωχ! μολις αντιληφθηκα εξεχασα τον Πανο
    τον κοκκινο μας υπουργο και τωρα τι θα κανω;

    19.06.2013

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία