ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

Τέτοιες μέρες έφυγε, καλοκαιρινές

Τέτοιες μέρες έφυγε, καλοκαιρινές

Παρατηρητήριο

Για να μην έχετε απορίες περί της κυρίαρχης ιδεολογίας του έθνους μετά τη μεταπολίτευση, σας παρουσιάζω τις κεντρικές ιδέες των θεμάτων της έκθεσης στις εισαγωγικές εξετάσεις του γενικού λυκείου στο διάστημα 2000-2017. Ένα διάστημα με όλες τις πολιτικές παρατάξεις να έχουν παρελάσει από την εξουσία.

2000: Η παιδεία ως μέσο διαφύλαξης των ιδανικών της ειρήνης, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης
2001: Ο ρολος του διανοούμενου στη σύγχρονη εποχή της εξειδίκευσης και της κατανάλωσης
2002: Η μοριακή βιολογία και η γενετική ως ανθρώπινη ματαιοδοξία προς αποφυγήν
2003: Οικολογική κρίση ανισότητα κατανομής πόρων, κατανάλωση, αληθινή δημοκρατία κλπ
2004: Ο σύγχρονος δάσκαλος απέναντι στην επαναστατημένη νεολαία
2005: Η αξία των ομαδικών αγωνισμάτων έναντι των ατομικών
2006: Η μεγάλη ακούραστη ψυχή του πνευματικού δημιουργού
2007: Ο κοινωνισμός ενάντια στον ατομισμό
2008: Η αξία της Παράδοσης
2009: Το βιβλίο ως μέσο άμυνας κατά των ΜΜΕνημέρωσης
2010: Ο φόβος να χάσεις τη δουλειά σου λόγω τεχνολογικών εξελίξεων και η ανάγκη της αυτομόρφωσης
2011: Η βόμβα της πληροφορίας
2012: Η αρχαία τέχνη ως πρωτοπόρα και ζωντανή…
2013: Η αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων λόγω της τεχνολογίας
2014: Η αξία της Ανθρωπιάς
2015: Οι αρχαίοι χώροι θέασης και ακρόασης
2016: Η φιλία
2017: Τα ευγενή ιδεώδη του ανθρωπισμού που διασύρονται στις μέρες μας και η ευθύνη της επιστήμης και της τεχνολογίας

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Ο βασικός λόγος, ωστόσο, που επέλεξα να ασχοληθώ με την αφελή αυτή επιλογή είναι πιο σημαντικός. Την έγραψε σε δύο φράσεις ο εκπαιδευτικός Λεωνίδας Καστανάς, η αρθρογραφία και οι αιχμηρές παρεμβάσεις του οποίου έχουν πάντα ενδιαφέρον. «Εδώ και 30 χρόνια, το θέμα της έκθεσης είναι το ίδιο. Τι καλός που είναι ο ελληνοορθόδοξος κομμουνισμός και τι κακός που είναι ο προτεσταντικός καπιταλισμός», έγραψε στο fb ο Καστανάς. Και υπερθεμάτισε μνημονεύοντας θέματα εξετάσεων από το παρελθόν. «Οι στέγες κοντά, οι ψυχές μακρυά. Η αρχαία τέχνη πρωτοπόρα και ζωντανή. Ο τεχνολογικός πολιτισμός και η αλλοτρίωση του ανθρώπου. Η σύγχρονη αποξένωση». Και σχολίασε: «Κανείς δεν τολμά να βγει από το ελληνικό στερεότυπο. Τεχνοφοβία και άγιος ο Θεός. Πρέπει να αντισταθούμε στην ανήθικη τεχνολογική Δύση. Διότι μας κάνει να τρέχουμε γρήγορα και να ξεχνάμε την ανθρωπιά μας. Ενώ όταν πηγαίναμε με τον αραμπά βλέπαμε και κάνα άνθρωπο. Το ότι μιλάω με τους φίλους μου σήμερα ακόμη και όταν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακρυά με τούτο το μηχάνημα του διαβόλου, με απομακρύνει από τους ανθρώπους. Λουδιτισμός και τα μυαλά στα κάγκελα. Η αριστερή αφήγηση της ανατολής συνεχίζεται».

Κ. Ζούλας Καθημερινή

Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013

Δήλωση μελών της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ

ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΑΝΑΦΟΡΙΚΆ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  
Το άλμα στο κενό έγινε. Η Δημοκρατική Αριστερά μεγεθύνοντας αδικαιολόγητα μια διαφωνία της ως προς το εργασιακό καθεστώς στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, αποφάσισε  να εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Η κίνηση αυτή φοβόμαστε πως επικαλείται τον αδιαμφισβήτητο  πολιτικό τυχοδιωκτισμό της ΝΔ ως πρόσχημα για την απόσειση του βάρους των κυβερνητικών ευθυνών. Η ΔΗΜΑΡ, ενώ η κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα επιβάλλει ενεργότερη  συμμετοχή και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, εγκαταλείπει την εθνική προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, αποδομεί την ιδέα της αριστεράς της ευθύνης, επιστρέφοντας ουσιαστικά στα ειωθότα του αριστερού αρνητισμού, ως μια ήπια εκδοχή ΣΥΡΙΖΑ. Το αφήγημα της ανοχής και της προγραμματικής αντιπολίτευσης που θα προβληθεί ως εναλλακτική στην κυβερνητική συμμετοχή δεν έχει ακροατήριο  και θα είναι αυτοκτονικό ως προς τα αποτελέσματά του.

Γιάννης Αντωνίου
Γεράσιμος Γεωργάτος
Σταύρος Λιβαδάς
Δώρα Τσικαρδάνη

17 σχόλια:

 1. Ευτυχώς η νηφαλιότητα δεν έχει αποχωρήσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συμφωνώ μαζί τους Λεωνίδα. Η ΔΗΜΑΡ αυτή τη στιγμή εκτός κυβέρνησης απλά δεν έχει λόγο ύπαρξης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα Κυριάκο. Μέσα ή εξω από την κυβέρνηση έχει νόημα ύπαρξης μόνο και εφόσον είναι πούρα μεταρρυθμιστική. Αλλά δεν είναι. Είναι παραδοσιακά αριστερή με ότι αυτό συνεπάγεται.

   Διαγραφή
 3. Σεβαστές οι απόψεις, νομίζω όμως ότι αυτό που βλέπουμε αυτή την στιγμή είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Η φυσική εξέλιξη δηλαδή της συνεργασίας της ανανεωτικής αριστεράς με την ακροδεξιά. Η ΔΗΜΑΡ εγκλωβίστηκε στον συσχετισμό δυνάμεων έναν χρόνο τώρα, χωρίς ουσιαστικές νίκες, με τεράστιες πολιτικές ήττες. Και αυτή την στιγμή ολόκληρο το ημιπαράνομο μιντιακό κατεστημένο, που ίσως κάποιοι να νόμιζαν φιλικό, να χτυπάει όπως δεν έχει χτυπήσει ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μια ερώτηση: που έχετε δει το μηντιακό κατεστημένο να χτυπάει τον ΣΥΡΙΖΑ;

   Διαγραφή
  2. Χρήστο διαφωνώ. Το πρόβλημα δεν είναι ο Σαμαράς αλλά η ΔΗΜΑΡ. Αν η ΔΗΜΑΡ είχε να επιδείξει μεταρρυθμιστικά προτάγματα δεν θα ήταν παρακολούθημα του Σαμαρά. Αλλά η ηγετική της όμάδα διάλεξε το ρόλο της σκιάς και το πλήρωσε. Πολιτική νηπιαγωγείου. και μέσα να είμαστε και τίποτα να μη λέμε και αλά καρτ να ψηφίζουμε. Οταν μπήκε στην κυβέρνηση ήξερε περί τίνος πρόκειται. Εγώ δεν κλαίω γιατί έφυγε. Αλλά γιατί δεν πρότεινε τίποτα θετικό για τον τόπο/ Ακόμα και κει που είχε θέσεις τις έκρυψε.

   Διαγραφή
  3. Λεό, θα μπορούσα να γράψω μεταπτυχιακή εργασία για την στάση της ΔΗΜΑΡ εντός κυβέρνησης, και είμαι σίγουρος ότι σε αρκετά θα συμφωνούσαμε. Το ζήτημα όμως είναι πιο σφαιρικό. Η ΔΗΜΑΡ νόμιζε ότι συνεργάστηκε με την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά για την σωτηρία του τόπου. Η πραγματικότητα είναι ότι συνεργάστηκε με την επιτομή της διαπλοκής και την εθνικιστική τυχοδιωκτική δεξιά. Και έδωσε και λευκή επιταγή στον Σαμαρά του 29% να γίνει πρωθυπουργός. Ο συσχετισμός δυνάμεων ήταν πάντα εδώ, μπροστά, ο βασικός περιορισμός. Πετσόκοψε το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, εμπόδισε το αντιρατσιστικό, έβαζε τρικλοποδιές στον Μανιτάκη, προωθούσε το Αθηνά, σε άδειαζε με το χαράτσι, σε άδειαζε με τα εργασιακά, σε άδειαζε με τις επιστρατεύσεις, και άλλα πολλά. Η ανανεωτική αριστερά δεν μπορεί και δεν θα μπορούσε ποτέ ως πολιτικός χώρος να συνδιαμορφώσει το αύριο της χώρας με την εθνικιστική δεξιά. Η άποψή μου ταυτίζεται πλήρως, 100%, με την άποψη που διατυπώνει ο LLS, και την παραθέτω. Μέσα στο τριήμερο, θα τοποθετηθώ κι εγώ συνολικά από το leftrip.

   http://leftliberalsynthesis.blogspot.gr/2013/06/blog-post_21.html

   Διαγραφή
 4. Δεν υπάρχει κομμα που δεν θελει μεταρρυθμίσεις, αυτο δεν σημαίνει πως ολες οι μετταρυθμίσεις ειναι προοδευτικές-αριστερές.Δυστυχώς η Δημαρ επρεπε να υπερασπιτει υα αυτονόητα οπως εκανε για τα εργασιακά, για το χαράτσι κ.λπ. Η στάση της ΔΗΜΑΡ ηταν σωστη.τ'ωρα πρεπει να επικρατήσει η φωνη της λογικης γιατί εχουμε να δούμε πολλά που θα βαπτιστουν μεταρρυθμίσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ποιες είναι οι αριστερές μεταρρυθμίσεις και ποιες οι δεξιές;

   Διαγραφή
 5. Δεν αλλάζεις άλογο στη μέση του ποταμού που διασχίζεις. Κρίμα.
  Μπάμπης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Συγχαρητήρια, η φωνή της μεταρρύθμισης είναι ζωντανή ακόμη. Ο κ. Φ. Κουβέλης δυστυχώς δεν άντεχε άλλο. Τι να κάνουμε, θα προσπαθήσουμε πάλι ο καθένας όπως μπορεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Συμφωνω απόλυτα με τη δηλωση των τεσσάρων. Ετσι ειναι τα πράγματα.  Αλικη


  ΥΓ: Τώρα δηλαδή η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ αισθάνεται πολιτικα κερδισμένη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Μπράβο στους ανθρώπους αυτούς που βρήκαν το πολιτικό θάρρος, και το προσωπικό θα έλεγα, να υπερασπιστούν την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Ο Φ.Κουβέλης αποφάσισε να παίξει σε μια ζαριά όλη την προσπάθεια ανάκαμψης και διάσωσης της χώρας. Αν ο Βενιζέλος έφευγε από την κυβέρνηση η χώρα θα έμπαινε σε μια παλαβή και αυτοκαταστροφική εκλογική περίοδο εν μέσω τουρισμού, προσπάθειας προσέλκυσης επενδύσεων και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Ο Κουβέλης για άλλη μια φορά πουλάει αριστεροσύνη με τις πλάτες άλλων.

  Ν. Δαράκης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Τι ήταν η ΔΗΜΑΡ; Ποιός έκανε κουμάντο στη ΔΗΜΑΡ; Γιατί δεν άντεξε στο χρόνο; Γιατί επέστρεψε στο περιθώριο και στήν αφάνεια; Τι θα κάνουν οι λεφτ λίμπεραλς;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μάκη: Κουμάντο στη ΔΗΜΑΡ έκανε και κάνει ο Φώτης. Αλλαξε πλευρά ο Φώτης άλλαξε και η ΔΗΜΑΡ. Oι LL θα σκεφτούν και θα αποφασίσουν. Η ΔΗΜΑΡ θα πλησιάσει το δεξιό άκρο του ΣΥΡΙΖΑ και θα παρακολουθεί τις δημοσκοπήσεις. Ανάλογα θα πράξει/

   Διαγραφή
  2. Καλή παρακολούθηση! Άλλοι κοιτάνε τα τρένα που περνούν και άλλοι τις δημοσκοπήσεις. Από στατιστική πώς τα πάει;

   Μεγάλη γκαντέμω η ΔΗΜΑΡ. Αποφάσισε ο Κουβέλης να κάψει τη μία βάρκα και κράτησε αυτή που πάει στο ΣΥΡΙΖΑ.

   Διαγραφή
 10. Διαβάζω πως η ΔΗΜΑΡ δήλωσε χθες οτι Θα ¨¨λάβει άμεσα μέτρα κοινωνικής συνοχης¨¨.
  Αναρωτιέμαι τι την εμπόδισε να τα λάβει μέχρι τώρα; Και γιατί θα ειναι δυνατόν να τα ¨´λαβεϊ¨ εκτός κυβέρνησης;

  Λίγο κωμικοτραγικα όλα αυτά!


  Αλικη

  ΑπάντησηΔιαγραφή