Αγάπη για το περιβάλλον ή μίσος για την ανάπτυξη;


To κειμενάκι που ακολουθεί δέχτηκε και καλά και κακά σχόλια στην ΑV. Ήταν αναμενόμενο. Γράφω για να προκαλέσω το διάλογο και τον προβληματισμό. Προφανώς και δεν είμαι ειδικός στον τουρισμό. Ξέρω όμως, όπως όλοι, ότι υπάρχουν πολλές μορφές του και η Ελλάδα τις έχει όλες ανάγκη αν θέλει να αποκτήσει έσοδα. Η τουριστική ανάπτυξη δεν απαγορεύει τους περιβαλλοντικούς κανόνες. Όλα μπορούν να γίνουν αν υπάρχει έλεγχος και αξιολόγηση. Αντί η Αριστερά να λέει σε όλα όχι ας φροντίσει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στις προκλήσεις που βάζει η ίδια η ζωή.  
  
 του Λεωνίδα Καστανά από την Athens Voice

Τώρα που άρχισε επιτέλους να κινείται λίγο το ΤΑΙΠΕΔ για να πουλήσει  μέρος της καθημαγμένης δημόσιας περιουσίας, βγήκαν οι κομμουνιστές στα κάγκελα. Και όταν λέω κομμουνιστές μην πάει το μυαλό σας μόνο στο ΚΚΕ. Όλα τα Αριστερά κόμματα στην Ελλάδα, κομμουνιστικά είναι, είτε Σταλινικού, είτε Ανανεωτικού τύπου.

Ο λόγος είναι για τις λεγόμενες τουριστικές επενδύσεις. Αυτές που αποτελούν  τη μόνη «βιομηχανία» της χώρας και την κυριότερη πηγή των εσόδων της. Είναι γνωστό ότι όλοι οι διεθνείς  οργανισμοί δίνουν για την Ελλάδα,  δυνατότητα 40 εκ. επισκεπτών ανά έτος, με βάση το τουριστικό προϊόν που διαθέτει. Στη σοβιετική πατρίδα του ΕΟΤ και των «rooms to let», αν το 17εκ γίνει φέτος 18, θα πανηγυρίζουμε.

Σχεδιάζει το ΤΑΙΠΕΔ να πουλήσει ή να εκμισθώσει μια παραλία, για να στηθεί μια μεσαία ή μεγάλη τουριστική επιχείρηση. Ας πούμε στη Χρυσή Άμμο της Θάσου. Να φέρει στην περιοχή πελάτες για να δουλέψουν οι άνεργοι. Να κινηθεί η τοπική αγορά, να ανέβουν οι αξίες, να παραχθεί πλούτος, να βγουν κέρδη, να αποδοθούν ασφαλιστικές εισφορές και φόροι. Να λειτουργήσει ο κύκλος της οικονομίας.

Και τότε αρχίζει το πανηγύρι. Αιχμή του δόρατος είναι η Οικολογία και η προστασία του περιβάλλοντος. Η Αριστερά «αγάπησε» την Οικολογία γιατί της έδινε ένα επιστημονικό και ανθρωπιστικό φερετζέ για να κρύβει το άσβεστο μίσος της για την επιχειρηματικότητα, την επένδυση και κυρίως την τεχνολογική πρόοδο.

Η περιοχή προστατεύεται από τη ΝΑΤURA 2000. Γιατί έχει αμμοθίνες, γιατί είναι υποθαλάσσιος οικότοπος τεράστιας περιβαλλοντικής σημασίας. Λες και υπάρχουν περιοχές που δεν είναι οικότοποι. Λες και υπάρχει παραλία δίχως άμμο και βότσαλο, θάλασσα δίχως ψάρια, μαλάκια, οστρακόδερμα. Και λοιπόν; Γιατί μια σύγχρονη τουριστική επένδυση δεν μπορεί να σεβαστεί το περιβάλλον; Με κατασκευές που θα δένουν με την μορφολογία του εδάφους, με βιολογικούς καθαρισμούς, με ήπιες δράσεις που θα αξιοποιούν εμπορικά την περιοχή και θα προσελκύουν τουρίστες ακριβώς γιατί είναι σπουδαίου φυσικού κάλους.  Για την κομμουνιστική λογική είναι προτιμότερο η περιοχή να ταλαιπωρείται και να καταστρέφεται από τους ντόπιους με αυθαίρετη και άναρχη δόμηση, με αμπολές που καταλήγουν στα ρηχά, με ανοικτούς βόθρους, με πρόχειρες ρυπογόνες κατασκευές που το χειμώνα εγκαταλείπονται, διαβρώνονται και μολύνουν τον «προστατευόμενο οικότοπο». Το παράδειγμα της παραλίας του Πύργου Ηλείας είναι φαντάζομαι γι αυτούς ο ιδανικός τρόπος διαχείρισης.

Το επόμενο φοβερό επιχείρημα είναι ότι η επένδυση θα βλάψει τα συμφέροντα του Δήμου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής. Τα συμφέροντα του Δήμου είναι αδιαπραγμάτευτα. Ενοικίαση της παραλίας σε επιχειρήσεις της πυρκαγιάς για ομπρέλες και ξαπλώστρες, άθλια beach bar και θλιβερές ταβέρνες το οικολογικό πρόσημο των οποίων είναι γνωστό στο πανελλήνιο. Οργανωμένοι δηλαδή σκουπιδότοποι μέρος των οποίων σερβίρεται συνήθως και ως φαγητό, κατά παράβαση όλων των αγορανομικών και υγειονομικών διατάξεων και την κάλυψη των τοπικών αρχών. Για την αξιοπιστία των διαγωνισμών μέσω των οποίων παραχωρείται η δημόσια έκταση προς εκμετάλλευση δεν χρειάζεται να γράψουμε.  Οι δίκες και οι καταδίκες δημοτικών παραγόντων στη Μύκονο και αλλού είναι γνωστές.

Στην υπεράσπιση των συμφερόντων των επιχειρήσεων της περιοχής η Αριστερά ξεδιπλώνει τον υπόρρητο λουδιτισμό της.  Και ας είναι παγκόσμια εμπειρία ότι η τουριστική ανάπτυξη με μεγάλες, σύγχρονες και αξιόπιστες μονάδες δίνει προστιθέμενη αξία στην περιοχή. Κάνει το μέρος γνωστό, προσελκύει επισκέπτες κάθε κατηγορίας, δίνει δουλειά σε όλους. Και μαζί με τον τουρισμό δουλεύουν η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, οι μεταφορές, η μεταποίηση, το τοπικό εμπόριο. Το παράδειγμα της συμβολής  του Costa Navarino στην ανάπτυξη ολόκληρης της Μεσσηνίας είναι ενδεικτικό.

Και άφησα τελευταίο το επιχείρημα της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στην παραλία. Αυτόν τον τεράστιο εθνικό μύθο. Δεν θα αναφερθώ στην αγάπη που δείχνουν οι Έλληνες πολίτες για τις παραλίες του τόπου τους. Μέρες που είναι μπορούν όλοι να το διαπιστώσουν. Αλλά όλοι έχουν το δικαίωμα να τις επισκέπτονται έστω και αν κάποιοι τις καταστρέφουν. Οι ήδη υπάρχουσες μεγάλες παραθαλάσσιες τουριστικές επιχειρήσεις δε νομίζω να εμποδίζουν την πρόσβαση προς τις ακτές, περισσότερο από τις ξαπλώστρες που φυτεύει ο κάθε κολλητός του Δήμαρχου. Και γω δεν γουστάρω αυτού του είδους τον εντατικό τουρισμό. Περί ορέξεως ουδείς λόγος. Δόξα τη φύση, σ αυτή τη γωνιά της Μεσογείου από κολπάκια, καβάτζες, αμμουδιές και λιμανάκια άλλο τίποτα. Από δουλίτσες και εισαγόμενο χρήμα όμως έχουμε έλλειψη. Και ο μόνος σίγουρος και άμεσος τρόπος να τα βρούμε είναι ο τουρισμός κάθε είδους, πράσινος, κίτρινος ή πολύχρωμος.  Καταλαβαίνω τη λύπη της εγχώριας κρατικοδίαιτης Αριστεράς των κινημάτων και βεβαίως της Οικολογίας για την πιθανότητα να αποφύγει η χώρα την έξοδο από το Ευρώ και τη χρεοκοπία. Αλλά δεν τη συμμερίζομαι.

Η Ελλάδα έχει 16000 χιλιόμετρα ακτές, δεν μπορείς να τα πεις και λίγα. Τα κρατικοδίαιτα αποσπασμένα κομματικά στελέχη μπορούν να βρουν τις παραδείσιες γωνιές να κάνουν τις εναλλακτικές διακοπές τους. Ας αφήσουν όμως και την «πλέμπα» να δουλέψει και να φάει ένα κομμάτι ψωμί. Μπορεί φαντάζομαι.



Σχόλια

  1. Πιο σκληρός έπρεπε να είσαι. Αυτοί Λέων δεν είναι Λουδίτες, εκείνοι έσπαγαν τις μηχανές. Αυτοί σήμερα - οι διάφορες "συλλογικότητες" που λέει και η Σακοράφα - είναι απλώς κομπλεξικοί. Εκτός απο το Κόστα Ναβαρίνο και την παραλία του Πύργου (αχ ρε Μάκη, δήμαρχε) που έχει καταπατηθεί απο εκατοντάδες "ανώνυμους οικιστές", τελευταία είχαμε μια αντίστοιχη περίπτωση στην παραλία του Καλού Νερού, σύνορα Μεσσηνίας - Ηλείας. Εκεί ένας Κανελλάκης, αυλάρχης ή σταυλάρχης του τέως, είχε πάρει δώρο, χαριστικά βέβαια κάμποσα οικόπεδα. Τα πούλησε σε κάποιον εφοπλιστή που ήρθε κάποια στιγμή να χτίσει εξοχικές κατοικίες να τις πουλήσει κλπ. Ξεσηκώθηκαν οι "συλλογικότητες" και όλοι οι "αριστεροί". Ανακάλυψαν τη Νατούρα, τις θαλάσσιες χελώνες, το περιβάλλον και άρχισαν τον "αγώνα". Δεν ξέρω πώς θα τελειώσει αυτή η ιστορία αλλά το αστείο: Οι υπηρεσίες, μετά την φασαρία (είπαμε, Νατούρα, θαλάσσιες χελώνες, περιβάλλον) δεν δίνουν άδειες για τις γνωστές καντίνες. Βάλανε τα χεράκια τους και βγάλανε τα ματάκια τους. Κάθομαι και γελάω.
    Μπάμπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι είναι Μπάμπη. παρακολούθησα από τον τύπο την υπόθεση του Ναvarino. ¨οπως έχεις πει και συ τελικά έκανε καλό και στη φύση και στην περιοχή. Θυμάμαι τι έλεγαν τα κινήματα. Δυστυχώς δεν είναι για γέλια. Αν ακολουθήσουμε τη λογική των οικοφρικιών δεν θα πρέπει ούτε μπάνιο να κάνουμε σε όλη την Ελλάδα.

      Διαγραφή
  2. Leo got the number (and the text) right!:
    "Greece has 10000 miles of coastline. No wonder it took Ulysses ten years to get home" From a GOOD old (1980s) EOT television commercial in the US.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ό,τι περίπου έχει αναλάβει η Αριστερά σε αυτόν τον τόπο έχει καεί.

    Άρα και τα θέματα οικολογίας.

    Θα προτιμούσα και πάλι έναν λόγο που στόχο θα είχε όχι να με προκαλέσει πέφτοντας από την άλλη μεριά αλλά να μας πει τί πρέπει να γίνει, κύριε Καστανά. Για προτάσεις δεν μιλάτε πάντα?

    Ξέρετε από το κείμενό σας βγαίνει το εξής επιμύθιο: η τύχη των ελληνικών ακτών και των περιοχών Natura είναι ή τεράστιες τουριστικές εγκαταστάσεις ή η υπάρχουσα ψείρα μικροϊδιοκτητών και δημαρχαίων. Και επειδή έχουμε ανεργία και διάφορα άλλα κακά ας επιδαψιλεύσουμε και ένα ακόμη.

    Περίμενα να ακούσω για χωροταξικό, για σχεδιασμό, για τρόπους με τους οποίους θα εξασφαλιστεί ότι το τοπίο και το οικοσύστημα θα τύχουν του απαραίτητου σεβασμού. Αφού το ξέρετε και το ξέρουμε, δεν θα τύχουν όπως και δεν τυχαίνουν.

    Αυτός ο λόγος λείπει, έχετε κάτι να προτείνετε?

    Και μιας και είσαστε θεσμικόφιλος, μην κουρελιάζετε έτσι τον θεσμό NATURA. Κάποια σημεία του πλανήτη δεν είναι σαν άλλα σημεία του πλανήτη, τί να κάνουμε τώρα. Να υιοθετήσω τον λόγο σας και να σας πω ότι μιλάτε σαν Αριστερός που έχει στο DNA του την εξίσωση προς τα κάτω?

    Στέλλα Μαρκαντωνάτου



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σας κα Στέλλα
    Natura: Και βέβαια χρειάζεται αρκεί να υπάρχει λόγος. Λίγα είναι τα πραγματικά ευαίσθητα οικοσυστήματα, που καταστρέφονται με την παρουσία ενός ξενοδοχείου κλπ. Τα περισσότερα μέρη στην Ελλάδα χαρακτηρίστηκαν με το παραμικρό ΝΑΤURA για να μπορούν τα λαμόγια να κάνουν τη δουλειά τους στο ύπουλο ή να μην ενοχλούν τους προνομιούχους που είχαν σπιτάκι εκεί ή από ιδεοληψία. Δεν έγραψα πουθενά για τεράστιες εγκαταστάσεις. Αντιθέτως ότι γίνει θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τα μέτρα του χώρου κλπ. Χωροταξικά και τέτοια δεν ξέρω, φυσικός είμαι, ξέρουν άλλοι και θα πρέπει να μιλήσουν. Αλλά όλα αυτά δεν θα πρέπει να μας καθυστερούν. 1500000 άνεργοι. Κάπου να δουλέψουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνω απολυτα, Λεο.

    Πολυ χαρακτηριστικό και το παράδειγμα του Costa Navarino. Το συγκρότημα αυτό όχι απλώς δεν παραβιάζει αισθητικά το περιβάλλον, αλλα προσθέτει ομορφιά στο τοπίο.
    Επιπλέον, ο αιγιαλος που αντιστοιχεί στο συγκρότημα θα πρεπει να ειναι απο τις ελάχιστες περιπτώσεις τέτοιας παραλίας στην Ελλάδα που δεν έχει καταληφθεί απο ξαπλώστρες κλπ. Παραμένει παρθένος και πανέμορφος. Υπάρχει ακόμη και παρατηρητήριο των αποδημητικων πουλιών που φωλιάζουν κάθε χρόνο στην περιοχή και γεννούν τα αυγά τους.


    Αλικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλιστα, δηλαδή το ξεσκίσαμε το NATURA για να βολεύονται οι δήμαρχοι. Φο-βε-ρό. ΟΚ, τί να πω. Να το περιορίσωμεν κύριοι, αντί να το περιφρουρήσουμε και να το ενδυναμώσουμε, να αποχαρακτηρίσωμεν και να μπετοναρίσωμεν. Ολοκαίνουργιες ιδέες, ποτέ δεν τις ξανάκουσα, τίποτα δεν μου θυμίζουν.

      Όσον αφορά το Κόστα Ναβαρίνο (υποθέτω Ακτή Ναβαρίνου, κάτι βολεύουν και τα Ελληνικούλια εδώ, ΑΥΤΉΝ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΙΔΕΣ) δεν το έχω υπόψιν μου, και μπράβο του αν είναι έτσι. Αν και δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ένα πραγματικά ωραίο τοπίο βελτιώνεται με ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα.

      Σίγουρα δεν είναι έτσι τα συγκροτήματα της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Παλλικής, της Κρήτης που τα έχω δει και έχω άποψη.Κρίμα τα νησιά που ο Θεός τάφτιαξε μια μέρα που είχε κέφια και τα έδωσε σε εμάς να τα αναπτύξωμεν και να αντιμετωπίσωμεν την ανεργίαν δι' αυτών (όχι μόνο με ξενοδοχειακά συγκροτήματα αλλά και με ατάκτως ερριμμένα ψειροδωμάτια). Είναι φορές που λυπάμαι τον Θεό για τις δημιουργικές του εξάρσεις.

      Ίσως ακόμη να έχετε επισκεφθεί την τουριστικά αναπτυγμένη Ισπανία με τις άπειρες ομοίως ακτές, αν τις είδατε βέβαια γιατί μεταξύ ματιού και ΚΟΣΤΑΣ είναι η ανάπτυξη...μπάη δε γουαίη, και από ανεργία σκίζουν και από ακτές την έχουνε γ...σει.

      Οι αρχαίοι ημών (αυτοί που μιλούσαν τέλος πάντων την πρόγονο γλώσσα) έλεγαν παν μέτρον άριστον, και το μέτρον θέλει ορισμόν, αρετήν και τόλμην. Και όχι από τη μία αγάπη ή αδήριτη ανάγκη (διαλέξατε όψιν του νομίσματος) βουρ στην άλλη.

      Για να δούμε πότε θα ενεργήσουμε χωρίς αδήριτες σπάθες πάνω από την κασίδικη κεφάλα μας...not within my life span...και μέχρι τότε, τσιμέντο να γίνει!!!!

      στέλλα μαρκαντωνάτου

      Διαγραφή
  6. Κυρία Μαρκαντωνατου, επιτρέψτε μου να σας πω οτι συγχεετε δυο πράγματα: τα προγράμματα NARURA με το είδος της τουριστικής ανάπτυξης που χρειαζόμαστε.
    Το να μην ειναι μια περιοχή προστατευόμενη απο το NARURA δεν σημαίνει οτι θα πρεπει να αναπτυχθεί άναρχα, με κακη ποιότητα και προσβολή του περιβάλλοντος.
    Ούτε ομως και πρεπει να χρησιμοποιείται το NARURA προσχηματικα για να προωθείται το είδος της ανάπτυξης που βολεύει τα εκάστοτε τοπικά συμφέροντα.

    Αλικη


    ΥΓ: Η επωνυμία του συγκροτήματος που αναφέρω στο,σχόλιο ειναι COSTA NAVARINO. Τι να κάνουμε, να του αλλάξουμε το όνομα; Δεν ειναι στα ελληνικά η επωνυμία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. “Με το πρόσχημα την προστασίας της βιοποικιλότητας η υπουργός περιβάλλοντος Μπιρμπίλη καταθέτει τις επόμενες ημέρες ένα νομοσχέδιο για να στερήσει από την παραγωγή ακόμα περισσότερη γη, δηλαδή για να σαμποτάρει τις παραγωγικές γεωργικές, βιομηχανικές και τουριστικές επενδύσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ισοτιμία το νομοσχέδιο προβλέπει ότι αλλάζουν οι όροι δόμησης στις περιοχές Νatura. «Από 750 τετραγωνικά μέτρα έως 4 στρέμματα, που ισχύει μέχρι τώρα, αυξάνεται γενικώς και αδιακρίτως στα 10 στρέμματα η αρτιότητα των εκτός σχεδίου οικοπέδων σε όλες τις περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, του δικτύου «Natura 2000», η συνολική επιφάνεια των οποίων αθροίζεται σε περισσότερα από 4,2 εκατομμύρια εκτάρια και αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της χερσαίας ελληνικής επικράτειας». Και συμπληρώνουμε εμείς: είναι τώρα Natura το 1/3 της χερσαίας ελληνικής επικράτειας όπως σε αρκετό βαθμό την τέντωσαν οι προηγούμενοι σαμποταριστές για να αφαιρέσουν παραγωγική γη. Δεν ξέρουμε όμως πόσο όμως θα γίνει αυτό το 1/3 από την Μπιρμπίλη που θα χρήζει Natura ότι δεν είναι πυκνοκατοικημένο οικοδομικό τετράγωνο.”

    http://www.oakke.gr/na460/birbili460.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κυρία Αλίκη, όπως καταλαβαίνετε το σχόλιο για την επωνυμία της ξενοδοχειακής μονάδας στο Ναβαρίνο δεν αφορούσε το όνομα της αλυσίδας αλλά τον θαυμασμό που εκφράστηκε στο ιστολόγιο αυτό, το οποίο καλά κάνει και υιοθετεί έναν καυστικό λόγο --είπα και εγώ να προσαρμόσω εαυτήν στο ύφος του ιστολογίου. Ιδίως, που νομίζω στο δικό σας σημείωμα, υπήρχε η διαβεβαίωση ότι το συγκεκριμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα βελτίωσε το τοπίο. Επειδή αυτό αποτελεί, το ξέρετε άλλωστε, γενναία δήλωση θα περίμενα ότι θα την στηρίζατε, όμως εσείς την αφήσατε ανυπεράσπιστη στα δικά μου χέρια. Νομίζω ότι αξίζει να δοθεί μια εξήγηση πώς γίνεται μια τουριστική εγκατάσταση να βελτιώνει το τοπίο (πχ ήταν χωματερή και νταμάρι και το αποκατέστησε?--και αν έκανε κάτι τέτοιο να τους στείλω συγχαρητήριο γράμμα, άν όμως έχτισε μια παρθένα περιοχή θέλω να ξέρω πολύ περισσότερα).

    Θαυμάσια η αναφορά σας κύριε pap. Γιατί να την πάρω σοβαρα και αθώα υπόψιν μου ξέροντας τί γίνεται στην Ελλάδα, το πώς χωροθετούνται τα πάντα? Αλήθεια, συμφωνείτε με αυτήν την άναρχη μικρο-δόμηση που έχει κατασπαράξει την ελληνική ύπαιθρο, την άναρχη χωροθέτηση δραστηριοτήτων και σας πείραξε η κυρία Μπιρμπίλη? Ξέρω ότι με αυτήν την διάταξη αρκετοί έχασαν χρήματα από επένδυση --μιας ζωής πιθανόν-- σε οικοπεδάκια που κάποια μέρα, άναρχα και αυτά, θα γινοντουσαν ρούμια ή κάτι συναφές. Συνέβη και στις καλύτερες οικογένειες. Ναι, αλλά αυτό, χύδην ρούμια και βιλλίτσες, ΔΕΝ είναι ανάπτυξη. Δεν λέω ότι ο νόμος της κυρίας Μπιρμπίλη είναι το καλύτερο, αλλά χωρίς κτηματολόγιο και χωρίς χωροταξικό δεν νομίζω ότι μπορούσε να κάνει τίποτε καλύτερο. Αυτο είπα εξάλλου, ότι σε αυτήν την χώρα πάμε από τη μία συγκίνηση στην άλλη συγκίνηση, σκέψη και οργάνωση δεν βλέπω ... και στο κενό που μένει ώ του θαύματος φυτρώνει τσιμέντο!!! Υπάρχει αντίρρηση σε αυτό? Αυτό ρωτώ.

    Ξέρετε, στην βάση της Ελληνικής διοικητικής κακοδαιμονίας είναι τα θέματα του κτηματολογίου και της χωροθέτησης. Αν θέλετε το συζητάμε. Θα περίμενα αντί να χτυπάτε την κα Μπιρμπίλη να χτυπάτε την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού. Και όταν τον αποκτήσουμε αυτόν, την έλλειψη πραγματικών ελεγκτικών διαδικασιών για τις ξενοδοχειακές μονάδες και τις κοινότητες βέβαια.

    Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνο το πρωϊνό στην παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο που η θάλασσα (η παντοτινή και ποιος θα την καταλύσει-- κατά τον Αισχύλο και τον Σεφέρη) έφερε λύμματα της ανάπτυξης από την εκεί τουριστική εγκατάσταση και την παραπέρα κοινότητα.

    Νάμασε καλά και να αναπτυσσόμαστε. Αμην.

    Στέλλα Μαρκαντωνάτου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία