Προσωπικό success story


του Δημήτρη Κουζούλη

Όταν θα χάσεις τη δουλειά σου ο μισθός θα σταματήσει να τρέχει αλλά οι υποχρεώσεις σου όχι. Θα δυσκολευτείς γιατί ούτε μαθημένος ήσουνα, ούτε και περίμενες κάτι τέτοιο να συμβεί. Θα αναγκαστείς να κόψεις με κατιόντα βαθμό ελαστικότητας ένα ένα τα έξοδά σου. Θα περιορίσεις τις εξόδους σου, θα φθηνύνεις το φαΐ σου, θα κόψεις το τσιγάρο. Θα βρεις μια πρόχειρη δουλειά που θα σου εξασφαλίζει ίσα ίσα ένα χαρτζιλίκι Θα προστρέξεις σε συγκεκριμένους φίλους και συγγενείς παρακαλώντας για βραχύχρονο χαμηλότοκο δανεισμό. Κάποιοι από αυτούς θα ανταποκριθούν βλέποντας ότι προσπαθείς ειλικρινά να ορθοποδήσεις, και δε σε παίρνει από κάτω ολημερίς στα καφενεία κι ολο βραδύς στα κωλόμπαρα. Θα πάρεις μια μια τις τράπεζες που χρωστάς τα δάνεια, ζητώντας επιμήκυνση και επιεικέστερους διακανονισμούς. Οι τράπεζες κι αυτές παρομοίως θα προχωρήσουν σε κάποιες μορφές διακανονισμού, κρίνοντας ότι αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να μη ζημιωθούν εξ αιτίας σου. Ενδεχομένως να ζητήσουν και δέσμευση των όποιων περιουσιακών στοιχείων. Θα υποκύψεις.

Αφού με πολύ κόπο και αγώνα κάνεις όλες τις παραπάνω ενέργειες, έχοντας επιτύχει να περιορίσεις ή ακόμα και αναστείλεις τις τοκοχρεωλυτικές σου πληρωμές, θα φτάσεις ένα σημείο ώστε στο τέλος της ημέρας να σου μένει ένα φράγκο στην τσέπη. Θα έχεις επιτύχει δηλαδή «πρωτογενές πλεόνασμα».

Είναι αυτό success story; Η απάντηση είναι υποκειμενική. Αν οι κριτές και επικριτές σε έχουν για ρεμάλι και χαμένο κορμί θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως success story. Ακόμα χειρότερα αν οι ίδιοι οι κριτές και επικριτές σου είναι λαμόγια και απατεώνες θα σε θεωρήσουν ήρωα (αν όχι και μαλάκα).

Κανονικά όμως δεν είναι. Είναι μια αλληλουχία από τις πλέον ορθολογικές κινήσεις που μπόρεσες να κάνεις για να ξεπεράσεις τη δυσκολία που σε βρήκε. Είναι απλά ένα μέσο το οποίο θα σε βοηθήσει να ανασυγκροτηθείς, να βάλεις κάτω τι μπορείς να χρησιμοποιήσεις από το παρελθόν σου, και τι πρέπει να αλλάξεις, τι καινούριες δεξιότητες πρέπει να αποκτήσεις και τι ρίσκα μπορείς να πάρεις, ώστε να επανέλθει η ζωή σου στο φυσιολογικό της ρυθμό. Το βασικότερο όμως είναι να μην ξεχνάς ότι αυτό το «πρωτογενές πλεόνασμα» στην ουσία ακόμα το χρωστάς, και όχι μόνο επιτυχία δε θα είναι, αλλά τσιμέντο στα πόδια σου, αν αποφασίσεις να το σπαταλήσεις, αντί να το επενδύσεις, όσο ακόμα σε παίρνει πιστοληπτικά, για το μέλλον σου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία