5 στα όρθια (29-11-2013)


1. Βαριούνται 5 μαθητές να κάνουν μάθημα; Περνούν ένα λουκέτο στην πόρτα και κλείνουν το Λύκειο. Θέλουν οι πρυτάνεις να προστατέψουν τους πελάτες διοικητικούς, κλείνουν τα πανεπιστήμια. Δεν έχει ο δήμαρχος λεφτά για πετρέλαιο κλείνει τα σχολεία της περιοχής του. ¨Οποιος θέλει να δείξει αριστεριλίκι και αντισυμβατικότητα κλείνει και από ένα δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Φαίνεται ότι η «επανάσταση» στην Ελλάδα είναι συνυφασμένη με το κλειστό σχολείο. Το θεωρώ λογικό. Αν η πολιτισμική κουρελαρία μισεί κάποια πράγματα αυτά είναι η μάθηση, η συνεργασία και η προσπάθεια. Το σχολείο, το όποιο σχολείο, το χειρότερο σχολείο είναι το προσφορότερο έδαφος για να καρπίσει η πρόοδος και η ελπίδα. Και στη χώρα αυτή υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις που επιδιώκουν το αντίθετο. Οι ημιμαθείς εραστές του εξισωτισμού προς τα κάτω είναι ευκολότερο να κυριαρχήσουν στους αναλφάβητους. Φαντάζομαι ότι εμείς οι υπόλοιποι δεν θα τους το επιτρέψουμε. H πιο επαναστατική πράξη σήμερα είναι να κρατήσεις ένα σχολείο ανοικτό.

2. Πέφτουν ένα - ένα τα προπύργια της σοβιετικής Ελλάδας και αυτό γεννά πανικό όπως είναι φυσικό. Και δεν είναι μόνο η κρατικά επιδοτούμενη φαρμακοβιομηχανία που αντιδρά. Αύριο θα πωλούνται παραφαρμακευτικά προϊόντα και στα super market, θα αυξηθεί το χρονικό όριο διάθεσης του νωπού γάλακτος, τα καταστήματα θα λειτουργούν και τις Κυριακές, θα γίνουν παρεμβάσεις απελευθέρωσης στην αγορά άρτου, τσιμέντου, κρουαζιέρας κλπ. Θα ανοίξουν τα άπειρα κλειστά επαγγέλματα.  Η τριτοκοσμική Ελλάδα αποσύρεται από την Ιστορία και δυστυχώς δεν θα υπάρχει ένα «Τείχος» για να μας θυμίζει το ένδοξο παρελθόν της. Γιατί αγαπητοί μου αυτοί είναι οι όροι του καπιταλισμού. Ελευθερία και ανταγωνιστικότητα. Θες να υπάρχεις; Βελτιώσου, επένδυσε, καινοτόμησε, πούλα και κέρδισε. Αν η ελληνική φαρμακοβιομηχανία διαπρέπει στις εξαγωγές και μπράβο της, γιατί πρέπει να βάζει και χέρι στην τσέπη του Έλληνα πολίτη μέσω της κρατικής επιδότησης; Και αν αυτό ήταν δυνατό στο παρελθόν λόγω του υπερδανεισμού σήμερα τέλειωσε και κάθε «κατεργάρης» πρέπει να κάτσει στον πάγκο του και να δει πως θα τα καταφέρει. Αυτοί δεν είναι νόμοι της αγοράς, είναι νόμοι της φύσης. Αύριο που με το καλό θα έρθουν στην εξουσία οι κομμουνιστές μπορούμε να καταργήσουμε την επαίσχυντη αγορά και να προμηθευόμαστε ψωμί με το δελτίο. Δεκάδες χρόνια με το δελτίο έζησαν εκατομμύρια άνθρωποι στις χώρες του υπαρκτού. Εμείς δεν θα μπορέσουμε;

3. Παρατηρώ μια επιμονή στην αρθρογραφία με θέμα την επερχόμενη καταστροφή της χώρας. Για την Ευρώπη που δεν δίνει δίφραγκο για τη σωτηρία μας (και ας σπρώχνει τα δις σαν πετσετάκια), για την ελληνική κυβέρνηση που παραπαίει, για τα πλεονάσματα που δεν είναι η λύση, για την κατάθλιψη που μαστίζει το λαό μας. Και είναι και από ανθρώπους νουνεχείς, χαμηλών τόνων και κεντρώων πεποιθήσεων. ¨Ολοι αυτοί προσπαθούν να μας πείσουν ότι όπου νάναι καταρρέουμε. Πολιτικά φαίνεται ως αβάντα προς το ΣΥΡΙΖΑ. Οικονομικά όμως μοιάζει ως αβάντα προς το βελούδινο διαζύγιο με το Ευρώ. Μέρος του ελληνικού καπιταλισμού, ακόμα και του υγιούς, βολεύεται με ένα παράλληλο νόμισμα, με μια σχετική απομόνωση, με τη διακοπή της ευρωπαϊκής επιτήρησης, με την επαναφορά της απόλυτης κυριαρχίας του εγχώριου πολιτικού συστήματος. Θες να είναι οι εξαγωγικές εταιρίες, θες να είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις; Σίγουρα είναι τα πάμπολλα χρεοκοπημένα κρατικοδίαιτα λαμόγια. Κάποιοι βολεύονται να γράφουν τα κόστη σε δραχμές, να μετρούν τα έσοδα σε Ευρώ ή δολάρια και να πληρώνουν με μισθούς Μεξικού. Το δυστύχημα για τους ρέκτες, υπερασπιστές της τριτοκοσμικής Ελλάδας είναι ότι ποντάρουν σε λάθος άλογα. Γιατί η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμιά διάθεση να μπλέξει στο βάλτο της περιθωριακής Ευρώπης. Και θα κάνει ότι μπορεί για να μας κρατήσει στο Ευρώ. Ασχέτως βέβαια αν θα τα καταφέρει λόγω εγγενών αδυναμιών, δηλαδή αδεξιότητας, αμάθειας και τεμπελιάς. Το μόνο που επιτυγχάνουν αυτοί οι αρθρογράφοι είναι να εκτίθενται. Καταλαβαίνω ότι η πολύχρονος θηλασμός του κρατικού μαστού τους έθισε στον κορπορατισμό, αλλά ας το πάρουν απόφαση ότι τα πράγματα άλλαξαν. Μας κουράζουν πλέον με τις δήθεν εμμονές τους.

4. Όπως αντιλαμβάνεστε το βρώμικο κόλπο των 58 σιγά - σιγά αποκαλύπτεται. Στις εκλογές του ΤΕΕ, Οικολόγοι, Πασόκοι και Δημαρίτες τα βρήκαν, ενώθηκαν και πήγαν μια χαρά. Μπουτάρης, Καμίνης, Σκοτεινιώτης κλπ θα τύχουν μιας ανάλογης συσπείρωσης. Κάτι μανίτσες που σχεδίαζαν αλλά κόλπα μάλλον εγκαταλείπουν. Μια μανίτσα που προωθεί ενότητα της Αριστεράς στο Πειραιά με κάτι παρωχημένους τύπους δεν ξέρω αν θα επιμείνει στο σχέδιο μπροστά στο  ενδεχόμενο της υποψηφιότητας Βερνίκου. Θα γίνουν πολλά τέτοια που θα εγκαταστήσουν τη συνεργασία των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, χωρίς καμιά βαρύγδουπη πολιτική απόφαση. Έτσι από μόνος του, στο χαλαρό και στο αγαπημένο,  ο κόσμος μας θα συναντηθεί, θα μιλήσει, θα τα βρει και θα προχωρήσει. Και άσε κάτι θείους, κάτι διαδρομιστές, κάτι ανεπάγγελτους να στήνουν συνέδρια και να μας κουνούν το δάχτυλο. Το πλυντήριο των «58» άνοιξε και σας περιμένει. Εκτός από τον Βενιζέλο μπορεί να ξεπλύνει και τα μυαλά σας.    


5. Η μεταβατική φάση που διανύουμε καθώς αλλάζουμε, πονάμε, αγωνιούμε και αναμένουμε, γεννά εσωτερικές συγκρούσεις σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Στη ΔΗΜΑΡ οι δυο γραμμές είναι φανερές, από το ΠΑΣΟΚ φεύγουν κομμάτια, στην Κουμουνδούρου ακούγονται φωνές, στη ΝΔ οι αντιθέσεις εκφράζονται μέσω νομοθετημάτων ή απειλών αντάρτικου. Οι διαφοροποιήσεις θα εκφραστούν και στις επιλογές των δημοτικών εκλογών. Στη Φυσική ο «θόρυβος» είναι εκδήλωση απότομων ενεργειακών μεταβολών. Στην πολιτική, ταξικών αντιθέσεων. Η αιτία είναι μία και είναι  η μεταβολή. Η άνεργη κοπελιά με το διδακτορικό και τις ξένες γλώσσες είναι έτοιμη να εκτοπίσει τον αστοιχείωτο κουμπάρο του κόμματος και να τον στείλει πίσω στο χωριό του. Αυτή είναι και η μεγάλη σύγχρονη αντίθεση. Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ δεν θα έρθει με ένα διάγγελμα, σε μια στιγμή. Δεν θα είναι όραμα ενός ηγέτη ή απόφαση μιας Κεντρικής Επιτροπής. Θα είναι μια εξελικτική διαδικασία, αργή και επίπονη αλλά συναρπαστική. Μπορεί τόσα χρόνια το σύστημα να προσπάθησε είτε από τα Δεξιά είτε από τα Αριστερά να φαλκιδέψει τη μαθησιακή διαδικασία αλλά είναι πολλοί αυτοί που του ξέφυγαν και μορφώθηκαν πραγματικά. Είναι κάτι γατόνια σαν αυτά που εκπαιδεύει ο φίλος μου, καθηγητής Αχιλλέας Γραβάνης στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης που τίποτα και κανείς δεν τα σταματά από το να κατακτήσουν την Ελλάδα και τον κόσμο. Αυτά τα γατόνια θα είναι αύριο το άλλο πολιτικό σύστημα. Οι νέοι ταγοί. Πολιτικοί της μανιέρας και αριστεροί της επιχορήγησης ετοιμαστείτε να παραδώσετε την εξουσία σε ΑΥΤΟΥΣ. Έρχονται από το μέλλον και δυστυχώς για σας, ξέρουν να μαθαίνουν. Τα φληναφήματα, οι κόντρες και τα θέατρα δεν ανήκουν στο εύρος των συχνοτήτων που πιάνουν τα αυτιά τους. Θέλουν τον κόσμο και τον θέλουν τώρα. Θα απολαύσω, αν προλάβω, μαζί τους τη νέα Ανατολή. Την ίδια στιγμή στα Δυτικά θα δύει το δικό σας άστρο. Μ’ ένα ταρατατζούμ.   

by Leo

Σχόλια

  1. Ρε συ Λέων, έχω μπερδευτεί. Απο τη μιά όντως η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται, το βλέπει κανείς στην ψυχολογία του κόσμου - κάτι "αριστεροί" δεν ικανοποιούνται με αυτή την εξέλιξη και γι αυτό δεν το βλέπουν. Όμως, απο την άλλη παραμένουμε ένα κράτος αναποτελεσματικό με πάμπολες εστίες διαφθοράς, ανικανότητας κλπ κλπ. Αναρωτιέμαι πού θα μας βγάλει. Μήπως τελικά χρειαζόταν η πλήρης κατάρρευση για να οικοδομηθεί κάτι πραγματικά νέο και σωστό;
    Μπάμπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να απαντησω εγω γιατι ο Λεωντας θα το παιξει αισιοδοξα:

      ".... που θα μας βγαλει." Απαντηση: πουθενα.
      "Μηπως τελικα...;" Απαντηση: χρειαζοταν (βομβα νετρονιων).

      Διαγραφή
  2. Όλα καλά, αλλά η "διακοπή της ευρωπαϊκής επιτήρησης" δεν μπορεί να ισχύσει με βάση το νέο σύμφωνο σταθερότητας, το οποίο έχει υπογράψει και η Ελλάδα μαζί με τις άλλες 27 χώρες της Ε.Ε. Αν μια χώρα δεν ικανοποιεί τους όρους του συμφώνου (συγκεκριμένη μείωση ελλείμματος και χρέους), θα διακόπτεται κάθε κοινοτική επιδότηση (αγροτικές ενισχύσεις, ΕΣΠΑ κλπ). Θα είναι τότε ασύμφορη η παραμονή μας στην ΕΕ και αρκετοί "καλοθελητές" και φασίστες θα φωνάζουν να διώξουμε τις "δυνάμεις κατοχής" και να φύγουμε από την ΕΕ. Το μέλλον μας θα είναι η Αφρική! Θα επαληθευθεί και ο Χάρυ Κλυν που έλεγε κάποτε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη Αφρικανική χώρα με λευκούς κατοίκους! Παρόλα αυτά θέλω να είμαι αισιόδοξος και να δεχτώ το ελπιδοφόρο μήνυμα της τελευταίας παραγράφου (5). Καλό και ζεστό χειμώνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άραγε, Λεωνίδα, ποντάρουν σε λάθος άλογα οι υπερασπιστές της τριτοκοσμικής Ελλάδας; Ή στήνουν κούρσα σικέ;
    Προετοιμασία «ταξικής αποστασίας» ή ο συνήθης βυζαντινισμός του «διεκδικητικού συνδικαλισμού των πλουσίων»;
    Μήπως οι ευνοούμενοι, οι προστατευόμενοι, «στηρίζουν την αλλαγή (που δεν γίνεται), ελέγχοντας την εξουσία»;
    Με τον κουτοπόνηρο, αλλά αποτελεσματικό τρόπο της αντιπολιτευτικής διεκδίκησης, της προστασίας των κεκτημένων. Με τον «συνδικαλισμό του εξασφαλισμένου». Η κριτική, έως χαοτικά αντιπαραθετική υποστήριξη και αντιστήριξη του χάους: «Κάντε μας και άλλα χατήρια, όλα όσα ποθούμε, γιατί δεν θα διστάσουμε να πάμε στους απέναντι. Και μαζί μ' αυτούς, θα πάμε γι' άλλες Πολιτείες».
    Εδώ και καιρό, Λεωνίδα, δεν είναι σίγουρος τι να φοβάμαι πιό πολύ; Την αδεξιότητα στην προγραμματική "παιδική χαρά" του Σύριζα; Ή τον "πολυμήχανο αστό όλο φιγούρα" - που με τα πολυμήχανα, μας έφερε εδώ που είμαστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τα φοβόμαστε και τα δύο φίλε. Δυστυχώς είμαστε ανάμεσα όχι απλά εμείς που έχουμε άλλη άποψη αλλά ολόκληρη η χώρα. Η διατηρούμενη καθημερινή αντιπαράθεση, δυσκολεύει τη διείσδυση μιας διαφορετικής ιδεολογίας χωρίς εθνολαϊκιστικά στοιχεία. Την ίδια στιγμή η επιμονή μας στην ανάδειξη της ΄'αλλης άποψης γεννά διάλογο από μόνη της. Νομίζω ότι προχωράμε. Αργά αλλά είμαι αισιόδοξος

      Διαγραφή
  4. Η Ελληνική ιδιομορφία
    http://aftercrisisblog.blogspot.gr/p/blog-page_15.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 5. Πολυ μου άρεσε! Κι εγω σ´ αυτα τα γατονια ελπίζω.

    Αλικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλίκη μόνο η γνώση θα κάνει τη διαφορά στην επόμενη μέρα.

      Διαγραφή
  6. Χρύσιππος Αθ. Μπάρκας29 Νοεμβρίου 2013 στις 2:33 μ.μ.

    § 4:
    Κύριε Καστανά εγώ έκαμα το καθήκον μου, καλώντας εις την συζήτησιν της ερχομένης Δευτέρας, μέσω του ιστολογίου της αριστεράς στρουθοκαμήλου όλους τους ρέκτας της κεντροαριστεράς ήτιναν ονειρευόμεθα.
    Άπαντες έχομεν τους ιδίους στόχους, οπότε ουδείς είναι περιττός εις το εγχείρημά σας.
    Μετά τιμής διατελώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Leo, λέω να κατέβω τη Δευτέρα. Δεν πιστεύω μετά να έχουμε κανένα... σιδέρωμα!! ";)"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευάγγελε μόνο πλύσιμο και στέγνωμα. Για σίδερο τα δίνουμε έξω

      Διαγραφή
  8. Θαυμάσιο το σημερινό "5 στα όρθια".
    Λεό, μια άσχετη αλλά γρήγορη ερώτηση: Επειδή αυτή η μούτζα δεν έχει ξαναγίνει και αύριο που θα γίνει η συνάντηση στο Ηράκλειο είναι η μοναδική μέρα που θα βρίσκομαι στην Αθήνα, μήπως ξέρεις ποιοι θα είναι εισηγητές; Υποθέτω ο κ. Γραβάνης, ξέρεις αν θα είναι και κάποιος άλλος;; Μου έχει στοιχίσει πολύ, γιατί το περίμενα σαν ευκαιρία για ενδιαφέρουσα συζήτηση.

    Ευχαριστώ πολύ,

    Αντώνης Φ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λόγος απλός,καθαρός,δυνατός,λόγος ανάσας και ελπίδας.
    Κράτα γερά κ. Λεωνίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κε Καστανα,αυτα τα λετε με αποδεκτες και τους μνημονιακους φιλους σας κους Μπουμπουκο Βοριδη Φαηλο Βενιζελο κλπ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι σε σένα απευθύνομαι κ Ελευθερία, εσένα περιμένω να έρθεις να σώσεις τη χώρα, εσένα και την παρέα σου. Νομίζω ότι ήμουν σαφής. Πως και δεν το κατάλαβες;

      Διαγραφή
  11. Αλήθεια, τι σχέση έχει ο Σκοτεινιώτης με τον Μπουτάρη και τον Καμίνη; Σ.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία