5 στα όρθια ( 8-11-2013)

από τη Lena Mal
1. Τελικά η διπλή άνανδρη δολοφονία στο Ν. Ηράκλειο  δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ούτε από δεξιά, ούτε από αριστερά. Η Χρυσαυγή λούφαξε και η Αριστερά δεν πανηγύρισε.  Οι οικογένειες των θυμάτων στάθηκαν στο ύψος του απόλυτου πένθους που ταιριάζει στο θάνατο ενός παιδιού. Η ελληνική κοινωνία εξαφάνισε αμέσως το γεγονός από την επικαιρότητα. Κάνει σαν να μην υπήρξε ποτέ. Λατρεύει τη βία αλλά στα λόγια. Όταν μιλούν τα κουμπούρια το πράγμα περνάει σε επίπεδο πρακτικής και τότε φοβάται και μαζεύεται. Βγήκαν και ελάχιστοι ανόητοι δημοσιογραφούντες Πουαρώ και μίλησαν για προβοκάτσια του παρακράτους. Τα άθλια λεγόμενά τους πέρασαν στα ψιλά. Η δολοφονία δεν θα βοηθήσει τους φασίστες, αντίθετα θα επιτείνει την κάθοδό τους. Και δεν είναι ο φόβος που θα αραιώσει τις γραμμές τους. Όπως φάνηκε, τα μούσκουλα και τα ξυρισμένα κεφάλια δεν πιάνουν μπάζα μπροστά στα όπλα. Και οι χρυσαυγίτες ήταν άοπλοι και ανυποψίαστοι, ενώ οι άλλοι ένοπλοι και αποφασισμένοι. Συνεπώς όλοι αυτοί που επέλεγαν ΧΑ γοητευμένοι από το φόβο και την ισχύ, δηλαδή οι περισσότεροι, μάλλον απογοητεύτηκαν. Οι δράκοι αποδείχτηκαν γατάκια  μπροστά στο θάνατο. Η εικόνα τους θρυμματίστηκε για πάντα. Οι εραστές της βίας μπορούν να ψάξουν για άλλο είδωλο. Και αν δεν το βρουν στην άκρα δεξιά, μπορούν να το αναζητήσουν στην άκρα αριστερά. Μαυρίλα να υπάρχει. Και υπάρχει άφθονη.

2. Αριστεροί αρθρογράφοι εγκαλούν τους «58» για δεξιά απόκλιση. Τους προκαλούν μάλιστα να δηλώσουν αν θα στήριζαν μια κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, όπως δήθεν στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά. Η κεντροαριστερά που οραματίζονται οι 58 στηρίζει την κοινωνία, τη μεσαία και κατώτερη τάξη. Οποιαδήποτε κυβέρνηση έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό, βιώσιμο σχέδιο εξόδου από την κρίση, μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για το κράτος και προσβλέπει σε αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου μέσα σε  δημοκρατικό περιβάλλον θα τύχει της κριτικής υποστήριξης της κεντροαριστεράς. Το ζήτημα είναι αν η Αριστερά έχει ξεκαθαρίσει τον προσανατολισμό της. Πολύ φοβούμαι πως όχι. Όταν θα τον ξεκαθαρίσει, οι 58 θα χαρούν πολύ να συζητήσουν με την πάλαι ποτέ αντισυστημική Αριστερά τα προβλήματα της Αστικής Δημοκρατίας. Γιατί αν στο Τέξας είσαι σοβαρός και Ευρωλάγνος και στην Αθήνα κάνεις καραγκιοζιλίκια με πέτσινη  πρόταση μομφής, τι να συζητήσουν. Και με ποιον;

3. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πολλά βλέμματα στράφηκαν στη ΔΗΜΑΡ λόγω της κρίσιμης συνεδρίασης της ΚΕ. Τα αποτελέσματα αναμενόμενα. Το συμπέρασμα; Η πλειοψηφία του κόμματος έχει σαφές σχέδιο. Να μαζέψει ότι αζήτητο του ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να χωθεί στο ΣΥΡΙΖΑ, να μπει βεβαίως στην επόμενη βουλή χωρίς να πει τίποτα το συγκεκριμένο και να εργαστεί, όταν και αν έρθει η κατάλληλη στιγμή, για μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Λόγω κυβερνητικής εμπειρίας, γνώσης του 4-2-1 και προϋπηρεσίας στη μεταρρυθμιστική ρητορεία φιλοδοξεί να καταστεί απαραίτητη και χρήσιμη δύναμη στο νέο κυβερνητικό σχήμα που πιθανά θα προκύψει. Αν πάλι δει ότι το πράγμα χαλάει, την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια και καταγγέλλει τους άλλους για αριστερισμό. Τη δουλειά την ξέρει. Ως τότε μπορεί να δηλώνει «Παρούσα» στην πρόταση μομφής γιατί δεν επιφέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Δηλαδή δε ρίχνει την κυβέρνηση. Κατά τα άλλα δεν θέλει εκλογές…

 4. Το πολιτικό σύστημα δεν φαίνεται να ενοχλείται από τα κλειστά πανεπιστήμια λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων. Αδύναμες οι αντιδράσεις της Πολιτείας, θολές οι ανακοινώσεις των κομμάτων. Καθυστερημένη και προσχηματική η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ. Περιχαρής η επαναστατική Αριστερά που το Αστικό πανεπιστήμιο καταρρέει. Απλά δεν τους νοιάζει. Ποτέ τους δεν επένδυσαν στην έρευνα και στη γνώση. Ποτέ τους δεν πίστεψαν ότι η χώρα αυτή μπορεί να γίνει παραγωγική δύναμη και ως εκ τούτου η ατζέντα τους δεν περιέχει εκσυγχρονισμό της Παιδείας. Απλά την ανέχονται ως κάτι που αναγκαστικά πρέπει να υπάρχει. Και αφού υπάρχει θα πρέπει να βολεύει και μερικές χιλιάδες εργαζομένους και φυσικά αρκετούς πελάτες τους. Το ελληνικό πανεπιστήμιο ψυχορραγεί. Και αξίζει ο μέγιστος έπαινος στους λίγους (30%;) πανεπιστημιακούς δασκάλους και στους αντίστοιχους φοιτητές τους που παρά τις αντίξοες συνθήκες μεγαλουργούν στην Ελλάδα και στον κόσμο. Το ότι οι περισσότεροι από αυτούς φεύγουν στο εξωτερικό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Σάμπως και να έμεναν εδώ τι θάκαναν;  Να ψάχνουν να χωθούν σε κανένα κόμμα μπας και βρουν θέση στον κρατικό μηχανισμό; Ή να εργαστούν στις πολλές δραστήριες  ελληνικές επιχειρήσεις; Ή μήπως να κάνουν δικές τους σε ένα περιβάλλον που αγαπά την καινοτομία και φροντίζει τους νέους;    

5. Η σύγκρουση Κυβέρνησης-Τρόικας γίνεται προφανώς για το πάπλωμα. Για τα απαράδεκτα προνόμια των insiders που αγωνίζεται να περισώσει η κυβέρνηση, εμποδίζοντας την μείωση του κόστους των προϊόντων που φθάνουν στον καταναλωτή. Για τους φόρους υπέρ τρίτων. Για τους άχρηστους ευρωβόρους οργανισμούς. Για τις στρατιές ανίκανων και άσχετων ΔΥ που λυμαίνονται την δημόσια διοίκηση. Για ισχυρούς παράγοντες που δεν φορολογούνται. Για τις μεταρρυθμίσεις που δεν προχωρούν. Για τα Πανεπιστήμια που μένουν κλειστά. Για όλα αυτά επιβάλλονται δυσβάστακτοι φόροι και καταστρέφεται η οικονομία που μας απέμεινε. Για όλα αυτά θα έρθουν νέα μέτρα, που δεν τα επιβάλλει καμιά τρόικα, αλλά η κυβέρνηση του πελατειακού συστήματος. Αλλά για αυτά καμιά Αριστερά δεν λέει κουβέντα. Απεναντίας διαμαρτύρεται όταν χάνονται προνόμια της νομενκλατούρας. Γιατί όσοι μας καταδυναστεύουν είναι και δικοί της πελάτες.


by Leo

Σχόλια

  1. 2. Ποια συζήτηση για τα προβλήματα της αστικής δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ; Αυτοι οσο πανε και γίνονται χειρότεροι, απο καθε αποψη.
    Η αποψη μου ομως ειναι και οτι έχουν αρχίσει να γελοιοποιουνται πλέον. Εχω την αίσθηση -ελπίζω να μην πέφτω έξω- οτι ο κόσμος δεν τσιμπαει πια. Αυτη δε η πετσινη πρόταση δυσπιστίας τους εκθέτει απόλυτα -έχω και συγκεκριμένα παραδείγματα ανθρώπων που τους υποστήριζαν και τώρα εχουν αγανακτήσει.

    3. Για την ΔΗΜΑΡ: Ο γνωστος απο τα παλια πρόεδρος, με τον καιροσκοπισμο που όλοι αγαπήσαμε!
    Ομως αυτες οι 304 υπογραφές, καθως και οι παρεμβάσεις του Σταυρου Λιβαδα εμένα με κατα συγκίνησαν! Σαν φιλικες φωνές μέσα στην έρημο μου φάνηκαν! Κατι ειναι κι αυτο.

    Αλικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λεω, ειδα ενα ονειρο χθες. Ειχαν μαζεψει οι 58 καπου 580000 στο Συνταγμα και φωναζαν ΜΟΝΟ ενα συνθημα: "Τωρα που πεσαν οι μισθοι να πεσουν και οι τιμες."

    Και μετα ξυπνησα.

    Καλο Σαββατοκυριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ φοβάμαι ότι δεν έχεις δίκιο με την ΧΑ. Πολύ φοβάμαι ότι την ψηφίζουν άνθρωποι που σίγουρα δεν διαβάζουν την μαργαρίτα, ούτε καν εφημερίδες. Είναι πολλοί που ακόμη πιστεύουν ότι η ΧΑ είναι αντισυστημική, τίμια κλπ βλακείες. Αν αυτά δεν αποκαλυφτούν στον πολύ κόσμο, φοβάμαι ότι και οι δολοφονίες την "καθαρίζουν" σε ένα βαθμό στα μάτια των ψηφοφόρων της. Φοβάμαι ότι οι πολιτικές δυνάμεις - ιδιαίτερα του νεόκοπου δικομματισμού - κάθε άλλο προωθούν κάτι τέτοιο, αντίθετα βρήκαν αφορμές για ανόητες αντιπαραθέσεις. Χαρακτηριστικά: Ο Τατούλης κάλεσε στις 28 Οκτώβρη την ΧΑ. Με αυτή την αφορμή οι Καλαματιανοί Συριζαίοι, δεν καταγγέλουν την ΧΑ ή τον Τατούλη αλλά απαιτούν απο το ΠΑΣΟΚ(!) να καταδικάσει τον Τατούλη. Τι περιμένεις;
    Μπάμπης
    ΥΓ Πολύ ξέσκουρα δεν την περνάς την όντως πέτσινη πρόταση δυσπιστίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάκης, Μπάμπης, Λεώ, ο ΡΦ του ΦΥΣΙΚΟΥ μετά το 73, αυτά είναι ωραία πράγματα και χαίρομαι σύντροφοι που τα ζω.
    Μάη προφανώς ( και το γράφω) οι μισθοί δεν πέφτουν λόγω των στρεβλώσεων της οικονομίας που έχουν πηγή το κράτος. Αλλά και γιατί εδώ όπως ξέρεις τα περισσότερα καταναλωτικά προϊόντα, πρώτης ανάγκης είναι εισαγόμενα ή φτιάχνονται από εισαγόμενες πρώτες ύλες. ΚΑι οι τιμές αυτών δεν έχουν πέσει σημαντικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπάμπη: Κάνω αυτήν την ανάγνωση για το γεγονός της δολοφονίας.Αυτό οσμίζομαι, σαφώς μπορεί να κάνω λάθος.Θα δούμε στο δρόμο. Η πρόταση δυσπιστίας είναι ένα λαϊκίστικο κόλπο που χρησιμοποίησε και ο Αντρέας για να δείξει ο Τσίπρας ότι αντιπολιτεύεται, δήθεν σκληρά. Στην ουσία στηρίζει το Σαμαρά στη διατήρηση αυτού του κράτους. Από την ΄άλλη είναι και στάχτη στα μάτια των εντός του κόμματος για τη στροφή στο Τέξας. Δεν του δίνω σημασία ιδιαίτερη. Ο Τσίπρας δεν θέλει να πέσει η κυβέρνηση. Μετά από ένα χρόνο βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παντελής Σταυρουλάκης9 Νοεμβρίου 2013 στις 8:52 μ.μ.

    Λεωνίδα, είχα μια ερώτηση που βλέπω δεν αναρτήθηκε ή σχολιάστηκε από σένα.

    Υπήρχε κάτι στο περιεχόμενο; Συγνώμη αν "πιέζω", θα ήθελα να ξέρω όμως αν υπήρξε κάτι μη ορθό ή προκλητικό κ.λ.π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παντελή δεν θα ήρθε καθόλου. Ξαναστείλτο. Σπάνια κόβω ερώτηση, και φυσικά δεν θα ήταν δυνατό να κόψω δική σου. Απλά ο δαίμων του τυπογραφείου που λέγαμε παλιά.

      Διαγραφή
  7. Απο το Βιβλιο των Ερωτησεων του Νερουδα: Γιατι στην Αμερικη ενα ζευγαρι εισαγωγης Τιμπερλαντ πουλιεται 75 δολλαρια και στο Αττικα της Αθηνας ΑΚΡΙΒΩΣ το ιδιο, την ΙΔΙΑ εβδομαδα, πουλιεται 160 δολλαρια, ΝΑΙ και μετα απο 25% εκπτωση!!;; Απαντηση: φταιει το Τσερνομπιλ και ο Γιωργακης που δεν ακουσε τον Αλεξακη, οταν τα λεφτα υπηρχαν, να διορισει 100.000 νεους δημοσιους υπαλληλους για να ανεβει το ΑΕΠ, και ετσι δεν μπορεσε ο Αντωνακης να μηδενισει το ελλειμα σε 18 μηνες. Και τελικα εγινε οπως το ειπε (καθολου ρατσιστικα) ο Μικης μας: ‘’μας εχουν κανει Φιλιπινεζους’’.

    Κυριακη σημερα, οτι πρεπει για ενα πρωινο ουζακι στη παραλια της Καλαματας. Και καμια εφημεριδουλα, δεν μπορει, ολο και καποιο αρθρο των 58 θα εχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάκη, οι τιμές δεν πέφτουν με υπουργικές αποφάσεις. Παντού και πάντα οι τιμές πάντα ανεβαίνουν ευκολότερα απ' ότι πέφτουν (downward rigidity το λένε οι οικονομολόγοι) και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό, όσοι και να μαζευτούμε να φωνάξουμε στο Σύνταγμα. Ένας λόγος που κάποιοι ελπίζουμε σε ανθρώπους σαν τον Λεωνίδα και τους 58 είναι πως γνωρίζουν πως οι οικονομικές κρίσεις δεν ξεπερνιούνται με διαδηλώσεις. Είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς με τις απόψεις τους αυτό τουλάχιστον πρέπει να το έχεις καταλάβει τα τελευταία τρία χρόνια: Δεν θα μας δώσουν περισσότερα λεφτά αν φωνάξουμε πιο δυνατά. Αυτά είναι κόλπα του ελληνικού συνδικαλισμού που πέθαναν με τη χρεοκοπία. Στον πραγματικό κόσμο δεν περνάνε.

      Πέρα απ' αυτό, η σύνδεση των 58 με τις τιμές είναι λίγο ό,τι νάναι. Από πότε είναι οι άνθρωποι αυτοί υπόλογοι για τις τιμές των timberland στην Ελλάδα;

      Διαγραφή
    2. Εντάξει ο φίλος μου ο Μάκης δεν υποθέτει ΄'οτι οι 58 έχουν κάποια σχέση με τις τιμές. Αγωνιά κιαυτός για το εγχείρημα και θέλει να δει πρόοδο, προτάσεις λύσεις. Οι 58 όμως αναμένουν ακόμα τα κόμματα και τις κινήσεις να τα βρουν και να κάτσουν στο κοινό τραπέζι. Δυστυχώς αυτό αργεί. ¨Ολοι κάνουν τους υπολογισμούς τους. Αλλά οι εξελίξεις μας δικαιώνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται τελείως αναξιόπιστος και μετά την γκάφα με την πρόταση μομφής, νομίζω ότι θα πάρει την κάτω βόλτα. Κούρασε. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει τη μεγάλη ανατροπή προς την μεταρρύθμιση και ευτυχώς αφήνει χώρο για μια άλλη αφήγηση. Την έχουμε αλλά δεν ε΄χουμε όχημα για να την βγάλει προς τα έξω.

      Διαγραφή
    3. Δεν ειπα οτι οι τιμες πεφτουν με υπουργικες αποφασεις. Οι υπουργοι συνηθως χαριζουν τα χρεη προς το Δημοσιο αυτων που ανεβαζουν τις τιμες! Προσπαθησα να πω οτι το ΜΟΝΟ, εκτος απο χρεωκοπια και δραχμη, που μπορει να βοηθησει τη κατασταση σημερα εινα να πεσουν οι τιμες. Ολα γινονται. Καπου παραπερα πριν λιγα χρονια επεσε η Σοβιετια χωρις να ανοιξει μια μυτη. Το προβλημα στη χωρα ειναι ΚΑΙ το οτι εχει χαθει καθε φαντασια, η δημιουργικοτητα, εφευρετικοτητα....

      Διαγραφή
    4. Έτσι για να σας κάνω ζήλεια. Και σήμερα το πρωί, μετά το κολύμπι, στην παραλία της Καλαμάτας με εφημερίδες και όχι ουζάκι αλλά τσίπουρο - μαγεία λέμε. Βέβαια εσύ είναι λίγο δύσκολο να βρεθείς εδώ - ο Λέων όμως; Αφού μπορεί - γιατί δεν θέλει;
      Μπάμπης

      Διαγραφή
    5. Μάκη, αυτό που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να πέσουν οι τιμές είναι να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα, να εξαφανίσει φόρους και εισφορές υπέρ τρίτων, να μειώσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, να απλοποιήσει τις δικαστικές διαδικασίες. Όλα αυτά είναι κόστη για τις επιχειρήσεις και τελικά για τους καταναλωτές. Αυτά τα ζητά η τρόικα από την πρώτη μέρα και ακόμα δεν έχουν γίνει. Αυτά οι συνδικαλιστές και η αριστερά τα λένε νεοφιλελευθερισμό.

      Διαγραφή
  8. Παντελής Σταυρουλάκης10 Νοεμβρίου 2013 στις 7:03 μ.μ.

    Έλα Λεό, το ίδιο υπέθεσα και 'γω.

    Σε μια δεύτερη ανάγνωση, μου είναι πιο ξεκάθαρα αυτό για το οποίο ρωτούσα.

    Ευχαριστώ anyway,

    παραμένουμε σε εκγρήγορση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία