Η Πρωτοβουλία των 58 στο Ηράκλειο της Κρήτης


Θέλουμε να ακούσουμε και να συζητήσουμε

Η Πρωτοβουλία των 58 για την δημοκρατική προοδευτική παράταξη διοργανώνει στο Ηράκλειο, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 7μμ, στον "Πολυχώρο της Λαχαναγοράς" απέναντι από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη παραλιακή), ανοιχτή εκδήλωση/συζήτηση για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Τι μας κινητοποιεί.

Η χώρα διέρχεται πολιτική, κοινωνική και οικονομική κρίση που απαιτεί άμεσα μια οργανωμένη πολιτική παρέμβαση διεξόδου. Θα περίμενε κανείς ότι η πολύπλευρη κρίση θα ήταν ένα ισχυρό κίνητρο για την αναθεώρηση πρακτικών που μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού, όπως ο εγωκεντρισμός, ο λαϊκισμός, ο συντεχνιασμός. Και όμως,
• αντί για ψύχραιμη, επί του συγκεκριμένου πολιτική συζήτηση ακούμε άγονες αντιπαραθέσεις και κραυγές
• αντί για λογική και τεκμηρίωση βιώνουμε ανορθολογισμό και άκρατο λαϊκισμό.
• αντί των συμπεριφορών αλληλεγγύης και αυτοπεριορισμού, υπερτερούν ακόμη και σήμερα οι εγωιστικές και αντικοινωνικές πρακτικές των συντεχνιών.
• αντί για προτάσεις διόρθωσης ενός χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος, παρατηρείται εμμονή στην αναπαραγωγή πολιτικών αδιεξόδων.

Διαμορφώνεται ένας νέος επικίνδυνος και αντιπαραγωγικός πολιτικός διπολισμός, με διχαστικές και συχνά εμφυλιοπολεμικές αναφορές. Τα κύρια κόμματα του νέου διπόλου, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αδυνατούν να βρουν τον αναγκαίο για τη χώρα κοινό τόπο για την επίλυση εύλογων προβλημάτων. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η φασιστική Χρυσή Αυγή υπερακοντίζουν σε λαϊκισμό και εθνικισμό, εκμεταλλευόμενοι την ανασφάλεια και την απελπισία των πολιτών από το διαφαινόμενο αδιέξοδο. Το πολιτικό σύστημα, τα ΜΜΕ και οι για χρόνια κρατικοδίαιτοι επιχειρηματικοί κύκλοι συνεχίζουν να φροντίζουν για την επιβίωση τους, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Το αδιέξοδο αποτυπώνεται ανάγλυφα στην έκρηξη της ανεργίας, στην οικονομική ύφεση, στην άνοδο αντικοινωνικών, φασιστικών δυνάμεων, στην άνθηση της τυφλής οργής. Η νέα γενιά απέχει από την πολιτική καθώς βλέπει ότι οι προηγούμενες γενιές υπονόμευσαν τις προοπτικές της για μια αξιοπρεπή ζωή.
Στις επικίνδυνες για τον τόπο αυτές συνθήκες είναι περισσότερο από αναγκαία μία ισχυρή παρουσία των δυνάμεων της πολιτικής μετριοπάθειας, του πολιτικού ορθολογισμού του μεσαίου χώρου που θα συνεισέφερε στην παραγωγή τεκμηριωμένων μεταρρυθμιστικών πολιτικών, στην κινητοποίηση των πλέον δυναμικών κοινωνικών και οικονομικών εφεδρειών της χώρας μέσα και έξω από αυτήν για την εκπόνηση ενός αποτελεσματικού σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης και εξόδου από την κρίση. Ο μεσαίος χώρος είναι σήμερα κατακερματισμένος και με δυσκολίες στην επικοινωνίας με την κοινωνία, λόγω και των ευθυνών του για την κρίση. Χρειάζεται ανανέωση σε ιδέες και πολιτικό προσωπικό.

Τι επιδιώκουμε.

Αποσκοπούμε στη ανάπτυξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για την δημιουργία ενός κοινού πολιτικού φορέα του μεσαίου χώρου που θα συστεγάσει κόμματα, πολιτικές κινήσεις, συλλογικότητες και πρόσωπα της Κεντροαριστεράς. Όσοι δεν αναγνωρίζουμε το εαυτό μας ούτε στη δεξιά ούτε στη εθνολαϊκιστική αριστερά και αντιλαμβανόμαστε ότι το αδιέξοδο είναι μπροστά μας, ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, από μηχανής θεοί, μεσσίες οφείλουμε να εγκαταλείψουμε τον μοναχικό σχολιασμό των προβλημάτων και να δηλώσουμε την παρουσία μας. Το πολιτικό αδιέξοδο του νέου διπολισμού καθιστά αναγκαία την κινητοποίηση και συνεργασία των συλλογικών μορφών και πολιτών της Κεντροαριστεράς, την ανανέωση των κομμάτων του μεσαίου χώρου τόσο σε πρόσωπα όσο και σε πολιτικές. Το στοίχημα είναι αν οι πολίτες αυτής της χώρας, όσοι δεν ζουν για την πολιτική ή από την πολιτική, θα καταφέρουν να απαιτήσουν μια αλλαγή συμπεριφοράς των πολιτικών σχηματισμών και των επαγγελματιών της πολιτικής στον μεσαίο χώρο. Πιστεύουμε ότι αυτό θα επιτευχθεί με την ενεργό συμμετοχή αυτών των πολιτών στον διάλογο για την ‘από τα κάτω’ ανάδειξη μεταρρυθμιστικών πολιτικών παρεμβάσεων που απαντούν αποτελεσματικά στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού του μεσαίου χώρου.

Επικοινωνία: gravanis@med.uoc.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία