Το παιχνίδι είναι απολύτως ανοικτό


του Πάνου Κολιαστάση από το action 24

Η πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO για τις ευρωεκλογές στις τρεις εκλογικές περιφέρειες του λεκανοπεδίου περιλαμβάνει μια σειρά από ενδιαφέροντα ευρήματα. Πρώτον, με δεδομένη την απαισιοδοξία της πλειονότητας των πολιτών για την πορεία της οικονομίας, η φθορά τόσο της ΝΔ όσο και του ΠαΣοΚ είναι σχετικά μικρή.

Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι δυσκολεύεται να αναπτύξει δυναμική. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσοστά του και στις τρεις περιφέρειες κινούνται κατά μέσο όρο στην περιοχή του 20%. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές θεωρείται "χαλαρή" αφού υποτίθεται ότι δεν κρίνεται η τύχη της κυβέρνησης και οι πολίτες νιώθουν περισσότερο ελεύθεροι να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν οι ευρωεκλογές αποκτήσουν εθνικό διακύβευμα όπως π.χ. η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και η κοινή γνώμη πειστεί ότι η ψήφος δεν είναι "χαλαρή" αλλά ενέχει πολιτικές συνέπειες, τότε ο Σύριζα είναι πολύ πιθανό να συμπιεστεί. 

Τρίτον, παρότι οι διαρροές του ΠαΣοΚ κατευθύνονται περισσότερο προς το Σύριζα και λιγότερο προς τη ΝΔ, από τα στοιχεία προκύπτει ότι ο μεγάλος όγκος των ψηφοφόρων του και στις τρεις εκλογικές περιφέρειες δηλώνει αναποφάσιστος εν όψει των ευρωεκλογών: 31,2% στην Α΄ Αθήνας, 19,5% στη Β΄ Αθήνας και 26,6% στην Περιφέρεια Αττικής. Αν στους αναποφάσιστους προσθέσει κανείς και όσους δηλώνουν σήμερα λευκό, άκυρο και αποχή τότε τα αντίστοιχα ποσοστά ανεβαίνουν στο 45,8% στην Α' Αθήνας, 33,1% στη  Β' Αθήνας και 43,8% στην Περιφέρεια Αττικής. Είναι εμφανές ότι πρόκειται για πολίτες δεν έχουν μετακινηθεί σε άλλο κόμμα τηρώντας ουσιαστικά στάση αναμονής. 

Τέταρτον, ανάλογα υψηλά ποσοστά αναποφάσιστων, λευκού, άκυρου και αποχής αθροιστικά παρουσιάζει και η ΔΗΜΑΡ: 38,6% στην Ά Αθήνας, 28,6% στη Β' Αθήνας και 32,3% στην Περιφέρεια Αττικής.
Ως εκ τούτου ένα πολύ μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος που δεν έχει κατασταλάξει στις κομματικές του προτιμήσεις εν όψει του Μαϊου, παραμένει πολιτικά στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς αναμένοντας τις εξελίξεις για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης.

Υπό αυτή την έννοια το παιχνίδι είναι απολύτως ανοικτό. 
*Ο κ. Πάνος Κολιαστάσης είναι πολιτικός επιστήμονας – επιστημονικός συνεργάτης στο ΙΣΤΑΜΕ.


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία