ΟΙ θέσεις των 58 για την Ευρώπη



Τις θέσεις της για την Ευρώπη έδωσε στη δημοσιότητα η κίνηση των 58, ενώ τις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιηθούν και οι θέσεις για την οικονομία, το κοινωνικό κράτος και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις.
Στις προγραμματικές θέσεις, τονίζεται ότι , «μέσα σε μια Ευρώπη που βρίσκεται ακόμα σε κρίση, η Ελλάδα βγαίνει πιο ευρωπαϊκή. Επειδή άντεξε, επειδή αλλάζει, δικαιούται να διεκδικεί και πάλι… και τονίζεται ότι  στις ευρωεκλογές «εμείς οι έλληνες δεν θα ψηφίσουμε για το αν θέλουμε την Ευρώπη. Θα ψηφίσουμε για να αλλάξουμε την Ευρώπη. Θα ψηφίσουμε για την αναγέννηση του αληθινού οράματος της Ευρώπης.
Αναφέρεται, ακόμα, πως  ο κίνδυνος για την Ευρώπη προέρχεται τόσο από το Ευρωπαϊκό συντηρητικό μπλοκ που επιβάλλει μια λιτότητα χωρίς την προοπτική της ανάπτυξης και της απασχόλησης, όσο και «το μέτωπο του λαϊκισμού και του ανορθολογικού αντιευρωπαϊσμού. Αλλού ακροδεξιός, αλλού «αντικαπιταλιστικός»…
«Ούτε λιτότητα, ούτε λαϊκισμός. Αυτός είναι ο διπλός στόχος, για να αντιστρέψουμε τη διαλυτική πορεία. Για να κερδίσει ξανά η Ευρώπη πρωτεύουσα θέση στην παγκόσμια οικονομία, για να ελέγξει τον αχαλίνωτο  χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό, για να επιβεβαιώσει τη σημασία της Δημοκρατίας, για να ξαναχτίσει το κοινωνικό κράτος στις νέες συνθήκες».
Στο πρόγραμμά τους για την Ευρώπη, οι 58, προτείνουν:
- Αλλαγή του καταστατικού της ΕΚΤ ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει στην πρωτογενή αγορά ομολόγων και  δημοκρατικό πολιτικό έλεγχο της ΕΚΤ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
-  Κατάργηση της τρόικας.  Η εποπτεία για την εφαρμογή πολιτικών οικονομικής προσαρμογής να περάσει πλήρως στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
- Δημιουργία  κεντρικού προϋπολογισμού  της Ευρωζώνης για την σταθεροποίηση και την αντιμετώπιση  της ύφεσης σε μεμονωμένα κράτη-μέλη.
- Ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου στη χρηματοδότηση επενδύσεων και την υποβοήθηση της ανάκαμψης στην περιφέρεια της ευρωζώνης.
- Καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής και εταιρικής φοροαποφυγής. Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών μπορεί να χρηματοδοτήσει το κράτος πρόνοιας. Η φορολόγηση των εξωχώριων εταιρειών επίσης.
-Συμφωνία για μορφές αμοιβαιοποίησης του χρέους και διασφάλισης του. Οι ευρωπαίοι άνεργοι ακόμα περιμένουν την έκδοση ειδικών αναπτυξιακών ομολόγων  με ευρωπαϊκή εγγύηση. Έπρεπε αυτό να έχει ήδη γίνει.

- Καθιέρωση ευρωπαϊκού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για άπορους και αντίστοιχου επιδόματος ανεργίας. Όταν τα κράτη δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε έκτακτες ανάγκες μέσω των προϋπολογισμών τους, όπως συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα, θα πρέπει να μπορεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός να συνδράμει απευθείας τους έχοντες ανάγκη.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία