10 αλήθειες και 3 μύθοι για την έξοδο στις αγορές

του Βασίλη Καραγιάννη από την Athens Voice
Η Ελλάδα επανήλθε στις αγορές κι αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα, με θετικές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις .
Ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ οι προσφορές για το ελληνικό πενταετές ομόλογο στην πρώτη μακροπρόθεσμη έκδοση ομολόγου μετά από τη διάσωση το 2010, με την απόδοση να φθάνει το 4,95% και η απορρόφηση των προσφορών έφτασε τα 3 δισ. ευρώ (περί τις 7 φορές υπερκάλυψη).
Με την επιτυχία της έκδοσης ανατρέπονται τρείς μύθοι:
-Ο πρώτος μύθος που ανατράπηκε είναι ότι «τα επιτόκια του μνημονίου είναι τοκογλυφικά»
-Ο δεύτερος μύθος που ανατράπηκε είναι ότι «η Ελλάδα μπορεί να σταθεί μόνη της, εκτός Ευρώπης»
-Ο τρίτος μύθος που ανατράπηκε είναι ότι «δεν υπάρχει βελτίωση του οικονομικού κλίματος και θετικές προοπτικές στην ελληνική οικονομία»
Εκτιμώ ότι οι παραπάνω ανατροπές αλλάζουν άρδην το πολιτικό σκηνικό και ήδη προκαλούν μεταβολές στις υφιστάμενες τάσεις του εκλογικού σώματος σε σχέση με τις επερχόμενες εκλογές κι ενισχύουν τη φιλοευρωπαϊκή τάση.
Θα έλεγα επίσης ότι με την επιτυχία της έκδοσης του 5ετους ομολόγου αναδεικνύονται και 10 αλήθειες:
1. Η Ελλάδα δεν δανείζεται για κάνει παροχές γιατί δεν μπορεί να το κάνει. Δανείζεται και για να αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν το επόμενο διάστημα. Αυτό συμβαίνει γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν οι δεσμεύσεις για τήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό σημαίνει ότι οι οποιεσδήποτε παροχές ή μειώσεις φόρων είτε θα έρθουν από την ανάπτυξη είτε από την ορθολογική διαχείριση του δημοσίου τομέα.
2. Από την έξοδο στις αγορές, υπάρχει ένα ετήσιο όφελος 200-300 εκατ. λόγω της συνολικής πτώσης του κόστους εξυπηρέτησης κυρίως του βραχυχρόνιου χρέους. Πιο συγκεκριμένα, το επιτόκιο των 3μηνων έντοκων μειώθηκε στο 3,01% στην τελευταία δημοπρασία ενώ είχε ανέλθει στο 4,80% τον Απρίλιο του 2011.
3. Το ότι εμφανίστηκαν πάνω από 20 δις ξένα κεφάλαια για να επενδύσουν στη συγκεκριμένη σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην αναμονή και περιμένουν να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία αρκετά παραπάνω ξένα κεφάλαια από αυτό το ποσό.
4. Η έκδοση του 5ετούς ομόλογου έρχεται λίγο μετά από την αύξηση κεφαλαίου των δύο συστημικών τραπεζών Alpha & Πειραιώς, οι οποίες άντλησαν περί τα 3 δις ευρώ.
Άρα, το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται για επενδύσεις σε ομόλογα δημοσίου, αλλά και στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα.
5. Όπως είχα αναφέρει στο προηγούμενο άρθρο μου, το μειωμένο επιτόκιο του 4,95% θα επιφέρει γενικότερες μειώσεις στο κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, με θετικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση.
6. Το γεγονός ότι κυβέρνηση και τρόικα είχαν απαγορεύσει τη συμμετοχή ελληνικών τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων δείχνει ότι τα χρήματα αποτελούν επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού, άρα με την έκδοση θα έχουμε αύξηση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.
7. Η έκδοση δεν επηρεάστηκε από την πρόσφατη αναβολή της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's. Το πρόβλημα μάλλον το έχει η Moody’s, η οποία εκ των πραγμάτων δείχνει ότι δεν προηγείται της αγοράς
8. Με την έξοδο στις αγορές και το δανεισμό από ξένα κεφάλαια, μειώνεται η ανάγκη χρήσης εντόκων γραμματίων που αφορούσαν εσωτερικό δανεισμό. Με αυτό τον τρόπο, απελευθερώνεται επί πλέον ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
9. Μπορεί το οικονομικό τμήμα της εξόδου στις αγορές να είναι σημαντικό αλλά αυτό που έχει θεμελιώδη σημασία είναι ότι η Ελλάδα πέτυχε την επάνοδό της μέσα σε 2 χρόνια, στο διεθνές club των χωρών όπου μπορεί κάποιος να επενδύσει με αξιοπιστία.  Αυτό θα έχει άμεση θετική επίπτωση στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, στην αύξηση της απασχόλησης και στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου.
10. Η επιτυχής επαναφορά στις αγορές αποτελεί μία εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία, και αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους του ΥπΟικ και προσωπικά στον κο Στουρνάρα.
Έχουμε δρόμο ακόμα αλλά το GRecovery είναι εδώ ...

Σχόλια

  1. Χρύσιππος Αθ. Μπάρκας12 Απριλίου 2014 στις 5:41 μ.μ.

    Γιατί κάθεστε και ασχολείσθε. Απλά πράγματα. Νομισματική πολιτική δεν υπάρχει. Κόπτω νόμισμα δεν υπάρχει. Ασκώ πολιτική δεν υπάρχει. Το είπεν ο κύριος Καραγιάννης ο οικονομολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία