H πρώτη Κυριακή και οι 7 ουρές της

Οι εκπληκτικές εικόνες της Lena Mal

του Λεωνίδα Καστανά

Μια γρήγορη αποτίμηση της χτεσινής εκλογικής διαδικασίας με το φακό της «μαργαρίτας».

1. Επιτέλους να τελειώνουμε με τους δημοσκόπους και τους δήθεν εκλογολόγους. Κάποιοι κάνουν την πλάκα τους ή τη δουλειά τους με την κοινή γνώμη. Κάτι, που δεν έχουν πια χρήματα, κάτι που ο κόσμος δεν απαντά στο τηλέφωνο αφού τους θεωρεί μέρος του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, έπεσαν πανηγυρικά έξω. Αναγκάστηκαν μέχρι και EXIT POLL να διορθώσουν, πράγμα υποθέτω καινοφανές. Στο κρίσιμο και μεγίστης ακροαματικότητας δύωρο 7-9μμ εμφάνιζαν, με σαφή πρόθεση, το ΣΥΡΙΖΑ ως καθολικό θριαμβευτή αναγκάζοντας τα πάνελ να ομιλούν για πολιτικό ζήτημα, πτώση της κυβέρνησης και βουλευτικές εκλογές. Ηρθαν γρήγορα τα πραγματικά αποτελέσματα και ανέτρεψαν πλήρως την εικόνα. Τη δουλειά τους ως ένα ποσοστό την έκαναν. Κάποιοι παίζουν με την πολιτική σταθερότητα και την οικονομία της χώρας. Θα άξιζε να μαθαίναμε τις αναλήψεις της Δευτέρας από τις τράπεζες.  

2. Η Χρυσή Αυγή παρόλο το χτύπημα που δέχτηκε κατέγραψε σημαντικά ποσοστά. Ειδικά στην Αττική που φαίνεται να αγαπά ιδιαίτερα τον αντικοινοβουλευτισμό και να φλερτάρει ιδιαζόντως με το φασισμό. Το «κίνημα των αγανακτισμένων» μας άφησε παρακαταθήκη. Είναι λογικό αποτέλεσμα της πολιτισμικής κρίσης των μητροπόλεων; Ίσως. Θέλει βαθύτερο ψάξιμο. Δυστυχώς η δημοκρατία μας δεν βρήκε αντίδοτο στο φαινόμενο. Τεράστια η ευθύνη των ΜΜΕ και σύσσωμου του πολιτικού και εκπαιδευτικού μας συστήματος. Ο εθνολαϊκισμός δεν αβαντάρει μόνο την Αριστερά. Ο φασισμός είναι εδώ, δεν απειλεί πλέον, αλλά κατέχει μόνιμη  θέση και διεκδικεί το δικαίωμα να καθορίζει τις εξελίξεις.

3. Τα κόμματα της κεντροαριστεράς, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ βυθίστηκαν στην αφάνεια ως πολιτικοί σχηματισμοί. Δεν μπόρεσαν να προβάλουν την άλλη αυτοδιοικητική εικόνα, που εξάλλου δεν έχουν.  Οι επιτυχίες που κατέγραψαν οι υποψήφιοι που υποστήριξαν όπως οι Καμίνης, Μπουτάρης ή τα καλά ποσοστά όπως αυτά του Δελή και του Ζάψα οφείλονται στην αξία των υποψηφίων και στη γενικότερη συσπείρωση που δημιουργήθηκε γύρω από αυτούς. Σίγουρα οι εκλογές αυτές θα προκαλέσουν ανακατατάξεις στο χώρο. Με αμφίβολα ωστόσο αποτελέσματα.

4. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαθίσταται ως μεγάλη πολιτική δύναμη σε όλη την επικράτεια. Κατέβασε παντού κομματικούς υποψήφιους με το δικό του καταγγελτικό και αντιμνημονιακό λόγο και πήγε συνολικά πολύ καλά. Η χώρα δείχνει να αγαπά ακόμα τον ξύλινο λόγο και είναι λογικό. Πολιτιστική κρίση γαρ. Ωστόσο ηττήθηκε κατά κράτος από τη ΝΔ σε όλη την επικράτεια. Στις δήθεν μεγάλες επιτυχίες του, τόσο ο Σακελαρίδης όσο και η Δούρου απέχουν γύρω στις 7 ποσοστιαίες μονάδες από τα αποτελέσματα που κατέγραψε το κόμμα τους στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Τα υστερικά «έχουμε πόλεμο», «φεύγουν» κλπ δεν είχαν την αναμενόμενη απόδοση. Η ήττα του Δρίτσα στον Πειραιά αφαιρεί και το δήθεν ταξικό πλεονέκτημα. Οι άνεργοι ψήφισαν 1 στους 2 Μώραλη. Αν είναι δυνατόν. Και όμως είναι όταν λες μόνο λόγια του αέρα και δεν έχεις λύσεις.   Θα περιμένουμε και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ωστόσο τα χτεσινά δεν δείχνουν ότι υπάρχει πολιτική απονομιμοποίηση της κυβέρνησης. Οι πολίτες το σκέφτονται σοβαρά να μπουν σε επικίνδυνες περιπέτειες. Οι χώρες δεν αυτοκτονούν. Συνήθως.

5. Η ΝΔ πήγε καλά στις περιφέρειες αλλά έχασε στις εντυπώσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα. Για συγκεκριμένους λόγους πολιτικής δυσκαμψίας και τυφλότητας. Η δεξιά στην Ελλάδα είναι ότι και η Αριστερά. Παρωχημένη. Κατέβασε δυο υποψήφιους στο Δήμο της Αθήνας και μάλιστα ο επίσημος ήταν τραγικός. Σαν τύπος και σαν πολιτικός. Και πολύ πήρε. Έπρεπε να υποστηρίξει Καμίνη έστω και διακριτικά και θα είχε πολύ μεγαλύτερα πολιτικά οφέλη. Καλύτερα που δεν το έκανε, αν και μια τέτοια κίνηση θα είχε ιδιαίτερο εθνικό πολιτικό βάρος. Στην περιφέρεια Αττικής κανείς δεν κατάλαβε την υποψηφιότητα του σοβαρού Κουμουτσάκου που πέρασε απαρατήρητη. Ας υποστήριζε το Σγουρό αφού είχε άλλωστε δικά της στελέχη στις τάξεις του. Στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης πήγε να αναστήσει τον Ιωαννίδη, αλλά δεν γίνονται τέτοια θαύματα. Σημείωσε τρεις ήττες  χωρίς κανένα λόγο και έδωσε το δικαίωμα στον πολιτικό της αντίπαλο να θριαμβολογεί. Αποδείχτηκε πως είναι μια ασθενής δύναμη πολιτικής σταθερότητας, όταν μάλιστα παίζει χωρίς ισχυρή κεντροαριστερά. Είναι τελείως φυσιολογικό η χώρα αυτή να στηρίζεται σε αυτό το κόμμα.

6. Το ΠΟΤΑΜΙ έκανε τελικά πολιτικό λάθος να μην εμπλακεί στις τοπικές εκλογές. Παρότι η στάση του ήταν θεωρητικά σωστή σύμφωνα με αυτά που μάλλον πρεσβεύει, δηλαδή την πλήρη αυτονομία των μαζικών χώρων που λέγαμε παλιά.  Βρέθηκε έξω  από το κάδρο της πρώτης Κυριακής και ίσως αυτό να του στοιχίσει στη δεύτερη. Θάταν ωφέλιμο να εμπλακεί υποστηρίζοντας πραγματικά ανεξάρτητα σχήματα. Αλλά ίσως δεν προλάβαινε οργανωτικά.  Ή να μην ήθελε να βάλει στο δικό του κάδρο ισχυρές περσόνες.


7. Τα κριτήρια που ψηφίζει ο Έλληνας στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ποικίλα και δεν επιτρέπουν εξαγωγή ασφαλών γενικότερων συμπερασμάτων. Άλλος ψηφίζει με αμιγώς πολιτικά, άλλος με τοπικά, αυτοδιοικητικά ή φιλικά, πολλοί θέλουν να στείλουν μήνυμα, άλλοι κάνουν απλά την πλάκα τους. Ας ελπίσουμε ότι την δεύτερη Κυριακή θα έχουμε κάμποσα ικανά στελέχη να διαχειριστούν δήμους και περιφέρειες και κυρίως ότι δεν θάχουμε κομματανθρώπους ή λαμόγια. Δύσκολο, αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Ο Έλληνας είναι σιγουρατζής. Αν ο μέσος όρος έχει πιστέψει στην υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ θα τον απογειώσει και θα προκαλέσει πολιτική κρίση. Μόνο όμως αν είναι πεπεισμένος ότι ο Τσίπρας μπορεί να δώσει άμεσα σταθερότητα και προοπτική, χωρίς να τα κάνει μπάχαλο, κυρίως σε επίπεδο κρατικών μηχανισμών με λογικές ρεβανσισμού. Δύσκολο, αλλά όχι απίθανο. Διαφορετικά θα κρατήσει τον Σαμαρά στο τιμόνι για ένα χρόνο ακόμα, ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες. Αν γίνει αυτό μπορεί να μην μπει ούτε στον κόπο να επιλέξει. Μπορεί τότε να μην υπάρχει ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ. Ζούμε σε γελοία συναρπαστικά καιρούς.      

Σχόλια

  1. Βλέπω τα μαζεύετε για το Μώραλη για τον οποίο είχατε εκφραστεί θετικά, του στυλ "η επιχειρηματικότητα στην εξουσία". Τώρα που διέρρευσαν οι μαφιόζικες τακτικές του (που ξεπερνάνε το χειρότερο και πιο βαθύ ΠΑΣΟΚ) αβαβά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ήρθε πρώτος ο Μώραλης. Σε σχέση με τους δυο άλλους μάλλον θα είναι μια καλύτερη λύση για τον Πειραιά. Μαφιοζος; Θέλω στοιχεία . Αλλά έτσι είναι στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητα θα εισβάλει και ως βαλκανική μαφία, δεν γίνεται αλλιώς. Και δεν μαζεύω τίποτα απλώς σημειώνω την αντιφαση. Αν θες να τους αντιμετωπίσεις πρέπει να έχεις πρόταση και όχι αντιμνημονιακές παπάρες. Δυστυχώς η Αριστερά δεν έχει.
      Και να μη ξεχνάς μαφιόζοι έκαψαν και τη Μαρφίν. Μόνο που με αυτούς μάλλον δεν έχεις πρόβλημα. Ο καθένας γουστάρει τους μαφιόζους που του αξίζουν. Ζουν και αυτοί ανάμεσά μας.

      Διαγραφή
    2. Αν και θέλεις στοιχεία (αλήθεια τι είδους;) συνεχίζεις:
      "Η επιχειρηματικότητα θα εισβάλει και ως βαλκανική μαφία"
      "Ο καθένας γουστάρει τους μαφιόζους που του αξίζουν"
      ωσάν να θεωρείς πολύ πιθανό τον χαρακτηρισμό,
      και παρ' όλα αυτά
      "είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ήρθε πρώτος ο Μώραλης"
      Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου" ή να συνάγω το συμπέρασμα;

      Διαγραφή
    3. Γουστάρω γιατί είναι πρόκληση, όχι γιατί είμαι οπαδός του Μώραλη. Να δούμε τι θα παίξει αν βγει. Δεν τόχεις περιέργεια; Ολοι λένε για χέρια πάνω από την πόλη. Και μπορεί να είναι αλλά μπορεί και όχι. Θα δούμε

      Διαγραφή
  2. 2η Επαναληψις

    Η αγκιτατσια και η προπαγανδα απευθυνεται εντεχνως στο ημιδιαταραγμενο απο την κριση (αλλα και αλλα προϋπαρχοντα προβληματα) και στον θολωμενο νου τους αρκετων συμπολιτων μας, , αντιστοιχως.

    Και ας μην ξεχναμε οτι τετοιες τεχνικες χρησιμοποιουν πολλοι πρωην κομμουνιστες (νυν ηγετες στην Ε.Ε.) , οπως ο Μπαροζο και η Angela Merkel, ηγετις της Γερμανιας και της Ε.Ε.

    “Σπούδασε στο πανεπιστήμιο και έγινε μέλος του περιφερειακού προεδρείου της Ελεύθερης Γερμανικής Νεολαίας (FDJ) και γραμματέας агит проп της οργάνωσης μέχρι το 1984 και έζησε μέχρι το 1990 στην σοσιαλιστική Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία.

    (Σ.Σ. : Το агит проп («αγκίτ προπ») προέρχεται από τις λέξεις «αγκιτάτσια» και «προπαγάνδα». Η «αγκιτάτσια» έχει σκοπό να διεγείρει το συναίσθημα και την ψυχή του αποδέκτη, ενώ η «προπαγάνδα» είναι η πολιτική επιχειρηματολογία που απευθύνεται στο νου του).

    Συμπερασματα

    1. Κατα την περιοδο 2010-2012, ενα κομμα περιθωριακης εκλογικης απηχησης (2009 4.6%) εξαπλασιασε το ποσοστο του (27%) , βασιζομενο στο σοκ και στην οργη των ημι-βολεμενων κολασμενων (κυριως πρωην ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ και νεων ).

    2. Τα αρχικα σταδια του σοκ περιλαμβανουν, διαταραχη λογικης, αρνηση, οργη,….,

    οποτε ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛΛ επηρεασαν τους…. ημι-διαταραγμενους σε μια δηθενια “ριζοσπαστικοποιησης”
    και η ΧΑ τους ημι-φασιστες, μπραβους,παραβατικους, πολεμοχαρεις, χουλιγκανς,…

    3. Ομως “χρονος ιατρος θεραπευσει σε” οποτε μετα την οργη προχωρας σε αναλυση των γεγονοτων, εστω και σε μερικη αποδοχη τους και κοιτας πως θα προχωρησεις στη ζωη.

    4. Επομενως ειναι ευλογο οτι αυτη η διαταραχη του 2009 θα αποσβεσθει περι το 2022-25

    5. Απο την μη ανταποκριση του λαου σε προσκλησεις για διαδηλωσεις μετα το 2012, προκυτυπτει οτι δεν υπηρχαν προεπεναστατικες συνθηκες, για να “φουλαρει” την агит проп, η ηγεσια του ΣΥΡΙΖΑ (ενα λειψο λαϊκο μετωπο πρωην πασοκοφιλων με εσανς ΚΚΕ και αρσιτερων γκρουπουσκουλων, με μια ολιγη απο ΕΑΡ ) και να συνεχισει ετσι θα χανει 2 εως 4% ετησιως, καθως θα δημιουργουνται νεα κανονικα κομματα.

    6. Ολα ειναι ανοικτα την επομενη δεκαετια.

    7. Τα κενα θα γεμισουν με ποταμια, φιλελευθερο και σοσιαλιστικο κομμα,…

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1. Λέων μου, αμάν με την συνομωσιολογία. Στα EXIT POLL παίρνουν "ψήφο" απο κάθε 5ο ή 6ο "πρόθυμο" να απαντήσει - γι αυτό και πέφτουν έξω ΟΛΑ τα τελευταία χρόνια. Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στο κρίσιμο και μεγίστης ακροαματικότητας δίωρο 7-9 μμ αλλά και πριν κλείσουν οι κάλπες με τα όσα τρέχουν στο διαδίκτυο. Νομίζω πρέπει να απαγορευτούν όσο δεν γίνεται να δουλεύουν αξιόπιστα. Όσο για τα πάνελ που μιλούσαν για πολιτικό ζήτημα, πτώση της κυβέρνησης και βουλευτικές εκλογές - ο Βούτσης δηλαδή γιατί μετά ξεκαθάρισε το πράγμα, δεν είναι θέμα.
    2. Το πρόβλημα με την ΧΑ δεν είναι νομίζω θέμα τόσο "αντικοινοβουλευτισμού και φλέρτ με το φασισμό κάποιψν ανθρώπων". Όσο η αριστερά (κυρίως) δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα που δημιουργούν οι μαυρούκοι που έχουν καταλάβει τις γειτονιές και τα γερόντια φοβούνται να κυκλοφορήσουν κι ότι αυτά τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν - τόσο θα ενισχύονται οι ναζί που υπόσχονται να τα λύσουν. Το «κίνημα των αγανακτισμένων» τους έδωσε και "πολιτική νομιμοποίηση". Το να προσεγγίζουμε το θέμα αφ΄ υψηλού κι ότι "δεν ντρέπονται που ψηφίζουν ΧΑ κλπ" δεν γίνεται τίποτα.
    3. Απο τα κόμματα της κεντροαριστεράς νομίζω πως κυρίως η ΔΗΜΑΡ βυθίστηκε στην αφάνεια. Το ΠΑΣΟΚ (ΕΛΙΑ) μια χαρά τα πήγε. Αν μάλιστα υπήρχε μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους (αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ) θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα. Π.χ. στην Καλαμάτα και στην περιφέρεια θα μπορούσαν αυτές οι δυνάμεις να συνεργαστούν και να αναδείξουν δήμαρχο Καλαμάτας και περιφερειάρχη Πελοποννήσου σοβαρά άτομα - παρέλκει η αναφορά ονομάτων. Δυστυχώς ο μικρομεγαλισμός του ΣΥΡΙΖΑ δεν το επέτρεψε.
    4. Πού είδες εσύ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαθίσταται ως μεγάλη πολιτική δύναμη σε όλη την επικράτεια; Κατέβασε παντού κομματικούς υποψήφιους με το δικό του καταγγελτικό και αντιμνημονιακό λόγο και πήγε συνολικά κατά διαόλου.
    5. και 6. Ας υποστήριζε το Σγουρό (και Καμίνη και Μπουτάρη κλπ). Τόσο η ΝΔ αλλά και το Ποτάμι (για να μ,ην δυσαρεστήσει κανέναν) .... Δεν προσθέτω λέξη.
    7. "Ο Τσίπρας μπορεί να δώσει άμεσα σταθερότητα". Ωραίο ρε, το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;
    Μπάμπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμπειρικες παρατηρησεις 40 ετων (στο ΥΓ), με εχουν οδηγησει οτι στοιχειωδης ψυχαναλυτικη προσεγγιση βοηθα πολυ στην κατανοηση φαινομενων συμπεριφορας, οπως το επαρχιωτικο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ των μετοικων (στις μεγαλες πολεις) , το τραυμα του εμφυλιου (1943-1949), η γενια της ηττας, ταξιτζηδες, λουμπεν διαφοροι, μπραβοι-πορτιερηδες, χουλιγκανς γηπεδων, μπαχαλοι, πυρομανεις μολοτοφοροι, …….

    Εχω να παρατηρησω οτι η ειδικοτητα του νευρολογου-ψυχιατρου ειναι ο μονος κλαδος με τον υψηλοτερο ετησιο ρυθμο αυξησης (2006-2009 6.67%) .
    Για τους γνωστους λογους δεν μπορεσα να βρω τον ετησιο ρυθμο το επομενο τριετια 2009-2012., αλλα υποθετω οτι θα ειναι ιδιος ή ελαφρως μεγαλυτερος.
    Το 2009 το πληθος των νευρολογων – ψυχιατρων ηταν περι τους 2500, ενω τωρα 5/2014 πρεπει να ειναι περι τους 3300.

    Διερωτωμαι εδω και μια δεκαετια, αφου το πληθος ψυχιατρων ειναι επαρκες, γιατι δεν εχει αναλυθει επαρκως το θεμα “πολιτικη, πολιτικη κια κοινωνικη συμπεριφορα και ψυχιατρικη κατασταση”, με εμφαση τα διαφορα συμβαινοντα στην χωρα μας. Μια μεγαλη ερευνα πρεπει να ξεκινησει αμεσα, με κρατικη και ευρωπαϊκη χρηματοδοτηση..

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΥΓ Σαραντα χρονια στο κεντρο της Αθηνας και …εχουν δει τα ματια μου πολλα, οπως:
    -σε τρακαρισμα ταξι με ΙΧ στo συνταγμα ο ταξιτζης να βγαινει εξω με ενα κατσαβιδι …20 εκ. και να απειλει τον ατυχη οδηγο.
    -γενικα σε τρακαρισματα υβρεις και πολλα γρονθοκοπηματα
    -στην γωνια Ζ. Πηγης & Ακαδημιας “ενηλικα” αναρχοπουλα και μπατσοπουλα να παιζουν πετρο-ξυλο-πολεμο (στα 10 μου σταματησαμε τον πετροπολεμο μεταξυ γειτονιων γιατι τραυματισθηκε ενα παιδι στο κεφαλι)
    -διαφορους πυρομανεις να καινε ΙΧ και μοτοσυκλετες
    [....]
    -το 1999 γνωστοι μου να αγοραζουν σε απιθανα υψηλες τιμες μετοχες εταιρειων που παρηγαγαν …σχεδον τιποτα
    -σχεδον εναν ολοκληρο λαο να υποστηριζει αυξησεις με δανεικα

    Ζησαμε μεσα σε μια επικινδυνη φαντασιωση, χρειαζομαστε θεραπεια. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 2. Λεο, συμφωνω με τον Μπαμπη σχετικά με την ΧΑ.

    4. Κι εγω δεν βλέπω γιατι πρεπει να θεωρήσουμε οτι ο ΣΥΡΙΖΑ τα πήγε καλα.

    Αλικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμπληρωματικά, για το απόφθεγμα των ημερών: Μήπως ειναι λιγο υπερβολική και δυσανάλογη η αντίδραση για τα σποτ;

    Εντάξει, δεν ειναι και το καλύτερο δείγμα πολιτικής διαφήμισης -λογω αμφίβολης αισθητικής, και οχι τοσο σεξισμου, κατα τη γνώμη μου. Ομως το όλο ζήτημα δεν ειναι και προς θάνατον.

    Ειναι κρίμα να αρχίζει τέτοια διένεξη για τα επουσιώδη!

    Αλικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία