Σαρωτικός


του Τonchev Plamen

Η λέξη που χρησιμοποιήθηκε από πολλούς για τον χθεσινό ανασχηματισμό είναι “σαρωτικός”. Εξίσου σαρωτικά, όμως, είναι και τα επικριτικά σχόλια που διαβάζει κανείς στα ΜΜΕ και στα social media. Όχι άδικα.

1. Η συζήτηση για τον ανασχηματισμό κράτησε πολλές μέρες, κατά παράβαση της γνωστής ρήσης ότι ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται. Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκαν πολλές προσδοκίες που ήταν δύσκολο να εκπληρωθούν.

2. Το κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού, ο Γκίκας Χαρδούβελης ως Υπουργός Οικονομικών, είναι συνεχιστής του Στουρνάρα. Η έκπληξη που προκλήθηκε με την ανακοίνωση του ονόματός του εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο επικοινωνιακές ανάγκες, αλλά η ουσία της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής που θα αναγκαστεί να ακολουθήσει η κυβέρνηση δεν αλλάζει. Το έργο του νέου Υπουργού Οικονομικών σχετίζεται κυρίως με την επικείμενη διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

3. Η Νέα Δημοκρατία έκανε σαφή στροφή προς τη λαϊκή Δεξιά, υπο την πίεση της Χρυσής Αυγής και άλλων σχηματισμών στα δεξιά της. Η είσοδος στην κυβέρνηση στελεχών, το μόνο προσόν των οποίων είναι η μαχητικότητά τους στα τηλεοπτικά πάνελ (π.χ. Ντινόπουλου, Βούλτεψη, Γιακουμάτου), κατεβάζει κι άλλο το ποιοτικό επίπεδο του πολιτικού προσωπικού που ήταν χαμηλό ούτως ή άλλως. Η τοποθέτηση του Κικίλια στο Υπουργείο ΠροΠο όντως αποτελεί έκπληξη και ίσως υποδηλώνει την αγωνία του Σαμαρά να έχει έμπιστο πρόσωπό του ως επικεφαλής ενός τόσο κρίσιμου τομέα.

4. Το ΠΑΣΟΚ αύξησε την εκπροσώπησή του στην κυβέρνηση, χάρη στο ... θεόρατο 8% που πήρε στις ευρωεκλογές. Στα αξιοσημείωτα η επιστροφή του Λοβέρδου που ήδη έχει κρατήσει στασίδι στην νεώτερη πολιτική ιστορία της χώρας ως η επιτομή της νοοτροπίας ΟΦΑ, του πολιτικάντικου πνεύματος και της θωκολαγνείας.

5. Γενικώς, η σύνθεση της κυβέρνησης αναβλύζει μούχλα και ηττοπάθεια. Φαίνεται πως τα δύο κυβερνητικά κόμματα επέλεξαν να παίξουν κατενάτσιο, παραχωρώντας το κέντρο του γηπέδου στον αντίπαλο και εγκαταλείποντας κάθε επιθετική (μεταρρυθμιστική) προσπάθεια. Ας ελπίσουμε ότι η Εθνική θα παίξει καλύτερη μπάλα στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία