Πωλείται η ΔΕΗ; Δημοψήφισμα τώρα, είναι αλλαγή πολιτεύματος


του Λεωνίδα Καστανά

Tα έξι από τα επτά δημοψηφίσματα που έχουν γίνει από το 1920 έως το 1974 είχαν θέμα το πολίτευμα. Γι αυτό και οι Τσίπρας, Κουβέλης και Κουτσούμπας έχουν απόλυτο δίκιο όταν ζητούν δημοψήφισμα για την πώληση του 30% της ΔΕΗ. Αν πραγματοποιηθεί το project (λέμε αν) θα πρόκειται σχεδόν για αλλαγή πολιτεύματος. Θα είναι μια δειλή αρχή του μετασχηματισμού  της Ελληνικής Κρατικιστικής Δημοκρατίας των Κολλητών σε σύγχρονη Ευρωπαϊκή Αστική Δημοκρατία. Γιατί 3 ήταν οι ιερές αγελάδες αυτού του κράτους. Η Ολυμπιακή, η ΕΡΤ και η ΔΕΗ. Και όπως όλοι γνωρίζουν όποιος είχε γερό μέσο σε κάθε κυβέρνηση σε μια από αυτές τις τρεις ήθελε να χώσει τα παιδιά του. Γιατί ο επίγειος ελληνικός παράδεισος είχε μόνο ευνοούμενους. Η Ολυμπιακή πουλήθηκε γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανάγκασε την τότε κυβέρνηση να ζητήσει πίσω τα 111 εκ ευρώ που τις είχε χορηγήσει παρανόμως ώστε να  καλύπτει τα ελλείμματά της. Έμπαινε μέσα ένα μύριο το μήνα, ήταν αδύνατο να σωθεί. Σώθηκαν βέβαια τα παιδιά της. Η ΕΡΤ έκλεισε αλλά στη θέση της ξεπήδησε η ΝΕΡΙΤ που όπως δείχνουν τα πράγματα θα ακολουθήσει τ’ αχνάρια της μητέρας της. Με την πώληση του 30% της ΔΕΗ , το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο. Μιλάμε για τον εθνικό πλούτο. Μόνο που η έννοια έθνος δεν αφορά όλους τους Έλληνες, παρά ένα μικρό τμήμα, αυτό των κομματικών μελών και φίλων του πολιτικού συστήματος. Γι αυτό και οι αντιδράσεις είναι λυσσαλέες. Διακυβεύεται το έθνος τους.     

Ο δημόσιος διάλογος για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας διεξάγεται ως συνήθως με συνθήματα και δήθεν οργισμένες καταγγελίες. Ο Τσίπρας που σήμερα επαναστατεί ίσως αύριο να είναι αυτός που θα αναγκαστεί να πουλήσει τη μισή ΔΕΗ για να σώσει την υπόλοιπη. Θάναι σαν να μπαίνει η άνοιξη όταν ο  Φωτόπουλος και η παρέα του θα στραφούν εναντίον του μαζί με τους ιδεόληπτους του κόμματός του. Γιατί η προοπτική του σοσιαλιστικού περάσματος τα θέλει όλα  να είναι ήδη κρατικά. Αλλά και τότε όπως και τώρα ο πολίτης δεν θάχει συζητήσει την ουσία. Αν ψάξεις τα δημοσιεύματα δεν θα καταλάβεις αν η ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα είναι φθηνή ή ακριβή. Οι φιλοκρατικιστές ισχυρίζονται ότι είναι έως και 110% φθηνότερη από την Ευρώπη, οι φιλελεύθεροι αντιτείνουν ότι είναι κατά 40% ακριβότερη. Η αλήθεια; Κάπου στη μέση.

Το κρατικό μονοπώλιο επιτρέπει στις κυβερνήσεις να δίνουν φθηνότερη ενέργεια στα σπίτια στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής. Το κόστος το πληρώνουν προφανώς οι φορολογούμενοι. Αντιθέτως στη βιομηχανία, που παραδοσιακά δεν απασχολεί το πολιτικό σύστημα, το ρεύμα που φτάνει είναι ακριβό (65ευρώ η Μwh έναντι 25 στη Γαλλία) . Ειδικά στις μεσαίες τάσεις αυτές που χρησιμοποιούν οι περισσότερες ελληνικές βιομηχανίες. Μάλιστα το κράτος επιβάλει στο βιομηχανικό ρεύμα και υψηλό φόρο 5,5 ευρώ/Μwh, δηλαδή έως και δεκαπλάσιο από την Ευρώπη. Γιατί πρέπει να πληρώνουν οι καπιταλιστές.  Έτσι οι μεταποιητικές βιομηχανίες και ειδικά αυτή του χάλυβα ζορίζονται και είτε κλείνουν είτε μεταναστεύουν. Για το δημόσιο διάλογο στην πιο αντικαπιταλιστική χώρα της ΕΕ η ουσία είναι το ρεύμα του χαμηλοσυνταξιούχου κου Βαγγέλη που κάνει δηλώσεις στα δελτία των 8. Για την ανεργία που γιγαντώνεται η απάντηση δεξιών και αριστερών είναι απλή. Φταίει το κράτος που δεν αυξάνει τη φορολογία του κεφαλαίου ώστε να έχει πόρους και να διορίζει στο δημόσιο τους άνεργους του ιδιωτικού τομέα.  Άντε τώρα εσύ να συνεννοηθείς.    

Η ΔΕΗ αν και κρατικό μονοπώλιο και χωρίς να πληρώνει το λιγνίτη, δηλαδή το βασικό καύσιμο, έκλεισε το 2013 με 225,3 εκ ζημιά. Πως τα κατάφερε; Η πολιτεία επιδοτεί τα ασφαλιστικά ταμεία των υπαλλήλων της με 600 εκ. ευρώ πράγμα που φρόντισε ο Β. Βενιζέλος ελπίζοντας να έχει τους 22.000 υπαλλήλους και τις οικογένειές τους όμηρους για πάντα. Σήμερα που το ΠαΣοΚ  αναγκάζεται να αποκόψει 2500 από αυτούς και να τους στείλει στον ιδιωτικό τομέα, η ΓΕΝΟΠ και ο «Σπάρτακος» γίνονται μέχρι και αριστεριστές. Αύριο αν αλλάξουν τα πράγματα θα γίνουν και χρυσαυγίτες. Αλλά το πρόβλημα της ΔΕΗ δεν είναι οι συνδικαλιστές. Τους επιτάσεις και καθάρισες. Απλά παλιά τους άφηναν να τα κάνουν όλα ρόϊδο για να δικαιολογούν τις παροχές τους προς τις ΔΕΚΟ και τους πελάτες τους.  Το πρόβλημα είναι και ήταν οι διορισμένες από το κράτος διοικήσεις «αστέρων της αγοράς» όπως των Παλαιοκρασσά, Αθανασόπουλου, Δ. Μανιτάκη και  Αρθούρου που έπαιζαν μόνοι τους στο γήπεδο και κατάφεραν να χάσουν. Είναι των εκάστοτε αρμόδιων υπουργών που δεν είχαν ποτέ στρατηγικό σχέδιο για την ενέργεια. Γιατί ο λιγνίτης έχει μικρές αποδόσεις και τελειώνει, το φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ είναι πανάκριβες, ενώ η λύση του φθηνού λιθάνθρακα ιδιαίτερα ρυπογόνος. Η φθηνή πυρηνική ενέργεια είναι υποψήφιο όπλο μαζικής καταστροφής. Ζόρικα διλήμματα, δύσκολες αποφάσεις.

Αλήθεια γιατί το ρεύμα των ΑΠΕ είναι τόσο ακριβό όταν η πρώτη ύλη είναι δωρεάν και δεν υπάρχουν και εργατικά; Μήπως, λέω μήπως, υπάρχει κάποιο κομπρεμί;  Αλήθεια ποιοι δεν άφησαν να πραγματοποιηθεί η σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και κράτησαν το κόστος παραγωγής με μαζούτ υψηλό, αλλά και τις ανάλογες θέσεις εργασίας ζωντανές; Γιατί ενώ δόθηκαν άδειες για ιδιωτικές λιγνιτικές μονάδες, δεν κατασκευάστηκαν ποτέ; Ποια είναι τα κέρδη των μονάδων των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών που έχουν επενδύσει 1,5δις για παραγωγή 2600Μw; Γιατί μια αντίστοιχη επένδυση της ΔΕΗ των 660Μw κόστισε 1,4δις ευρώ; Γιατί οι μισθοί σε μια ζημιογόνα δημόσια εταιρία είναι και σήμερα τόσο υψηλοί ακόμα και σε υπάλληλους γραφείου που συνήθως κάθονται γιατί δεν έχουν αντικείμενο;  Κρίσιμα ερωτήματα που δείχνουν την πολυπλοκότητα του ζητήματος και με τα οποία δεν ασχολήθηκε ποτέ η κοινή γνώμη. Αλλά ούτε και οι κυβερνήσεις. Το κρίσιμο ήταν να είναι χαμηλό το τιμολόγιο του συνταξιούχου. Και οι πολίτες που προσδοκούν να γίνει κάποτε το ρεύμα τελείως τσάμπα ώστε να μπορούν πια αν αφήνουν όλη τη νύχτα τα φώτα του σπιτιού τους ανοικτά. Γιατί του δημόσιου γραφείου ή του σχολείου το είχαν ήδη κατακτήσει. Ανοικτά 24 ώρες.

Η απελευθέρωση των ελληνικών αγορών παντός είδους, άρα και της ενέργειας δεν είναι απλά μνημονιακή υποχρέωση. Είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη. Τα παραδείγματα της Ιταλίας και της Πορτογαλίας είναι δίπλα μας. Η απελευθέρωση θα τονώσει τον ανταγωνισμό και σε βάθος χρόνου θα μειώσει τις τιμές. Αν είναι όμως πραγματική και πλουραλιστική. Το θέμα δεν είναι να πουληθεί το 30%. Είναι ποιος το αγοράζει και με τι όρους; Είναι φερέγγυος; Έχει την οικονομική επιφάνεια να κάνει επενδύσεις; Να γίνει σοβαρός εξαγωγικός παράγοντας και να ανοίξει θέσεις εργασίας; Μπορεί να αντέξει τον πόλεμο που θα υποστεί εκ των έσω όταν είναι υποχρεωμένος να κρατήσει για 5 χρόνια 2500 εργαζόμενους που ενδεχομένως είναι πολλοί για μια ιδιωτική εταιρία ή δεν έχουν τα προσόντα που απαιτεί ο ανταγωνισμός; Μήπως για να τηρηθούν οι όροι υποχρεωθεί να αυξήσει τις τιμές; Μήπως δεν ξέρει ότι έρχεται να επενδύσει σε «εμπόλεμη ζώνη» και πιαστεί απροετοίμαστος; Και ποιος θα τον ανταγωνίζεται ώστε να τον βάλει στην πρίζα και να τρέχει; Η κρατική ΔΕΗ; Μήπως οδηγούμαστε  απλώς σε ένα ιδιωτικό ολιγοπώλιο;

Η πώληση 2-3 παλιών και ξεπερασμένων μονάδων της ΔΕΗ δεν είναι ιδιωτικοποίηση, ούτε απελευθέρωση. Το ζήτημα είναι να δοθούν κίνητρα για σοβαρές επενδύσεις στην ενέργεια. Να σχεδιαστεί ένας νέος χάρτης ανάπτυξης του ενεργειακού δυναμικού της χώρας με σαφή ευρωπαϊκό και εξαγωγικό προσανατολισμό και να αναζητηθούν οι επενδυτές που θα μπορούσαν να την υπηρετήσουν. Το πείραμα ΟΤΕ - Telecom ήταν επιτυχημένο. Μήπως πρέπει να επαναληφθεί; Τότε μόνο θα μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή πολιτεύματος. Αλλά το παρόν πολιτικό σύστημα δεν βλέπει τόσο μακριά. Η έγνοια του είναι οι ψηφοφόροι που κουλαντρίζει ο Φωτόπουλος. Αλλά έτσι δεν γίνεται δουλειά.


Σχόλια

  1. Αντί να συζητούμε για τους όρους της ιδιωτικοποίησης, ωστε να ειναι πραγματικα επωφελείς για την οικονομία και τον καταναλωτή, γινεται για μία ακομη φορά πάλη του καλού με το κακό στα μαρμαρένια αλώνια της ιδεοληψιας: αν η ιδιωτικοποίηση ειναι "νεοφιλευθερη" και ποια ειναι τα δημόσια αγαθά.

    Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής για το ρεύμα δεν συνδέεται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ. Μπορει να γινεται απο το κράτος, οπως άλλωστε συμβαίνει και τωρα.
    Εχουν πετάξει οι Συριζοφωτοπουλαιοι τη μπάλα στην εξέδρα, και γινεται η συζητηση με δηθεν ιδεολογικούς όρους, αντί με τεχνικούς και οικονομικούς. Τα γνωστά, δηλαδη. Οι κλασικές μικροπολιτικές κουτοπονηριες!

    Αυτο μάλλον βολεύει και την κυβερνηση, αφου ´ετσι δεν την στριμώχνει κανεις επι της ουσίας. Και η ζωη συνεχίζεται, οπως την ξέραμε και την αγαπήσαμε!
    Πάντως, το μεγαλο ερώτημα ειναι αν θα βρεθεί σοβαρός αγοραστής, με ολα αυτα.

    Αλικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δίκιο έχετε. Για το μέσο πολίτη που δεν γνωρίζει οικονομικά, το μέτρο σύγκρισης για το αν τον συμφέρει η ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται, να παράγεται από κρατικά μονοπώλια ή μια απελευθερωμένη αγορά ενέργειας είναι απλό: Ας συγκρίνει το επίπεδο ζωής και οικονομικής δραστηριότητας του μέσου εργαζόμενου και πολίτη σε οικονομίες που η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από κρατικά μονοπώλια και σε χώρες που παράγεται από ιδιωτικές εταιρείες σε αυστηρά πλαίσια ελεύθερης αγοράς και ανταγωνισμού. Ας συγκρίνει το επίπεδο ζωής και το μισθό που παίρνει ο εργαζόμενος σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Γερμανία και σε χώρες όπως η Κούβα, η Βόρεια Κορέα, η Κίνα το Ιράν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και αυτό δεν είναι κριτήριο. Δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα αν η κρατική εταιρία δούλευε σωστά έστω και εκτός ανταγωνισμού. Αλλά στην Ελλάδα αυτό δε συμβαίνει. ΟΙ ΔΕΚΟ δεν μετασχηματίζονται με τίποτα. Διαλύονται και επανιδρύονται πράγμα δύσκολο. Αρα απομένει η πώληση ή κάτι ανάλογο στρατηγικός επενδυτής μάνατζμεντ κλπ. Ωστόσο δεν θα συμβεί τίποτα από αυτά. Θα δούμε

      Διαγραφή
  3. Επαναλαμβάνω το σχόλιο μου της προηγούμενης εβδομάδας.

    Δημοψήφισμα τώρα:
    -Θέλετε φτηνό ρεύμα χωρίς διακοπές
    ή
    -Θέλετε ακριβό ρεύμα που να το κόβει η ΓΕΝΟΠ όποτε θέλει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλές φορές μια γλωσσική πιρουέτα, μέσα από την προσπάθεια για εντυπωσιασμό, κρύβει κι αυτή μια αλήθεια. Για αυτό μην απορρίπτεις, μην χλευάζεις τίποτα, αν και αυτό μπορεί να σε τρελάνει. Σε κάποια όχθη πρέπει να σταθείς, αλλιώς θα τρέχεις πέρα-δώθε σαν να καίγεσαι πατώντας στιγμιαία πάνω σε μια βάρκα που διασχίζει το ποτάμι.

      Πολλά προβλήματα που σήμερα χαρακτηρίζονται ψυχολογικά πιθανόν να αποκτήσουν νόημα, όταν γίνει διακριτή η φιλοσοφική ή υπαρξιακή τους διάσταση

      Διαγραφή
    2. Κάποτε κάποιοι ρωτούσαν : Εσείς είστε με την ειρήνη ή τον πόλεμο;
      Πόσα λίγα χρόνια πέρασαν από τότε ... Κρίμα.

      Διαγραφή
    3. Νομίζω συμφωνούμε.

      Διαγραφή
  4. Φίλε leo,


    Δεν ξέρω ποιες είναι οι πρωτογενείς πηγές σου για τα νούμερα που παραθέτεις (δεν μπαίνεις και στον κόπο να τις αναφέρεις και μάγος δεν είμαι). Από μια πρόχειρη ματιά που έριξα φαίνεται ότι στηρίζεσαι σε πορίσματα κάποιας εκδήλωσης που διοργάνωσε η Δράση στις Βρυξέλες τον Ιανουάριο που μας πέρασε (στα σχετικά δημοσιεύματα, όμως, και πάλι απουσιάζουν οι πηγές για τα νούμερα που ακούστηκαν εκεί). Εν πάση περιπτώσει, παραθέτω ένα σχετικό άρθρο με στοιχεία Eurostat. Τα στοιχεία που παραθέτει βγάζουν οφσάιντ την ανάρτησή σου τουλάχιστον καμιά δεκαριά μέτρα!

    Περιμένω την τοποθέτησή σου επί τού θέματος. Όμως, περιμένω την τοποθέτηση όχι ενός απλού μπλόγκερ (ή, έστω, ενός τέως μέλους τής ΚΕ της ΔΗΜΑΡ). Περιμένω την τοποθέτηση ενός μέλους τού Πολιτμπιρό τού Ποταμιού.


    Τα λέμε

    ***

    ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ (Eurostat, 2013)

    Έντονες είναι οι αποκλίσεις των τιμών για βιομηχανική χρήση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αισθητά χαμηλότερες είναι οι τιμές για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες σε σύγκριση με αυτές που χρειάζονται πολύ λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια. Οι τιμές στην Ελλάδα για τους βιομηχανικούς καταναλωτές παραμένουν χαμηλότερες σε σχέση με το μέσο όρο τιμών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «28» και ακόμη περισσότερο έναντι του μέσου όρου τιμών των χωρών της Ευρωζώνης των «17». Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα που προκύπτουν από την παράθεση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος για βιομηχανικούς καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τα στοιχεία της Eurostat για το πρώτο εξάμηνο 2013.

    Μεγάλες αποκλίσεις
    Ειδικότερα, με βάση τον παρατιθέμενο Πίνακα σχετικά με τις τιμές, συμπεριλαμβανομένων σ’ αυτές των φόρων και όλων των επιβαρύνσεων, παρατηρούνται τα ακόλουθα:
    ● Σε μέσα επίπεδα οι τιμές ρεύματος για μικρού μεγέθους βιομηχανίες είναι κατά πολύ υψηλότερες σε σχέση με αυτές που ισχύουν για τις πλέον ενεργοβόρες βιομηχανίες. Ανάλογη με την ανωτέρω τάση παρατηρείται και στις τιμές του βιομηχανικού ρεύματος στην Ευρωζώνη των «17» όπου οι τιμές για βιομηχανίες με πολύ χαμηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι κατά 127% υψηλότερες από τις τιμές των βιομηχανικών πελατών με καταναλώσεις από 70.000 – 150.000 MWh.
    ● Για όλες τις κατηγορίες βιομηχανικών καταναλώσεων οι τιμές ρεύματος στις χώρες της Ευρωζώνης είναι υψηλότερες κατά περίπου 5% έναντι αυτών των χωρών της Ε.Ε. – «28».
    ● Πολύ μεγάλες αποκλίσεις τιμών για το βιομηχανικό ρεύμα εμφανίζονται μεταξύ του συνόλου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα: Στις πολύ χαμηλές καταναλώσεις η Ιταλία είναι η ακριβότερη χώρα και οι τιμές είναι υψηλότερες κατά…165% ακριβότερες σε σχέση με αυτές της Φινλανδίας… Στις πολύ υψηλές καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας οι τιμές του βιομηχανικού ρεύματος στη Δανία είναι υψηλότερες κατά …253% έναντι των τιμών που προσφέρονται στη Βουλγαρία.
    ● Οι νησιωτικές χώρες – μέλη της Ε.Ε. παρουσιάζουν «μεικτές τάσεις»: Μάλτα και Κύπρος εμφανίζονται γενικά με ιδιαίτερα υψηλές βιομηχανικές τιμές. Η Ιρλανδία έχει σχετικά χαμηλές τιμές για τις μικρομεσαίας ενεργειακής κατανάλωσης βιομηχανίες, όπως και η Βρεταννία, αλλά η οποία για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες έχει υψηλότερες τιμές σε σχέση με αυτές της Ευρωζώνης (κατά μέσον όρο).
    ● Σε ότι αφορά τις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρες διαπιστώνεται ότι: Η «πλούσια» Νορβηγία έχει τις χαμηλότερες τιμές βιομηχανικού ρεύματος σε σύγκριση με όλες τις περισσότερο εκβιομηχανισμένες χώρες. Η γειτονική Τουρκία έχει εξαιρετικά χαμηλές τιμές βιομηχανικού ρεύματος για τις επιχειρήσεις με πολύ χαμηλές καταναλώσεις – σχεδόν 50% κάτω από το μέσον όρο των χωρών της Ευρωζώνης. Αντίθετα, για τις πολύ μεγάλες καταναλώσεις οι τιμές είναι λίγο χαμηλότερες από αυτές της Ευρωζώνης, αλλά υψηλότερες από αυτές της Ελλάδας, σχεδόν κατά 16,5%.


    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΥΝΕΧΕΙΑ


    Τιμές για ενεργοβόρες βιομηχανίες
    Οι διαφορές είναι έντονες και μεταξύ των χωρών σε ότι αφορά τις τιμολογήσεις των βιομηχανιών που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. Για παράδειγμα, για καταναλώσεις από 70.000 – 150.000 MWh:
    ● Η Δανία εμφανίζει τις υψηλότερες τιμές μεταξύ όλων ανεξαίρετα των χωρών, σχεδόν κατά 118% υψηλότερες από τις μέσες τιμές για τις χώρες της Ευρωζώνης…
    ● Η «βιομηχανική» Γερμανία (με εξαίρεση την Κύπρο, που είναι νησιωτική χώρα) κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μετά τη Δανία, όταν για τη συγκεκριμένη κατηγορία βιομηχανικών πελατών οι τιμές του ρεύματος είναι κατά 32,8% ακριβότερες σε σχέση με αυτές της Ευρωζώνης.
    ● Η Σουηδία, με μια πολύ ισχυρή αλλά και ενεργοβόρα βιομηχανία μετάλλου, έχει τις χαμηλότερες τιμές για τους πολύ μεγάλους πελάτες – κατά 37% χαμηλότερα από τις μέσες τιμές της Ευρωζώνης.
    ● Η «πυρηνική» Γαλλία εμφανίζεται αρκετά ανταγωνιστική με τιμές κατά 28% χαμηλότερες έναντι των μέσων τιμών της Ευρωζώνης.
    ● Η γειτονική Βουλγαρία εμφανίζει τις χαμηλότερες τιμές χρέωσης για τους πολύ μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες μεταξύ όλων των χωρών της Ε.Ε., ενώ η εκτός Ε.Ε. Τουρκία εμφανίζει ακόμη χαμηλότερες τιμές για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

    Οι τιμές στην Ελλάδα
    Σε ότι αφορά τις τιμές του βιομηχανικού ρεύματος που προσφέρονται στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία του παρατιθέμενου Πίνακα προκύπτει ότι:
    ● Στο σύνολο των διαφόρων κατηγοριών βιομηχανικών καταναλώσεων των 17 χωρών της Ευρωζώνης (κατά μέσον όρο) η χώρα μας έχει χαμηλότερες τιμές, όπως επίσης σχεδόν και στο σύνολο των κατηγοριών καταναλώσεων (κατά μέσον όρο) μεταξύ των «28» της Ε.Ε.
    ● Σε σύγκριση με την Ισπανία και την Πορτογαλία – χώρες που αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικά οικονομικά προβλήματα με αυτά της χώρας μας – η Ελλάδα έχει χαμηλότερες τιμές βιομηχανικού ρεύματος.
    ● Ιδιαίτερα στις πολύ μεγάλες καταναλώσεις (από 70.000 – 150.000 MWh) οι τιμές είναι υψηλότερες στην Ισπανία και Πορτογαλία κατά 6,4% και 7,8% σε σύγκριση με την Ελλάδα.
    ● Η γειτονική Ιταλία είναι «πανάκριβη» σε ότι αφορά τις τιμές του βιομηχανικού ρεύματος σε σύγκριση με την Ελλάδα, ενώ ειδικά στις πολύ μεγάλες καταναλώσεις η πρώτη είναι κατά 56% ακριβότερη σε σύγκριση με τη χώρα μας.
    ● Τέλος, η Βουλγαρία έχει πολύ χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με όλες τις χώρες της Ε.Ε. και, φυσικά, και από την Ελλάδα σε όλες τις κατηγορίες καταναλώσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Left GR ευχαριστώ για τα στοιχεία. Αλλά η σύγκριση μεταξύ διαφορετικών χωρών φοβάμαι ότι δεν έχει νόημα. ΣΤην Ελλάδα οι μισθοί ή οι τζίροι των επιχειρήσεων πχ δεν έχουν καμιά σχέση με τους αντίστοιχους σε χώρες τις Ευρωζώνης. Στις διαφορές που παρατίθενται έχουν ληφθεί υπόψη οι διαφορές. Εχει γίνει αναγωγή; Οι εταιρίες κλείνουν γιατί λένε ότι είναι ακριβή η ενέργεια με τα ελληνικά δεδομένα του ανταγωνισμού. ¨Οπως βλέπεις θέτω ερωτήματα περισσότερο παρά απαντήσεις. Ελπίζω να μάθω περισσότερα από την έρευνα που κάνω.

      Διαγραφή
    2. Στο βιομηχανικό ρεύμα υπάρχει και ένα φέσι 5% φόροι + οι προσαυξήσεις δημοτικών τελών ΝΕΡΙΤ. Είναι υπολογισμένα στον πίνακα της eurοstat;

      Διαγραφή
    3. Πως παράγεται η ηλεκτρική ενέργεια σε κάθε χώρα. Με τι καύσιμο; Αυτό και μόνο αλλάζει τα κόστη. Στην Ελλάδα η ΔΕΗ έχει το λιγνίτη τσάμπα. Συνεπώς οι συγκρίσεις είναι μπέρδεμα γιαυτό και δεν ε΄χουμε καμιά καθαρή εικόνα. Το θέμα είναι αν γίνεται από τη ΔΕΗ η σωστή διαχείριση και αν αυτό είναι σε όφελος του καταναλωτή και της βιομηχανίας. Δε νομίζω με αυτά που ξέρω. Ο ανταγωνισμός γενικά είναι σε αυτήν την κατεύθυνση. Αλλά δεν παίρνω και όρκο. Πρέπει να είναι υγιής. Στην Ελλάδα;

      Διαγραφή
    4. Στη συνέχεια, προχωρήσαμε με επιτυχία στην έκδοση Ομολογιών ύψους € 700 εκατ. στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου με συνδυασμό Ομολογιών, ύψους € 200 εκατ., τριετούς διάρκειας, και € 500 εκατ., πενταετούς διάρκειας, με σταθερό επιτόκιο 4,75% και 5,50%, αντίστοιχα. Η υψηλή ζήτηση για την
      έκδοση, η οποία έφθασε τα € 3 δισ., ήτοι έξι φορές μεγαλύτερη από το αρχικό ποσό της έκδοσης που
      είχε ανακοινωθεί ύψους € 500 εκατ. και το ανταγωνιστικό επιτόκιο, οδήγησε στην απόφαση να αντληθούν επιπλέον € 200 εκατ. Ποσό ύψους € 452 εκατ. από τα καθαρά έσοδα της έκδοσης χρησιμοποιήθηκε για την μερική αποπληρωμή του πενταετούς κοινοπρακτικού δανείου, με αποτέλεσμα τη μείωση του περιθωρίου του εν λόγω δανείου κατά 50 μονάδες βάσης.

      Αυτό είναι από το δελτίο της ΔΕΗ. ΣΤο Α τρίμηνο του 2014 εμφανίζει κέρδη 91 εκ. Αλλά δανείστηκε 700εκ με΄σω ομόλογου. Βγάζεις άκρη με τους τύπους. ΚΑι χρωστάει ακούω 5 δισ. Ποια κερδοφορία λοιπόν; Στην Ελλάδα και στον κόσμο οι ισολογισμοί είναι μια εικόνα. Είναι η πραγματική;

      http://www.dei.gr/Documents2/DELTIA%20TYPOU/2014/%CE%94%CE%A4%CE%94%CE%95%CE%97-1Q2014.pdf

      Διαγραφή
  6. Φτηνό ρεύμα για τον λαό! Να μην επιδοτείται η Πεσινέ! (παλιό σύνθημα όταν υπήρχε η τρισκατάρατη). Να πληρώσουν οι βιομήχανοι, λες και δεν θα μετακυλήσουν το κόστος στον μαντέψτε ποιον...
    Χμ...
    (τιμή ρεύματος καταναλωτή λιανικής + φορολογία για επιδότηση ευπαθών ομάδων από το κράτος και όχι την εταιρεία ηλεκτρισμού) <= (όφελος από μείωση ανεργίας λόγω φτηνού ρεύματος στη βιομηχανία (βλ. χαλυβουργία) + μείωση τιμών στο σούπερμάρκετ και το μανάβικο για τους ίδιους λόγους)

    Μόνο αν ισχύει η παραπάνω ανίσωση, έχει νόημα η κουβέντα. Σε αυτήν δεν έχει περιληφθεί άμεσα το περιβαλλοντικό κόστος, αλλά εννοείται ότι συμπεριλαμβάνεται μέσω των αντιστοίχων τελών ρύπανσης.
    Ενδεχόμενος κίνδυνος από Κοζλοντούια και φουκουσίμες; Δεν έχω ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 1.Λέτε "Tα έξι από τα επτά δημοψηφίσματα ...." δηλαδή να γίνει το δημοψήφισμα ναι ή όχι; κι αν όχι για να προλάβω από πότε κ. Καστανά είστε ενάντια στα δημοψηφίσματα; Μιλάτε στην πρώτη θεματική παράγραφο για ΟΤΕ-ΔΕΗ- Ολυμπιακή. Δε μας λετε ποιοι ακριβώς ήθελαν να χώσουν τα παιδιά τους. Μήπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που καταλήστεψαν τη χώρα; Κατασυκοφαντειτε συλλήβδην όλα τα κόμματα, όλους τους εργαζόμενους γιατί για σας η ευθύνη είναι συλλογική και απλά ξεχωρίζει ο εαυτός σας, αντε και το Ποτάμι που πήρατε μεταγραφή.
    2. Στη δεύτερη ενότητα κανετε ερωτήσεις προβοκατόρικες χωρίς να τις απαντάτε ρίχνοντας απλά λάσπη. Αν γνωρίζετε απλά πειτε το. Αλήθεια πόσο είναι ο υψηλόμισθος εργαζόμενος στη ΔΕΗ σήμερα;. Πειτε με ακρίβεια το μισθό του. Μην πετάτε λάσπη.Φαντάζομαι ότι η δουλεια αυτού που κρέμεται στις κολώνες δεν είναι δυνατόν να την κάνετε εσείς και πρόκειται για κατι ιδιαιτέρως επικίνδυνο που μπορεί να πληρώνετε πολύ λιγο κατ΄εσάς.
    3."Η απελευθέρωση των ελληνικών αγορών παντός είδους, άρα και της ενέργειας "αλήθεια ποιος ξεχνάει τους ιδιώτες που τα πήραν χοντρά από μας κι εξαφανίστηκαν; Αν η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας αποτελεί για σας εργαλείο ανάπτυξης, τότε η εκμετάλλευση της ενέργειας, της πρωτογενούς ενέργειας τι ακριβώς είναι; υπανάπτυξη; τα επιχειρηματα του τύπου γιατί δεν έγιναν έως τώρα να τα ρωτήσετε σ΄αυτούς που διοίκησαν τη ΔΕΗ και στα κόμματα. Και μην τα ρίξετε στους συνδικαλιστές συλλήβδην. Γιατί είναι αντεπιστημονικό να θεωρείτε όλους ίδιους με μοναδικό στόχο να ξεχωρίσετε εσεις εν μεσω παφλασμών των θολών υδάτων του ποταμιού.
    4.Η πώληση 2-3 παλιών και ξεπερασμένων μονάδων
    αλήθεια μπορείτε να μας πειτε τι συμπεριλαμβάνουν αυτές οι ξεπερασμένες μονάδες; Μήπως λίμνες ποτάμια, (και το κόμμα σας θα ιδιωτικοποιηθεί;) ορυκτό πλούτο πολλαπλάσσιο του τιμήματος; Επιτυχημένος ο ΟΤΕ; Αλήθεια έχετε αναρρωτηθεί για την οικολογική και όχι μόνο καταστροφή που εχει πραγματοποιηθεί με τις εγκαταστασεις κεραιών παντός είδους κεκαλυμένες σε καμινάδες σπιτιών; Μάλλον όχι! π΄παει και η οικολογική ευαισθησία σας.
    Τελος προχωρείτε σε μια ακόμη αγενέστατη επίθεση στον συνδικαλιστή Φωτόπουλο. Τι ακριβώς του προσάπτετε σήμερα όχι χθες, γιατί για το χθες θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και για σας. Ειδατε; Αν μιλήσω γενικώς αμέσως θα θιγείτε!
    κ. Καστανά Σας απήλαυσα ενα πρωινό εκεί στο Μέγκα να λέτε ότι είστε καθηγητής και πρέπει να προλάβετε να πάτε στις 8.00 σχολείο, θέλοντας να μας πείσετε για τη διαφορετικότητά ΣΑΣ. Επειδή όπως βλέπω πουλάτε αυτή τη διαφορετικότητα για να κάνετε καριέρα στο Ποταμι...θεωρώ ότι θα πρεπε να ειστε μετρημένος. Δεν ειστε ο μονος συνδικαλιστής που δουλεύει.
    Ευχομαι να μην σας συναντήσει ποτέ το παιδί μου σε σχολείο. Γιατί αυτό που διδάσκεται είναι τα μαθήματα της έπαρσης και της αλλαζονείας.

    αστυάνακτας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Δημοψήφισμα για την πώληση του 30% της ΔΕΗ μόνο για γέλια μπορεί να είναι. Εδώ δεν κάναμε για πολύ σημαντικότερα. Γενικά είναι υπέρ των δημοψηφισμάτων αλλά ο τρόπος που τίθεται το ερώτημα είναι πάντα στα χέρια αυτού που το διοργανώνει. Κανένα κόμμα δεν κατηγορώ. Αλλά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διόριζαν είναι ψέμα; Αυτοί κυβερνούσαν αυτοί διόριζαν . Το γράφω " αυτοί που είχαν γερό μέσο σε κυβέρνηση."
      2. Υπάλληλος γραφείου με γραμματικές γνώσεις Γυμνασίου ( εξατάξιου) 2000 ευρώ καθαρά. Εγώ παίρνω 960 ευρώ. Εσείς;

      3. Οι απατεώνες που μπήκαν στη διανομή δεν είναι απελευθέρωση των αγορών. Το αντίθετο. Ήταν ένα κόλπο για να παρουσιάσουμε στην τρόικα ότι κάνουμε ανοίγματα. Το γράφει προηγούμενη ανάρτηση ( 11 ψέμματα κλπ)

      4. Οι μονάδες που πωλούνται είναι σαπάκια και γιαυτό δεν θα τις αγοράσει κανείς. Μην ανησυχείτε η ΝΔ είναι πιο κρατικιστική από σας. Με το άνοιγμα της αγοράς των τηλεπικοινωνιών απολαμβάνετε ολοένα και πιο φθηνές συνδέσεις. Οι κεραίες είναι της κινητής τηλεφωνίας, χωρίς αυτές δεν θάχατε κινητό. Η ακτινοβολία είναι μη ιονίζουσα και δεν προκαλεί προβλήματα. Αν και θα μπορούσαν να ειναι περισσότερης και χαμηλότερης ισχύος.
      Ο Φωτόπουλος είναι υπόδικος απότι ξέρω. Εξάλλου το γράφω. Το ζήτημα είναι οι διοικήσεις και όχι οι συνδικαλιστές. Αυτό ισχύει γενικά .
      Πήγα στο σχολείο μου 8.15 δεν έχω ποτέ βγει σε κανάλι πρωί εν ώρα εργασίας και δεν είμαι συνδικαλιστής. Τα περισσότερα στελέχη των κομμάτων όμως δεν εργάζονται αν και δεν είναι κακό αν τους πληρώνει το κόμμα τους και όχι το δημόσιο. Απλώς είστε εμπαθής και πασίγνωστος στο διαδίκτυο αν είστε ο ίδιος ο παλιός αστυάνακτας. Και κάτι τελευταίο. Ο πρώτος που θα πουλήσει τη μισή ΔΕΗ αναγκαστικά για να σώσει την υπόλοιπη μισή και καλά θα κάνει θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αν έρθει στην εξουσία. Ελπίζω να συναντήσω το παιδί σας ως μαθητή για να σας πει για μένα. Δεν με απασχολεί βεβαίως η άποψή που έχετε για με. Εδώ μιλάμε πολιτικά όχι προσωπικά.
      2.

      Διαγραφή
    2. 2: Λέτε ψέματα και το ξέρετε: Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στη ΔΕΗ και τώρα στο ΔΕΔΔΗΕ με 25 εργάσιμα χρόνια (εκτός κι εντός ΔΕΗ) παίρνει 1700ευρώ. Πώς γίνεται να παίρνει ο υπάλληλος γραφείου, όπως διατείνεστε, 2000 ευρώ;
      Αναπαράγετε τέλεια τον μύθο της καθαρίστριας που έπαιρνε 10.000 ευρώ μια χαρά κύριε παραποτάμιε!

      Διαγραφή
    3. κ. Καστανά
      Είμαι ο "πασίγνωστος" αστυάνακτας (ο παλιοαστυάνακτας) αλλά για εμπαθή μ’ έχουν όσοι διαφωνούν μαζί μου. Όσοι είναι προς τα «δεξιά» μου και όσοι είναι προς τα «αριστερά» μου. Όταν κουβαλάς ιδεοληψίες εύκολα χαρακτηρίζεις τον άλλον εμπαθή είτε είναι νεοφιλελεύθερες , είτε σταλινικές ιδεοληψίες.
      1. Αφού είστε υπέρ των δημοψηφισμάτων, ας γίνει έστω για το 30% της ΔΕΗ. Και βεβαίως να γίνει με το σωστό ερώτημα.
      Γράφετε ότι διόριζαν "αυτοί που είχαν γερό μέσο στη κυβέρνηση" και το αφήνετε να πλανιέται, ότι θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε. Ευχαριστώ για την έστω και εκ των υστέρων διευκρίνηση.
      2. Δεν ισχύουν αυτοί οι μισθοί τώρα που υπάρχει το ενιαίο μισθολόγιο, εκτός κι αν βάζετε τις υπερωρίες τους μέσα. Εκτός κι αν μιλάτε για μεικτά. Εγώ παίρνω 1000 ευρώ με προϋπηρεσία 20 χρόνια. Έπαιρνα 1400 και έπεσα βαθμολογικά, πάγωσε η εξέλιξή μου αν και ενδιαμέσως τελείωσα διδακτορικό και δεν είχα διαπρέψει ποτέ παλαιότερα σε κανένα ιδιωτικό παραμάγαζο (φροντιστήριο) όπως έχουν κάνει πολλοί.
      3. οι απατεώνες όμως παρουσιάστηκαν ως επενδυτές. Βεβαίως κανένας ιδιώτης δε θα μπει μέσα. θα θέλει μόνο να βγάλει όπως κάνουν όλοι οι ιδιώτες. Προσφέραμε φιλέτο τους δρόμους στο γνωστό επενδυτή και οι δρόμοι δεν έχουν αλλάξει, ενώ πληρώνω ακόμη διόδια στο καρόδρομο Αθηνών-Πατρών. Έτσι με τσάμπα κεφάλαιο φτιάχνω κι εγώ επιχείρηση.
      4. επιφυλάσσομαι ότι δεν θα τις αγοράσει κανείς διότι θα τα ξεπουλήσουν όλα αγαπητέ κ. Καστανά και όταν ξεπουλάς υπάρχουν πολλά κοράκια πάνω από το πτώμα. Γιατί λοιπόν μιλάτε για τον Φωτόπουλο; αυτός είναι το θέμα μας τώρα ή το ξεπούλημα; Για το τι είναι υπόδικος αλήθεια δε γνωρίζω. Φαντάζομαι χρειάζεται να τελεσηδικήσει πρώτα η υπόθεση και μετά μιλάμε.
      Δεν είστε συνδικαλιστής αλλά είστε πλέον πολιτικό ενεργό κομματικό πρόσωπο το οποίο μάλιστα έχει πλέον και τηλεοπτική παρουσία. Όσο για τα περισσότερα κομματικά στελέχη που δεν εργάζονται και τους πληρώνει το δημόσιο, το προτιμώ αυτό, αλλά να γίνεται με διαφάνεια. Είναι πολύ καλύτερο από τα να έχεις τον χορηγό από πίσω σου.
      Δεν γνωρίζω τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έλθει στην εξουσία και τι θα μπορεί να κάνει σ’ αυτή τη κατάσταση που είμαστε η οποία γίνεται όλο και χειρότερη θα συμφωνείτε κι αυτό όχι μ’ ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και του κάθε Φωτόπουλου αλλά με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και της πολιτικής βαρηκοΐας που έχουν τα στελέχη του ποταμιού που τελούν εν αφασία με φράσεις… "ακόμη δεν έχουμε διαμορφώσει θέσεις" ή "παίρνουμε τα θετικά κι από τα αριστερά κι από τα δεξιά" έτσι δε φτιάχνεις κόμμα αλλά σαλάτα. Το τελευταίο δεν ήταν καθόλου προσωπικό αλλά πολιτικό. Το παιδί μου θέλω να χει καθηγητές με ξεκαθαρισμένες απόψεις και όχι με ιδεοληψίες. Θέλω να χει καθηγητές που θα το εμπνέουν και όχι θα του μαθαίνουν ότι η κοινωνία δεν έχει τάξεις, αλλά μόνο καλούς και κακούς.

      Διαγραφή
    4. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην έχει ξεπουληθεί σε ιδιώτες, Μόνο που αυτοί δεν είναι επιχειρηματίες αλλά οι συντεχνίες και οι πολιτικοί τους πάτρωνες. Αυτούς υπερασπίζεσαι κύριε. Και το σερβίρεις ως αριστερό. Βαρέθηκα τα παραμύθια σας. Συντεχνίες κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες και οργισμένοι πασόκοι που το παίζουν φρικιά και αριστεριστές. Και τα 2000 είναι 2000 κάτι ξέρω και γω. τάχω δει με τα ματάκια μου

      Διαγραφή
  8. Πιστεύουμε ότι η ικανότητα του οργανισμού κοινής ωφελείας να εξυπηρετήσει και να αποπληρώσει το χρέος είναι καλύτερη από αυτή του ίδιου του κράτους.

    Ως εγχώρια επιχείρηση κοινής ωφελείας μπορεί να αποτιμηθεί μια βαθμίδα υψηλότερα από την ίδια τη χώρα.
    Σωθήκαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία