ελευθερία, αλληλεγγύη, αναζήτηση, σκληρή δουλειά και πάντα rock n roll

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ

1973 Νίξον - Μπρέζνιεφ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον και ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης, Λεονίντ Μπρένζιεφ, κατά τη διάρκεια περιπάτου στην αυλή της έπαυλης του πρώτου στην Καλιφόρνια, το 1973. Στο βάθος, ο Ειρηνικός Ωκεανός. Από την Καθημερινή

Παρατηρητήριο

του Τέλη Σαμαντά για τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Εδώ και χρόνια επιμένω και θα συνεχίσω να επιμένω: οι μελέτες και οι αναλύσεις —πολιτικές, οικονομικές, κοινωνιολογικές, πολιτιστικές— που αφορούν την επτάχρονη Δικτατορία είναι ελάχιστες σε σχέση με τις αντίστοιχες που αφορούν την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Κι όμως, θεωρώ πως στη διάρκεια της Χούντας διαμορφώθηκαν τα κύρια κοινωνικά ρεύματα που καθόρισαν τις μεταπολιτευτικές στρεβλώσεις. Η αποκοπή από το διεθνές περιβάλλον και η λαϊκιστική εσωστρέφεια· η ανάδυση νέων κοινωνικών στρωμάτων που απέκτησαν οικονομική ισχύ χάρη στα οικονομικά μέτρα των δικτατόρων (χωρίς όμως να έχουν και την αντίστοιχη πολιτική εκπροσώπηση, την οποία απέκτησαν στη συνέχεια κατά τη Μεταπολίτευση)· η απότομη διακοπή των πνευματικών αλλά και των πολιτικών αναζητήσεων σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους· η σαφέστατη οπισθοχώρηση των προβληματισμών για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής της χώρας· η υποχρεωτική συνύπαρξη αντιθετικών και αποκλινόντων πολιτικών και πνευματικών προβληματισμών και η εκ των πραγμάτων σύγκλιση τους —στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή— απέναντι στον «κοινό εχθρό» της Χούντας· η καθυποταγή μέσω της ανοχής της Δικτατορίας μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας· ηκυριαρχία του κιτς σε πάμπολλους τομείς της πολιτιστικής ζωής — αυτά είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα του επτάχρονου «γύψου».

Η σημαντικότατη αυτή έλλειψη μελέτης της Χούντας έχει σοβαρές επιπτώσεις: η περίοδος της Δικτατορίας έχει καταγραφεί στην κοινωνική συνείδηση απλώς ως μία «σκοτεινή περίοδος», καταπίεσης και βίας από τη μία και «αντιστασιακής πράξης» από την άλλη. Το αποτέλεσμα είναι η ουσιαστική άγνοια —και όχι μόνο των νεότερων γενιών— των παραμέτρων οι οποίες συνιστούν την ιστορική τομή που αποτελεί για την νεοελληνική ιστορία η Δικτατορία 1967-1974 και, κατ’ επέκταση, η ενοχοποίηση της Μεταπολίτευσης ακόμη και για φαινόμενα που στην πραγματικότητα η ημερομηνία γέννησής τους χρονολογείται στην περίοδο της Χούντας. Με λίγα λόγια: ο καλύτερος τρόπος για να «θυμηθούμε» την αυριανή επέτειο είναι να μελετήσουμε το τι σήμαινε στην πραγματικότητα για την νεοελληνική κοινωνία εκείνη η «σκοτεινή περίοδος». Πολλές αιτίες ακόμη και των σημερινών κακοδαιμονιών υποψιάζομαι πως θα ανακαλύψουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ- ΜΗ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΌΤΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ

Ο βασικός λόγος, ωστόσο, που επέλεξα να ασχοληθώ με την αφελή αυτή επιλογή είναι πιο σημαντικός. Την έγραψε σε δύο φράσεις ο εκπαιδευτικός Λεωνίδας Καστανάς, η αρθρογραφία και οι αιχμηρές παρεμβάσεις του οποίου έχουν πάντα ενδιαφέρον. «Εδώ και 30 χρόνια, το θέμα της έκθεσης είναι το ίδιο. Τι καλός που είναι ο ελληνοορθόδοξος κομμουνισμός και τι κακός που είναι ο προτεσταντικός καπιταλισμός», έγραψε στο fb ο Καστανάς. Και υπερθεμάτισε μνημονεύοντας θέματα εξετάσεων από το παρελθόν. «Οι στέγες κοντά, οι ψυχές μακρυά. Η αρχαία τέχνη πρωτοπόρα και ζωντανή. Ο τεχνολογικός πολιτισμός και η αλλοτρίωση του ανθρώπου. Η σύγχρονη αποξένωση». Και σχολίασε: «Κανείς δεν τολμά να βγει από το ελληνικό στερεότυπο. Τεχνοφοβία και άγιος ο Θεός. Πρέπει να αντισταθούμε στην ανήθικη τεχνολογική Δύση. Διότι μας κάνει να τρέχουμε γρήγορα και να ξεχνάμε την ανθρωπιά μας. Ενώ όταν πηγαίναμε με τον αραμπά βλέπαμε και κάνα άνθρωπο. Το ότι μιλάω με τους φίλους μου σήμερα ακόμη και όταν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακρυά με τούτο το μηχάνημα του διαβόλου, με απομακρύνει από τους ανθρώπους. Λουδιτισμός και τα μυαλά στα κάγκελα. Η αριστερή αφήγηση της ανατολής συνεχίζεται».

Κ. Ζούλας Καθημερινή

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014

Τόνα λάθος φέρνει τ´ άλλο και τα δυό το μπάχαλο


του Γιώργου Προκοπάκη από το fb

Φαντάζομαι πως δεν υπάρχει αμφιβολία πια πως η πολιτική της "καθαρής εξόδου" από τα μνημόνια ήταν μια ανεύθυνη σαχλαμάρα των Σαμαρά-Βενιζέλου.
Το δίδυμο, έτσι όπως τάκανε, έχει τεράστιο πρόβλημα. Η πολιτική είναι δική τους, σε αγαστή σύμπνοια και σύμπλευση. Δεν μπορούν να τη φορτώσουν σε άλλον (όπως π.χ. με τον ΕΝΦΙΑ), ούτε ο ένας στον άλλο. Κατά τούτο, το πλήγμα σε όποιους φαντάζονταν ρόλο του ΠΑΣΟΚ ή οποιασδήποτε παραλλαγής του στην ανασύνταξη του "χώρου", είναι βαρύ και μάλλον πρέπει να φαντασθούν ξανά.
Η επικοινωνιακή διαχείριση της δυνητικά καταστροφικής επιλογής τους, κάνει τα πράγματα χειρότερα. Το να τα φορτώνεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι παραδοχή ήττας πριν το ματς. Κυρίως όμως αποδεικνύει την σαθρότητα της πολιτικής. Μόνο αυτιστικός και ανόητος θα φανταζόταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τους χτυπούσε! Αν η πολιτική τους είναι τόσο ευάλωτη σε μιας βδομάδας χλαπαταγή του ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα μπορούσε να υπάρξει ως πολιτική επί τέσσερις μήνες; Απλώς ήταν μια πολιτική εξωπραγματική, τόσο "τεχνοκρατικά" όσο και πολιτικά.
Γνώμη μου είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ ελάχιστα ή καθόλου επηρέασε τις εξελίξεις. Το προφανές για τις αγορές της αδυναμίας της συγκεκριμένης επιλογής, στην πρώτη στραβή της διεθνούς σκηνής από προσεκτικές διορθώσεις (διάολε, έχουν τέσσερις μήνες μπροστά τους να ξεπουλήσουν με τον υποτιθέμενο φόβο του Αλέξη, γιατί έπρεπε να γράψουν ζημιές μέχρι 30% σε τριάντα ώρες;) έφερε την κατάρρευση.
Υπάρχει φαίνεται και μια ανάγνωση στο ΥΠΟΙΚ παρόμοια με τη δική μου και έρχονται αρωγοί στην επικοινωνιακή διάσωση του διδύμου με διαψεύσεις σχετικά με την εγκατάλειψη του σχεδίου της "καθαρής εξόδου". Η λογική απλή και γενικά σωστή: αν είναι η αναταραχή στις αγορές, μόλις καταλαγιάσει θα επανέλθουν. Πλην όμως, αυτοί που ξεπουλούσαν το προηγούμενο διήμερο είχαν πάρει το στοίχημα Ελλάδα, αγόρασαν ομόλογα στο 20 και ξεπούλησαν στο 60, αγόρασαν Άλφα στο €0.45 και ξεπούλησαν στο €0.60. Αυτοί που θα έλθουν, αν έλθουν, θα είναι "άλλοι", σε μικρότερους αριθμούς και με λιγότερα λεφτά. Εκτός βέβαια εάν υπάρξει περαιτέρω βαθιά διόρθωση.
Απαιτείται άμεση αλλαγή της πολιτικής και εγκατάλειψη των καταστροφικών φαντασιώσεων "καθαρής εξόδου" ΣΗΜΕΡΑ. Δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ θα μου πείτε! Βέβαια, αλλά πολύ μικρότερο από το δώρο της ανεφάρμοστης καταστροφικής πολιτικής.
Εάν δεν είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν την πολιτική τους οι Σαμαράς-Βενιζέλος πρέπει να φύγουν ΑΜΕΣΑ. Αν μπορεί η παρούσα Βουλή να βγάλει κάποια σοβαρή κυβέρνηση, ας το κάνει. Αλλιώς οι εκλογές είναι μικρότερο κακό.
Η γενικότερη πολιτική των Σαμαρά-Βενιζέλου μετά τις ευρωεκλογές είναι: "Δεν μας ενδιαφέρει το κέντρο και η αριστερά - αυτοί εκβιαζόμενοι θα μας ψηφίσουν. Η δεξιά και η άκρα δεξιά είναι η δεξαμενή μας." Γι αυτό και οι Ντινόπουλοι, Γιακουμάτοι, Γρηγοράκοι και Λοβέρδοι. Γι αυτό "τα κράτη που πέφτουν από την αθεΐα". Γι αυτό η αντί-ΔΝΤ καμπάνια και η "καθαρή έξοδος". Ακόμη και εάν πετύχαινε η πολιτική, δεν ξέρω πόσο ελκυστική είναι για τους "μεσαίους" η ακροδεξιά διακυβέρνηση.
Φόβος μου είναι η επιμονή σε μια τέτοια πολιτική. Με την αποτυχία της "καθαρής εξόδου" και δεδομένου του αμοράλ καιροσκοπισμού των εθνοσωτήρων μας, ελλοχεύει ο κίνδυνος εθνικοπατριωτικού αντιπερισπασμού. Βοηθάει και το διεθνές σκηνικό.
Όπως λέει και ο Σαμαράς: "η Παναγιά μαζί μας". Θα βοηθούσε βέβαια αν έβγαινε και κάποιος να πάρει πάνω του τη μόνη πολιτική που έπρεπε να ακολουθηθεί από την πρώτη στιγμή: για τη σωτηρία με τους Ευρωπαίους.


3 σχόλια:

 1. "Αν μπορεί η παρούσα Βουλή να βγάλει κάποια σοβαρή κυβέρνηση..." Ποια Βουλη; Μηπως εννοειτε κ. ΓΠ ενα τσιρκο μονιμα εγκαταστημενο καπου στο Συνταγμα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μετα το μεγαλο παρτυ με δανεικα, χωρις σημαντικες εξαγωγες, με μονιμη υστερηση φορολογικων εσοδων,.... απο το 1974 και κυριως την περιοδο 1981-2009 ποιος λογικος ανθρωπος περιμενει μολις εντος 5 ετων να επανελθουν τα οικονομικα της χωρας με οπoιαδηποτε κυβερνηση, ακομη και τεχνοκρατων υψηλου κυρους και αξιας ;

  Δεν ειναι ευνοητο οτι οι δυο ανεπαγγελτοι Σ και Τ , που κακιστα κατεχουν αυτες τις θεσεις σε τοσο κρισιμες στιγμες, διαγωνιζονται ποιος θα σκισει πρωτος το μνημονιο, ως φοιτητες που μπλοφαρουν σε παιχνιδι ποκας, χωρις να εχει εξασφαλιστει η υγιης και εγγυημενη βιωσιμοτητα της οικονομιας (δημοσιες και ιδιωτικες επενδυσεις, παραγωγικη ανασυγκροτηση, αυξηση εξαγωγων, μειιωση ανεργιας, αυξηση μισθων εστω και μικρη, εξυγειανση ασφαλιστιικων ταμειων,....) και των δημοσιοοικονομικων υποχρεωσεων της χωρας. Ειναι σαν ενας βαρεια ασθενης/πολυτραυματιας που μολις καταφερει να περπατησει στον διαδρομο του νοσοκομειου να παει να τρεξει μαραθωνιο!!!

  Κατα την γνωμη μου, οσο καλα και να τα κανει οποιαδηποτε κυβερνηση, μετα το 2020 θα δουμε καποια υγιη αναπτυξη με ταλαντωσεις τουλαχιστον εως το 2025. Το εχω ηδη παρει αποφαση και επαγγελματικα εργαζομαι σ' αυτην την κατευθυνση (θα εργασθω επιπροσθετα αλλα 5 εως 8 ετη για να αποταμιευσω ενα ποσο για να ενισχυσω την μειωμενη τοτε συνταξη μου ,...)

  Οι υποσχεσεις Σαμαρα ή Τσιπρα απευθυνονται σε ...μικρα παιδια.

  Αφωτιστος Φιλελλην

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ειναι δυο ανεπαγγελτοι

  ειναι τρεις ανεπαγγελτοι

  ειναι χιλιοι δεκατρεις ανεπαγγελτοι

  (στο πολιτικο μας συστημα, στον συνδικαλισμο, .....της "αριστερας" βεβαιως μη εξαιρουμενης

  Αφωτιστος Φιλελλην


  ΑπάντησηΔιαγραφή