Ανεξέλεγκτη είσοδος στα Iδρύματα


της Άννας Διαμαντοπούλου από την Athens Voice
Δεν νομίζω ότι υπάρχει σοβαρό πανεπιστημιακό ίδρυμα από την Κίνα μέχρι την Αμερική και από τη Σουηδία μέχρι την Κύπρο που όσοι εισέρχονται στον πανεπιστημιακό χώρο δεν είναι υποχρεωμένοι να δείξουν το πανεπιστημιακό πάσο, ή να αφήσουν την ταυτότητά τους... και δεν εννοώ την κομματική.
Αυτό φυσικά γίνεται για να προστατευτεί το πανεπιστήμιο και οι καθημερινές του λειτουργίες που είναι: Η διδασκαλία και η έρευνα και η εξέλιξη της ακαδημαϊκής σκέψης μέσα από την καθημερινή συναναστροφή των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Κάτι που έχει τεράστια προβλήματα στο ελληνικό πανεπιστήμιο όπου η μή διεξαγωγή μαθημάτων δεν θεωρείται κάτι ιδιαίτερο και η διαμόρφωση σχέσεων στο πανεπιστήμιο σε μεγάλο βαθμό καθορίστηκε όχι από την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά από την κομματική προτίμηση.
Όσον αφορά τα προβλήματα στις υποδομές υπολογίζεται ότι οι φθορές στο ΕΚΠΑ φτάσανε μέχρι και 25.000 ευρώ την ημέρα από κάθε είδους καταστροφές και κλοπές.
Τη στιγμή που η χώρα - μέσα σε μια βαθειά κρίση - χρειάζεται συνολική αλλαγή υποδείγματος από το πολιτικό σύστημα μέχρι τα πανεπιστήμια, παρακολουθούμε και πάλι βουτιές στο μακρινό και πρόσφατο κακό παρελθόν μας.
Τι συμβαίνει λοιπόν τις τελευταίες μέρες;
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ - (την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση και τη συνδικαλιστική του έκφραση), στα πανεπιστήμια μπορεί να μπαίνει όποιος θέλει, όποτε θέλει και να κάνει ό,τι θέλει (από το να βάφει τους τοίχους μέχρι να καταστρέφει υπολογιστές και να προπηλακίζει καθηγητές) τα παραπάνω δεν ισχύουν όταν οι ομάδες που ο ίδιος καθοδηγεί, αποφασίζουν να βάλουν λουκέτα ή να μην επιτρέψουν την είσοδο καθηγητών και φοιτητών έως την ικανοποίηση των όποιων αιτημάτων τους.
Η «ελεύθερη» δηλαδή, είσοδος εξαρτάται από τις αποφάσεις εξωπανεπιστημιακών οργάνων.
Η ευθύνη όσων συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το Πανεπιστήμιο για επαναστατική γυμναστική στις οθόνες είναι τεράστια.
Σε κάθε περίπτωση όμως, μόνο στα απολυταρχικά καθεστώτα το πώς θα λειτουργήσει το πανεπιστήμιο και το πώς θα ανοίγουν και θα κλείνουν οι πόρτες του ή τι είδους φύλαξη θα έχει, το αποφασίζει η κυβέρνηση ή τα κόμματα.
Η πολιτεία είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του νόμου ο οποίος δίνει την ευθύνη λειτουργίας του πανεπιστημίου στις πρυτανικές αρχάς και στη Σύγκλητο.
Αυτοί είναι υπεύθυνοι για το επίπεδο σπουδών και για την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου, άρα αυτοί έχουν και την ευθύνη του να ορίσουν τους κανόνες που διέπουν την καθημερινή λειτουργία, αλλά και την συμπεριφορά των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Αυτά που γίνονται τις τελευταίες μέρες φέρνουν και πάλι στην επιφάνεια το θέμα της λειτουργίας της Δημοκρατίας και των θεσμών.
Γι΄αυτό οφείλουν όλοι να τοποθετηθούν από τον Υπουργό Παιδείας μέχρι τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τρόπο καθαρό.

Σχόλια

  1. Η κ. Διαμαντοπουλου υπερβαλει λιγο. Η προσβαση, γενικα, σε πανεπιστημια δημοκρατιων ειναι ελευθερη. (Υπαρχουν ομως πολλοι χωροι τους που θελουν ταυτοτητα.) Η διαφορα με αυτες τις δημοκρατιες ειναι οτι εκει υπαρχει λιγο λογικη, οι νομοι εφαρμοζονται, και η Αριστερα τους δεν ειναι γουναραδικη η απολιθωμενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάκη συμφωνώ. Αλλά στην κατάσταση που βρισκόμαστε το face control είναι επιβεβλημένο. Εδώ σε λύκειο αν αφήσεις την πόρτα για μια ώρα ανοικτή δεν μπορείς να φανταστείς πόσοι ύποπτοι σου χώθηκαν μέσα.

      Διαγραφή
  2. Μου αρέσει πολύ αυτή η υπεράσπιση του φορτσάτου "πρύτανη των σεκιούριτι" (και των ΜΑΤ, βεβαίως, βεβαίως), από την Αννούλα (του χιονιά και του φαιοπράσινου βούρκου)! Έχει μεγάλη πλάκα.

    Αφήνοντας, όμως, τον σύγχρονο πρύτανη των σεκιούριτι (και των ΜΑΤ), αε θυμηθούμε τον Ευάγγελο Σδράκα, τον παλαιό και αυθεντικό "πρύτανη των τανκς" και την δική του "επιχειρηματολογία" :

    "Το κτίριον της Πολυτεχνικής Σχολής κατελήφθη υπό πυρήνος 400 ατόμων. Ο πυρήν ούτος ενισχύθη αργότερον υπό φοιτητών έτερων σχολών, συγκροτηθείς εκ 1.000 περίπου ατόμων. Τα άτομα ταύτα κατέλαβαν το κτίριον και προέβησαν εις ενέργειας, αι οποίαι δεν αρμόζουν εις ανθρώπους του 20ού αιώνος. Αφού κατέλαβον το κτίριον και επροξένησαν πολλάς καταστροφάς, είχον σχέδιον να προχωρήσουν και να καταλάβουν και τα άλλα κτίρια του Πανεπιστημίου. Ημείς ήμεθα άοπλοι, εν τελεία απογνώσει... Την 11 μ.μ. εκ της οικίας μου επεκοινώνησα μετά του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως και του Υφυπουργού ΠΔΚΔΜ κ. Σαράντη και εζήτησα την συνδρομήν των, έλαβον δε την απάντησιν ότι δεν δύνανται να έχουν ανάμιξιν και ότι το άσυλον του πανεπιστημίου πρέπει να διατηρηθεί διά παντός τρόπου. Εν συνεχεία επεκοινώνησα μετά του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σιφναίου, ζητήσας την συνδρομήν του, έλαβον δε την απάντησιν ότι δεν θα πρέπει να επέμβη η αστυνομία και ότι θα ήτο προτιμώτερον να κλείση το Πανεπιστήμιον. Επεκοινώνησα εν συνεχεία μετά του κ. Πρωθυπουργού και τω ανεκοίνωσα ότι κατόπιν των λεχθέντων υπό του κ.Υπουργού Παιδείας θα συγκαλέσω την Σύγκλητον ίνα αποφασίση εν προκειμένω. Ακολούθως περί ώραν 2-3 π.μ. ειδοποιήθην υπό της Αστυνομίας ότι τα πράγματα εκτραχύνονται και ότι η κατάτασις εις το Ε.Μ.Π. είναι άκρως ανησυχητική. Κατόπιν τούτου ήλθον εις το Πανεπιστήμιον και ηναγκάσθην να καλέσω την αστυνομίαν να αποκαταστήση την τάξιν. Προς τούτο έδωσα εις τον Αστυνομικόν Διευθυντήν ιδιοχείρως σχετικήν αίτησιν. Εν συνεχεία μετέβημεν επί τόπου μετά του κ. Εισαγγελέως και των άλλων αρχών. Ο Εισαγγελεύς, ως πραγματικός πατήρ, με πόνον και πάθος, προέτρεπε τους φοιτητάς να εκκενώσουν το κτίριον προς όφελός των. Με την προσωπικήν ημών εμφάνισιν και με τας παρακλήσεις επετύχαμεν να εξέλθουν ησύχως. Ουδείς εκ των αστυνομικών εχειροδίκησεν ούτε έγινε χρήσις όπλων. Ηλθον και μερικά άρματα μάχης προς εκφοβισμόν. Ηκουσα ότι συνελήφθησαν περί τα 15-20 άτομα. Η επιτυχία ήτο ότι εξεβλήθησαν του κτιρίου αναιμάκτως και ησύχως... ...Με την προσωπικήν ημών εμφάνισιν και με τας παρακλήσεις επετύχαμεν να εξέλθουν ησύχως. Ουδείς εκ των αστυνομικών εχειροδίκησεν ούτε έγινε χρήσις όπλων.Ηλθον και μερικά άρματα μάχης προς εκφοβισμόν".

    Ψιλοπράματα, δηλαδή!

    Άντε και εις νεώτερα (και εις ανώτερα, βεβαίως, βεβαίως), Λεωνίδα μου. Τα πράγματα βαδίζουν, προς την ορθή κατεύθυνση. Και δια του νεοσδρακικού φορτσακισμού, η σπουδάζουσα και φοιτητιώσα νεολαία θα επανέλθει εις τον ορθόν δρόμον της τάξεως, της γαλήνης, της ευνομίας και της μελέτης των μαθημάτων της...

    Πού πάμε, ρε παιδιά! Πού πάμε! Πάντως - όπου και να πάμε -, καλά, πάμε! (Μόνο, μην έλθουν οι σταλινικοί και χαλάσουν την πιάτσα)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία