… και όλο φοβούνται το αύριο


του Λεωνίδα Καστανά

Γράφουνε οι φίλοι κατά καιρούς πως η καθολική κρίση που βιώνουμε είναι μια ευκαιρία αυτογνωσίας και πως μέσα από αυτήν μπορούμε να βγούμε δυνατότεροι και να τραβήξουμε μπροστά, ως πολίτες και ως έθνος. Και βγαίνει η παλιά Ελλάδα κάθε μέρα και φωνάζει «να τραβήξουμε προς τα πίσω ως άτομα και ως συντεχνίες».  Γιατί το μπρος είναι άγνωστο και το φοβόμαστε ενώ το πίσω είναι τόσο οικείο και αγαπητικό. Και  βάζει το κεφάλι στην άμμο και γυρνάει νοητά δέκα και είκοσι και σαράντα και όσα θέλεις χρόνια πίσω ανάλογα τους φόβους και τις επιθυμίες της.

Είναι τύποι που σου λένε ότι όλα αυτά που ζούμε είναι fake μόλις έρθει πάνω ο Τσίπρας θα τα πάρει από τους πλούσιους, θα πάψει να πληρώνει τη Μέρκελ και τους υπόλοιπους κουτόφραγκους και θα μας τα σπρώξει αβλεπεί. Και θα γίνουμε και πάλι 2004. Γιατί λεφτά υπάρχουν  αλλά οι κακοί θύμωσαν που τα μοίραζαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στον κοσμάκη ( αλλά και στον Άκη και στο Γιώργο κλπ) και ήρθαν να μας τα πάρουν.  Και θα βάλουμε επιτέλους ξανά στο φτωχικό μας τραπέζι την αστακομακαρονάδα.  Αυτό εξάλλου σηματοδοτεί και η πρόσφατη επαφούλα της Γιάννας με τον Αλέξη. Της Γιάννας αυτού του απόλυτου symbol της Ελλάδας που όλοι θέλουν να θυμούνται. Τίποτα δεν είναι τυχαίο φίλοι μου.

Υπάρχουν και οι άλλοι που λένε ότι ήδη υπάρχει χούντα, όχι στρατιωτική αλλά τραπεζική και άντε για μια νέα Νομική και ένα νέο Πολυτεχνείο 1973 και καλούν τους μαθητές και τους φοιτητές να καταλάβουν τα σχολεία, να νεκρώσουν το κέντρο της Αθήνας, μπας και πέσει η Χούντα και αναλάβει μια πραγματικά επαναστατική κυβέρνηση. Το ηρωικό «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» σήμερα μεταφράζεται ως «Επιδόματα - Πτυχία - Ασυδοσία».

 Άλλοι πάλι με ευκαιρία την 28η Οκτωβρίου φαντασιώνονται ένα νέο ΕΑΜ, γι αυτό παιανίζουν τα τραγούδια του, που θα μας σώσει από την πείνα πολεμώντας στα διεθνή φόρα τους Γερμανούς Ναζί της Μέρκελ και τους συμμάχους της. Το έπος του 1940  επανέρχεται  για να μας θυμίσει ότι όπως και τότε έτσι και σήμερα είμαστε μια χώρα υπό Γερμανική Κατοχή και πρέπει να κάνουμε αντίσταση.

Υπάρχουν και οι άλλοι των άλλων (που δεν ξέρεις πόσο άλλοι είναι) που ονειρεύονται μια χούντα και ένα Μιχαλολιάκο στη θέση του Παπαδόπουλου  που θα διώξει τους ξένους είτε μαύρους, είτε άσπρους, είτε εβραίους (είναι ειδική κατηγορία οι Εβραίοι) και θα αναγεννήσει το έθνος εκ της τέφρας του. Και άμα λάχει θα νικήσει και πάλι τους Τούρκους όπως το 1821, τώρα στα πετρελαιοφόρα λιβάδια της ΑΟΖ.

Αυτά είναι τα ορόσημα εκείνης της  πλειοψηφικής Ελλάδας (πάντα  δύο είναι οι Ελλάδες) που σήμερα κάνει φασαρία και θέλει και πασχίζει να μας γυρίσει όσο πιο πίσω γίνεται. Και είτε αριστερή, είτε δεξιά, είτε κεντρώα είναι η Ελλάδα που φοβάται το αύριο. Παλιά, ξενοφοβική και γερασμένη από τη μέρα που γεννήθηκε, μίζερη και απομονωμένη στην εκλογική της περιφέρεια, στο κόμμα, στην κάστα, στην οικογένεια, στη συντεχνία, στο χωριό και στη γειτονιά της. Μάχεται με κάθε τρόπο τους «δίπλα», τους  αλλότριους, τους πρωτοπόρους, διεκδικώντας από το κράτος, δηλαδή από όλους, τα κεκτημένα της. Αυτά που τις έταξαν οι Μαυρομιχαλαίοι. Πολλά ή λίγα δεν έχει σημασία, φτάνει που είναι δικά της.

Και η Ελλάδα αυτή δεν είναι η αμόρφωτη, ή η αδιάβαστη.  Δείτε το μίσος που σταλάζει στα φυλλοκάρδια της για τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, πρότυπα πραγματικά για τα δημόσια εκπαιδευτικά μας πράγματα. Είναι τα πρώτα που θα χαλάσει μόλις αλλάξουν οι ισορροπίες. Γιατί μαθαίνουν τα παιδιά γράμματα και δεν βρωμάνε οι τουαλέτες τους.  Διαβάστε τα όσα γράφτηκαν για την Περιστέρη και την ανασκαφή της. Μέχρι υπογραφές διανοουμένων μαζεύτηκαν για να δηλώσουν πόσο λυπήθηκε η μια Ελλάδα για την τεράστια αρχαιολογική επιτυχία. Χιλιάδες κομπλεξικοί νομίζουν ότι ο τάφος που βρέθηκε στην Αμφίπολη δίνει ανάσα στο Σαμαρά, πως όλα είναι ένα κυβερνητικό κόλπο, πως οστά δεν υπάρχουν και ότι άλλο κατεβάσει ο νους σας. Οι ξένοι αρχαιολόγοι που μαθαίνουν τις αντιδράσεις των συναδέλφων της Περιστέρη έχουν μείνει άναυδοι από τη χολή που είναι αποθηκευμένη στο επιστημονικό δυναμικό αυτής της χώρας.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι αυτής της Ελλάδας πασχίζουν να τα φέρουν βόλτα ανάμεσα στους δανειστές και στους πελάτες τους. Δύσκολο, αλλά τα καταφέρνουν μέχρι τώρα. Και πρέπει να φτιάξουν πλεόνασμα και ανακαλύπτουν ότι φόρο υπάρχει για να μαζέψουν το χρήμα από δίκαιους και άδικους (κυρίως από δίκαιους). Γιατί δεν θέλουν να «αδικήσουν» τους ένστολους, τους δικαστές, τους ΔΕΚΟ, τις συντεχνίες του δημοσίου με τους δυο μισθούς. Το ενιαίο μισθολόγιο εφαρμόστηκε μόνο στους γιατρούς και τους δασκάλους. Στο «γιατρουδάκι» που σου σώζει τη ζωή στα έκτακτα περιστατικά. Στο δάσκαλο που μαθαίνει στο παιδί σου ανάγνωση και γραφή. Αυτούς δηλαδή που στην πλειοψηφία τους δουλεύουν με αυταπάρνηση. Και δεν απλοποιούν τη διαδικασία έναρξης επιχείρησης μπας και χάσουν κάποιοι τη δουλειά τους (λόγω μείωσης γραφειοκρατίας) και άλλοι το μπαξίσι τους. Και διευκολύνουν τον κόσμο να βγει στη σύνταξη μέχρι να σκάσουν τα ταμεία και μετά θα δουν. Και διαμηνύουν με τον τρόπο τους στους υγιείς επενδυτές να μην διανοηθούν να αγοράσουν δημόσια έκταση ή επιχείρηση γιατί θα μπλέξουν με το ελληνικό κράτος και θα χάσουν τα λεφτά τους. Και χαρίζουν τους φόρους των ημετέρων. Και θα ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνεια αυτών που τα πήραν αλλά τα έβγαλαν έξω. Και αποφεύγουν την αξιολόγηση των δημοσίων δαπανών, αλλά και των διευθυντών και των υπαλλήλων τους. Γιατί τι να αξιολογήσουν, το χάος; Με τη πιο γελοία αξιολόγηση θα βγουν χιλιάδες φίδια στην επιφάνεια και ποιος τα μαζεύει. Και νάσου και οι δήμαρχοι, με μπροστάρηδες πάντα τους αριστερούς, που δεν θέλουν να σκαλίσουν τους διορισμούς και τα πτυχία αλλά ούτε τα οικονομικά και τις δημοτικές επιχειρήσεις τους με το τεράστιο κενωφελές (όχι κοινωφελές) έργο.

Είναι η Ελλάδα που ανασηκώνει τους ώμους όταν καίνε της Athens Voice γιατί δεν είναι αρκούντως αντιμνημονιακή και θέλει να ανοίγουν πέντε μαγαζιά στο κέντρο τις Κυριακές μπας και δουλέψουν λίγο παραπάνω με τους τουρίστες και βγάλει ο άλλος ένα μεροκάματο παραπάνω και πάει στο σπίτι του ψωμί.

Είναι εκείνη η Ελλάδα που μόλις ακούσει έναν πολιτικό να την σκιαγραφεί και να προσπαθεί να της πει λίγες αληθινές κουβέντες τον θεωρεί ενεργούμενο του Μπόμπολα (γιατί ειδικά αυτού δεν έχω καταλάβει) και ψάχνει θεωρίες συνομωσίας.  Φοβάται αυτή η Ελλάδα. Πίσω από τις κραυγές της υπάρχει μόνο ο φόβος της προόδου. Φοβάται τόσο που τα κάνει πάνω της και είμαστε αναγκασμένοι όλοι να παίρνουμε τη δική της μπόχα στη μούρη μας.

Είπα στα παιδιά μου, στους μαθητές μου που κάθονταν πίσω από το λουκέτο του σχολείου τους, πως στην Ευρώπη έκαναν την επιστημονική φαντασία πραγματικότητα. Καβάλησαν πάνω στον κομήτη όπως στην σχετική ταινία που πολλοί είχαν δει. Και πως αυτοί δεν θέλουν να κάνουν μάθημα και κάνουν κατάληψη και παίζουν μπάλα στο κατειλημμένο προαύλιο. Και άντε μετά να φάνε ψωμί και άντε να φτάσουν τους άλλους που τρέχουν με χίλια. Γελούσαν με την υπερβολή μου με μια αφάνταστη πίκρα κάτω από τα χείλη τους. Γιατί καταλαβαίνουν. Αλλά φοβούνται και αυτά. Και χώνονται πιο βαθιά στα κατουρημένα μπατζάκια της παλιάς Ελλάδας. Αυτό το φόβο πρέπει να διώξουμε. Και να πλύνουμε κάποτε τις κατουρημένες ποδιές.


Σχόλια

  1. Εξαιρετικό, όπως πάντα!
    Συμφωνώ με όσα γράφεις για το φόβο.
    Η κυρίαρχη αξία στους Συριζαίους (κι όχι μόνο) είναι ο φθόνος. Ζηλεύουν και μισούν όποιον είναι πλούσιος ή πετυχημένος (χωρίς να ξέρουν με πιο τρόπο πέτυχε).
    Καταλαβαίνουν τα παιδιά της κατάληψης; Μακάρι. Δυστυχώς τα περισσότερα παιδιά έχουν έρθει στο σχολείο όχι για να μάθουν αλλά για να πάρουν το χαρτί και να διοριστούν (με μέσο) στο Δημόσιο. Οι κυρίαρχες αξίες στην οικογένεια και στην κοινωνία είναι η αναξιοκρατία των πελατειακών σχέσεων, η ανευθυνότητα, ο φθόνος και η τεμπελιά, αντί για την αξιοκρατία την υπευθυνότητα την εργατικότητα και την ευγενική άμιλλα.
    Μιλάνε για χούντα και η δικτατορία, ακόμα και η Νεολαία του Σύριζα. Δικτατορία είναι ο πρύτανης που καλεί την αστυνομία για αποτρέψει την αποφασισμένη (από ελάχιστη μειοψηφία) κατάληψη ή οι 50 επίδοξοι καταληψίες που θέλουν να αποτρέψουν τους πολλούς να παρακολουθήσουν το μάθημα; ποιοι καταπατούν τα δικαιώματα των άλλων;
    Στο τμήμα Ηλεκτρολόγων μηχανικών (όπου είναι ο γιος μου πρωτοετής) μπήκαν μέσα στο μάθημα 30 τραμπούκοι Συριζαίοι και Ανταρσύτες και τους έβγαλαν έξω , επειδή αποφάσισαν κατάληψη. Από τότε έχουν 5 βδομάδες κατάληψη! Ποιοι είναι οι δημοκράτες και ποιοι οι φασίστες; Η μόνη τους αξία είναι ο φθόνος. Η ανομολόγητη σκέψη τους είναι: "αφού δεν μπορώ ή δε θέλω να μάθω και να πάρω το πτυχίο εγώ, δε αφήσω κανέναν ικανό και εργατικό να μάθει και να πάρει πτυχίο". Πολλοί γονείς (κι εγώ) λένε: "ας είχα 300 χιλιάδες € για το εξωτερικό και θα τους έφτυνα όλους"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απλως ερχεται -πλεον- η "εκδικηση" των πρωην βρεττανικων και γαλλικων αποικιων, απο την υπερεκμεταλλευση των οποιων το δυτικο-κυριλε προλεταριατο κατα τον 20ο αιωνα, αποκομισε (με λιγους αγωνες βεβαιως) , το κοινωνικο κρατος και το υψηλο καταναλωτικο επιπεδο, το οποιο "απολαυσαμε" με δανεικα και επιδοτησεις για τριαντα ετη (1981-20010)

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "“Κι όμως ο πόλεμος έχει ξεκινήσει…

    [.....]
    Έστω λοιπόν αν η ΕΚΤ ξεκινήσει αύριο και για τα επόμενα δέκα χρόνια τυπώσει όχι 1 τρισ. αλλά 3 τρισ. ή 30 τρισ. ευρώ και τα μοιράσει σε καθένα από τα 300 εκατ. Ευρωπαίους. Αυτό σημαίνει πως κάθε Ευρωπαίος θα γίνει κατά 30 ή 300 χιλ. ευρώ πλουσιότερος;

    Αυτό θα δημιουργήσει βιώσιμες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη ή θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην Κίνα και την Ινδία;

    Αν η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την επερχόμενη ύφεση βάλει τον κόσμο να κατασκευάσει περισσότερους δρόμους και γεφύρια (όπως οραματίζεται ο Γιουνκέρ) απ’ όσα χρειάζεται, σημαίνει πως, εγώ με το εισόδημα που θα μου προκύψει θα αγοράσω γερμανικό αυτοκίνητο που καίει λάδια και λαμπάκια από τη «μάνα» του, γαλλικό με προ 20ετίας τεχνολογία ή ιαπωνικό, κορεάτικο, αύριο κινέζικο και μεθαύριο ινδικό;

    Αν έχουμε περισσότερα γεφύρια και κρατικούς υπαλλήλους στην Ευρώπη απ’ όσα χρειαζόμαστε δεν θα επικοινωνούμε και ενημερωνόμαστε μεταξύ μας μέσω internet με επεξεργαστές Intel ή AMD, μέσω Google, Facebook ή Twitter, Baidu, Alibaba…

    Η εκτύπωση χρήματος είναι λύση που θα βοηθήσει αν επινοήσουμε τα δικά μας Google, Twitter ή λύση να μεταθέσουμε το πρόβλημα για 4-5 χρόνια όσο διαρκεί η θητεία των πολιτικών;

    Χωρίς να το καταλάβουμε έχουμε εισέλθει σε περίοδο νομισματικού πολέμου. Το επόμενο βήμα ενός νομισματικού πολέμου είναι ο εμπορικός πόλεμος. Μετά ακολουθεί ο κανονικός πόλεμος που καταστρέφει τις υποδομές, τα μηχανήματα και τους πόρους που έχουν κάνει τη ζωή μας τόσο εύκολη τις τελευταίες δεκαετίες…"


    http://www.capital.gr/stoupas/

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λεω με συγχωρεις. Οι διανοουμενοι με τις υπογραφες ειναι 140. Αν εχω να διαλεξω αναμεσα σε μια Περιστερη και σε 140 (ΕΚΑΤΟ ΣΑΡΑΝΤΑ) διανοουμενους θα παω με τους 140. Μιλαμε για 140 διανοουμενους γαμωτο. Ειναι πολλοι οι διανοουμενοι Λεω.

    Οταν την επεσε ο "Συλλογος Ελληνων Αρχαιολογων" στο ΥΠ (αμεσα) και την Περιστερη (εμμεσα) εψαξα να βρω τι ειναι αυτος ο Συλλογος. Υπεθεσα οτι ειναι επιστημονικος. Εχουν μια ιστοσελιδα της συμφορας στην οποια δεν λενε τι ειναι. Η τελευταια εκδηλωση τους ειναι για "Τα 60 χρονια απο τον θανατο του Νικο Πλουμπιδη". [Τα παλια τα χρονια φαινεται οτι τα επαγγελματικα στελεχη του ΚΚΕ, οταν δεν κανανε τους πραχτορες, ασχολιοντουσαν με την αρχαιολογια.

    Καπου στο μαγικο διαδικτυο βρηκα το παρακατω: "Στις τελευταίες εκλογές στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων η ΕΑΚ [ΣΥΡΙΖΑ και φιλοι] αναδείχθηκε πρώτη δύναμη. Στο γεγονός αυτό άλλωστε οφείλεται η δυναμική, εξωστρεφής και αγωνιστική στάση του Συλλόγου κατά την τελευταία τριετία, που τον ανέδειξε σε ένα από τα πλέον μαχητικά Σωματεία και τον καταξίωσε –πέραν του επιστημονικού του ρόλου- στις συνειδήσεις των συναδέλφων μας και της κοινωνίας .... Μέσα από την παρουσία της ΕΑΚ ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ένα κλαδικό σωματείο, όχι μόνο κατάφερε να γίνει μαχητικός, αλληλέγγυος με άλλους κλάδους του δημοσίου και με όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού (κόντρα στη λογική του συντεχνιασμού...)"

    "Συλλογος Ελληνων Αρχαιολογων", δηλαδη "μαχητικο σωματειο", "κλαδικο σωματειο". (Και μαλιστα κοντρα στο συντεχνιασμο!!!!)

    Σε μια χωρα που οι επιστημονικοι συλλογοι ειναι και σωματεια ειναι να φοβασαι το αυριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επετειακο λογοτεχνικο αφιερωμα, δημοσιευμενο στο ποιειν 17-11-2010.

    “Αφωτίστου Φιλέλληνος, Σχέδιο αφηγήματος “ΔΕΚΑ ΕΞΙΜΙΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗ”
    ΝΟΕ 17

    Κατηγορία: Αναγνώσεις, καταχώρηση από: Σωτήρης Παστάκας

    (ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΔΙΑΝΥΘΕΙ Η ΜΙΣΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ 16 ΝΟΕΜΒΡΗ
    ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙ Η 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973)
    ΚΑΙ ΑN ΓΙΝΟΤΑΝ ΕΤΣΙ;

    Σκηνή πρώτη :
    (Παρασκευή απόγευμα 16 Νοεμβρίου 1973)

    Μετά από τριήμερη κατάληψη του Πολυτεχνείου, και εξαιτίας της καταπίεσης, της πρωτόγνωρης φτώχειας και των προβλημάτων λόγω της πρώτης ενεργειακής κρίσης, ο λαός της Αθήνας, έχει συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης και οι πιο επαναστατικοί ήδη έχουν καταλάβει κρατικά κτίρια.

    Βέβαια, φάνηκε κάτι περίεργο : ανάμεσα στο επαναστατημένο πλήθος που ήδη από το βράδυ της Πέμπτης είχε καταλάβει κρατικά κτίρια, είχαν ανακατευτεί και έλληνες φοιτητές από την Ιταλία και την Γαλλία, με μερικούς “φιλέλληνες” επαναστάτες από τον Μάη του 68, φέροντες όπλα που τα είχαν εισάγει σταδιακά και λαθραία τα καλοκαίρια, από το ’70 κι ύστερα, την περίοδο των διακοπών.
    Δυό μελαχροινές κοπέλες η Μαρίνα και η Αρετή και δύο φοιτητές, o Λάκης με λεπτά χαρακτηριστικά και κατσαρά μαλλιά κι ο Μάκης, συντοπίτης των δυό φοιτητριών, κοντός με ελάχιστο λαιμό απ’ όπου φύτρωνε ένα πελώριο κεφάλι, από την κατάληψη του Πολυτεχνείου μιλάνε με έναν αγριεμένο νέο φοιτητή που γυάλιζε το μάτι του, τον Λέοντα.

    Ο Λέων, ήταν ο γεροδεμένος μοναχογιός αριστερού μικροεργολάβου, ντυμένος με αμπέχωνο, χοντρό μπουτζίν και άρβυλα, αξύριστος. Έσερνε μια μπετόβεργα μήκους ενός μέτρου, διαμέτρου 12 χιλιοστών, που την είχε προσάγει για αυτοάμυνα μαζί με τσέρκια από κοντινή οικοδομή για να κάνει “φιόγκο” τις πόρτες της περίφραξης του ΕΜΠ.
    Πρώτος μίλησε o Λάκης :

    - “Ο αέρας μυρίζει μπαρούτι , πρέπει να διαλύσουμε την κατάληψη”.
    - “Μα τι λετε τώρα , ο λαός έχει ξεσηκωθεί, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω θα γίνουμε ρεζίλι”, είπε ο Λέων
    - “Είσαι προβοκάτορας”, του είπε προκλητικά o Λάκης.

    Ήδη από την Τετάρτη, οι οργανωμένοι φοιτητές προσπαθούσαν να σταματήσει η κατάληψη, γιατί δεν μπορούσαν να ελέγξουν το αυθόρμητο.

    Η Μαρίνα, μία νοστιμούλα φοιτήτρια, μέλος της ΑΝΤΙΕΦΕΕ , κόρη αξιωματικού της χωροφυλακής, με ένρινη φωνή του είπε :

    -“Συνάδελφε έχει δίκιο ο Λάκης, αν δεν φύγουμε θα χυθεί αίμα.”
    -“Πρέπει να κρατήσουμε τις Θερμοπύλες”, είπε ο Λέων και σκέφθηκε ότι έπρεπε να δέσει με πρόσθετους φιόγκους από τσέρκια τις σιδερένιες πόρτες της Στουρνάρη και της Τοσίτσα
    -“Είσαι προβοκάτορας”, επανέλαβε ο Λάκης.

    Ο Λέων εκνευρίσθηκε, οι φλέβες στο λαιμό του διογκώθηκαν, ένοιωσε κάτι σαν να τον τσίμπησε αλογόμυγα και ουρλιάζοντας «φύγε ρε πούστη μη σε σκοτώσω» πήρε στο κυνήγι τον Λάκη στην αυλή του κτιρίου των Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων, αλλά ο Λάκης ήταν ταχύτατος και άρχισε να κάνει κύκλους γύρω από τις μπασκέτες. Σύντομα, ο Λέων αντιλήφθηκε το γελοίον του πράγματος και παράτησε το κυνηγητό.”
    [...]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...συνεχεια

    “Σκηνή έκτη :

    Η Μαρίνα, αν και κόρη αξιωματικού της χωροφυλακής, φοιτήτρια του ΕΜΠ και μέλος της ΑΝΤΙΕΦΕΕ έγινε πολιτική υπεύθυνη του υπουργείο βιομηχανίας .
    Επίσης ήταν αντιπρόεδρος της επιτροπής κατάρτισης του 1ου πενταετούς προγράμματος βαριάς βιομηχανίας (με καθήκον την αναθεώρηση και επικαιροποίηση των ιδεών που περιέχονταν στο “ αναπτυξιακό ευαγγέλιο” της αριστεράς Η Βαρειά Βιομηχανία στην Ελλάδα (Α. Η Αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων, Β. Το Οικονομικό σχέδιο για την εκβιομηχάνιση, Γ. Εκβιομηχάνιση και Βιωσιμότητα) του μακαρίτη Δ. Μπάτση που είχε εκτελεστεί μαζί με τον Ν. Μπελογιάννη), λαμβάνοντας υπόψη τις ήδη υπάρχουσες -εθνικοποιημένες πλέον- βιομηχανίες.

    Ο Λέων, παρά την συμμετοχή του στις φοιτητικές επιτροπές αγώνα και την ουσιαστική συμβολή του –εκτός των άλλων- στην διατήρηση της κατάληψης του Πολυτεχνείου (δέσιμο με τσέρκια των εξώθυρων της περίφραξης του ΕΜΠ ), επειδή γενικά ήταν λίγο λούμπεν φοιτητής, έπαιζε στο μπουζούκι του ρεμπέτικα και ‘’διέφθειρε’’ μερικές συντρόφισσες, χωρίς να τις παντρευτεί, δεν είχε την κομματική εξέλιξη που όλοι περίμεναν.

    [...]
    “..Σκηνή ενδέκατη :

    Παράλληλα, οι ενωμένες στρατιωτικές δυνάμεις των μαζικών οργανώσεων Πανελλήνιο Αντισταλινικό Μέτωπο, που είχε ενισχυθεί με αποφασισμένους εμιγκρέδες από το εξωτερικό και Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα που ενισχύθηκε από τους «λίβυους» αντάρτες, μαζί με αντισταλινικούς Κρητικούς που καταφθάνουν σταδιακά στον Πειραιά, προετοιμάζονται να επιτεθούν στην πρωτεύουσα………

    Η επίθεση ήταν σφοδρή. Καταλαμβάνεται το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης (η διοίκηση της φρουράς του είχε ήδη διαβρωθεί από δημοκράτες αποταγμένους αξιωματικούς, οι παλαιότεροι από την εποχή της δίκης των αεροπόρων έως την εποχή του ΑΣΠΙΔΑ), άλλα σημαντικά υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες.

    Σημαντική αντίσταση παρουσιάστηκε κατά τις επιθέσεις εναντίον σταλινικών αστυνομικών τμημάτων και σταθμών χωροφυλακής στην Αττική, την επάνδρωση των οποίων είχε ιδιαίτερα προσέξει η σταλινική κυβέρνηση με ένταξη πρώην μελών του 2ου Γραφείου του Δημοκρατικού Στρατού και της ΟΠΛΑ, με αρκετούς νεκρούς και από τα δύο μέρη.

    [....]
    Ο Δαρείος Κεκές , αρραβωνιαστικός της Μαρίνας και χαϊδεμένο παιδί του Χαρίλαου, συλλαμβάνεται με την κατηγορία της απιστίας που διέπραξε ως διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, αφού σε συνεργασία με Σοβιετικό Οίκο προμήθειας ατμοηλεκτρικού σταθμού καύσης λιγνίτη τον υπερτιμολόγησε κατά 100 εκατομμύρια δραχμές, τα οποία ιδιοποιήθηκε και καταδικάζεται σε 20ετή καθειρξη.”

    To πληρες στο http://www.poiein.gr/archives/11622/index.html#more-11622

    ΥΓ 1. H 1η σκηνη είναι πραγματική ιστορία από την κατάληψη του πολυτεχνείου το 1973 όπως μου την διηγηθηκε το 2010 ο παλιοφιλος «Λεων» (ψευδωνυμο ) μετα από οινοποσια με καθυστερηση 37 ετων. Αλλαξα όλα τα ονοματα αλλα νομιζω τα προσωπα είναι ευδιακριτα.

    Τρεις στην ΑΝΤΙΕΦΕΕ και ο «Λεων» στις ΦΕΑ και ο Λακης Ανδρεϊκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. o φοβος λεωνιδα ειναι ενα βαθυ ,ασυνυδητο ,συναισθημα που παιρνει αποφασεις ,που λεει ο ραμφος .για να τον διωξουμε πρεπει η να δεχτουμε ενα δυνατο ΣΟΚ η
    να κοιμηθει αυτη η παλια ελλαδα ,γιατι οπως λεει η γιαγια μου οποιος φοβαται πεφτει και κοιμαται

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία